Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeNov 13th 2013
     permalink
    Ja kupiłam malutką tubeczkę purelanu i została mi prawie cała, bo najlepiej na sutki działa jak na koniec karmienia posmaruje się własnym mlekiem i pozostawi do wyschnięcia i tyle, ale gdybym miała polecać to purelan, bo ten bepanten taki biały jest i nie wiem czy nie trzeba go zmywać przed karmieniem a purelanu na pewno nie
    Hecate trzymam kciuki za ciebie i wszystkie dziewczyny na końcówce.
    Uśku doczytałam, fajna waga twojej małej, za dwa tyg z ogonkiem przytulisz córkę
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Hecate- to juz niedlugo, trzymam mocno kciuki, bedzie dobrze!!
    Luba, rowniez, moze juz dzis napiszesz ze maluszek z Tobą.:) jak sie niepokoisz zawsze mozesz na IP do szptala pojechac.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hej! Mi z kompa tez wciaz wyswietla cos o zlosliwym oprogramowaniu, wtf?!?

Jas dzis zaliczylam w nocy puszczanie pawia, tak mi niedobrze bylo, teraz czuje sie slaba i glowa mnie boli:/
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeNov 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Kakai, to chyba dotyczy tylko przeglądarki Google Chrome. U mnie było to samo. Teraz wchodzę przez Firefoxa i wszystko gra. Współczuję nocnych przebojów :sad: Pewnie niebawem miną.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Karolajnas ja chyba będę na Starynkiewicza. Ja to się martwię, że mało przybieram do ostatniej wizyty było +2kg od masy wyjściowej.
    Kakai współczuję, też tak miałam wymioty wieczorne i chyba 1-2 razy w nocny, a nie poranne.
    --
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Karolajnas ja tez na Żelaznej planuję poród, na Starynkiewicza chyba bym się nie zdecydowała, bo mam złe wspomnienia z badania drożności jajowodów :(
    Jeśli chodzi o wagę to ja też +2 kg, jestem świeżo po wizycie i lekarz powiedział, ze waga dobra, więc ALLY nic się nie martw :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Hecate trzymama za Was kciuki! Wygląda na to, że akcja się u Was rozkręca, ale nie martw się już. Jest bardzo dobrze jak na bliźniaki. Dziewczyny mają rację - bliźniaki szybciej się rozwijają:) Dacie radę:)

uś: było nic co można dać ciężarnej na przedwczesne skurcze

Ale daje się. Ja miałam 24 godziny wpompowywany magnez do żył (swoją drogą boli jak cholera na początku) plus 3 dni nawadniania plus nospa w zastrzykach, luteina i aspargin. Mój gin od początku twierdził, że to bezpieczniejsze od fenoterolu. Choć bardziej "upierdliwe";) Ale u mnie skurcze wyciszyło. Tyle tylko, że z tego co mi wiadomo po 35 tc już się nie powstrzymuje porodu za wszelką cenę, a w przypadku bliźniaków to pewnie nawet szybciej.

Luba: A lepszy bepanthen czy purelan???

Zdecydowanie purelan, choć tak jak kachaw pisze najszybciej goi własne mleczko;) Sprawdzone;)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Luba: Uś, daj znać jak tam konfrontacja
    gówniane wieści z wizyty na NFZ
    niedość ze waga małej na tym jego sprzęcie sprzed wojny wskazywała mniej niż 3tyg temu to jeszcze sie sugeruje terminem usg i chce mnie wcisnąc na CC dopiero początkiem grudnia.a ja tak chciałam listopad...wg wczoraj waga 2500-2700g,z dzisiaj 2200-2500g

nie wiem co robić.dwa skierowania.a znów trafic na tego na oddziale to troche głupio by było :tongue:

