czesc mamuśki U mnie dziś spora poprawa, wczoraj nóżki wymoczone w wodzie z solą zapakowane w skarpetki i jest katar mniejszy. Do pracy mąż mnie zawiózł więc nie musiałam iść po tym lodowisku a jest na serio okropnie. muszę dziś zrobić fotke i dać na topik o brzuszkach. Trzymajcie się ciepło.
Znalazłam coś takiego: Waga w ciąży - idealny przyrost 13 - 15 tydzień 3 x 250g = 750g 16 - 18 tydzień 3 x 300g = 900g 19 - 22 tydzień 4 x 350g = 1400g 23 - 24 tydzień 2 x 400g = 800g 25 - 26 tydzień 2 x 450g = 900g 27 - 38 tydzień 12 x 500g = 6000g 39 tydzień 1 x 250g = 250g całościowy przyrost 11000g źródło:www.woja-ciaza.com.pl/waga.html
i to: Przeciętny przyrost wagi w ciąży
Dziecko 3,5 kg Łożysko 0,7 kg Płyn owodniowy 0,9 kg Dodatkowa krew 2.0 kg Piersi 0,5 kg Macica 1,0 kg Zatrzymana woda 2,0 kg Tłuszcz 3,5 kg * Razem 14,1 kg
Zuzka ja juz to zrobilam ale stwierdzilam ze i taki przelicznik sie przyda bo przynajmniej wiadomo ze te 11kg to spada od razu po porodzie i jakos sie pocieszac mozna :) wg tego przelicznika Twojego wychodzi ze minimum 7 max 14kg moge przybrac, moj gin twierdzi ze 10-12 bedzie akurat a jak wyjdzie to okaze sie w praniu .
wszystko jest dobrze :) serduszko bije ladnie :) kosc udowa ma prawie 5 cm :) jest w sam raz duze na swoj wiek :) no iwogole :) na nastepjy raz kontrolna morfologia i mocz :) i nie kcial sie ujawnic kim jest :) lezy sobie boczkiem i jest spokojne :)) zdjecia na galerii :))
kfiatuszku a ty masz usg co wizyte czy tylko co ktoras? bedziesz teraz kiedy nastepne miala? ja mam wizyte 6 litego i to bedzie wlasnie 19tc ale mowiac szczerze licze ze usg bedzie dopiero w 22tc. niby wiem ze to nie jest szkodliwe ale jakos jak w 1 ciazy chcialabym non stop podgladac tak teraz jakos to inaczej juz jest
kfiatuszku pytam z tego wzgledu ze w sumie miedzy 21 a 23tyg z reguly robi sie usg juz te takie preantalne, sprawdzajace kazda kostke i wszystkie organy wewnetrzne, byc moze u ciebie to bylo juz te ja poprzednie usg mialam w 14tc na izbie przyjec robione i nie ma po nim zapisu w karcie takze ostatnie zapisane mam z 10tyg ciazy.
a u mnie to byl pierwszy zapis :) ginek pomierzyl glowke małego i nozke i w sumie to wszytsko :)) ale ciesze sie ze widzialam dzieckaka bo martwilam sie strasznie bo woogle nic nie czułam i wogole jakiegos schiza miałam :) wiec odrazu na ekran i szuakalm serducha : waliło mocno wiec odetchnełam :)) ciesze sie ze bylo to usg : a co bedzie dalej zobaczymy :)
kfiatuszku - moj gin przy wizycie robi KTG a dopiero jak sie ostatnio nie udalo wysluchac to wrzucil szybkie usg. w 1 ciazy z koniecznosci mialam usg bardzo zcesto (co 2tyg a czasami i czesciej) wiec teraz juz sie nie pale... zreszta odkad maluch zaczal sie wiercic i wypychac to juz spokojna jestem bo daje matce znaki dymne
a no to jak najbardziej zrozumiale bylo to wyczekiwanie mysle ze za pare dni maluch sie odezwie.. .z reguly w pierwszej ciazy dopiero po 20tyg sie pojawiaja kuksance... czasami dopiero w okolicy 23tyg takze spokojnie. jeszcze bedziesz do spokoju tesknila jak dostaniesz kopa w watrobe lub pecherz albo jak ci malec lapke pod zebra wcisnie
