Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHecate26
    • CommentTimeNov 7th 2013
     permalink
    Było mierzonej przez USG :sad:
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeNov 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Hecate26: tego leku nie wolno w ciąży brać

z opisu leku:
    "Hamowanie skurczów ciężarnej macicy (zagrażający poród przedwczesny, zagrażające poronienie, przygotowanie do cięcia cesarskiego lub zabiegów położniczych, np. przed wykonaniem obrotu w przypadku poprzecznego ułożenia płodu lub przy wypadnięciu pępowiny). Zaburzenia dynamiki skurczów macicy w czasie porodu (zwłaszcza skurcze hipertoniczne w I i II fazie porodu)."

zatem chyba właśnie po to został stworzony.faktycznie długotrwałe stosowanie nie jest szczególnie zalecane ale bez przesady ze wcale nie wolno.Niejednokrotnie korzyści przewyższają.dużo więcej byłoby porodów wcześniaczych i poronień...

Źródło

Dobrze że szyjka w miarę jeszcze trzyma.ja na Twoim etapie miałam juz palec rozwarcia.dasz rade :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Ja dziś już po wizycie :) Dzidziuś waży 250 g i ma 16 cm długości :) Sam gin mówił, że jest duży jak na swój tydzień :) i machał na USG tak nożkami, ze ciężko było go zmierzyć :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Kakai serducho na USG słyszałam. Tylko po to przykładał USG do brzucha. Genetyczne mam 13 listopada :)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Hopefull wiem wiem to taki żarcik.
    Popieram to co napisała Us jak na ciąże bliźniacza i ten tydzień nie jest najgorzej,dotrwasz do 36 tc my mocno trzymamy za ciebie kciuki.

Treść doklejona: 07.11.13 16:26
    Super że wszystko,ok moją mała miała w 17tc 200g :)
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    No tak mi powiedział. Zreszta on jest specyficzny :tongue:

Miałaś rozwarcie na palec czyli w cm to ile?? Ja mam rozwarcie na 1,18cm.mieżone usg
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Ja mam 1 cm w 21 tc
    --
  1.  permalink
    uś: zatem chyba właśnie po to został stworzony.faktycznie długotrwałe stosowanie nie jest szczególnie zalecane ale bez przesady ze wcale nie wolno.Niejednokrotnie korzyści przewyższają.dużo więcej byłoby porodów wcześniaczych i poronień...

mi ten zakaz pachnie organizacjami wspierającymi legalne aborcje....nie wiem czemu, po prostu mam takie przeczucie. UE przecież bardzo krytykuje nasz kraj za zakaz aborcji, więc mogą nam utrudniać utrzymywania ciąż za pomovą farmakologii....nie wierze, że tyle lat stosowania i naglę szkodliwość przeważa nad korzyściami...
    Ja nie przestane brać, dopóki lekarz mi nie zaleci odstawienia....
    każdy ma swój rozum
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hecate26: czyli w cm to ile??
    chyba półtora cm
    spokojnie,nie pozwalaj se na nerwy.leż i odpoczywaj jak najwięcej.trzymamy ogrooomneeee kciuki!!!!

Treść doklejona: 07.11.13 17:32
    subiektywna7: nie wierze, że tyle lat stosowania i naglę szkodliwość przeważa nad korzyściami...
    mi też sie to nie podoba...ale wpływu nie mam więc cóż...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa1406: Kakai serducho na USG słyszałam. Tylko po to przykładał USG do brzucha. Genetyczne mam 13 listopada :)
    --

oo to ciasto ma 14go a ja 16go, to porownamy sobie bobasy:D
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    Donagratuluje:flowers:
    karolajnasdzięki za dopisanie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    JESTEM PO USG
    ale:
    stokosia dziękuję kochana :smile:
    loren, karolajnas przyznam się, że nam sen z powiem spędzał właśnie wózek... bo czekaliśmy na tzw okazję i ...się trafiła.Karoca czeka :smile:
    ewa super, usłyszeć bicie serducha to niezapomniane wrażenia.
    Libra super wiadomości.
    A teraz wieści :bigsmile: Dominik zostaje Dominikiem....czekamy na synka to pewne. Syn pokazał bez problemu co ma między nóżkami ale dziubka za żadne skarby już nie chciał. No zasłonił się rączkami i za cholerę nie chciał dzioba pokazać więc 3D mamy z zakrytymi rączkami.
    Rośnie prawidłowo ma już 495 gr, narządy wszystkie ok....
    NO GĘBA MI SIĘ CIESZY :bigsmile:
    KTÓRA CZEKA NA CÓRKĘ ROBIĘ WYPRZEDAŻ :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    mariaekad: KTÓRA CZEKA NA CÓRKĘ ROBIĘ WYPRZEDAŻ

