U mnie mrozow nie ma i tak i tak cisza:) Mala sie tylko wypina od czasu do czasu i jak ide spac szaleje na calego. Po wczorajszych spacerach pachwiny i dol brzucha dosc mocno daja sie we znaki, dzisiaj sprobuje to powtorzyc, ale z M, bo ma wolne. Bede informowac:)
Witajcie :) Jestem Ashley i właśnie zaczęliśmy z maluszkiem 18tc. Ostatnio w wolnych chwilach podczytywałam wątek wyprawkowy, ale już skończyłam (zajęło mi to miesiąc), więc teraz będę podczytywać przyszłe mamusie. Zaraz wstawię stosowny suwaczek i dopiszę się do listy. Pozdrawiam serdecznie!
ja golę się nadal sama w domu, ale jest coraz gorzej, szczerzę mówiąc to nic nie widzę, tylko jadę na czuja :O potem mi tylko mąż coś wspomina, że się zacięłam :) ale racja racja, ja położnej bym się nie dała, one mają takie wyczucie, jak fryzjerki czeszą włosy.
co do golenia, sama nie wiem.... jeśli ktoś się nie goli na co dzień tak jak ja.. wolę, żeby położna mnie ogoliła i czytałam, że robią to tylko w miejscu ew nacięcia. Nie golą całości, ponieważ szybciej wtedy o infekcję i wszelkie podrażnienia. Dla mnie to by było git. Tylko jak jest u mnie w szpitalu naprawdę to nie wiem.
To zależy nie wiem od czego. blisko 12 lat temu musowo golili, 8 lat temu przy synu zrobili mi tylko lewatywę a przy dziewczynkach ani lewatywy ani golenia a przy ostatnich porodach byłam mocno zarośnięta bo mi się nie chciało golić i jakoś mi to nie przeszkadzało (i nadal nie przeszkadza) Moja Gin mówi by nie wygalać sie w okolicy sromu bo to sprzyja jak najbardziej infekcjom
dziękuję za miłe przywitanie. o 18.30 lece na USG, możliwe że już płeć się uda podejrzeć powiedział spec - jak się uda to nie omieszkam się pochwalić :D
Ja wlasnie wrocilam od doktorka (badania polowkowe) i Julcia nie zmienila sie w chlopca ale lekarz podejrzewa ze ciaza jest starsza o ponad tydzien po ktg i zmierzeniu dzidzi powiedzial ze bardzo duzo sie rusza i ma juz 25cm i prawie 500gram. Z ta starsza ciaza to by sie zgadzalo bo serduszkowalismy z M wlasnie o kilka dni wczesniej niz lekarz obliczyl Ja jak sobie obliczylam wg. serduszek to termin mi wychodzil na 27 maja a lekarz obliczal wg. OM i wychodzi 1 czerwiec... Dostalam tez skierowanie na usg 3 i 4D jutro zrobie termin Nie jestem Wam w stanie opisac mojej radosci, tak bardzo sie ciesze!!!
co do golenia, to słyszałam ze niewolno na zero, bo to wlasnie sprzyja infekcjom tak jak AND wspomniala. Parę kłaczków trzeba zostawic dla tych potrzebnych bakterii a lista wydłuza sie z dnia na dzien -super :) Wiem dobrze Jacusia co czujesz a ja dzis kupiłam 4 pierwsze ciuszki i niemoge sie napatrzec
to prawda, przy dużym brzuszku to tylko na czuja można się golić, postaram się przed samaym terminem co kilka dni golić żeby nie zarosnąć do obowiązkowego szpitalnego golenia,
a co do lewatywy to mówili na szkole rodz. że jak nie chcesz to ci na siłe nie zrobią ale z drugiej strony położna zadała nam pytanie: czy chciałybyśmy zrobić kupę przy obecnym męzu hehe
Inka kilka dni czasami godzin przed ważną chwilą jest może nie tyle rozwolnienie ale rzadka częsta kupa - organizm sam wie co robić i się oczyszcza. Nie zdarzyło mi się zrobić kupę podczas porodu
ale jest to możliwe, niestety nie ma reguły. Na filmach z porodów, które oglądałam, tak właśnie się działo, ale kobieta nie zwraca na to wtedy uwagi. Lekarze i położne też się nie oburzali.
mi sie połozna zapytała czy chce lewatywe a ja powiedziałam ze nie bo byłam w wc rano jak mi wody odeszły a ze nic juz nie jadłam bo nie było mi wolno to nikt mi nic nie narzucał.a szczerze mówiac nie wiem czy cos mi sie zdzrzyło zrobic-nie myslałam wtedy o tym a poz atym jak mąż miałby to widziec skoro nie stoi naprzeciw ze sie tak wyraże tyłka tylko trzyma za reke ????
Izunia a jeśli można spytać to w którym tygodniu urodziłaś swoje bliźniorki? :)
emkaf nie dziwię Ci się z tym humorem, ja to bym chciała w 38 tygodniu mieć z głowy wszystko, a jak myślę o przenoszeniu do 42 to mnie ciary przechodzą... :O
milena ja też chętnie poproszę...nawet o podwójną lewatywę! :D
pewnie bol tak da wam w kosc, ze nawet nie bedziecie pamietaly, ze takie cos jak 'lewatywa' istnieje... ja stawiam na samooczyszczenie sie organizmu przed porodem
Larkaa patrząc na Twój suwaczek to jutro zaczniesz 36tc, to moje chłopaki już 5tyg radziły sobie same poza moim brzuchem - miałam CC w 31tc. Emi często się właśnie tak dzieje, że nerwy i stres powodują, że kobieta przed porodem ładnie załatwia swoje potrzeby, ale w niektórych szpitalach to po prostu norma - i jeśli jest czas (zależy od akcji porodowej) to lewatywa jest na porządku dziennym - nie pytają o zdanie. Ja nie miałam robionej.
jak fajnie mieszkac w Polsce... kurcze, tu (uk) nawet boje sie o to zapytac w aptece... jak na Smecte mi kiedys wielkie oczy zrobila, to co dopiero na lewatywe...?
ja czytalam o popuszczeniu w trakcie porodu, ponoc poloznych to nie wzrusza. Kolezanka w pracy jak opowiadala jak rodzila, to ze myslala ze juz dziecko urodzila a tu tylko kupe zrobila raz mialam lewatywe po operacji robiona w szpitalu, dziwne uczucie ale do przezycia i chyba wole lewatywe niz kupke niespodziewajke ale to sie okaze, jak mowi Katy, niech robia ze mna wszystko byle dobrze poszlo ;)
Ja byłam lewatywą mile zaskoczona, nic strasznego, ale i tak przy partych miałam uczucie wypróżniania się, jak się później okazało to tylko takie uczucie.