Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeMar 25th 2011
     permalink
    U mnie będzie Kacper :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    wynik bety 999,4 ja sie bardziej skłaniam do imienia Alicja jeszcze może Mariolka po mojej mamie
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    TU > KLIK < jest wątek z imionkami - może dla niektórych Mam będzie inspiracją :)
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ja nie mam dużego wyboru bo chce dobrać imię do znaku zodiaku i akurat te imiona które mi się podobają są przeznaczone dla znaku skorpiona albo strzelca
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Mnie się osobiście podobało zawsze Matylda :) Ale moja mama przypomniała mi, jak moja babcia miała taką małą żywą świnkę i wołałam ją Matylda i powiedziała, że jej to imię zawsze będzie się już z prosiaczkiem kojarzyć :) A ja chyba od dziecka mam sentyment do tego imienia :)
    A tak ogólnie jeśli chodzi o imiona, to może dziwne ale ja pracuję w szkole i często analizuję imiona dzieciaków, np. widzę, że jak są zdolniejsze dzieciaki to imiona im się powtarzają, np. Adamy. Oczywiście nie jest to żadną regułą ale jednak coś w tym musi być, że wielu Adamów i wiele Magd np. u mnie w szkole to naprawdę zdolne dzieci. :)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    venika: i zwróć uwagę że w 2009 filip był na 8 miejscu,

Nasz Fifi urodził się na początku roku a imię wybraliśmy w grudniu, więc nie wiedziałam, na którym miejscu będzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ja się kompletnie nie sugerowałam które miejsce nawet o tym nie pomyślałam
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Ja też nie:) szczerze mówiąc Filip to było jedyne imię, które podobało się mnie i M. Bardzo podoba mi się Maksymilian, ale M stwierdził, że absolutnie nie ma mowy o takim imieniu, bo zawoła dziecko przez okno, a tam 3 psy i chomik przyjdą, a dziecko nawet nie zareaguje:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeMar 26th 2011
     permalink
    Dziewczyny nie chodzi mi o to żeby sugerować się tylko popularnością... ja zrezygnowałabym z Majki, mimo że mi się bardzo podoba, ponieważ jest często wybierane, ale to tylko ja. Jednak każdy ma inne zdanie i dobrze żeby się sugerował nim, wtedy na pewno będzie dobrze... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    Mam pytanko czy któraś z was zna dziewczynę, której po cesarce (przy pierwszym dziecku) drugie udało się urodzić naturalnie? Pytam ponieważ bardzo chciałabym naturalnie urodzić i tylko się boję że teraz to już nie będę mogła.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    venika moja koleżanka z pracy pierwsze dziecko rodziła przez cc, drugie, po jakichś 2 latach - naturalnie. Wszystko zależy od tego, jak zrośnie się blizna na macicy do czasu drugiego porodu - tak przynajmniej lekarz tłumaczył dziewczynie, która leżała ze mną na perinatologii.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Venika ja też mam koleżankę, która pierwsze miała przez cc a drugie naturalnie. Pamiętam tylko, że chodziła i prawie do końca nie wiedziała jak w końcu będzie rodzić. Wszystko zależało od decyzji lekarza :)
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    to może jest szansa
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Venika, jest naprawdę duża szansa, znam kilka dziewczyn, które po cc rodziły sn. Z tym, że niektórzy lekarze są z góry negatywnie nastawieni do czegoś takiego i odradzają.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    Hej Dziewczyny
    meldowałam się już jakiś czas temu tu. Aktualnie jestem w drugiej ciąży, 8 tydzień zaczął się wczoraj. Od niedzieli leżę, plamienia i nawet krwawienie w środę się trafiło :( Łykam dupka i nospę.
    W poprzedniej ciąży też plamiłam w tym samym czasie ale wtedy złożono to na karb jednego z pęcherzyków, który się przestał rozwijać - była to początkowo ciąża bliźniacza. Plamienia się skończyły po 4 dniach i potem już było ok. Od 13 tyg prowadziłam aktywny tryb życia, fitness itp, do 38tyg pływałam na basenie.