Treść doklejona: 13.11.13 12:54
    Hanny: magnez do żył (swoją drogą boli jak cholera na początku) plus 3 dni nawadniania plus nospa w zastrzykach, luteina i aspargin.
    a no tak,tobie pomogło.ale np Nana i na feno miała skurcze więc myślę że taki magnez niewiele by zdziałał.myślę że jak jest czynność skurczowa to już teraz lekarze nie mają jak z tym walczyć.
    co z tego że kilka dni wpompują feno dożylnie albo salbutamol.jak odłączą i akcja wróci.ja tak miałam.jednodniowa przerwa w kroplówce i wszystko od nowa
    --
  1.  permalink
    Uuuu, Kakai, jak do tej pory to chyba wzystkie dolegliwości Cię ominęły...i tak na końcówce pierwszego trzymestru Ci wzieło... Ajć,współczuję.
    Ja dzisiaj wyjątkowo czuję się lepiej choć przez tydzień męczyłam się z zapaleniem zatok i bólami głowy. Jutro usg wiec jest z czego się cieszyć. Musze zrobić tez ekg (można w ciaży??) bo cos serducho mia wali i śrdenio mi się spi przez to. Kurde, 20 lat zdrowa jak ryba, nic mi nigdy nie dolegało a jak w ciąży jestem to się taaaaka chora nagle robie ze wszystko mnie boli. Daj Boże zeby ten drugi trymestr jakiś lepszy był.
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ale Uśku ja też miałam na feno skurcze i teraz też miałam. Wg mego doświadczenia to najlepsze lekarstwo to leżenie plackiem po prostu. Mnie się też wydaje, że nana miała problemy z szyjką dodatkowo. Tzn moja też nie jakaś rewelacja, ale jednak obyło się i w poprzedniej ciąży i w tej bez pessara. Pewnie też trochę od szczęścia zależy. A ja czekam na niedzielę i wstaję, choć wg OM to od wczoraj mam już ciążę donoszoną:) Więc dzisiaj nawet obiad zrobiłam (tzn rozmroziłam;P).
    --
    •  
      CommentAuthor13guzia
     permalink
    Tak to już jest z tymi skurczami. Ja w poprzedniej ciąży praktycznie przez półtora miecha na fenoterolu w kroplowkach. Skończyłam 36 tv, wypuścili mnie do domu, 3 dni później odszedł mi czop, a po 5 dniach wody...
    Jeśli macica szaleje na zaboj, to nic nie powstrzyma akcji skurczowej. W efekcie urodziłam Szymka bardzo szybko. Do szpitala przyjechałam z rozwarciem na 1,5cm, a po 3 godz. było juz 10. Ostatnia faza porodu trwała niecałe 7 minut:)
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    U mnie wieści po wczorajszej wizycie są takie, że jestem zamknięta na 4 spusty :thumbup::thumbup:
    Pipka waży 1112g :crazy::crazy::crazy: Jest do przodu z obwodem główki o około 1,5 tygodnia, kość udowa i brzusio o parę dni też do przodu więc same dobre wieści :rolling:

Hecate wygląda na to, że poród już blisko, 3mam kciuki :hugging::hugging::hugging:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hecate trzymaj sie :) Niech robia co do nich nalezy jakby nie mieli robic nic, jak w wiekszosci przypadkow...

dziewczyny ja na bank dobije do +20
    bo jak ja nie zjem raz dziennie czegos cholernie czekoladowego (np.mars) to zle chodze...
    wlasnie zeszlam z Igorem do sklepu kupilam Marsa, 3bita, chipsy hahahaha ale obzeradlo ze mnie dzis :) raz sie zyje nie?!:P
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    nataliaa ja też jem dużo słodkiego i codziennie coś czekoladowego, do tego jeszcze leżakuję, a 9 kg na plus to nie tak źle na tym etapie.
    Właśnie sprawdziłam swój poprzedni cykl ciążowy i okazuje się, że tak jakby jutro urodziłam Kubę, a też miałam owu koło 18 dc, więc już się tak nie stresuje. Kuba został uznany za donoszonego, bo ważył 2850 tylko stracił punkt za skórę, bo niby w tej mazi wcześniaczej się urodził, więc jutro już powoli wstaję z wyra;)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: najlepsze lekarstwo to leżenie plackiem po prostu.
    to prawda,to napewno wspomaga leczenie i uspokaja macicę.Nana faktycznie szyjke miaa niewydolną i zwyczajnie skurcze wszystko mocno przyspieszyły.moja szyjka trzyma,mimo że się kurczę to nic złego to nie powoduje.

a ja po tej wizycie u gina mam krawienie :confused:
    delikatny był po byku.po badaniu zrobił mi usg dopochwowe i jak wyjął to była krew :confused:
    sprawdził badając wziernikiem i to samo.chyba szyjke mi ruszył...

