Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeFeb 16th 2011
     permalink
    Amazonka: Nadal uważasz, że OM precyzyjnie ocenia wiek dziecka?

Przepraszam,ale muszę to skomentować... W tylu już wątkach zauważyłam Twoje "łapanie za słówka", że zastanawiam się jaki masz w tym cel? Może i masz sporą wiedzę w zakresie NPR, ale sztuką jest umiejętność dzielenia się nią, a nie pokazywanie co krok swojej "wyższości" nad innymi.
    Ludzie mają prawo do pomyłek w interpretacji pewnych wiadomości. Nie rozumiem tylko skąd u Ciebie tyle kąśliwości?
    Wiem też jedno- dopóki pewne sprawy nie zaczną dotyczyć Ciebie bezpośrednio to nigdy ich nie zrozumiesz a teoria zbyt często w życiu rozmija się z praktyką.
    Weź to czasem pod uwagę zanim znów w kąśliwy sposób wytkniesz komuś jego niewiedzę, bądź skomentujesz jego poglądy...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aga - nasz szpital
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Miałaś ustawiony suwaczek wg OM czy wg szczytu?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wg OM
    Nie wiem jak można go ustawić wg szczytu....
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Talinka nie martw się! Wiem, że łatwo się mówi, jeśli samemu nie jest się w takiej sytuacji, ale może wcale nie będzie tak źle? Lekarze też mogą się mylić.
    Znalazłam na necie coś takiego: "Nagle występująca ciężka bradykardia, a więc zwolnienie akcji serca płodu, może wynikać z jego ostrego niedotlenienia, np. w wyniku ucisku żyły głównej dolnej przez macicę, kiedy ciężarna leży w na wznak. Dlatego tak ważne jest, aby przyszła mama spała na lewym boku, a nie na wznak." Nie wiem co więcej powiedzieli ci lekarze, ale może to coś będzie mogło pomóc?
    Trzymam mocno za ciebie kciuki!!!
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Leżę na lewej stronie. Jakiś czas temu o tym czytałam....
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Talinka, przepraszam, że tak dopytuję, ale co lekarze na to wszystko? Kiedy masz następną wizytę? Może po prostu lekarz się pomylił. Co się zresztą u nas bardzo często zdarza :/ Przeżyła to nawet moja koleżanka. Trzymaj się!
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nic. Jeśli by wystąpiło znowu krwawienie to mam lecieć do szpitala, jeśli nie - czekać na wizytę (w kolejną środę)... dostałam (oprócz tej mojej dawki luteiny dopochwowej 2x1) dodatkowo luteinę podjęzykową też 2x1
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    A ja zaczęłam plamić ;( Nie chce mi się żyć po prostu ;( Nie wiem czy kiedykolwiek doczekam się dziecka... ;( Sytuacja po raz kolejny powtarza się... nie mam już na to wszystko sił... ;( po prostu nie mam... ;(
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Lily26 bez paniki... Masz dziś wizytę u lekarza... Będziesz wiedziała co i jak a na pewno wszystko jest w porządku. Ja też na początku ciąży 3 razy przeżyłąm niewielkie plamienie. Też się stresowałam. Teraz wiem,że niepotrzebnie... Mój gin mówił,że tak czasami się dzieje,że takie plamienia się zdarzają.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nie panikuj! Ja też plamiłam na początku i gin nic złego nie widziała!
    Teraz, krwawienie też nie było z macicy, a z części pochwowej
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeFeb 16th 2011 zmieniony
     permalink
    Też plamię i to od 1,5 tyg. i lekarz twierdzi, że to nie zagraża ciąży. SPOKÓJ jest najważniejszy. Może poproś lekarza o relanium? Wiele kobiet w ciąży to bierze, zwłaszcza jeśli już raz przeżyły poronienie. Wyciszy Cię trochę....głowa do góry.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Relanium odradzam a jeśli już to na oddziale pod kontrolą lekarzy
    Talko jakie tętno miał Brzdąc że lekarz tak powiedział? I jeszcze jedno - u mnie z Natem gdy na wizycie tętno było za wolne dr kazała przyjść za tydzień "bo cos leniwie bije ale to się zdarza, zobaczymy za tydz" i za tydzień już było ok (a potem po lekach było za szybkie hehe
    Co do plamień (wiem ja sama olewałam) ale nie można ich lekceważyć
    --
    • CommentAuthorMedard
     permalink
    witam i ja :)
    wygląda na to, że jestem w 10 tc.
