Aneczko na pewno doczekasz sie juz niedlugo, a moze masz juz bulgotanie, a myslisz, ze to tylko trawienie ;) Ja teraz dostaje zawodowe kopniaki - chyba bede miala pilkarza ;)
dzisiaj wyczytalam ze najnowsze badania jakiegos Szweda (chyba Szweda, zapomnialam) donosza, ze kwas foliowy w ciazy podwyzsza ryzyko przeziebien i 'swiszczacego oddechu' u dzieci do 18 m-ca zycia- Metro UK. To ryzyko przy kwasie foliowym podnosilo sie o gora 10%, ale musieli o tym napisac:/ Dodajac, ze jednak Folik pomaga w wazniejszych schorzeniach i jednak kobiety nie musza sie tymi badaniami przejmowac... To po cholibke to publikuja? Mama Emi juz prawie zbladla czytajac:)
WOW od czego tu zaczac wrocilam z USG to byl chyba najpiekniejszy dzien w moim zyciu,maluszek ma 7,5 cm dlugosci,wiercil sie i fikal koziolki:D jak go zobaczylismy z tatusiem to lzy w oczach dobrze Emkaf ze powiedzialas mi o tych chusteczkach zmierzyli mu plyn na szyjce wszystko w normie pobrali mi krew zeby jeszcze sie upewnic ze wszystko ok,zwazyli mnie jak narazie przytylam niecaly kg szkoda tylko ze USG trwalo tak krotko i ze w UK robia tylko 2 w ciagu calej ciazy
jak dodajecie zdjecia to je skanujecie czy w jaki sposob inny?bo myslalam ze mozna je dostac tez na plycie ale jednak nie
z tym wydluzeniem macierzynskiego to i tak zrobili matki w "jajo" do tej pory przy kolejnym dziecku urlop sie o 2tyg wydluzal i tak np ja przy drugim mialam 20tyg a teraz nie wazne czy to 1, 2 czy 3 dziecko to i tak 20tyg dostaniesz. fakt jak sie ma pierwsze dziecko to cieszy ale zobaczycie ze przy drugim poczujecie niedosyt.
jedyna pociecha to zmiany dot. urlopu wychowawczego bo w koncu zaczynaja rozsadniej do tego podchodzic i planuja podwyzszyc stawki na ubezp. emerytalne
Nie było mnie jeden dzień a tu już tyle ciekawych i nowych wieści
Pandy - śliczne zdjątko niech Maluszek rośnie zdrowo. Moja Kruszynka w tym samym czasie miała 77mm.
Wczoraj tylko raz miałam skurcz rano no i wieczorkiem silniej pobolewał brzunio ale narazie jest ok. Jak tylko wrócę od lekarza to dam znać co u Mojej Kruszynki.
Mój M za to do brzuszka cały czas mówi Maja, no ale zobaczymy. M na początku chciał chłopca, potem miałam objawy dziewczynkowe i stwierdził, że będzie dziewczynka (takie ma przeczucie). Mi bardzo marzyła się dziewczynka, ale im dalszy etap ciąży to mi to jest obojętne, najważniejsze żeby Dzidzia była zdrowa i żeby nic się złego nie działo.
Hej, wynika z tego te macierzynskie to troche kosztem tacierzynskich, ale ja sie ciesze, ze probuja angazowac tatusiow :) no ale poniewaz jest ten urlop fakultatywny TO ZAWSZE MOZNA Z NIEGO SKORZYSTAC :)A gdzie jest napisane, ze rodzace na koniec roku tez sie zalapia na 20 tygodniowy urlop macierzynski??
Pandy, pieknie widac dzieciaczka :) ja tez mam takie zdjecia i wklejam je do ksiazeczki zaby miec prezent dla mojeog kropka pozniej :)
o to jest tu: Zgodnie z przepisem przejściowym, wydłużenie urlopów dotyczyć będzie również pracowników korzystających z urlopów macierzyńskich w dniu 1.1.2009 r. (tj. w dniu wejścia w życie ustawy).
jak widzę jeszcze kolejka za mną "w kupie" nikt się nie rozdwoił??? Moja Juleńka już ma 2 tyg - wczoraj byliśmy u pediatry kontrolnie - ładnie przybiera na wadze - i wszystko jest ok no i do cyca muszę ją przystawiać jak najczęściej aby pobudzic wytwarzanie mleka - bo pokarm mam tylko że mało jak dla mojego głodomorka:)
Dziewczyny odkryłam na forum wątek NPR po porodzie (dzięki pomocy lepiej zorientowanych). A jakie wy macie plany odnośnie tego okresu. Będziecie się oserwowały, stosowały antykoncepcję, czy wariant mieszany???
