Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeOct 31st 2013
     permalink
    ja codziennie jade na bułce z białym serem nie mam ochoty an zaden obiad wogole, smierdzimi :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    dzień dobry :shocked::shocked::shocked: MIAŁAM 60 POSTÓW do ogarnięcia...A myślałam, że przed wszystkimi świętymi pusto tu będzie:smile:
    stokosia ładnie waży bez przesady najważniejsze, że wszystko ok :smile:
    brawo kochana... Z tym zamykaniem torby to może poczekaj ze 2 tyg zapnij i pomyśl, że teraz już niech się dzieje co chce...:wink:
    volvic:shocked::shocked: ale jak to??? 7KG TO TAK STRASZNIE DUŻO????? Bez przesady... A krzywa cukrowa wyszła wysoka, że masz zakaz słodyczy???
    A ja 1 ciąży miałam za każdym razem pomiary małej robione...Teraz zresztą też :smile:
    subiektywna to leż i wypoczywaj...
    Ja dziś mega zalatana... chatę ogarnęłam ciasto upiekłam...padam na pyszczek....
    aaaa i ja mam torbę spakowaną...na razie tak awaryjnie jakby się nie daj Bóg coś działo... ale jednak mam :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Melduję się po wizycie:bigsmile: Złe wiadomości to takie, że muszę leżeć do 17 listopada!!!! Wrrrr, bo jak to ujął mój gin "wszystko trzyma się na włosku" plus piszą mi się "piękne" porodowe, regularne skurcze shit!!! Która je przygarnie?:wink: Z dobrych wiadomości to, że gdyby synek urodził się teraz to już na 99% obyłoby się nawet bez respiratora:bigsmile::bigsmile::bigsmile: bo jestem po sterydach na płucka, dziecko duże więc git:bigsmile::bigsmile::bigsmile: No tylko to leżenie...
    W przyszłym tygodniu robię gbsa i kurde tu mój błąd, bo zapomniałam zapytać jakie mam zrobić badania przed porodem:shocked::shocked::shocked: Ciapa!!! A od teraz gina nie ma przez dwa tygodnie (urlop) i co teraz? Powiedzcie jakie badania i czy trzeba mieć skierowanie? Ja to jestem no:shamed:
    Co do porodu to stanęło na tym, że nie robimy planowanej cc tylko czekamy na rozwój sytuacji, czyli jak się poród zacznie to do szpitala (aha! po 3 listopada już mogę jechać do "jego" szpitala - czekałam na to - tam rodziłam pierwsze yłam zadowolona mega:bigsmile:) i wówczas usg, by określić wagę dziecka i bliznę i mierzenie miednicy i wówczas decyzja:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: leżeć do 17 listopada!!!!
    a 17 jest pełnia :cool:
    leżakuj w takim razie,oby sie te skurcze wyciszy paskudy jedne!fajnie ze sterydy dostałaś.ja w strachu zyje jakby cos sie dzialo....
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    hanny no to nie ma opcji, ty latać po cmentarzach w ten weekend nie będziesz moja droga :cool:
    Co do badań nie pomogę...wszystko prze de mną :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: Co do porodu to stanęło na tym, że nie robimy planowanej cc tylko czekamy na rozwój sytuacji, czyli jak się poród zacznie to do szpitala (aha! po 3 listopada już mogę jechać do "jego" szpitala - czekałam na to - tam rodziłam pierwsze yłam zadowolona mega) i wówczas usg, by określić wagę dziecka i bliznę i mierzenie miednicy i wówczas decyzja
    no i chyba fajne rozwiązanie,co nie?
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    Volvic, u mnie z tą wagą szło dokładnie tak samo i też jestem na etapie + 7 kg, tyle że startowałam z 59 kg, lekarz ostatnio pytał ile przytyłam i nie dostałam żadnych wskazówek na temat diety, czy unikania jakichkolwiek produktów. Pielęgniarka powiedziała, że to jest normalne przybieranie na wadze. Także wydaje mi się, że lekarz Cię tak trochę "postraszył" bezpodstawnie. Oczywiście nie mówię, że daje to zielone światło do jedzenia wszystkiego i w mega ilościach, ale bez przesady. Staraj się ograniczyć słodycze jeśli dużo jesz, inne posiłki jadaj częściej a mniejsze, ale nie daj się zwariować :)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: Powiedzcie jakie badania i czy trzeba mieć skierowanie? Ja to jestem no

znalazłam Hanny coś takiego:

1. Dokumenty:

• dowód osobisty,
    • podbitą legitymację ubezpieczeniową/ lub ostatni dowód opłacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne),
    • kartę ciąży.
    2. Aktualne wyniki badań:
    • oryginalny wynik oznaczenia grupy krwi i czynnika Rh,
    • morfologia i badanie moczu,
    • stężenie glukozy we krwi,
    • wyniki badań w kierunki kiły (WR lub OWA),
    • badanie Ag HBs,
    • wynik USG wykonanego po 36. tygodniu ciąży.
    W niektórych szpitalach wymagane są również:
    • USG wykonane między 11. a 14. tygodniem ciąży,
    • wymaz z pochwy w kierunku bakterii Streptococcus gr.B (agalactiae),
    • aktualne (wykonane w ciągu ostatnich 7 dni) badanie układu krzepnięcia.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Hanny, to rozmowa podobna do tej, jaką odbyłam wczoraj z moim ginem i o badaniach też zapomnieliśmy. Wcześniej gin twierdził, że na 15. mam zrobić morfologię, gbs no i opcjonalnie układ krzepnięcia, jeśli biore pod uwagę Zzo.

Dasz radę. Już teraz idzie z górki:bigsmile:

Treść doklejona: 31.10.13 18:21
    Uś,co to za czarnowidztwo? Sterydy i tak dają do 34 tyg., dlatego ia tak się wahalam, czy wziąć. Wszystko jest ok i tego się trzymaj:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: Uś,co to za czarnowidztwo? Sterydy i tak dają do 34 tyg., dlatego ia tak się wahalam, czy wziąć. Wszystko jest ok i tego się trzymaj
    a bo wiesz.przy chłopcach dostałam i urodzeni 35+5 nie potrzebowali zadnej aparatury.
    a teraz tak troche w strachu zyję ;) boszzzz przyspieszcie ten czas do połowy listopada
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    uś: ja w strachu zyje jakby cos sie dzialo....

Nie, no już nie ma takiego strachu. Nawet u Was (bez sterydów) jest już dość dobrze, ale wiadomo oszczedzaj się;)

mariaekad: ty latać po cmentarzach w ten weekend nie będziesz moja droga

No nie polatam;)

uś: no i chyba fajne rozwiązanie,co nie?

I chyba najodpowiedniejsze w mojej sytuacji, tylko teraz się martwię czy rozpoznam oznaki porodu przy tych moich skurczach;) Mimo, że będę rodzic drugi raz;)

uś: znalazłam Hanny coś takiego

Dzięki:kissing:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: ale wiadomo oszczedzaj się;)
    no wiadomix :bigsmile:
    Hanny: martwię czy rozpoznam oznaki porodu przy tych moich skurczach;) Mimo, że będę rodzic drugi raz;)
    rozpoznasz :smile: bedą przeciez nabierac na sile i czasie :wink: a moze wody Ci pierwsze pójdą :bigsmile: to jest chyba najlepsza opcja bo juz wiadomo ze nic sie nie wyciszy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Hanny: jakie mam zrobić badania przed porodem

Ja miałam zlecone: morfologie, mocz, USR (wr), Antygen HBs robiłam w tamtym tygodniu :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa1406: Robiłam ostatnio morfologie i badanie moczu i coś tam wyszło poza granicami normy. Teoretycznie wyczytałam, że jeden parametr mówi, że mam niedobór żelaza, a drugi potwierdza chorobę skóry, którą podejrzewał dermatolog.
    W badaniu moczu 2 raz ciężar właściwy wyszedł poniżej normy. Co to może oznaczać?