    Mój Jaś za 2 dni kończy 11 m-cy, a ja leżę i mnie to dobija. :( Wiem że całe szczęście że jestem w domu i mam Go blisko, wiem że super że mam Teściową złotą kobietę która nam pomaga i kochanego Męża ale czuję się okropnie, bo nie mogę się tak poświęcić synkowi skoro leżę. Z drugiej strony to maleństwo we mnie też jest równie ważne. Któraś z Was miała takie rozdwojenie jaźni??? ;)
    Musiałam się wyżalić. Już mi lepiej troszkę.
    Powiem szczerze że po tym krwawieniu nie spodziewałam się już niczego bo od początku pęcherzyk był za mały itp. do tego plamienia i lekarz mówił że 50/50... ale godzinę po krwawieniu na usg zobaczyłam serduszko,.... Dzieć ma wielką wolę życia :D
    Co do imion - mamy Jaśka a teraz czuję że jest córa i będzie - Tosia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeMar 27th 2011
     permalink
    zuzolcia ładne imiona dla dzieci :smile:
    Trzymam kciuki za drugiego maluszka. A co do Twojego leżenia to poszukaj właśnie tych dobrych stron, np.: że leżysz w domku nie w szpitalu i synek jest blisko. Uszy do góry!
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeMar 27th 2011
     permalink
    mam pytanie do nauczycielek,w nowym wątku
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMar 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Wklejam naszą listę. Czy kogoś jeszcze dopisać?

agael 16.04.2011
    Josaris 16.04.2011
    dor-ma 30.04.2011 (z USG 03.05.2011)
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMar 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Zuzolcia trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeMar 28th 2011
     permalink
    Ależ się nazbierało mamusiek w dwupaku, super!
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Paulli brakuje na liście:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeMar 28th 2011 zmieniony
     permalink
    A ja do 16.04 w dwupaku :boogie: chyba że mój synuś zadecyduje inaczej:swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Poprawiłam. Usunęłam Slonced i Olę, bo ich terminy minęły już bardzo dawno temu. Mam nadzieję, że u nich wszystko w porządku.

Mamy wreszcie trzy imiona, które odpowiadają i mi i mojemu M: Jędrek, Jacek i Grześ. Przychylamy się najbardziej do Jędrka. Co będzie, jeszcze nie przesądzam, bo wszystko się może zdarzyć :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeMar 28th 2011 zmieniony
     permalink
    A ja ciągle porównuję imiona do konkretnych uczniów:bigsmile:i przypisuje od razu cechy. Więc miałam problem, bo ciągle coś mi się kojarzyło.
    Będzie Witek:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Własnie moja mam jest nauczycielka, i co podawałam jakieś imiona to było.. "nie bo to łobuzy takie" albo "nie nie bo rotrzepane to takie i sie nie uczą" :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeMar 29th 2011
     permalink
    No ja właśnie robię dokładnie to samo. Pracując w szkole podst. to widzę, jakie są dzieciaki w tym wczesnym etapie szkolnym. I też wybór imienia chyba uzależnię odrobinę od tego co zastaję w pracy :) Tak więc na pewno odpada Jakub i Marcin :D Nie urażając oczywiście nikogo :) to tylko mój wybór oparty na tym co widzę w szkole :D
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    ile tu belfrów! :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    u mnie jeszcze termin nie wiadomy za 3 tygodnie zrobię następne usg to wtedy mi wyznaczy termin. Martitap dziękuję za pamięć:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    stokrotk_a Jędrek bardzo ładnie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    To widzę, że jestem na szczycie listy. Mam nadzieję, że Staszek da mi jeszcze kilka dni na ogranięcie pracy dyplomowej i zaliczenie najbliższego zjazdu.
  2.  permalink
    dziewczynki kochane,
    ja tak z innej beczki, ostatnio moja przyjaciolka robila bete HCG i sie martwi.. moim zdaniem niepotrzebnie, bo nie spadła i wzrosła po 24h o 16 %..
    jak to właściwie jest jesli bete sie zrobi po raz drugi po 24h? ile powinna przyrosnąć?
    jak sprawdzic czy przyrasta liniowo??
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Raczej wszędzie podaje się normy przyrostu po 48 i 72 h.
