Cześć KOBIETY, nie wiem co dziś za dzień, ale jak dla mnie to masakra. Od samego rana non stop wymiotuję, cio tylko zjem to zwracam sama nie wiem dlaczego. Mam nadzieję, że wsio z moimi maluchami jest ok. Magg ja również mam 10.01.07 wizytę u ginka hmmmmm idziemy łeb w łeb tyle tylko, że my rozpoczynamy 16tc. A tak poza nudnościami to pobolewają strasznie plecki, tzn. dól kręgosłupa - czasem można oszaleć.
Dziewczyny boli mnie gardło i mam dziwny jakby ślinotok ... i jestem pewna, że właśnie przez tę dziwną wydzielinę w gardle tak strasznie męczą mnie nudności. Doradźcie jakie macie sprawdzone sposoby na bolące gardełko - mam nadzieję, że to nie groźna infekcja. Całuję wsie
Lady ja mam stetoskop taki z cisnieniomierza ale nie slysze tam serducha mojej dzidzi, tylko kopniaki. jednak to chyba za słaby sprzet lepiej tak u lekarza posluachac przez glosnik.
Podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem. Na jakims forum wyczytałam, że jednej z dziewczyn na mdłości pomagały mrozone truskawki( tzn. takie na wpół rozmrozone). Wypróbowałam- ssanie takiej truskawy to dla mnie rewelka :)
Hej babeczki, przezylam jakos ten dzien ale ciagle cholernie mnie boli i od jutra ide na zwolnienie, dzisiaj zastrzyk byl tylko z 2ml pyralginum (w sobote z 5ml) no i niestety dzialal znacznie krocej i znacznie slabiej. Przetrwalam jakos te lekcje ale stwierdzilam ze nie warto sie tak poswiecac bo nikt tego nie doceni i od jutra biore L4 do konca tygodnia
jesli idzie o spanie - lekarze zalecaja sypianie na lewym boku z lekko podgietymi kolanami. Ja tez kocham spac na brzuchu ale odkad wiem o ciazy wystrzegam sie tego jak ognia. Na wznak zbyt wyciagnietym tez nie powinno sie spac bo to jakos tam na wiazadla przy macicy zle wplywa... a wiec zostaje nam lewy boczek. Tez mam problemy ze spaniem tzn zasypiam latwo ale budze sie po 5-6 razy no i w nocy przynajmniej 2 razy wstaje do lazienki (ide spac o 23 a wstaje o 7 wiec w miedzyczasie to chyba juz sporo a to dopiero 4 miesiac)
Agus - a ja po truskawkach mam tzw cofke wiec co osobka to inne sposoby, na moja kolezanke dziala ssanie odrobiny imbiru, mowi ze kazdy dzien tak zaczyna i jest mega zadowolona
A dlaczego właściwie lewy bok? tak się zastanawiam, bo na chłopski rozum to zdrowiej powinno się spać na prawym, aby odciazyc lewy( po lewej znajduje sie serce i większośc organów). Więc oswieć mnie, Aniu :)
Aga moj gin z poprzedniej ciazy argumentowal ten lewy bok lepszym dotlenieniem dziecka no i ze dzieki temu lezakowaniu na lewym boku nie ma ucisku na watrobe. Obecny gin tez o tym przypomnial ze najlepiej na lewym boku ale juz go nie dopytywalam dlaczego bo i tak ze mna wizyte to ma z serii 100 pytan do
a ja w tej mojej czarodziejskiej ksiazce niedawno wyczytalam dlaczeg powinno sie lezec na lewym boku ale zapomnialam a teraz nie umiem znalesc :D jak znajde to napisze :))
"Gdy minie polowa ciazy , nalezy raczej wystrzegac sie spania na plecach, poniewaz w tej pozycji caly ciezar spoczywa na kregoslupie,plecach,jelitach oraz zyle glownej dolnej(czyli tej co odprowadza krew z dolnej czesci ciala do serca).Spiac na wznak mozna nabawic sie bolu plecow niestrawnosci hemoroidow problemow z oddychaniem oraz zmian w krazeniu i cisnieniu krwi.Lepiej zatem lezec na boku ,zwlaszcza na lewym.Choc nie ma przeciwskazan do lezenia na prawym boku to spanie na lewym boku jest znacznie kozystniejsze dla ciebie i dziecka w twoim łonie.W takiej pozycji poprawia sie przeplyw krwi a co za tym idzie - przeplyw substancji odzywczych do lozyska oraz ułatwiona jest praca nerek ktore usuwaja produkty przemiany materii oraz nadmiar plynow.To skolei zmienjsza obrzeki wokol stawow skokowych, na stopach i dłoniach.Jednakze nie musisz sie niepokoic,kiedy obudzisz sie ,leżąc na brzuchu lub na plecach."
