Śmieszka każda infekcja dróg rodnych (i nie tylko rodnych) jest w jakimś stopniu zagrożeniem dla malucha. Nie martw się na zapas, jesteś pod opieką gina i on wie co robi zlecając Ci takie a nie inne leki. Ja miałam w ciąży niby infekcję dróg moczowych, niby zaleczyli ale chłopcy urodzili się przedwcześnie to fakt, ale mieli straszną infekcję płuc - to, że wcześniaki rodzą się z niewydolnością oddechową to raczej norma, ale u nas płuca były w strasznym stanie - właśnie podejrzewali to zapalenie dróg moczowych - chyba jednak nie do końca było wyleczone albo po prostu powróciło ...
misia-ludek super historia emkaf niezly opis ja zrobilam test na 4 dni przed i nic mi nie wyszlo a jak powtorzylam test 2 dni po spodziewanej @ to juz byly wyrazne kreseczki
misia ale się uśmiałam posypuj drugą historię, może nikt tu z obecnych nie zwymiotuje :) Milena, mój pępek też jeszcze w środku, ale chyba zaczął się napinać bo jakoś płytszy się zrobił, przynajmniej takie mam wrażenie. A na problemy z miejscem intymnym gin dał mi globulki PIMAFUCIN.
Hej dziewczyny :-D po dłuższej nieobecności znów na Was napadam jak tygrys zza krzaka :-D Mówiąc szczerze to od forum odsunęła mnie kwestia finansowa...było wiele wydatków...myślałam, ze nie moge tu juz pisać ale widzę, ze jednak moge cos skrobnąć ;-) mąż obiecał, że w poniedziałek dostane kaskę i opłacę abonament, ciesze sie z tego bardzo i mam nadzieję, ze nie zostanę do poniedziałku przepędzona przez forumowego fiskusa :-D U nas wszystko bardzo dobrze, jesteśmy w połowie 8 miesiąca, wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach szkoły rodzenia.
Dziewczyny mam taki mały dylemat. Moja ciąża przebiegała z komplikacjami i przez cały czas modliłam się, żeby donosić. usg z 32 tc pokazało jednak, że wszystko się unormowało - łożysko poszło do góry, szyjka ma ponad 5cm i jest zamknięta, a mój Synek ważył wtedy 2kg, czyli niemało. Do tego mam dość dużo wód płodowych, co sprawia, że mój brzuszek ma już całkiem imponujące rozmiary. Przed ciążą była ze mnie filigranowa dziewczynka (1,61m i 51kg). Obecnie jestem w 34 tc, a termin wg OM mam na 5 lutego, ale wg poczęcia (obserwowałam się więc mniej więcej wiem) dopiero na 13 lutego. Zastanawiam się, czy przy donoszonej ciąży można podjąć jakieś działania, które delikatnie zmotywowałyby Małego do opuszczenia brzuszka trochę przed terminem. Boję się rodzić bardzo duże dziecko. Do 13go II to on będzie ważył nieźle ponad 4 kilosy!!! Słyszałam o następujących sposobach: mycie okien (bleee), sex , herbatka z liści malin. I co wy na to?
Mimika duze dziecko mozna szybko urodzic ;) moje mialo 4400 i urodzilam w 15 minut ;) a wypedzania nic nie daja ja probowałam ;) dziecko wyjdzie kiedy bedzie chciało:)
hej dziewczyny. jestesmy po USG. Małgosia ma się dobrze, wazy 3kg, jest gogotrwa do wyjścia na świat. mam tylko jedną małą wątpliwość : ZMNIEJSZONA ILOŚĆ PŁYNU OWODNIOWEGO. 6cm. Pani dr ( dobry specjalista) powiedziała, że to nie jest źle, ale wpisała informację o zmniejszonej ilosci na oisie dla naszej Pani dr. No i jak spytałam, co to dla nas znaczy, powiedziała, że trzeba obserwowac ruchy dziecka i jakby cos z ruchami było nie tak to kontroluje się na KTG.. POMÓŻCE - któras miała taką ilośc płynu owodniowego? Tylko prosze o konkrety... 38 tydzień, to podobno moze tak być. Ale CO WY NA TO? A Małgosia ma już ciasno.
tylko, prosze nie wklejajcie mi info z netu, bo już przejsrzałam. Chodzi mi o osobiste doświadczenia. moze zzerknijcie, czy któras miała podobne info na usg? zwłaszcza te, które już urodziły.