  3.  permalink
    to nie da sie ocenic czy dobrze przyrasta czy nie... ? :(
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    no po 48 lub 72 godzinach sa normy. po 24ech nie znalazłam
    --
  4.  permalink
    dziekuje serdecznie :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Bursztynek ja robiłam po 24 godz. bo oczywiście najpierw zrobiłam a potem dopiero poczytałam, że miało być po 48 :P
    U mnie pierwsza była przeszło 300, a po 24h była 600 czyli podwojona. Ale ja tam z maty dobra nie jestem ale dla mnie na logikę to jest tak: skoro po 48h ma podrosnąć o 66% to po 24 o 33% nie? Ale to tylko mój tok myślenia wcale nie musi być dobry :P Zwłaszcza, że mnie się już po 24 podwoiła to nie musiałam się martwić :) Ja myślę tak jak dziewczyny. Najlepiej jak po prostu zrobi też betę po 24h :)
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    no to ja zrobiłam pierwszą w poniedziałek i było 275 chyba a potem zrobiłam w czwartek i było 999
  5.  permalink
    A ja w ogole bety nie mialam robionej.. zrobiłam tylko test ciązowy, pojawiły sie piękne dwie kreseczki, po 3 dniach poszłam na usg, i sie okazało ze pęcherzyk ciążowy rzeczywiście jest, wiec zaniechali dalszych badan :smile:
    -- // //
    • CommentAuthoriwcia1
    • CommentTimeMar 30th 2011
     permalink
    hej dziewczyny.A ja dzisiaj zabrałam sie za porzatki.Umyłam wszystkie okna i wyprałam fieranki.Potem muszę je jeszcze wyprasować czego najbardziej nie lubię i powiesić i powiem wam żę juz jestem jakaś zmeczona.Wczoraj przez pól dnia się wybiegałam za moim synkiem co mnie umordowało a dzisiaj to nie wiem chyba rozpiera mnie jakaś energia,no ale z drugiej strony bedę juz to miała za sobą bo potem to juz napewno bym nie dała radę tego zrobić.Zaraz ide znów na pole z synem i dalej nie odpoczne ale taka ładna pogoda żę aż żal siedzieć w domku.Pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    A wszystkie babcie mówią, żeby nie wieszać firanek w ciąży! nie naciągać się i jak najmniej wyciągać ręce do góry.... Na szczęście mam w domu rolety ;) A okna umyje mąż,uf.
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Myszerej - nie tylko babcie:), ginekolodzy też na to zwracają uwagę:).
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    A mnie od rana męczy zgaga :cry:
    --
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    no ja jeszcze nie wieszałam fieranek ale jak już będę to nie będę się za bardzo wyciagać bo wejdę jak najwyżej na
    drabinkę żebym nie musiała się naprężać.Ale juz mam dość dzisiejszego dnia marzy mi się już sen jeszcze na polu się omeczyłam od jutra stopuje i daje na luz:)
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    ja też nie robiłam bety, już w 3 tc lekarz stwierdził badając i stwierdził że nie musi robić to mu wystarczy
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A ja chyba zacznę myć okna i wieszać firanki :boogie: I jeszcze męża zatrudnię - ale już do czego innego:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    agael no ponoć lekarze zalecają seks żeby wywołać poród :P więc zatrudniaj tą twoją chłopinę, zatrudniaj :)
    Ja dziś miałam genetyczne. Wszystko wyszło ok, dzidziuś machał rączkami i nóżkami aż się zmęczył i zasnął :) Wszystkie pomiary w normie :) Tylko tylna ściana łożyska za nisko więc musiałam przeprosić moje łóżeczko i leżę :( buuu :( następna wizyta za 3 tyg :)
  6.  permalink
    No widzisz Lily, a tak sie martwiłas niepotrzebnie, z dzidzia wszystko w porządeczku, teraz chyba stokrotk_a już moze cie dopisac do listy :bigsmile:

A i mam pytanie, do kiedy brałyscie kwas foliowy? Z tego co czytałam, to do końca pierwszego trymestru a juz potem można spokojnie odstawić, a mi gin, u której byłam ostatnio kazała brać dalej.. :confused:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeMar 31st 2011
     permalink
    Kwas foliowy stosuje się do końca pierwszego trymestru, a potem stosuje się zestaw witamin dla kobiet w ciąży, gdzie kwas foliowy też jest. Warto zwrócić uwagę na skład takich witamin, bo czasem cena jest zabójcza a zawartość mała:confused: (np. materna centrum droga, prenatal o wiele tańszy a składnikowo lepszy:wink:).
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.