Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 1st 2007
     permalink
    Lutowe już są.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg - czyli malenstwo na razie chce pozostac slodka tajemnica :) ciekawe czy w ogole sie ujawni czy bedzie caly czas tak kombinowalo ze rodzice nic sie nie dowiedza :)

ja dzisiaj pierwszy raz mialam 'dzieckowy' sen - snilo mi sie ze gin mnie uspokajal ze jest ok i na koniec mowi "zobaczy pani jak sie nam slicznie chlopczyk pokazal" tylko kurcze nie zdazylam zobaczyc co on nam pokazal bo Gabrycha mnie brutalnie obudzila :confused:
    •  
      CommentAuthorAndariel
     permalink
    Fajnie, że od 1 lutego są ciekawe informacje. Gratulacje dla lutowych jeśli tu si pojawią:peace::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Robi mnie w konia cały czas! Teraz leżało sobie w poprzek.
    Dostalam już prochy na rozkurczenie macicy bo jak mnie złapało podczas badania to ginek powiedział że taki kamień to nie może być.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg a co dostalas??
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czy kupowalyscie gazete BABY??? moim zdaniem bardzo fajna, kosztuje 2,50 lub 2,90. Moim zdaniem bardzo fajne artykuly no i nie ma az tylu reklam co w innej 'dzieckowej' prasie.. teraz sprobuje dorwac numer na luty i mam nadzieje ze rowniez bede zadowolona
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    witam w piątek na całe szczęście, bo już chce się wyspać,te wstawanie o 5-45 mnie już dołuje.
    AniaM masz na myśli Baby z Olivii czy jakąś inna gazetę, bo ja mam własnie taką za 2,50 i też mi się podoba. W środę martwiłam się że dzidzia mało kopie, to mi wczoraj taki boks zrobił w brzuchu że szok. Mąż się cieszy bo wczoraj przyniósł piłke i mówi że to będzie mały piłkarz i będzie miał sie z kim bawić.
    mam pytanie ile przed planowanym porodem będziecie miały przygotowane łóżeczko i te sprawy dla dzidzi, bo ja mam termin na 15 maj i myśle że w połowie kwietnia będę miała spakowaną torbę bo tak się podobno robi że od 36 tc kobieta ma być przygotowana. Ale nie wiem kiedy pokoik przygotować?
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeFeb 1st 2007 zmieniony
     permalink
    Cześć myszorka, mój prawdopodobny termin porodu to 31.05.2007r., tak więc jakieś dwa miesiące wcześniej - koniec marca początek kwietnia - będziemy malować pokoik, później pomału skręcać łóżeczko, prać i prasować pościelkę i ubranka itd! Uważam że trzeba być już wcześniej przygotowanym , bo różnie może być, a ja chciałabym sama przygotować te rzeczy,a nie prosić o to np. moją mamę.
    Już w tym miesiącu będziemy zamawiać u naszego stolarz, który robił nam mebelki do pokoju (jakieś 2 lata temu, ale z jasnego drewienka i specjalnie w odpowiednich rozmiarach z myślą o dziecku) o zrobienie przewijaka na komodę , półeczki na której chciałabym powieśić przybornik i jeszcze paru innych rzeczy! Tak więc na kwiecień powinien się ze wszystkim wyrobić!
    A jutro jadę na podbój hurtowni dla dzieci pooglądać i powybierać różne rzeczy! Ubranka już pomału zaczęłam kupować, jak mi się coś bardzo spodoba to kupuję!:bigsmile:
    Sprawia mi to ogromną radochę!
