Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeOct 1st 2013
     permalink
    Jedzcie na zdrowie, Wam można, w końcu cukrzyca nie jest od jedzenia słodkości :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Jedzcie na zdrowie, Wam można, w końcu cukrzyca nie jest od jedzenia słodkości :

yy nie?:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Nie, nie :D To raczej z zaburzeń trzustki, która produkuję insulinę :) A u ciężarnych wynika z wysokie stężenia niektórych hormonów, które działają antagonistycznie do insuliny :)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Tralala czop mi odszedł :) u mnie nie dało się tego pomylić z niczym innym. Wielkie to, podbarwione brązową krwią, zbite, w środku miało coś jak kawałki błony. Korciło mnie by zrobić zdjęcie ale odpuściłam :) Jak chodzę to brzuch mnie ćmi, a tak to luuuz. Może ta teoria ad tarczycy jest prawdziwa? ja mam leczoną lekką niedoczynność.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Mk moj czop wygladal identycznie jak opisujesz:-) trzymam kciuki zeby sie akcja rozwinela, fajnie ze brzuch tylko cmi, to mozesz isc spac, co? Ja bym poszla:-))
    --
    •  
      CommentAuthorfitmama
    • CommentTimeOct 2nd 2013
     permalink
    No a ja np mam podwyższoną glukozę cały czas po pierwszej ciąży. Dietetyk powiedziała, że powinnam się tym zająć przed drugą ciążą, bo czasami ciążowa cukrzyca przechodzi w zwykłą. Słyszałyście coś na ten temat? Obecnie jestem w drugiej ciąży i trochę mnie to martwi:(
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Dzień dobry mk mam nadzieję że już jest akcja lub po
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Mk28dni: Może ta teoria ad tarczycy jest prawdziwa?

Hehe, to ja bym Wam każdą teorię zepsuła ;)))

Mk, ciekawe czy już tulisz maleństwo?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeOct 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    fitmama, a miałaś po porodzie robiony dobowy profil glikemii... niestety cukrzyca ciazowa czesto pojawia sie tez przy 2 ciazy i rzadko moze przerodzic sie w cukrzyce typu 2 od razu po porodzie. Ryzyko, ze w przyszlosci zachoruje sie na cukrzyce jest o wiele wieksze niz u kobiet, ktore w ciazy tego problemu nie mialy.
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Jej dziewczyny nie straszcie mnie że tarczycowe mają gorzej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    Dziewczyny ja mam cukrzyce ciążową i codziennie badam obecność glukozy i ciał ketonowych w moczu - BRAK.
    Nie ma więc reguły. Przy przestrzeganiu diety wynik jest ciągle ujemny. Prawda - moja diabetolog mówiła, że ciała ketonowe pojawiają się przy złej diecie i mają związek z pojawieniem się jakiejś zakwasicy czy coś takiego - jak organizm jest niedożywiony a dzieciaczek pobiera niezbędne produkty z ciała mamy zamiast z pożywienia, mam nadzieje, że nic nie pomyliłam:) A cukrzyca nie jest od jedzenia słodkiego. Wynika z niewydolności trzustki która wiadomo, że podczas ciąży jest bardziej obciążona.

Mk, czekamy na dobre wieści :bigsmile:
    Nie ma jeszcze żadnego październikowego dzieciaczka!
    -- ;
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Luba: Nie ma jeszcze żadnego październikowego dzieciaczka!
    no właśnie!
    --
  1.  permalink
    mk mam nadzieje, ze juz sie rozkrecilo a moze juz tulisz dzieciatko:)) i przyjdzie mi gratulowac kolejnej mamusi, ktora mnie wyprzedzila.

a ja przyszlam ponarzekac! wszystko mnie boli! chodzic ciezko! samochod prowadzic jeszcze gorzej:(( ech...wychodz synku!!!
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Nie ma październikowego jeszcze? Muszę być pierwsza, muszę być pierwsza, muszę być pierwsza :))))
    Nie no, na razie powolutku się rozkręca. Skurcze podchodziły pod 100% (99%), były dość regularne, nawet zaczynały pobolewać. Rano poszedł mi dalszy ciąg czopa.
    Położne się śmieją że jak już się zdecyduję to będzie szybka akcja.
    Jak chodzę to boli, bolą pachwiny, brzuch ciągnie, boli jak na okres. No ale cóż, idę zaraz do sklepiku 2 piętra w dół :)
    A jak reszta czołówki?
    --
  2.  permalink
    Mk widze, ze nawet humorek Ci dopisuje:)) super! bo u mnie jakis dol:(((
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Wiesz co, nawet dopisuje, ale pewnie za jakieś 2 h złapie mnie nerw, później znużenie a później wku.... :) Tak to mniej więcej działa.
    Pomasowałabym sutki ale mam jakiś taki strach na zasadzie - a co jak się rozkręci? Bez sensu nie? :) z drugiej strony widzę że małą już też męczą te skurcze. Jest taka spokojniutka, na ktg widać było po tętnie że walczy bida. Wychodź już Martini, mama czeka, ciocie czekają, nie bój się, chodź do nas ! :)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Mk a ty nadal w dwupaku :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Mk28dni: Wychodź już Martini, mama czeka, ciocie czekają, nie bój się, chodź do nas ! :)

