Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeNov 29th 2013
     permalink
    Ja miałam 2 razy pomoc w postaci oxy(mimo,ze oba porody rozpoczely się naturalnie,to lekarze pospieszali),bole okropne(o wiele silniejsze od skurczy porodowych naturalnych,nie poddające się działaniu naturalnych kobiecych hormonow znieczulających.skurcze mega długie, w zasadzie macica caly czas jest napieta). Efektem czego u mnie były rozrywajace bole, oba porody zakończone nagle przez cc, z czego w drugim przypadku ledwo zdarzyli z wyjeciem dziecka. Także jeśli macie możliwość, dziecku nic nie grozi,to nogami i rekami zapieralabym się przed pomocą w postaci oksy, czy tez indukcją. Co z tego,ze przyspieszy,jak dziecko widocznie nie jest gotowe(kiedyś kobiety nie miały usg,nie miały obliczanych dat porodu wg usg,rodzily wtedy kiedy dziecko dalo sygnal,czasem trwalo to kilkanascie-kilkadziesiat godzin, dziecko rodzilo się wg swojego tempa ,a nie dlatego, ze się komus spieszy. Mamy na koncowce ciazy, oddajcie się teraz blogiemu wypoczynkowi,bo to ostatnie takie chwile...
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeNov 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Luba kochana ten weekend jest twój :-)
    Ja jednak utulam moją Misie 2.12.dziś dali mi dexaven-steryd na rozwój płuc.nikt nie rozumie tej decyzji ordynatora no ale ok.jutro powtórka a boli doopa jak cholera
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Zaglądam do Was czasem dziewczyny i kibicuję, tym na końcówce i nowym na początku ciązy
    Uśku a dlaczego podali steryd, przecież Kamilka jest donoszona, coś jest nie halo
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    montenia: były rozrywajace bole

dokładnie to samo miałam po oxy. Ja dziewczyny myślałam, ze umrę tam, na serio! Rodziłam 18h w takich bólach, coś okropnego :/
    Hanny, gratulacje :)))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A ja po oxy miałam skurcze co 2 minuty, trwające po 40 sekund [czyli na odpoczynek miałam nieco ponad minutę] i przy rozwarciu na 5 - 5,5 cm chodziłam po sali bez problemu, przystając tylko na szczycie skurczu.
    Owszem czułam ból, ale nie gorszy niż przy silnej @.
    Także to chyba nie reguła (chociaż nie doczekałam tych słynnych 7-dmiu cm, więc nie wiem :tongue:)

Aczkolwiek rękami i nogami się pod postem Monteni podpisuję.
    Jestem przeciwniczką oksy, bo właśnie przez nią się mój poród cesarką skończył :confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    uś: Ja jednak utulam moją Misie 2.12

No chyba, że się samo rozkręci skoro dupa boli :wink::wink::wink: ale 2.12.13 to też fajna data :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    , pewnie lekarz wie, co robi. No to jeszcze masz ostatni "wolny" weekend :bigsmile:

Dziewczynki, bardzo Was proszę o kciuki za dzisiejsze podglądanie naszego Juniorka !!!
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Kasiu nie wiem po co dexaven.niby wszystko ok,donoszona,tylko drobniutka.mało wód (bardzo dolna granica) i pewnie stąd łożysko ma problem.a może chcą być spokojni.

Treść doklejona: 29.11.13 11:38
    Kurde ostatni wolny weekend a nie dali sie uprosic na przepustke
    oczywiście za wizytę trzymam kciuki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    W takim wypadku trzeba im po prostu zaufać, ja wierzę, że wiedzą co robią. TRZYMAJ SIĘ KOCHANA, jesteśmy Z Tobą!
    Karolajnaskciuki zaciśnięte.
    A ja fotę na brzuchole wrzuciłam..:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    A ja byłam istnym królikiem doświadczalnym. Podali mi oxy, po czym skurcze osiągnęły apogeum, przyszły parte a rozwarcia brak :confused: Usłyszałam "proszę nie przeć, bo Panią porozrywa"... a jak tu nie przeć? Musieli mi podać dolargan, by skurcze zelżały - no cyrki normalnie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Mariaekad, szczuplaczku, piękny domek budujesz dla swojego Synka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KATKA no co Ty gadasz ?? :shocked::shocked::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    karolajnas:
    Dziewczynki, bardzo Was proszę o kciuki za dzisiejsze podglądanie naszego Juniorka !!!

