Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormariaekad
    • CommentTimeJan 3rd 2014
     permalink
    No dlatego na razie się nie martwię za bardzo... W sumie to mogłam się spodziewać bo córka też drobna w brzuszku była...
    Zobaczymy za dwa tygodnie...mąż śmieje się, że łatwiej będzie rodzić
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hussy jak ktoś miał już pierwsze cięcie to warto sie zastanowić jaki poród będzie dla nas lepszy.dużą rolę odgrywa tu dobry gin.
    ja od początku byłam planowana na drugie CC i dziękuję Bogu ze tak sie stało.miałam mega komplikacje przy cieciu i nie wiem jak by sie dla nas zakończył poród sn.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeJan 3rd 2014 zmieniony
     permalink
    mariaekad: mąż śmieje się, że łatwiej będzie rodzić

W każdej sytuacji trzeba doszukiwać się plusów :bigsmile: Na pewno wszystko będzie dobrze, ale trzymam kciuki, żeby Dominik ładnie przybrał na wadze, ku uciesze Mamy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Us twoja córeczka też kiepsko przybierała na wadze pisałaś już kiedyś jak przybierała ale kurczę znaleźć nie mogę tego :|
    Ja dziś mega źle się czuję oddychać nie mogę że aż mi słabo z nie doboru tlenu,a spojenie boli czy się ruszam czy nie:'(Mam nadzieję że to przejściowe
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    karolajnas: Gratulacje ! Teraz to można powiedzieć, że już z górki

no w sumie, ale chyba już będzie coraz ciężej:neutral:
    --
  1.  permalink
    zanettt86, ja dzisiaj miałam akurat taką wizytę u ortopedy, na jaką ty czekasz. Okazało się, że przez krzywą kość ogonową mam wskazanie do CC. Wizytę u ginka mam 14 stycznia i podejrzewam, że wtedy wyznaczy jakiś termin. Coś wspominał, że planowane cc robi się w 39 tc.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    A je chciałam sie pochwalić, ze będę miała córkę :)
    Przeczuwalam to...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa1406: A je chciałam sie pochwalić, ze będę miała córkę :)
    Przeczuwalam to...
    gratuluję! przeczucia sie sprawdzaja bardzo często, ja też czułam tak jak jest:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    A ja wczoraj wylądowałam na SORze z uczuleniem i po 3 godzinach w kolejce, puchnięciu i pokrzywce dostałam calcium w kroplówce, bo tylko tyle ciężarnej mogli podać. Ładnie zeszło, ale żeby nie było nawrotów dostałam Zyrtec (na którym jest napisane żeby nie brać w ciąży, więc go nie ruszam). Czy mogę brać zwykłe calcium musujące do rozpuszczenia w wodzie?
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    LIBRA możesz brać Calcium bo ja miałam zalecone przy zwykłym przeziębieniu.Ja 3x500mg rozpuszczałam w wodzie.
    Ewa Gratulacje
    Małgosia to chyba zależy od lekarza,kiedy zrobi cc ale najczęściej po skończonym 38tc.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    mariaekad - córeczkę urodziłaś zdrową i drobną więc widocznie taka natura Twoich dzieci :) nie ma się co martwić. Mój Dominik całą ciąże ważył zawsze mało i choć badało mnie kilku lekarzy nikt nie widział w tym problemu bo wszystko inne było ok no i ja jestem drobna. Nawet raz się zapytałam lekarza to się zapytał mnie czego się spodziewam skoro ja jestem mała i drobna :bigsmile:. Ostatecznie w 39 tc urodziłam zdrowego choć maleńkiego synka, z wszystkim sobie pięknie radził - 2650 g , 50 cm:)