to tyle :P nie wiem ile w tym prawdy ale mysle ze troche tej prawdy jest :) mam jeszcze cos o bolu w biodrach ale to nie wiem czy aniuM bola cie biodra czy co :)jak cos to piszcie to poszukam :)
czesc dziewczyny. ja jestem w 15 tyg ciazy. mam 18 lat i w tym roku mature... Aga to lezenie na lewym boku dlatego jest lepsze bo to niby poprawia krazenie:) mam problemy z rozstepami w szczegolnosci na piersiach:((. moze moglybyscie mi cos poradzic... uzywam kremu Gerbera ale nie wydaje mi sie zeby pomagal... Ratunku:)
Ja jak byłam w ciazy to tez kazał mi lezec na lewym boku nawet teraz już sie tak przyzwiczaiłam że leże i śpie nawet na lewym !mąż nawet mi sie skarył że (śpi po prawej stronie) bardzo zadko przytulam się do niego ale już przekrecam się doniego !! heheh
mamuska88- niestety, nie ma cudownego kremu przeciw rozstępom. Jedyne co możesz zrobic to conajmniej 2razy dziennie bardzo mocno nawilżać skórę aby była bardziej poddatna na rozciąganie. Ja po pierwszej ciązy mimo wcierania od początku kremów za jakieś chore pieniądze tez mam kilka wątpliwych ozdób tego typu. Muszę Cię jednak pocieszyc, ze po jakims czasie zbledły i stały sie o wiele mniej widoczne niz na początku. Teraz uzywam oliwki Rossmana za 15 zł i jak narazie(odpukac) nie pojawił sie zaden nowy rozstęp.
Trzymam za ciebie kciuki, bo wiem, że młodym mamom bywa ciezko. Ja zaszłam w 1 w ciązę na pierwszym roku studiów i podchodziłam do sesji z 2-tygodniowym bobasem przy piersi. Życzę Ci,żeby wszystko poukładało sie po Twojej mysli.
Ja też używałam jakiś kremów za duuuuuże pieniądze a roztępy na piersiachpojawiły się i już! Za to na brzuszek używałam oliwki jonson baby masowałam go szczypałam i ani jednego nie ma ( a przytyłam 28 kg!) teraz też tak robię!
czesc dziewczyny czy macie juz upatrzone jakies wózki, bo ja już zaczynam oglądać konkretnie a w lutym będę jeździć po sklepach. A wy jakie macie plny odnosnie zakupów dla dzidzi?
Ja zerknełam kilka razy na wózki w pobliskim sklepie, ale nie mam jeszcze upatrzonego( do lipca mam mnóstwo czasu). Jedyne co wiem to to, że musi być "miękki". Widziałam,że producenci powracaja do wózków na paskach i z pewnością to , czy bedzie posiadał takowe bedzie podstawowym kryterium wyboru. Miałam już "twardy " wózek i ile mnie kosztował nerwów to chyba tylko ja wiem
Myszorka, jak znajdziesz coś ciekwego to wrzuć link, proszę. :)
ja nie kupuję nowego, głęboki dostaje od bratowej chico jakiś a spcerówkę mam po Franku! Jakiś tysiak w kieszeni! ale polecam jeżeli już peg perego lub emaljungę najlepsze wozy! I nieszkodliwe dla maluchów Buziaczki
http://www.roan.pl/index1.html wózek kortino i marita mnie sie osobiście podobaja http://www.mikrus.com.pl/ wózek alusprint mikado oxford http://www.deltim.com.pl/premier.htm http://www.deltim.com.pl/voyagerligero.htm tego typu wózka będę szukać,a co wy o nich myslicie??
