Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAnka80
    • CommentTimeMar 5th 2014
     permalink
    sardynka potwierdzam, u mnie w 12 tygodniu tętno dzieciaczka było 165, potem na kontrolnych jest zawsze w granicach 163-168 i mój lekarz też nigdy nie powiedział, że coś jest nie tak. Zawsze mówi, że jest super, zwłaszcza, że moje badania kardiologiczne i tętno nie zawsze są ok, dlatego tętno dziecka jest zawsze bardzo dokładnie badane.
    A nie słyszałam teorii, że dziewczynki mają większe tętno :-) ale jeśli tak to byłoby fajnie :-) ja już nie mogę się doczekać informacji na temat płci, a to jak dobrze pójdzie już za 2 tygodnie na USG :-)
    --
    •  
      CommentAuthorhopefully
     permalink
    Majulek, trzymam kciuki :) - widzę, że u Ciebie końcówka też marna, bo chorujesz, mnie teraz wszystkie nieprzyjemne dolegliwości ciążowe dopadły i przez nie nie wyobrażam sobie porodu, ale co zrobić...
    Żanet, córcia cudna :)
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    Katiziee Współczuję takiej sytuacji. Życzę dużo sił i zdrówka dla Twojej pociechy :wink:
    Libra1610 Masz rację. Czekałam do 37 tygodnia, by mały był donoszony i bezpieczny, gdy nadszedł to myślałam, że jeśli przestanę brać leki to szybko pójdzie, ale jednak się pomyliłam. Jeszcze bardziej nie mogę się doczekać właśnie przez to, że w 35 tygodniu usłyszałam "w każdym momencie może pani urodzić".
    Penny Miałaś rację, że często zdarza się tak, że i tak kobieta dociąga do terminu, a nawet jest w stanie przenosić. no nic trzeba się z tym pogodzić i cieszyć się ostatnimi kopniakami :wink: Co do tarczycy, też mam niedoczynność i teraz biorę cały czas Euthyrox 125. Sama pamiętam jak miałam przepisane mnóstwo leków, gdy było to zagrożenie przedwczesnym porodem, też mnie przerazało, ale czego nie zrobi sie dla maluszka. U Ciebie na pewno szybko się wszystko poprawi.
    majulek Trzymamy kciuki, daj znac co u was :)

Co do tętna u maluszków to się nie wypowiem, bo nie mam takiej wiedzy.

Dzisiaj miałam wizytę i rozwarcie cały czas takie samo czyli na 1 cm. U maluszka wszystko ok, ale jest bardzo nisko główką, dlatego pomiary nie chciały dokładnie wyjść. Brzuszek trochę opadł, mam mniej wód, ale nadal w normie :) Co prawda ciśnienie troszkę wyższe niż zawsze, bo 130/80 i mam teraz przez tydzień 3x1 mierzyć :)
    No i jeszcze jedna informacja, gdyby kogos interesowała - wczoraj zaczął odchodzić mi czop :)
    Pani ginekolog powiadomiła mnie, że 60% pierworódek przenosi ciążę, więc już się przestałam spinać i niech się dzieje co chce i kiedy :wink: Trzeba cierpliwie czekać :)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    odnośnie tetna u mnie tak było bo chłopaki miały niższe więc gdy najpierw lekarz powiedział że chłopiec miałam nadzieję że to się zmieni na następnej wizycie no i tak było
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    U nas zawsze było wysokie tętno i też czytałam, że pewnie dziewczyna :D no a jednak chłopak :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    podobno 165 to norma
    --
  1.  permalink
    U nas podobnie jak u Asiula_6_9_91 wysokie tętno i chłopak jest, także chyba nie ma reguły
    :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    sardynka85: No a co do drugiej ciąży to ja mam jeszcze o tyle kiepsko, że Misiek niechodzący i wszędzie muszę go nosić...no i o dogadaniu się też nie ma mowy Ale najważniejsze, że młodsze znosi to chyba dobrze (a przynajmniej nie daje mi żadnych sygnałów, że coś jest nie tak) no i modlę się tylko, żeby takie samopoczucie utrzymało mi się do końca ciąży (tzn. żeby szyjka dobrze trzymała, bo przy porodzie pękła i była szyta )

