Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeDec 13th 2013
     permalink
    Rodzinie jakoś w 5-6 tygodniu, a takim dalszym znajomym jak się 10 tydzien skonczyl i było wiadomo ze wszystko ok. Bałam sie wcześniej żeby "nie zapeszyć" :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Karoolka: Dziewczyny, kiedy powiedziałyście znajomym o ciąży? chodzi mi o takich dalszych...
    --

znajomym po skończonym 1 trymestrze, bo byłam po 2 poronieniach i nie chciałam zawczasu się chwalić.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeDec 13th 2013 zmieniony
     permalink
    A ja mimo, że nie miałam żadnych wcześniejszych przykrych przejść też powiedziałam takim dalszym znajomym dopiero po upływie I trymestru. Rodzince tej najbliższej około 7ego tygodnia, przyjaciołom ok. 9tego.

Widziałam się dziś z moim lekarzem prowadzącym, a propos tego pływania, o które pytałam parę dni temu, powiedziała mi, że spokojnie mogę chodzić na basen, a po wizycie na basenie na noc wziąć któryś z dostępnych probiotyków dopochwowych. Może to być np. Lactovaginal.
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Dobry wieczór :smile:

volvic mam dokładnie takie same odczucia, co do kopniaków wczoraj w nocy jak mi przywalił to myślę no jak nic zaraz mi z boku wyjdzie :wink::smile:

anecia w tak młodej ciąży, rzeczywiście nie wiele na USG widać. TRZYMAM KCIUKI ZA BHCG, oraz za przyszło tyg USG!

żanett ja chyba mam, i to bardzo podobnie do LIBRY takie zaschnięte coś wieczorem, żółtawego...a co to powinna być już?????:shocked:

Ja mam nadzieję, że do sklikania na wątku mamusie rozpakowane. DZIĘKI TOBIE ZA OBECNOŚĆ, WSPARCIE I PORADY DLA NAS MŁODSZYCH CIĄŻOWO!!!

KAROOLKA Zobaczysz ani się obejrzysz a pytań i wątpliwości będzie masa. Po to tu jesteśmy aby się wspierać, pomagać i być razem w ten piękny czas :smile:
    My powiedzieliśmy po 7 tyg ciąży rodzinie a że na nasze dzieciątko czekali wszyscy bo aż 3,5 roku więc DOBRA NOWINA ROZNIOSŁA SIĘ W TEMPIE NATYCHMIASTOWYM...Nawet nie zdążaliśmy informować...GENERALNIE OGÓLNOZNAJOMA RADOCHA BYŁA :)

DII WSPÓŁCZUJĘ...:confused: ja miałam mdłości ale głównie wieczorami i nocą, więc starałam się szybko iść spać...a mnie np. pomagało zjedzenie tzw. czegokolwiek...bo jak tylko lekko byłam głodna to MASAKRA :neutral:

KAKAI SUPER!!!Oby tak dalej :smile:

KAROLAJNAS To jak masz ochotę i blisko to spokojnie idź na pływalnię.

TRZYMAJCIE MOCNO KCIUKI JA MAM JUTRO WIZYTĘ :smile: Może uda się podglądnąć maluszka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    mariaekad: a co to powinna być już?????

To nie, że powinna, ale może wystąpić już nawet od 14 tc :bigsmile:

mariaekad: KAROLAJNAS To jak masz ochotę i blisko to spokojnie idź na pływalnię.

:bigsmile::bigsmile: Mam pływalnię w budynku obok, więc na pewno w weekend pójdziemy z mężem :bigsmile:

mariaekad: TRZYMAJCIE MOCNO KCIUKI JA MAM JUTRO WIZYTĘ

Zaciśnięte !
    --
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Witam się w dniu naszej studniówki, którą spędziłam w szpitalu na badaniach :(
    Cukier jak skakał tak skacze, mam jeszcze tydzień próbować bez insuliny go stabilizować, no a jak się nie uda to wiadomo konieczność ta insulina.
    Może jakimś cudem wyniki w ciągu tygodnia się poprawią.
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Kami87 TRZYMAM kciuki aby Ci się udało opanować te wahania dietą. Ja mam jutro wizytę i zastanawiam się czy gin odstawi mi metformax????
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kurcze zabierzcie mi to toffifee:neutral: zjadlam juz chyba 6 kulek
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Moja dzisiejsza BHCG 3290,81 !!!!!:))):bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Anecia piękna beta :)

Co do siary może ale niby nie musi wystąpić ja jestem poprostu ciekawa jak to u was wygląda bo ja mogę mieć problem z karmieniem.I boje się że ten brak większej ilości siary może być oznaka,ale wychodzi na to że nie ma reguły muszę czekać do porodu.

