Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Magg - powiem Ci szczerze, że ja tez chetnie kupilabym uzywany wózek. Jednak gdy patrzę na te czołgi stojace w pobliskich komisach, to zastanawiam się - jak takim czyms można podjechac na krawęznik???
    Jezeli spotkam taki, który mi się spodoba - to pewnie tez odpuszczę nowy wózek.
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeJan 24th 2007
     permalink
    Iwa bardzo fajny a ruchoma rączka jest ważna wiem bo też mam wysokiego chłopa!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 24th 2007 zmieniony
     permalink
    Iwa hehehe no tak to pod wzrost trzeba brac :) nie wiem jak o implascie ale o wielu 3kolowkach niestety na forach dziewcyzny mialy kiepskie opinie - glownie to ze spacerowka plytka i ze malo stabilny jest jak sie dziecko zacznie krecic, ale poszukaj jeszcze. Mi sie bardzo z nowej kolekcji implasta podoba BOLDER, wysoki i wyglada na fotach interesujaco :)

Magg - no wlasnie ja tez patrze pod tym katem ze gora do roku ten nowy wozek bo pozniej mamy bardzo wygodna dla malucha spacerowke ktroa sie nam extra z Gabrycha sprawdzila. Moj maz zreszta jak zaczynam ogladac wozki i robie maslane oczka do takich po 1800-2400 szybko mnie na ziemie sprowadza :) Ja myslalam o odkupieniu od kogosc mutsy albo xlandera 4kolowki ale ceny uzywanych sa ok 1200zl wiec i tak za duzo
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga - no wlasnie straszne czolgi a u mnie w miescie w sklepach to tylko takie ADBOR (czy jakos tak) i TAKO a tam najlzejszy kosztuje 18kg!!!

a co myslicie o tym hauck co wkleilam???
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Zobacz na allegro peg perego i emaliunga są naprawdę super i masz pewność bo są robione ze świetnego materiału wręcz rewelacyjne wykonanie!
    Wiesz co ja mam pomysła mi zostało trochę ( po część oddałam ) ciuszków po synu a jak będę miała corkę a Ty syna to Ci wyślę i na odwrót co Ty na to?
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Ania sprawdź tylko czy nie jest na tej czarnej liście szkodliwych wozkow!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a wczoraj wynalazlam taki tylko chcialabym obejrzec i dotknac i sprawdzic czy oparcie pojdzie na zupoelnie plasko

http://www.allegro.pl/item159998043_wozek_graco_vivo_autobaby_nosidlo_pokrow_gratis.html

Magg - haucka tam nie bylo, zreszta to najwnoszy model 2007 wiec nie bylby on dopuszczony juz do produkcji bo teraz jest kontrola wszystkich wozkow
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Aniu ale to jest spacerówka chyba i nie wiem czy rozkłada się na płasko
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg juz taki peg prego by odpadal w przedbiegach bo nie znosze takich koszykow, mezul sie smieje ze u nas to glownym problemm przy kupnie wozka bedzie moje oko i reka - tzn wsyzstko musi byc dograne wizutalnie i dotykowo :smile:

a jesli idzie o graco to w sklepach internetowych i na allegro jest w kategorii wielofunkcyjny spacerowo-gleboki stad ta miekka gondolka min... ojjj mam niezla "zagwozdke" ale cale szczescie jeszcze sporo czasu bo wozek kupimy pewnie koniec maja dopiero

a z ubrankami pomysl ok tyle ze jakos wszystkie gwiazdy na niebie i rpzeczucia wskazuja na core :wink:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    aaaaaaa to co innego jasne na macanego!
    No będziemy miały ten pomysł na uwadze!
    --
  2.  permalink
    http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22462&w=49495384&a=49495384

