spoko, muszę trochę zapomnieć te filmiki youtubowe ;) poza tym dom mi sie buduje, wiec na zdrowy rozsadek powinnam wolec, żeby się synek zasiedział w brzuchu ;) M z pracy wróci, to może Go namowie na popracowanie nad przyspieszeniem
Hehe - tyle pisałyście o youtubie, że sama poszukałam. I znalazłam filmik kręcony na porodówce, na której ja rodziłam. W dodatku przy porodzie był mój lekarz prowadzący ciążę, ale jeszcze taki młodziutki. Poznałam go tylko po głosie. Aż się łezka w oku zakręciła. Ja mogę rodzic codziennie, byleby ktoś za mnie ciążę nosił :P
Aine dolny pas pod brzusiem a górny nad, da się bo ja tez tak jeździłam Madziq jak się tylko zacznie to daj znać i nie martw się filmikami z youtube bo poród to wspaniała chwila ktoś da nam znać jak już urodzisz?
Aine, ja tez tak jeżdżę co prawda jako pasażer, ale zawsze z moich wykresowych przyjaciółek żadna tu nie zagląda, wiec pewnie dopiero jak wrócę, chyba ze się z którąś z Was smsowo skontaktuje
Jestem za :) Poród to naprawdę piękna chwila. Ale prawie całą ciążę spędziłam w szpitalu więc na ciążę chętna nie jestem :) Ale skoro Wilma się zgodziła to po problemie :D
Madziq - myślę że wiele zależy od nastawienia. Nie piszę, że zawsze - bo wiadomo, powikłania się zdarzają, personel który nie reaguje tak jak powinien i wtedy poród może być traumą. Ale czysto fizjologiczny poród, z dobrym personelem (rodziłam w Polskim szpitalu, za nic nikomu nie płaciłam) może być cudownym wspomnieniem :) Nie mówiąc o porodach zaniedbanych przez lekarzy, to poród źle wspominają, albo histeryczki (chociaż co dziwne - na co dzień boję się igieł i dentysty, a mimo to poród to dla mnie bomba - a jaka adrenalinka :P) albo dziewczyny które myślały, że będzie łaskotać :P Wiadomo boli - ale jak zamiast myśleć o bólu myślisz o tym, że za parę godzin zobaczysz swoje upragnione dziecię, a po porodzie dostajesz swoją iskierkę na brzuszek to wszystko wydaje się nieważne :) Dodam, że moje maleństwo urodziło się spore i zostałam mocno skiereszowana w środku o czym dowiedziałam się 6 tygodni później.
Ja tez jeżdzę bez adapteraz przy pierwszej ciaży też,jakoś pas mi nie przeszkadza... na Madalińskiego rodziły moje znajome i ok, na Inflanckiej też dobre opinie...Ja rodzę w Pruszkowie..powoli chyba brzuszek się szykuje i chyba sączą się trochę wody bo majtki jakby spocone,zmieniam je w ciągu dnia ale cały czas mam wrazenie ze są nieswieże i wilgotne....to normalne? Brzuszek się opuścił bo zgaga juz mnie nie piecze,czesto czuję jakieś kłucia,albo rwanie czy tak jakby na rozwolnienie ale nic się nie dzieje...
o, Agness ja mam do Pruszkowa najbliżej, ale jakoś tak niechętnie... mają okropne opinie w necie, że rzeźnia i w ogóle a tam by było najwygodniej, bo M by nie musiał do Wawy i reszta rodziny bliżej by miała... Ty rodziłaś tam wcześniej?
Rodziłam w Pruszkowie tzn cc wypadło ale jestem bardzo zadowolona,nawet jak jeżdżę na badania,czy byłam 2 dni na kroplówkach to nie mam zarzutów,personel bardzo miły,czysto...a w necie są różne opinie..też słyszałam podzielone zdania ale chyba jak wszędzie...ja jestem zadowolona....
Dziewczyny ja mam chyba wszędzie daleko bo zza Piaseczna muszę jechać i to jeszcze Puławską. Już się zastanawiam jak to będzie jak się pora korkowa trafi ;) To ja nie kupuje tego adaptera ;) Poradzę sobie tak jak dotychczas praktykowałam. Pięknie dziękuję za odpowiedzi. Pochwalę się że dziś zainaugurowałam zakupy wyprawkowe nabywając zestaw bodziaków w Mothercare:)
Madziq, Agness23, ja też rodziłam w Pruszkowie równo 2 lata temu i byłam bardzo zadowolona, ale to głównie dlatego, że połowę personelu znałam i miałam super komfortowe warunki :) Ale i bez tego nie jest źle! Jedyna wada tego szpitala, to brak dobrego zaplecza dla noworodków!
Nie wiem, czy rodziłyście z Iwoną Stefaniak? super położna, która naprawdę wiem co robi i do tego super z niej babka! Gdybym nie miała teraz bliźniaków, to pewnie też rodziłabym tam!
Madziq dzięki - zawsze to opcja bo ja chciałabym jak najdłużej w domu zostać i by mnie stresowało jakbym się zastanawiała czy będziemy jechać w korkach czy nam się może uda.
