Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor
    • CommentTimeOct 22nd 2013
     permalink
    dona79: pogrubione!!!!
    pogrubiona to jest większość nas :tongue:niektóre dość znacznie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Dziewczyny, policzcie do dziesięciu i odetchnijcie głęboko. Fitmama jest coś takiego, jak zadyszka w ciąży niezależna od tygodnia ciąży- zapewniam. Jestem tego żywym przykładem. To był pierwszy sygnał , mówiący o tym, że się udało jeszcze przed testem ciazowym:wink: Tak z Emilka jak z Mikołajem dusi mnie każdego dnia i pewnie odetchnę po porodzie. A aktywnośc fiz i sprawność jak najbardziej jest na plus dla przyszłej mamy. Trzeba się cieszyć, że są takie kobiety, które mogą i ćwiczą chętnie. Jednak co do samego porodu i wpływu wysporotowania matki na jego przebieg...nie wiem. Tu chyba indywidualne predyspozycje są decydujące.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: Dziewczyny, policzcie do dziesięciu i odetchnijcie głęboko.
    :cool: wszystkie?ja tez muszę? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Bonimku GRATULACJE!!! :bigsmile:
    Tak się bałaś a tu proszę... Turbo Expres :bigsmile:
    A malutka - od razu ze wzrostem modelki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Uś, Ty zwłaszcza:bigsmile: Jakby nie było pierwsza dziesiątka przed nami :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeOct 23rd 2013
     permalink
    Dziękuję wszystkim e ciocia :bigsmile: mała jest cudowna
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    bonim gratki

dziewczyny jaki rozmiar kupowałyście podkładów porodowych?? Jaki jest optymalny?? i ile sztuk tego potrzeba albo opakowań??
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Bonimku, gratuluję, gratuluję i jeszcze raz gratuluję! Czyli się udało bez cc :))))) Odpoczywajcie, należy Wam się za te dodatkowe dni ;))

My już w domu, Krasnal się o dziwo ucieszył nawet z dzidzi :D Na mój widok nie bardzo, bardziej go Skrzat zafascynował. Biega co chwilę do pokoju i sprawdza, czy dzidzia jest i czy śpi. Tylko niestety na razie reaguje na jego płacz tak jak przewidywaliśmy - też zaczyna płakać...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry, z rana miałam już pobraną krew i czekam na obchód, później będzie USG, trzymajcie kciuki....
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    The_Fragile: reaguje na jego płacz tak jak przewidywaliśmy - też zaczyna płakać...
    heheh słodko :heartsabove: dajcie mu kilka dni.może przytulanie jakoś wpłynie na niego i da mu do zrozumienia że nic złego się nie dzieje

Treść doklejona: 23.10.13 08:22
    venus87: trzymajcie kciuki....
    trzymam z całych sił
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    The_Fragile: My już w domu, Krasnal się o dziwo ucieszył nawet z dzidzi :D Na mój widok nie bardzo, bardziej go Skrzat zafascynował. Biega co chwilę do pokoju i sprawdza, czy dzidzia jest i czy śpi. Tylko niestety na razie reaguje na jego płacz tak jak przewidywaliśmy - też zaczyna płakać...

Super, że już w domciu :bigsmile: jakie słodkie jak braciszek pilnuje rodzeństwa :heartbounce:

Treść doklejona: 23.10.13 08:26
    Koalka w szpitalu dają podkłady pod pupę na łóżko, po porodzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEvey84
     permalink
    Witam :)

bonim - gratuluję ekspresowego porodu :)
    Czylu co? Prawdą jest, że z drugim idzie szybciej? ;) czy to wyjątek potwierdzający reguły? ;)

Frag - super, że już w domku :) Trzeba dać czas Krasnalowi, żeby się do płaczu Skrzacika przyzwyczaił ;) nie wszystko na raz, bo już sama obecność nowego członka rodziny to dla niego duże zmiany ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEvey84
     permalink
    Ewa - ja też jestem ciekawa reakcji swojego synka na rodzeństwo, ale żeby ją poznać to będziemy musiały jeszcze trochę poczekać ;)

