Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeMar 19th 2011
     permalink
    nie nie dziewczyny mój lekarz prowadzący jest najwspanialszym lekarzem na świecie i pierwszy jakiego spotkałam z powołania, notabene też państwowo mnie przyjmuje... tylko chodzi mi o tego, który robił USG (już tam więcej nie pójdę) oczywiście będę musiała pojechać 60 km do Łodzi aby zrobić USG w 20 tc.
    W poprzedniej ciąży chodziłam prywatnie i okazało się że nie wystarczy zapłacić aby lekarz traktował poważnie i odpowiedzialnie... po prostu zależy od lekarza. Tym razem przyjaciółka mnie przekonała do tego lekarza i poszłam na pierwszą wizytę. Bardzo ciężko było się dostać ale się udało i okazało się, że takich lekarzy to ze świecą szukać no i w moim mieście mówią o nim że powinien pracować w Caritasie, ponieważ siedział by do godz. 24 i przyjmował pacjentki za darmo. Wszystkiego się można od niego dowiedzieć i nie robi z tego problemów.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    To chociaż tyle, że ten lekarz prowadzący jest w porządku.... Szkoda, że nie ma USG u siebie:(
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    nightingale nie martw się na zapas. Mnie już od 8 tyg. piersi nie bolą w ogóle. Czasem gdzieś jak mocniej przycisnę to zaboli, ale to jest naprawdę bardzo rzadko. Brzucha też nie mam chyba że najem się jak prosiątko to wtedy mi go wywala i udaje, że to ciążowy brzuch :updown: Faktycznie mogłaś trochę przez chorobę schudnąć i stąd twoje zmiany w organizmie. Nie martw się na zapas, bo dzieciątko tego teraz nie potrzebuje zwłaszcza, że walczysz z chorobą. Poza tym dobrze, że jest gorączka bo to przynajmniej organizm walczy. U mnie gorączka - ba! podwyższona temperatura! - to jest rarytas. Ostatnio miałam ledwo 37,7 i byłam umierająca jakbym co najmniej miała 39st. bo nigdy w chorobie nie gorączkuję. Także uszy do góry i musi nam się udać!

Co do usg mojej gin, to ma sprzęt naprawdę świetny, taki, że nawet 4D idzie tam zrobić więc zakładam, że sprzęt będzie ok do badania. Dzięki, że mnie trochę uspokoiłyście :)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Lily26: Poza tym dobrze, że jest gorączka bo to przynajmniej organizm walczy

gorączka może być niebezpieczna w ciąży. W sytuacji, kiedy się utrzymuje, udałabym się do lekarza.
    --
  1.  permalink
    Poszłam w sobotę po raz kolejny do internisty, bo już czułam się fatalnie, nie dość ze temp ciągle się utrzymywałam w wysokości 38, to na dodatek katar taki miałam ze ledwo co mogłam oddychać, plus ból gardła.. domowe sposoby nie pomogły.. dostałam antybiotyk, jak to usłyszałam od razu zapisałam się do innego internisty co by mieć dwie opinie i zalecił to samo, dostałam Dumox, dzwoniłam do gin i tez powiedziała, ze lepiej wziąć teraz antybiotyk, niż czekać aż mi cała choroba zejdzie niżej, na oskrzela, bo wtedy już będzie nieciekawie.. a Dumox na opakowaniu ma napisane że można zażywać w ciąży jak jest taka konieczność..
    Wzięłam już dwie tabletki, i już czuję się znacznie lepiej, przynajmniej temp jest poniżej 37 stopni.. :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeMar 20th 2011
     permalink
    i dobrze, też bym wzięła.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Duomox:wink:
    Z dwojda złego lepiej przyjąć antybiotyk niż pozwolić się chorobie rozwinąć na dobre.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    No to super, że antybiotyk pomógł :)
    Ja też mam ciągle nos zatkany. Nie wiem z czego to bo przed ciążą nie miałam takiego problemu. Czytałam gdzieś, że ponoć w ciąży rozszerzają się naczynka jakieś i to może powodować zatkany nos :/ a ja do tego mam jeszcze krzywą przegrodę nosową, ale żeby aż tak :/ W nocy jest ok, ale w dzień nie da się oddychać nosem choćby nie wiem co :/
  2.  permalink
    martitap, jasne że chodziło o Duomox :bigsmile: robiąc poprawki poprawiło mi też nazwę antybiotyku i stąd taka śmieszna nazwa :bigsmile:

Lily26 niby pomógł ale teraz znowu mam 37,5, pocieszam się tym, ze to niewiele przy wcześniejszej temp i ze zwykle na noc temp się podnosi może nie będzie tak źle.. ehh :neutral:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    nightingale_84, 37,5 - to nie jest tak źle:) Nie jest to niebezpieczna temp. dla Maluszka. Antybiotyk potrzebuje 2-3 dni, żeby zaczął działać, więc, z dnia na dzień, będzie coraz lepiej. Najgorsze za Wami. Życzę szybkiego odzyskania formy po chorobie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    jszsz: Antybiotyk potrzebuje 2-3 dni, żeby zaczął działać
    jeśli antybiotyk działa to już po 2 dawkach jest poprawa
    --
    • CommentAuthoriwcia1
    • CommentTimeMar 21st 2011
     permalink
    Hej dziewczyny wiosna juz z nami a za oknami coraz to cieplej aż na serduszku się robi inaczej.U mnie narazie ok czuje sie dobrze.Mąż dzisiaj juz po całym tyg siedzenia w domu poszedł do pracy.Powiedzcie mi proszę na usg mam umówioną wizytę na czwartek będę miała wtedy 10tydz i 3 dzień lekarz ma mi robić usg ale czy to nie jest za wczesnie jeszcze na to żęby zrobić przezierność karkową u dzidzi.Nie wiem mozę powinnam się przepisać na póżniejszy termin za 2 tygodnie bo teraz lekarz ma iść na urlop wtedy bym miała13 tydz i 1 dzień.Co wy na to?
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Genetyczne można zrobić już w 11 tyg, czyli jak dla mnie brakuje Ci kilku dni. Dużo zależy też od sprzętu USG
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeMar 21st 2011 zmieniony
     permalink
    iwcia Mój lekarz twierdzi że najlepiej jak jest skończone 12 tygodni do końca 14 tc... ja na twoim miejscu poczekałabym do tego 13 tc. wydaje mi się ze 10 to troszkę zbyt wcześnie, ale nie jestem lekarzem i jeśli teraz cię wysyła to idź. 4 dni do 11 tygodnia wydaje nam się mało, ale dla rozwoju dziecka to bardzo długi czas, na tym etapie dziecko rośnie około 1 cm na tydzień. W 10 skończonym tygodniu dziecko mierzy 2,5 - 3,5 cm, a w skończonym 12 około 5-6 cm... jak widać jest ogromna różnica.
    --
  3.  permalink
    Iwcia - ja robiłam te badania tydzień temu, w 13 tygodniu (dokładnie 12 tygodni i 6 dni). Podobno można je robić do końca 14 tygodnia, z tym, że jeśli zrobisz wcześniej i czegoś nie będzie można zobaczyć - (tak było u mnie - maluch stanął na głowie i trudno było zbadać przezierność karkową) - będzie można badanie powtórzyć.

Życzę... uspokojenia i dobrych wyników :) Zresztą tutaj rzadko są wyniki "złe" bo pamiętaj, że te badania (mówię o USG, teście PAPPa) tylko szacują ryzyko a nie stawiają diagnozę :) Ja trochę za mocno to przeżyłam - zresztą założyłam kilka dni temu wątek na ten temat. badania prenatalne
    -- Raz na wozie raz w nawozie :P
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Też tak myslę żę jednak to jeszcze za wczesnie a Venika masz rację różnica 4 dni na dziecku to duzo.Zadzwonie więc jutro do lekarza i jeszcze z nim pogadam i przepiszę się jak coś na inny termin trochę przewalone żę właśnie bedzie szedł pod koniec tyg na urlop 2 tyg.Tylko będę ciekawa jak wyszły mi badania jak nie pójdę w czwartek bo robiłam ostatnio badania i jeszcze wyników nie mam bo one idą do lekarza odrazu.Trudno będę musiała poczekać jak coś jeszcze 2 tyg aby dowiedzieć się jakie są wyniki.A zreszta jeszcze zobaczę co jutro lekarz powie mi przez telefon.Dzieki dziewczyny
    --
  4.  permalink
    Antybiotyk działa już całkiem nieźle, temp nie podnosi się powyżej 37,2, katar tez znika, został kaszel ale w końcu jeszcze 3 dni do końca zażywania Duomoxu mi zostało wiec tak najgorzej nie jest :smile:, ważne że w końcu mogę wstać z łóżka i mi się nie kręci w głowie..

