Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeFeb 11th 2014 zmieniony
     permalink
    Niunia,acard jest bardzo często podawany w ciąży (ja brałam od 29tc do 37,na lepsze ukrwienie lozyska).
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeFeb 11th 2014
     permalink
    Dziewczyny, dziękuję Wam za odpowiedź :) Uspokoiłam się :)
    -- ,
  1.  permalink
    O kurcze, bananowcu, a to nie Tobie pisałam, że nie znasz dnia ani godziny??? ;D Gratuluję serdecznie:)
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja tez dziewczyny mam anemie hemoglobina ponizej 10, ale szczerze to jeszcze nie mialam sily zobaczyc ile dokladnie;/
    dostalam zelazo w tabletkach i prawdopodobnie bede brala je juz do rozwiazania;/ i za tydzien ide powtorzyc wyniki przed wizyta...
    wzbogacilam diete w zelazo...
    powiedzcie mi czy dziecku cos grozi?
    --
    • CommentAuthorKatiziie
    • CommentTimeFeb 11th 2014 zmieniony
     permalink
    Doti, justyna-rz : bluzek nie kupuje bo uwazam ze to bez sensu w poprzedniej tez chodzilam w zwyklych i zyje, ale spodnie czy leginsy oczywiscie kupię bo wiem ze bedzie mi w nich o wiele wygodniej... w poprzedniej bylam w innej sytuacji bo brzuszek zaczął rosnąc latem wiec moglam smialo w zwyklych spodenkach lub tych o ktorych pisalam ze kupilam ciazowe nie wiedzac o tym... a teraz zaczyna mi wlasnie rosnąc wiec musze kupic z dlugą nogawka bo przeciez zimno jest jeszcze a w moje jeansy sie niby zapinam ale strasznie mnie to uwiera. Zaraz zamowie cos na allegro.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    • CommentAuthormajulek81
     permalink
    Gratuluje swiezym mamusiom:)
    Ale szybko idzie,az boje sie tu zagladac bo jestem 3 na liscie:shocked:
    U mnie po dzisiejszej wizycie rozwarcie na 1,5 cm i w zapisie ktg jak i w moich odczuciach nieprzyjemne,nieregularne skurcze..A do tego chyba czop mi odszedl dzis:shocked:
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Niunia ja biorę acard, bo poprzednio w ciąży miałam złe przepływy w pępowinie i Maja nie rosła (w 35tc urodziła sie z waga 1650). Teraz biorę aby tego uniknąć.
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Teraz można dostać w zwykłych sieciówkach bardzo fajne i tanie tuniki także... W bluzki raczej nie warto inwestować. Co innego spodnie czy właśnie jakieś wygodne legginsy :smile:

Ewa To kruszynka się urodziła ta Twoja córeczka... Ja miałam właśnie ostatnie USG pod kątem przepływów sprawdzane ale mimo, że przepływy ok to Domi mój też malutki:neutral: w czwartek będziemy znowu mieli USG i strasznie ciekawa jestem czy dużo przybrał? A powiedz mi miałaś przez te przepływy wywoływany poród czy samo się zaczęło ???
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeFeb 12th 2014
     permalink
    Co do karmienia po cc - myślę, że znaczenie ma to, czy cc było "na zimno" bez akcji porodowej (u mnie właśnie tak - mleko w 5 dobie), czy w ramach fizjologicznie rozpoczętego porodu. Na pewno nie warto straszyć brakiem laktacji po cc, ale świadomość, że - jak u mnie - trzeba się trochę nagimnastykować, a poza tym nie dać tekstom o tym, że nie ma mleka więc zostaje mm, może być pomocna. Ja musiałam dokarmiać w szpitalu, bo Marta mocno spadła na wadze, ale zrobiłam to tak, by maksymalnie pobudzać laktację. I potem karmiłam 18 miesięcy:-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    Maria, u mnie po prostu zrobili cc bo Maja w ogóle przestała rosnąć :( nie można było dłużej czekać. Wód miałam bardzo mało, mała nie było obrócona głowa w dół.
    Teraz idę 28 lutego do mojego gina i zobaczymy jak Amelka rośnie. Przyznam, ze ta niewiadoma spędza mi sen z powiek.
    --
  2.  permalink
    Majulka, powodzenia, coś czuję, że lada moment urodzisz :D
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Sushka tak wlaśnie mnie olśniło patrząc na Twój suwaczek.... Jurek niedawno się urodził a rtu juz lada moment rok bedzie aaaa, ale czas pędzi....