:bigsmile:
    gratuluje potwierdzenia synka :cool:

największe gaduły porodziły i teraz wątek ucichł....
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    mariaekad gratuluję tak dobrych wieści :)

Mój dzień należy do średnio udanych. Dzisiaj wszystko mnie boli. Czuję jakby brzuch ciągnął mnie w dół, wszystko się chyba rozciąga. Bolą mnie plecy i biodra. Nie mogę nawet wygodnej pozycji sobie znaleźć, bo od razu coś mi przeszkadza. Tragedia. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Kakai: oo to ciasto ma 14go a ja 16go, to porownamy sobie bobasy:D

Już nie mogę się doczekać pierwszego pełnoprawnego podglądania.
    Dotej pory tylko szybkie zerkania były w celu sprawdzenia czy serducho bije.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    US to prawda,a Natalia siedzi na tańcowała igła z nitką :)A z niej gaduła jest :D:D
    Maria już ci napisałam pod kartą się cieszę że wsio ok :D
    Volvic pewnie miednica ci się rozchodzi i z tego ten ból bioder.Mnie też boli ale to bardziej zwyrodnienie bo dokucza mi z jednej strony i bolało już przed ciąża.

Stwierdzamy że mój maluszek jest bardzo spokojny nie wiem czy się martwić czy cieszyć ale faktycznie tak jak opisujecie że się wam wypina to nie mam wrażenie że tylko po jedzeniu się pokręci trochę.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dziewczyny, chcialabym się przywitać ponownie na tym wątku.:swingin:

A teraz kontynuując watek z Brzuszkow...
    Otóż jesli chodzi o moj progesteron to we wtorek wynosił on "całe" 9,98 ng/ml...
    Umowmy sie, ze jest to wynik żenująco niski.
    Ale, ku mojemu zaskoczeniu, beta rosnie prawidłowo, wg USG tez jest wszystko OK. Nie ukrywam, ze jest to dla mnie wielka tajemnica, dlaczego tak jest... Nie zebym byla nieszczęśliwa z tego powodu. Po prostu to dla mnie taki maly cud.
    Wspomagam sie dupkiem 3*1 i latka 2*2....
    I mam taka nadzieje, ze to wystarczy.
    No bo co Wam bede pisala- radość z ciazy miesza sie z lękiem o to, czy uda mi się ją donosić...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Aaa, zarzekała się....:crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Jaheira: Dziewczyny, chcialabym się przywitać ponownie na tym wątku.

ulalala witamy!!
    moje gratulacje, spokojnej i donoszonej ciaży!:bigsmile:

Ewa1406: Już nie mogę się doczekać pierwszego pełnoprawnego podglądania.
    Dotej pory tylko szybkie zerkania były w celu sprawdzenia czy serducho bije.

oo ja też! to genetyczne potrwa pewnie z dobre pół godziny albo i więcej:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Jahe no powalający nie jest , ale chyba też nie aż tak tragiczny... mój był na poziomie 5 :shocked:
    a lekarz nic, ale to już szkoda wracać do tego...

Z Niną mi wyszedł 20, ale to po suplementacji już od owu więc na bank oszałamiający nie był...