Agness, jeśli sądzisz, że to wody, możesz to sprawdzić papierkiem lakmusowym - są w aptekach. pH zasadowe to wody. Typowe pH pochwy w czasie ciąży ok. 4.
no dla mnie też noworodki ważniejsze... a z Pruszkowa jakby jakiegoś maluszka mieli transportować tfutfu, to pewnie do W-awy właśnie
spacer zaliczony, ale ostatnich badań się nie udało odebrać, bo przychodnia zamknięta, więc lepiej niech Synek wytrzyma do poniedziałku... nie wiem co sie dzieje w przypadku zgłoszenia się do szpitala bez aktualnego WR i żółtaczki, nie mówiąc o posiewie, który jest chyba dość istotny
Madziq u mnie na Czerniakowskiej nawet wr i zoltaczki nie zadali. w sumie to w ogole nie pamietam czy zoltaczke w ciazy mialam robiona. drugiego wr na pewno nie musialam miec. mysle ze pakiet badan zalezy od konkretnego szpitala
hmm, gin do ktorego chodzilam w 3 trym. jest z Czerniakowskiej i to on zlecil te badania wlasnie a na stronie szpitala na Madalinskiego (gdzie w koncu zdecydowalismy rodzic) sa różne dokumenty do pobrania i w spisie "co zabrac do porodu" jest wr i hbs ag, morfologia i mocz - z zaznaczeniem ze ostatnie, no i gr. krwi tez...
Ja też znam obsadę szpitalną więc troszkę łatwiej a właśnie Iwona była ze mną nawet po cc ;) i teraz też czeka na mój poród mam nadzieję ze naturalny... Byłam dzisiaj na izbie przyjęć sprawdzić te wody ale okazało się że to taki rodzaj śluzu,że jest go więcej i jest wodnisty,szyja trzyma więc czekam dalej,jeszcze w poniedziałek mam jechać na szczegółowe badania-ktg,usg itd... Zaplecza noworodkowego nie mają ale to chodzi o naprawde skomplikowane przypadki z tego co wiem bardzo szybko przewożą do Wa-wy...mają rozbudować teraz coś i będzie specjalistyczny oddział noworodkowy.Ale w przeciwieństwie do szpitali Warszawskich nie ma takiego ścisku i w razie komplikacji nie czekają z cięciami tak jak to bywa w wielu szpitalach
No to ja z innej beczki pochwalę się - jestem po połówkowym usg i wyszło mi że będę miała córeczkę do kompletu dwóch urwisów czyli wspaniała trójka . Cieszę się, że nasze starania przyniosły oczekiwany efekt( mam nadzieję ze to już pewne - lekarz stwierdził że na 98%)
U mnie w mieście jeden szpital i nie za bardzo mam gdzie wybierać. Ale poprzednie dwa porody jakoś w miarę więc spokojnie tylko czekać do terminu.
Gratuluje coreczki Margaretko :) Musiscie sie baardzo cieszyc ;] A maluchy sie ciesza z siostrzyczki? :) To jest marzenie mojego M. Najpierw 2 chlopcow a potem dziewczynka, zeby starsi bracia mogli sie nia opiekowac :) Moj najstarszy brat znecal sie nad nasza siostra :) tak do 18 roku zycia :))) Dobrze, ze mnie na swiecie nie bylo jeszcze :P
Dziewczyny ja teraz postanowilam sie powoli wdrazac w chusty :) I taki wybor, ze nic nie rozumiem, a tym bardziej bladego pojecia nie mam jak wybrac :|
wiecie jakie jest drugie najbardziej irytujace pytanie świata? pierwsze miejsce wg. mnie to "A Wy kiedy?" dla starającej się pary (szczególnie weterankowej)... a drugie "Urodziłaś już??" na końcówce ciąży! Przyrzekam, że jeśli ktoś jeszcze zadzwoni zapytać, czy sprawdzić to przestane odbierać telefony grrrrrrr
madziq kuznka mojego meza dzwonila mi caly czas na porodowke z ciekawosci czy juz urodzilam:/ oczywiscie kazalam mezowi nie odbierac:) zadzwonilam do niej w nocy jak odzeszly mi wody z pytaniem "co ja mam robic?" i od tamtej pory byly telefony;/ masakra
Hehehehe, Madziq, wszystkie przez to przechodziłyśmy...ja urodziłam tydzień po terminie...powiedziałam wszystkim, że damy znać, kiedy urodzimy i...przestałam odbierać telefony od ciekawskich
czesc dziewczyny ja może nieśmiało dołącze do was co prawda dopiero poczatki 8 stycznia ujrzalam slabiutka kreseczke a 10 stycznia juz watpliwosci nie mialam, oby wszystko sie potoczyło jak trzeba, jak macie jakies rady na poczatek to z checia wyslucham tylko blagam zadnych bet co 2 dni bo oszaleje i zbankrutuje u mnie po 40 zl jest :] aha dadam tylko ze w 4 miesiacu staran zaszlam bez wspomagaczy (jedynie magnez sobie bralam heh) mam 28 lat a moj maz 29 to nasze pierwsze dziecko :]