Mój Synek niby żłobkowy, ale Panie mówią, że walczy o uwagę i nawet bywa zazdrosny, jak ta uwaga skierowana jest na inne dzieci :| No cóż, jednak w domu z Rodzicami jest sam :P Panie mówiły, że to dobry moment na Rodzeństwo ;) hehe, mówią i jest ;)
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeOct 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    venus87: w szpitalu dają podkłady pod pupę na łóżko, po porodzie
    ale jej chodzi o podkłady w majty ;p te podpaski
    Koalka pamiętam że Kachaw kupowała te w mniejszym rozmiarze podkłady a i tak były duze
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Ewa1406: Jakoś tu nudno jak żadna nie rodzi ;)
    nudno nudno.teraz bedziemy miec chwilowy przestój chyba
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Co do podkładów ja po cc wykorzystałam paczkę hartmannow maxi na początek 26 szt a na słabsze krwawienie belle też paczkę ale miałam w zapasie jeszcze 2 paczki hartmannow bo liczyłam na sn i myślałam, że krwawienie będzie obfitsze :p
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    frag moja gwiazda stwierdziła, że jak brat będzie jej płakał to na noc do dziadków będzie jeździła :shocked: jak tak to się doczekać nie może, a teraz tak mi wypaliła. dzieciaczki :surprised:
    VENUS Kochana trzymam kciuki za wyniki krwi i USG. Oby wszystko było dobrze.
    ty nic nie mów...bo jak znowu się akcje zaczną to nie ogarniemy :wink:
    Ja miałam też hartmany kupić ale kupiłam babyono dwie paczki czyli 20 szt. Podejrzewam, że starczą do szpitala a w domu przejdę jak oczywiście da radę na takie nocne podpaski, albo dokupię baby ono...jakoś tak te podkłady mi po pierwszym porodzie :neutral: no nie podchodzą:neutral:
    U nas dziś piękne słonko aż o spacer się prosi :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    Ewa1406: P.S. Jakoś tu nudno jak żadna nie rodzi ;)

No tak, za mało emocji;)
    Do prośby odnośnie opinii o podkładach róznież się dołączam:smile:

Frag, ale super, że już w domku. Daj kilka dni krasnalowi, mojej siostry synek po kilku dniach się przyzwyczaił i nie było z tym problemu.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Ehh ciekawe jak moja zareaguje na rodzeństwo... Mówi od kilku m-cy, ze chce brata, ale co innego chcieć, a co innego mieć :)
    Już nie mogę się doczekać...
    P.S. Jakoś tu nudno jak żadna nie rodzi ;)
    --
  1.  permalink
    Bonimku gratulacje!!

Ja tez mam zadyszkę :peace:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Jestem po badaniu, beta rośnie z tam było koło 1000 ( 986 ) a teraz jest 1100 ( parę ) pęcherzyk widać ale Oni jeszcze nie wiedzą czy jest po za macicą czy w! szlak mnie trafi, pytała się doktor czy coś boli, plamię itp. ale żadnych objawów nie mam takich......mam nadzieje, że się zlituje i mnie puści do domu, przecież mogę przyjść za tydzień na kontrolę lub w piątek....płakać mi się chce, nastawiłam się, że wyjdę a wychodzi, że raczej nie....:cry: poczekam na lekarza....
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Venus na pewno 1100 ? bo jeśli tak to coś mało urosła ...
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Venus jak widzą pęcherzyk to chyba na usg dopochwowym? więc o co chodzi? może źle usłyszałaś wynik bety?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dobrze usłyszałam bo powtórzyła mi 3 razy....
    No miałam USG dopochwowe....
    --
  2.  permalink
    Venus z tego co wyczytałam u Ciebie pod wykresem w sobote miałaś bete 750 wczoraj ok 1000 a dziś 1100??Kochana jak na moje oko ona pomału przyrasta:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    venus nie puszczą cię do domu chyba, że na własne życzenie....mnie diagnozowali około tygodnia ;/ niestety u mnie była to ciąża pozamaciczna a beta była baaardzo mała i na usg kompletnie nic nie było widać - laparo robili na czuja.

Mam nadzieję, ze u ciebie skończy się tą lepszą wersją, bo przy tak rosnącej becie nie ma szansy na zdrowy zarodek :cry:

Jakbyś miała jakieś pytania to pisz :hugging:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Noo wiem, lekarka mówi to samo ale książkowo mieszczę się w skali. Ja mówiłam, że mam nieregularne miesiączki.....nie wiem już sama

Treść doklejona: 23.10.13 10:24
    Ja brałam dwa antybiotyki bo miałam zapalenie pochwy....może to przez to. Brałam właśnie od początku września przez dwa tygodnie...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ale regularność miesiączek nie wpływa zupełnie na przyrosty bety... beta powinna mniej więcej podwajać się w ciągu 48h, sama wartość bety nie jest istotna...najważniejsze są przyrosty
    --
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Gratuluję ;) Nowe dzieciatka na forum ;)
    Lista szybko leci. I pomyśleć że byłabym teraz na 5 miejscu ;)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Venus, trzymaj się! Ściskam i kciuki dalej trzymam.
    Nie w każdym szpitalu dają podklady. U nas trzeba mieć swoje. Kachaw miała hartman midi. Też je kupiłam. Wielkosciowo wychodzą jak bella, ale są ciensze i wyprofilowane.
    Przy Emi, po sn zuzulam w szpitalu prawie 3 paki belli, potem jeszcze z dwie w domu.
    --
  3.  permalink
    Venus- dziewczyny mają rację, trzymają Cię nie bez powodu. Przyrost bety powinien optymalnie podwajać się co 48h.
    trzymaj się ciepło :(