Kciuki zaciśnięte!!

Za mnie też proszę trzymać. Jadę z mamą na małe zakupy może pobiegam po sklepach i coś się ruszy a później do gina.
    Dziewczyny, ja tak gadam o tym oxy tudzież cc, ale to tylko panika. Coraz bardziej boje się czy wszystko w porządku z dzieciaczkiem. Wolałabym ją widzieć niż skupiać się na ruchach 100 razy dziennie i zamartwiać.
    Oczywiście, że wolałabym sn bez wspomagania! Myślę, że tydzień jeszcze przetrzymam o ile wszystko będzie dziś u lekarza ok. Z resztą mój lekarz nie poddaje się tak szybko a i moja położna ciśnie na sn póki to bezpieczne więc mam wsparcie z ich strony :bigsmile:
    Dziękuję za opinie. Trochę mnie otrzeźwiłyście.
    Dam później znać co i jak się dzieje w "podwoziu" :cool:
    Miłego dnia.

Treść doklejona: 29.11.13 12:12
    Katka, niezła historia. Rodzić się odechciewa.... niestety na takie podejście trzeba się nastawić w polskim NFZ....
    -- ;
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Luba będzie dobrze, nie denerwuj się :)
    Luba: Z resztą mój lekarz nie poddaje się tak szybko a i moja położna ciśnie na sn póki to bezpieczne więc mam wsparcie z ich strony

I bardzo dobrze. Jak ja żałuję, że mojego prowadzącego nie było przy porodzie, tylko obcy lekarz :neutral: Podali mi oksy, tabsy na szyjkę a do tego masaż szyjki macicy... To jest ból nie do opisania :neutral: darłam się jakby mnie żywcem ze skóry obdzierano, no ale w sumie, miałam podejrzenie uciekających wód. Ale drugi raz jeśli wszystko będzie ok, to nie dam sobie ni pół ml/mg wcisnąć niczego czy to w pipkę czy to w żyłę.
    Zgadzam się z Montenią, że porody indukowane o wiele bardziej bolą i często są po nich paradoksalnie komplikacje w trakcie.

No będzie dobrze !!! A Luba to piękne imię :rainbow: Pasowałby by mi do Nadii, gdybym nosiła w brzuchu siostrę :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Luba, super ze masz wsparcie lekarza i poloznej. Ja niestety nie miałam,po 6h od odejścia wod podali oxy, a na moje oponowanie polozna powiedziała,ze mam podpisac papier,ze jak cos stanie się dziecku to moja wina będzie :confused:.A lekarz,ktory wiedział,jak reaguje na oxy mimo tego mi podal,mimo ze bylam po 1 cc i wtedy jak rodziłam to bol był mega silny,wlasnie rozrywający, a polozna usilowala mi wmowic,ze mnie nie boli bo ktg nie pokazuje skurczy:shocked:. Mam do nich ogromny zal. Oxy miała pomoc,a ledwo dziecko zdazyli wyciagnac,bo malej spadlo tętno do 40. Cale szczęście,ze bylam pod ktg, a nie pod prysznicem... :confused:
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Luba jesteś bardzo dzielna.mimo wszystko podziwiam twój spokój i opanowanie.
    a marudzic każda z nas ma prawo.to poprostu zniecierpliwienie jest :-)
    napisz nam koniecznie co tam gin wypatrzył

