Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeNov 12th 2013
     permalink
    Widzę, że w tym tygodniu sporo ciężarówek ma wizyty :shades: To i ja się nie wyłamię, wizyta u gina dzisiaj..już gryzę ścianę jak szyjka i jak Pipka rośnie :wink::wink:

Odebrałam wyniki krzywej cukrowej - norma - cudnie :cheer::clap: Mąż w nagrodę powiedział, że mogę zjeść kawałek czekolady :tooth: Jakbym go o zdanie pytała w tej kwestii :devil::devil::devil:

Ja 3d miałam na połówkowym, Pipka ruchliwa mocno była ale coś dało się podpatrzyć i często oglądam te zdjęcia....już wiem, że córka usta ma po mężu-to akurat dobrze :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    Dziewczyny, a jak to jest ze szkołą rodzenia, kiedy się zapisać?? W ogóle to się zastanawiam, bo mąż u mnie w delegacji w tygodniu, więc chodziłabym niestety sama, czy to ma sens...
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeNov 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Jak ja poprzednio chodziłam na SR, to były wyznaczone dni, gdzie na ćwiczenia przychodziły same ciężarne i takie, gdzie chodziło się z partnerem. To był dobry podział, żeby nie było nikomu smutno...
    Na wykłady chodziłam raz sama, raz z mężem. Jak mógł, to chodził.
    Na pewno jest sens chodzi.
    Chyba mogłabyś już zacząć. Tak mi się wydaje.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    bananowiec, to i Tobie życzę powodzenia na wizycie i czekamy na dobre wieści :smile: Gratuluję wyników krzywej cukrowej !

hopefully, nie wiem, gdzie mieszkasz, ale w Warszawie miałam problem ze znalezieniem terminu SR, który by odpowiadał mnie, ale też aby zajęcia zakończyły się wcześniej niż dzień przed porodem :wink: Fakt, że zależało mi na szkole rodzenia, która prowadzi zajęcia podyktowane wytycznymi z konkretnego szpitala. Udało się, ale nie było łatwo. Zaczynamy w 28. tygodniu, w większości szkół położne zapraszają już od 22. tygodnia. W szkole rodzenia, do której się zapisałam wszystkie zajęcia przewidziane są dla par. Są oczywiście szkoły, które prowadzą zajęcia w weekendy, może uda Wam się taką znaleźć, żebyście mogli być razem.
    --
    •  
      CommentAuthoragi500wtn
     permalink
    hopefully, jest sporo szkół, które prowadzą kursy weekendowe. może poszukaj takiej? mi się wydaje, że jednak warto z mężem chodzić. my jesteśmy po pierwszych zajęciach. same pary były. dziwnie bym się czuła sama..
    --
    •  
      CommentAuthorAlinka
     permalink
    Mi rozwniez wydaje sie ze nawet takie samotne chodzenie do SR jest bardzo przydatne, tym bardziej jak nie ma sie zadnego doswiadczenia w opiece nad noworodkiem... tylko ze faktycznie mozna poszukac i popytac aby byly to moze zajecia dla samych przyszlych mam :D
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Ja po wizycie
    Pobrany GBS
    Malutka waży ok 2500-2700g,ciągle jest dziewczynką
    tętno 130ud/min
    skierowanie na Cięcie Cesarskie na 29.11.2013
    szyjka zamknięta

przepraszam ale wchrzanie wam sie w kolejke :tongue:

i mam równo 6kg na plusie :rolling::rolling::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    Mieszkam w niedużym mieście, więc wyboru zarówno szpitala jak i szkoły rodzenia to za bardzo nie mam, bo szpital jest jeden, a szkoły dwie :) Ale jeżeli mówicie, że w zasadzie na tym etapie już można zacząć, to jutro przejadę się i zorientuję, czy są jakieś opcje weekendowe i w ogóle jak to wygląda.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    hopefully ja w poprzedniej ciąży chodziłam sama, bo mąż był na rejsie. Nie wszystkie kobiety chodziły z mężami. U nas zajęcia odbywały się ok 11 godz, więc większość mężów była w pracy.
    Dziewczyny, pytałam już wcześniej o zestaw badań na końcówce. Sprawdzałam i w poprzedniej ciąży robiłam:
    - morfologia
    -mocz
    -WR (odczyn Wassermana)
    -przeciwciała przeciwko toksoplazmozie i różyczce (nie wiem w sumie czy to trzeba, bo po co na końcówce? Robiłyście?)
    -HBs

Czy to wszystko? Czy coś jeszcze? GBS pobrany.