No i jaki plus w ciąży przytyłam 7,5 kg , po porodzie ważyłam tylko 2 kg więcej niż przed ciążą, które szybko zbiłam karmiąc piersią.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Dzieki, dziewczyny :)
    Maria, póki maluch mieści sie w siatkach centylowych i wszystkie przepływy są OK, to nie ma strachu.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Zanett moja zawsze w dolnej granicy,urodziła się tez malusia-2690g ale kartę ciąży mi zabrali i nie wiem jak było w poszczególnych tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJan 4th 2014
     permalink
    Dziewczyny wiem, ze temat trzesacych sie brzuchow juz byl ale u mnie od dwoch dni malutka przez wiekszosc czasu sie trzesie...jestem w 35tc i zazwyczaj odczuwalam czkawke albo przemieszczanie sie malej a Tu raptem od dwoch dni co chwile mi sie trzesie. Normalne to jest, ze tak czesto?:confused:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    poziomka, mi Niunia też się bardzo często trzęsie i choć lekarz mówi, że to normalne zawsze mnie to niepokoi.
    Strasznie dziwne uczucie, no ale powoli się przyzwyczajam :) myślę, że nie masz czym się martwić.
    --
  2.  permalink
    Moja córka urodzona w 37 tygodniu waga 2910 i wszystko ok. Do dziś jest szczuplutka i odpukać można powiedzieć okaz zdrowia. Ja od wczoraj przeziębiona, mąż już pojechał po syrop prenalen. Wczoraj wzięłam 1 paracetamol na zbicie temperatury, mam nadzieję,że nie zaszkodzi maluszkowi.
    --
    •  
      CommentAuthoragi500wtn
     permalink
    A ja po wizycie. Szyjka długa i rozwarcia brak, więc raczej będę rodzić po terminie (wg ginki). Jagoda ma teraz 2745g więc trochę przystopowała z wagą, bo cały czas była ponad średnią wcześniej.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Agi500 to może być dzień i szyjka ruszy więc nie powiedziane że przed terminem nie ur :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Agi do terminu Twojego porodu są jeszcze przecież 4 tygodnie :wink: matko jedną babeczkę straszą, że jak szyjka 3.7 cm to już zaraz będzie rodzić, a inną że jak nie ma rozwarcia i szyjka długa, to urodzi po terminie, mimo że ma jeszcze miesiąc czasu ... no świat oszalał :shocked::devil::bigsmile: Mnie lekarz od 36 tygodnia mówił, że urodzę na bank przed terminem, bo na ktg miałam skurcze co 4 minuty od 35 tygodnia, a każdy jeden wychodzący ponad skalę i co urodziłam 5 dni po wyznaczonym dniu :P
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Dokładnie nie ma reguły :)
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    Jak czytam te wszystkie wpisy na temat porodu to bierze mnie przerażenie ! :neutral: Coraz bliżej do tego dnia.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJan 4th 2014 zmieniony
     permalink
    Volvic nie martw się :) To znaczy ja wiem, że to tak łatwo pisać :wink: Bo ja już się boję, mimo tego że rodziłam :P To znaczy nie boję się bólu, tylko tego żeby nie było komplikacji. Każda matka się boi :> Z drugiej strony to niesamowite przeżycie jest i nie mogę się doczekać kolejnego porodu :)

Dziewczyny ponieważ na wątku laktacyjnym dziś jest dość głośno, natchnęło mnie byśmy my, Przyszłe Mamy na niego częściej zaglądały. Bo jest tak, że piszemy na często na wątku wyprawkowym, wózkowym i tutaj, a laktacja też jest ważna. Lepiej wiedzieć coś więcej o tym, bo to jest pierwsza niemalże czynność jaką wykonają nasze dzieci, czyli ssanie naszych piersi :) Żebyśmy potem się nie martwiły, że jak to ? że już druga, trzecia po porodzie doba, a ja nie mam pokarmu. Naprawdę warto poczytać, bo to doda odwagi na pewno, zmniejszy stres :) Gorąco zachęcam Każdą Mamę do lektury, która chce karmić piersią :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeJan 5th 2014
     permalink
    Popieram.myślę ze to głównie dzięki temu watkowi dziś z powodzeniem karmie.wiedziałam jak walczyć i przede wszystkim-w jaki sposób ułożyć sobie to w glowie
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
    • CommentTimeJan 5th 2014 zmieniony
     permalink
    Dzień Dobry
    Ja po prawie przespanej nocy się witam... a już myślałam, że rekordy biła będę :wink:

Ewa1406
    Ja też przeczuwałam, że w tej ciąży kolejna córka...ba pewna byłam... No i jest Dominik :smile: Ale oczywiście życzę Ci aby Twoje przeczucia się sprawdziły :smile:
    A mój Domi mieści się w samym dole siatki centylowej... ja oczywiście bym się nie martwiła...serio...z córką w ciąży było identyko...ale moi lekarze dmuchają na zimne... Cóż 3,5 roku starań, poronienie ...wcale więc nie dziwię się, że się martwią i chcą mieć wszystko pod kontrolą.

