Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeMar 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Wiem, ale efekt tych prób był dla mnie ciut wątpliwy ;-) btw, mój gin też zawsze stwierdzał - z dokładnością co do dnia :-)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 8th 2011
     permalink
    Zuzolcia, pamiętasz, że datę porodu i wiek dziecka liczy się od skoku albo szczytu?
    --
  1.  permalink
    witajcie kochane!!!

wlasnie sie dowiedzialam ze bede mama!!! jezeli wszystko dobrze sie ulozy, to bardzo wczesne dni i wiadomo ze wszystko sie jeszcze moze zdazyc.
    ale zakladajac ze wszystko bedzie ok chcialam sie poradzic co powinnam robic a czego unikac, kiedy wybrac sie poraz pierwszy do lekarze bo mysle ze to jeszcze za wczesnie.
    czekam na newsy i zgory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
  2.  permalink
    Londynka gratuluję! :bigsmile:
    Do lekarza wybierz się już teraz, sprawdzi czy z tobą wszystko w porządku, takie jest przynajmniej moje zdanie, lekarz też zaleci ci czy brać jakieś witaminki i w jakich ilościach, choć Folik już teraz możesz zacząć brać o ile wcześniej już nie zaczęłaś zażywać. Wyśle cie prawdopodobnie na badania i powtierdzi ciążę. Bo na to że zbaczyć dzidziusia na USG będziesz musiała jeszcze troszkę poczekać :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    nightingale_84: Wyśle cie prawdopodobnie na badania i powtierdzi ciążę
    a wg mnie po prostu powie że jest prawdopodobieństwo ciaży i będzie kazał czekać :) Bo tak jak napisała Londynka to początek ciąży.
    Jeśli idziesz Londynko na NFZ to napewno warto się już rejestrować (u mnie w maju będzie dopiero wznowiona rejestracja :O) a jeśli masz swojego gin "na tel" to zadzwoń i spytaj :)
    No i gratuluje oczywiście
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    emmsik z dokładnością co do dnia to ja sama też sobie potrafię wyliczyć - to nie jest jakaś wyższa matematyka:bigsmile:
    Chodzi tu tylko o precyzję - wszelkie badania robi się w skończonych tygodniach - np. jako ciężarna z cukrzycą mam robione ktg co tydzień od 32tc, a od 35tc - co dwa tygodnie. Dziś również je miałam, a ponieważ mam skończony 34 tc, dopiero od następnego mam robić dwa razy :cool:
    --
  3.  permalink
    Kochane!!!

dziekuje za porade!!!
    mysle ze skontaktuje sie z lekarzem i zobaczymy czy bedzie chcial mnie zobaczyc czy nie. nie mam swojego gina jestem w UK a tu ciezko o takie sprawy ... zobaczymy jak mi pojdzie :wink:
    •  
      CommentAuthoremmsik
     permalink
    agael, naprawdę?! a ja myślałam, ze to tylko mój gin taki wybitny w liczeniu! ;-D no hello.... przecież wiem :-))))
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    emmsik przecież wiem, ze wiesz :-))))))))))
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    Amazonko, ja zawsze myślałam że liczy się od 1 dnia ostatniej @ i tak mi liczyła Ginka w poprzedniej ciąży.
    Dziś robiłam betę (842,3mIU/ml) i progesteron (92 nmol/l).
    Chyba to do mnie pomału zaczyna docierać.

Londynka - gratulacje!:bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Mialam za krotka faze lutealna, w zeszlym miesiacu zaczelam brac witamine B6 z magnezem, a wczoraj zobaczylam na tescie dwie kreski:). Czy ktos wie, czy teraz powinnam odstawic B6?
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    londynka2303: jestem w UK

z tego co wiem, to do końca 1 trymestru lekarz nic Ci nie powie i odeśle z kwitkiem. W UK uważa się, że przez pierwsze 3 miesiące nie ma sensu zajmować się ciążą, bo organizm sam robi selekcję. Od 2 trymestru będziesz pod opieką położnej. Lekarz prowadzi ciążę tylko w wypadku zagrożenia i komplikacji (czego oczywiście nie życzę).
    --
    •  
      CommentAuthormarianna27
    • CommentTimeMar 8th 2011 zmieniony
     permalink
    martitap: z tego co wiem, to do końca 1 trymestru lekarz nic Ci nie powie i odeśle z kwitkiem. W UK uważa się, że przez pierwsze 3 miesiące nie ma sensu zajmować się ciążą, bo organizm sam robi selekcję. Od 2 trymestru będziesz pod opieką położnej. Lekarz prowadzi ciążę tylko w wypadku zagrożenia i komplikacji (czego oczywiście nie życzę).