Uśku to Ty przede mną urodzisz:fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Karolajnas a w którym szpitalu chcesz rodzić?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: Uśku to Ty przede mną urodzisz
    Hanyy czyli zakładasz że nogi pozaciskasz tyle?i bardzo dobrze :bigsmile:
    Hanny: - morfologia
    -mocz
    -WR (odczyn Wassermana)
    -przeciwciała przeciwko toksoplazmozie i różyczce (nie wiem w sumie czy to trzeba, bo po co na końcówce? Robiłyście?)
    -HBs
    ja mam zlecony mocz,morfologie,hbs i gbs (pobrany).chyba nic poza tym.przeciwciala robiłam wcześniej

Treść doklejona: 12.11.13 19:18
    agi500wtn: wyniki grupy krwi
    o właśnie
    --
    •  
      CommentAuthoragi500wtn
     permalink
    Hanny, u mnie w szpitalu wymagają wyniki grupy krwi, morfologii, moczu i hbs, ale pewnie zależy to od szpitala..
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    us - nie cwaniakuj :P wez przytyj noo :)
    ja bylam dzis u gina ale nie na wizycie tylko po pieczatke na skierowaniu :P
    kupilam w lumpie troche rozu hahaha no nie moglam sie oprzec noo
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nataliaa_: kupilam w lumpie troche rozu hahaha no nie moglam sie oprzec noo
    a ja cholera ciągle z tym ostrożnie jakoś.chyba wciąż nie dowierzam w swoje szczęście :wink:
    nataliaa_: us - nie cwaniakuj :P wez przytyj noo :)
    ty pewnie też skromnie z wagą?u mnie to wszystko przez te 16tygodni mdłości

Treść doklejona: 12.11.13 19:36
    Hanny a weź wejdź na str szpitala gdzie chcesz rodzić.u mnie napisali tak:
    aktualne badania (WR, HBs, mocz, morfologia, cukier)
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    uś: przepraszam ale wchrzanie wam sie w kolejke

i mam równo 6kg na plusie

Wyprzedzisz mnie spryciulo :) ja się tak nie bawię!!
    Ja mam 7kg (no, wg lekarza 6,5kg) na plusie z czego 2kg przez ostatni miesiąc! A może i więcej bo woda zatrzymuje mi się teraz niemiłosiernie.

Hanny: hopefully ja w poprzedniej ciąży chodziłam sama, bo mąż był na rejsie.

O czyżby mąż marynarz? Ah mam sentyment, jestem po Akademii Morskiej :bigsmile:

Ja do szkoły rodzenia też chodziłam sama (no dobra, byłam 3 razy bo nie wyrabiałam się żeby zdążyć z pracy na 16.30) i może 20% kobiet chodziło z partnerami.
    Mój jak usłyszał od przyjaciela który niefortunnie trafił na 1szym spotkaniu na karmienie piersią nie dał się namówić.

Treść doklejona: 12.11.13 19:46
    Aha, ja do szpitala mam:
    - GBS,
    - grupa krwi,
    - morfologia,
    - toksoplazmoza,
    - mocz,
    - HBs.
    Wszystko gotowe :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Luba: Ja mam 7kg (no, wg lekarza 6,5kg) na plusie z czego 2kg przez ostatni miesiąc! A może i więcej bo woda zatrzymuje mi się teraz niemiłosiernie.
    no na końcówce jest szansa wszystko nadrobić

Treść doklejona: 12.11.13 20:03
    Luba: Wszystko gotowe
    nic tylko rodzić :cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    u mnie ostatnio bylo +2 :P ale teraz to pewnie z +4 ;P okaże sie 25ego :P
    brzuchol mi wywalilo :P
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Nataliaa, przebije Cie ;) u mnie jest jeszcze -2kg z wagi wyjsciowej ;)
    --
    •  
      CommentAuthorjusiak
     permalink
    to i ja się melduję powizytowo :bigsmile:
    wszystko gra póki co... Małe nie chciało współpracować, wierciło się strasznie, ale gin obstawia, że to dziewczynka. fajnie byłoby mieć parkę :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Libra nie drażnij :P
    ja z Igorem do 6msc +6kg a na koniec +19 :surfing::peace:

Treść doklejona: 12.11.13 20:37
    jusiak: fajnie byłoby mieć parkę

a nooo fajnie :P Gratuluje ;)
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Ewa1406 My byliśmy teraz na połówkowym i młody tak się zakrył rączkami, ze 3D mamy tylko jego rączkę...No tak się ułożył, że za nic pokazać buzi nie chciał... Także można sobie, że tak powiem :neutral: planować :smile:
    bananowiec BRAWO...ja jutro piję ten ulepek...i aż się boję :confused:
    no to waga w sam raz. Super, że jest ok :smile: Kurcze to w sumie zaraz rodzisz :bigsmile:
    Ja mam już z 8 kg na plusie jak nie więcej :cry::cry::cry: ale walczę dzielnie z apetytem... Może uda się magicznej 12-stki nie przekroczyć!!!!
    Jusiak najważniejsze, że wszystko w porządku :smile:, mój spał całe USG połówkowe...zaziewał raz, a jakie rewolucje mu lekarz robił..to masakra...a on nic...
    Leniuszek mały :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nataliaa_: ostatnio bylo +2 :P ale teraz to pewnie z +4 ;P okaże sie 25ego :P
    brzuchol mi wywalilo :P
    no czas przykoksować :tongue:
    Libra1610: -2kg z wagi wyjsciowej ;)
    o widzisz,idziesz prawie tak jak ja :cool:
    jusiak: gin obstawia, że to dziewczynka. fajnie byłoby mieć parkę
    no to teraz z wizyty na wizytę będą coraz większe emocje czy dynda czy nie dynda :wink: wstępnie gratuluję :bigsmile:

Treść doklejona: 12.11.13 20:47
    mariaekad: to waga w sam raz.
    a cały czas była między 3 a 10 centylem.przykoksowała albo błąd pomiaru :wink: jutro u drugiego gina (NFZ) to porównam

Treść doklejona: 12.11.13 20:50
    Kurde myslicie że można Maalox na zgage?kurka na necie znalazłam jako lek dopuszczalny ale gina zapomniałam spytać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjusiak
     permalink
    dziękujemy za gratulacje :)

a nie masz rennie? gin polecił mi w poprzedniej ciąży, więc na bank można
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    jusiak: uś a nie masz rennie? gin polecił mi w poprzedniej ciąży, więc na bank można
    tez go ssałam w poprzedniej.ale akurat mam tylko Maalox a to wg składu jeden ci*l chyba...
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    Mi na zgagę tylko mleko pomaga! Czasami litr przez noc muszę wypić bo inaczej spać z bólu nie mogę....
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Ally1381, będziemy rodzić w Szpitalu św. Zofii na Żelaznej w Warszawie.

Co do wagi, muszę się pochwalić, bo i ginekolog dziś była dumna, u mnie na dzień dzisiejszy w karcie ciąży + 2,7 kg w stosunku do wagi wyjściowej. Chyba źle nie jest, ale czuję, że najlepsze przede mną :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Luba: Mi na zgagę tylko mleko pomaga! Czasami litr przez noc muszę wypić bo inaczej spać z bólu nie mogę....
    oooo mi mleko nie daje już rady...
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Dziewczynki, a to mleko na zgagę to surowe trzeba pić ? Mnie niestety też łapie i to czasem tak, że aż same łzy do oczu płyną z bólu. Szczególnie właśnie w nocy ...
    --
  1.  permalink
    O wy szczuplaki :devil:
    Po przeczytaniu was i podaniu przez was wagi sama na nią wskoczyłam i mam już 13 kg na plusie! Pojechałam nie? :tongue:
    Dziewczynki, a to mleko na zgagę to surowe trzeba pić ? Mnie niestety też łapie i to czasem tak, że aż same łzy do oczu płyną z bólu. Szczególnie właśnie w nocy ...