a powiedz mi czy u Ciebie np miesza coś prolaktyna? Bo to ona ładnie potrafi upośledzać pracę ciałka żółtego
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Jaheira ,to i tu oficjalnie pogratuluje :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    Jaheiramoje gratulacje i witaj w śród nas:bigsmile:spokojnych 9-u miesięcy:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEmi_787
     permalink
    Jaheira doskonale Cię rozumiem. U mnie wraz z pozytywną pierwszą betą wyszło, że progesteron mam na poziomie 10.5 ng/ml. Zaczęło się lekkie krwawienie, od bety brałam 4x1 Duphaston, a progesteron nie chciał rosnąć - "wzbił się" do swojego maksymalnego poziomu 11.7 ng/ml, żeby potem (miesiąc po pierwszej becie) spaść do poziomu 9.76 ng/ml. Stres niesamowity...
    Pamiętam jak odczytałam wyniki przez net i od razu wysłałam je na maila do mojego lekarza, który skomentował, że Dupaston nie jest wykrywalny w badaniu krwi, ale to nie znaczy, że nie działa. Doktorek wtedy pocieszył, że żeby podtrzymać ciążę progesteron musi być wyższy niż 6 ng/ml.
    Lekarz tłumaczył, że taka moja uroda, że trzeba brać Duphaston do 16 tc, gdy wykształci się łożysko. Beta - rosła wzorowo, a na USG widać było zarodek. Teraz jestem na końcówce 35 tc.
    Bierz leki i postaraj się za dużo o tym nie myśleć, na pewno wszystko będzie dobrze.
    No i oczywiście gratuluję :)
    ---
    Eveke - ja przed zajściem w ciążę leczyłam hiperprolaktynemię (prawie półtora roku brałam Bromergon) miesiąc przed zajściem w ciążę jeszcze sprawdzałam poziom PRL i wyszedł mi w normie. Także na pewno nic prolaktyna nie namieszała w moim przypadku, żeby progesteron był taki niski.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Aga,chyba chcialas napisac: "zarzekała-M się" :crazy:

Emi, dziękuję...Podniosłaś mnie na duchu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Napisałam,com chciała napisać:devil:
    Dowody mam w pewnym archiwum:cool:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Jaherka, wiedzialam, ze cichaczem kombinujesz:tooth:
    Gratuluje i zycze spokoju.
    U.mnie w ciazy z Mikolajem tez prg lecial ma leb, dobil dp poziomu 11 . Dupek 3x1 i lutka 2x2 daly rade. Mimutek juz na swiecie :rainbow: bedzie dobrze, kciuki zaciskam :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Jaheira - rzeczywiscie masz niski ten progesteron, ale bedzie dobrze! Bierzesz leki i jestes pod opieka. Spokojnej ciazy zycze :)
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeNov 8th 2013
     permalink
    A ja właśnie siedzę na glukozie :devil: Uwielbiam słodkie ale rozumiem dziewczyny, które mają problemy z mdłościami i wierzę, że można się po tym porzygać :shocked:
    Siedzi obok mnie wyperfumowana dama i to przez nią mam wiekszy zawrót głowy :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Jaheira ja miałam dokładnie taki sam progesteron,lekarza powiedział mi tak jak emi musi być powyżej 6.
    Masz do tego jakieś bóle,plamienia?Wiem że to ciężko ale,staraj się nie denerwować bo to wpływa nie korzystnie.Trzymam mocno kciuki i witam na wątku przyszłe.Spokojnej ciąży :D
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
    • CommentTimeNov 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Hej dziewczyny ja po nocy ledwo żyje. Budził mnie napinajacy sie brzuchal:cry: Dzis jeszcze w domu musze wytrzymać po prostu musze dla córki. A najgorsze jest to że nie ma miejsc w szpitalu gdzie chce i powinnam rodzić. Poniewarz sa tylko 2 we Wrocławiu z oddziałem ratunkowym dla noworodków. I nie wiem co robić.
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hecate kurka trzymaj sie... zglos sie na IP... niech cie ulokuja sila gdzie trzeba jak nie ma miejsc...
    ehh sluzba zdrowia no...
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    No tragedia po prostu. Tym bardziej że musze po prostu musze sie dostać do jednego z tych dwoch szpitali przez wzgląd na ta asymetrię serca Kacpra. Przezorny ubezpieczony jak to sie mówi.
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hecate liczę że jeszcze chwilkę sie pokulasz! nie daj sie
    choć wiadomo ze tragedii już nie ma.bliźniaki szybciej dojrzewają do przyjścia na świat.
    moi urodzeni w 35+5 i zero problemów,oddychali sami.wzmożone napięcie wyszło nam potem.a inne pojedyncze dzieci z tego tygodnia dużo gorzej to znoszą.także nie martw sie.tak czy siak ładnie już ich donosiłaś
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Hecate, jedź na IP i wtedy nie maja wyjścia - muszą Cię przyjąć :)
    Ja dziś od rana mam syndrom wicia gniazdka, wstałam o 7 żeby sprzątać :P nie poznaję się, bo jestem bałaganiarą olbrzymią :P
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Libra1610: wstałam o 7 żeby sprzątać :P nie poznaję się, bo jestem bałaganiarą olbrzymią :P
    zapraszam i do mnie (ja tez bałaganiara :tongue: )
    ciężka noc miałam.zazwyczaj jak tylko przyłoże głowe do poduszki to zasypiam,o 22 jestem już w łózku.Wczoraj wieczorem walałam sie po wyrze do 1:30 :confused: zmęczona byłam jak diabli a usnąć nie umiałam.boszzzzzz oby sie dziś nie powtórzylo.Nawet psa na spacer nocą wziełam ale nie pomogło
    --
    • CommentAuthoroskania
     permalink
    Nie chcę zaśmiecać wątku, ale zależy mi na sprzedaży, mam do sprzedania spodnie ciążowe BRANCO, jak nowe, szczegóły w dziale BAZAREK. Licytacja od 1 zł, kończy się jutro! Zapraszam!
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    ja też coś ostatnio spać nie mogę. Przewracam się z boku na bok, a jeszcze ta blizna po cc mnie boli:confused: Dziewczyny, czy Wy też macie jakieś takie koszmary i ogólnie jakiś dół na końcówce? Kurcze, całą ciążę przechodziłam (bądź przeleżałam;) spokojna jak "kwiat lotosu na tafli jeziora";) a teraz takie cyrki jakieś. Pomijając już sny erotyczne w II trymestrze, że super...no ale tego się spodziewałam, bo tak samo z Kubą było. Teraz co noc śnią mi się koszmary, ale takie "z grubej rury", takie że budzę się przerażona dosłownie:shocked: plus zaczęłam się bać porodu (a co za tym idzie zwiększam szanse na cc) i ogólnie jakieś takie samopoczucie na dolinach...ehhh...A może brak mi lata, słoneczka po prostu:confused: leżę w domu już 1,5 miesiąca. Mam nadzieję, że 17 listopada (skończony 37 tc) uda mi się jeszcze zaliczyć jakiś spacerek;)
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    ja też ostatnio jestem z tych "walających się po łóżku" i nie mogących usnąć, jak nigdy... chyba w powietrzu coś wisi, jakaś jesień czy coś...