Hey dziewczyny troche mnie nie było, wczoraj wróciłam ze szpitala, cały tydzień przeleżałam i teraz siedzę na zwolnieniu w domciu zaczęłam 7tc i wszystko jest w porządku, w szpitalu zalazłam się z powodu bólów lewej strony podbrzusza, podejrzewano ciąże pozamaciczną, ile się napłakałam i co przeżyłam to trudno mówić, ale na szczęście na pierszym usg okazało się że fasolka jest dobrze zagnieżdżona, ale nie miała jeszcze serduszka, i kazali czekać, robiono mi betę co dwa dni i kolejne usg pokazało że maleństwo ma serduszko i wszystko w porządku, mam dużo odpoczywać, leżeć, zero współrzycia i gorących pryszniców a brzunio mnie bolał bo się wszystko rozrasta, a lewa strona bo mam tyłozgięcie i przesunięcie w lewo troszkę tam tych narządów i wszystko dobrze, ufff
kfiatuszku nie mam pojecia gdzie w twoich okolicacj jest usg 3d ale wg google sprawdz tutaj
ANGIOSAN NZOZ PORADNIA SCHORZEŃ NACZYŃ 41-800 Zabrze, Skłodowskiej 15, tel. (032) 370-17-79 Czynne : pon.- pt. od 8:00 do 19:00, sob. od 8:00 do 14:00. Pracownia USG Color Doppler - położnictwo i ginekologia
inne miejscowosci znajdziesz tez tutaj http://medycyna.bigduo.pl/index.php?rs=1&branza=USG tyle za sama musisz poszukac bo ja nie wiem co dla ciebie bedzie okolicami :)
ciekawe ile u CIebie bedzie kosztowalo, my najblizszy taki sprzet mamy 85km od domu cena 180-200zl lub w warszawie 200-300zl czyli juz nie tylko o kase chodzi ale nawet sama wyprawa juz niezla
ASIULA ciesze sie ze juz wszystko ok. duzo odpoczywaj, nadrob zaleglosci w lekturze i w filmach i przede wszystkim sie nie zamartwiaj, bedzie dobrze bo jakze by moglo byc inaczej
Dzisaj moja kolej na wizytę! Już nie mogę się doczekać bo teraz ja mam jakieś schizy. bardzo rzadko czuję jakieś ruchy .. w zaszadzie to nie wiem czy to są ruchy... ja już powinnam coś czuć a tu nic. Mój mąż twierdzi że mi oodwala bo z synem też puźno czułam ruchy i też się martwiłam. Asiu dobrze że już wszystko dobrze uff.
Rozmawiałam przed chwilką z Izunią, wszystko dobrze z maluchami mają po ok 300g bakterie wyleczyli została delikatna anemia. Do poniedziałku może wyjdzie. Pozdrawia Was wszystkie i brzusie serdecznie
Magg nie schizuj bedzie dobrze... a co do ruchow - moja znajoma w 3 ciazy poczula ruchy dopiero w 21 lub 22tc takze sie uspokoj babolu bo maluszka stresujesz niepotrzebnie i sobie siwych wloskow przysparzasz
Zuza - ksiazeczke z tej serii ze stronki "od poczecia do narodzin" mam od gina, skarb malucha dostaje sie u nas w szpitalu ale reszty nie znam, juz sie lece rejestrowac :)
Zuzka szkoda ze nie uda nam sie teraz dostac paczki promocyjnej ale kto wie moze za jakis czas sobie o nas przypomna :)
kuzynka ze stanow mowila ze u nich to jest taki bank danych w gabinetach ginekologicznych i jesli kobieta wyraza zgode to gin ja tam umieszcza i wszystkie firmy produkujace artykuly dla dzieci przysylaja nie tylko probki (najpierw pieluszki kremy etc a jak dziecko starsze to probki jedzenia) ale takze kupony rabatowe na swoje produkty. Przed porodem sa to znizki 20-30% a z okazji naradzin 50%.Kuzynka mowi ze sporo tego sla i w sumie wychodzi jej ze kupujac paczke pieluch druga ma gratis. W sumie bardzo fajna sprawa i wcale bym takim czyms nie pogardzila nadzieja w tej stronce ze to nie tylko chwyt reklamowy zeby zgromadzic nasze adresy ale moze faktycznie cosik powysylaja