Kurde pamiętam, że jak teraz zaciążyłam, to Nadia była na etapie takim, że dopiero zaczynała samodzielnie się poruszać, więc w zasadzie też musiałam ją nosić. Teraz jest o niebo lepiej, bo biega po chacie, coś tam nawet sama się próbuje pobawić, ale i tak większość czasu spędzamy razem. Ale już na pewno nie noszę jej tyle co wcześniej, teraz jest etap "siama, siama". A masz kogoś do pomocy czasem, czy siedzicie ciągle sami z Miśkiem ?
    I kurka pękła Ci szyjka :shocked: ? nie że popękałaś na zewnątrz ? Kurde to tym bardziej zaciskam kciuki, żeby było wszystko ok do samego końca :):):)
    Katiziie: PENNY masz racje w pierwszej ciazy moglam leżeć plackiem gdy tylko mialam na to ochote moglam isc na spacer albo robic inne rzeczy teraz nie ma tak fajnie musze wszedzie zabrac ze soba małą...

A to to :) jakiś czas temu nawet tu poruszany był temat błogiego czasu, gdy dziecka jeszcze nie było i mżna sobie było robić co się chce :):):) Sajonara piękne czasy :P nie no żartuję, ale kurde czasem naprawdę mam już też dość, bo nie można dosłownie na tyłku usiąść, bo a to spacer, a to bawimy się a to coś tam i tak do wieczora :>:>:>
    majulek81: Witam:)
    Trzymajcie dziewczyny kciuki za mnie---ide dzis do szpitala.Jestem juz 3 dni po terminie,podnioslo mi sie cisnienie a do tego jestem chora i ledwo zyje.

Majulek trzymaj się, dasz radę, już bliżej niż dalej :) Kciuki zaciśnięte do białości !Daj znać jak coś :>
    hopefully: mnie teraz wszystkie nieprzyjemne dolegliwości ciążowe dopadły i przez nie nie wyobrażam sobie porodu, ale co zrobić...

Kurde to i tak fajnie, że te nieprzyjemnośći dopiero teraz :P Nie bój żaby, będzie dobrze :) Tak jak Majulek masz już bliżej niż dalej :)
    Volvic: Penny Miałaś rację, że często zdarza się tak, że i tak kobieta dociąga do terminu, a nawet jest w stanie przenosić. no nic trzeba się z tym pogodzić i cieszyć się ostatnimi kopniakami Co do tarczycy, też mam niedoczynność i teraz biorę cały czas Euthyrox 125. Sama pamiętam jak miałam przepisane mnóstwo leków, gdy było to zagrożenie przedwczesnym porodem, też mnie przerazało, ale czego nie zrobi sie dla maluszka. U Ciebie na pewno szybko się wszystko poprawi.

Ooo jeszcze zatęsknimy za tymi kopniakami :) Tę niedoczynność miałam w poprzedniej ciązy określoną jako subkliniczną, teraz mam też przepisany Euthyrox i liczę na to, że TSH mi się unormuje, choć nawet teraz nie jest specjalnie wysokie, także liczę na szybką normę :)
    Volvic: No i jeszcze jedna informacja, gdyby kogos interesowała - wczoraj zaczął odchodzić mi czop :)

No to już konkret na tym etapie :> może razem wszystko to kupy wzięte oznacza rychły poród - życzę :)
    Volvic: Pani ginekolog powiadomiła mnie, że 60% pierworódek przenosi ciążę, więc już się przestałam spinać i niech się dzieje co chce i kiedy Trzeba cierpliwie czekać :)

Ja też Nadię parę dni "przenosiłam" :> chociaż w terminie to tak naprawdę oznacza na dwa tygodnie przed i po wyznaczonej dacie. No chyba, ze się obserwowało cykle i były super regularne, to ta wyznaczona data jest bardziej miarodajna. Jeszcze chwila Volvic, jeszcze chwila :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeMar 5th 2014 zmieniony
     permalink
    PENNY: A masz kogoś do pomocy czasem, czy siedzicie ciągle sami z Miśkiem ? I kurka pękła Ci szyjka ? nie że popękałaś na zewnątrz ? Kurde to tym bardziej zaciskam kciuki, żeby było wszystko ok do samego końca :):):)