    Na całe szczęście plamień nie mam - ale przez bóle brzucha dostałam jednak luteinę dopochwowo. Mam nadzieję, że to pomoże nam dotrwać szczęśliwie do końca :) na razie mam ogromne obawy, żeby chwalić się i upowszechniać informację, że fasolek rośnie sobie we mnie.
    -- www.wiejaczka.ppl
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Medard: mam ogromne obawy, żeby chwalić się i upowszechniać informację, że fasolek rośnie sobie we mnie.
    nooo że FASOLEK rośnie we mnie też bym się obawiała mówić ale że Dzidzi już nie :wink:
    A na poważnie - Gratuluję wszystkim nowym mamusiom
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Agunia05: Talko jakie tętno miał Brzdąc że lekarz tak powiedział?

Właśnie nie wiem :sad:
    Agunia05: gdy na wizycie tętno było za wolne dr kazała przyjść za tydzień

ja mam wizytę dokładnie za tydzień u swojej gin - jeśli krwawienie się nie powtórzy to mam iść normalnie na wizytę
    Agunia05: Co do plamień (wiem ja sama olewałam) ale nie można ich lekceważyć

Ja nie olewam - gin je widziała, dlatego dostałam luteinę dopochwową (mimo, że ona nic złego nie widziała) - wczoraj gin na dyżurze zapisał mi dodatkowo luteinę podjęzykową....
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeFeb 17th 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny witajcie ponownie... nareszcie wymioty ustały, tak bardzo mnie męczyło że nie byłam w stanie wstać z łóżka - coś strasznego, ale na szczęście tylko przez 2 tygodnie i szczerze współczuje dziewczyną które męczy przez 2 mies. Teraz u mnie niebawem zacznie się 9 tydzień i coraz bliżej do USG w 13 tc. W poniedziałek mam mieć wizytę u gina. Nie miałam pierwszego USG i tak naprawdę się zastanawiam co się dzieje w tym moim brzuszku, kilka razy śniło mi się że jest tam dwójka... :shocked: ale to by był śmiech... :bigsmile: Ojej jaki to długi ten czas do tego 13 tc. trwa i trwa :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeFeb 17th 2011
     permalink
    Ja jutro idę na pierwsze usg, ale to dopiero 6 tydzień, więc nie wiem ile zobaczę. Wiem jedno.... nie mogę się doczekać:) trzymajcie kciuki!:)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Eeech to chyba tak jest,że czas do 13 tc dłuży się niemiłosiernie... Pamiętam jak odliczałam dni i nie mogłam się doczekać... A teraz? Za chwilę rozpocznę 3 trymestr i sama nie wiem jak i kiedy to zleciało...
    Chciałam Wam się przy okazji również pochwalić,że w poniedziałek potwierdziło się na 100%,że lokator w moim brzuchu to chłopiec :bigsmile:
    Swoją drogą skubany jest bardzo duży- 990gr. W pon był 24t5d a wg USG wyszedł 27t0d... Termin porodu wg USG to 16 maja...