Treść doklejona: 13.11.13 14:54
    Hanny: tak jakby jutro urodziłam Kubę, a też miałam owu koło 18 dc, więc już się tak nie stresuje. Kuba został uznany za donoszonego, bo ważył 2850 tylko stracił punkt za skórę, bo niby w tej mazi wcześniaczej

to dok\ładnie w którym dniu go urodziłaś?bo suwaczek masz wg OM czy USG?
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    heja laski
    Ja dziś po Glukozie, upuścili mi troszkę krwi i oddałam mocz. Wyniki jutro. Ale glukoza po 120 min 103:tooth: więc gęba mi się cieszy...
    Hecate trzymaj się, jesteś pod bardzo dobrą opieką i maluchy też.
    moja córka według dr w dniu porodu miała ważyć 3500 SERIO :shocked: skąd mu się to wzięło???Nie wiem...ale na prawdę każdy sprzęt ianczej, lekarz też mierzy inaczej... i zwariować można.
    Bananowiec GRATKI, SUper wieści, mój lekko mniejszy jak na swój wiek...ale córka też wielka nie była więc na razie się nie martwię.
    A i ja też na ŻELAZNEJ zamierzam rodzić... 1 poród tam właśnie, więc jakoś inaczej sobie nie wyobrażam. O Starynkiewicza...nic nie słyszałam :neutral:...Ale za to nie chcę na Solec, mimo że mój ukochany gin tam pracuje, to wołami mnie tam nie zaciągną :neutral:
    Kakai współczuję nocnych wymiotów, mnie na pocz. w nocy zawsze mdłości męczyły, do tego bezsenność... tylko się pochlastać...ALE PRZETRWAŁAM :bigsmile: dasz radę!!!
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    mariaekad: po 120 min 103
    noooooooo to git :bigsmile::bigsmile:
    mozesz to uczcic czekoladą :cool:
    mariaekad: w dniu porodu miała ważyć 3500 SERIO
    mariaekad: w dniu porodu miała ważyć 3500 SERIO
    no to juz totalnie jakaś pomyłka...ja nie wiem skąd te błędy
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    No i dalej nie wiemy co dalej mam dość juz tych skurczy i bólu. Chyba o mnie zapomnieli. Oprucz tego umieram z głodu. Masakra jakaś.

Treść doklejona: 13.11.13 15:13
    A białka w moczu było sporo bo na normę 30 było 50 wiec nie wiem co sie dzieje ze mną.
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Oby nie doprowadzili do stanu przedrzucawkowego....
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Nie strasz mnie prosze. Strasznie sie boje i te małe Groszki. O 16 maja mnie zbadać. Jak nic sie nie zmieniło to bedą czekac do jutra ale pozwolą mi zjeść cokolwiek.
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    a czemu trzymaja Cię na czczo?
    --
    •  
      CommentAuthoragi500wtn
     permalink
    Hecate, skoro Ci nic jeść nie pozwalają to wygląda jakby się szykowali dzisiaj na przyjście na świat Maluszków.. Kciuki zaciśnięte!
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    kochana tyle, że ja nadal jadę na metformaxie więc wynik no fajny tyle że nie wiem czy będzie za 2 tyg miarodajny jak odstawię :confused: No zobaczymy...wtedy już nie będzie bata i będę musiała ścisłą dietę trzymać.

Ja to się zaśmiałam temu dr, jak mi powiedział... Bo dzień wcześniej miałam USG, bo dzieciak malutki, podejrzenie hypotrofii a ten mówi, ze nagle w dzień ponad kg przybyła
    :shocked:... No ale tego dnia się urodziła i 2750 więc jednak są pomyłki na obrazach USG.
    hECATEMoże rzeczywiście jesteś szykowana do zabiegu skoro na czczo. Nie denerwuj się i nie stresuj.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    uś: suwaczek masz wg OM czy USG?

W poprzedniej ciąży podawałam zgodnie z prawdą wg OM, mimo że wiedziałm że owu później i potem byłam zła, że mi go wyciągnęli w dokładnie 37 tc, ale faktycznie - rozwojowo był na 36 z groszami. Zatem teraz sama sobie "przesunęłam" OM, bo znowu owu o bodajże 4 dni spóźniona. Teraz podałam po prostu późniejszy termin OM, żeby mi dziecka za szybko nie wyciągali;) Suwaczek mam właśnie wg tej mojej późniejszej daty OM. Wg prawdziwej to wczoraj skoczyłam 37 tc. Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłam;)
    Jejku jak mnie już plecy bolą...dobrze, że to ostatni miesiąc;) i kończę prokreację;)
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Mariaeked ile razy kłują do tego obciążenia glukozą?
    Hanny masakra takie leżenie, dobrze, że jutro spokojnie wstajesz :)
    a ja powtórzyłam mocz, w czwartek miałam leuckocytów 10-15-25 wpw i dość liczne bakterie, a dziś po 5 dniach leukocytów 3-5 wpw, brak bakterii :cheer: brałam żurawinę w kaps i piłam sok, czyżby była taka rewelacyjna ? :)
    może profilaktycznie brać już tą w kaps cały czas?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłam;)
    ja rozumiem :bigsmile: czyli masz od daty poczęcia plus 14dni :bigsmile:

agi500wtn: Hecate, skoro Ci nic jeść nie pozwalają to wygląda jakby się szykowali dzisiaj na przyjście na świat Maluszków..
    ale to bez sensu,do CC nie trzeba byc na czczo...
    ja cały dzien sie objadałam w najlepsze polegujac w łózku a wieczorem odeszły mi wody i nie miałam ani lewatywy ani nie byłam na czczo...bez sensu ją tak meczyc.chyba ze powód jest inny
    --
  2.  permalink
    Heh, no ja suwaczek mam wg usg bo gdybym miala wg om to bym miala dziecko 9 tygodni starsze ;)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    o raaaaaaaaaju Ciasto to w którym dc miałaś owu? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Nic nie szykują o ile nie wystąpi krwawienie lub nie odejdą wody bedą czekać. Powtarzają CRP i dopiero może jutro no chyba że odejdą wody.
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hecate26: Nic nie szykują
    pewnie mają inny powód by cie głodzic,tu nie o cc sie rozchodzi
    pisz nam na bieżąco jak te skurcze
    --
    •  
      CommentAuthorjusiak
     permalink
    CiastoMiłości: Heh, no ja suwaczek mam wg usg bo gdybym miala wg om to bym miala dziecko 9 tygodni starsze ;)

i u mnie podobnie, bo skok był w 60dc :bigsmile: a na usg i tak Dziubdziak wyszedł tydzien starszy niż wynikało to z moich prywatnych obliczen :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Skurcze co 5-10 min. Po prostu ( nie wiem po co) czekają na większe rozwarcie masakra jakaś. :cry::cry:

Treść doklejona: 13.11.13 17:48
    Mam ich na tyle dość że chrupnełam jedna małą kanapkę.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hecate trzymaj sie!!!

DZieki dziewczyny za wsparcie, nadal jestem kaputt, dopiero cos zjadlam bo wczesniej nie moglam, mam nadzieje ze Jas da przespac noc i obudze sie wypoczeta:/ ja usg mam w sobote, przebieram nogami:). Ciasto zdrowka! Ja po urodzeniu Jasia bylam tak slaba ze wciaz mnie cos bralo, mam nadzieje ze teraz mnie oszczedzi
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hecate26: Po prostu ( nie wiem po co) czekają na większe rozwarcie masakra jakaś.
    chcą dać wam szanse zaliczyć kolejny dzien.ze skurczami mozna czekac.co innego jak wody pójdą,wtedy odwrotu już nie ma
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    No o sie narazie uspokoiło po tabletce z żelazem :bigsmile: dzis nie urodze:swingin::swingin: oby w nocy był spokój.

Własnie zaliczam 5 dzień 36 tyg Ty rodzilaś wlasnie :bigsmile:
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hecate26: Własnie zaliczam 5 dzień 36 tyg Ty rodzilaś wlasnie
    jutro bedziesz na tym samym etapie co ja wtedy :D kooochaaaanaaaaa :bigsmile: jesteś debeściara i pewnie będziesz lepsza ode mnie :wink::wink: oby..za co zaciskam kciuki,pamiętaj że nie jestes sama
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hecate bran Boze nie zamierzam Cie straszyc cos ty...
    ja wiem, ze dla maluchow im dluzej tym lepiej... choc lekarz to pewnie wie najlepiej.... ale naogladalam sie wielu przypadkow ... ale trzymam kciuki za Was :) i pociesze ze juz blizej jak dalej :)
    --
  3.  permalink
    No o sie narazie uspokoiło po tabletce z żelazem

Hecate trzymaj się!
    .
    Dziewczyny a ja z pytankiem o żelazo.
    Ostatnio znowu wyszło mi za niskie :/ Mam teraz brać 2 tabletki dziennie.
    I właśnie czy żelazo powinno się brać do końca ciąży?
    -- ,
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    biedronka28: czy żelazo powinno się brać do końca ciąży?
    to zalezy od wyników,mozna i do końca
    ja brałam miesiac sorbifer durules.poprawilo sie a teraz znów spadło i biore taki slabszy-femibion vita ferr i tez sie podnosi.juz se bede brac do porodu chyba
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    Hecate Trzymaj się tam z maluszkami :) Na pewno wszystko będzie dobrze:)