Jolcia paracetamol jest dozwolony w ciąży więc spokojnie możesz wziąć...gorączka bardziej szkodzi maluchowi!!!

Libra
    Ja bym skonsultowała oba leki z ginekologiem, jeśli on zezwoli to bierz!

MIŁEGO DNIA DZIEWCZYNY!!!
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Maria, na usg polowkowe idę 29 stycznia i zobaczymy czy płeć sie potwierdzi :)
    Ale zagladalismy z lekarzem dokładnie, bo pięknie wszystko wystawiła. Widać było kreseczke :)
    Co prawda chciałam córkę, ale teraz czuje taki niedosyt, ze jednak nie dowiem sie już jak to jest mieć syna...
    --
    •  
      CommentAuthordoti28
     permalink
    Witam ja czuje syna śnił mi się dwa razy... no ale okaże się
    --
  3.  permalink
    Moja Ola marzy o siostrze,ja z tego względu że mam po niej wszystko schowane chciałabym córkę a mąż chce syna. Ciekawa jestem co będzie, nie jest to dla mnie priorytet ale mając już jedno dziecko bardziej ciekawa jestem plci drugiego. Nie mam żadnych przeczuć.
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Ja od początku ciąży czułam że bedzie kolejny syn w głębi duszy miałam tylko cichą nadzieje że moje akurat córka bo od pocżatku złe się czułam a z chlopakiami super.W 13 tyg powiedział lekarz że 75% chłopak a więc nadzieja poszła się...ale w 17tyg wielka niespodzianka :D córeczka i tak jest do dziś trzech lekarzy potwierdza pipeczke :D
    --
  4.  permalink
    rozpoczynamy 38 tydzień :)))
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    No dlatego te przeczucia czasem mogą nas mylić... Mnie płeć była obojętna, ważne, że się po tylu latach udało i że dzidziuś zdrowy.
    Teraz no wiadomo ciągle będę jednak nad tą wagą młodego dumać. No ale kolejne USG za 2 tyg, i pół godz. później wizyta więc nasi lekarze się skonsultują i wiedzieli będziemy na czym stoimy.
    A i u nas nasz prowadzący gin już w 6 tyg mówił do naszego Domisia ON :surprised: SERIO!!!
    Jak chyba w 7 tyg z powodu plamień byliśmy na USG to gin mówi ale duży chłopak...:cool: ja się pytam skąd wie...??? Toż to kruszyneczka wtedy była... No ale jak na razie obaj potw płeć i na każdym z tych ważnych USG widać siusiaka a ostatnio i jąderka także chyba się nie zmieni :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Penny dobry pomysł, ja bardzo lubię watek laktacyjny i nie ukrywam, że mnie też pomógł podczas karmienia Jasia, podczas kryzysów, trudów itp:)

Ewa a może jeszcze dowiesz się jak to mieć syna, czy stoi cos na przeszkodzie, by miec kolejne dziecko? Mnie zawsze marzyła się trójka :smile:
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Masakra jakas przed ciaza wyszly mi swa zeby 8 dolne ale tylko troche wyszly... potem mialam usunąc czesciowo zatrzymaną trzecią ósemkę ale okazalo sie ze jestem w ciazy i ja zostawilam a teraz wychodzi 4.... boli mnie dziąslo... dobrze ze wiecej ich niema... nie mogły wczesniej wyjsc tylko teraz gdy ja chce sie cieszyc ciażą?!
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    oj wiem jak to boli, u mnie nie mogły wyjść i zęby zaczęły mi się krzywić a szczęka tak mnie bolała jakby ktoś mi przylał i dopiero pani reumatolog po jakiś dobrych kilku mc wpadła na pomysł by zrobić rtg..musiałam mieć rozcinane dziąsła i je wyjmowane, nie powiem by było przyjemnie...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Przyszłe Mamy na niego częściej zaglądały. Bo jest tak, że piszemy na często na wątku wyprawkowym, wózkowym i tutaj, a laktacja też jest ważna.