Maria powodzenia jutro u ginka.

Treść doklejona: 13.12.13 21:22
    Kakai a ja chyba z 10szt ptasiego mleczka zjadłam :(:(:(
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    zanettt86: ja jestem poprostu ciekawa jak to u was wygląda bo ja mogę mieć problem z karmieniem

ja nie mialam ani kropli siary w ciazy, a karmilam Jasia 10mcy piersią, 6 miesiecy wyłącznie kp

łącze sie w bolu co do słodkości:bigsmile:
    --
    • CommentAuthoresperanca
     permalink
    Przyszłe mamusie powiedzcie mi od którego tygodnia zaczęłyście liczyć ruchy waszych Maluszków? Ja chyba powinnam zacząć ale nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać.. Wiem że w ciągu godziny trzeba ich naliczyć 10, ale przeciesz Dzidzia potrafi przespać np cały dzień i co wtedy?? Jak dużo się ruszam to Mały chyba śpi, czasami wieczorami i w nocy jest bardzo aktywny, a innym razem np w dzień. Jak Wy sobie radzicie z tym liczeniem?

Zanettt86 my jesteśmy na podobnym etapie a ja nie zauważyłam ani grama siarki, nawet jak próbuje coś wycisnąć to nic z tego. Też się boję że mogę mieć problem z karmieniem a bardzo bym chciała to robić.. Stosujecie już może jakaś dietę żeby później mieć pokarm?

Dziewczyny współczuję wam z tym słodkim, tym bardziej że macie wyrzuty sumienia. Mnie wogóle nie ciągnie do słodkości, i całe szczęście bo przez niecałe 2 miesiące przytyłam 6,5 kg i czuje się jak słonica, a co dopiero jakbym jeszcze słodkie wcinała... Trzymajcie się Kochanie!
    --
    •  
      CommentAuthorAlinka
    • CommentTimeDec 13th 2013 zmieniony
     permalink
    esperanca:
    Zanettt86 my jesteśmy na podobnym etapie a ja nie zauważyłam ani grama siarki, nawet jak próbuje coś wycisnąć to nic z tego. Też się boję że mogę mieć problem z karmieniem a bardzo bym chciała to robić.. Stosujecie już może jakaś dietę żeby później mieć pokarm?

Ja ani w poprzedniej ani w obecnej ciąży nie uraczyłam ani grama "siary" przy cisnieciu sutków !! nie mialam tez zadnego problemu z karmieniem piersią. Mysle ze to jak najbardziej indywidualna kwestia.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ja siary nie miałam a karmiłam Kacpra do niedawna i karmiłabym dłużej gdyby nie druga ciąża a lekarz mi mówił, że mam tyle pokarmu, że mogłabym i bliźniaki wykarmić! Fakt! Wiecznie pełne! Więc spoko:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    To czy siara pojawia się w trakcie ciąży nie ma nic wspólnego z późniejszą możliwością wykarmienia maluszka co potwierdziły dziewczy powyżej. Tak więc proszę mi się tu nie stresować :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsubiektywna7
    • CommentTimeDec 14th 2013 zmieniony
     permalink
    [wpis zmieniony przez moderatora]

esperanca: ak Wy sobie radzicie z tym liczeniem?