:bigsmile::bigsmile:My wkroczyliśmy w 6 miesiąc:shocked::bigsmile:

Wczoraj straciłam pieska, labradora :( Był ze mną 14 lat. :cry: Całe moje dzieciństwo. Wczoraj cały dzień i noc płakałam, dzisiaj rano też.. nawet mały był spokojny i prawie nic nie kopał. :cry:
    --
  4.  permalink
    to zalezy od wyników,mozna i do końca

Dzięki Uś ;)
    .
    gówniane wieści z wizyty na NFZ
    niedość ze waga małej na tym jego sprzęcie sprzed wojny wskazywała mniej niż 3tyg temu to jeszcze sie sugeruje terminem usg i chce mnie wcisnąc na CC dopiero początkiem grudnia.a ja tak chciałam listopad...wg wczoraj waga 2500-2700g,z dzisiaj 2200-2500g

Jejciu, sprzęt naprawdę musi być przedwojenny skoro tak pokazuje wagę.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Volvic: Wczoraj straciłam pieska, labradora :( Był ze mną 14 lat.
    raju nie pisz mi takich rzeczy :cry:
    strasznie współczuje.ja mam 5-miesicznego labradora i już sobie nie wyobrażam życia bez niej...a co dopiero po tylu latach.tulam

biedronka28: sprzęt naprawdę musi być przedwojenny skoro tak pokazuje wagę.
    albo sprzęt albo gin nie posiada umiejętnosci.najbardziej wiarygodne było usg w 12tc bo pokazało wiek idealnie wg miesiączki
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Jestem po USG.
    Wszystko jest OK. Maluch ma 61mm i termin z USG wyszedł dokładnie taki jak z OM – 27 maja 2014 :)
    Mogę odetchnąć z ulgą póki co i zacząć się cieszyć :)
    Dziecię było leniwe; spało chyba, bo nie chciało się obracać do mierzenia :D
    ***********************************************************************************************************
    Hecate jesteś dzielna bardzo. Obyś się wyspała dziś, bo dzień miałaś ciężki...
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Ewa1406: termin z USG wyszedł dokładnie taki jak z OM – 27 maja 2014 :)
    wspaniałe wieści,gratulacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Hecate trzymaj się!Będzie dobrze pamietaj że im dłużej tym lepiej.Choć i tak wydaje mi się że bardzo długo udało ci się wytrwać!!! Jesteś dzielna! Jeśli masz kryzys to pomyśl o tym że jeszcze trochę ci maluszki to wynagrodzą jesteś już bardzo blisko.
    Volvic przykro mi z powodu labradora :(
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Chciałabym zameldować,że wczoraj badałam progesteron i... luteina zrobiła swoje. Wynik 20,14 :boogie::boogie::boogie:

Jestem też po wizycie u gina. Dziecko urosło dokładnie o tydzień od ubiegłej środy:bigsmile:
    No i najważniejsze- jest karta ciąży :bigsmile:
    Termin mam na 29.06.2014
    A najlepsze jest to,że ani się obejrzę jak mi ten czas zleci.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Jaheira: A najlepsze jest to,że ani się obejrzę jak mi ten czas zleci.

Żebyś wiedziała. Mnie się wydaje, że wczoraj test robiłam;)
    --
    •  
      CommentAuthorEmi_787
     permalink
    Piękny wynik Jaheira :)
    Jak długo będziesz brała progesteron?
    •  
      CommentAuthorgirlorboy
     permalink
    Dziewczyny ja z sentymentu zagladam.. chcialam wam wszystkim zyczyc wszystkieeego dobrego I pieknych zdroeych dzidziusiow.. za bardzo nie ogarniam internetu ostatnio :)
    Czas strasznie szybko leci... zbieram sie zeby opisac porod ale z telefonu ciezko a kompa brak :( moze w koncu sie zbiore bo w koncu zapomne :D
    Caluje was!
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Hecate dle Ciebie na osłodę, filmik o kapieli niemowlat
    cudny, sushka na rozpakowanych wkleiła :)
    to nie sa syjamskie blizniaki- bo na poczatku tak sie zdaje.
    enjoy.
    Jaheiro gratki.:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.