Penny dobrze radzi, ja dzięki temu forum miałam teorie w jednym paluszku
    co się bardzo przydało gdy juz Luśka była ze mną
    położne na oddziale się zmieniały, a każda z innej książki się uczyła, radziła co innego przy czym robiła wodę z mózgu,
    moje dziecko jako jedne nie było dokarmiane
    choć i tak swoje się napłakałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeJan 6th 2014 zmieniony
     permalink
    Kakai, my planowaliśmy dwójkę, choć maź już coś mówi, ze może kiedyś sie zdecyduje :)
    Tak na prawdę wszystko rozchodzi sie o to czy urodzę teraz sn czy cc. Jestem po jednym cc w tej chwili i jeśli znów będzie cc, to na pewno na ciąże sie nie zdecyduje. Ale gdyby udało sie sn, to kto wie... Może za jakiś czas...
    P.S. Połowa wybiła! Skończony 20 tydzień. Jupi!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 6th 2014
     permalink
    Ja się dziś witam studniówkowo :) Nawet nie wiem kiedy ten czas zlecial ... :) Z jednej strony nie mogę się doczekać dzidziusia a z drugiej strony uwielbiam kopniaczki i wiercenie się w brzuchu :)

Ewa, to my szalejemy :D Marzymy o czwórce dzieciaków - choć pewnie życie zweryfikuje :P Dlatego kujemy żelazo póki gorące i poki są siły i chęci :D I juz mąż zapowiada że jak urodze to żadnych odkładań tylko staranka o drugie od razu :D
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Libra to tak jak i u nas :D Tylko to od razu zrobiło się w 7 miesięcy, bo najpierw okres nie przychodził, a potem antybiotyki na helicobacter.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthorcestmoi89
     permalink
    Może którąś zainteresuje: w Krakowie jest możliwy poród w Domu Narodzin.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Cestmoi89 - rodziłaś tam czy tylko słyszałaś? Ja jeszcze nie wybrałam szpitala, a mieszkam w Krk. Co w ogóle w Krk polecasz?
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Mnie marzyła się dwójeczka, jak Niśkę urodziłam to stwierdziłam, że serce mam już pełne miłości...

Ale po 4 latach zapragnęliśmy kolejnego maluszka no i nie ukrywam, że sytuacja finansowa wtedy nam na to pozwalała...NIGDY W ŻYCIU NIE UWIERZYŁABYM, że starania o Domiśka zajmą nam 3,5 roku :cry::cry::cry: wiele łez, bólu itd. Że o kasie jaką wydaliśmy na zbadanie przyczyny, leczenie itd nie wspomnę...

Teraz wiem, że planować to ja mogę ale jedynie co włożę na siebie jutro rano :wink: a i to też na obecną chwilę :wink: ryzykowne bo nie wiem czy się zmieszczę...
    Jak kogoś stać na więcej niż jedno, dwójka czy trójka dzieci to cudownie... Do tego jednak należy jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że może się nie udać od razu!!!!