Siedzę z Misiem głównie sama, bo mąż w pracy a po pracy na budowie (ze względu na wrześniowy tp chcemy się przeprowadzić jak najszybciej - ok czerwca, więc jest co robić, no a ja z Miśkiem i w ciąży niewiele tam pomogę), rodzice i teście pracujący - oczywiście jak trzeba to pomagają, chociaż głównie z pomocy korzystamy w weekendy, no i jak mamy wizytę u lekarza itp.
    Ale póki czuję się dobrze (czyli nic mnie nie boli itp.) to w sumie zajmowanie się Miśkiem nie sprawia mi jakiegoś dużego kłopotu, więc nie narzekam (tylko po cichu liczę, że zacznie chodzić zanim urodzę - ma obniżone napięcie i jesteśmy w trakcie rehabilitacji)

A co do popękania, to właśnie szyjka mi pękła, bo krocze miałam nacięte i już nic więcej nie pękło (na szczęście), a rodziłam na niepełnym rozwarciu, na oksytocynie więc pewnie przez to pękła :confused: dlatego teraz to właściwie jedyna rzecz o którą się boję, no ale to zmartwienie na późniejszy etap ciąży...póki co korzystam z dobrego samopoczucia :bigsmile:

Volvic mi czop co prawda odchodził 5 dni i skończyło się na wywołaniu (byłam po terminie), ale pewnie nie ma reguły, więc życzę, żeby u Ciebie była to zapowiedź rychłego porodu :)
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    u nas też bardzo wysokie tętno 180-200 i tachykardia płodu...jest synek:)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Moja Misia tetno miała zawsze w okolicy 160-180-jest dziewczynką bez wątpienia :bigsmile:

Treść doklejona: 05.03.14 19:45
    Dodam ze też kiedyś słyszałam ze dziewczynki mają duże tetno.no i wyższa ponoć jest też beta
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Zaglądam, czytam ale jakoś ciągle nie miałam jak tu się ponownie zameldować :bigsmile:
    Wiem, wiem - wstyd... Bo to już 15tc :smile:
    W każdym razie - proszę o dopisanie mnie do listy z terminem na 25 sierpnia.
    Ostatnio nie dotarłam chyba nawet do pierwszej trójki bo urodziłam w 37tc także nie mam zamiaru i tym razem hamować kolejki :tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej! spiesze dosniesc ze ejstesmy po usg genetycznym trzecim, wszytsko w normie i ok, maly wazy 1350g:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Ja miałam wczoraj wcześniejszą wizytę przez te bóle. Lekarz zrobił usg żeby sprawdzić na szczęście wszystko w porządku łożysko się trzyma mocno i bóle wynikają z tego żę po prostu wszystko sobie rośnie. Mam magnez łykać i jakieś pierdoły osłonne bo boli mnie gardło i nie może przejść :( chciałam poznać płeć ale niestety nasz dziabąg kochany najwspanialszy pokazał tylko głowe rączki i nóżki a resztę schował skrzętnie za łożyskiem :)
    •  
      CommentAuthorMuriah
    • CommentTimeMar 6th 2014
     permalink
    Z wielkim sentymentem wchodzę na ten wątek i aż by się znów chciało dzielić z Wami temat. Ale u mnie póki co to odległa sprawa :bigsmile:
    Staś ma już miesiąc, a niedawno byłam na pozycji 46 ... czas zapiernicza.

Gratuluję wszystkim rozpakowanym Mamom, wszystkim świeżo zaciążonym również, a za czołówkę mocno trzymam kciuki
    :smile:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Muriah: czas zapiernicza.

po mojej ciazy tego nie zauwazam, ale po tym ze synio za kilka dni bedzie mial 2latka i owszem :)
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Oj, a mi ciąża z Karolkiem zleciała migusiem a teraz będzie chyba jeszcze szybciej :shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjustyn-rz
     permalink
    a ja dziś dostałam zaproszenie do Zus-u na kontrolę, chyba będą sprawdzać czy sobie ciąży nie uroiłam buahahaha:wink:

Suwaczek z babyboom.plSuwaczek z babyboom.pl
  3.  permalink
    justyn-rz: a ja dziś dostałam zaproszenie do Zus-u na kontrolę, chyba będą sprawdzać czy sobie ciąży nie uroiłam buahahaha

