dziewczyny, czy macie też albo słyszałyście o opuchniętych wargach sromowych w ciąży? Własnie dzisiaj podczas wieczornej kąpieli zauważyłam, podejrzałam lusterkiem i jestem w szoku - wszystko jakby 2 razy większe! nie boli, nie swędzi, ale taki dyskomfort jest... Mniejsze wargi dużo bardziej wystają niż zawsze a duże to już WIELKIE... co Wy na to?
mell, myślę, że warto - naprawdę. Polecają lekarze, w skzole rodzicielstwa nas uczyli. Ja ćwiczę;
Ciężaróweczki, wrzuciłam opis naszego porodu w wątku "wszystko o porodzie- nasze historie". Niektórzy nie polecają czytania opisów porodów w ciąży, ale ja mam naprawdę pozytywne wspomnienia, więc to trochę taka historia "ku pokrzepieniu serc" i dla dodania odwagi.
ja jeszcze niestety 2w1 ;) musze jeszcze poczekac pare dni bo M umowił sie tak z Mikołajkiem :P bo sobie obliczył ze jak poczeka te pare dni i popowrocie naszym do domu weznie sobie urlop to wyjdzie tego akurat 10 dni i wtedy dostanie dodatkowe pieniazki za ten urlop :D ciekawe czy mały posłucha tatuska :)
ja własnie wróciłam ze szpitala - jednak fałszywy alarm - ktg ok - badanie polożnicze również nie wskazywało na poród - mam czekać do czwartku - a jutro jeszcze wizyta u Ginki ide spac pa
Kfiatuszku to dopingujemy Mikołaja aby pozostał w brzuchu mamy jeszcze te kilka dni :D Aga kurcze no ... aż dziwię się, że już Cię nie zostawili - wiesz u mnie "40" (odnośnie 40tc) już trzymają do rozwiązania. Ale może to dobrze, masz ten komfort domowych pieleszy :P Jutro ginka może pobudzi Julkę - śpij spokojnie!
jesli jest wszystko ok - to przy pierwszym dziecku nic nie robią przynajmniej do 7 dni - KTG było ok - ruchy dziecka prawidłowe - ułożenie również - żadnego rozwarcia - więc za 3 dni mam znowu pojawić się w szpitalu - a dzisiaj jeszcze ide kontrolnie do ginki - może ona podejmie inna decyzję??? Szkoda, że wizyte mamy dopiero o 19.
Nic mi nie mówiły o liczeniu - ale jak na razie nie muszę - bo Małą czuję non stop - daje się we znaki:) nawet z liczeniem bym nie nadążyła ha ah Buszuje ile się tylko da :) Troche wystraszyła się odgłosów KTG - ale jak tylko przyciszyli - to dopiero nie nadążyłam wciskać guziczek :) A najlepiej działa jak mój mąż śpiewa piosenkę starą jak świat - a ulubioną mojego teścia "Siadła pszczółka na jabłoni...." . Wtedy zaczyna się rewolucja taneczna w brzuchu.
SKurcze czuję cały czas - więc jak twierdzą lekarze prawidłowo - oczywiscie wieczorkiem jade na badanie - więc może od wczoraj coś się zmieni???
EMKAF - też na to liczę - tyle, że u mnie na razie żadnych zmian jak na razie - mała w brzuszku szaleje i ani chce wychodzić:) skurcze przepowiadające jak miałam tak mam Na szczęście o 20 mamy wizyte u ginki - aby już powiedziała, że są jakieś oznaki do porodu .
A tak na marginesie to jakoś dzisiaj pusto na forum - hm chyba to przez ten mróz - albo już niektóre się rozpakowują:)
jejku, nie mogę się doczekać kolejny maszych dzidziusiów! trzymajcie się KOŃCÓWECZKI nasze. I faktycznie - wyjścia nie ma - tak czy siak URODZICIE WKRÓTCE :)
Mell we wszytkich poradnikach, które czytałam piszą że wrato i należy. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie robić tego przy siusianiu, bo mocz może się cofać. Ciężaróweczki z topu listy - kciuki zaciśnięte
Końcóweczki się zwarły i pozostają spakowane ;) Pozdrawiam dziewczynki i nadal trzymam kciuki. Apropo poradników... MOże polecicie fajną książkę na okres "po porodzie" o małej dzidzi, jak sobie z nią radzić.
Ok ja jade do szpitala juz na obserwacje - ginka mnie skierowała bo już wód ubyło i białko w moczu sie pojawiło - trzymajcie kciuki - jak coś to dam znac Izuni -pa pa
ja jestem jeszcze ale cos czuje ze nie długo :) kregosłup mnie napierdziela na dole.. pamietam jak toz Kapselkiem było tez mnie bolało prawie cały dzien a na drugi dzien rano sie mały urodził:) oczywiscie wtedy myslalam ze kregosłup boli mnie poprostu z przeciazenia :) ohh jak mały chce wysjc dzis to oby poczekał do tej 2 az M wroci z pracy :) Kacperek zaczekał ale po 10 minutach zaczał sie niecierpliwic :D
a wogole jak wod mogło ubyc ?? mozna tego nie zauwazyc??? aga trzymam kciuki za was :)
Kfiatuszku czułam bóle takie @-we tylko o wiele mocniejsze, były regularne no na wkładce pojawił się różowy śluz ... Wody sączyły się przy każdorazowo oddanym siusiu a chodziłam dosłownie co 5 min.
UWAGA! - UWAGA! - UWAGA! Dziewczyny Aga już tuli Julkę w ramionach Julka urodzona CC o 0.40, waży 3100g i 55cm. Ma się OK. Ja dochodzę do siebie - pozdrowienia.
Agatko GRATULACJE dla Ciebie i Męża - zdrówka dla córci :D
dziewczynki wy macie niektore mlodsze dzieci- mialam przez tydzien chrzesniaka 3letniego i chodzil za mna i glaskaj Olcie co chwila:) A potem padalo pytanie: a wyjmiesz ja?? ....yyyy, po kilku takich pytaniach, wymyslilam historie: ze Olcie wymie Mikolaj po swietach ale teraz tu musi zostac bo to teraz jest jej domek... Jak dyplomatycznie wybrnac z takiego pytania? Czy dobrze oszukiwac Mikolajem? Jak odpowiedziec na pytanie: a jak Olcia sie TAM znalazla?? - na cale szczescie to ostatnie nie padlo...
kolejna malusia Julcia na swiecie:)))) niesamowite...
Emkaf my mowilismy ze rodzice sie kochaja przytulaja caluja i jak juz tak mocno sie pokochaja to w brzuszku mamy rosnie dzidzius. powiedzielismy tez ze pan dr wyjmuje dziecko przez brzuch. Gaba miala 4lata jak jej tlumaczylismy :)
My tłumaczyliśmy też w podobny sposób - że jak rodzice bardzo bardzo się kochają to w brzuszku mamy pojawia sie dzidziuś i pan dr ma specjalny kluczyk którym otwiera brzuch i wyjmuje dzidzi - długo moje dzieci myślały że to przez pępek pan dr wyjmuje dzidzi Taki 3latek "przyjmie wszystko" z 5-cio latkiem już gorzej
Jejku- przez pępek? A nie lepiej prosto i bez udziwnien powiedzieć,że mama ma specjalną dziurkę, przez którą bobas wychodzi? Wiadomo,że informacje nalezy dostosowac do wieku dziecka- jednak ja nie oszukiwałam w tym temacie mojego syna i oczekuje,że on tez nie bedzie mnie w żadnym innym oszukiwał....