A co do podkładów, mówiły o tym położne- na pierwszy dzień po porodzie mieć te siatkowe majty i duże podkłady (tylko bawełniane- żeby przepuszczały powietrze)
    żadnych sztucznych materiałów. Potem można już normalnie podpaski nosić. Ale na te pierwsze nieruchome godziny jak największe.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Beta powinna przyrastac min. 60% z tego co pamiętam. Jaheira, wrzucala kiedyś fajny kalkulator pokazujący na wykresie przyrost bety.
    --
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Mi wystarczyła jedna paczka tych z Belli i dwie pary majtek siateczkowych tych wielorazowych. Potem w domu uzywałam już normalnych.
    --
  4.  permalink
    Venus Kochana trzymaj sie:*
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    dzieki za info o tych podpaskach bo już zgłupiałam,
    jutro ide na wizyte do gina to popytam o szpital
    a dzis ide na zakupy do rossmana, supherfarm i utopie trocxhe kasy, żeby sie jakoś po mału przygotować

dziewczyny załama znow mi przybyło siwych włosów ide sie dzis farbować bo na tych moich ciemnych to te białe swiecą w tym słonku jak jarzeniówki
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Koalko, pewnie marne to pocieszenie, ale z siwkami mam dokładnie to samo:neutral:
    8.11. idę do fryzjera ostatni raz przed porodem. Mam nadzieję, że się dobrze wstrzele z terminem. Ostatnio się udało:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Venus trzymaj się kochana!
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    venus trzymaj się kochana!
    nana ja już też obczajam jakiś termin do fryzjera na luty co by się na bóstwo przed porodem zrobić :wink:
    Mam znajomą co jak tylko dostała skurczy to tel do fryzjera, zrobiła sobie włosy i pojechała do prywatnej Kliniki rodzić... Trochę mieliśmy śmiechu z tym bo ja bym np. nie pomyślała, żeby jeszcze ze skurczami na fotelu fryzjerskim siedzieć...kto to wie co tam się na porodówce działo będzie No ale ona "musiała" wyglądać.
    Ja rodziłam w wodzie wiec moje włosy były całe mokre...wyglądałam jak zmokła kurka...więc i tym razem chyba sobie daruję układanie fryzury przy skurczach
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Dzień dobry wszystkim :smile:

Gratuluję Bonim, to cudnie, że Maleńka nareszcie przyszła na świat i to w takim tempie WOW ! Piękne wymiary, chociaż nadal nie ogarniam, gdzie w tym Twoim maleńkim brzuszku zmieściła się taka wysoka pannica :smile:

Venus, współczuję Ci bardzo tej niepewności. Cały czas nie tracę nadziei na dobre zakończenie.

Donuś, 3. miejsce ! Jak Ty to zrobiłaś ?!?!?! :smile:

Frag, witajcie w domku !!!! :smile: To cudnie, że nareszcie możecie cieszyć się sobą we czworo. Krasnalek na pewno będzie wspaniałym bratem, skoro tak bardzo przeżywa płacz Skrzacika.

Bardzo podoba mi się ten ruch na naszej liście. Nie wiem kiedy z czterdziestki przeleciałam do dwudziestki, jakoś przespałam czas z 3 z przodu. Nie mniej jednak jestem bardzo szczęśliwa, że czas tak szybko upływa, bo naprawdę nie mogę doczekać się, kiedy i ja utulę swojego Szkraba. Co do zadyszki, u mnie jest to objaw, który towarzyszy mi od samego początku ciąży, obecnie mam wrażenie, że jest jeszcze bardziej nasilony, kiedy Mały uciska mi na przeponę. W każdym razie nauczyłam się już na nią reagować, ale zazwyczaj dopada mnie niespodziewanie.

