Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoragi500wtn
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    Karolajnas, ale miałaś przygodę! Dobrze, że wszystko się tak skończyło i że trafiliście na lekarkę, która nie olała sprawy. Dziwne, że maluch się jeszcze odwrócił, bo ponoć, jak już jest główką w dół to na tym etapie trudno to zrobić. Pozostaje liczyć, że jeszcze się przekręci znowu :)

Dziewczyny, szczęśliwego nowego roku Wam życzę, a szczęśliwy będzie na pewno, bo każda z nas dostanie w nim największy prezent :wink: A dziewczynom z czołówki życzę, żeby żadna z nas się dzisiaj przypadkiem nie rozpakowała :wink:
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Ja rowniez skladam zyczenia wszystkim, niech malenstwa zdrowo rosna i daja wiele radosci. :)
    Ja czekam na brzuch bo jak narazie wygladam jakbym przytyla taka faldka...:/ jeszcze troche i bedzie. Balonik...
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Karolajnas ale ci synek psikusa zrobił :-)

Wszystkiego dobrego dziewczyny w nowym roku.
    Bezbolesnych (:cool:) porodów przede wszystkim
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    żanett Ja też bardzo wyczulona jestem na te akcje z pępowiną...a jak jeszcze czuję te akrobacje w moim brzuchu to strach mnie ogarnia :confused: ale muszę myśleć pozytywnie bo bym zwariowała...

karolajnas To wiesz co????Zapewne moje dziecię tak samo ułożone bo co chwila mi brzuszek twardnieje...zresztą u mnie takie rewolucje w brzuchu, że mój mąż ostatnio się zastanawiał czy młody już ADHD nie ma :shocked: no SZOK!!!Super, że U WAS OK I lekarka widać logiczna :smile:

Katiziie Zrób sobie może jakiegoś suwaczka czy coś :wink: łatwiej będzie nam ...bo tak to nawet nie wiem w jakim tyg ciąży jesteś :neutral:

KOCHANA DZIĘKI!!!

DZIEWCZYNY JA ŻYCZĘ PRZE DE WSZYSTKIM ZDROWIA, samych szczęśliwych rozwiązań i ... SPEŁNIENIA MARZEŃ :smile:
    WRZUCIŁAM SWÓJ BRZUCHOL Z 30 TYG :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 31st 2013 zmieniony
     permalink
    karolajnas: Teraz tylko pozostaje pytanie, czy postanowi wrócić do ułożenia główką w dół, czy nie :)

Moja Nina do 34 tc. fikała sobie w tą i z powrotem.
    Nie powiem, ból brzucha taki jakbym faktycznie rodziła.
    No bo takie ponad 2 kilowe dziecko jak robi obrót o 180 stopni to nic to przyjemnego :wink:
    Ja miałam brzuch ogromny, więc ponoć dlatego fikała. Miejsca w środku dużo miała to mogła.
    Więc jak też masz duży to może jeszcze zdąży się głową w dół obrócić.
    --
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    Wszystkim forumowiczkom życzę Szczęśliwego Nowego Roku! :wink:
    -- [/url]
    • CommentAuthoresperanca
     permalink
    Ally jak mam skurcze to mi cały brzuch twardnieje, a jak Mały się wypina to zazwyczaj tylko część jest naprężona i widać jak albo główka albo plecki wystają. Trudno to opisać, ale im dzidzia starsza tym łatwiej to rozróżnić i wyraźniej czuć.

Zanettt86 fajnie że z Malutką wszystko ok. Jak lekarz karze to nie bój się brać tabletek, Twoje samopoczucie i zdrowie też jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ja od samego początku biorę sporo lekarstw ale wiem że bez nich to ani rusz. A moja szyjka się skraca, cały czas miała 4,7 cm a teraz już tylko 3,7. Gdyby nie to że ciąża od samego początku jest zagrożona to nie byłoby tragedii a tak muszę bardzo uważać żeby Maluch nie wyszedł za szybko.

Co do usg to też zawsze pytam o pępowine czy przypadkiem nie okręcił się nią, jak jest ułożony itd.

