Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHaniutka
    • CommentTimeMay 26th 2014
     permalink
    Szpilka27 ogromne gratulacje :cheer::clap::cheer::clap::cheer::clap::clap::cheer::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa napisz jak tam Twoje bóle??

U na sok, od soboty wieczora jesteśmy w domku. Powoli sobie wszytsko ukąłdamy, organizujemy i poznajemy się:)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    Szpilka - gratulacje!!
    ja po wizycie u mojego ginekologa, on szczerze mnie przekonywal do amniopunkcji. Facet ma ok 60l, byl ordynatorem w jednym ze szpitali, duzo widzial i twierdzi ze zadna jego pacjentka po amnio nie poronila i ze w tym szpitalu gdzie mam robic amnio zdarza sie to bardzo zadko i on by dawal mniej jak 0,5%. powiedzial ze lepiej wiedziec bo i z mniejszym nt dzieci sie chore rodza.
    Co do tej metody z krwi to o niej slyszalam ale niestety teraz u nas z pieniedzmi bardzo ciezko, takze nie ma szans niestety. Wiec chyba zrobie to amnio zeby wiedziec i nie zamartwiac sie do konca ciazy....
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Szpilka, gratulacje!

A u mnie dziwnie w sumie, bo skurcze jak są, to co 20 minut, ale zanikają i potem znów się pojawiają. Ale ewidentnie coś jest na rzeczy, bo i kłuje mnie w kroczu, i wczoraj biodra bardzo bolały.
    Pytanie tylko kiedy ostatecznie się to rozkręci? A rozkręcać może się i kilka dni :((((
    --
    •  
      CommentAuthorjustyn-rz
     permalink
    Szpilka27 gratulacje!!!Witamy Klarcię po drugiej stronie brzuszka:bigsmile:

Kakai fajnie, ze już w domku jesteście. A jak tam sam poród przebiegł?

jagoda leż i obserwuj, bo to tez moze już czop ci odchodzi, skoro skurcze masz. No to dzieje się u ciebie kochana!!! Tylko nie wiem, czemu twoja gin. chce cie jeszcze tydz. przetrzymać, skoro ciąza juz donoszona i na tym etapie to juz mozesz rodzić, zwłaszcza z takimi newsami:shocked:

Mnie też dziś krzyż pobolewa i bodbrzusze lekko ciagnie jak na @ więc ratuję się nospą:sad:

Suwaczek z babyboom.plSuwaczek z babyboom.pl
    • CommentAuthorzelkowa
     permalink
    Szpilka, gratulacje. A ja z takim pytaniem czy jak czujecie czkawke malucha i jest glowka w dol ,to odczowacie ja na dole? Nie wiem czy dobrze napisalam o co mi chodzi. Bo ja dzisiaj pierwszy raz czulam ja na gorze i martwie sie ze maly zmienil pozycje ,dodam ze jestem w 39 tyg. Pozdrawiam.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ewa moze rozkręci sie niebawem, ruszaj sie duzo:)

justyn jest opis porodu wrzucony w opisach
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    justy-rz, chcą mnie przetrzymać ze względu na moją cukrzycę ciążową, niby od 38 tyg. poród byłby najlepszy dla małego.

ufff ale stres, leże i myślę, za godzinkę mężuś wróci z pracy to będzie mi raźniej. mamuśka była, teściowa pod telefonem :D wszyscy czekają na rozwój sytuacji, podbrzusze lekko pobolewa (albo już sobie to wmawiam?!)

Suwaczek z babyboom.pl
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Szpilka gratulacje!!! Wybrałas cudne imie dla coreczki :) Ja też noszę w brzuszku Klare!!! :D
    Dziewczyny co z tym buscopanem? Pocieszycie jakos? :/
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    buscopan jest bezpieczny.
    --
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Dzieki
    •  
      CommentAuthorEwa1406
    • CommentTimeMay 27th 2014
     permalink
    Witam sie w dniu terminu porodu.
    Dziś krzyż troche cmi i nic poza tym. Może jakiś maraton w deszczu sobie urządze??? :D
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    Szpilko gratulacje ogromne!!!! :flowers:

zelkowa ja mam Mirę ułożoną główką w dół (wczoraj potwierdzone na usg) i gdy Mała ma czkawkę czuję ją bardziej jakby od strony jej plecków i pośladków. Także nie martw się, możliwe, że pozycja jest bez zmian. Ale gdy wczoraj zapytałam mojego gina, czy Córa może się jeszcze przekręcić to powiedział, że teoretycznie może... ale u mnie zostało więcej czasu, Ty już na finiszu :)

asia04108 buscopan to tak jak nospa, czyli w ciąży bezpieczny i stosowany.