Ależ mnie rozczuliły te słowa.... kurdę, łzy ciekną po policzkach. Tyle Miłości jest w tym jednym zdaniu! oooooożesz noooo, ale mnie wzięło :shamed::shamed:

Mk trzymam kciuki, aby szybko się rozkręcało! :*
    Alicja jeszcze chwilka i synek zdecyduje się wyjść, mówię CI! ale wyobrażam sobie jak musi być Ci ciężko. Cierpliwości kochana, wierzę, że to jeszcze chwilka i stanie się CUD NARODZIN :*
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    U mnie tez nic a nic, nie liczcie dziś na wyskok mojego dzieciaczka :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Szpilka27: Jej dziewczyny nie straszcie mnie że tarczycowe mają gorzej :wink:

Ej, no ja napisałam, że luz :) Także Szpilka, bierz przykład ze mnie ;))))

Mk28dni: Pomasowałabym sutki ale mam jakiś taki strach na zasadzie - a co jak się rozkręci?

Mk, pomasuj :) Najwyżej sobie przyśpieszysz spotkanie z maluchem! U mnie po masażu poszło błyskawicznie...
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Mk28dni: Może ta teoria ad tarczycy jest prawdziwa?

oświeć mnie jaką teorię masz na myśli, bo ja mam niedoczynnośc tarczycy :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Salinos, że sie dłużej rodzi :) No to jak mój poród 6h (od A do Z) z niedoczynnością i Hashi był długi to boję się, co by było gdybym tej niedoczynności nie miała ;))

Treść doklejona: 02.10.13 10:25
    Salinos, Ty chyba też jakoś mega długo nie rodziłaś?
    --
  3.  permalink
    The_Fragile: Salinos, że sie dłużej rodzi :

Ja tez z niedoczynnoscia i Hashi. Moj porod trwal 1,25h :)
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    No ja migiem urodziłam :) w książeczce Zdrowia Dominisi mam napisane tak: czas trwania I okresu: 3h, II okresu: 1h5min. Więc łącznie 4h i 5 minut a jestem tarczycowa tralalala:)))))))
    Wody zaczęły odchodzic ok 17 do 22. Od 22 dostałam silnych skurczy krzyzowych. Mój gin uprzedził mnie, że z taką szyjką będę miała błyskawiczny poród i nie pomylił się :)))
    •  
      CommentAuthorMadllen23
     permalink
    ej gdzie są dobre wieści? chciałam już gratulować a tu jeszcze nie ma komu ;) myślami jestem z wami oby wasze dzieciaki wyszły już!!
    a tak to witam w ten pochmurny dzień :confused:
    ja mam dzisiaj Teksańską masakrę narzędziami stomatologicznymi ehh... Zamieni się któraś?
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    ejjjjjj u mnie świeci słońce! Przesyłam promyczki :rainbow:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ej, to ja w porównaniu do Was długo rodziłam ;)))

Madllen- ja się nie zamienię ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Mk trzymam kciukasy za szybka akcje co by wkur... nie było :)
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    chociaz moim skromny zdaniem pierwsza faza trwała 2 g i II faza 2g. No ale niech im tam będzie jak napisali. Ja z partymi męczyłam się 2 h przy pełnym rozwarciu, chyba, że byłam taka niekumata, że wszystko mi się pomyliło.

Treść doklejona: 02.10.13 10:43
    pamiętam jeszcze jak przy partych każdego kto był pod ręką za szmaty ciągnęłam :)))))) a to Męża, a to położną. Ta potem uciekała ode mnie.A mnie tak bolało. to był swego rodzaju krzyk o pomoc! :rolling:

Treść doklejona: 02.10.13 10:44
    Teraz się śmieję, ale wtedy mi do śmiechu nie było, oj nie było.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Salinos, a parte Cię bolały? Mnie tylko I faza bolała, a jak się zaczęły parte to była mega ulga...
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Parte miałam z krzyża, bolały jak diabli!!!!!!!!!!!