Ja jestem zdecydowana przeciwniczna srodkow antykoncepcyjnych wiec bede sie obserwowac, i choc wiem, ze jest pewne ryzyko ponownej ciazy (a na moment obecny wolalabym miec przerwe) to zdam sie na wole nieba :)
własnie ja tez się zastanawiam co po porodzie z antykoncepcją... hmmm.. brałam tabletki przez 8 lat... i jakoś mam dosyć - mam poczucie trucia się :/. Zobaczymy. Może jednak naturalnie - poobserwuję się z pomocą 28 dni...?
Kurcze myślałam, że już są jakieś wieści od Mai ... Dziewczyny jak tam samopoczucie - trochę mnie nie było i nie miał Was kto poganiać ma porodówkę :P Kfiatek, Alexi dalej z brzuszkami?
Witam po wizycie. A więc tak: łożysko się nie odkleja i nic złego się z nim nie dzieje, jeśli dobrze przeczytałam na karcie to mam napisane szyjka wydolna ujście wew. gładkie – chyba dobrze (tzn. lekarz powiedział, że jest dobrze). Kazał dużo wypoczywać i przepisał leki. Nazwy napiszę później jak kupię w aptece, tzn.jednego leku nie mogę sę doczytać a pozostałe dwa to magnezin500 i sorbifer. FL i BPD odpowiada 16 tygodniom ciąży Dzidzia była dziś ruchliwa, ale nie chciała pokazać co ma między nóżkami, a na koniec odwróciła się pleckami i pupcią Wizyta kontrolna za 2 tygodnie
Misia-lidek to super wiesci:D jak dluga dzidzia juz jest?wlasnie zauwazylam ze jestesmy w tym samym kwadraciku na linijce:) nie moge uwierzyc ze to drugi trymestr:D
Pozdrowienia dla wszystkich ciężaróweczek. Wszystko widzę dobrze się układa. też zastanawiałam się nad antykoncepcją po ciąży. Myślę o bardziej pewnej metodzie niż obserwacja, ale mam złe wspomnienia po tabsach. Hormony to tycie, rozstępy, cellulit, prawie zerowe libido, u mnie problemy żylne i późniejsze problemy ze śluzem i owulką po odstawieniu. Tragedia. Gumek nie znoszę, wkładka domaciczna to też hormony... i co mi zostaje?
Pandy, teraz nie wiem ile ma moja Kruszynka bo doktor sprawdzał głównie łożysko i szyjkę, a kość udową i odległość dwuciemieniową zmierzył żeby sprawdzić czy dzidzia odpowiada wiekowi ciąży, ale nie wpisywał wymiarów. Nie chciał męczyć dzieciaczka bo powiedział, że jeszcze zdążymy go dokładnie obejrzeć;-)
a ja dzisiaj od rana mam dziwny bol brzucha:/ czasami jak sie nachyle lekko to czuje take promieniujace jednorazowe uderzenie dosc mocnego bolu- wzielam nospe, zjadlam sniadanko i obserwuje siebie... do tego jakos mokro w gatkach. jak to sie utrzyma do popoludnia bede sie kierowac do szpitala. boje sie strasznie
Emkaf tylko spokojnie. Najlepiej połóż się i odpocznij. A powiedz masz mocne parcie na pęcherz? Najlepiej załóż wkładkę i obserwuj czy robi się wilgotna bo może to sączenie się wód płodowych ... Jak coś to kierunek szpital!
wlasnie- mocne parcie na pecherz mam- doslownie co 2 min sikalabym po 2 krople... ale nie mam jakichs fal bolu, albo boli albo nie. chcialam sobie skontrolowac czas, ale nie da rady bo to nic regularnego. mam sie martwic tym parciem na pecherz?
jak siedze to jest wsio ok, jak stoje lub chodze to odczuwam. mam nadzieje ze mala sie glowka odwrocila w dol (bo ostatnio byla na gorze) i dlatego to sie tak dzieje...