Treść doklejona: 29.11.13 12:46
    Ciekawe jak tam lopeziatko.Guzia sie kula jeszcze :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    Przywołana do tablicy melduje się w dwupaku.
    Nie dawno Wam pisałam, że mam szyjke zgładzoną i rozwarcie na palec a tu na ostatniej wizycie okazało się że szyjka trzyma. Zatem na razie nie zapowiada się na szybki poród. Nastepna wizyta 4 grudnia i prawdopodobnie do tego terminu dotrwam :neutral: Zresztą nie mam żadnych skurczy, bóli. Az dziwne, że tak dobrze można się czuć w 40tc.
    ...
    Luba teraz juz wiem jak się czują dziewczyny na końcówce ciąży i się denerwują. Ja też siedzę jak na szpilkach i czekam aż coś się zacznie. Mam nadzieję, że u mnie to po prostu cisza przed burzą. Ja też się łamię i łapię się na tym że może jednak lepiej byłoby mieć CC. Tym bardziej, że miałam możliwośc wyboru sposobu porodu.
    ....
    Luba trzymam kciuki za to abyś wyprzedziła Uśkę.
    Uś a jednak poniedziałek. Jeszcze tylko kilka dni i utulisz maleńką
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Kasiu mnie skurcze szly piorunujaco, caly porod trwal godzine 10 min,ale dostalam czopki na rozwieranie szyjki i pare reazy na skurczu polozna masowala szyjke, bo przy mega bolach mialam roz6 cm i masaz a po chwili polozna odeszla,zapytala i jak i ledwie zdarzyla wrocic a ja juz mialam parte..
    Us kciuki, ja przy slabym przybieraniu malej dostalam clexan i mega przypakowala
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    TEORKA: KATKA no co Ty gadasz ?? :shocked::shocked::neutral:

serio serio :confused: a jaka położna chodziła naburmuszona, że urodzić nie mogłam :shocked: To przykre, ze kobiety podczas porodu mają tak mało sił, wielu rzeczy są nieświadome a inni to wykorzystują. A że mój ówczesny facet, to DUPA, więc dla mnie poród to istna trauma.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Wlasnie Kasiu,to na jaki zespol trafimy na porodowce to istotna sprawa. Mnie sie udalo. Zrobili wszystko zeby mnie dlugo nie meczyc.
    Obys kolejny miala bajkowy :-)
    Ja przy pierwszym nieswiadoma i sponiewieana przez zespol, ragedia
    Drugi porod jest swiadomy i oby trafic na ludzi ktorzy pomoga
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Lekarz nie jest tak istotny jak dobra polozna

Treść doklejona: 29.11.13 14:10
    Lopeziatko to puscmy Lubą,a my już poczekajmy na ten grudzień ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    A ja byłam dziś u gina, bo od wczoraj boli brzuch. Z dzidzia jest ok, bo zajrzał na szybko.
    Mam nakaz lezenia w weekend. Kazał też brać nospe 3 x 1 i duphaston 2 x 1. Jak przejdzie do pon, to mogę iść do pracy. Jak nie, to chyba już L4...
    A miałam mieć malowanie pokoju od poniedziałku...
    A mąż musi pracować w weekend. Ehh.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Hej dziewczyny

Uś a juz myślałam że będę gratulować.Może faktycznie przez to że mała jest w dolnej granicy wolą dać sterydy.A robili ci usg?Jaka wyszła waga?

Ja mialam oby dwa porody wywoływane oxa więc porówniania nie mam więc mam nadzieje że tym razem uda mi sie natulanie urodzić :)

Ewa1406 odpoczywaj ile się da!!!
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    uś: Luba jesteś bardzo dzielna.mimo wszystko podziwiam twój spokój i opanowanie.
    a marudzic każda z nas ma prawo.to poprostu zniecierpliwienie jest :-)
    napisz nam koniecznie co tam gin wypatrzył
    montenia: Luba, super ze masz wsparcie lekarza i poloznej.
    PENNY: Luba będzie dobrze, nie denerwuj się :)
    Lopeziatko: Luba trzymam kciuki za to abyś wyprzedziła Uśkę.
    uś: Lopeziatko to puscmy Lubą,a my już poczekajmy na ten grudzień ;-)