hmm ciekawe skoro dermatolog podejrzewa chorobe skóry, może gin też? Czy to jakas groźna choroba?
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Ciężar moczu poniżej normy może (MOŻE) wskazywać na problemy z nerkami albo cukrzycę-ale na pewno po tym jednym parametrze nie można tego jednoznacznie stwierdzić, więc głowa do góry i marsz do gina po skierowanie na inne badania :hugging::hugging: A piłaś duuuużo przed pobraniem próbki moczu? Może po prostu był rozcieńczony bo pijesz jak smok?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Po raz pierwszy w tej ciąży mam stres.
    Robiłam ostatnio morfologie i badanie moczu i coś tam wyszło poza granicami normy. Teoretycznie wyczytałam, że jeden parametr mówi, że mam niedobór żelaza, a drugi potwierdza chorobę skóry, którą podejrzewał dermatolog.
    W badaniu moczu 2 raz ciężar właściwy wyszedł poniżej normy. Co to może oznaczać?
    Nie martwilabym się, ale gin kazał przyjść na wizytę jak najszybciej :(
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Hanny trzymam kciuki
    zajrzalam do was na wątek , to juz 2 miesiace jak jestesmy razem z córcią, we trójkę, jest cudowna, pięknie rośnie i jestem b szczesliwa mimo powaznych kłopotów z piersiami, ale to juz za mną.
    Łezka sie kręci w oku, jak przeczytałam jeszcze raz jak mi kibicowalyscie a potem były gratulacje...łaaał
    Pieknie dziekuję za wszystko, bo nie wiem czy to uczyniłam wtedy...chyba zajeta opieka nad Agatką nie napisałam Wam tego.
    :heartbounce:
    tak mnie wzięło na sentymenty.
    Kissku no szkoda ze cc, kochana, ale najwazniejsze jest zdrowie Twoje i córy.
    Uś na facebooku widzialam grupe wsparcia nawet dla kobiet ktore chca urodzic naturalnie po cc.
    uwazajcie na siebie kobietki skurczykowe- a czołówce zyczę dobrych porodów. ( o rety to bylo takie fajne- b dobrze wspominam porod...piekne chwile)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeNov 1st 2013
     permalink
    Choroba skóry groźna nie jest.
    Jeśli chodzi o mocz, to nie był rozcienczony. Zbierałam wtedy poranny :(
    Chyba za bardzo się przejelam. Ale to mi po poprzedniej ciąży zostało. Idę dopiero w czwartek do gina. Oszaleje chyba.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Witajcie dziewczyny przepraszam że ostatnio mało co się udzielam ale walczę z tymi potwornymi zatokami ból momentami jest taki że najchetniej wym waliła głową o ściane i mam uczucie jak bym miała wyrywane zęby bez znieczulenia :( Dziś 3 dzien antybiotyku mam nadzieje że w końcu coś zelżeje.Ja dziś cały dzień leżakuję na obiadek do teściowej idziemy,wczoraj jechałam na groby bliskich aby dziś się nie pchać w tym tłoku tym bardziej że cmentarz od parkingu jest daleko a mi raczej spacery nie wskazane.
    Ewa1406 nie wiem co to może znaczyć.
    Za chwilę wstawię fotkę na brzuszki
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeNov 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Ewa1406: Chyba za bardzo się przejelam. Ale to mi po poprzedniej ciąży zostało. Idę dopiero w czwartek do gina. Oszaleje chyba.
    --

Kochana gdyby to było cos powaznego, zagrażającego dziecku to lekarz albo kaząłby Ci przyjśc jak najszybciej do siebie albo wysłałaby na IP, spokojnie:smile:

Hanny leż spokojnie, juz niewiele pozostało:smile: ja 16go mam wizytę i usg genetyczne:surprised:

oo widze, że dziś kończymy 11 tydzień:boogie:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    O 11:16 przez Cc przyszedł na świat Mikołaj, 2660 i 53cm
    Mię potrafi ssac. Na razie jest w inkubatorku.
    Hanny, nie daj się. Trzymam za Was kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    Witajcie Dziewczyny :)
    kilka dni temu odebrałam wyniki bety HCG - jest fasolka :) Niedługo pewnie do Was dołączę na dłużej, ale póki co czekam na wizytę u lekarza i przeżywam każdy moment ze strachem o Dzidziusia - żeby wszystko było ok! Teraz wpadłam, bo mam pytanie.. pobolewa mnie dziś brzuch jak na @.. w sumie nie jest to mocny ból, ale troszkę się stresuję czy to normalne... może powinnam wziąć nospę? póki co biorę luteinę 3x1. będę wdzięczna za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
    --
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    Nana serdeczne gratulacje!!! dbajcie o siebie :*

karolka na początku ciąży miałam podobny objaw, pobolewanie podbrzusza, ciągnięcie. Ja też brałam lutkę, dzięki czemu aż tak się nie stresowałam ;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Nana super waga, jak donoszonego dziecka. Oby szybko wyszedł do łóżeczka. Trzymajcie się.
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Nano kochana, ale wiesci! Gratuluję, zdrowka dla synka, wypoczywaj dzielna mamusiu!
    i raportuj tutaj prosze jak bedziesz sie czuc na siłach.
    Przesylam Wam moc dobrych myśli i bede sie modlic. Alez musialas przejsc stres.:heartbounce:, najwazniejsze ze
    juz za Wami a tyle dobrego przed Wami.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    1. dona79 - 09.11.2013 (dziewczynka)
    2. Stokosia87 - 10.11.2013 (dziewczynka)
    3. OneKiss - 23.11.2013(dziewczynka)
    4. Luba - 27.11.2013 (dziewczynka)
    5. biedronka28 - 05.12.2013 (chłopiec)