Lady o zakazie jedzenie cytrusów w ciąży to nie słyszałam! Potem jak karmisz to tak ale teraz.... Znam tylko przypadek gdy przyszła mama zjadła 3 kg pomarańczy na raz i ją wysypało
aga dzieki za odp:) i za slowa otuchy... kupilam sobie dzisiaj oliwke i rekawice do masazu- moze to cos pomoze... Pisalas ze podchodzilas do sesji w 2 tyg ciazy, ja bede zdawala mature w 8 miesiacu (bede pewnie wtedy wygladac jak bomba zegarowa) wlasnie to martwi mnie najbardziej ze przytyje jakos dam rade... zmartwilo mnie troche to co mowicie o cytrusach. ja uwielbiam pomarancze i jem ich sporo. nie wydaje mi sie zeby to bylo szkodliwe, ale moge sie mylic.
wsumie nie możesz tylko jesć pomaraczy jak urodzisz bo sa bardzo alergiczne i dziecku mogą zaszkodzić . Ale owoce warzywa jak nabardziej w ciąży nawet nalezy spożywać
a jesli chodzi o wózek to nie mam zamiaru wydac na niego wiecej niz 1000zł. wydaje mi sie ze takie za 2 czy 3 tys. to LEKKA przesada... w zasadzie zbyt duzej roznicy pomiedzy jednymi i drugimi nie ma. ostatnio ogladalam wozki tak zeby sie orientowac w cenach i naprawde niezły mozna kupic juz do 800 zl. Życze udanych inwestycji:))
mamuska88 - ja podchodziłam do sesji nie w 2 tygodniu ciazy, tylko z 2tygodniowym synkiem przy piersi;). Na pisemnych miałam przechlapane, bo wszyscy sie gapili :)
Biedronko- zapewne Twoje pytanie jest spowodowane tym, co dzis usłyszałas w "Pytaniu na śniadanie". Tez się nad tym zastanawiałam- ale tam wyrażnie powiedzieli, ze NADMIAR moze być szkodliwy. Myslę, ze dotyczy to nie tylko cytrusów. jezeli bedziemy przez cała ciazę codziennie piły po 3 litry mleka to pewnie tez za zdrowie to nie wyjdzie. Trzeba wrzucic na luz ;)
ja jakos sie czlapie ale jest marnie, gin powiedzial ze jesli sie nie zdecyduje na zastrzyki codzienne to szpital ale ostatecznie umowilam sie z nim ze do soboty daje mi czas na poprawe sytuacji, pozniej mam sie klasc na oddzial. Niby to 2 trymestr a ja dalej codziennie wymiotuje, ogolnie czuje sie paskudnie ale jakos to przetrwam bo przeciez mnie moze bolec najwazniejsze zeby z Maluchem bylo wsyzstko ok
a skoro mowa o wozkach - chce wydac na wozek tak 800 max 900 zl, wiecej dzieci nie palnujemy wiec nie posluzy nam znowu az tak dlugo, poza tym z Gabrycha bylo tak ze gdy miala 9 miesiecy to juz w takim co to byl wielofunkcyjny to nawet w spacerowce jezdzic nie chciala i zeby ja przekonac do wozka kupilismy parasolke. Zrezygnowala z wozka jak miala niecale 2 latka bo po prostu lubila smigac na nozkach. Teraz kupujac wozek szczegolna uwage bede zwracala na 2 rzeczy - wymiary (tak zeby siedzisko mialo ok 35cm szerokosci) no i wage. W prawdzie mieszkam na 1 pietrze ale zakupy plus maluszek i wozek musza wazyc na tyle malo zeby mi po kilku spacerach nie zrujnowaly kregoslupa. Osobisice nie lubie 3kolowcow jak to mawia kolezanka jestem zagozala zwolenniczka 4 kolek :)
a no pistacjowy jest fajny choc na zywo wyglada bardziej odblaskowo niz na zdjeciu :) ja preferuje niebieski :)) ładny taki jest :) lubiem niebieskie :)) a jaguar tez fajny ale wole gondolki :) ta raczka jest fajna :) wyglada jak aureolka w spacerowce :))
trzymaj sie AniuM :)oby wsyztsko sie jakos ułozyło :))
dalej laze jak pokraka, siedzenie znowu sprawia bol ale co sie dziwic przeciez zastrzyk tyle godzin nie jest w stanie mnie przetrzymac. niedlugo kolezanka pielegniarka wpadni i znowu dupsko skluje wiec znow ociupine lepiej bedzie. w sumie moze to da pyralgina dziala nie tylko przeciw bolowo ale i przeciwzapalnie wiec mam nadzieje ze do soboty bede juz smigala.