Ja obiecałam sobie, że od 30 tyg. będę liczyła ruchy, ale zdarzało się że mała wykorzystała limit 10 ruchów w przeciągu kilku minut o 5:00. Potem śpi przez cały dzień, żeby wieczorem iść na dyskotekę. Stwierdziłam więc że liczenie tych ruchów nie ma najmniejszego sensu, szczególnie że moje dziecko bardzo często ma czkawkę i liczenie każdego podskoku brzucha nie ma sensu. Najważniejsze żeby pamiętać ostatnią godzinę wyczuwalnych ruchów, żeby ten czas nie przekraczał 24h.
    --
    • CommentAuthorendodar
    • CommentTimeDec 14th 2013
     permalink
    Cześć dziewczyny,
    jestem z wątku staraczkowego, jestem w ciąży koniec 6 tygodnia. I mam problem. Wczoraj się rozchorowałam. Nie mam już dzisiaj gorączki, ale strasznie boli mnie gardło i ogólnie źle się czuję, boję się o ciążę. Dzwoniłam do lekarza, mogę brać wapno, rutinoscorbin, tantum verde. Czy znacie jeszcze jakieś sposoby? Wczoraj piłam mleko z czosnkiem i miodem. Czy ta choroba może spowodować poronienie? To raczej wirus.
    --
  1.  permalink
    Aaaaa chyba znalazłam zloty srodek na moje poranne mdłości :clap:
    Jeszcze tylko to moje wieczne zmęczenie .... Wstaje o 10 i o 12 juz muszę sie położyć na godz bo zasypiam na stojąco :confused: nie wspomnę o zbliżających sie Świętach i syfie w domu .... A pomyśleć ze jeszcze niedawno byłam pedantka jeżeli chodzi o sprzątanie .... :cool:
    16 grudnia kolejna wizyta .... Trzymać kciuki za nas :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Endodar ja walcze z choroba juz 4 tydzien. Zostal juz tylko katar i kaszel i ogolne oslabienie. Ratowalam sie domowymi sposobami bo powoem szczerze ze nawet rutinoscorbin balam sie wziac. Co wiec robilam. Na kaszel siemie lniane 2 razy dziennie na zmiane z inhalacjami z lipy, rumianku, miety i olejku eukalipt. I oczywiscie syrop z cebuli. Oprocz tego smarowalam piersi i plecy ktore maz oklepywal vickiem. Na katar i halacje z tych ziol co podalam wczesniej i oklady z goracych ziemniakow. Oprocz tego jadlam bardzo duzo kiszonej kapusty w ramach wit. C. Owocow sporo mimo ze apetytu nie mialam wcale. A gardlo plukalam woda z woda utleniona. I czuje sie duzo lepiej. Ciagnie sie to dosc dlugo juz ale widze poprawe wiec licze ze bedzie juz coraz lepiej. Trzymaj sie i walcz z choroba. A jak bedziesz czula ze nic nie pomaga to watto isc do lekarza żeby osluchal i sprawdzil czy nie potrzebny jest antybiotyk.
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    Lily26, dziękuję, a w którym jesteś tygodniu?

Treść doklejona: 14.12.13 10:45
    a te okłady z ziemiaków, to takich gotowanych obranych? jak je robić?
    --
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    U mnie na szkole rodzenia mówiono, żeby policzyć 4 ruchy w ciągu godziny, a nie 10. Liczy się 3x dziennie,wtedy gdy zazwyczaj dzieciaczek jest aktywny. Jeżeli w danej godzinie nie wystąpią 4 ruchy, to obserwujemy w kolejnej godzinie. Liczymy od 34tc
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEmi_787
     permalink
    Dziewczyny, bez sensu liczyć ruchy. Jeśli czujecie, że dziecko w swoich porach jest aktywne to nie ma się o co martwić, a jeśli nie czujecie ruchów dłużej niż 12 godzin to zgłoście się na IP i zróbcie KTG.
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Ja też słyszałam o 10 ruchach na godz ja nie liczę bo moją tak jak subiektywnej rano fika w dzień śpi a wieczorem idzie na dyskotekę.

Ta siara postaram się nie stresować bo widzę że reguły nie ma a nie pamiętam czy w poprzednich ciążących była zostaje mi czekać do porodu.

Esperance ja od początku ciąży przytyłam 8kg a 7kg jeśli bym nie uznała jednego kg który odrazu mi przybrałam jak się dowiedziałam o ciąży bo bym na diecie,byłam przekonana że będzie efekt jo jo ale na szczęście się obyło.Z chłopakami w 29tc miałam po 10 na plusie więc wydaje mi się że idę tym samym,rytmem.Mam fioła na punkcie ważenia i mierzenia się codziennie rano wskakuję na wagę i zapisuje,to chyba jakieś choroba :P