6. Lopeziątko - 06.12.2013 (chłopiec)
    7. Emi_787 - 08.12.2013 (chłopiec)
    7. Hanny - 08.12.2013 (chłopiec)
    8. uś - 12.12.2013 (dziewczynka)
    9. Hecate26 - 14.12.2013(chłopcy)
    9. Koalka - 14.12.1013 (dziewczynka)
    10. anulinanulin - 16.12.2013 (chłopiec)
    11. Madllen23 - 30.12.2013 (dziewczynka)
    12. Alinka - 03.01.2014 (dziewczynka)
    13. subiektywna7 - 07.01.2014 (dziewczynka)
    14. _malgosia_ - 27.01.2014 (dziewczynka)
    15. agi500wtn - 29.01.2014 (dziewczynka)
    16. Annie_86 - 01.02.2014 (dziewczynka)
    17. cecylka25 - 02.02.2014 (chłopiec)
    18. Muriah - 04.02.2014 (chłopiec)
    19. meggi12345 - 14.02.2014 (dziewczynka)
    19. Poziomkauk - 14.02.2014 (dziewczynka)
    20. Bananowiec - 15.02.2014 (dziewczynka)
    21. Loren - 16.02.2014 (chłopiec)
    22. karolajnas - 02.03.2014 (chłopiec)
    23. myszaasia - 03.03.2014
    24. mariaekad - 07.03.2014 (chłopiec)
    25. zanettt86 - 11.03.2014 (dziewczynka)
    26. Volvic - 12.03.2014 (chłopiec)
    27. ally 1381 - 20.03.2014
    28. GaggataB - 22.03.2014
    29. Kami87 - 23.03.2014 (dziewczynka)
    30. helvetka - 26.03.2014
    31. Gaja00 - 27.03.2014
    31. BrunetkaElegance - 27.03.2014
    32. puelka - 31.03.2014
    33. dziewczyna600 - 03.04.2014
    34. nataliaa_ - 07.04.2014
    35. nulla - 08.04.2014
    36. Libra1610 - 16.04.2014
    37. jusiak -29.04.2014
    38. Anabella2013
    39. Kakai - 23.05.2014
    40. CiastoMiłości - 25.05.2014
    41. Ewa1406 - 27.05.2014
    42. Szpilka27 - 05.06.2014
    43. fitmama - 08.06.2014
    44. justyn-rz - 25.06.2014

Nana, gratulacje ! Zdrówka dla Mikołajka życzę :bigsmile:

Karoolko, myślę, że to normalny objaw. Doskonale pamiętam, że u mnie pobolewanie podbrzusza towarzyszyło mi do koło 9 tc. Myślę, że skoro bierzesz Luteinę nie musisz brać nic więcej. Wypoczywaj, jak najwięcej. Zaraz po wizycie u lekarza zapraszamy na naszą listę ! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NANA gratulacje !!
    Ale kurcze ciekawa jestem dlaczego CC , czy coś się zadziało niedobrego ? :sad:
    Przecież tak szybkie i fajne porody miałaś wcześniejsze....

A Mikołaj faktycznie wagę ma dobrą , nie jest takim maleńkim Maluszkiem jakim mógłby być.
    Zdrówka dla Was !!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Pewnie się coś zadziało, skoro cc i to tak nagle... Nana, gratulacje i zdrówka :wink: Nie tak pewnie chciałaś, ale najważniejsze, że z Mikołajem wszystko dobrze, większy od mojej młodej urodzonej 1,5 tyg. później :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEmi_787
     permalink
    Trzymaj się Nana, zdrówka dla Ciebie i Mikołaja.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Nana! Gratuluję.... Ty to potrafisz zaskoczyć ;)....
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    No nie,zostawila mnie sama :sad:
    Nana gratulacje ogromne.mam nadzieję ze cc tak z zaskoczenia ale ze z wami ok.
    Pisz nam w miarę możliwości jak już dojdxiesz do siebie.trzymam mocne kciuki za Mikiego by szybciutko był przy mamusi.trzymajcie sie cieplutko :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    naus mam nadzieję, że Miki szybciutko dojdzie do siebie. Ty również:) jak będziesz miała siłę to napisz prosze co się stało. Dzielni jesteście i gratulacje mamuska:)