Spać mi sie chce, Igor wstal przed 7 :(
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    nataliaaa mi też spadło i biorę, moja przyjaciółka brała też całą ciąże, dzidzia zdrowa więc chyba nic się nie dzieje tylko dla matki gorzej bo dziecko i tak pobierze resztki które jej zostały, trzeba wyrównywać po prostu ;)
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    brombap a wiesz, że coś w tym jest co piszesz. Moja siostra miała trzy razy cc i jedynie raz kiedy dostała już skurczy i musieli jechać na szybko do szpitala na cesarkę nie miała problemów z karmieniem. A pozostałe dwa razy kiedy miała w planowym czasie cesarkę ale bez wcześniej rozpoczętej akcji problemy niestety były. Oczywiście nie twierdzę, że to reguła. Ale jednak u niej się potwierdziło.

EWA Mój Dominik też słabo rośnie. Zresztą Córeczka też nie była wielka. Obawiam się jednak, że jutrzejsza wizyta i USG potwierdzi, że wcale za dużo na wadze nie przybrał :sad: Pocieszam się tylko tym, że już lada moment można będzie powiedzieć, że donoszony i wtedy reagować. Przepływy u nas były OK więc ja nie wiem czemu te moje dzieci tak mało rosną w brzuszku :neutral:
    A Ty się trzymaj może tym razem interwencja lekowa pomorze :smile:

majulek TRZYMAM ZATEM ZA CIEBIE KCIUKI :smile: I czekamy na dobre wiadomości!!

Ja zaraz spadam do fryzjera :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjustyn-rz
     permalink
    Ot to sa właśnie ciążowe dylematy-dzidzia nie przybiera żle, przybiera za dużo też niedobrze... dziewczyny na to już nie macie wpływu, każda ciążą jest inna a zamartwianiem się szkodzicie tylko waszym pociechom. Przecież najważniejsze, ze jesteście pod stałą opieką lekarzy, którzy są po to aby reagować w odpowiedniej chwili.
    Ja przy wzroście 160cm i rozmiarze xs/s urodziłam ledwo ledwo sn mojego klocka który ważył 3850 i uwieżcie mi łatwo nie było.Teraz też o tym myśle, ale przecież jeść nie przestanę, dzidzia jaka się ma urodzić taka się urodzi i choćby miała ważyć 4kg i choćbym miała przeżyć te katusze jeszcze raz to i tak zrobię wszystko co w mojej mocy dla mojego skarba:)

Majka trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie! Bądź dzielna i dużo zdrówka dla dzidzi!!!

czy jakaś pełnia jest , ze tu taki wysyp noworodków mamy?:bigsmile:

Suwaczek z babyboom.plSuwaczek z babyboom.pl
  3.  permalink
    No pełnia, pełnia własnie. Trzymajcie się dziewczyny bo będzie się działo :D
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Kurcze, jak teraz wszystkie urodzicie, to nie będzie miał kto zaraz rodzić, bo listy braknie :D
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    LIBRA: Co chwila pojawia sie ktos nowy kto chce wpisac sie na naszą liste, wiec jak my wszystkie urodzimy nasze skarby to zapewne lista nadal tutaj bedzie...:)
    MATKASWEJCORKI: skoro dzis pełnia to trzymac sie dziewczyny i nie wpychac sie w kolejke az tak jak to Karola nas zaskoczyła hihihih:P
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    justyn-rz: Ot to sa właśnie ciążowe dylematy-dzidzia nie przybiera żle, przybiera za dużo też niedobrze... dziewczyny na to już nie macie wpływu, każda ciążą jest inna a zamartwianiem się szkodzicie tylko waszym pociechom. Przecież najważniejsze, ze jesteście pod stałą opieką lekarzy, którzy są po to aby reagować w odpowiedniej chwili.