W ogóle to miałam dziś USG genetyczne :bigsmile:, skończony 12 tydzień więc tak pośrodku, wszystko wyszło prawidłowe, dzidzia ma już 6,5 i jest bardzo ruchliwa :bigsmile:. Pytałam też dodatkowo o test PAPPa i lekarz powiedział, że nie ma potrzeby go robić, bo skoro na USG wyszło wszystko prawidłowo to to badanie z krwi już nie ma sensu..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Ale dobre wieści, super! :bigsmile: Ja mam genetyczne we wtorek, w przyszłym tygodniu, będzie to 12t6d.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    A ja mam genetyczne w środę w przyszłym tygodniu. I to będzie 11t4d przez to też wydawało mi się, że to trochę za wcześnie. Chociaż ginka ma naprawdę świetny sprzęt jakoś tak jestem sceptycznie nastawiona do efektów tego badania w 11tyg :)
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Lily w 11 tyg już widać co i jak, a jak jest dobry sprzęt to nie ma przeszkód :)
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    no to melduję się w tym wątku, czekam na wynik bety będzie jutro!!!!
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Paaula82, Witam i gratuluję :bigsmile:

Dziewczyny, co myślicie o badaniach USG 3d/4d? Warto je zrobić, czy to wyrzucony pieniądz? Nie chodzi mi o walory wizualne, bo na pewno miło jest zobaczyć swoje maleństwo w pełnej okazałości, ale o wartości diagnostyczne.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    jszsz w ciazy z synkiem mialam usg robione u swietnego specjalisty w warszawie (mowia na niego sokole oko, lekarz spec od trudnych a wrecz 'wadliwych' ciaz) i on twierdzil zawsze ze 3d/4d to kaprys rodzicow, nawet jak robil w gabinecie wlasnie takie usg to dla celow diagnostycznych przelaczal je na zwykle.
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Paaula gratulacje!! :)
    U mnie ginka chyba robi 3d wtedy jak robi genetyczne i nagrywa to na płytce. Tak miała koleżanka moja. 4D to robi faktycznie na wyraźnie życzenie rodziców :) Mnie to generalnie wsio rybka :) Byleby dobrze było zbadane moje dzieciątko i było zdrowe :) a i tak wiem że będzie najpiękniejsze na świecie :P
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    USG 3D i 4D są tylko dla rodziców, tak mi też powiedział lekarz specjalista od USG płodu.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    venika: USG 3D i 4D są tylko dla rodziców
    to prawda:wink: ale czemu nie skorzystać z przyjemności obejrzenia dzidzi w brzusiu, jeśli jest możliwość:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    Z moim synusiem to byłaby kasa w błoto bo przez całą ciążę pokazał pod koniec pół twarzy, a tak to leżał jak żaba do góry tyłkiem i do tej pory tak ma jak zasypia.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Mój mały na każdej wizycie ładnie się pokazywał, mamy kilka zdjęć z profilu. Już w trakcie ciąży wiedzieliśmy, że synek jest podobny do tatusia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDotia
    • CommentTimeMar 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Polecam konkurs - do wygrania książki o naturalnym karmieniu piersią
    •  
      CommentAuthorJosaris
    • CommentTimeMar 22nd 2011
     permalink
    Warto wziąć udział w tym konkursie. Wygrałam w pierwszej edycji i musze powiedzieć, że książka jest naprawdę dobra, choć wskazówek praktycznych dotyczących karmienia jest więcej w Warto karmić piersią M. Nehring-Gugulskiej.
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    a ja USG 4d nie żałuję, choć wybuliłam kupę kasy. Wrażenia nie do opisania.
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    katy222: a ja USG 4d nie żałuję
    oj ja też nie. WSPANIAŁE PRZEŻYCIE. Akurat mieliśmy super sprzęt i mała się pokazała. Wspaniale:) Nawet po urodzeniu było widać podpobieństwo do tego obrazu z usg:) Ech - miłe wspomnienia