Ale mam już notatek w związku z Waszymi rozmowami tu :smile::smile::smile: Właśnie kolejna zapiska w notesie ciążowym wylądowała, dotyczy podkładów Hartmana. Widzę, że zdecydowanie są one numerem 1 wg Waszych opinii. Powiem Wam, że pomijając możliwości pogaduszek na ciążowe tematy, ten wątek jest dla mnie skarbnicą wiedzy. Nieocenioną absolutnie !
    --
    •  
      CommentAuthordona79
     permalink
    karolinko:) ja sama mega zdziwiona jak lista poszla szybko!!!!:shocked:
  5.  permalink
    dziewczyny co myślicie o znieczuleniu zewnątrz-oponowym?
    Wczoraj na spotkaniu w SR był nasz ordynator oddziału, który bardzo zachwalał to znieczulenie.
    W naszym szpitalu pokrywa to NFZ-t, wystarczy poprosić.
    Macie jakieś za i przeciw. Bo początkowo byłam sceptyczna, ale teraz myślę, że to dobre rozwiązanie, bo po co się męczyć?
    --
    •  
      CommentAuthorsheam
     permalink
    Hej Dziewczynki!
    Ja także gratuluję wszystkim swieżo upieczonym mamom, które się rozpakowały!!!!
    ja się mało udzielam ale w miarę regularnie czytam....i również jak patrzę na listę to przeraża mnie" awans do pierwszej 5-tki"..kurcze a lekarz ostatnio powiedział żebym wytrzymała do ego bezpiecznego momentu i mogę rodzić....hmm..jakoś wydaje mi się to ciągle abstrakcyjne, a przecież listopad już za chwilkę...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Staram się być silna dziewczyny. Z jednej strony jest tęsknota za moimi chłopakami i domem a z drugiej strony okropne myśli i przeczucia :cry:

Treść doklejona: 23.10.13 12:18
    subiektywna7: Wczoraj na spotkaniu w SR był nasz ordynator oddziału, który bardzo zachwalał to znieczulenie.
    W naszym szpitalu pokrywa to NFZ-t, wystarczy poprosić.

Ja miałam i chwalę, nic nie czułam, byłam podłączona pod KTG aby sprawdzać tętno Lesia....tylko trzeba Go podać przy minimum 4 cm rozwarcia nie wcześniej...bo grozi to komplikacjami jak u mnie było. Podczas znieczulenia mogłam odpocząć:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Ja sie witam imelduje pełny 3 pak :) odłączyli m dzis kroplówki i przerzucili na tabletki :)) Zobaczymy co dalej
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthormacek
     permalink
    Witam się dalej 2w1 :)

Dzisiaj od rana miałam trochę jeżdżenia i dopiero po 12 dotarłam do domu.
    Nic się nie dzieje a chętnie bym urodziła bo strasznie mi już brzuch przeszkadza i czuję się jak słonica.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Venus, jak co to mam namiar na dobrego gina :wink:. A nawet dwóch :cool:
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    venus87: tylko trzeba Go podać przy minimum 4 cm rozwarcia nie wcześniej...bo grozi to komplikacjami jak u mnie było. Podczas znieczulenia mogłam odpocząć
    w naszym szpitalu podają do 3cm,potem już jest za późno....dziwne.Może jakiś inny rodzaj(?)
    moja siostra miala,jest darmowe.ale niestety miała zespół popunkcyjny.3 doby bolała ja tak głowa że nie potrafiła funkcjonować :neutral: ale ogolnie bardzo sobie chwali i przy kolejnym tez chciała,jednak było już za duze rozwarcie

venus troche dziwnie podchodzą albo nie mówią wszystkiego.skoro widzą zarodek to nie ma opcji by nie wiedzieli gdzie go widzą...no musiałaś coś źle zrozumieć.lekarz przecież robiąc usg dopochwowe musi wiedzieć co widzi.czy to macica,przednia/tylna sciana,czy jajowód...to niemożliwe by nie wiedzieli.
    niemniej jednak zaciskam mocne kciuki,przyrost jest malusieńki jednak mocno wierzę w szczęśliwe zakonczenie!

Treść doklejona: 23.10.13 13:20
    a jesli o podkłady chodzi to przy pierwszym porodzie (CC) nie zużyłam nawet jednej paczki Bella Mama.teraz tez je kupiłam i pewnie nie zuzyje.ale przy CC krwawi sie chyba duzo mniej
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Uś o 17 jest wizyta lekarzy, będę chciała wiedzieć co uważa, co podejrzewa....:neutral:

Treść doklejona: 23.10.13 13:23
    A mi powiedzieli, że od 4 cm się podaje znieczulenie...dziwne....może mi dali coś innego....ale wkłuwali mi się w kręgosłup.....:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    venus87: A mi powiedzieli, że od 4 cm się podaje znieczulenie

Ja słyszałam podobnie. Dziewczyna, która rodziła w sali obok mnie miała. Męczyła się okrutnie więc mówiła, że to wybawienie było. Minusem tego znieczulenia na pewno jest to, że opóźnia akcje,często też kończy się CC. Ja poprosiłabym o nie tylko w ostateczności, gdybym już nie dawała rady i myślę, że lepiej nie nastawiać się, że jakby to co wezmę bo na 99% weźmiesz;) tak mi się przynajmniej wydaję.
    p.s Tą dziewczynę z tego co pamiętam później bolał kręgoslup i głowa.

Venus trzymam mocno kciuki. Mam nadzieję, że wkrtóce wyjdziesz do domku.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.