Oj uwazaj, uwazaj, z nimi to wszystko jest mozliwe :P Mojego tescia wezwali na kontrole, czy mu sledziona czasem nie odrosla :P
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Hehe :)
    Ja swego czasu (tuż przed ciążą) byłam dwa razy na kontroli w Zus-ie (na kręgosłup) i za drugim razem mi nie uznali L4. Po tym fakcie zaszłam w ciążę i już mi nie podskoczą:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 06.03.14 22:30
    A ja dzisiaj po kontroli ale u lekarza. Akurat tuż przed wizytą pojawiło się brunatne plamienie, ale brak przyczyny, więc mam obserwować. Dzidzia złączyła kolanka i nici z nowiny i płci...:sad: Nadal nic nie wiem... Ale za to mam grubaska :bigsmile: 16,3 cm od głowy do pupy i 400 gram wagi :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorKatiziie
    • CommentTimeMar 7th 2014
     permalink
    Witam sie w skonczonej polowie ciazy;)
    Dii jaki wielki twoj dzidzi;) ciekawa jestem ile moje ma wagi i wzrostu;) dowiem sie 14- tego i mam nadzieje ze sie nie zmowili zeby nie pokazywac plci...
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hejo mialam wczoraj wieczorem chwile zgrozy myslalam ze mi serce wypadnie... poczulam ze cos mi wyplywa (myslalam ze czop ;/) i se zagrzebalam patrze CZERWONEE! KREW!! serce prawie mi wyskoczylo... pobieglam do kibla dom postawilam na nogi a tu sie okazalo ze ubrudzilam sobie palec w pasteli czerwonej;/ ehm i siedzialam do 2 w nocy bo balam sie zasnac;/
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    zagrzebalam patrze CZERWONEE! KREW!! serce prawie mi wyskoczylo... pobieglam do kibla dom postawilam na nogi a tu sie okazalo ze ubrudzilam sobie palec w pasteli czerwonej;
    g

Moja przyjaciółka usiadła na czekoladzie, wstała i też wszczęła alarm, że plami ;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    no ja juz mega przewrazliwiona jestem...
    wczoraj kolezanka w koncu urodzila w tym tyg co ja...
    mala lezy w inkubatorze dostala 7 pkt potem 9pkt
    2615g i 55cm :)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeMar 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Ja tylko powiem, że dawno nie wchodziłam na ten wątek ale jak zobaczyłam suwaczek KAKAI (29 tc) to się za głowę złapałam! pytam, kiedy to zleciało??:shocked: trzy razy patrzyłam czy to na pewno jej suwak:bigsmile:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    Hej! byłam dziś na usg połówkowym nr 2 (pierwsze robiłam u mojego lekarza prowadzącego ciążę prywatnie, a drugie w ramach pakietu w medicoverze...)
    na usg dwa tyg temu wszystko było w porządku - serduszko i cała reszta super! a dziś doktor (pomijam fakt, że był mega niemiły..ale w końcu nie oto chodzi) zobaczył jasną plamkę na serduszku mojej córeczki - tzw. ognisko hiperechogenne. powiedział, że wszystko jest ok, ale po porodzie mamy zrobić echo serca dzidziusia. miała któraś z Was do czynienia z czymś takim? w necie przeczytałam, że jeśli cała reszta jest ok to Dziecko jest zdrowe, ale wiadomo... mam powód do zamartwiania się :( na usg w 12 tyg było też ok. echh. :(
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Karoolka nie znam się, ale skoro lekarz nie każe się martwić to się nie martw :) Pewnie to nic takiego i zniknie po porodzie :)

A ja właśnie wróciłam z usg genetycznego :) Z dzidzią wszystko ok i na 80-90% jest dziewczynką :bigsmile: Jedyne co mnie trochę zmartwiło to to, że łożysko nachodzi na ujście szyjki, ale lekarz kazał się tym nie przejmować (tzn. na tym etapie to ponoć normalne) więc się nie martwię na zapas :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej ale tu wieje nuda ostatnio:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Kakai, nikt nie rodzi to i emocji nie ma :)
    Ja za to mam taki katar, że nie daję rady :(((
    Próbuję w necie znaleźć kosz mojżesza (nowy, za mniej niż 500zł za komplet ze stojakiem) i jestem załamana, bo tu w PL nic dostać nie mozna :(
    Jak wchodzę na amazon czy nawet brytyjskie tesco, to koszy jest pełno. A u nas nic :((( Na allegro są używane głównie, a jak nowy kosz mothercare kosztuje 250zł, to stojak do niego kolejne 200zł. Oszaleli po prostu. A w UK za kosz ze stojakiem można nawet 60 funtów zapłacić. Tylko nie wysyłają :( Ehh...
    Może znacie jakieś "dzieciowe" zagraniczne sklepy, które wysyłają do PL???
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ewa,czemu z amazona uk nie zamówisz? Wysylaja przecież do Polski.
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Jak wygląda lista?jakiś zastój macie laski?
    aż pojde zobaczyć kto nosi koszulkę żółtą lidera :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    ale nie wszystko niestety :(
    Są kosze, które wysyłają, ale cena wtedy nie powala.
    Muszę szukać, może coś znajdę. Jeszcze mam trochę czasu.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa ja kupilam na allegro kosz mojżesza z tym że uzywany mamas&papas za 170zł bodajże:bigsmile: stan idelany(kosz ze stojakiem i poscielą)