Przebieg mojej pierwszej ciąży pokazuje, że nie zawsze reagują w odpowiedniej chwili. Niestety.
    Ginekolog prowadząca moją 1 ciążę mogła zareagować szybciej.
    Już w połowie ciąży okazało się, że mam za mało wód. Nie uzyskałam informacji, że mogę pić więcej i może to coś dać.
    W 28tc Maja ważyła 900g - z USG wychodziło, że jest 2 tyg młodsza niż powinna. Nie uzyskałam informacji, że powinnam sie oszczędzać, zmienić dietę, bo to może pomóc. Mogłam też dostać kleksan wtedy, kiedy przepływy jeszcze były dobre.
    Tak na dobrą sprawę, to mój gin od USG się mną zajął, gdy w końcu do niego trafiłam (w 28tc byłam u kogoś innego na 4D tylko). Tylko, że wtedy już było za późno, bo przepływy były nieprawidłowe i nawet kleksan nic nie pomógł.
    ...
    Myślę, że im więcej wiemy i im bardziej się interesujemy, tym lepiej dla nas. Zawsze można zadać "mądre" pytanie lekarzowi, zwrócić na coś jego uwagę. 12 dni na patologii ciąży w poprzedniej ciąży tylko mnie w tym utwierdziło.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    brombap: Co do karmienia po cc - myślę, że znaczenie ma to, czy cc było "na zimno" bez akcji porodowej (u mnie właśnie tak - mleko w 5 dobie), czy w ramach fizjologicznie rozpoczętego porodu.

No u nas zero problemów z laktacją, pokarmu aż za dużo, a CC mieliśmy na CITO, po odejściu wód płodowych w 36. tygodniu ciąży, zero skurczów itp. Dlatego pewnie nie ma reguły. Uważam, że naprawdę wiele zależy też od nastawienia i tego co mamy w głowie. Nie mówię, że to stuprocentowa recepta na sukces, ale wszystkie położne też to potwierdzają. Nawet teraz w szpitalu, czy na szkole rodzenia. Znam wiele kobiet po naturalnym porodzie, które też miały problemy z laktacją, stres, czy dobrze karmią, czy dziecko się najada itp. powodował zaburzenia. A znam też takie, które, jak ja zero problemów z karmieniem mimo CC. Dlatego jestem zdania, że nie można generalizować. Po prostu trzeba nastawić się na karmienie i zaufać sobie i dziecku. U nas Junior był przystawiony 7 godzin po cięciu, dziś mija trzecia doba od tego momentu, a ja mam mega nawał. Od wczoraj Maleńki przybrał 120g :bigsmile:

No, Kochane, to która dziś wybiera się na porodówkę ??? :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthormajulek81
     permalink
    Dzieki dziewczyny:) Jeszcze nie urodzilam,ale dzis od rana odczuwam taki tepy bol w dole brzucha i mam plamienia i nie wiem co to moze oznaczac.:neutral:
    Jak do jutra nie przejdzie to chyba wybiore sie do lekarza,chyba ze wczesniej urodze(to moj 37t3d).
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Hej dziewczyny:)Ja po wizycie,ktg wykazało tylko napięcia,szyjka rozwarta na 1 cm czyli tak jak było długa na 2,5cm.Zośka chyba przegoni braci z wagą bo na dzisiaj ma 2900g wagowo jest dwa dni do przodu,choć wiem że to poglądowa waga.Rozejście się zmniejszyło o 1 mm choć ginek twierdzi że to pewnie chwilowe a już miałam nadzieję że da mi zielone światło na poród sn,ale twierdzi że i tak jest za duże na ryzykowanie.Kolejną wizytę mamy 24 czyli za niecałe dwa tyg o jeśli nic do tego czasu się nie zacznie umówi mi termin na cc.
    Ile się pije tej herbaty z liści malin raz czy dwa razy dziennie?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    zanet a po co ci ta herbata skoro ma byc CC? :)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Bo chciała bym żeby wcześniej się coś ruszyło
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aha na to tez dziala? myslalam ze tylko na ''szybkosc'' porodu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Jak się pytałam ginka to powiedział że ona wywołuje skurcze i że od 36tc mogę pić.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aha :)
    pij pij :) tylko wytrzymaj do 37 :)
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Zanettt86, dwie filiżanki dziennie, tak mi radziła położna nasza i położne ze szkoły rodzenia.
    --
  4.  permalink
    żądna nie rodzi??????????? a ja kciuki chciałam potrzymać :D
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    justyn-rz Ja doskonale wiem, że w moim przypadku waga malucha nie zależy od tego co zjem... Podobnie tyłam w pierwszej ciąży jak i teraz i oboje moich dzieci są w brzuszku drobne. Jak każda mama mam w sobie troskę o malucha ale włosów z głowy nie rwę. Wiadomo jestem pod bardzo dobrą opieką i tego się trzymam :smile:

KAROLAJNAS- Pięknie, że tak radzicie sobie z laktacją. Ja też uważam, że nie ma co generalizować bo ile nas tu jest tyle będzie doświadczeń i przygód związanych z karmieniem.

ŻANETT- bardzo dobre wiadomości, waga też bardzo ładna :):) A z herbatką poczekaj tydzień i pij

:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    A jak tam ty Maria po wizycie u fryzjera :)Wypiękniona?

Herbatę mogę pić już od dziś dlatego wlaśnie pytam w jakich ilościach bo zapomniałam podpytać :)

Karola aż pozazdrościć takiego pozytywnego nastawienia ja to wieczna pesymistka,muszę zmienić nastawienie bo kurcze przez głupotę karmić nie będę.
    Z ciekawości pytam Bruno ma wpisane że jest wcześniakiem donoszonym?Bo znajoma ur,tak jak ty i wlaśnie tak miała wpisane w książeczkę.Po żadnych lekarzach jeździć dodatkowo nie musi tylko plus taki że ma dodatkowe darmowe szczepienia.
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    żanett no cóż :wink: teraz mogę się ludziom pokazać i rodzić też już mogę.
    Kochana mówię, żebyś poczekała z tydzień bo dla lekarza trwający tydzień to nie skończony tydzień. Więc gdybyś teraz urodziła to dziecko jakby nie patrzył według lekarzy byłoby wcześniakiem :neutral: oni liczą skończone tygodnie...a nie trwające.
    Ja np. jutro mam wizytę i wpisane będę miała 36 tydz. mimo iż trwać już będzie 5 dzień 37 tyg.

No i często właśnie w szpitalach traktują w przypadku porodu takie malucha jako wcześniaka. Chociaż wagowo powiem Ci, że Twoje dziecię lepiej niż moja córka w 39 tygodniu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Tylko on mówił że w skończonym 36 tyg mogę pić,a nie działa cud więc wątpię żeby mnie po tym ruszyło odrazu nawet jest napisane że żeby przyniosła jakiś efekt trzeba pić ja dłuższy czas.
    Ja w przyszłym tygodniu robię się na bóstwo :)