Treść doklejona: 01.11.13 16:34
    Zapomniałam dodać, że sama się w 35 tc urodziłam;) więc coś mnie łączy z Twoim synkiem;)
    --
    •  
      CommentAuthordona79
     permalink
    hanny ja chetnie przyjme kazda ilosc skurczy!!!!! pozdrawiam i mam nadzieje ze jeszcze troszke wytrzymasz:) nana serdeczne gratulacje!!!
    Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    dona śle wszystkie! A kysz na porodówke;)
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Gratuluje eozpakowanej mamie :flowers::flowers:

He he juz 9 miejsce jeszcze troszeczkę i pierwsa piątka:boogie:dotrwam !!!!!
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Nana uściski dla Mikiego i ciebie trzymajcie się cieplutko:)
    Hecate pewnie że dotrwasz :D
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hecate26: pierwsa piątkadotrwam !!!!!
    sie wie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Nana gratulacje :flowers::flowers::flowers::flowers: zdrówka dla Mikołajka.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dziewczyny czy wiecie jak to jest jedzeniem w ciazy masla i bialego sera od gospodarza, z targowiska itd? Czy jest to bezpieczne?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa1406: Bezpiecznie jeść produkty z mleka pasteryzowanego. To samo tyczy się serów pleśniowych.

serów plesniowych unikam w ciazy , antomaist chodzi mi właśnie o to, ze nie wiem czy to od gospodarza jest pasteryzowane, zapewne zdrowsze niż ze zwykłej mleczarni, ale nie mam pojęcia jak robi sie te nabiały
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kakai, ja w ciąży nie jadlam od gospodarza,bo jednak to nie pasteryzowane było.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dzieki dziewczyny ostatnio jadlam takie a teraz mysle ze nie wiem czy powinnam mam nadzieje ze nie nam nie bedzie po tych kilku plasterkach
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    nana81 Gratuluję !! :) Wszystkiego najlepszego dla Mikołajka :):)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Bezpiecznie jeść produkty z mleka pasteryzowanego. To samo tyczy się serów pleśniowych.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Miala ktoras z Was problem z krwawiacymi dziaslami? Jak mozna sie z tym uporac?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Libra1610: Jak mozna sie z tym uporac?
    przeczekać? :tongue:

dostałam grzechotkę z fishera nareszcie! :crazy: ponad miesiąc od informacji mailowej że wysłali :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nie wiem jak jest z tymi przetworami.ale nigdy nic o tym nie słyszałam,przed pleśniowymi się należy wystrzegać bo to pleśń .
    i z niepasteryzowanego mleka pleśń jest niebezpieczna.ale chyba nie chodzi o samo w sobie mleko i jego przetwory typu masło czy smietana,nie dajmy sie zwariować.to nie pleśnieje
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Myślę że nie jest pasteryzowane, tylko z surowego mleka prosto od krowy. Chyba bym jednak unikala tych produktów w ciąży.
    Ale może gina zapytaj przy okazji.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    uś: i z niepasteryzowanego mleka pleśń jest niebezpieczna.ale chyba nie chodzi o samo w sobie mleko i jego przetwory typu masło czy smietana,nie dajmy sie zwariować.to nie pleśnieje
    no tez racja, sama już nie wiem, podpytam ginki co mysli...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Dziewczyny zaglądam do Was czas i podczytuję.
    Nana gratuluję dużo zdrówka dla Mikołaja
    Hany mnie na IP pytali o GBS, HBS, grupę krwi, wynik HIV, ostatnia morfologia i mocz i ostanie usg kiedy było i ile dziecko ważyło. O inne badania nie pytali, wiadomo paciorkowiec był dla nich najważniejszy i grupa krwi.
    Trzymam kciuki za dobre wieści po wizytach.
    Uśku a czym się tak martwisz?? coś u ciebie się dzieje niedobrego, jakieś skurcze, czy taki niepokój cię "chycił" na końcówce??
    A my uczymy się siebie nawzajem z Dominikiem, jest grzeczny, fajnie śpi i jest cudny
    pozdrawiam
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.