Treść doklejona: 02.10.13 10:48
    II fazę najgorzej wspominam!
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaa, bo krzyżowe :( To współczuję, mnie oszczędziło, bo parcie było, ale bez bólu już...
    --
    •  
      CommentAuthorgirlorboy
     permalink
    Mk kciuki zacisniete :D od wczoraj mi po glowie chodzisz !
    U mnie jakies bole w krzyzu sie wczoraj pojawily, trzy w rownym odstepie czasu a potem jak na okres ale co to bylo to ni cjolery nie wiem I badz tu madra :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Jeszcze trochę wam pomarudzę bo nic się nie dzieje :)
    Mała wypina mi dupkę do masowania i tyle jest z tego całego "porodu" :))))
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    a ja wrocilam wlasnie z ktg z placzem - od jutra rana szpital! Linia tetna na ktg bardzo malo powykrzywiana, tetno sie oslabilo, a ze to 3 dni po terminie to skierowanie...
    Placz - bo nigdy nie bylam w szpitalu, nie wiem co mnie tam czeka i w ogole + tak bardzo chcialam uniknac wywolywania porodu, oxy itd :(((
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Elyanna, współczuję tego szpitala, ale to dla dobra maleństwa - pomyśl, że niedługo, max za kilka dni będziesz tulić malucha!

Mk, dla mnie fascynujące jest, że z 5 cm rozwarcia można sobie ot tak chodzić :shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Witam się
    Dziś mąż zaprowadził córkę do przedszkola a ja spałam do 10, nie muszę mówić jak się wyspałam, jeszcze młody dawał super pospać, ale rano już się upominał o śniadanie :bigsmile:
    Mk ty nadal walczysz, mam nadzieję, że wyspałaś się trochę w nocy, ale to rozwarcie, czop, skurcze i uspokojenie małej to dobry znak że poród postępuje, trzymam kciuki dziś taki fajny dzień.

Ely wiem że chciałaś uniknąć szpitala, ale dobro młodej najważniejsze, będą ci robić ktg przynajmniej raz dziennie, badać tętno młodej, to dobrze że będziecie pod kontrolą, gdyby coś się działa tfu, tfu odpukać to lepiej w szpitalu niż w domu, zrobią usg sprawdzą stan wód i łożyska, będzie dobrze, myśl pozytywnie.

A z tą cukrzycą to rzeczywiście trzeba uważać, u mnie w rodzinie jest mega obciążenie, moja babcia i ciocia umarły na powikłania pocukrzycowe, mój wujek ma II typu, najbliższa kuzynka miała w ciąży 2 razy, więc ja obserwuję się i dbam o to co jem i wiadomo że cukrzyca nie bierze się od jedzenia słodyczy, tylko od upośledzenia pracy trzustki, ale zła dieta czytaj jedzenie dużo cukrów złożonych i tłustych rzeczy sprawia że jest jej jeszcze gorzej, ja się często badam glukometrem, ale na szczęście moje wyniki są idealne
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    The_Fragile: Elyanna, współczuję tego szpitala, ale to dla dobra maleństwa - pomyśl, że niedługo, max za kilka dni będziesz tulić malucha!

kachaw: Ely wiem że chciałaś uniknąć szpitala, ale dobro młodej najważniejsze, będą ci robić ktg przynajmniej raz dziennie, badać tętno młodej, to dobrze że będziecie pod kontrolą, gdyby coś się działa tfu, tfu odpukać to lepiej w szpitalu niż w domu, zrobią usg sprawdzą stan wód i łożyska, będzie dobrze, myśl pozytywnie.

Jestescie kochane :* Wiem, ze macie racje, zaraz sie uspokoje :) A teraz szybko popłacić rachunki za wczasu, nasmażyć kotletów dla męża, pranie jakieś i ogarnąć sytuację w domu...
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    Bananowiec ty juz wiesz co będzie u ciebie?ja tez za każdym razem jak idę na wizyte to sie boje...moj gin do sympatycznych nie nalezy i jak cos zlego to wali prosto z mostu.a synek na pewno będzie spory,po tatusiu:bigsmile:ja to drobinka jestem.w pierwszej ciąży dlugo nic nie bylo widać a teraz wszyscy pytają czy to nie blizniaki:wink:mama stwierdziła ze chyba wiecej jestem w tej ciazy:tongue:nawet mialam wrzucic kiedyś zdjęcie brzuszka tu na forum ale jak zobaczylam dziewczyny w podobnym wieku ciąży z plaskimi brzuszkami to mi sie odechciało.
    a apropo cukru w moczu to tez przy ostatnim badaniu wyszlo mi 50,ale gin mówil żeby sie nie stresować bo to niemozliwe:)
    trzymam kciuki za piateczke:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Loren: a apropo cukru w moczu to tez przy ostatnim badaniu wyszlo mi 50,ale gin mówil żeby sie nie stresować bo to niemozliwe:)

Jak to niemożliwe? Powiedział dlaczego? U mnie miesiąc temu było 50, a teraz jest 100, także chyba jednak jest możliwe ;)

Treść doklejona: 02.10.13 12:35
    Elyanna: A teraz szybko popłacić rachunki za wczasu, nasmażyć kotletów dla męża, pranie jakieś i ogarnąć sytuację w domu...

i się okaże, że po drodze urodzisz :))))

Treść doklejona: 02.10.13 12:44
    Loren: teraz wszyscy pytają czy to nie blizniaki:wink:mama stwierdziła ze chyba wiecej jestem w tej ciazy:tongue:nawet mialam wrzucic kiedyś zdjęcie brzuszka tu na forum ale jak zobaczylam dziewczyny w podobnym wieku ciąży z plaskimi brzuszkami to mi sie odechciało.