Tu wycinek ze "Świata Konsumenta" o szkodliwych wózkach
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    No właśnie dzięki Aga o tym artykule mówiłam!
    Dziewczyny przeczytajcie koniecznie przed kupnem wozka!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jestem ciekawa jak to wyszlo w praktyce ale w tv mowili ze wozki te w trybie natychmiastowym zostana usuniete z przedazy i produkcji...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewczyny czy wy nosicie zawse przy sobie karte ciazy i zaswiadczenie o grupie krwi?
    moj gin twierdzi ze nie powinnam tego wyjmowac z torebki i miec 'przy tylku' nawet jak do sklepu ide a ja jakos nie moge sie przyzwyczaic i lezy w domu na polce tylko na wyjazdy zabieram dalsze
    jak to jest z wami???
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    ja różnie czasami mam czasami nie.... ale w zasadzie to nie noszę
    --
    •  
      CommentAuthorsolaris
     permalink
    hej hej serdecznie gratuluje nowym ciezaroweczkom:wink: dzis zuza i andariel ujrzaly II krechy super dzien:)
    --
  3.  permalink
    Zabieram tylko na dalsze wyjazdy. A ze te dalsze to ostatnimi czasy są wyłacznie do gabinetu mojej gin...to sama wiesz, Aniu ;)
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    a ja jestem nadal za baby dreams atlantic :) zwlaszcza ze widzialam na zywo i wogole pomacałam sobie i jest fajny :) i wazy tylko albo az 14 kg gondola :P nie jest to mało ale nie jest to tez duzo :P

a co do karty to ja ja mam calyczas w torebce ale torebki uzywam tylko czasem wiec w sumie wychodzi na to ze nie zawsze ja mam przy sobie :P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kfiatuszku - waga gondoli 4,5kg, waga wozka 14,5kg co daje nam na moje oko piekne 19kg. Bo przeciez gondole nakladasz na wozek?? no ale to trzeba by bylo sprzedawcow dopytac. W innych wozkach wlasnie taki opis oznaczal sumowanie wiec jesli idzie o wage to mnie to przeraza. zerknij na ten link

http://www.allegro.pl/item159174207_baby_dreams_atlantic_najlepsza_oferta_.html />

a ja dzisiaj wpadlam na pomysl ze porposze kuzynke zeby kupila mi GRACO w stanach a ja im kase zwroce, u nas ten model na allegro kosztuje 1300zl, z przesylka ze stanow wyszloby mi jakies 900 wiec duza oplacalnosc

http://www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=2582522&cp=&sr=1&f=Taxonomy%2FTRUS%2F2255957&origkw=quattro+tour+deluxe+travel+system&kw=quattro+tour+deluxe+travel+system&parentPage=search

kolezanka ma i mowi ze smiga jak ta lala... oparcie rozklada sie calkowicie, tyle ze nie ma przekladanej raczki... i badz tu czlowieku madry
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    witam
    Listę na zakupy z wyprawką mam już wydrukowaną. Musze teraz przejrzeć ubranka jakie ma moja siostra i zacząć uzupelniac braki, łózeczko mam tylko materacyk musze kupić. Ogólnie nie jest źle, ale i tak koszta mnie przerażają.
    Mam pytanie czy ktoś uczy w szkole i czy ktoś się orientuje czy się dostaję za urodzenie kase, bo wiem że z PZU jak się jest ubezpieczonym to na pewno, ale jak jest z funduszem socjalnym w edukacji.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 25th 2007 zmieniony
     permalink
    Myszorka ja i ucze w szkole i jestem czlonkiem komisji socjalnej - otoz rozmawiajac z dziewczynami z roznych szkol )mam sprawdzonych sztuk 8rozny poziom) moja szkol ajest jedyna w ktorej jest kasa z funduszu socjalnego za urodzenie dziecka czy z okazji slubu (500zl i na tyle musisz wziac rachunek na szkole i tyle ci zwroca). W innych szkolach jak kogos lubia to pracownicy zbieraja sie na jakis drobiazg.
    z ubezpieczenia dostaniecie i ty i maz 20krotnosc skladki (tak jest w PZU w jakims jest nawet 30krotnosc) wiec jesli miesiecznie placisz 40zl (trzeba odliczyc ubezpieczenie szpitalne jesli takowe masz) to dostaniesz 800zl.
    na razie nie zniesli becikowego wiec jeszcze dojdzie 1000zl no i jesli wyjdzie ci mniej niz 504zl na reke na osobe w rodzinie to kolejny 1000zl mozesz dostac z racji dodatku z tytułu urodzenia dziecka (nam w tej chwili wychodzi 530zl na osobe w rodzinie wiec mamy zamiar i o to zlozyc)
    zaraz skopiuje artykul na ten temat z innego forum wyszperany (ale nie podaje linka zeby ie bylo ze kryptoreklama hehehe)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 25th 2007
     permalink
    Jednorazowa zapomoga z tytuły urodzenia dziecka zwana powszechnie „ becikowym”, przysługuje jednorazowo w wysokości 1000 zł matce, ojcu bądź też opiekunowi prawnemu dziecka.