Karolajnas to Ci się przygoda przytrafiła. Najważniejsze że dobrze się skończyło. Ja dzisiaj też chyba czuje że mój synek się przekrecił, ale mam wrażenie że leży w poprzek. Z jednej strony pępka chyba widzę główkę a z drugiej tyleczek. Co do przekrecania, to kuzynce Maluch się przekrecił do właściwej pozycji w dzień porodu, SZOK! Trzymam kciuki żeby szybko wrócił na swoje miejsce :-)

Treść doklejona: 31.12.13 15:49
    Kochane wszystkim Wam życzę szczęśliwego Nowego Roku! Oby wszystko ułożyło się tak jak zaplanowałyście sobie. Żebyście szczęśliwie doczekały dni porodu.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Dzięki Dziewczynki :bigsmile: Nie ukrywam, że wolałabym żeby się przekręcił, bo chciałabym rodzić naturalnie, ale co ma być to będzie. Najważniejsze, żeby bezpiecznie się urodził ten nasz Juniorek-Urwisek :bigsmile:

mariaekad: zresztą u mnie takie rewolucje w brzuchu, że mój mąż ostatnio się zastanawiał czy młody już ADHD nie ma

No właśnie u nas Junior w ostatnich dniach też przechodził samego siebie w kwestii brykania w brzuszku, jak widać jest efekt. Dziś kiedy już wiem, że to głowa i gdzie dokładnie ona jest, cały czas go głaszczę po niej, jakiś taki odruch mam :wink: Zrobiliśmy sobie też troszkę zakupów wyprawkowych, tetrowe pieluszki, nożyczki do paznokietków, butelkę, smoczuchy, przyjechał materac do łóżeczka, także kończymy stary rok praktycznie z kompletem niezbędnych rzeczy dla Juniora. Kurczę, wczoraj, kiedy w biegu pakowałam torbę do szpitala przed wyjazdem na IP, poczułam, że chyba muszę mieć ją porządnie spakowaną, tak na wszelki wypadek. Oby się nie przydała, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne ... :wink:

Treść doklejona: 31.12.13 15:56
    agi500wtn: Dziwne, że maluch się jeszcze odwrócił, bo ponoć, jak już jest główką w dół to na tym etapie trudno to zrobić.

TEORKA: Ja miałam brzuch ogromny, więc ponoć dlatego fikała. Miejsca w środku dużo miała to mogła.

Dokładnie Teorko, mam sporo wód płodowych, a brzuszek też całkiem spory, więc Maluch ma też sporo miejsca na zabawę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Karolajnas u mnie też w 31 tygodniu synuś się obrócił na pupcię, ale szybko wrócił na głowę.

Subiektywna gratuluję bardzo. Córka zdecydowała się jednak na rocznik 2013 :))

U mnie nieciekawie. W nocy z niedzieli na poniedziałek trafiłam z silnymi wymiotami i bólem żołądka do szpitala. Z dzieckiem na szczęście wszystko ok. Waży już ok. 2,9kg.
    Podano mi dużo kroplówek i powstrzymano wymioty. Niestety CRP dzisiaj wzrosło do 40, ale pomimo tego mnie wypisano z zaleceniem powtórzenia badania w piątek i jak coś to z powrotem na oddział, więc trzymajcie kciuki, żeby się poprawiło.

A ja już pogrubiona :D Teraz widzę, że będzie lekki zastój.

Udanego Sylwestra Kochane Towarzyszki ciążowe i te rozpakowane oczywiście też. Dobrego skoku w Nowy Rok.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Esperance ale to że się skróciła cm nie znaczy że dzieje się cos zlego nadal ona jest bardzo długa o patologi szyjki mówi się gdy ona ma ok 2 cm.Więc nie masz się co martwić ale widomo leżeć nie zaszkodzi.