    Ach i jedna dobra rada, jeżeli zamierzasz malować pokoik, kłaść nową tapetę, wykonywać jakieś malowidełka ręcznie farbami, wstawiać nowe mebelki z drewna to na jakieś 2 miesiące przed porodem, żeby wszystkie opary i inne zapachy się ulotniły, mogą być nie do wytrzymania dla takiej delikatnej osóbki no i ciebie też mogą denerwować, pozatym nie są też zdrowe do wdychania!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Iwa, w Pizzy Hut na Rynku, w toalecie damskiej, pojawił się stolik do przewijania dziecka. Teraz trudno jest się przecisnąć, ale zestaw usług rozszerzono.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    no proszę proszę, jak tak dalej pójdzie to w maju już wszędzie będę mogła przewinąć swoje maleństwo!:bigsmile::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorka - tak tak mowie o tej BABY z Olivii. dzisiaj wyruszam na poszukiwanie numeru lutowego :)
    jesli idzie o przygotowanie pokoiku to w 1 ciazy zostawilam wszystko mezowi bo mala miala byc u nas w sypialni, jak wrocil ze szpitala to rozlozyl lozeczko, zalozyl poszewki (wczesneij uprane) no i to wsyzstko czekalo na nas. Teraz bedziemy kombinowali maly remoncik w maju bo musimy zamienic sie z mala pokoikami ale lozeczko i te wszystkie inne pierdulki zostawie znowu mezowi i malej. Jedyne co planuje to tak z 3-4tyg przed porodem poprac wszystkie maluckie ubranka poprasowac i poukladac do szafeczki.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 2nd 2007
     permalink
    And, jak się czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    smierć łóżeczkowa a smoczek
    http://www.maluchy.pl/aktualnosci/121
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Aniu FENOTEROL tak się nazywają te proszki. biorę je od wczoraj i wreszcie nie ciągnie mnie pobrzusze i mam brzuszek jak galaretka. Aż miło
    Nie lubię czytać artykułów o śmierci łóżeczkowej bo potem mam schizy!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg a jak sie po tym czujesz? ja to dostalam w pierwszej ciazy to i jeszcze cos na I czego nazwy nie pamietam, dostalam nie dosc ze telepek to wysokiego cisnienia i zawrotow glowy, pod 2 dniach musialam odstawic bo moglo wiecej zlego narobic niz dobrego. Mam nadzieje ze tobie beda tableteczki dobrze sluzyly
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeFeb 2nd 2007 zmieniony
     permalink
    Brałam to w I ciąży i było ok. Teraz też mi dał jeszcze Isoptin ( może to to na I) Ale mnie na razie nie telepie więc nie biorę i jest ok. I ciśnienie też miałam 116/68 więc może będzie ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg o widzisz zgadza sie isoptin :) widac co organizm to inny, moj to chyba jakis lewy ogolnie jest bo kto to slyszal miec taka wrazliwosc na zelazo jak moja :wink:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    tak bywa czasami co zrobić trzeba się przyzwyczaić i tyle:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    Kobitki powiedzcie do którego tygodnia robi sie usg dopochwowo ?
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    nie wiem dokładnie ja już w 9 tygodniu miałam przez brzuch!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    A ja w 13 jeszcze dopochwowo.
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    No to od czego to zależy ? Od sprzętu, lekarza ?
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    mi sie wydaje ze od sprzetu :) bo po co robic usg przez brzuch na slabym sprzecie skoro i tak nic widac nie bedzie ??:) a ty sie kiedy wybierasz zuza ??:))
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    chyba pójdę później , żeby tą przeziernosć zrobić.
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    przezierność się robi w 11-12 tygodniu!
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    ejj qrka gdzie moj post ??:P znikł :D nom to nic :D

