Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Żadna ciężarna nie wie nic nt niedoboru żelaza ?? :shocked:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 8th 2013
     permalink
    CIASTO a nie możesz po prostu tego żelaza zbadać ? :wink:

Ja w ciązy miałam podobnie, od 16-17 spałam pod kocem mimo, że w mieszkaniu plus 1372634 stopni było. No i miałam cały czas silną anemię i całą ciążę praktycznie brałam Sorbifer, Tardyferon czy jakieś tam inne leki, bo nie pamiętam już......
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeNov 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Mi juz przeziebienie mija ale co ja sie czosnku, cebuli i miodu najadlam to chyba przez cale zycie tyle nie zjadlam:confused: teraz zostal tylko katar.
    Ja mam lekka anemie jak mi to dzis powiedziala polozna ale kazala zmienic diete i przyjsc na pobranie krwi pod koniec miesiaca.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
  2.  permalink
    Dziękuję Teorka, idę do lekarza w przyszłym tygodniu razem z wynikiem usg. Teraz w weekend to i tak ciężko zrobić badanie. Ale mam w domu Biofer,żelazo które bralam w poprzedniej ciaży. Mogę je pobrać kilka dni do czasu wizyty. Chcialam tylko zapytać czy któras wie cos na temat podobnego samoloczucia i czy problem lezy wlasnie po tej stronie.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CiastoMiłości: czy problem lezy wlasnie po tej stronie

Sądzę, że może leżeć więc warto sprawdzić.
    I w sumie dziwne, że Ci gin żelaza nie zaleciła skontrolować.
    Myślałam, że to standardowe badanie.
    --
  3.  permalink
    Echhh... No wlasnie tez nie wiem, dopiero teraz jak coraz gorzej sie czuje to sama pomyslalam ze może to to. Bo w sumie i malo mięsa jem i karmiłam synka przez bity rok... Miesiąc temu morfologia byla ok.
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    To jutro rano jade na IP jednego z tych szpitali i wykłucam o miejsce :bigsmile:dzis jeszcze z córa w domu siedze i łykam tabletki
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    co do badan na żelazo to mi lekarz spacjalnie zleca ale w standarcie przy morfologi chyba nie robią dopiero jak są ku temu jakies podstawy
    ja mmiałąm robione raz bo straszne siniaki mi na początku zostawały po wkłuciach które nie chciały znikać przez 2 tygodnie, i wyszły mimo wszystko wyniki ok, a teraz ta doleglowość mineła i nawet lekarz nie mysli o sprawdzaniu żelaza chyba że sama zaczełąbym sie upominać
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    U mnie polozna mowila, ze sprawdzaja morfologie dwa razy. Raz w 12tc i raz po 20tc
    I tak naprawde kazde objawy moga wskazywac na niedobor zelaza ale wcale nie musza
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ciasto spożywanie mięsa, a ilość żelaza nie ma ze sobą nic wspólnego ;) przed zajściem w ciążę z Nadią nie jadłam mięsa prawie 3 lata. Nasłuchałam się, że hemoglobinę będę miała gdzieś w okolicy zera. No i jak się okazało była blisko górnej granicy normy. Teraz od miesiąca czy dwóch nie jem mięsa praktycznie w ogóle, Nadię karmiłam 13 miesięcy piersią i znowu to samo - wyniki mam rewelacyjne. Robiłam badanie krwi z miesiąc temu.
    To co opisujesz ostatnio też mi się przytrafiło. Miałam mega dreszcze, silną gorączkę, rzucało mną dosłownie na prawo i lewo. Trwało do dwa dni i dwie noce. Lekarz kazał mi brać co 6 godzin paracetamol na zbicie gorączki i przeszło. Do tej pory nie wiem co to było, czy grypa czy nie. Ale badania sobie porób tak czy tak bo warto. I życzę byś szybko wróciła do siebie :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Loren a jaką masz ta szyjkę długą i rozwarcie.Moje chłopaki też były ruchliwe bardzo w ciąży i są nadal.Mam nadzieję że to tylko znaczy że jest spokojna z natury.