Maria powodzenia u ginekologa dzisiaj :)
    --
  2.  permalink
    Witamy w donoszonym 37 tygodniu :))))
    wszystko w domu gotowe, wózek już przyjechał, leki się skończyły, w poniedziałek wizyta u gina = mogę rodzić :D

wczoraj byłam na ktg, zapisało się kilka regularnych skurczów na poziomie 50, jeden doszedł do 90. Wieczorem non stop spinał mi się brzuch ale jak się położyłam to przeszło.
    Teraz znów się spina. Pewnie to te skurcze BH (przewidujące)

ale serio z każdym dniem nie mogę się doczekać :)))
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
     permalink
    Hej subiektywna to tylko pozazdrościć
    u mnie cisza i spokój pomimo że od paru dni latam po chałpie jak czarownica na miotle
    w nocy lekki ból @ ale przespałam go i rano wstałąm jak młody bóg
    normalnie moja panna jest uparta czekamy i sie doczekać nie możemy
    ciekawa jestem co u lupoziątka
    :thumbup:
    a zaraz jade na zakupy moze sie rozłarze jeszcze :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    U mnie po wczorajszym USG wsio w porządku, Pipka waży już 1800g. Jedną stopę trzymała prawie na głowie więc nie dała się całkiem podejrzeć ale usteczka i nosek ma piękne :rainbow: Jeszcze pipkę ładnie pokazała :devil: na potwierdzenie swojej tożsamości :crazy: I kudłata jest...:rasta: Po tatusiu bo mama była łysa jak kolano jak się urodziła :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Dostałam smska od Lopeziatka…
    Pisze, że rano odszedł jej czop no i pojawiły się skurcze i bóle krzyżowe!
    Na razie skurcze co 5 minut.
    Prosi o kciuki żeby wreszcie to się rozkręciło…
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Jak co 5min to jest szansa na rozwinięcie akcji :bigsmile:
    trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    MELDUJĘ SIĘ PO WIZYCIE

WSZYSTKO OK!!! Odstawiam metformax, mam dalej iść drogą diety, kontrolować swoją wagę i 2 Stycznia USG z wszelkimi pomiarami itd :bigsmile:

ANECIA Gratuluję, piękna beta, trzymam kciuki za USG!!!

ESPERANCA Ja nie liczyłam w 1 ciąży ruchów, dla mnie ważne było, ze o określonych porach dziecię jest aktywne...W tej ciąży mam podobnie, Domi uaktywnia się o określonych porach... i wiem, że jest OK!!
    Zastanawiam się czy stosowanie na "obecną" chwilę ciąży diety ma sens???Znaczy się diety matki karmiącej... Wydaje mi się, że spokojnie czas na to przyjdzie po urodzeniu malucha. Tym bardziej, że pomijając fakt unikania wszelkich wzdymających potraw bierze się pod uwagę alergeny. JA POCZEKAM :smile: jedna dieta na obecną chwilę mi starczy :confused:

ENDODAR GRATULACJE, prze de wszystkim. Słyszałam, że wiele dziewczyn w pocz. czasie ciąży łapie przeziębienie i ma to zapewne związek z osłabieniem organizmu...ja w 1 ciąży leczyłam się tylko domowymi sposobami a chorowałam do tego stopnia, że miałam nawet po 40 stopni gorączki :cry:
    Mąż przyrządzał mi miksturę, mleczko, masło, miód i czosnek... Ale czosnek oczywiście jeden mały ząbek. Tylko dzięki temu przetrwałam. Skoro dzwoniłaś do lekarza to stosuj się do jego zaleceń a będzie dobrze!!!

BANANOWIEC SUPER wiadomości :bigsmile:
    kOALKOAle cię na przetrzymanie bierze to Twoje dziecię, Trzymaj się kochana!!!

LOPEZIĄTKO! TRZYMAM MOCNO KCIUKI :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mariaekad: MELDUJĘ SIĘ PO WIZYCIE

WSZYSTKO OK!!! Odstawiam metformax, mam dalej iść drogą diety, kontrolować swoją wagę i 2 Stycznia USG z wszelkimi pomiarami itd

super wieści!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    endodar: Dzwoniłam do lekarza, mogę brać wapno, rutinoscorbin, tantum verde. Czy znacie jeszcze jakieś sposoby? Wczoraj piłam mleko z czosnkiem i miodem.