kfiatuszku ja na niebieski wozek bym sie nie zdecydowala glownie ze wzgledu dlatego ze wyglada na zimny, ogolnie niebieski kolor srednio do mnie przemawia i zarowno w swojej szafie jak i corciowej znajdzie sie zaledwie kilka ubranek w tym kolorze nawet.. ja kocham zielen i wsyzstkie jej odcienie wiec moze stad ta chec na limonke i pistacje :)
co do cytrusow to zapytalam znajoma polozna i powiedziala ze kilka sztuk dziennie jest ok ale nie przesadzac, ponoc u mam ktore zajadaly sie cytrusami ale tez pily sporo napojow gazowanych dzieci rodza sie z taka niby pomaranczowa skorka w fakurze na nosku i policzkach, moja Gabrycha miala nosek w jakby babelkach jak sie urodzila a ja tez wcinalam sporo cytrusow. Teraz staram sie skonczyc na 1 pomaranczu lub 5-6 mandarynkach dziennie.
nie wiem czy slyszalyscie o tej zaleznosci ze jak sie w ciazy pije mleko i je sporo nabialu to dzieci pozniej czesciej maja kolki? w pierwszej ciazy gin mnie przed tym przestrzegal no a ze nabial mi nie smakowal to i faktycznie problemiow z mala nie mialam. natomiast te kolezanki ktore jadly sporo serow jogurtow i maniakalnie mleko pily po kilka szklanek dziennie mialy przeboje kolkowe z maluzskami. obecnego gina juz o to nie pytalam bo niedlugo za ilosc pytan to on mnie biedak przeklnie nie wiem wiec czy to jest stiwerdzone naukowo ale postanowilam wam ku przestrodze napisac, moze sie ktorejs przyda
Ja w pierwszej ciązy wypijałam mleka ok 10l na tydzień ( tak podaję bo zakupy robiliśmy raz w tygodniu po 10 l )i rewelacja kolkowa mojemu synkowi zdażyła się tylko raz więc nie wiem czy ta teoria jest prawdziwa czy mój syn po prostu nie miał kolek Aniu trzymam kciuki by do soboty Ci przeszło! buziaczki
Dzieńdoberek! Dziś wizyta u ginka , mam nadzieję, że wsio z maleństwami ok. A tak poza tym to straszny mam katar, ale czuję się dobrze. No pojazdy dla dzieci są rewelacyjne, podobnie jak CENY nio ale mamy jesio troszkę czasu.
a mnie wozek do swojego pierwszego wnuka kupi mama :) taki mały prezent od babci ;) ale tez jej nie bede wykozystywac :))taki baby design mi starczy to jest koszt 900 zł wiec nie ma zle :))
AniuM no kazdy lubi kolorek inny :) ja tez lubiem zielony zwlaszcza taki troszku pastelowy :)) ja ci tylko mowiem zebys sie przygotowała na to ze on nie jest taki pistacjowy jak na zdjeciu tylko bardziej soczysty :)) a jak lubisz jesio zolty kolor i wszelkie zabaweczki i cudenka dla dzieci to zobacz sobie to :)) to jest normalnie takie super :) szkoda ze takie drogie :))
no chyba tak :D bo ty pewnie link z tego co widze wziełas ze zdjecia na poczcie :) a tak sie nie da :) zapisz to zdjecie co masz na kompie a potem skozystaj z tej stronki zeby zeby wzucic linka na neta :)