nie jest tak zle jak mowia o opiece tutaj- zalezy jak sie do tego podchodzi :wink:
    warto wybrac sie do GP- moze zrobic ci test ciazowy (nie musi) potwierdzi ciaze, ale zapisze cie na wizyte z midwife (polozna) dopiero kolo 10-12 tc. wtedy tez mozesz spodziewac sie pierwszego USG :)
    nastaw sie na 2 USG w trakcie calej ciazy, bo jak bedzie przebiegala bez problemow to nie ma potrzeby robic ich wiecej :) jak masz jakies pytania to zapraszam i sluze swoja wiedza na ten temat ;) i gratuluje serdecznie :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeMar 9th 2011
     permalink
    martitap 100 lat dla Filipka!
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Gratulacje dla nowych przyszłych mam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Niezalogowana: Czy ktos wie, czy teraz powinnam odstawic B6?
    Wg mnie nie ma potrzeby odstawienia
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Mnie lekarz właśnie zalecił B6, bo to pomaga przy nudnościach i wymiotach (żeby ich nie było)
    --
  5.  permalink
    hej Marianna 27,

dziekuje bardzo za gratulacje :-)
    wczoraj zadzwonilam do przychodni i mam wizyte umowiona na poniedzialek, zrobia mi test ciazowy i jesli wyjdzie pozytywmy to zostane przypisana do poloznej :-)
    jeszcze jedno pytanko co do witamin, moja znajoma bierze Pre Natal Packs, pojemnik zawiera 31 woreczkow 1 na kazdy dzien- kazdy woreczek zawiera 10 tabletek!!!
    czy ktoras z was slyszala o tych witaminach, nie chce zaczac brac czegos niesparawdzonego.
    serdecznie pozdrawiam.
  6.  permalink
    Hmm, pierwszy raz o czyms takim słysze, 10 tabletek na raz? To chyba przesada.
    Mi lekarz np powiedział, zeby nie zazywać zadnych preparatow wielowitaminowych, jedynie Folik, plus zdrowe odzywianie sie, pelno warzyw i owocow. Ja na wlasna reke bym czegos takiego nie brala.
    Do poniedzialku juz niedługo wiec lepiej poczekać i poradzic sie specjalisty :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    w I trym tylko kwas foliowy, nic więcej.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Mój lekarz też mówił, że jeśli normalnie się odżywiam, w miarę zdrowo (a tak powinny przecież ciężarówki:cool:), nie ma potrzeby brać jakichkolwiek dodatkowych witamin.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    marianna27: nie jest tak zle jak mowia o opiece tutaj- zalezy jak sie do tego podchodzi

to mile mnie zaskoczyłaś, bo informacje mam od 2 znajomych mieszkających w UK:wink:
    katy222: martitap 100 lat dla Filipka!