Maria piękny maluśki brzusio
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    11 tydzien... juz... a dopiero co byl 6...
  1.  permalink
    Szczęśliwego Nowego Roku Mamuśki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti28
    • CommentTimeJan 1st 2014
     permalink
    Wszystkiego dobrego w nowym roku mamusie
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    esperanca: A moja szyjka się skraca, cały czas miała 4,7 cm a teraz już tylko 3,7.

Nie martw się na zapas :) Wiele kobiet na Twoim etapie marzy o takiej szyjce, bo 3.7 cm to jest jeszcze mega długaśna. Ja miałam również taką na tym etapie i lekarz mówił, że wszystko jest ok. Poza tym, szyjki mają to do siebie, że wraz ze zbliżającym się terminem porodu się zazwyczaj skracają - i dobrze, bo czasem się skracać w ogóle nie chcą do samego końca i wtedy może być też problem, tak jak było u mnie :neutral: czyli globulki, masaż szyjki (brrr) i wywoływanie, nic dobrego. Także bądź dobrej myśli, bo jak szyjka jest bez rozwarcia to i skrócenie nie pomoże. No i wiadomo, że jak się nagle skraca z 4 cm do 1 cm na tym etapie, to wtedy jest sygnał, żeby uważać, nogi zacisnąć, żeby dziecko było jak najdłużej w brzuchu.
    I pamiętam jeszcze z czasów Przyszłych Mamuś z 2012 roku, jak tu parę z Dziewczyn i z rozwarciem konkretnym dłuuugo chodziło, a dziecko wyjść w ogóle nie chciało :tongue:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Esperanca ja miałam w poprzedniej ciąży skracającą się szyjkę i to od 20 tygodnia ciąży! Ty jesteś już na takim etapie, że kilka tygodni pożyjesz oszczędnie, a potem czeka Cię najprawdopodobniej sprawny poród. Ja tak przynajmniej miałam. A wypoczynek leżący to faktycznie działa cuda. Sprawdziłam :)
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeJan 1st 2014 zmieniony
     permalink
    Ja od początku miałam szyjke 39 mm, wiec Ty miałaś mega długa.
    Moje dziecię miało tak aktywny tydzień, ze kopalo tylko jak usiadłam czy ledwo otworzyłam oczy z rana. A od 2 dni puknie 3 razy i cisza. Pewnie wszystko jest w porządku, ale wiadomo... coś lekko odstaje od tego co jest zwykle i już sie zastanawiam.
    W pt idę do gina i mam nadzieje dowiedzieć sie, ze to dziewczynka :)
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Wszystkiego dobrego w Nowy Roku :)

Nie wiem czy dobrze czułam ale wydaje mi się że poczułam z 30.12/31.12 zaraz po północy i dziś po 01.30 w nocy pierwsze ruchy malucha ale nie jestem pewna. Pierwsze jak się w nocy przebudziłam były tj bąbelki w brzuchu a za sekundę w tym miejscy delikatne puknięcie a te dzisiejsze to jakby ktoś w wodzie fikołka zrobił/zamieszał wodę ręką - czy to są pierwsze ruchy czy mi się wydaje?
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    szpileczko jak najbardziej..teraz maluch może już mega dokazywać TO TEN CZAS :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    To ja równiez dołańczam sie do zyczen noworocznych
    WSZYSTKIRGO NAJLEPSZEGO dla kazdej z osobna i szczesliwych/ pomyslnych rozwiazań w tym nowym roku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wszystkiego najlepszego w nowym roku, szczególnie szczęśliwych rozwiązań dla nas

Mój mały w brzuniu kilka razy dziennie puknie stuknie, jak na razie grzeczny synuś:)
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    no to super że udało mi się to zarejestrować :)
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeJan 2nd 2014
     permalink
    AAaaa witamy się w II trymestrze :cheer:

Szpilka gratulacje! to musi być cudowne uczucie poczuć swojego Maluszka po raz pierwszy :)

My mieliśmy usg w Sylwestra - maluszek ma już 6,6 cm :heartsabove: Udało się zrobić fajne zdjęcie, zapozował nam Szkrabuś ;) Oczywiście, wszystko jest ok. Ale jakoś zaczynałam już troszkę się delikatnie denerwować, bo mimo że nie mam żadnych negatywnych objawów to jakoś dziwnie mi jest, gdy już sporo czasu mija od usg. bo gdybym chociaż czuła, że ono się tam porusza w brzuszku.. wiedziałabym, że wszystko jest dobrze. schiza poronienia w I semestrze mnie nie opuściła jeszcze
    :angry:
    w Nowy Rok weszłam z mega bólem głowy od sylwestra :angry: właściwie do teraz jeszcze czasem mnie pobolewa :confused: do tego czasem mdłości bleee...