Dziękuję wam dziewczyny jeszcze raz za wsparcie!!
    Nie zapowiada się, żebym Uśkę naszą wyprzedziła:cool:
    Szyjka zgładzona, rozwarcie 2-3cm, młoda waży około 3450g i jest giga leniuszkiem :bigsmile:
    W poniedziałek na ktg i znowu do lekarza kontrolnie.
    Skierowanie na oddział mam na czwartek 05.12 więc pewnie urodzę w mikołajki.
    Lekarz nie chce za długo czekać bo stwierdził małą ilość wód.
    Woli mnie, siebie i dzieciaczka nie stresować.
    Został mi więc max tydzień oczekiwania... chyba, że się rozkręci po drodze (mój tata ma urodziny 04.12, chciałby prezent wnuczkowy, moja siostra urodziła synka w jego imieniny hihi).
    Więcej nie narzekam!!! Cieszę się ostatnimi dniami i nocami kiedy mogę się beztrosko wyspać.
    , współczuję tylko tego weekendu w szpitalu...
    A jak teściowa?? Lepiej??

Treść doklejona: 29.11.13 17:22
    PENNY: A Luba to piękne imię :rainbow: Pasowałby by mi do Nadii, gdybym nosiła w brzuchu siostrę :)

Mi też się podoba bardzo... ale moja mama do dzisiaj nie może przeżyć, że takie brzydkie imię wybraliśmy :bigsmile:
    Lopeziatko:
    Luba teraz juz wiem jak się czują dziewczyny na końcówce ciąży i się denerwują.

Oj kto tu się denerwuje :P ja już nie hehe. Trzymam kciuki żeby się szybciutko i bezboleśnie rozkręciło.
    bonim: Ja przy pierwszym nieswiadoma i sponiewieana przez zespol, ragedia
    Drugi porod jest swiadomy i oby trafic na ludzi ktorzy pomoga

Mam nadzieję, że dzięki waszym radom uda mi się wymusić odpowiednie traktowanie i tempo... teraz wiem czego mogę oczekiwać i jak powinno się rodzić po ludzku. Każda z nas ma prawo to egzekwować!! Na szczęście mam prywatną położną która w opinii wielu moich znajomych sprawia, że poród jest 2 razy prostszy. Oby :devil:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dziewczyny, przeczytajcie :) Taki mały akcent, na miły koniec dnia :)

Co ma zrobić mężczyzna, aby zrozumieć ciężarną kobietę? Instrukcja - krok po kroku:

1-3 miesiąc
    1. Każdego wieczora organizuj sobie zatrucie - na przykład zjedz przeterminowaną rybę i popij mlekiem. Później dowiesz się, po co.
    2. Następnego ranka wstań, weź pigułkę nasenną i idź do pracy. Jeśli rzeczywiście bardzo źle się czujesz - zostań w domu, ale nie zapomnij posprzątać i ugotuj obiad.
    3. Do kostek u nóg przywiąż woreczki z piaskiem - po półtora kilograma na każdą nogę.
    4. Przed wyjściem włóż do kieszeni koszuli zdechłą mysz i nie wyjmuj jej!
    5. Tego nie jedz, nie wolno ci. Tego też. I tego. Najlepiej zjedz jabłko.
    6. Powaliło cię? Rzuć te papierosy! Coca-colę, piwo i inne napoje gazowane też!
    7. Usiądź wygodnie i zjedz jogurt. Jeśli nie masz ochoty - to chociaż trochę.
    8. Zwymiotowałeś? Posprzątaj po sobie. Nie wołaj żony - jest zajęta.
    9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Muszą zrobić niezbędne badania.
    10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa.

3-6 miesiąc
    1.Do brzucha przywiąż materac z wodą.
    2. Gdy się ubierasz - nie odwiązuj go, nawet, gdy próbujesz wciągnąć buty.
    3. Śpij również z materacem. Jak to, JAK? Na boku!
    4. Nie zapomnij rano zażyć pigułki nasennej.
    5. A przed wyjściem do pracy - wypij litr wody.
    6. Przed pójściem spać również wypij litr wody i weź tabletkę moczopędną.
    7. Do nosa włóż wacik, tak, aby powietrze przechodziło, ale odczuwało się lekką duszność. Wacik noś stale.
    8. Masz duszności? Otwórz okno - niektórym pomaga.
    9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, PO CO? Zrobić niezbędne badania. Co z tego, że już robiłeś?
    10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Materaca nie odwiązuj!