nie wiem gdzie mogłabyś szukac może zara home kids- czasem maja takie gadżety:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ewa,zobacz tutaj znalazłam. Może babka zgodzi się wyslac. Tylko stojak dokupić.
    kosz
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    sardynka85: na 80-90% jest dziewczynką :bigsmile:

W 12 tygodniu taki duży procent ?
    Super chyba jakiś gin i sprzęt co nie ? :wink:
    No i tętno się sprawdziło :tongue::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    TEORKA: W 12 tygodniu taki duży procent ? Super chyba jakiś gin i sprzęt co nie ? No i tętno się sprawdziło

No ponoć jeden z najlepszych genetyków w Polsce (Lech Dudarewicz) i znany min. w łódzkim środowisku z tego, że w przypadku wykrywania płci na wczesnym etapie raczej jest nieomylny :bigsmile:

Haha no teoria z tętnem dała radę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    a jaka jest ta teoria z tętnem dokładnie?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Że chłopcy mają zwykle ok 140 a dziewczynki ok 160.
    Ale to chyba bzdura, wpisy dziewczyn to poniekąd potwierdzają.
    A to, że się czasami potwierdzi [tak jak u nas, czy wstępnie u Sardynki] to pewnie przypadek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    a to u nas się sprawdziło , bo było 150-160 :tongue:
    ale przypadek zapewne, z resztą w sumie co ma tętno do płci ?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    A ja was rozbawię...
    mam nos na pol twarzy, moge sobie kciuki w dziury wsadzic;D
    do tego mi niedobrze;/
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    U mnie w obu przypadkach tez się sprawdzilo z tetnem. starsza corka miała 160,mlodsza pomiędzy 150 a 160:wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Szperam sobie teraz w necie i znajduję jakieś strzępki informacji, że ponoć dziewczynki mają szybsze tętno bo mają większy metabolizm niż chłopcy [ ? :shocked::smile:]
    Oraz że doświadczone położne [głównie w UK] są w stanie płeć właśnie po tętnie rozpoznać.
    Aczkolwiek dalej wątpię osobiście :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Moja na samym początku też miała tętno 160, a teraz już ma ciągle 140.
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
    • CommentTimeMar 8th 2014
     permalink
    Moja młoda miała tętno płodowe 143-146 a dziewczynka jak się patrzy :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Tetno chlopcow jest bodajże poniżej 140 (waha się od 110-140) :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Moja teściowa i tak stwierdziła dziewczynkę przed lekarzem ;) po brzuchu of kors :p (a raczej po początkach brzucha) :D
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    hmmm moj synek mial 160, wg mnie wiekszosc dzieci ok 12tg ma tetno ok 160
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    TEORKA: Że chłopcy mają zwykle ok 140 a dziewczynki ok 160.

moja miała tętno 140 zawsze :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 8th 2014 zmieniony
     permalink
    katka_81: moja miała tętno 140 zawsze :)

Ale Montenia mnie poprawiła, chłopcy mają poniżej 140, a dziewczynki powyżej. Więc Misia się załapała :tongue::wink:

milka1984: wg mnie wiekszosc dzieci ok 12tg ma tetno ok 160

Ale kto powiedział, że to się w 12 tc sprawdza ? :wink:
    Moja Ninka zawsze miała 160 - 170, od początku do końca.

Poza tym nigdzie nie znalazłam, że to faktycznie prawda, więc ten :wink:
    --
  4.  permalink
    Najlepszego Kochane w tym pięknym dniu. :flowers: Niech Was mężowie, partnerzy dziś rozpieszczają :winkkiss: Należy nam się :cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.