Ja miałam wczoraj wizytę u ginka. Wyniki badań super, hemoglobinka po żelazie podniosła się na 12,5 :) zresztą powiem Wam, że odkąd biorę to żelazo to mam mega super przemianę materii. nie wiem czy to ma jakiś związek, ale faktycznie tak jest... a tak bałam się skutków ubocznych :)
    Niestety skraca mi się szyjka :/ mam leżeć i odpoczywać. wczoraj brzuch twardniał mi często, a wieczorem bolał mnie krzyż :/ Lekarz powiedział, że do terminu mogę nie dotrwać. Muszę jeszcze chociaż miesiąc podźwigać córcię w brzuszku :) dzisiaj spakuję torbę, żeby mieć komfort psychiczny :)
    A jeszcze na dodatek złapała mnie taka ulewa wczoraj, że cała przemokłam :/ mam nadzieję, ze nie skończy się to przeziębieniem...
    --
    •  
      CommentAuthorjustyn-rz
     permalink
    zelkowa ja zazwyczaj odczuwam czkawkę ponizej pępka po lewej stronie, ale czasem rzeczywiście czułam nad pępkiem i też z tego powodu myslałam, że moje dziecię jeszcze się nie odwróciło. Na ostatniej wizycie u gina moje wątpliwości zostały rozwiane, bo głowka na dole. Wydaje mi sie, ze tak możemy czasem czuć, bo przy czkawce to przecież cała klatka piersiowa chodzi. A twoja dzidzia juz odwrócona była? W ostatnich tyg. ciaży jak dziecko jest główką w dól to wydaje mi się , ze raczej małe szanse na to, żeby się z powrotem odwróciło.

Ewa1406 gratulacje, ze dotrwałaś do terminu! Maraton rzeczywiście by się przydał, prosto na porodówke:wink:

jagoda , a jak ty się dzis trzymasz?

Ja się dziś wybieram do mojego synia do przedszkola na akademie z okazji dnia mamy i taty:rainbow: pewnie bede ryczeć jak bóbr, bo bardzo szybko sie rozklejam w tej ciąży:cry:

•  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeMay 27th 2014 zmieniony
     permalink
    1. Ewa1406 - 27.05.2014 (dziewczynka)
    2. zelkowa - 03.06.2014 (chłopiec)
    3. Evey84 - 10.06.2014
    4. jagoda_88 - 16.06.2014(chłopiec)
    5. justyn-rz - 25.06.2014 (chłopiec)

6. P_Madzia - 28.06.2014 (chłopiec)
    7. Jaheira - 29.06.2014 (dziewczynka)
    8. PENNY - 1.07.2014 (dziewczynka)
    9. Karoolka - 8.07.2014 (dziewczynka)
    10. malgorzatka82 - 9.07.2014, 10. doti28 - 9.07.2014
    11. montever - 14.07.2014 (dziewczynka)
    12. Ariella - 18.07. 2014 (dziewczynka)
    13. Dii - 20.07.2014 (dziewczynka)
    14. AniaaaaaaaaM84 - 21.07.2014 (chłopiec)
    15. Anka80 - 22.07.2014 (dziewczynka)
    16. Katiziie - 25.07.2014 (dziewczynka)
    17. KasiaTasia - 27.07.2014
    18. Jolcia1984 - 31.07.2014, 19. skapula 31.07.2014 (chłopiec)
    19. helva - 03.08.2014 (niespodzianka)
    20. Anecia84 - 09.08.2014 (dziewczynka)
    21. endodar - 10.08.2014 (chłopiec)
    22. Magdzikk10 - 14.08.2014 (chłopiec)
    23. Wredi - 18.08.2014 (chłopiec)
    24. bilia- 25.08.2014 (dziewczynka)
    25. Osinek - 04.09.2014 (chłopiec) , 25. magiczka - 04.09.2014 (chłopiec)
    26. AgulkaQulka - 05.09.2014 (dziewczynka)
    27. KatekMuc - 09.09.2014 (chłopiec)
    28. dagus84 - 10.09.2014 (chłopiec)
    29. sardynka85 - 18.09.2014 (dziewczynka)
    30. leoncja - 01.10.2014 (chłopiec)
    31. motylek_ola - 19. 10.2014
    32. annie128 - 29.10.2014
    33. marylove - 4.11.2014
    34. Klementynaaa -06.11.2014
    35. biri - 08.11.2014
    36. Pandora1 - 10.11.2014
    37. Yvoonne - 20.11.2014
    38. milka1984 - 21.11.2014
    39. dynamitka - 20.11.2014 (dziewczynka)
    40. endzi91 - 26.11.2014
    41. Ola - 01.12.2014
    42. mkd - 8.12.2014
    43. Haniutka - 11.12.2014
    44. marzenka1303 - 13.12.2014
    45. kasiakuzynki - 22.12.2014
    --
    •  
      CommentAuthorjustyn-rz
     permalink
    kakai doczytałam:bigsmile: dzielna kobitka z ciebie:clap: dałaś mi nadzieję, po ja też pierwszy poród cięzki miałam:confused: najbardziej mnie zaskoczyło to, ze kazali ci wstac i iść do pokoju:shocked: nie kangurowali Wojtusia? ja po porodzie leżałam bite 2 godz. na porodówce z Mikołajem na piersiach, to było boskie:heartsabove:

o boshe ja już w ścisłej piatce jestem:shocked: patrze i nie mogę w to uwierzyć!!! kiedy to zleciało???

A jak tam Evey84?

• CommentAuthorzelkowa
     permalink
    Uspokoilyscie mnie ,dziekuje. Dzisiaj juz maly normalnie mial czkawke jak zawsze. A glowka w dol juz jest bardzo dlugo. Pozdrawiam i witam sie jako 2.
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    Witam Was moje drogie.

Ja czuję się dobrze. Wczoraj przed spaniem bolało podbrzusze jak na okres, a jak byłam w wc to jeszcze trochę brązowej wydzieliny wyleciało. W nocy pojawiło się kilka kropek na podkładce. Ogólnie to nic mnie boli, mały się wierci i rozpycha. Leżę twardo w łóżku.

Ewka mamy wtorek, więc do dzieła kochana! :)

Suwaczek z babyboom.pl
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Też już chcialabym konczyc.ciaze... Ciągle się.czymś martwie... Jak już mnie uspokoilyscie se.buscopan jest bezpieczny to dzis znowu mi za szybko kroplowke puscily aż mi się dwoilo przed oczami i serce skakalo. Niby mówiły ze ma dziecko to noe ma wplywu no ale skoro mi się tak szybko naczynia rozkurczyly to małej chyba tez... :(((
    •  
      CommentAuthordynamitka
     permalink
    Kaaarolka

Zmienisz mi termin na 20 z dziewczynka ?
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    No właśnie, wtorek, a u mnie bez zmian... Tzn poszłam na zakupy, żeby troche pochodzić i brzuch zaczął sie spinac znów z uczuciem jak na @. Jak wrócę do domy, to pewnie wszystko sie uspokoi :((( i doopa. Wtedy normalnie czekam do przyszłego wtorku, o!
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Ewa zmolestuj meza pochodz po schodach pogadaj do dzidzi i moze cos sie ruszy:) :devil:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    a ze mnie cały czas ta brązowa wydzielina leci. jak idę siusiu i się podcieram to widzę ją na papierze. do tego kłucie w pachwinie. ufff. nerwowo się wykończę :(