6-9 miesiąc
    1. Każdego ranka siadaj na fotel obrotowy i kręć się przez 10 minut. Gdy już organizm odmówi Ci całkowicie współpracy - wstań i szykuj się do pracy. No co ty, kręci ci się w głowie? Współczuję, to na pewno minie.
    2. Dolej wody do materaca.
    3. Wypij coś moczopędnego, a w pracy wypijaj szklankę wody co godzinę.
    4. Postaraj się nie opuszczać miejsca pracy zbyt często. Bądź czujny i dyspozycyjny przez cały dzień. Jeśli przychodzi ci to z łatwością - weź dodatkową pigułkę nasenną.
    5. Zwiększ również wagę woreczków z piaskiem, które masz przywiązane do nóg - do 2 kilogramów każdy.
    6. Wieczorem, nie odwiązując materaca, połóż się do łóżka i bądź perfekcyjnym, namiętnym kochankiem!
    7. Jeśli wydaje ci się, że twoja żona interesuje się innymi mężczyznami - pozostań wspaniałomyślny i wybaczający.
    8. Poświęcaj żonie więcej czasu i uwagi. Wyobraź sobie, że jej też jest ciężko!
    9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, po co? Po to samo, co zawsze - niezbędne badania.
    10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Oczywiście, że z materacem, co za pytanie?

Na koniec odwiedź znajomego proktologa, niech włoży Ci pomarańczę - on będzie wiedział gdzie. Oddychaj głęboko i mocno przyj. Po tym jak uda Ci się uwolnić od pomarańczy będziesz mógł pozbyć się zdechłej myszy i odwiązać materac.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Hanny,.gratuluje. Gadasz glupoty:bigsmile: To chyba uboczny skutek zoo :tongue: Tez dalabys rade sn bez problemu, gdyby nie miednica. Kazda ma chwile z haslem nie dam rady :wink: Zycze Wam sily i spokoju. Cieszcie sie soba i nie dajcie sie czarnym wizjom, bo czytam, ze dostarczaja Wam atrakcji :wink:
    Uska, a Ty co, he?! Kamilka malenka, moze chca jej dac jeszcze chwilke. Sciskam Was.
    Luba, jaka indukcja?! Przeciez ieknie urodzisz sama :kissing:
    Ja w sprawie fotki...Wiecie, ze nie mam zadnej sensownej? :shamed: Przez cale zamieszanie mam tylko foty z tel. wszystkie niezbyt. Obiecuje poprawe i zawiadomie, jak wrzuce.

Treść doklejona: 29.11.13 18:08
    Katka, jestes.doskonala!!!!!
    Uplakalam sie ze smiechu.

Treść doklejona: 29.11.13 18:08
    Nie musialam nawet dziecia przy piersi budzic tak podskakiwal :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hah katka sie usmiałam:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    ja dzisiaj zakończyłam zajęcia w SRE. Dostaliśmy na koniec całą reklamówkę gratisów i próbek. Mam 3 kupony na darmowe butelki TT. Dwie dziewczyny się już rozpakowały (miały termin na początek grudnia) a dzisiaj mi kumpela napisała, że zaczęły jej się skurcze, mimo, że termin na 19.12 :D
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Jesteśmy po USG. Juniorek nam pięknie rośnie, jest bardzo ładnie rozwinięty i po tym, co dziś pokazał na 100% bez najmniejszych wątpliwości jest chłopakiem :bigsmile: Troszkę wyprzedza swój "wiek" wg OM, dokładnie o 3 dni. Waży 947 g i ma już prawie 35 cm wzrostu !

Luba, zatem masz już deadline, więc teraz na spokojnie, bez stresu ... Super !