PS. dla wszystkich Mamuś tcyh obecnych i przyszłych samych pozytywów w nowym roku :)
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Karoolka no super i takie dziwne trochę ;) Ty z bólem głowy weszłaś w Nowy Rok a ja z kichaniem i katarem,jak zaczęłam o 01.00 kichać to przestałam pół h później aż wszyscy się śmiali ale mi do śmiechu nie było, na szczęście jest lepiej. Wiesz i ja tak mam że jak za długo usg nie ma to mam takie same uczucie jak Ty.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    A ja w Sylwestra ledwo wytrwałam do północy i poszłam spać zaraz po :D w ogóle żaliłam się wcześniej że lekarz nie zrobił mi dokładnego USG połówkowego, ale okazało się że po prostu zrobił to wizytę później i wszystko ok poza iloscią wód płodowych. Najpierw było zatrważająco mało, kontrola tydzien poźniej (z nakazem picia 3 l płynów dziennie) i podniosł się poziom do AFI = 8cm, dalej mało, bo na dolnej granicy ale już bez strachu :)

PS. na brzuszki wrzuciłam zdjecie
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziewczyny,czy któraś wie od czego to zależy,że sobie można wybrać czy rodzę SN czy CC ? W ogóle to pierwsze słyszę,że można sobie wybierać :wink: U mnie były krwawienia na parę tyg. przed porodem i lekarz też non stop mi wmawiał,że będzie cud jak tydzień wytrzymam... I co ? Nawet po terminie urodziłam. A w dniu porodu ten sam lekarz znów przyszedł i nie potrzebnie mnie straszył,że to się MUSI skończyć CC, bo takie "przypadki" zazwyczaj kończą się cięciem. I urodziłam siłami natury,bez żadnego znieczulenia.
    Także nie dajmy się zwariować,że będąc w prawie 30 tygodniu wiemy,że to będzie CC.. :wink::wink: To,że ktoś rodził wcześniej CC nie znaczy,że tak ma być przy drugim czy kolejnym porodzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 2nd 2014 zmieniony
     permalink
    Hussy: To,że ktoś rodził wcześniej CC nie znaczy,że tak ma być przy drugim czy kolejnym porodzie

Po 1 cc kobieta może nie wyrazić zgody na próbę porodu sn.
    -- Mama M & N & W
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    ja dzis bylam oddac krew do badnia i mocz we wtorek ide po wyniki i na szczepienie z moją corka a w srode do lekarki.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi dlaczego mam tak, że ciężko mi się oddycha, ciężko złapać głębiej powietrze? Przy Kacprze tak nie miałam...:sad: Macie tak może?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dii ja tak mam juz druga ciaze a im dalej tym gorzej bo oddycha mi sie ciezka nawet na siedzaca musze siedziec pod katem prostym zeby w miare oddychac, nie wspomne jak ciezko przy chodzeniu
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ojej... A dlaczego tak się dzieje? Ja nie przypominam sobie, żebym tak miała z Kacprem a teraz tak tą ciążę gorzej przechodzę...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Witam sie w nowym - lepszym roku :) i zycze Wam szczescia :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dii: Ojej... A dlaczego tak się dzieje? Ja nie przypominam sobie, żebym tak miała z Kacprem a teraz tak tą ciążę gorzej przechodzę...