Ja piję przegotowane bo takie najbardziej mi smakuje, surowego bym nie tknęła.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    biedronka28: mam już 13 kg na plusie! Pojechałam nie?
    całkiem w normie kochana :bigsmile:

karolajnas: mleko na zgagę to surowe trzeba pić ?
    ja pije zimne prosto z lodówki.nie grzeje
    --
  2.  permalink
    całkiem w normie kochana :bigsmile:

Ahaha :) Pocieszam się że mogłoby być gorzej :cool:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Będę musiała wypróbować, mnie w sumie i zimne i ciepłe smakuje, więc spróbuję na zimnym :) Szczególnie, że nie będzie pewnie mi się chciało w nocy stać przy kuchence :smile: Dziękuję za odpowiedź :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    karolajnas: Dziewczynki, a to mleko na zgagę to surowe trzeba pić ? Mnie niestety też łapie i to czasem tak, że aż same łzy do oczu płyną z bólu. Szczególnie właśnie w nocy ...

Ja też pije zimne z lodówki. Próbowałam kakao ale nie działa. Też płaczę przez zgagę i w nocy spać nie daje!!

biedronka28:
    Ahaha :) Pocieszam się że mogłoby być gorzej :cool:

No jasne, że jest w normie!! U mnie mniej przez cukrzyce = dietę. Nie ma czego zazdrościć.
    Biedronka jak tam, kiedy rodzisz? :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    biedronka28: O wy szczuplaki

O nie nie :wink: Co to, to nie :wink: Niestety ja zaczynałam z nadwyżką, więc muszę się pilnować. Biedronko, tak naprawdę, jakie to ma znaczenie, kiedy w brzuszku rośnie taki mały Cud :smile: Kiedyś już to pisałam, więc się powtórzę, ale dla mnie nie ma piękniejszego widoku od kobiety w ciąży, niezależnie od ilości dodatkowych kilogramów. To naturalne piękno i szczęście w oczach, które mają ciężarne jest najpiękniejszą ozdobą :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Luba: Też płaczę przez zgagę i w nocy spać nie daje!!
    jak mi sie córka urodzi łysa to se przełyk ze złości wyrwę :devil::cool::tongue::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    uś: jak mi sie córka urodzi łysa to se przełyk ze złości wyrwę

HAHAHAHAHAHAHHAHA no tak ... przecież to ponoć włosy rosną dziecku podczas zgagi, zatem ja spodziewam się Juniora z dredami do pasa a'la Bob Marley :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    A moja Jajutka mnie własnie uradowała kopniakiem kolo pępka :)
    w końcu jestem pewna na 1000% :)
    wynagrodziła mi dzisiejsze bóle :)
    --
  3.  permalink
    oj mnie też męczą te nocne zgagi, wtedy siadam i tak prawie na wpół-siedząco zasypiam :)
    a co do wagi- u mnie już +16kg ale w wyglądzie tego w ogóle nie widać. Ostatnio nawet kumpel mówi do mnie- że z tyłu to w ogóle nie wygląda jakbym była w ciąży :) ach co za komplement.
    Za to największą teraz zmorą jest kręgosłup. Najbardziej te partie, które wypadały mi przed ciążą (dyski), nie posiedzę bez oparcia dłużej niż 5min :(
    no i wróciły twardnienia brzucha (mimo brania leków i leżenia). Dla mnie wniosek tylko jeden- macica ćwiczy i tyle...
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
    • CommentTimeNov 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Witamy sie z rana. Przepraszam że wczoraj nic nie pisałam ale po prostu nie miałam czasu, bo od rana do wieczora jacyś lekarze sie kręcili. Robili mi mnustwo badań itd. Ordynator kazał mi odstawić bezwzględnie froneterol bo jest zakazany. Można go tylko podawać w kroplowce doraźnie o ile wystąpi taka konieczność. Miałam badanie ogulnie moczu i niestety wykryto w nim białka. :sad: We krwi ponoć też sa wiec dostaje antybiotyk. Zamiast froneterolu nie dostałam nic w zastępstwo. Więc dzieje sie wola nieba i mam skurcze:cry: takie porządne na ktg wychodzą do 126. Sa nie reguralne wiec czekam co dalej bedzie. Konkretnych decyzji nikt nie podjoł. A ja sie modlę zeby do poniedziałku wytrzymać ale marne szanse:cry:
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 13th 2013
     permalink
    Hecate, teraz juz tylko uszy do gory! Znierz sie w kupe i nastawiaj na powitanie dzieci. Lekarze poradza sobie z boalkiem i innymi klopotami. Jestes bardzo dzielna. Pieknie donioslas chlopakow. Mnie sie z jrdnym nie udalo tyle wytrzymac. To juz ostatnia prosta.
    Cieplo o Was mysle.
    --
  4.  permalink
    Hacate trzymam kciuki o szczęśliwe rozwiązanie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: Mnie sie z jrdnym nie udalo tyle wytrzymac
    Nana a pomyśl jak by to było jakby akcja z fenoterolem była kilka tygodni temu :confused: mogłas urodzić jeszcze szybciej.w głowie mi sie to nie mieści by nie było nic co można dać ciężarnej na przedwczesne skurcze :confused:
    Hecate myślę o was i zaciskam kciuki.to może potrwać jeszcze kilka dni.ja i z fenoterolem miałam takie skurcze po ponad 100%.tu już chyba wiele zalezy od szyjki,na ile mocno trzyma.ale może do poniedziałki wcale nic sie nie bedzie złego działo.
    Poza tym pamiętaj że bliźniaki rozwijaja sie szybciej i już pewnie oznak wcześniactwa by nie mieli na dzień dzisiejszy