Treść doklejona: 08.11.13 16:39
    Ja też nie miałam badanego poziomu żelaza,choć hemoglobinę mam,na pograniczu normy.Ja kojarzę że na początku ciąży też było mi non stop zimno.
    Hecate cieszę się że udało ci się miejsce dostać w szpitalu :) Korzystaj z ostatnich chwil w domu
    --
  4.  permalink
    Chcialam tylko zapytać czy któras wie cos na temat podobnego samoloczucia i czy problem lezy wlasnie po tej stronie.

Ciasto ja biorę żelazo jakoś od 4 tygodni, wynik dużo nie odstawał od normy.
    Ogólnie mogę powiedzieć że samopoczucie etc dużo lepsze :) Ale też nie koniecznie wiąże tego z braniem żelaza bo chwilę póżniej poszłam na zwolnienie więc i zmęczenie tak nie dolega.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Żanettt
    Jeszcze sie nie udało ale wlasnie pisałam email do żecznika praw pacjenta jak to jest i bede czekac na odpowiedz. Bo wcześniej odpisał mi że mam pełne prawo wyboru szpitala w którym chce rodzić i powinni mnie przyjąć w takiej sytuacji.
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Sorki Haceta źle przeczytałam :|
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ciasto a jak twoje TSH? Badalas je juz w ciazy? Mnie tskie objawy pokazuja niedoczynnosc

Treść doklejona: 08.11.13 17:33
    Czy to znaczy ze konczymy dzis 12sty tydzien?!?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    U mnie dziś usg połówkowe było. dzidziuś jest zdrowy, wszystkie pomiary prawidłowe :D ,waży 400g :) i będziemy mieć dziewczynkę :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    łożysko na ścianie przedniej poza ryzykiem przodowania, ilość płynu owodniowego prawidłowa, pępowina trójnaczyniowa. Fajny doktor, zachwycał się naszą malutką, położyła się w poprzek, nogi po turecku, rączka podwinięta pod głowę :) nasz cud malutki :DDD:heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Ally to gratulacje córeczki :)
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    dziękuję i dziękuję Stokosi, która mi poleciła dr L z Łuckiej , doktor super! wszystko opowiadał, nie to co na prenatalnym, gbur.
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    Zanet moja szyjka ma 4cm a wcześniej mloda pani doktor wypatrzyla ze ma 2:shocked:
    Stokosia co u ciebie???
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hejo jestem zyje;)
    zarobiona jestem :) dom , praca dom, praca a pozniej zdychanko o!
    oficjalnie smiem twierdzic ze czuje ruchy ... dziecie mnie skopalo po lonie...
    Wszystki Gratuluje plci i innych tam :) duzo by wymieniac a czasu brakuje, korzystam z chwili bo Igi oglada 'przytulaczki' hipnozje ma :)
    tak mnie kusi zeby kupic cos rozowego no ale kit no musze czekac jeszcze bo co ja pozniej z tym zrobie:)
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Ally, gratuluję dziewczynki ! I z tego co zrozumiałam, chyba chodzimy do tego samego lekarza na USG :bigsmile: Super specjalista i przesympatyczny człowiek :bigsmile: Dopisałam na liście, że spodziewasz się córeczki.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    dzięki :) a może to Ty mi go polecałaś? kurde już nie pamietam.
    --
  5.  permalink
    Hecate26: eszcze sie nie udało ale wlasnie pisałam email do żecznika praw pacjenta jak to jest i bede czekac na odpowiedz. Bo wcześniej odpisał mi że mam pełne prawo wyboru szpitala w którym chce rodzić i powinni mnie przyjąć w takiej sytuacji.

Tylko radzę używać do tego słownika, bo niestety kiedyś obiecałaś że na forum będziesz go używać. Ja co prawda przyzwyczaiłam się już do tego, ale początki były masakryczne....jako filolog nie rozumiem, jak w tak podstawowych wyrazach można robić takie błędy ://, no chyba że masz na to papier, tym bardziej że każdy błąd jest dodatkowo podkreślany.