hejka dziewczynki u mnie katar poszedł w niepamięć. na tej stronie też się zarejestrowałam, a komplet tych broszur dostałam od mojego lekarza. Może jak któraś z nas znajdzie jakaś fajną stronkę na której się coś dostaje dla maluszka to napisze, typu gerber albo jakieś inne papinki. Zaczęłam sobie podśpiewywać pszczólke Maje i wtedy dzidzia mocniej kopie, ale może daje znaki że mama się ma już skonczyc wydzierac Ściągłam sobie piosenkę Mały książe bo podobnno jak się długo czegoś słucha w ciąży i potem jak się dzidzia urodzi to się uspokaja słysząc znajome dźwieki. Pozdrawiam ciepło
Magg no to jak z tymi przeczuciami??? ja miewam takie strasznie mieszane i sie nie moge jeszcze zdecydowac co tam w brzuniu moze mi siedziec... mezul tez przestal byc juz taki pewny cory nawet :D
bo jesli idzie o objawy - cera mi sie poprawila bardzo to niby na syna ale wymiotuje intensywnie wiec niby na dziewczynke no a jedzenie moge jesc ogorki kwaszone i zagryzac landrynkami
Magg nie martw :) ja tez wczoraj schizowałam bo mnie tez jeszcze nie kopie :P ale wiem ze kopie bo widzialam ale nie czułam :)) bedzie dobze :))
Myszorko to z ta piosenka to prawda :)) moja mama jak byla z moja siostra w ciazy to ogladała czesto M jak miłosc :) a po urodzeniu gdy tylko fim sie zaczynał i leciała ta piosenka poczatkowa to zawsze sie uspokoajała i odwracała głowke :) do dzisiaj oglada z nami serial z wielkim zaangazowaniem :) jak tylko usłyszy to wrzeszczy "M miłosc leci m miłosc leci chodzcie na fim" :))
ANDARIEL :) jestem prze szczesliwa i z glebi gratuluje tobie odezwij sie do mnie na gg bo mi numery wcielo :) ZUZA no widzisz jak szybko ci poszlo gratuluje i wszystkim nowym mamusia zycze najwspanialszych 9 miesiecy szczescia radosci spelnienia itp
czesc mamusie Ale miałam wczoraj doła bo dzidzia się nie ruszała tzn ostatnie ruchy czułam koło 16 a potem nie czułam tzn też nie skupiałam, ale wieczorem zaczęłam się denerwować.Zjadłam misia haribo po których dzidzia skacze w brzuszku i nic.Zjadłam kolacje i nic, śpiewałam, głaskałam nic. W końcu mój M wziął pogłaskał brzuszek i zaczął sie dzidziuś ruszać, ale się strachu najadłam. Przeczytałam w książce że od 28 tygodnia należy ruchy kontrolować, a wy jak macie często?
No witajcie! Dzidzia pokazała wszystko poza płcią! Jest wszystko dobrze rośnie zdrowo,usg połówkowe będę miała za 2 tygodnie takie z mierzeniem wod płodowych, wagi, czynność serca itd. Kręci sią jak trzeba tylko mama gruboskórna i nie czuje! Prawdopodobnie przez szew po cesarce. Ale już wiem gdzie dzidzi szukać i wczoraj wieczorem poczułam kopniaki! Co do moich przeczuć to wydaje mi się że będzie dziewczynka, jem głównie na słodko, miałam straszne wymioty i tak jakoś mi się czuje....
Nic nie mów o tych truskawkach bo już mi narobiłyście smaka!
Nie pisałam wczoraj bo jak wróciłam do domku musiałam się położyć bo łapią mnie skurcze, dzisiaj dopiero będe miała leki to może będzie już lepiej... coraz bardziej bolące są... i przez to jeszcze kręgosłup mi doskwiera. W dodatku nie mogę ćwiczyć zostaje tylko basen i to też delikatnie. Jednym słowem zostaje mi tylko L.B.
Magg dokładnie a czas leci i leci, mąż łózeczko przygotowuje bo mam od siostry tylko że chce mieć takie naturalne a te jest na bialo pomalowane i teraz ma 3 miesiące czasu na zdarcie farby. Cieszy się przy tym bardzo że może sam coś zrobić dla dzidzi. W realu teraz są promocje ciuszki po 4 zł typu body, skarpetki, kaftaniki, może będą jakieś fajne.