to chyba hormony cos robia, bo ja 7-8 tydzień juz zaczełam to odczuwać:neutral: ja tę ciąże do tej pory przechodze tak samo jak poprzednią:smile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja bardzo czesto przy skurczu / czy napieciu brzucha mam tak ze nie moge oddychac musze tak jak przy porodzie...

dzis mam niezle odloty... zastanawiam nad IP ale... ehh
    pewnie spadek zelaza jak przy Igorze bo objaw taki sam;/
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Dii ja dopiero teraz mam problemy z oddychaniem, więc niestety nie pomogę.

nataliaa a masz problemy z żelazem? Jakie witaminy łykasz? W Prenatal jest sporo żelaza. Warto też je popijać sokiem pomarańczowym, wtedy żelazo lepiej się wchłania.

A ja mam pytanie do dziewczyn, które już rodziły ze znieczuleniem lub po prostu się orientują. Ja dziś robiłam wywiad anestezjologiczny w sprawie ZZO i jakoś tak to lekarz załatwił szybko, rachu ciachu i zapomniałam zapytać, czy też może on zapomniał mi powiedzieć, czy robi się jakieś dodatkowe badania krwi, aby otrzymać to znieczulenie. Czy Wy może się orientujecie czy i co powinnam sobie oznaczyć?
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    falvit mama
    (ale jesli mam byc szczera to od kilku dni nie bralam )

http://dzieci.pl/kat,1034539,page,3,title,Najczesciej-nadawane-imiona-w-2013-roku,wid,16297268,wiadomosc.html
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Muriah, do zzo trzeba mieć chyba czynniki krzepnięcia zrobione , ale to z reguly robia na IP jak przyjmują już do porodu. Możesz zapytać gina,czy masz zrobić dodatkowo(choć oni chcą jak najswiezsze,bo te parametry się szybko zmieniają).
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    nataliaa to pamiętaj mamuśka o witaminach :D
    montenia dzięki wielkie za podpowiedź. Może w tym szpitalu też tak jest, skoro lekarz nic mi nie wspomniał na ten temat. Jutro może zadzwonię na oddział i jeszcze dopytam.
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Heja JA PO USG
    Domi jest malusi, ma 1320 gr. więc odpowiada 28 tyg i 4 dniu... a nie jak powinien 30 tyg...
    Generalnie jest OK, JEST ZDROWY WSZYSTKO W PORZĄDKU tylko jest drobny.
    Mamy kontrolne USG za dwa tyg co by stwierdzić czy przybiera i co dalej...Jest opcja wcześniejszego rozwiązania ciąży...marzę aby dobił do 2 kg i będę spokojna.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Maria ale jak to malusi.. przecież to dobra waga jak na ten tydzień, wszystko w normie :) masz tu tabelkę, jest przecież pomiędzy 10 a 50 centylem. Poza tym to tylko pomiar, wyczucie lekarza, może ważyć zarówno trochę więcej w rzeczywistości jak i mniej. Dzieci rodzą się przecież z różną wagą i tak samo dobra będzie 28oo jak i 45oo :) Myślę sobie, że na tym etapie przy takiej wadze to trochę na wyrost lekarz mówi z tym wcześniejszym rozwiązaniem...Będzie dobrze :>

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
    23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
    24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
    25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
    26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
    27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
    28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
    29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
    30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
    32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
    33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
    34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
    35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
    37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
    38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
    39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)
  2.  permalink
    Witam, chciałabym do Was dołączyć. Jestem mamą 4,5 letniej dziewczynki. Obecnie w 11 tygodniu ciąży. Niestety 2 ciąże straciłam 27 i 5 tydzień. Biorę od początku luteinę 2x 2 pod język. We wtorek mam wizytę i chcę przejść na dowcipną bo ta przyprawia mnie o mdłości. Dii ja też mam bardzo płytki oddech, nie mogę leżeć na płasko i straszne wzdęcia wieczorem.
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Penny
    No na razie się nie martwię bo moja córeczka też była całą ciąże malutka i ur się z wagą 2750 gr...więc no nie duża. Lekarz jak lekarz martwi się, chociaż mówi, że przepływy ok więc na razie mamy jeszcze kolejne 2 tyg (taki bezpieczny czas na kontrolowanie). Nie powiem, że trochę po kieszeni nas uderzy :confused: bo każde takie USG to u nas 250 zł...ale ufam moim dwóm lekarzom i wiem, że Domi jest pod dobrą opieką i kontrolą...lepiej dmuchać na zimne.