Treść doklejona: 12.02.14 18:50
    Wiem,wiem że oni tak wpisują ja mam wpisane w kartę 36 dzisiaj
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Bo w kartę wpisują skończone tygodnie ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    Witam się w połowie ciąży :crazy:
    jak pomyślę, że to coraz bliżej.... to nie mogę się doczekać :D wszyscy mnie straszą porodem, a ja zwyczajnie się nie boję. wiem, że mnie to czeka i nie uniknę tego bólu, ale dla mnie to kolejny krok, żeby zobaczyć swoją Kruszynkę :) do karmienia też jestem nastawiona pozytywnie i jestem pewna, że pokarm będzie bez względu na rodzaj porodu. a takie przekonanie mam dzięki temu forum :D naczytałam, że wszystko zależy od naszych myśli i nastawienia, dlatego pozytywnie nastrajam się do produkcji pokarmu :) ostatnio nawet śniło mi się, że karmiłam mojego Skarba, co za uczucie... :heart:

co do anemii... Dziewczyny, jak reagujecie na żelazo? Ja ostatnio miałam wyniki w normie, ale do tej pory brałam Femibion Natal 2, a teraz firma wprowadziła Femibion Natal 2 Plus z żelazem i nigdzie nie mogę znaleźć tej podstawowej wersji. naczytałam się, że po żelazie można wymiotować, a ja mam emetofobię, czyli lęk przed wymiotowaniem i bronię się przed żelazem rękami i nogami. no ale witaminy muszę brać, więc jak nie znajdę tych które brałam do tej pory to kupię te z żelazem :(
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Ja w sumie muszę jedynie depilować się tylko systematycznie co 3-4 dni...a tak mogę rodzić. Pazurki u nóżek zrobione, fryzjer dziś...o ręce też staram się na bieżąco dbać :smile: jakoś tak lepiej się czuję...bo pamiętam, że do pierwszego porodu to wyrwałam jak filip z konopi :shamed: a w sumie zdążyłabym się z całą toaletą obrobić...no ale :wink:

Troszkę mnie stresuje pogoda bo u nas jak nie leje to sypie śnieg... więc jest mega mokro...i jak ściśnie mrozek :confused: to kiepsko widzę moją jazdę jutro do Stolicy autem :confused:
    --
    •  
      CommentAuthordoti28
     permalink
    ja też melduje sie po lekarzu no i połówka też :D a noi na dzien dzisiejszy córka ale to nie jest jeszcze pewne na 100% bo zaciskało nózki a ido olbrzymów nalezeć nie bedzie no ale rodzice też nie sa wielcy
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Po dzisiejszym USG połówkowym nieśmiało donoszę,że z całą pewnością spodziewamy się córeczki :swingin::swingin::swingin::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Jahe gratulejszym :cheer::cheer::cheer:

Ja jutro mam usg połówkowe i się doczekać po prostu nie mogę, nie wiem jak dziś zasnę :tooth:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    DOTI, JEHEIRA super wiadomości!!!

PENNY Witaj w grupie, ja jutro mam o 14:30 wizytę a o 15:20 USG... A ponieważ i tak cierpię na bezsenność :wink: to będę miała o czym rozmyślać... 4 tyg naszego synka nie podglądaliśmy... nie powiem emocje są :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Jahe gratulacje.
    jakies imię na tapecie juz macie?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Maria to nie śpimy razem :tongue: Ja mam usg na 10.oo, a że musimy jechać 15o km, to wyjedziemy około 6.3o rano, bo nie wiadomo, jakie będą warunki na drogach. Ja ostatnio sypiam dość dobrze, w takim sensie, że nie biegam non stop do wc :) Wszystko zależy też od snu córki naszej :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    eveke: jakies imię na tapecie juz macie?

Na 99% :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    No to kurde zdradz :)
    Nie badz taka tajemnicza.
    nie podkradne :peace:
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Jaheria gratulacje. My na polowkowe czekamy do 14 marca... pochwal sie jakie imie wybraliscie.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ja wiem,ją wiem:peace:
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    My tez mamy juz wybrane..;)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Co za baby :devil:

katzie pochwal sie moze i Jahe da sie namowic :)
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Dla dziewczynki Nela, a dla chopaka Antoni. Prosze nie podkradac:P
  5.  permalink
    Ja tez czekam z niecierpliwością na polowkowe :wink: byle do 3marca ....
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.