Sory, ale muszę Cię w końcu zmotywować do samokrytyki i poprawy, bo jak na razie jej brak, a pisząc do rzecznika- hmmm...oby obyło się bez takich wpadek.....
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Staram sie naprawdę :shamed: tu piszę z tel bo musze leżeć ale do instytucji pisze juz z kompa :wink:

Treść doklejona: 08.11.13 20:02
    Jutro zaczynam 36 tc:boogie:
  6.  permalink
    no to git :)
    oczywiście trzymaj się jak najdłużej :)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Loren czyli szyjka jeszcze długa?A rozwarcie jest czy tez okazało się że nie ma?
    Natalia to rewelacja gratulacje z okazji skopanego łona.
    Moja znajoma dziś miała wizytę jest trzy dni do przodu w ciąży niż ja i jej syn ma 639g jakiś gigant jej rośnie :)
    Hecate to super jeszcze 7 dni i będą maluszki donoszone super :)
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    Witamy się dzisiaj :)
    Jak wiecie to jest moja pierwsza ciąża, więc jestem kompletnie zielona, prawie wszystkiego dowiaduje się z tego forum :) Dzisiaj usłyszałam, że ponoć każda ciężarna od 25 tc ma prawo do cotygodniowych wizyt położnej. Czy to prawda? :wink:

Przed chwilą na innym forum znalazłam coś takiego .
    "Czy wiecie, że każda kobieta w ciąży ma prawo do tzw. wizyt edukacyjnych położnej środowiskowej! Od 21. do 31. tygodnia przysługuje jedna wizyta w tygodniu, a od 31. tygodnia do porodu - dwie, w sumie wychodzi około 30. Dowiedziałam się o tym niedawno, i chyba mało kto o tym wie. Ale zastanawiam się, czy gdybyście wiedziały, to byście z tego skorzystały? Chodzi o wizyty podczas ciąży położnej środowiskowej (a nie takiej, która pracuje w szpitalu). Założenie jest takie, że ona odwiedza ciężarną w domu i rozmawia z nią, udziela informacji na różne tematy związane z ciążą, porodem, połogiem, karmieniem itp. - powinna udzielać wszelkich informacji, które chce znać kobieta w ciąży. Każda ubezpieczona kobieta wybiera taką położną wraz z wyborem lekarza z NFZ, więc każda z nas teoretycznie ma taką swoją położną. "
    Czyli jednak to prawda?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dziewczyny, dziękuję za Wasze historie odnosnie tego niskiego progesteronu.
    Jest mi lepiej, gdy wiem, ze jest wiecej takich osób( choc szczerze wolałabym, żebyśmy nie miały takiego problemu)

Eveke, na poczatku wrzesnia badałam m.in. prolaktyne- byla w normie.

Zanettt, na szczescie ani nie krwawien, ani nie plamie( juz chyba bylabym siwa, gdybym i jeszcze z tym sie zmagała)
    A jesli chodzi o dolegliwości bólowe, to czuje czasem takie @-owe cmienie, ale to podobno normalne.

Powiem Wam, ze nie bez znaczenia jest postawa mojego gina... Życzyłabym każdej z nas takiego lekarza prowadzącego .
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Jaheira to nie tylko progesteron jest wyznacznikiem, ja w 1.ciąży straconej miałam giganta 125 ng :( teraz w obecnej na początku 92 ng, a i tak później luteinę dostałam z innych powodów.
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeNov 9th 2013
     permalink
    Ale jakoś tak dziwnie bym się czuła, gdyby raz w tyg obca kobieta do mnie przychodziła. Wszystkiego czego chcę sie dowiedzieć dowiem się przecież na SR.
    Ja akurat chodzę do medicover i tam mogę telefonicznie skontaktować się z położną i to mi odpowiada.
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    a ja bede chciałą miec wizyty połoznej środowiskowej ale już po porodzie jak bede miec małą w domu, żeby mi pokazała i popatrzyła czy wszystko jest z małą i ze mną na początku połogu ok
    a teraz to mam was :) od wszelkich porad i wiadomości