Na odpowiedni wątek wrzuciłam fotkę Juniora :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Żanett waga malusiej ok 2600,u 3 ginów na trzech sprzętach jednakowo.liczę że jednak zdarzy sie granica błędu na nasza korzyść oczywiscie :cool:

Luba No ale ta szyjka to jakby naszykowana :smile: kilka dobrych skurczy i sie rozkręci.trzymam kciuki byś jednak nie musiała czekac na 5.12.ogromneeeeeeee kciuki!

Nana no czekaja żeby ten dexaven zaczął działać (podobno 2doby).boja sie bo waga niska.no i dobra,ja im ufam.
    Jednak ze względu na małą ilość wód nie będę czekac dłużej.w poniedziałek z rana lewatywa,cewnik i na stół
    (możliwe że przez małą ilość wód łożysko nie dostarcza małej już odpowiedniej ilości pożywienia i tych wszelkich bajerów)

Katka,czytałam to na początku ciąży jak miałam mega mdłości.Mój eN na szczęście szczura nie musiał se wsadzać do kieszeni bo mdłości mu sie moje udzielały :wink:

aaaa Luba teściowa ok :bigsmile: jestem przeszczęśliwa.miała dziś echo serca i bije jak dzwon.wszystko sie udało.a i ona podbudowana.bierzemy ją do siebie zaraz jak tylko wyjdzie.pomożemy se nawzajem.a że kobietę tę uwielbiam to będzie fajnie :cool:

Treść doklejona: 29.11.13 20:08
    subiektywna ale Ty jeszcze sie nie wybieraj do porodu :bigsmile:
    karolajnas: Waży 947 g i ma już prawie 35 cm wzrostu !
    ulala ślicznie sobie waży i mierzy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Mam pytanie do dziewczyn, które mi podpisywały w sprawie krwiaka pokosmówkowego.
    Czy to normalne, że mimo zażywania duphastonu, nospy forte i magnezu nadal występuje plamienie? Wcześniej byli brunatne. Teraz lekko przejaśniało... No i nie wiem czy to normalne...?
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Dii, lekarz na IP powiedział, że to dobrze, bo ta krew musi przecież gdzieś znaleźć ujście. Ja plamiłam około tygodnia w takim kolorze kawa z mlekiem.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Us, dostalam dexaven na IP w naszym szpitalu. Po przyjezdzie do Bydgoszczy, pytano mnie o godzine podania, bo po uplywie 12h powtarza sie zastrzyk. Dostalas w zyle?
    Ciesze sie, ze z tesciowka juz lepiej.
    Czytalam instrukcje M, szkoda, ze tak pozno na nia trafilismy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Kawa z mlekiem... Hmmm... Faktycznie. Takie to było. Ale teraz jest blade czerwonawe. Takie różowe? Czy rak może być? Mąż się zmartwił...
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Dii, trudno mi powiedzieć, czy może ... Może na razie postaraj się leżeć i w razie gdyby cokolwiek się nasiliło jedź na IP.
    --
  2.  permalink
    uś: subiektywna ale Ty jeszcze sie nie wybieraj do porodu

hehe nie wybieram się jeszcze :) pomyślę o tym, za 2-3 tygodnie :D
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    No leżę... Teraz mam to brunatne plamienie... Rany! Zgłupieję zaraz! Na razie czekam...
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Nana dostalam domięśniowo w doopsko,bolało jak cholera.
    będą powtarzać jutro rano-czyli po 24h.moze to inaczej niż dożylnie
    instrukcja niezła,niezła :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Ja w zyle. Wbrew pozorom tez odczucia kosmiczne :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    katka_81: Dziewczyny, przeczytajcie :) Taki mały akcent, na miły koniec dnia :)

No i przeczytałam mojemu mężowi 1 i 2 trymestr, a on stwierdził: "Ale przecież Tobie nic nie jest, tylko czasem wymiotujesz. Gdyby Ci coś było to byś nie pracowała, nie sprzątała i nie gotowała"...