    Aaaa czy któraś z Was może wie, czy bardzo trzeba się obawiać II st.dojrzałości łożyska na tym etapie ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Jaheira, gratuluję :bigsmile: Czas wybrać imię, dla Twojego wielkoluda:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Jaheira gratuluję:) Z maja to będzie fajny chłopak :D Bo ja jestem z 13 maja i tez jestem fajna :P (hehehe nie ma to jak się samemu dowartościować :P )
    Ja byłam wczoraj na wizycie. Wg usg wyszedł 5t5d. Fasolka miała całe 2 mm :) Serduszko biło :) Następna wizyta 2 marca. I znów dwa tygodnie męczarni :/
    Zwiększyła mi duphka do dwóch tabletek dziennie. Martwią mnie tez moje biegunki i te skurcze w żołądku. Wczoraj nie byłam w wc na dłużej a dziś znów po obiedzie byłam i wszystko poleciało :/ Brałam duphalac i dopiero potem dowiedziałam się, że on działa przeczyszczająco a ona kazała mi go brać 3 razy dziennie po jednej łyżce :/ Ale teraz już go nie biorę. Dziś wypiłam smectę ale tez nie całą. Od jutra zaczynam kurację kiwi i otrębami. A w ogóle to mdli mnie dość mocno. I w brzuchu mi czasem burczy z głodu a na jedzenie patrzeć nie mogę. Nawet teraz na same pisanie o tym to mi się źle robi :/
    Aaaa i mam torbiel na lewym jajniku 28mm i napierdziela mnie nieźle :/
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Lily26: Od jutra zaczynam kurację kiwi i otrębami
    mi się zawsze wydawało że kiwi działa przeczyszczająco
    Serduszko w 5,5 to bardzo szybko
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Lily26: Bo ja jestem z maja i tez jestem fajna
    ja też;)))
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Ja tez "MAJOWKA"
    :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    haha no ja w zasadzie też majowa :)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    A ja czerwcowa to tak obok :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Jaheira gratulacje!!! macie już jakieś imiona wytypowane? A majowe dzieciaczki są wspaniałe i najukochańsze :) Mój Tom jest majowy :)

Venika, Myszerej dopisuję Was do naszej listy, jak już będziecie znały terminy porodów dopiszcie proszę :bigsmile:

slonced 23.02.2011
    Ola24 9.03.2011
    dor-ma 30.04.2011 (z USG 03.05.2011)
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011
    kitek78 24.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    talinka 10.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 02.10.2011?
    jszsz 05.10.2011
    cerisecerise
    venika
    myszerej
    --
    •  
      CommentAuthorDreamGirl
     permalink
    Ja też czerwcowa :smile:
    Talinko... trzymaj się..
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeFeb 18th 2011
     permalink
    Stokrotk a oczywiście, że się dopiszę:)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Dodam do wcześniejszych wypowiedzi, że ja również jestem majowa dziewczyna ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Dziewczyny mam problem. Jak przyjrzeć się mojemu wykresowi to moja temperatura zaczyna spadać :/ I teraz mam pytanie. Bo od środy na noc biorę Nystatynę dopochwowo. Rano jeszcze tabletka nie wypływa (dopiero w ciągu dnia czuję że coś się tam dzieje). Czy jest możliwe, jako że mierzę temp. waginalnie, że ta tabletka, która w nocy się rozpuściła może zakłócić temperaturę w dół? Że np. termometr nie styka się bezpośrednio z ciałem tylko dotyka tej rozpuszczonej tabletki i przez to temperatura taka niska? Bo ja nie wiem co mam myśleć. Wczoraj nie plamiłam, dziś rano zauważyłam jak wypłynęło mi trochę tej rozpuszczonej tabletki, że znów mam plamienie, jest tego niewiele i jest teraz takie ciemno brązowe. Nie wiem co o tym myśleć, zwłaszcza, że ta temperatura zaczyna mnie niepokoić :/ Co o tym sądzicie?
    Na plamienia biorę duphaston 2x1 a nystatyna na stan zapalny (bo trochę mnie swędziało) z którego ponoć tez może być plamienie. Ale ginka też tam coś w macicy dojrzała, tylko nie chciała mnie chyba na razie straszyć jakąś maleńką przestrzeń z której też mogłoby być to plamienie. Co myślicie o tym?
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeFeb 18th 2011 zmieniony
     permalink
    Hej, widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji. Mi też spadała temp. (dziś podskoczyła) i mam plamienia, które wynikają z małej przestrzeni pod kosmówką. Lekarz powiedział mi, że póki tempka nie spadnie poniżej linii, nie ma co się przejmować, najważniejszy jest ból piersi. Zasugrował nawet zaprzestanie mierzenia. Co do plamień, ponoć tego typu plamienia, nie zagrażają ciąży, mogą utrzymywać się przez dłuższy czas. Rosnący pęcherzk powinien dopchnąć kosmówkę do ściany macicy. Należy leżeć i brać leki. Niebezpieczna może być żywa krew. Staram się wierzyć w słowa mojego gin...choć czasem nie jest łatwo. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Swoją drogą ciekawe co u Talinki...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Właśnie...niepokoję się:(
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Chyba wszystkie niepokoimy się o Talinkę...