Pisemny wniosek o jednorazową zapomogę można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) Termin na złożenie wniosku to trzy miesiące od dnia urodzenia dziecka. Wnioski, które zostają złożone po wyżej wymienionym terminie są pozostawiane bez rozpoznania.

Do pisemnego wniosku o zapomogę powinny być dołączone następujące dokumenty:

1. dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o przyznanie jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka;
    2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
    3.pisemne oświadczenie, że na dziecko nie została już pobrana jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (np. przez drugiego z rodziców).
    Katalog tych dokumentów nie jest jednak zamknięty. W razie wątpliwości, gmina może żądać dodatkowych dokumentów i informacji np. dokumentu o miejscu zameldowania drugiego z rodziców dziecka (informacja taka znajduje się dokumencie potwierdzającym jego tożsamość), a w przypadku gdy nie pokrywa się on z meldunkiem pierwszego z rodziców, ubiegającego się o zapomogę, żądać od drugiego rodzica zaświadczenia z gminy, w której jest zameldowany, że nie ubiega się tam o zapomogę.

W odróżnieniu od jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka, dodatek z tytułu urodzenia dziecka, przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu dziecka oraz opiekunowi faktycznemu (Opiekunem faktycznym jest osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem, która wystąpiła do sądu rodzinnego z wnioskiem o przysposobienie tego dziecka.), którzy są uprawnieni do zasiłku rodzinnego, czyli ich dochód netto nie przekracza kwoty 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie albo 583 zł miesięcznie na osobę w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym.

Wniosek o dodatek z tytułu urodzenia dziecka należy złożyć u pracodawcy, jeśli zatrudnia on więcej niż 20 pracowników, jeśli natomiast osoba ubiegająca się jest osobą bezrobotną, funkcjonariuszem lub jej pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników, wniosek o przyznanie dodatku należy wówczas złożyć do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Do wniosku należy również dołączyć następujące dokumenty :

• uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny• skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający wiek dziecka• orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, w przypadku, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne• zaświadczenia lub oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny. Zaświadczenia takie wydają Urzędy SkarboweTermin o złożenie wniosku upływa po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia.
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    AniaM wielkie dzięki bo mój M jest nauczycielem i nie wiedzial jak to jest u niego w szkole, ale też tak myślalam że to zależy wszystko od danej szkoły jakie sobie reguły ustalą z socjalnym funduszem. Mam nadzieje że becikowego nie zniosą bo kasa się teraz przyda i to bardzo.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorka - niech M pojdzie do kadrowej i poprosi o regulamin komisji socjalnej bo tam jest wszystko zapisane. a jak ma jakiegos dobrego kumpla czy kolezanke ktory w komisji siedzi to mysle ze tez mu powiedza... a co do becikowego - skoro dostaly go wstecz babki ktore urodzily kilka miesicy przed data wpisania ale w danym roku to mysle ze te ktore sa w jakims tam miesiacu tez dostana. Pamietam jak zniesli kase za urodzenie z ZUSu z koncem grudnia 2001 (zapowiedziane to bylo we wrzsniu jakos) to te co rodzily do konca lutego 2002 te pieniazki jeszcze dostawaly. Mysle ze teraz inaczej nie bedzie i nawet jak postanowia zniesc to nie bedzie takie latwe.. koalicja sie nie bedzie chciala zgodzic i miejmy nadzieje ze dla naszego dobra sprawa sie przeciagnie :)
    •  
      CommentAuthorAndariel
     permalink
    Co prawda zbliżamy się do końca stycznia ale mam nadzieję że wszystkie dziewczyny którym udało się w styczniu dołączą do mnie. :swingin::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    No to ja świeżutka, wiadomość z wczoraj :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    gratulacje dziewczyny zycze wam aby były dzieciatka silene i zdrowe i wam tego samego zycze przyszłe mamusie!!:swingin::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    no to mam gdzie pogratulowac :)gratulujem zuza i Andariel :) niech dzidzia zdrowo rosnie :):*:*:*:*:*
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    hmmm AniuM moze i masz racje z tą waga:Pnie przypatrzylam sie dokładnie temu :D no ale to i tak mnie nie odwiedzie od kupna tego wozka :D i co z tego ze mieszkam na 4 pietrze :P stelarz bede przypinac do kaloryfera u mnie na kladce schodowej to tak robia czesto a gondolke bede taszczyc do gory :) jakos to bedzie :) a mam akurat klatke tak ze sie idzie na obkoło i jak sie wychyle z 4 pierta przed moimi drzwiami to widze az na parter wiec bede mogła kontorolowac :) jakos to bedzie :))
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kfiatuszku - podziwiam samozaparcie... ja widzialam kilka wozkow na necie ktore mi sie podobaly ale ze wzgledu na wage od razu je skreslalam z listy, chce cos max do 15kg. A jesli o zostawianie stelaza - jak pozniej rozwiazesz sprawe ze spacerowka? to juz nie bedzie takie proste... czasami warto popatrzec tez na funkcjonalnosc rzeczy ktora sie kupic planuje a nie tylko na ladnosc... ja jestem z tych co to przeliczaja kase i wsyzstko co kupuje musi byc praktycznie :wink:
    •  
      CommentAuthorAndariel
     permalink
    Dzięki za gratulacje. Przesyłam całuski
    zuza ja przedwczoraj robiłam test. Jesteśmy obydwie świeżutkie hahaha:crazy:
    --
  5.  permalink
    Aniu - a nie ma w Twoim bloku takiego pomieszczenia przeznaczonego do trzymania rowerów? Kiedy mieszkałam w bloku to było takie cosik, więc zamykalismy wózek na klucz i był luzik :)
  6.  permalink
    Super, super, super! :swingin:
    Koniecznie wpadajcie na "Przyszłe mamusie" :)
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    spacerowka to hmm nie wiem :D zawsze jeszcze moge poprosic o pomoc mame ktora mieszka blok dalej :) dla mnie tez wazne jest zeby był lekki wozek ale tez i musi byc ładny :)do czerwca jeszcze daleko :) moze znajde cos lrzejszego :)ale teraz wszytskie te wozki robia taakie ciezkie :)a co do spacerowki to ona ma te 4,5 kg mniej :) dobre w moim bloku jest to ze najpierw jest czesc schodow potem jesc dosc dluga trasa na prosto potem znowu schody a potem znowu prosto wiec bede co chwile robila odpoczynek :) pozyjemy zobaczymy :) trzeba sobie jakos w zyciu radzic :))
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Iwa, w takich warunkach jak wczoraj zdawałam swój egzamin na prawo jazdy. Różnica: był większy mróz i warstwa lodu pod śniegiem.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga to sie nazywa wozkownia i owszem jest w piwnicy, tylko ze ja do piwnicy wlasnej nawet nie wchodze to raz a dwa zapach... nie moglabym w taki wozeczke wkladac malucha bo mi po prostu by zalatywalo piwnica... w sumie nie mam tak wysoko bo 1 pietro i tylko w sumie 30schodow ale dbam o swoj kregoslup na starosc :wink:

ja spacerowke wozkowa bede uzywala tak do skonczenia przez malucha 1 roku, pozniej tak jak z 1 corka parasolka taka co to wazy 5,5kg :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    GRATULUJE w takim razie jeszcze i tutaj
    Chyba jest wiecej styczniowych mamusiek ale cos sie nie ujawniaja...
    Zapraszamy na temaciki ciazowe :)
  7.  permalink
    W moim bloku mozna było swobodnie trzymac wózek, bo nie smierdziało piwnicą. Pewnie zalezy od budownictwa.
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    no u nas tez jest takie cos i tez z tych samych powodow nie zostawiłabym tam wozka :) potem to tez sie przeniose na parasoleczke :)jakos to bydzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga - no nasz blok ma bagatela 30lat wiec moze to tez dlatego...
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    Ja na szczęscie mam na pól piętrze taki chowek, wóżkownia na to mówią , dzięki czemu nie musze chodzić do piwnicy , no i w domu wózek miejsca nie zabiera.
    --
  8.  permalink
    Jasne - rozumiem. I popieram Twoja decyzję o kupnie lekkiego wózka, jeżeli bedziesz musiała do taszczyc na górę.

Kfiatuszku - wiesz - jak byłam w 1 ciąży to tez mi zalezało na tym, zeby wózek był przede wszystkim śliczny. A potem zdarzało mi się go kopać ze złosci, bo w użytkowaniu moze był i niezły - ale zupełnie nie dla mnie.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    gratulacje dla styczniowych zafasolkowanych!
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Powiem Wam że ja zpodobnego co Ania powodu bedę miała wózek z lekka gondolą tyle że ja będę nosić na 3 piętro, poprzednio nosiłam cały wózek-wariatka jedna-teraz napewno tego nie zrobię dlatego też chcę używaną bo zawsze jest możliwość kradzieży z klatki a tak nie będzie szkoda.
    Spacerówki zaczęłam używać jak Franek miał 7 miesięcy(był za duży do gondoli :wink:) więc kupiłam peg perego pliko która waży chyba 7 kg.
    --
    •  
      CommentAuthor_zibi_
     permalink
    witam!
    ja zrobilam tescik 13.01 i plusik :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    wiec sie tutaj melduje :):wink:
    i gratuluje pozostalym mamusia i oczywiscie trzymam kciuki za przyszle mamusie:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- [url=http://www.szipszop.pl][/ur
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    wszystkim świeżym przyszłym mamusiom życze dużo zdrówka i dobrego samopoczucia w ciąży :flowers:
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    witam w ten śpiący dzionek
    wczoraj byłam u gina z wynikami po usg prenatalnym, wszystko jest dobrze, tylko teraz dzidzia jest w położeniu miednicowym, cały czas o tym myśle ale mam nadzieje że się obróci bo szczerze cesarki nie brałam pod uwagę
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Cześć myszorka!
    Nie martw się na zapas, jeszcze trochę nam zostało do porodu, twoja dzidzia na pewno dobrze się ustawi! :bigsmile: Myśl pozytywnie!
    Ja mam wizytę za dwa tygodnie i usg, może uda nam się zobaczyć czy to chłopiec, czy dziewczynka! :wink:

--
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Witajcie MAMUNIE!!!
    Jak samopoczucie w piątek?
    Dziś mamy wizytę i czeka nas USG - nie wiem dlaczego, ale jakoś dziwnie się stresuję przed każdą wizytą ...
    Miłego dnia wszystkim i buziaczki.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.