dziękuję:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeMar 10th 2011
     permalink
    Powrócę do burzliwego wątku o L4, byłam dziś u jednego lekarza,jutro idę do innego.
    Wiecie jak mnie przywitał? "Dlaczego pani nie jest jeszcze na zwolnieniu?"
    to się nazywa empatyczny lekarz.
  7.  permalink
    Hmm, ja zamierzam pracować ile się będzie dało, o ile rzecz jasna bedzię wszystko z dzieciaczkiem w porządku i bede miec na tyle siły.
    Jestem jednak w całkiem komfortowej sytuacji.... W mojej pracy spedzamcale 8h przed komputerem, a ponieważ zgodnie z rozporzadzeniem w sprawie wykazu prac szczegolnie uciazliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet, kobieta ciężarna nie moze przebywac przed komputerem dłuzej niż 4h, zatem praktukuje sie u nas wysylanie ciezarnych na pozstale 4h do domu :).
    -- // //
    • CommentAuthoriwcia1
    • CommentTimeMar 11th 2011
     permalink
    Witam dziewczyny a ja byłam w końcu wczoraj na pierwszym badaniu usg dzidzia ma 2 cm i ślicznie serduszko bije czyli jak na ten moment 8tydz i 4dzień to wszystko ok na następne mam iść w 11 tyg juz przynajmniej jestem spokojniesza narazie.A co do tabletek też lekarz kazał brac narazie sam kawa foliowy.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Super iwcia! oby tak dalaj:)
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeMar 11th 2011 zmieniony
     permalink
    witajcie ponownie. Już mam skierowanie na usg :bigsmile: i nie mogę się doczekać 17 marca kiedy to pierwszy raz zobaczę kto w brzuszku zamieszkuje :bigsmile: no na razie jeszcze nie dowiem się dokładnie ale będę chociaż wiedziała czy czasami nie więcej niż jedno.
    Mam jeszcze jedno pytanko czy znacie jakąś metodę na okropne wzdęcia... wczoraj to dostałam taką kolkę że nie mogłam się ruszyć. Niestety nie wiem co mam z tym robić.... może któraś z was miała taką przypadłość i wie co powinno się jeść a czego raczej unikać. W tym momencie to boje się jeść cokolwiek bo nieważne co zjem to jest okropnie... najlepiej jak nie jem :cry: no ale tak to się nie da..
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    iwcia1 przepraszam najmocniej- punkt zabrany przez mój brak rozgarnięcia dziś, nie gniewaj się proszę:shamed:

venika u mnie na wszelkie dolegliwości żołądkowe pomagał węgiel leczniczy. No oczywiście oprócz zaparć:bigsmile: Był taki moment w ciąży,że też wielu rzeczy nie mogłam jeść bo kończyło się potwornym bólem żołądka, tudzież biegunkami. Teraz jest juz dużo lepiej, ale węgiel na wszelki wypadek zajmuje w mojej apteczce pawie honorowe miejsce.
    --
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    nie ma sprawy Jaheira nawe tego nie zauwazyłam dopiero jak przeczytałam twój post to tak myslę o co chodzi z tym punktem i potem się kapłam a tak wogle za co sie odbiera te punkty?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Venika, możesz spokojnie brać espumisan, mnie pogaga i lekarz pozwolił go brać.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    ach tu gdzieniegdzie są wątki, gdzie punktowanie ma chyba dla użytkowników mega ważne znaczenie:wink: jak dla mnie odbierać/ dawać punkty powinno się wtedy gdy się z jakąś wypowiedzią zgadzamy bądź nie. Jednak momentami mam wrażenie,że służy to do okazywaniu komuś sympatii bądź jej braku, że wręcz się gdzieniegdzie tworzą kólka wzajemnej adoracji.
    Stąd ja się w punktowanie nie bawię- chyba,że jestem roztargniona tak jak dziś:bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Witajcie chciałam się was zapytać czy jakoś szczególnie dbałyście o siebie w pierwszym okresie ciąży bo dużo razy czytałam że to jest najtrudniejszy okres bo dochodzi niestety to wielu poronień :( Więc może się podzielicie tym jak wy to przechodzicie albo przeszliście ten okres :)
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    dziękuje za porady zaraz będę próbowała... może ten espumisan na początek, bo z węglem się boję że dołączy jeszcze zaparcie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Venika ja też brałam espumisan, bo wzdęcia powodowało mi dosłownie wszystko cod o ust wzięłam. Dzwoniłam do ginki zanim go wzięłam i powiedziałą, że spokojnie mogę go brać. Tam na ulotce było napisane że bierze się po 2 tabletki 4 razy dziennie, ale ja zaczęłam od jednej. A jak widziałam że nie pomaga, to wzięłam drugą i właściwie te dwie zawsze pomagały :)
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    dzięki zobaczymy jak będzie jutro po zażyciu :)
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Hej ciężaróweczki.
    Namnożyło się was. W końcu wysyp wiosenny. Miło popatrzec na wasze suwaczki.
    Wczoraj się jeszcze cieszyłam że siostra będzie mieć dzidzię tylko 9 miesięcy młodsza od mojej Basi, a dzisiaj już jest po zabiegu.
    Była w 12 tygodniu i na USG wyszło że dzidzia nie ma nóżki, jest wada kręgosłupa i płód był nadal wrośnięty w ścianę macicy. Lekarz mówił że komórka źle się podzieliła. To jej pierwsza ciąża i jest strasznie załamana, mi równiez bardzo smutno, że ona jest tam sama (UK), nie ma bezpośredniego wsparcia od rodziny, możemy tylko ją wspierać telefonicznie. Tym bardziej boli że dzidzia żyła, biło jej serduszko, ale szanse na przeżycie małe :(
    Na szczęście w środę przylatuje do PL na chrzest Basi, to przynjamniej bedziemy mogli pocieszyć. Tylko obawiam się jak będzie reagowac na Basię.
    Tak samo jak szwagierka miała zabieg na usunięcie martwej ciąży 21 grudnia, a 22 grudnia ja urodziłam, to ciężko jej było patrzeć na nasze szczęście. :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Po co w wątku dla przyszłych mam, piszesz o takich smutnych rzeczach? Straszysz tylko....
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    jszsz
    nie no to jest wątek tylko o radosnych sprawach? jak byłam w ciąży z Hanią i Basią zresztą też, też miałam przykre sprawy i o nich tu pisałam.
    No ale skoro nie ma tu miejsca na smutki które w ciązy tez się zdarzają....
    Dziewczyny które plamią, mają zagrożone ciąze tez nie mogą tutaj o tym pisać, hmmm...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Mada, przykro mi, że tak się stało... :sad:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    jszsz: Po co w wątku dla przyszłych mam, piszesz o takich smutnych rzeczach? Straszysz tylko....