Mimika moja koleżanka położna, że na przyspieszenie najlepszy jest sex, tylko taki ostry jakbyś była wyposzczona przez całe 9 miesięcy. Ona też do tego się zastosowała i rano dostała skurczy, do szpitala pojechała dopiero jak miała spore rozwarcie, no ale to położna, więc wiedziała do kiedy może posiedzieć w domciu. Poza tym sperma działa skurczowo.
Nooo, ja jak już będę mogła...to wcale nie będę udawała, że wyposzczona jestem, bo...jestem na maksa....seks mi się śni po nocach...nie zawsze z przystojniakami ;)))
Z tym serduchowaniem, to mocno wyposzczona nie jestem, bo jakos ciaza dobrze wplywala na moje libido:) Troche M spadlo, ale za tydzien bedzie bardziej meczony:)
Kako ja Ci nie pomoge, bo nawet swojego poziomu wod nie moge sprawdzic, bo tu juz usg nie robia- tylko narazie liczyc ruchy i czekac. Ale jezeli lekarka powiedziala, ze nie jest tak zle i dalej nic z tym nie robi, to widac naprawde nie jest zle- moze mala jest poprostu bardzo duza.
mała nie jest bardzo duża. raczej normalnej budowy. ale uspokajam się - faktycznie jakby było źle, to by alarm wszczęła. Zobacyzmy co w pon nasza pani dr powie
kako ja miałam mało wód, o ile dobrze pamiętam to już w 31 tyg, miałam 8 cm, a potem spadało i jak rodziłam zwrócili na to uwagę. Myślę że nie masz się czym martwić, lekarz się nie niepokoi, więc i ty bądź spokojna. U mnie było na dodatek duże dziecko.
Hej dziewczyny. Dzisiaj poddaję temat PRAWNY. Po macierzyńskim chcę wykorzystac urlop wychowawczy. Mam taką sytuacje, ze wiadomo, ze jeśli nie złożę podania o wychowawczy, to otrzymam zaraz wypowiedzenie ( oczywiscie wniosek o wychowawczy złożyłabym w czasie amcierzyńskiego, wiec nie mogę dostać wtedy wypowiedzenia od dnia złozenia wniosku do końca okresu wychowawczego - wiec jestem spokojna). Ale PYTANIE: co z URLOPEM WYPOCZYNKOWYM? Prawie cały mi zostanie z tego roku + to, co w przyszłym. I co zrobić - bo jeśli najpierw po macierzyńskim bym poszła na urlop wypoczynkowy ( którego pracodwaca wiem, ze musi udzielić), to czy jednak, w czasie tego nie moze mi dać wypowiedzenia...? Ciekawa jestem jak to jest..nie mogę znaleźc w necie takiej sytuacji.
W sumie moge itak wziąć bezpiecznie ten wychowawczy od razu, ale interesuja mnie jednak te dni wypoczynkowego...
dobre rady zawsze w cenie:) mój M ma wolne od świąt aż do pon po Nowym Roku więc po Świętach działamy:) a wyposzczeni oboje bo on ma obawy ostatnio i mało ulega...