Loren, witaj w klubie, nie krępuj się i wrzucaj - mnie od 6 miesiaca pytają sie, czy już rodzę...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    w ktorym tyg robilyscie glukoze? ja mam isc za 3tyg cos mi sie wydaje ze to wczesnie hm....
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Dziewczyny w aptece super pharm jest promocja na chusteczki jonsona 4 pak za 27 a drugi czteropak za grosz
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aa i czy slyszalyscie o czopkach na wymioty?
    bo mi lekarz zaproponowal ale odmowilam i zastanawiam sie czy nie zadzwonic do niego po recepte;/ mdli mnie, czasami wymusze zura jak czuje ze mi lezy cos ;/ ogolnie masakra
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    gienia83: w ktorym tyg robilyscie glukoze? ja mam isc za 3tyg cos mi sie wydaje ze to wczesnie hm....
    no troche wczesnie.powinno sie zrobic miedzy 25-28tc
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    bonim: jonsona

ta firma w wiekszosci dzieci uczula, nie wiem jaka w tym prawda bo nie uzywam - ja kupuje 6pak pampersa za 25zl

Treść doklejona: 02.10.13 12:52
    uś: no troche wczesnie

no ale chyba zrobie skoro kazal hm...
    mam jescze zrobic wr i hiv
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Elyanna: wrocilam wlasnie z ktg z placzem - od jutra rana szpital!
    jeeeejku,biedna :sad:
    nie stresuj sie,dzidzia wszystko czuje.poteaktuj to jak wyjazd,będą koło ciebie chodzić,ty se poleżysz.ugotowane tez podsuną pod nos :wink:
    i pewnie samotnie ze szpitala nie wyjdziesz :wink: trzymam kciuki
    a na oxy mozesz sie nie zgodzic przeciez

Treść doklejona: 02.10.13 12:55
    gienia83: ta firma w wiekszosci dzieci uczula, nie wiem jaka w tym prawda bo nie uzywam - ja kupuje 6pak pampersa za 25zl
    a ja korzystając z bloga Sroki zaopatrzę sie w chusteczki z Netto :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    uś: a na oxy mozesz sie nie zgodzic przeciez

czasami tak przekonuja ze dla dobra dziecka itd...
    prawda jest taka ze u mnie po oxy wystapil spadek tetna syna ... i CC na cito ;/ co prawdopodobnie spowodowalo nie zamkniecie sie 'jakiejs' dziurki w sercu ;/
    pamietaj ze wywolywanie moze tez usmiezyc bol, albo tez go zwiekszyc, kazda kobieta odczuwa to inaczej

Treść doklejona: 02.10.13 12:58
    uś: chusteczki z Netto

z biedrony tez sa fajne:) uzywamy zielonych czasami :P

zas kosmetyki uzywamy nivei ... jak kupilam plyn w realu 'z serio euro 2012'' to maly dostal wysypki, nie chce eksperymentowac juz :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Elyanna sprzątaj, rób kotlety to może wody odejdą;):thumbup:
    gienka a może on Ci kazał zrobić glukozę na czczo na razie, w sensie bez obciążenia, bo na początku ciąży się to robi;)
    Mk:thumbup:
    Ja od początku mojemu myję pupę samą wodą i jest ok;) Ale na wakacje kupiłam johnsona do wózka, żeby mieć w razie awarii na dworze i faktycznie miał czerwone dupsko.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    gienia83: uzywamy nivei

dodam jeszcze ze jak poszlam teraz na wizyte do gina to dostalam pelno makulatury i torebke z probkami plynow nivei hyhy bedzie trzeba sie umyc o! hahaha moze to jakas sugestia dla mnie byla (zart)

Treść doklejona: 02.10.13 13:00
    Hanny: glukozę na czczo na razie

cos mowil ze na czczo mam byc hm... czyli bez picia glukozy? hm...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    gienia83: czyli bez picia glukozy?

A nie masz jakiegoś skierowania? Tam będzie napisane czy z obciążeniem czy tylko zwykła glukoza z krwi razem z morfologią np. Jak tak pawiujesz to może faktycznie na dziewczynkę;P
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.