W Warszawie Szpital Św. Zofii otworzył też Dom Narodzin, pacjentki sobie chwalą ale są wymogi co do całej ciąży a raczej jej przebiegu.
    --
  5.  permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi kiedy mam zrobić badania w ciąży ?? (akt 9 tydz) byłam u lekarza chyba ok 7tyg i chyba zapomniał mi powiedzieć o badaniach i teraz idę 17 stycznia i zastanawiam się czy robić badania przed wizytą żeby już lekarz widział wyniki czy czekać po wizycie ....
    • CommentAuthorcestmoi89
    • CommentTimeJan 6th 2014 zmieniony
     permalink
    Libra1610, nie rodziłam, nie jestem z Krk, więc nic nie polecę. Ale wiem, że kolejne dziecko chciałabym rodzić w domu narodzin, bo na swój własny dom się nie zdecyduję (mieszkamy za daleko szpitala jak dla mnie - za bardzo bym się obawiała). Wymagania są co do całej ciąży, owszem, ale tak naprawdę to wystarczy, że ciąża jest fizjologiczna, mama ani dziecko nie chorują i można się ubiegać o poród w takim domu. Ważne, że to nic dodatkowo nie kosztuje, w ramach NFZ można.
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Magdzik ja tez mialam taka sytuacje ze lekarka nie powiedziala mi o badaniach ale ja je zrobilam morfologie i mocz... i w srode ide do niej to pewnie bedzie chciala wyniki dlatego lepiej zrobic niz isc bez... jesli masz karte ciazy to napewno bedzie chial gin wpisac wyniki do tej karty;)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthormontever
     permalink
    Magdzikk10, ja ostatnią wizytę miałam 10.12 (rozpoczęty 10tydzień ciąży) i to właśnie na niej lekarz kazał mi zrobić Morfologię, Badanie moczu, WR (odczyn Wassermana), HBs, Test na HiV, TSH. Jutro kolejna wizyta.
    A zadzwonić nie możesz? Może faktycznie mu "się zapomniało"..?
    --
  6.  permalink
    Tak mi się wydaje bo na pierwszej wizycie powiedział że na następnej mi powie jakie badania. A to był lekarz od pomocy w zajęciu w ciążę i właśnie teraz mam iść na trzecią wizytę ale pierwsza u swojego lekarza który będzie prowadził ciążę. Byłam w labo i tam jest taki komplet podstawowy badań dla kobiet w ciąży i chyba po prostu go zrobię przez wizyta
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Magdzikk10 jeśli chodzisz do lekarza prywatnie i i tak będziesz płaciła za badania to możesz zrobić taki podstawowy zestaw dla kobiet w ciąży (w Diagnostyce np kosztował niecałe 400zł jak sprawdzałam), ale jeśli idziesz na NFZ to się nie opłaca. Ja też na pierwszej wizycie 7t nie dostałam skierowania, dopiero na następnej, cały komplet (morfologia, te różne przeciwciała, hormony itp) - dużo badań miałam w miarę aktualnych z leczenia niepłodności, więc je też brał lekarz pod uwagę.
    Z tego co czytałam i mój lekarz potwierdził, to ważne by te podstawowe badania dla ciężarnych zrobić w pierwszym trymestrze, więc masz jeszcze czas.... ja np część badań takich jak cytologia, badanie piersi... będę miała dopiero teraz na najbliższej wizycie (za 3 dni!!) a jestem w 12 tygodniu :-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Nie ma po co robić przed wizyta. Spokojnie możesz zrobić badania po wizycie. 2 tyg w wynikach nic nie zmienia.
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    mariaekad
    W Warszawie Szpital Św. Zofii otworzył też Dom Narodzin, pacjentki sobie chwalą ale są wymogi co do całej ciąży a raczej jej przebiegu.
    --

Dziewczyna, która była ze mną na IP przed porodem w Św. Zofii chciała rodzić w Domu Narodzić, razem miałyśmy KTG robione i niestety małemu 3 razy wzrosło tętno i to ją zdyskwalifikowało niestety, także wymogi spore.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorhopefully
    • CommentTimeJan 7th 2014
     permalink
    Dziewczyny, macie może jakieś doświadczenie z opryszczką (zimnem) w ciąży? Wyskoczył mi bąbel na wardze i zastanawiam się czy to niebezpieczne i co mogę z tym zrobić, czy może nie ruszać, samo zejdzie?
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeJan 7th 2014
     permalink
    hopefully-Ja miałam w ciąży paskudną opryszczkę to było ok 14-15tc,nic nie robiłam,zanim zeszła to minęło ok 2 tygodnie,ale żadnych jej skutków nie miałam :)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.