Agnes, mnie pomagało na krótko zjedzenie mandarynki, ale generalnie nic innego przez 14 tygodni nie rozstawałam się z ceramiką sanitarną, teraz mam 18tc i dalej pawiki są 3 razy dziennie, tak więc najlepiej zgłoć to swojemu lekarzowi, to zaleci ci coś na uspokojenie żołądka
na wymioty przerabiałam wszystko co dostępne na rynku, jedyną tabletka co mnie powstrzymywało przed pawiem na 12 godzin jest Zofran Zydis, ale z tym nie mogę przeginać, teraz nosze je w kieszeni na wszelki wypadek i dla poprawienia sobie samopoczucia...
Ja narazie nie pawiuję ale mdłości mam cały dzień...mam jesć często o małe ilości,ale jak tak jem to czuję się coraz grubsza mimo że to 8tc :) Byłam dzisiaj na usg wszystko ok..termin 15.02
ja nie wymiotowalam, powazne mdlosci moze tydzien mialam, a mdlilo mnie tylko kilka tygodni... ale nic nie pomagalo, po imbirze jeszcze gorzej... jedynie dieta frytkowo-colowa przechodzila;) na szczescie szybko minelo... mam nadzieje Agness, ze nie bedziesz sie dlugo meczyc:)
a u mnie te bole to byl jednak atak kolki watrobowej, po dniu na no-spie przeszlo jak reka odjal, czyli standard przy kolkach
oj rooda współczuję tego bólu, mam nadzieję ze sie nie powtórzy :) Jakoś sobię radzę,jem czesto po malutku,podjadam owoce świeże i suszone ale czasami jest tragicznie....przez to podjadanie już mam 2kg na plusie :)
hej mam pytanie-prośbę o radę jestem w 13tc+2, dotychczas by przeciwdziałać rozstępom używałam oliwki w żelu myślę, że powoli pora na bardziej wyspecjalizowane specyfiki - i tu mam pytanie: czy jeżeli na opakowaniu jest napisane,że można używać od 4 ms, to ja już mogę? może pytanie brzmi dziwnie, ale po analizie kilku wskazywanych w necie sposobów liczenia miesięcy w ciąży zgłupiałam a może to dopiero po skończeniu 4 ms?
Witam widzę że wątek na nowo rozkwita:) Gratuluję wzystkim nowo dopianym mamuiom:) Agness ja w drógiej ciąży to mam taki wielki brzuchol.....normalnie wzyscy myślą że zaraz rodzić będę a ja soie spokojnie w pracy siedzę i jak ja tak mogą.Mdłości niestety za pierwszym razem do 3miesiąca mie męczyły i w sumie to tylko jakieś jedzonko od razu po otworzenu oczu jakoś pomagało
Ja balsamu na rozstępy używałam od razu, nie po 3 m-cach, w gazetach tak właśnie radzą że by specyfik zadziałał na skórę smarować zawczasu, są kremy które są przebadane i można stosować od początku ciąży a te które nie są przebadane to dlatego mają wytyczne aby używać od 4 m-ca. U mnie też wielki brzuchol rośnie, wkleiłam na brzuszkach a nudności o wiele mniej odczuwałam, i zapachy mi tak nawet nie przeszkadzały jak w poprzedniej ciąży, widać każda ciąża inna Pozdrawiam Was mamusie O, zauważyłam że właśnie przekroczyłam magiczną setkę więc już coraz bliżej finału.
ja najpierw używałam oliwki w żelu a od 4 miesiąca mam krem na rozstępy, choć też słyszałam że można od początku ciąży stosować krem. Hehehe brzuchol też mam już duży, kończymy 21 tydzień :))) i wszyscy mi mówią że szybko mi ten brzuszek rośnie i pewnie urodzę przed terminem, hmmm, mam nadzieję że nie.
ja uzywam balsamu do bardzo suchej skory i tyle... jesli ktos ma sklonnosci do rozstepow, to bedzie je mial tak czy siak... mustella nie jest taka skuteczna, sprawdzone przez dziewczyny na 28dni...
Rooda, moje koleżanki używały Mustelli i mnie ja poleciły, dlatego używam. Używam również na uda, łydki i ramiona ELANCYL, to preparat na celulit, polecany przez moją znajomą farmaceutkę w połączeniu z Mustellę, po za tym ja ELANCYL używałam już wcześniej z bardzo dobrym skutkiem
Rooda, ja też myślałam, ale ona chyba wie co mówi, po za tym lekarz tez nie miał nic na przeciw, a ponieważ tam jest kofeina, to ciążówka powinna używać go jeden raz dziennie, a nie dwa jak jest zalecane
Hejka. Dawno nie zaglądałam. Gratuluje wszystkim nowym mamusiom. Muszę jeszcze zerknąć czy któraś z lipcowych rozpakowała się przed terminem. Ja kibicuję mojej siostrze, która od czwartku leży w szpitalu z wielkimi bólami związanymi i z porodem i z zespołem drażliwych jelit. Termin miała na 24 czerwca i tak się męczy. Ma okropne bóle ale z dzieciątkiem wszystko w porządku. Przedwczoraj miała 1 cm rozwarcia, a że mieszka UK to wiecie, że przy takim nic nie robią. Może któraś z Was miała podobne doświadczenia, chociaż nikomu tego nie życzę. Na szczęście jest z nią, oprócz męża nasza mama. Strasznie się martwię.
Zaktualizowałam listę w Bazie Danych. Ewentualne uzupełnienia możecie ponanosić same, trzeba się zalogować na dole strony i dalej wpisywać według wzoru.
Zaktualizowałam znów listę i naniosłam drobne poprawki (głównie formatowanie). Jedna prośba: nie wpisujcie daty porodu w przyszłości (zwłaszcza sn), chyba że macie kryształowe kule ;)