Dzięki za te namiary...szukałam już tego :smile:

Jolcia Witaj w naszym gronie, życzę aby tym razem wszystko szczęśliwie się zakończyło.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    mariaekad: No na razie się nie martwię bo moja córeczka też była całą ciąże malutka i ur się z wagą 2750 gr...

Taka sama waga jak u synka mojej dobrej koleżanki, a teraz chłop jak dąb :) Taka uroda niektórych dzieci, że są drobne i wszystko jest w porządku :)
    mariaekad: więc na razie mamy jeszcze kolejne 2 tyg (taki bezpieczny czas na kontrolowanie)

Mnie się właśnie wydaje, że trochę polscy lekarze martwią się na wyrost czasem... chociaż wiadomo, że lepiej chuchać na zimne. Tylko czasem niektóre mamy niepotrzebnie się stresują :neutral:
    mariaekad: bo każde takie USG to u nas 250 zł.

OMG :shocked:

A wkleiłam już to zostawię, może któraś mama jeszcze spojrzy sobie na tę tabelkę :>

Jolcia1984: Witam, chciałabym do Was dołączyć.

Hej :):):)
  3.  permalink
    Moja córka urodzona w 37 tygodniu ważyła 2910 i wszystko było ok,dostar10 punktów. Też całą ciążę była drobna.Ja i mąż też jesteśmy szczupli. Zapomniałam napisać termin mam na 31 lipca.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Ja się ur 31 lipca :)Jolcia gratulacje i spokojniej ciąży życzę.
    Maria twój Domis może przez twoją cukrzycę też być mniejszy tak chyba wcześniej pisałaś.Też mi się wydaje że waga nie jest zla bo mieści się w normie ale fakt tej dolnej.Dobrze sprawdzić za dwa tygodnie jak przybiera i wtedy będzie wiadomo co i jak.
    Ja za dwa tygodnie mam wizytę u Ortopedy żeby podjoł decyzję odnośnie porodu sn czy cc.
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Jolcia witaj, ja mam termin na 22 lipca, więc chwilę przed Tobą :-)
    A co do problemów z oddychaniem, o których wspomniały Dii i kakai ja też to zauważyłam a u mnie to dopiero 11t3d... często muszę "sztucznie wręcz" złapać głęboki oddech, a jak już oddycham płytko to do tego jeszcze sapię... :shamed:
    Miałam się o to pytać doktora na najbliższej wizycie za tydzień.
    --
    • CommentAuthornika1981
     permalink
    mariaekad moja mala pod koniec 29 tc wazyla 1400 lekarz ze szpitala na Karowej nie mowil za to za malo... ani nie proponowal kolejnego usg wrecz powiedzial ze wszystko dobrze i kolejnego usg nie ma potrzeby robic... takie maja podejscie w moim szpitalu. ze statystyk pomiarow wyszlo ze mala odpowiada tygodniowi ciazy. nie martw sie wiem ze latwo mowic i kazda mama woli dmuchac na zimne ale ja po tygodniowym pobycie na patologii z powodu spadkow tetna ktorych kolejne badania nie potwierdzily dziele opinie lekarzy i nie wierze juz w 100 wystarczy pozbierac opinie kilku lekarz na ten sam temat i okaze sie ze w malym stopniu sie pokrywaja... a wczesniejszym porodem moj lekarz straszy mnie od 23 tygodnia.... a ja juz koncze 33 i nie zamierzam urodzic wczesniej niz w 38 ;)
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Jolcia gratuluję :)

Widzę, ze te płytkie oddechy to częsta sprawa... Ehhh... Czyli muszę z tym żyć :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeJan 3rd 2014
     permalink
    Witam w skonczonym 20 tygodniu:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorJolcia1984
    • CommentTimeJan 3rd 2014 zmieniony
     permalink
    Próbuję dodać suwaczek

No i nie wiem jak :/

<em>[wpis zmieniony przez moderatora]</em>
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeJan 3rd 2014 zmieniony
     permalink
    Witaj Jolcia :bigsmile: Tu masz wątek do testowania suwaczków : Suwaczki.