Mnie w ciąży stawiał na nogi syrop prenalen- jest pieruńsko słodki, ale po 3 dniach wracałam do żywych.
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    Kakai i Zanettt86 Co tam kilka kulek Toffiffe i 10 sztuk ptasiego mleczka. Wczoraj zjadłam prawie całe pudełko alpejskiego ptasiego mleczka z caramelem mniaaaam ^^ wyrzuty sumienia cały czas mnie dręczą.
    Wczoraj również zauważyłam maleńkie kropelki siary :wink:
    esperanca z tego co mi wiadomo w całym dniu dzidzia musi wykonać minimum 10 ruchów. Ja dostałam taką karteczkę od położnej i mam zaznaczyć o której godzinie był ten 10-ty ruch, wtedy wszystko jest w porządku :) Na tej kartce jest napisane, że liczenie zacząć od 30 tygodnia, więc ja jeszcze nie zaczęłam, ale nawet nie czuję takiej potrzeby, bo mały co chwile daje o sobie znać, więc z pewnością wykonuje 10 ruchów.
    bananowiec i mariaaked - Gratuluję dobrych wieści na USG :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Volvic- codziennie po 10 kulek i kg przybywa:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Endodar ja jestrm w 7t5d. Ale jak pisalam od poczatku ciazy walcze z choroba :-) co do ziemniakow to gotuje w skorkach zeby sobie dodatkowej roboty nie robic. Poza tym skorka ponoc tez wyciaga. Potem tlucze je takie gorace i wrzucam do takiej szmacianej reklamowki, takiej siatki. Ale moze to byc chocby poszewka po jasku, albo np. woreczek foliowy i dopiero potem w recznik. Ja akurat ta siatke mam z takiego grubego materialu i idealnie sobie radzi. Potem powolutku przykladam do czola i nosa bo to bardzo gorace. A jak juz jest na tyle cieple ze da sie wytrzymac to trzymam az wystygna. I na zmiane to robie z inhalacjami. Ale dzis juz nie wytrzymalam i na noc psiknelam sobie nasivinem soft to jest ten dla dzieci 0.01% pytalam lekarke i powiedziala ze ten slaby mozna. I ppwoem szczerze ze dzis katar znacznie mniej dokucza :-)
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeDec 15th 2013
     permalink
    Nie ma wieści od Lopeziatka?
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    ALE CUDNA TA TWOJA KAMILKA :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Witam się niedzielnie niewyspana. Dzidzia urządziła sobie w nocy impreze i kopała od 3 do 5 rano aż. I w końcu poczułam co to znaczą prawdziwe kopniaczki, a nie smyranie :P
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    Hej dziewczyny:)
    Trochę mnie tu nie było a chciałam się oficjalnie odmeldować...
    Będzie mi was brakowało. Trzymam kciuki za was wszystkie i czekam na rozpakowanych.
    Wrzucę zaraz opis porodu i zdjęcie Lubki. Mój dzieciaczek jest tak absorbujący, że ciężko z czasem ale będę obecna!!!!
    Pozdrawiam i szczególnie trzymam kciuki za oczekujące podium!!!!!
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    mariaekad: UŚ ALE CUDNA TA TWOJA KAMILKA

Zgadzam się w całej rozciągłości :bigsmile: Już dawno nie widziałam tak pięknego noworodka, wprost jak z reklamy :bigsmile:

Libra, witaj w klubie :bigsmile: U mnie dziś w nocy Junior miał dyskotekę od 1.45 do 3.15. A ja już drugą noc po przebudzeniu nie mogłam zasnąć. Nie wiem, czy to już nadszedł czas kłopotów ze snem ? :neutral:

Luba, bardzo fajnie się z Tobą rozmawiało :smile: Dzięki za wszystkie rady ! Dużo zdrówka dla Was i samych radości. No i do zobaczenia na innych wątkach ! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Dzięki dziewczyny to w takim razie połykam :)

Powiedzcie mi od kiedy powinna zacząć zbierać rzeczy dla malucha ? Może 27.12 dowiem się co tam w brzuszku mam ;)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    widać że święta się zbliżają cisza na forum :)

Szpileczka ja już na tym etapie miałam kołyskę a 4 tyg póżniej wózek więc myślę że możesz się już zabrać,choć to też zależy bo jeśli cię stać na jeden duży wydatek możesz ze spokojem jeszcze poczekać,mnie nie stać i poza tym wózek i kołyskę kupowałam używaną więc była okazja to braliśmy :)