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Justyn_rz pisałaś, że mieszksz blisko mnie i Penny? to gdzie dokładnie? pewnie Rzeszów :wink:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Jagoda, jeszcze przede mną urodzisz :)
    --
    •  
      CommentAuthorHaniutka
     permalink
    Byliśmy dziś na Polnej w Poznaniu na badaniu prenatalnym – test podwójny. Przyzwyczajeni do długich szczegółowych badań z opisem u profesora Pawelczyka, z Polnej wróciliśmy rozczarowani i zniesmaczeni.
    Wykonujący badanie (nie wiem czy lekarz czy technik bo nigdzie nie było info. a ja w stresie nawet nie zapytałam) mówił tylko do pielęgniarki. Badanie trwało ok 7 min i było moim zdaniem na odpieprz jak by robiący je był zmęczony nie tylko pracą ale i życiem. W trakcie usłyszałam że warunki badania są trudne – gruba nie jestem a pęcherz prawie pusty bo mówiono że nie musi być pełen. Na USG niewiele było widać. Ja jeszcze coś z obrazu kumałam ale mój mąż nic z tego co widział nie zrozumiał. Po wszystkim byliśmy tak zdegustowani że nie zadaliśmy ani jednego pytania - dodać trzeba stres. Wyniki obu badań będą do odbioru za min 10 dni.
    Udało mi się zapamiętać:
    - przezierność karku 2,20 – szału nie ma ale i tragedii moim zdaniem też nie,
    - kość nosowa – nic nie słyszałam albo mi na słuch padło – miałam wrażenie jak by jej nie zbadał,
    - podgląd organów – mówił że wszystko w porządku - świeciły jak świąteczna iluminacja,
    - CRP 5,40 – chyba,
    - puls 158.
    Ponieważ odczuwamy po tym niby badaniu spory niedosyt to na poniedziałek umówiłam się na kolejne badanie prenatalne, tym razem na miejscu i prywatnie, 3 d, gin z certyfikatem i z polecenia. Pacjentki które przychodzą do niego tylko na ocenę ciąży bardzo go chwalą za dokładne i długie badanie z opisem + zdjęcia + nagranie na płytce.
    Czekamy więc na poniedziałek i na wyniki badań z Polnej.
    --
  1.  permalink
    Haniutka to standard jest w większości państwówek. Ja też przyzwyczajona do min 20 min oglądania dziecia na każdej z prywatnych wizyt, a jak w szpitalu mnie położyli, to tylko słyszałam zdawkowe hasła i następna pacjentka....

Mnie to nie dziwi zupełnie...
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    Ewka, powiem Ci że wszystko możliwe. Póki co leże w łóżku i się obserwuje, ale ruchy małego czuje tak bardzo w dole, tak jakby już był naprawdę nisko i sobie rączkami rozpychał drogę wyjścia. Jak idę siusiu i się wycieram to cały czas papier pobrudzony brązowym śluzem, tak naprawdę czekam na jakieś bóle konkretne... NIe chce za wcześnie jechać do szpitala, bo na bank mnie zostawią, a wolałabym spędzić tam jak najmniej czasu się da :D

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Haniutka u nas w przychodni bylo doslownie 7minut na usg jednej pacjentki

Jagoda porodu nie przegapisz, a caop to moze odchodzic i odchodzic...
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Haniutka ja też bym raczej poszła na inne badanie. Moje samo usg trwało z 15 min a gin omawiała wszystko co sprawdzała. Na osobnych zdjęćiach mam zaznaczone poszczególne rzeczy: kość nosowa, przezierność karkowa, serce itp...
    Tyle, że ja też chodzę na prywatne wizyty. Już mi wystarczy, że niedawno czekałam w państwowej przychodni na krótkie badanie ok 3h :/
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    Też słyszałam, że tego nie da się przegapić. Bardziej się martwię, ze może coś złego się dzieje... różne głupie myśli do głowy przychodzą.

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ją miałam takie brazowa wydzielinę na końcówce ciąży. Nie pamiętam dokładnie na ile przed porodem ale około tygodnia. A w dzień porodu było jej bardzo dużo.
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    dziękuję za uspokojenie mnie Malisiek, w takim razie teraz czekam na jakieś bóle :)

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Pamiętam, jak wtedy świrowałam, że może wody mi się przy tym sączą, ale wszystko było okej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    No ja plamiłam 3 dni po badaniu, a teraz tylko czysty śluz... Brzuch od czasu do czasu się napina i wtedy lekko muli jak na @. Ale nic więcej.
    Mam cichą nadzieję, że do piątku urodzę :)
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    ja teraz tez cały czas świruje, a to czuje za mało ruchów, a to coś ukłuje, zaboli. wolałabym dostać jasne sygnały, pojechać do szpitala i żeby już się zaczęło i skończyło :)

Ewka coś milcząca jesteś od kilku godzin, czyżby to już? :)

Suwaczek z babyboom.pl

Treść doklejona: 27.05.14 21:06
    o jesteś. a już miałam nadzieję, że Cię ruszyło :)

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Jagoda jakbys sie miala niepokoicnp osaczace wody to dawno temu dziewczyny pisaly ze to mozna sprawdzic chyba za pomoca papierka lakmusowego ale pewnosci tu nie mam,moze ktos cos sobie przypomni
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Haniutka, anairda1986 z tymi badaniami to wszystko zależy od chęci lekarza.... Ja prowadzę ciążę na NFZ i mój lekarz na każdej wizycie robi mi takie szybkie USG, ale jak miałam te główne, ważne to i 40minut i godzinę poświęcał, a w zasadzie ile potrzeba czasu. W szpitalu państwowym też miałam USG - też długo trwało i było bardzo dokładne, a lekarka wszystko opowiadała. Oczywiście na NFZ nikt nie nagrywa mi płytki itp... ale badania były przeprowadzone rzetelnie.
    A znam koleżanki które prywatnie chodziły, a badanie za które płaciły kupę kasy, było przeprowadzone "po łebkach" - tak więc tu najważniejszy jest czynnik ludzki!
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    jagoda_88: o jesteś. a już miałam nadzieję, że Cię ruszyło :)