1. _malgosia_ - 27.01.2014 (dziewczynka)
    2. agi500wtn - 29.01.2014 (dziewczynka)
    3. Annie_86 - 01.02.2014 (dziewczynka)
    4. cecylka25 - 02.02.2014 (chłopiec)
    5. Muriah - 04.02.2014 (chłopiec)

6. meggi12345 - 14.02.2014 (dziewczynka)
    6. Poziomkauk - 14.02.2014 (dziewczynka)
    7. Bananowiec - 15.02.2014 (dziewczynka)
    8. Loren - 16.02.2014 (chłopiec)
    9. nika1981 - 24.02.2014 (dziewczynka)
    10. karolajnas - 02.03.2014 (chłopiec)
    11. myszaasia - 03.03.2014 (dziewczynka)
    12. mariaekad - 07.03.2014 (chłopiec)
    13. hopefully - 08.03.2014 (dziewczynka)
    14. zanettt86 - 11.03.2014 (dziewczynka)
    15. esperanca - 12.03.2014 (chłopiec)
    15. Volvic - 12.03.2014 (chłopiec)
    16. Ally1381 - 20.03.2014 (dziewczynka)
    17. GaggataB - 22.03.2014 (dziewczynka)
    18. Kami87 - 23.03.2014 (dziewczynka)
    19. helvetka - 26.03.2014
    20. Gaja00 - 27.03.2014 (chłopiec)
    20. BrunetkaElegance - 27.03.2014
    21. puelka - 31.03.2014 (chłopiec)
    22. dziewczyna600 - 03.04.2014
    23. nataliaa_ - 07.04.2014 (dziewczynka)
    24. nulla - 08.04.2014
    25. Libra1610 - 16.04.2014
    26. jusiak - 29.04.2014 (dziewczynka)
    27. Kakai - 23.05.2014 (chłopiec)
    28. CiastoMiłości - 25.05.2014
    29. Ewa1406 - 27.05.2014 (dziewczynka)
    30. Szpilka27 - 05.06.2014 (dziewczynka)
    31. fitmama - 08.06.2014
    32. justyn-rz - 25.06.2014
    33. P_Madzia - 28.06.2014
    34. Jaheira - 29.06.2014
    35. PENNY - 1.07.2014
    36. Karoolka - 9.07.2014
    36. doti28 - 9.07.2014
    37. montever - 14.07.2014
    38. Dii - 20.07.2014
    39. AniaaaaaaaaM84 - 21.07.2014
    40. Anka80 - 22.07.2014
    41. Jolcia1984 - 31.07.2014
    42. Anecia84 - 10.08.2014
    43. Anabella2013 - ???

mariaekad, najważniejsze, że Dominiś jest zdrowy !!! Po takiej Mamusi drobniutkiej jak Ty, nie spodziewałabym się małego Pączusia :bigsmile:

PENNY: A wkleiłam już to zostawię, może któraś mama jeszcze spojrzy sobie na tę tabelkę :>

Dziękuję, przy okazji i ja skorzystałam ! :bigsmile:

Anka80: często muszę "sztucznie wręcz" złapać głęboki oddech, a jak już oddycham płytko to do tego jeszcze sapię...

U mnie nie było takich problemów w I i II trymestrze, natomiast teraz jest naprawdę ciężko. Czasem mam wrażenie, że w końcu mi zabraknie oddechu ... No i do tego mąż wspomniał, że zaczęłam w nocy chrapać :shamed: :bigsmile:

Kakai: Witam w skonczonym 20 tygodniu

Gratulacje ! Teraz to można powiedzieć, że już z górki :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.