Magg a ty masz za dwa tyg znowu usg ?? ja ide za trzy :) ale nie wiem czy bede miala usg ale wydaje mi sie ze skoro ty mowisz ze on ci zrobi polowkowe na nastepnym to moze mi tez?? teraz tylko zmierzył glowke i udko :D qrcze a ja chce sie dowiedziec co to za mały skarb we mnie siedzi :))

a mojej dzidzi nadal nie czuje chciaz moze czuje a ja nie wiem o tym :)) ze to to :D :)) ale moja dzidzia jak lekarz stwierdził jest spokojna jak tatus :) nie wiem czemu tak stwierdzil :) ale sie rusza bo widzialam jak mnie kopnał na usg :) szkoda ze nie czułam :( ale przyjdzie z czasem :)

a tak wogole magg to powoli wchodzimy w 20 tc :) polowka juz za nami:))
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Dokładnie :) Jakie to miłe uczucie! Dokładnie 20 lutego mam usg ze wszystkimy pomiarami 3D. Już nie mogę się doczekać! Powiem Ci że ja zaczęłam czuć dzidzię jak mi powiedział że to w okolicach mojego szwu i jak tam coś czuję to nie kiszki! Więc teraz wiem że to ten mały szkrab buszuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    hmm mag ja tez mam 20 lutego wizyte :P tylko ja nie mam zadnych pomiarow 3D :( mezus chaial mnie zabrac gdzies na usg 3d ale nie wiem czy pojdziemy bo kasa i wogole nie ma kiedy :P ale mam nadzieje ze zrobi mi wszytskie pomiary bo ja nawet nie wiem ile moje malenstwo wazy :) a co do malego to ja czasem czuje najczesciej jak sie wieczorm poloze takie rozne dziwne odczucia ale onenie sa codziennie i wogole :P a czasami czuje takie dosc mocne uklucie na samym srodku brzucha moze to dzidzia probouje mi pepowine wyrwac??:P ja jush chce zeby mnie kopał !!! mocno !!:P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Zuzka - ja w 10tyg mialam przez powloki brzuszne i wsyzstko bylo ladnie widac, przeziernosci jak wiesz nie robilam ale tak jak mowia dziewczyny robi sie ja 11-13tydzien.

kfiatuszku - a ten nr tel co ci podawalam sprawdzalas? maja tam 3d??
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    nie jeszcze nie sprawdzałam :) ale wydaje mi sie ze raczej nie :P zastanawiamy sie nad ruda slaska :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 2nd 2007 zmieniony
     permalink
    http://www.maluchy.pl/porady_prawne/ wg mnie ciekawy i przydatny link dot wszelkich aspektow prawnych dla mamusiek
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 3rd 2007
     permalink
    wynaleziona ciekawostka dot pomyslow radnych

- "Pieluszkowe" nie będzie dla wszystkich matek, dostaną je tylko te kobiety, które spełnią szereg ustalonych przez nas warunków - powiedział nam Wiesław Grzymała przewodniczący rady miejskiej.

Jakie to warunki? Łomżynianki, które chciałyby dostać "pieluszkowe", będą musiały przeprowadzić wszystkie badania profilaktyczne, a po urodzeniu dziecka przez co najmniej pół roku karmić je piersią. Poza tym w ciągu pierwszych 18 miesięcy życia dziecka muszą wykonać wszystkie badania okresowe u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej i wszystkie obowiązkowe szczepienia.

Na pomysł "pieluszkowego" wpadli radni z komisji rodzinnej, opieki społecznej i zdrowia.

Tym samym w Łomży matki dostaną podwójne wsparcie: tysiąc gwarantuje im rządowe becikowe plus tysiąc pieluchowego.

- W uchwale jest również zapis o podmiotowym traktowaniu dziecka. Jakość rodzicielskiej opieki sprawdzą pielęgniarki środowiskowe - podkreśla Grzymała. - Oczywiście jest to jakiś sposób na to, żeby rodziców zmusić do większej odpowiedzialności za dziecko i zapewnienia mu pełnego bezpieczeństwa.

Na razie głosy wśród 23 łomżyńskich radnych są podzielone. Jedni uważają, że to bardzo dobry pomysł, który sprawi, że w 65-tys. mieście będzie rodziło się więcej dzieci. Inni sądzą, że dodatkowy tysiąc złotych to rozdawnictwo pieniędzy które sprawi, że w ciążę zachodzić będą matki z wielodzietnych rodzin.