No jestem :((( Lipa
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    Ewa nic sie nie martw jestes juz po terminie wiec urodzisz lada dzien i utulisz Amelke:) ja tez rodzilam Maje po terminie co prawda tylko 3 dni ale byly strasznie meczące...
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthorPandora1
    • CommentTimeMay 28th 2014
     permalink
    Anka80: Ja prowadzę ciążę na NFZ i mój lekarz na każdej wizycie robi mi takie szybkie USG, ale jak miałam te główne, ważne to i 40minut i godzinę poświęcał

Mam tak samo. Prowadzę ciążę w przychodni przyszpitalnej. Super dokładne, długie wizyty, a lekarz na genetycznym poza tym, że tłumaczył co widzimy, opowiadał jeszcze o rozwoju dziecka.
    Jedyny minus jaki jest oczywisty to to, że lekarze schodzą do przychodni jak na oddziale nie dzieje się nic krytycznego. Jak jest jakaś akcja to przychodzą z opóźnieniem i się robi poślizg średnio koło godziny. No ale nigdy 3h jak u Yvoonne :) A no i przeniosłam się na NFZ z wizyt prywatnych, z których byłam niezadowolona, bo miałam wątpliwość czy lekarz ma kompetencje czy tylko trzepie kasę :/
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja miałam państwowe usg właściwie raz (przy przyjęciu do szpitala przed porodem) i hmmm badanie przeprowadzono tak jakby mnie przy nim nie było...
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    hej dziewczyny jak radzicie sobie z czekaniem na wizyte?ja mam teraz co miesiac i juz po tygodniu nie moge sie doczekac nastepnej:)i zaraz ciagle sie martwie ze cos jest nie tak dopiero jak pojde na wizyte to sie uspokoje ale tez nie na dlugo...
    -- p:
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Witam wszytskie przyszle mamusie,
    mysle ,ze juz oficjalnie moge sie do Was dopisac..wczesniej sie balam,ze cos pojdzie nie tak:/
    -
    Gratuluje juz rozpakowanym a tym na koncowce zycze szybkiego i pomyslnego rozwiazania :)
    -
    ja termin z Om mam na 16 grudnia ale ja obstawiam 18 gdyz owu byla 16/17 dzien cyklu;-) potwierdze w piatek za tydzien po wizycie u poloznej .

pozdrawiam
    • CommentAuthorjagoda_88
    • CommentTimeMay 28th 2014 zmieniony
     permalink
    endzi, ja na początku miałam wizyty co 3/4 tygodnie (w związku z torbielą na jajniku, później doszła cukrzyca), na szczęście torbiel się wchłonęła ale wizyty pozostały co 3 tyg. a od 28 tyg. ciąży Pani doktor chciała mnie już widzieć co 2 tygodnie :) niby odstępy między wizytami niewielkie, a mimo to za każdym razem odliczam i się doczekać nie mogę :)

Ewa jak tam?

lady bird witamy :)

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Tak to niestety jest ;) Ja tez mam standardowo co miesiąc. Pierwsze dwa tyg są ok, ale drugie dwa się ciągnąąąą ;)
    --
    •  
      CommentAuthorHaniutka
     permalink
    Cześć Ladybird, co raz więcej znajomych ciężarówek na forum :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    Mogę powiedzieć, że dziś prawie totalna cisza :((((
    Już nie mogę doczekać się jutrzejszego porannego KTG, bo wtedy pogadam z ginem, zbada mnie i wszystko sprawdzi. Mam nadzieję.
    --
    •  
      CommentAuthorOsinek
     permalink
    Oj Ewa współczuję tego wyczekiwania :(

ladybird - witaj :)

endzi - to normalne :) czujesz ruchy to będzie łatwiej :)
    --
    •  
      CommentAuthorHaniutka
     permalink
    endzi91 ja zastanawiam się nad kupnem detektora tętna płodu :wink: Właściwie to jest to tylko kwestia wyboru który kupić. Jak będę miała gorsze dni to sobie bobasa będę podsłuchiwać :tongue:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.