Treść doklejona: 13.11.13 08:59
    ja zaraz do gina lece. skonfrontujemy wczorajszą wagę małej :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Hecate wiec jednak prawda z tym fenoterolem :I
    Hecate nie martw się pewnie gdyby była taka konieczność lekarze podali by ci w kroplówce. Tak jak uś piszę bliżniaki rozwijają się szybciej i w tym tygodniu co jesteś na prawdę będą już dobrze sobie radzić. A wagowo szybciutko nadrobią.Głowa do góry może akurat wytrzymacie do poniedziałku i tego ci z całego serca życzę.
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    Hecate, trzymamy kciuki żeby potrwało jak najdłużej!! Jesteś w szpitalu pod dobrą opieką i to najważniejsze!

Ja wczoraj miałam wieczorem też porządne skurcze... bolały jakbym miała dostać @ tylko 5 razy bardziej ale nie były regularne. Czasami co 5min, za chwilę co 15 itd... Mój już spanikowany chciał do szpitala mnie wieźć :shocked:

Położyłam się spać i przeszło... ale dzisiaj dalej mnie ćmi @.
    Wizyta dopiero w piątek :cry:

Miłego dnia dziewczyny.

, daj znać jak tam konfrontacja :devil:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Dziewczyny który Bepanten lepszy na popękane sutki? Krem czy maść?
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    zanettt86: Dziewczyny który Bepanten lepszy na popękane sutki? Krem czy maść?

Oooo. A lepszy bepanthen czy purelan???
    -- ;
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    My czekamy na decyzje co dalej. Skurcze sie piszą ze hej co 5 min. Szyjka skruciła od wczoraj o 50%. Jestem głodna jak wilk bo ani jeść ani pic mi nie wolno. Masakra jakas.
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthordagus84
     permalink
    Trzymaj sie tam dzielnie Hecate :)
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Hecate, ja też dołączam się do trzymających kciuki za Twoje Maluszki :smile: Na pewno wszystko będzie dobrze, jesteście pod opieką specjalistów, więc wszystko musi skończyć się dobrze !
    --
  5.  permalink
    Hecate- białkiem się nie przejmuj, bo ja sprawdziłam na swoim wypisie i też miałam w moczu- 25mg/dl. Czytałam, że w czasie ciąży nie należy się tym martwić. Dodatkowo miałam tez cukier. Co do skurczybyków- faktycznie są dośc regularne więc nie wykluczone, że dzisiaj Cię pokroją. Trzymam kciuki. Ja fenoterolu nie odstawiam, za tydzień mam wizytę i niech lekarz decyduje a nie ja. Za wcześnie u mnie na akcje porodową :)

Treść doklejona: 13.11.13 11:06
    a tak w ogóle będąc dzisiaj w biedronce w szok się wbiłam. 3 pary body (w róznych kolorach i rozmiarach) za 5zł. Przecenione z 19,99zł- na 5zł za 3 pary :) no nie można było nie skorzystać - mam teraz 6 par pięknych bodziaków na 68 za 10zł- w sam raz dla Jagody w porze letniej :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.