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    A pod wykresem Talinki też cisza?
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    nie ma jej pod wykresem:(
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Lily26: Czy jest możliwe, jako że mierzę temp. waginalnie, że ta tabletka, która w nocy się rozpuściła może zakłócić temperaturę w dół? Że np. termometr nie styka się bezpośrednio z ciałem tylko dotyka tej rozpuszczonej tabletki i przez to temperatura taka niska
    Wg mnie to nie zakłóca temp. Rozpuszczona tabletka przybiera temp otoczenia (logicznie patrzac)
    --
    •  
      CommentAuthordor_ma
     permalink
    A u mnie ktoś zrobił przekłamanie z datą porodu. Wg USG 03.05.2011:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Za to termin 16.05.11 wg USG jest mój:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    No to najpewniej zatrzymali ją w szpitalu.
    •  
      CommentAuthordor_ma
     permalink
    Hehe, z tymi terminami z USG :bigsmile: Położna i tak mówi, żeby się nimi nie przejmować i patrzeć na te z OM. U mnie jeszcze problem z ciągłymi skurczami, więc muszę się pilnować, żeby za wcześnie nie urodzić. Szyjka na szczęście skróciła się tylko o 2,1mm więc gin mówi, że w normie. Cały czas jestem na nospie, zwiększonej dawce magnezu i leżakuje w domciu. Kolejne USG 07 marca i oby się nic nie zmieniło.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    jszsz z tego co piszesz, że najważniejszy jest ból piersi, to mogłabym rzec że u mnie to już chyba po wszystkim :( Piersi nie bolą mnie dziś w ogóle. Tyle, że nadal mam powiększone i powiększone sutki. A tak to żadnych innych objawów. A termometr odstawiam dziś już na bank. Co ma być to będzie. Jeśli ma nie być to i tak nie przeskoczę tematu.
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Spokojnie, przecież pani dr nie widziała czegoś niepokojącego...każda z nas ma inne objawy. Pamiętaj, MUSI być dobrze. Innej opcji nie zakładamy!!
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    Lily26 na te biegunki spróbuj LaciBiosFemina ja miałam biegunki przez pół roku i to mi pomogło.... oczywiście nie od razu, ale po jakimś tygodniu się wszystko uregulowało.... to jest probiotyk którego być może potrzebujesz a jest zupełnie bezpieczny nawet od pierwszego dnia ciąży... brałam go jeszcze przed ciążą, ale później odstawiłam i teraz jednak z powrotem wróciłam i mam wrażenie że to od niego właśnie wróciła mi równowaga w układzie pokarmowym... No niestety kiedy zachodzimy w ciążę cała chemia w organizmie się zmienia i niestety czasem nie chcą się pokarmy trawić tylko "sraczka", albo zatwardzenie ;)... a to jest najlepszy probiotyk jakiego wymyślili bo jako jeden z nielicznych dociera do jelita grubego gdzie najczęściej dobrych bakterii brakuje... życzę zdrówka i miłego weekendu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    stokrotko ja już jestem na tej liście z terminami porodów 29. 09. 11
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    A i jeszcze jedno Lily26 jak byś zdecydowała się kupić ten probiotyk to polecam sieć Aptek Kwiaty Polskie tam jest najtaniej i kosztuje około 16 zł za 10 tabletek... tylko uważaj żeby nie przepłacić w niektórych aptekach potrafi kosztować nawet 30 zł./10 tabletek ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    poroniłam :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinko bardzo mi przykro... Zawsze, gdzieś głęboko robi się przykro, kiedy czyta się,że ktoś jeszcze przeżył to co ja 9 m-cy temu... Jestem z Tobą...
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Talinko, współczuję...bardzo mi przykro...:sad: Trzymaj się i bądź dzielna...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.