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    A w którym tygodniu robiłyście to 4D?
    Bo ja teraz na genetycznym na pewno będę miałą robione 3D bo tak zawsze robi moja ginka, ale może moglibyśmy sobie pójść na takie 4D :) Tylko nie wiem kiedy najlepiej:) Może na połówkowym badaniu?
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeMar 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    To pewnie się skuszę, na takie USG, ale w późniejszym etapie ciąży.:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    He he, a moja uparta latorośl wypięła się do nas tyłkiem i tyle zobaczyliśmy na tym super sprzęcie do 4d :wink: Piękna potylica, plecy, itd.
  5.  permalink
    No właśnie takie 4D to chyba lepiej później robić, jak już dzidzia duża jest i można zobaczyć podobieństwo do rodziców :bigsmile:.
    Hmm w sumie się nie orientowałam jak to jest z tym USG ale może też się skuszę.
    Orientujecie się może ile wynosi koszt takiego USG?
    -- // //
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    my mieliśmy podjeście do 4 d w 21 tygodniu, ale własnie Gosia była wypięta i pani dr na chwilę przełączyła na 4d , pokazała nam że nie ma sensu. Potem w 23 tygodniu już była ułożona inaczej i pokazała pięknie buźkę:) Warto spytać, czy jest możliwośc podejrzenia, czy dzidzia dobrze ułożona - u nas była. Warto koło 25 tyg zrobić, bo potem może być dzidzia duża i za mało miejsca - skuli się i nie pokaże buźki
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    U mnie w mieście to koszt ok. 250 zł. Też właśnie czytałam, że warto je zrobić ok 25-30 tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    W pierwszej ciąży miałam tylko 3D czy lepiej widać na tym 4D? Ponieważ na tym 3D to dziecko wyglądało jak potworek :confused: i po tamtych zdjęciach wole zwykłe.
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    hej no to już na 100% ciąża beta 278,5
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Na który tc wskazuje ten wynik wg normy?
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    nie wiem bo tylko mi przez telefon przekazała wynik i wsio nie mówiła który tc
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    To pewnie na wydruku dostaniesz normy, bo bez tego ani rusz.
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    4-5 tydzień od ostatniej miesiączki :smile:
    Jeszcze raz gratuluję!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Tj. 2-3tc od poczęcia?
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Dokładnie.
    NORMY DLA PIERWSZYCH DNI PO OWULACJI (DPO-dni po owulacji)
    Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml
    10 DPO ---- 5 - 50
    12 DPO ---- 10 - 100
    14 DPO ---- 20 - 200
    16 DPO ---- 40 - 400
    18 DPO ---- 70 - 800
    20 DPO ---- 140 - 1600
    22 DPO ---- 180 - 3200

NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży w licząc od daty ostatniej miesiączki (LP-last period)
    3 LP --- 5 - 50 mIU/ml
    4 LP --- 5 - 426 mIU/ml
    5 LP --- 18 - 7,340 mIU/ml
    6 LP --- 1,080 - 56,500 mIU/ml
    7 - 8 LP --- 7, 650 - 229,000 mIU/ml
    9 - 12 LP --- 25,700 - 288,000 mIU/ml
    13 - 16 LP --- 13,300 - 254,000 mIU/ml
    17 - 24 LP --- 4,060 - 165,400 mIU/ml
    25 - 40 LP --- 3,640 - 117,000 mIU/ml
    kobiety nie w ciąży: <5.0 mIU/ml
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    no ostatnią miałam 27 stycznia a w lutym nie miałam ale w ciąży nie byłam bo robiłam test jakieś 2 tyg temu nie wiem zobaczymy z gin powie
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Moja koleżanka miała ostatnią miesiączkę we wrześniu a zaciążyła w grudniu. Lekarz oceniał wiek ciąży po wielkości dziecka :)
    --
  6.  permalink
    Paula82 gratulacje w takim razie :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    gratulację :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.