Witam dziewczyny. W tym nawale przygotowań nie miałam kiedy zajrzeć, no i też kiepsko się czułam. Co do drugiej historii to jest dość niesmaczna. Nie jest związana z ciążą, tylko ze starszą panią po 70-tce, która bardzo się wstydziła i nie dała się dotknąć rodzinie w miejsca intymne, a nie mówiła, że ją coś tam boli. A wiadomo osobie starszej ciężko jest się dokładnie umyć na dole. Gdy już ta pani leżała w łóżku bardzo osłabiona, to rodzina wezwała w/w onkologa, gdy zajrzał w wiadome miejsce, omal sam nie zwymiotował. Starsza pani miała tam okropnego i sporego ropnia, który miał bardzo nieprzyjemny (mało powiedziane) zapach (tak, że momentalnie go odrzuciło). Dodam, że przez ten ból starsza pani gdy się wypróżniała to nie mogła się podetrzeć, więc można sobie ropnia wyobrazić. Dr przez tydzień po wizycie czuł wokół siębie ten zapach. Starałam się opisać tą historię dość delikatnie, ale jeśli kogoś uraziłam tą historią to bardzo przepraszam.
Misia-niezła ta historia Emkaf nie mam pojecia ale nie mniej jednak nie życze Ci zebys Świeta w szpitalu spedzała ale słyszałam ze w UK szybko do domu wypuszczaja-chyba nasza kolezanka żelkowa urodziła po swojej Wigilii i wiem ze dosc szybko wrócila do domu
EMKAF, znajoma położna mówiła, że dużo porodów jest w świeta - po wigilii i w nowy rok. Bo się kobitki objedza i jak je potem przezyście to na całego:) A w nowy rok to pewnie po emocjach, moze hałasie, moze szampanie...? ALE TRZYMAJ SIĘ DO 2009!
hej! po wizycie u naszej pani prof. szyjka się jeszcze nie szykuje – powiedziala, że w ciągu tygodnia NA PEWNO DOŁEM NIE URODZĘ. Więc czekamy. Gdyby coś niepokojącego, to do szpitala, a jesli ok, to na 29.12 mamy skierowanie, zeby zrobić KTG ze względu na te małe ilości wód. jak bedzie ok, to pewnie do domu i dalej bedziemy czekac. Jakby coś budziło wątpliwości pani dr po tym ktg to… no moze byc cesarka. Ale narazie mamy spokojnie spedzac święta i nie martwić się niczym. :) CZYLI SZYKUJE TORBĘ NA CAŁEGO I ZOBACZYMY. ALe – BYLE BYŁO OK I DOCZEKAC DO TERMINU:)
ale az mi ciśnienie skoczyło u pani dr pierwszy raz, bo na poczatku powiedziała, ze chyba po świetach się KŁADZIEMY… ale potem mowi, no dobrze- najpierw zbadamy. I moja szyjka ją przekonała do, jak to nazwała – „odroczenia” i tylko wstepnie na to ktg skierowanie. ale z torbą .. JEJKU :)
Skacze Aniołek, skacze po chmurkach, niesie życzenia w Anielskich piórkach. Niesie w plecaku babki i świeczki, a w walizkach złote dzwoneczki. Wesołych Świąt!!!
link ze stronki internetowej czy zdjecia? jak ze stronki to bezposrednio przez klikniecie na 'adres obrazka' (najczesciej 2 razy: 1 , odblokowac popsy i potem kolejny raz) ; jak zdjecia to chyba wiesz, bo juz na brzuszkach wrzucalas
a my jestesmy po wizycie u poloznej, o szyjce nic nie mowila, ale ze mala jest bardzo nisko i moze naprawde niedlugo sie wszystko zaczac- potwierdzila, ze Swieta temu sprzyjaja:)
Witam po dłuższym czasie. Mam pytanko, czy któraś z was miała problem z szybkim pulsem. U mnie bez leków które na to dostałam to ok 110-120/min, po lekach spada na jakiś czas do około 90-100/min.
J tez myslalam do 13 tygodnia ze bedzie synus ale jak lekarz powiedzial zebym raczej przygotowywala sie na corcie to bylo to bardziej prawdopodobne, a teraz juz sie corcia potwierdzila! Wazne zeby bylo zdrowe mi bylo obojetne czy synek czy corcia, ale M chcial bardzo corunie i ma!!!