Treść doklejona: 08.11.13 11:50
    Libra1610: Hecate, jedź na IP i wtedy nie maja wyjścia - muszą Cię przyjąć :)

Ja też uważam, że nie mogą Ci po prostu odmówić, bo nie kładziesz się do szpitala, bo tak Ci się ubzdurało i wymyśliłaś sobie akurat taki a nie inny szpital, tylko jest takie wskazanie, Twoje dzieci wymagają szczególnej opieki, jakby nie było na obecnym etapie. Jakby robili problemy to spróbowałabym taki manewr, żeby Ci na piśmie oświadczyli, że nie przyjmą... czasem to pomaga...
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny, powiedzcie, generalnie czuję się dobrze az do popołudnia. Ok 16.00 zaliczam taki zjazd ze potem to juz ledwo na oczy patrze i o 20.00 musze juz lezec w łozku bo jestem nieprzytomna. Do tego jest mi straszni zimno. Wszystcy chodza w krotkim rekawku a ja marznę mimo trzech swetrów. Czego moze mi brakowac? Babeczka nie zrobila mi badanie krwi ale zapomniala o żelazie. Czy takie samopoczucie mogloby wskazywac na niski poziom żelaza?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    DZIEŃ DOBRY :bigsmile:
    VOLVIC, UŚ, ŻANETT DZIĘKI KOCHANE !!!
    JEHEIRA WITAJ !!!
    HECATE kURCZE :neutral: trzymaj się i jedź jak dziewczyny radzą na IP.