Hmm, a od kiedy ten wątek służy wymianie wyłącznie ochów i achów na temat ciąży? Jszsz, Twój komentarz był niesmaczny i nie na miejscu. :confused:
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    To przypomnij sobie jak byłaś w ciąży...chciałaś czytać o takich przykrych rzeczach? Sama od ponad miesiąca plamię i rozumiem dziewczyny, które chcą się podzielić SWOIMI ciążowymi problemami. Ale jeśli to nie dotyczy, której z nas bezpośrednio to chyba można sobie darować. Każda z nas ma znajomych/ członków rodziny, których spotkało to nieszczęście, ale po co tu o tym pisać (są inne wątki) i karmić się takimi informacjami? :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jszsz a moim zdaniem jest to swoiste ostrzezenie zeby nie bagatelizowac usg, znam dziewczyny ktore chodza do ginow ktorzy maja takie aparaty ze ledwo co widac i o zgrozo cialge sa tacy lekarze ktorzy chcoiazby przeziernosci nie badaja!

ja np bedac w ciazy z dzieckiem z wada anatomiczna ale takze i po niej, wielokrotnie przestrzegalam przyszle mamy i pisalam tutaj dziewczynom jak wazne jest usg polowkowe i zeby zwracaly uwage zeby wykonywal je doswiadczony lekarz, mowiac szczerze to NIGDY sie nie zdarzylo zeby ktoras twierdzila ze je strasze czy cos w tym stylu

rownie dobrze nie powinno sie opisywac swojego porodu bo inne przyszle mamy moga stwierdzic ze ktos je przerazil
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    jszsz
    jesteś na tym forum od niedawna. Ja piszę na tym wątku od 2007 roku i mam tu swoje "koleżanki". Udzielam się na tym watku i czuję z tymi dziewczynami więź.
    Nie będę dyskutowac w tej sprawie, no ale skoro chcesz czytać tylko o pozytywnych aspektach ciązy to zapraszam na lekturę kolorowych gazet. Tam jest zawsze wszytsko cacy:neutral:

Ania
    własnie o to chodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    madamagda, przepraszam, jeśli Cię uraziłam. Po prostu, przez moje problemy, pewnie jestem przewrażliwiona.
    Co do gazet, wezmę to pod uwagę...:wink:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    jszsz
    rozumiem że stronisz teraz od takich informacji. Ja też byłam w takiej sytuacji. Plamiłam w ciązy z Hanią, pisałam o tym. Dziewczyny mnie wspierały i pocieszały. Potem w 32 tygodniu sprawa z podejrzeniem zajęczej wargi. na szczęscie wszytsko dobrze się skończyło. Mam zdrowe dzieci, ale co bym zrobiła gdyby nie pocieszające słowa dziewczyn.
    ja jednak reaguję inaczej. Wolę poczytać, zebrać sprawdzone informacje i takie tez tu otrzymywałam.
    Liczę na to że któraś z dziewczyn miała styczność z takim przypadkiem. Chcę sie dowiedzieć, czy jest zagrożenie że może to byc wada genetyczna, czy to może się powtórzyć w przyszłości.
    Chcę ją pocieszyć, że jest szansa na urodzenie zdrowego dziecka. Żal mi jej i nie znam słów, żeby dodać jej otuchy.
    To moja siostra i strasznie to przeżywam, zwłaszcza że dopiero co sama urodziłam dziecko. Zdrowe dziecko, a ona będzie na to patrzeć. :sad:
    --
  9.  permalink
    Mada, smutne to bardzo :( Wierzę, że siostrze niegługo znowu uda się zajść w ciążę i urodzić zdrowe dzieciątko!

AniaM, masz zupełną rację - przecież wykrycie w ciąży wady u dziecka może je uratować- np. wiadomo wtedy, że trzeba rodzić w konkretnym szpitalu, personel jest przygotowany... Jeśli matka "oleje" sprawę w ciąży, będzie rodziła w szpitalu nieprzygotowanym do opieki nad maluszkiem- może stać się tragedia :(
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    madamagda przykro mi, że spotkało to tak bliską Ci osobę, ale jasna cholera dziś miałam USG i bogu dziękuję, że nie przeczytałam Twojego wpisu kilka godz wcześniej, bo chyba nie weszłabym do gabinetu. I bez takich sensacji przed każdym badaniem mam pietra, że coś wyjdzie nie tak. Na prawdę nie potrzeba mi dodatkowych bodźców i tak dokładnych opisów tego co może się wydarzyć. Wybacz,ale następnym razem idź takimi fantastycznymi nowościami na inny dział. Piszesz, że jesteś tu kilka lat, więc powinnaś czerpać z doświadczenia i wiedzieć jak nadpobudliwe mogą być ciężarówki i jak łatwo można je zdołować. Wystarczy, że któraś zacznie plamić i jest już podniesiony alarm (co jest całkowicie naturalne),. bo jesteśmy z nią od samego początku i w jakiś sposób razem przeżywamy każdą ciążę. Natomiast Ty wypaliłaś z czymś takim i to z kimś zupełnie dla nas obcym. Zero wyczucia z Twojej strony.
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    następnym razem idź takimi fantastycznymi nowościami na inny dział

Super że wydaje ci sie to fantastyczne :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Dziewczyny, nie rozumiem tego ataku na madę... Opisała tragedię bliskiej sobie osoby, więc po części i swoją. A co do opisania historii na innym dziale- jakby opisała na rozpakowanych, to i tak część z nas by to przeczytała, bo przecież część i tam zagląda...
    Przecież mimo ciąży nie żyjemy w hermetycznym świecie, chyba żadna z nas nie żyje w błogim przeświadczeniu, że każda ciąża jest zdrowa i kończy się lekkim porodem... Każda z nas ma nadzieję, że będzie dobrze i tego trzeba się trzymać.

Jestem w ciąży, mam za sobą jedno poronienie, za tydzień mam USG... Post magdy poruszył mnie, fakt - poszłam, pocałowałam moją śpiącą córeczkę i w myślach podziękowałam Bogu, że dane było mi urodzić zdrowe dziecko. Oby drugie również było zdrowe.
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    cerisecerise
    ja też tak zrobiłam jak tylko się dowiedziałam o tej tragedii. Człowiek pokornieje i cieszy się że ma dziecko. Nie wazna wtedy płeć, kolor włosów, czy znamie na policzku. Liczy się to że ten mały człowieczek jest na świecie i Bóg dał nam urodzić go, żeby świat dla nas był piękniejszy. Zaczełam to bardziej doceniać i juz się nie denerwuję na moje płaczące dziecko.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.