Kurczę mam problem pod kartą nie mogę wprowadzać danych,napisałam do Damazego może pomoże
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Wiesz co no raczej nie stać nas na jednorazowy wydatek dlatego bym wolała po woli zbierać bo inaczej się to odczuwa. Wózek jeszcze nie wiem jaki kupić, ciągle się waham bo nie wiem jak z kaską będzie ale ciągle myślę czy Jedo czy Bebecar, już byłam zdecydowana na Bebecara ale nie wiem...może jak pojadę do sklepów i poprowadzę to coś mi umysł rozjaśni , bo czystam te opinie i są tak różne, że już nie wiem czy na razie samą gondolę kupić plus fotelik a potem spacerówkę oddzielnie czy jednak 3 w1, bo tak szczerze to czas szybko leci i co za chwile znów wózka szukać, no nie wiem co lepsze...mam mega kołomyję...ratunku :shocked: Dobrze że wiem jakie łóżeczko chcę i pościel hahah ale ten wózek to największa katorga dla mnie...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeDec 16th 2013
     permalink
    pytane na sniadanie, kobieta miala cesarke... rana jej sie rozeszla i jelita wypadly na podloge :shocked: a pare dni wczesniej byla u lekarza z sączaca sie ropą...
    •  
      CommentAuthordoti28
     permalink
    Masakra normalnie!
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Lopeziątko ma CC.
    Dzisiaj powitamy jej synka po drugiej stronie brzuszka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    dzień Dobry

LUBA To do zobaczenia na wątku rozpakowanych mamuś :wink:

szpileczko ja zakupy zaczęłam od 7 tyg ciąży... KIEDY gin potw że jest ok i że maluch rośnie. Nas też nie stać na jednorazowy wydatek i co miesiąc kupowałam coś z listy, tym samym nie wiele rzeczy już nam brakuje a na upartego mamy wszystko. Bo bez niani elektronicznej da się przeżyć...Ja jedynie poluję jeszcze na biustonosze i koszulę do karmienia...ale mam jeszcze chwilę...

żanett No nie da się ukryć, że święta się zbliżają :smile:
    Dlatego lecę dalej ogarniać bo noc mnie zastanie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeDec 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie, ostatnio pisalyscie o ruchach dziecka i "bolach"jakie powoduja ich kopniaki...jestem w 32tc i zastanawiam sie czy ruchy mojej malutkiej sa wystarczajaco mocne? Czuje ja codziennie..bardziej same ruchy i przeciaganie niz kopanie ale nie jest to na tyle mocne zeby mi jakos brzuch mocno podskakiwal albo zeby to bylo bolesne. Nigdy mnie tak nie kopala zeby brzuch sie wyginal albo zeby mnie zebra bolaly...wiem, ze teraz mala ma mniej miejsca ale tak naprawde zawsze odczuwalam tylko delikatne ruchy ktore byly malo widoczne na zewnatrz. Powinnam sie tym zaniepokoic, ze jest taka delikatna? Czy poprostu mam takie dziecko?chyba zaczynam wariowac:confused:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorjusiak
     permalink
    poziomka dużo zależy od tego gdzie masz umiejscowione łożysko... jeśli na przedniej ścianie macicy, to ruchy mogą być mniej odczuwalne. ja tak miałam w poprzedniej ciąży i teraz... ruchy odczuwam od 15tc, ale nie czuję się nadmiernie skopana :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeDec 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Bilia, dzięki za info o Lopeziku !!! Biedna namęczyła się pewnie przez tych kilka dni, ale najważniejsze, że dziś finał !

poziomko, myślę, że niepotrzebnie się stresujesz. Odczuwanie ruchów zależy od ułożenia dziecka, ale też miejsca położenia łożyska, ilości wód płodowych itp. No i na pewno ma tu znaczenie to, czy dzieciątko jest duże. Nie denerwuj się. Czujesz ruchy i to najważniejsze, a ich siła chyba nie ma tu nic do rzeczy :wink: Poza tym z tego co słyszałam, chłopaki po prostu trochę mocniej rozrabiają, bo są silniejsi i u mnie Junior czasami naprawdę jest strasznym łobuzem :bigsmile: Ale to oczywiście takie ludowe bajanie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    PoziomkaUk - ja kopniaków Majki też za bardzo nie widziałam, ale to dlatego, że miałam łożysko na przedniej ścianie i to wszystko tłumiło. Nie masz co się martwić :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.