U nas dziś net padł z rana więc dopiero się loguję :wink:
    Ale rano odwaliłam kawał dobrej roboty..mianowicie porobiłam zdjęcia ciuchów córeczki w bdb stanie i dobrych firm...TAKŻE LASKI KTO SIĘ DZIEWCZYNKI SPODZIEWA? bądź chowa małą damę...mam ciuszki od 62 aż do 128 na sprzedaż, piękne markowe sukieneczki spodnie itp. Jakbyście były zainteresowane to proszę o adres mailowy na priva podeślę zdjęcia :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: Uś ja też coś ostatnio spać nie mogę. Przewracam się z boku na bok, a jeszcze ta blizna po cc mnie boli
    u mnie identyko.tylko kurde twoja blizna jest "swieza" a moja stara i potrafi dac w kosc :confused:
    miałam wrazenie ze jakas pełnia dzis.a to dopiero I kwadra księżyca,pełnia za tydzien....
    Hanny: ogólnie jakiś dół na końcówce?
    :neutral: jest nas dwie.nie wiem-przesilenie jesienne? :confused:
    mariaekad: Ale rano odwaliłam kawał dobrej roboty.
    brak neta nie poszedł na marne? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    A no nie poszedł, ze dwie godziny segregowałam ciuszki i robiłam foty...jest tego :shocked: Boże aż szok, że tyle jej nakupowałam :bigsmile:
    No ale jak tu chętnych nie będzie to może wrzucę na allegro? no szkoda, żeby leżały są bardzo dobrych firm i nie zniszczone to wiesz...
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    Napisalam sie i mi wcielo...:confused:witam sie ze szpitalnego loza...leze na korytarzu bo miejsc brak.ale najgorsze jedzenie- a obiad zupa selerowa-calkiem zjadliwa a na drugie kasza z marchewka:shocked:i ja sie pytam gdzie mieso,sos itp... I to nie byl obiad dla cukrzyków,od jutra będę na diecie.chyba padnę z glodu!
    zanet mój syn tez bardzo spokojny i nie wiem czy to dobrze czy ja panikuje.ale pamietam ze corka kopala jak szalona...
    a tak wogule na wizycie polozna przez 20 minut szukala tętna malego,bylam przerażona.okazalo sie ze sztuką krotka, miekka i rozwarta a na usg ze niedomknieta komora:neutral:na szczęście wszystko ok:)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Loren: kasza z marchewkai ja sie pytam gdzie mieso,sos itp..
    :confused: to całkiem jak w moim szpitalu
    dzis piątek,pewnie salowe rybkę zjadły :tongue: a tyle sie mówi o zdrowym odżywianiu kobiet ciężarnych :angry:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Hanny, us, Hecate, trzymajcie sie kobity. Czytam Was i wiem, ze tez powinnam byc teraz jeczaca. Lepiej pojeczec i cieszyc sie donpszonym bobasem. Trzymam za Was kciuki. Pomyslcie o Waszych baczkach. Jeszcze tylko chwilka i bedziecie razem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: i wiem, ze tez powinnam byc teraz jeczaca. Lepiej pojeczec i cieszyc sie donpszonym bobasem.
    eh Nana no masz rację.głupio mi teraz że tak jęczę.pogadam pogadam ale urodzić to ja jeszcze nie chce.wole zaciskac zęby i iść dalej
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    mariaekad
    nie moge na priva nic wysłać bo mam zablokowane konto ale chetnie bym cos upolowała jeszcze dla swojej małej
    meil: ankacuber@o2.pl
    tylko podaj od razu cene ile kosztują ciuszki :)
    a ja siedze dalej w domu i zdycham, i najlepszy motyw baba w aptece nie sprzedała mi tantum werde bo ponoć od niedawna jest zakazane w stosowaniu dla kobiet w ciąży i wspomagam sie herbatką z cytryną i tabletkami do ssania dla cieżarnych
    oby szybko przeszło
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    koalka: wspomagam sie herbatką z cytryną i tabletkami do ssania dla cieżarnych
    oby szybko przeszło
    mnie tez cos rozkłada :cry: jade zaraz do apteki,może prenalen kupie,podobno fajnie dziala.i cytrynke nie mogę zapomniec
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink

ja mam prenalen do ssania- ale szczerze poprawy po nim nie widze zadnej, a nawet od wczoraj to bardziej to gardło drapie i świędzi
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Ja też mam coś katar i wyższą temp od wczoraj, ale wcinam czosnek i się cieszę że jestem w mieszkaniu, gdzie nikt mnie nie wącha :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.