Kiedy pierwsze "pieluszkowe" zostanie wypłacone, tego jeszcze nie wiadomo, gdyż radni muszą ustalić, czy dostaną je przyszłe matki, czy też te, które mają już kilkumiesięczne dzieci. Tym samym nie wiadomo, ile to będzie kosztować.
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeFeb 4th 2007
     permalink
    czesc mamusie
    Dziś byla ciężka noc, prawie nie spałam , a ostatnio coś mnie biodra bolą i ten ból jeszcze dodatkowo mnie w nocy budzi.Okropne, ale dziś pierwsze zajęcia w szkole rodzenia, jutro napiszę jak było i co fajnego się dowiedziałam.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeFeb 5th 2007
     permalink
    Cześć myszorka, ja też miałam nienajlepszą noc! Teraz to już chyba często tak będzie! Dzidzie coraz większe, obracać się trudniej, kręgosłup boli i wogóle....! :sad: Ale trudno, wszystko wytrzymamy dla naszych maluszków!:bigsmile::bigsmile:
    Koniecznie opowiedz jak było na zajęciach w szkole rodzenia, jestem ciekawa! My z mężem zaczynamy chodzić od marca!
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    a ja wczoraj w nocy dostałam kopa :)) dzidzi raczej nie czuje jak sie rusza ale wczoraj mialam najpierw pare takich lekkich pukniec a potem jak poglaskałam brzuszek i puklam mu tam to po chwili dostalam takiego kopa ze az mi reka podskoczyła :) to raczej była dzidzia nie ??: jelitka tak nie wyskakuja :D:D
    --
  1.  permalink
    Witajcie!
    Chcę się z Wami podzielić dobrą nowinką, właśnie dołączyłam
    do ciężarnych:)
    •  
      CommentAuthorgiga25
     permalink
    no no.... gratulacje mamuśko :))) spokojnych dziewięciu miesięcy :bigsmile:
    -- zesram się, ale się nie dam!!!!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ile cykli się staraliście?
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    No zazdroszczę Wam bo ja ani ćwiczeń ani szkoły rodzenia zaliczyć nie mogę :cry:
    Jeśli chodzi o sen to ja codziennie budzę się o 7.00 bez względu jak wcześnie czy puźno się położę!
    A w nocy pobudka kilka razy może kiedyś to się zmieni...
    Jakoś senna jestem cały dzień..
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    gratulacje ptysiaczku i tutaj :cheer:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ja dzisiaj w nocy tez mialam koszmarne problemy ze spaniem... przed 24 jeszcze nie spalam ale zrzucalam to na karb dzisiejszego stresu szkolnego. na dodatek pozniej rozbolal mnie brzuch i poratowawszy sie nospa zasnelam jakos po 1, budzilam sie czesto zeby 5,15 zrezygnowac ze snu calkowicie... nie moge powiedziec ze jestem spiaca ale jakas taka troche podminowana... no ale jakos to bedzie, jeszcze tylko 3 dni pracy przede mna :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 5th 2007 zmieniony
     permalink
    Ptysiaczku :clap:- moje GRATULACJE :flowers: zagladaj do nas na przyszle mamusie i na temacik o wyprawce

dobrze sie miesiac zaczyna, kto jeszcze kto jeszczE???
    •  
      CommentAuthorAndariel
     permalink
    Ptysiaczku i ja również dołączam sie tutaj do gratulacji :))):cheer::cheer::cheer::thumbup::flowers::flowers::rainbow::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Dzisiejszy plus: aga11.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jemma widzialam sa ok tylko ze u mnie sa 2 ale ja mam w tej chwili w biuscie juz 107,5cm wiec sie ledwo teraz bym wciskala a poza tym... wydaja mi sie jakies krotkie... czesc bluzeczek zauwazylam jest na wzrost 164cm i mi przed ciaza ledwo do wysokosci pepka siegaly, ja na ciaze poluje raczej na bluzeczki o dlugosci ok 60cm i wiecej :wink:

dziewczyny a czy wam juz duzo urosly piersi??? ja we wrzesniu sie mierzylam (zboczenie po odchudzaniu) no i bylo 101, jak mi zaczely rosnac i potwierdzilam ciaze to bylo 104 a tu w sobote mierze i juz 107.5!!! w pierwszej ciazy z 96cm w biuscie w kilka tyg po porodzie (karmilam piersia) wyladowalam na 120cm!!!! jak jest z przyrostem biustu u was??
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    tak jak i z brzuchem - słabo rosną, właściwie to nie zauważam jeszcze zmiany
    • CommentAuthoramcm
     permalink
    Greczynka też ma plus, choć twierdzi, że niewyraźny...:wink:
    •  
      CommentAuthorgiga25
     permalink
    no no... gorący początek miesiąca :)
    -- zesram się, ale się nie dam!!!!
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    Moje piersi rosną w oczach a to dopiero początek, az strach pomysleć co będzie potem
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.