Treść doklejona: 09.11.13 09:17
    a dzis jestem w 35 tc jeszcze chwila i bede miała małego krzykacza przy sobie :bigsmile:
    poza tym jedziemy dziś furę zamawiać
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    koalka: a ja bede chciałą miec wizyty połoznej środowiskowej ale już po porodzie jak bede miec małą w domu, żeby mi pokazała i popatrzyła czy wszystko jest z małą i ze mną na początku połogu ok
    a to chyba jak każda z nas :bigsmile:

ja też bym nie chciała teraz obcej baby.jest net,wszyskie informacje ogólniedostępne.wole by mi sie tu nikt nie pałętał obcy :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    powiedcie mi czy kosmetykó z serii rossmann mozna używać u noworodków czy dopiero poźniej
    poczytałam troche bloga sroki i tak sie zastanawiam
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Po porodzie to co innego. Dzięki takiej położonej nauczyłam się małą przystawiać do piersi :)
    --
    •  
      CommentAuthorjustyn-rz
     permalink
    Ally gratulacje córci:)
    Koalka jaką brykę kupujecie?
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Kochane melduje sie ze szpitalnego loża. Udało sie dostać tam gdzie chciałam normalnie przedostatnie miejsce :bigsmile: teraz tylko spokojnie czekać do porodu. Maja mi jeszcze usg dzis robić i podjąć po nim decyzję czy odstawiamy leki i niech sie dzieje co chce :bigsmile:

Treść doklejona: 09.11.13 13:19
    A koalka ja wiem dlaczego nasze karty inaczej wskazują. Masz ustawione tygodnie skończone zeby pokazywało a ja obecne i mi wskazuje pierwszy dzień 36 tyg
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    koalka: a ja bede chciałą miec wizyty połoznej środowiskowej ale już po porodzie jak bede miec małą w domu, żeby mi pokazała i popatrzyła czy wszystko jest z małą i ze mną na początku połogu ok

Koalka, takie wizyty patronażowe przysługują każdej kobiecie po porodzie:) Położna musi pojawić się max. 48h po wyjściu ze szpitala. Wizyt jest maksymalnie 6.
    Szczerze mówiąc mi w niczym położna nie pomogła, a wręcz namieszała, bo miała metody i poglądy sprzed 30 lat.

Co do kosmetyków Babydream z Rossmana, to ja używałam od pierwszych dni. Jakoś w 3 miesiącu przestałam, bo M wyszły liszaje na ramionach.
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeNov 9th 2013 zmieniony
     permalink
    koalka: czy kosmetykó z serii rossmann mozna używać u noworodków czy dopiero poźniej
    poczytałam troche bloga sroki i tak sie zastanawiam
    a właśnie wczoraj robiłam zakupy i zaopatrzyłam się w babydream (byłam mega zadowolona z oliwki na rozstępy) i one są od pierwszych chwil życia.
    a chusteczki kupiłam z Netto,tak bardzo zachwalane składem przez Sroke.No zobaczymy.mam nadzieje ze nawilżenie mają odpowiednie
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hej dziewczyny
    ja dzis przesadzilam i zaslablam w sklepie :( teraz leze i odpoczywam

p.s. KUpilam rozowe body i fioletowy smoczek :heartsabove::rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Oj Natalia to nie dobrze!Odpoczywaj

A jakie kosmetyki polecacie dla noworodka?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    my stosujemy nivea na poczatku oliatum bo maly mial sucha skore

a co polecacie na odparzenia? maly jeszcze w pampersie ... i czasami mu sie cos tam zadzieje
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Heja...
    Wpadam na chwilę, bo chatę ogarniałam :smile:
    Hecate to leż i nie daj się wyrzucić.
    Ally kochana jeszcze tu gratuluję...
    Do nas dziś teściowa zawitała, i fura naszego synka bardzo się jej podobała :smile: no, że się tak wyrażę :cool:
    Ja mam cały zestaw Oilatum kupiony. Starczy mi tego na pół roku, bo zapasów robiłam trochę :smile: ale przy córeczce świetnie się sprawdziły te kosmetyki więc spokojnie je kupowałam.
    Mi tylko zostały cyckonosze do kupienia i piżamki ze dwie do karmienia...i mogę pachnieć... Natomiast młody mógłby jeszcze komodę mieć z przewijakiem swoją... no ale w biedzie będzie miał po siostrzyczce
    :bigsmile:
    MIŁEGO WIECZORU KOCHANE:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nataliaa_: ja dzis przesadzilam i zaslablam w sklepie :( teraz leze i odpoczywam
    zwariowała!Przystopuj
    poka jaki smok kupiaś :bigsmile: ja też dzis kupiłam fioletowy :cool:

zanettt86: A jakie kosmetyki polecacie dla noworodka?
    odsyłam tutaj

mariaekad: Mi tylko zostały cyckonosze do kupienia
    a ja własnie dzis kupiłam i niniejszym oświadczam że torba gotowa :bigsmile:

mariaekad: bo chatę ogarniałam
    nie wpadłabyś do mnie?kawe Ci zrobie:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny, jak to jest z tym piciem kawy w ciąży. Do tej pory unikałam, ale od zeszłego tygodnia jestem po prostu nieprzytomna no i piję jedną latte dziennie, ale słabo działa. Można po południu jeszcze jedną? Dodam, że ciśnienie mam z reguły niskie 90/50. Pijecie kawkę? Na ile kawek sobie pozwalacie?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: Pijecie kawkę? Na ile kawek sobie pozwalacie?
    można :bigsmile: trzeba tylko kontrolowac przy tym ciśnienie.ale ty przy tak niskim spokojnie możesz wypic drugą.
    ja nie pijam z reguly,przed ciążą też nie piłam.czasem słabiutką ze smietanką w stosunku 1:3 łyżeczek :tongue: 1 to kawa :tongue: ale z bliźniakami pijałam nescafe 3w1 przynajmniej jedną dziennie
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    Hanny ja tam piję jedną dziennie, próbowałam funkcjonować bez kawy ale marnie mi to wychodziło,w pracy musze być przytomna i dlatego rano po śniadaniu małe espresso musi być i wystarcza na cały dzień :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    US dzięki za stronę :) Czyli nivea to szajs a zawszę myślałam że najlepszy.
    Maria ty mnie nie załamuj masz już wszystko??Ja wczoraj kupiłam sobie kosmetyki do szpitala takie mini w Rossmann szczoteczkę bo w domu mam elektryczna i jak zabiorę to czym będzie reszta rodziny czyścić.Muszę się wsiąść i konkretnie do roboty:)
    Natalia do pupy ja używałam przy chłopakach sudocrem dobrze napisałam??
    Co do kawy to też mam niskie ciśnienie i jedną dziennie słabą pije czasem dwie ale później mnie nosi jak cisnienie mam w granicy 130 to już za wysokie dla mnie.
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    A jak masz dobry ekspres do kawy to wpadnę :wink:
    Ja kupiłam już smoczki Tomme Tippe czy jakoś tak, nie wiem jak się to pisze :neutral: w każdym razie jedna paczka 0-3, a druga 0-6.
    Hanny mi po kawie z CH nic nie jest a z domowego ekspresu żołądek mnie boli i oczywiście o śnie zapominam... ale słabą latte chyba można.
    żanett no mam...kurcze obiecałam sobie, że będę co miesiąc kupowała coś... bo potem w lutym bym się nogami nakryła i zbankrutowała :confused:
    Więc generalnie cieszy mnie fakt, że największe wydatki za mną..a teraz tylko takie...mh.. drobiazgi...Swoją drogą słyszałam, że cyckonosze alles mama są polecane...Co myślicie? Warto zainwestować chociaż w jeden lepszy?
    Ja też mam już sudocrem kupiony 3 opak. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    Muszę się pochwalić że czuję jak mój mały kawaler od dwóch dni buszuje w brzuszku....ależ to cudowne uczucie, a już się nie mogę doczekać jak będzie walić po żebrach :wink:.....
    fajnie sobie tak przypomnieć te kopniaczki z ciąży z córeczką i na nowo je poczuć :heart:

Treść doklejona: 09.11.13 17:12
    mariaekad: Swoją drogą słyszałam, że cyckonosze alles mama są polecane...Co myślicie?

bardzo fajne te staniki i wygodne...jednym słowem super,ja mam dwa z alles takie:
    http://sklep.alles.pl/produkt,mama-caffe-latte-u,404.html
    http://sklep.alles.pl/produkt,mama-letizia-pu,538.html
    majty tez wygodne
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Maria ja mam alles noszę go już teraz bo wsumie kupiłam dlatego że są bardzo wygodne wszystkie inne mogę sobie na nos założyć.Nie mogę z niego wyjść poprostu są cudne piorę szybko suszę i zakładam!Polecam naprawdę warty tych pieniędzy!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.