I jak tu żyć z ignorantem? :D
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeNov 30th 2013
     permalink
    Pamiętam zastrzyk ze sterydów. Dostałam go pół godziny przed porodem (czyli już nie zdążył zadziałać) a tyłek mnie z miesiąc bolał.
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Doti kurde bo to jest niesamowity ból.kto wymyślił takie zastrzyki i to m.in dla ciężarnych :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeNov 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Dii, mnie zawsze powtarzano, że plamienia kawa z mlekiem, brunatne, mogą się pojawić i to nie znaczy nic złego, a jak pojawia się kolor różowy/krew, trzeba lecieć na IP. Tylko ja krwiaka nie miałam i nie wiem, jak to wygląda właśnie mając go.
    --
  3.  permalink
    katka_81: a jak pojawia się kolor różowy/krew,

Ja dostalam takiego rozowego krwawienia na przelomie 12-13 tygodnia, lezalam w szpitalu, i zaden z lekarzy nie potrafil mi powiedziec z czego to krwawienie ;/
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Dii kazde krwawienie jest niepożądane - może powinnas połozyc się w szpitalu bo tam jednak będziesz lezec a i rodzina się zmobilizuje do pomocy Wam. W domu nie wylezesz bo zawsze cos... ale powtarzam, przeszłam dwa potężne krwotoki w pierwszej ciąży i plamiłam krwisto do 20 tc a Gosia ma dziś 12 lat już ;) wiec jak ciaża mocna zdrowa to się utrzyma :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    hej dziewczyny

Ale się uśmiałam Katka :)

Ja się zabieram za pieczenie bo młody dziś wyprawia ur dla kolegów jutro rodzina. Więc trochę latania mnie czeka.W poniedziałek wizyta u ginka.

Miłego weekendu bo czasem mogę czasu nie mieć zajrzeć

:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Mnie bol tylka ominal :cool: Za to przy dozylnym podawaniu deksavenu piecze a wrecz szczypie w pochwie. Normalnie ogien! :shocked: Jednak po chwili nieprzyjemny objaw ustepuje.

Treść doklejona: 30.11.13 11:16
    U nas zastrzyk tez nie mial szans zadzialac. Na szczescie dostalam tez porcje sterydow w 34t. Moj maly, jako jedyny z dzieci urodzonych w 35t (lezala z nami trojka), nie mial zadnych klopotow w oddychaniu. Od poczatku radzil sobie sam, bez wspomagaczy.

Treść doklejona: 30.11.13 11:20
    Dii, ja krwawilam na ciemnoczerwono. Wczoraj Mikolaj skonczyl 4tyg. Mysle podobnie jak moonia. Jesli ciaza zdrowa, silna, utrzyma sie. Staraj sie myslec pozytywnie i odpoczywac.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dii ja zaczelam plamic w 5 tc na brazowo i od razu poszlam do ginki,nic nie znalazla i powiedziala ze moze to byc od lutki.Kilka dni pozniej a dokladnie w wigilie poleciala bordowa krew ze skrzepem , juz balam sie ze jest po wszystkim.Okazalo sie ze zrobil sie krwiak i jest delikatne ujscie wiec stad te plamienia.Plamilam dosyc dlugo i zawsze jak dlugo pochodzilam,a meczyli mnie z kasy chorych bo pomimo zwolnienia i nakazu lezenia gdyz ciaza zagrozona musialam co tydzien do nich jezdzic.
    Lekarka mowila ze jak plamienia sa brazowe lub ciemno czerwone to jeszcze nic sie nie dzieje choc tez moga byc niebezpieczne.Jasno rozowe i czerwone musza byc natychmiast konsultowane z lekarzem.Na Twoim miejscu pojechalabym na IP i jak cos to polozyla sie bo wiadomo pod okiem specjalistow jestescie bezpieczni.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthordoti28
     permalink
    Ja z pierwszą ciąża tez plamilam w 6 i 9 tygodniu teraz z drugim naraxie visza tez za rada dziewczym pojechalabym mna IP tam sprawdza a ty bedziesz spokojniejsza
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Dii, jak się dziś czujesz ?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.