Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ja też mam malutki brzunio, wyglada raczej tak jakbym miała wzdęcia... :wink: ale tym sie nie martwię, bo akurat tez duzo razy słyszałam o dziewczynach u których ciąże widać było dopiero w trzecim trymestrze.. więc tym się Lilly zupelnie nie martw.
    U mnie np dziś brzuszek w ogóle nie boli, dużo zależy od nastawienia, im więcej sobie wkręcasz tym więcej cię boli..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeApr 11th 2011
     permalink
    Dziewczyny ja to naprawdę wszystko wiem! I ogólnie przypuszczam, że nie przejmowałabym się tym za specjalnie gdyby nie fakt, że kogo bym nie spotkała to najpierw zapyta w którym tygodniu ciąży jestem, jak odpowiadam to zaraz pyta o brzuch i ciągle słyszę "U mnie już było widać!" "A mój był już taki twardy..." i to jest strasznie frustrujące, bo potem nie wiem, czy to ze mną coś nie tak czy z dzieckiem czy co :/ Ja wiem, że brzuch może pokazać się dość poźno, ale jak się słyszy dookoła takie informacje to naprawdę można ześwirować. Staram się nie stresować, bo wiem, że dziecku to szkodzi. Odganiam wszystkie złe myśli tak szybko jak tylko się pojawiają, ale nie uniknę tego, że w ogóle się pojawiają. Jestem po dwóch poronieniach i moja psychika nigdy nie będzie już pod tym względem "prosta" na ile nie muszę na tyle się martwię. A stolcem to się zmartwiłam głównie dlatego, bo w pierwszej ciąży tak zaczęło mi się poronienie. Zielony stolec, biegunka i wymioty (początek zatrucia organizmu) bo lekarz w 10 tyg nie widział akcji serca i nie widział też jeszcze w tym nic dziwnego, kazał przyjśc za dwa tygodnie, a potem okazało się, że zarodek przestał się rozwijać w 8tc czyli zdążyłabym sie sama przekręcić zanim by on znalazł to serduszko :/ No ale nieważne, po prostu czasem się martwię, ale to nie oznacza, że cały czas, a to że pisze tutaj o tym i akurat wychodzi na to że co któryś mój post jest związany z jakims zmartwieniem, to tylko dlatego, że nie mam z kim o tym pogadać :) A wy zawsze podniesiecie mnie na duchu :) za co bardzo dziękuję :)
    Poza tym, stresuję się każdym "szczyknięciem" w brzuchu, bo nigdy tego nie przechodziłam i nie wiem jaki objaw jest normalny a jaki mniej normalny :)
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeApr 12th 2011
     permalink
    Lily, takie stresy przeżywa pewnie każda ciężarówka, więc głowa do góry ;-) Wszystko jest nowe, nieznane, a jak się człowiek już do czegoś przyzwyczai, to następnego dnia się zmienia ;-) I tak już chyba będzie do końca życia - po pojawieniu się malucha to dopiero będzie rewolucja!
    A na pocieszenie powiem Ci, że po sobie widzę, że im dalej w las, tym jednak jestem spokojniejsza - tym bardziej, że teraz, jak już czuję ruchy malucha, wyraźniej widzę, jak mój nastrój i emocje na niego wpływają i widzę, że nie warto się denerwować, bo to pogarsza sprawę.
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeApr 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Hej, mam do Was pytanie. Czy odczuwacie/odczuwałyście takie kłucie, skurcze w pochwie?? Bo mnie w nocy zaatakowały i teraz od czasu do czasu je czuję i nie wiem czy to normalne...Muszę popołudniu zadzwonić do gina chyba...
    --
  2.  permalink
    Od kilku dni mam właśnie bóle podbrzusza, uczucie podobne do tego jakbym miała zaraz okres dostać, choć parę razy poczułam tak jakby mi ktoś szpilkę wbił.. :sad: Na szczęście idę jutro do lekarza więc się dopytam, mam nadzieję że tym razem trafię na kogoś kompetentnego..:neutral:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeApr 13th 2011
     permalink
    Ja bóli podbrzusza nie mam, ale dziś pojawiło się plamienie znowu. :( Czytałam, że bóle w 2. trymestrze, są powodowane rozciągającą się macicą.
    --
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Jaszsz ja tez miewałam takie kłucia czasami w pochwie ale one mijały nie były one czeste ale sie zdarzały.A ja wczoraj byłam na wizycie lekarz powiedział żę wszystko jest w porzadku dzidzius ma 6,5 cm lekarz się śmiał żę fajnie sobie dzidzus lezy tak jakby raczki miał pod główka założone ale spał był bardzo grzeczny i nawet nie chciało mu sie zabardzo ruszać.Oby do końca wszystko było dobrze. :bigsmile:Ale powiem wam żę brzuch to mam jakis duzy jak ostatnio zjadłam to tak mi go wypchało i miałam taki okrągły jakbym była w piatym miesiacu masakra:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zaglądam po niemal 2 miesiącach przerwy, bo... chyba się udało! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Talinka suuuuuuuperrrrr!!!!! Strasznie Ci kibicuję :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Talinka!!!! Wspaniałe wieści!!!!!!! :D Trzymam również mocno za ciebie kciuki!!!!!!! :)
  3.  permalink
    Talinka, gratulacje :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No mam nadzieję, że teraz będzie wszystko si :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Talinka, gratulacje! Wszystkiego dobrego i wspaniałej ciąży. Cudowna wiadomość!
    --
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Gratulacje Talinka i szczesliwej ciazy do końca:)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Talinko, jestem z Tobą myslami! MUSI BYĆ DOBRZE!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Talinko widzisz jak Ci sie plodnosc rozszalala? ;-) zdrowia
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Gratulacje Talinko!!! :cheer: Wspaniałe wieści. Spokojnej ciąży. Niech maleństwo dzielnie trzyma się w Twoim brzuszku całe 9 miesięcy.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeApr 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka tak czułam, że szybko zaciążysz!! Strasznie się cieszę :) Tym razem się uda, zobaczysz :))))
    Lily to normalne, że się martwisz, z drugą ciążą będziesz spokojniejsza ;) a teraz póki co pytaj śmiało o każdą wątpliwość. Ja też często srałam po gaciach i doszukiwałam się problemów tam gdzie ich nie było. Moim zdaniem powinnaś się czymś zająć, bo siedzenie w domu ewidentnie Ci nie słuzy, za dużo masz wolnego czasu i zbyt dużo myślisz... :)
    Może coś maluj, albo zacznij robić ręcznie biżuterię, szydełkuj, haftuj, rób na drutach, pisz wiersze,powieść... cokolwiek, albo wymyśl sobie coś równie lekkiego i siedzącego, bo wiem, że musisz się oszczędzać. Jak będziesz miała fajne zajęcie to szybciej zleci Ci czas i nie będziesz tyle rozmyślać.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Katy żebyś wiedziała... ja mam za dużo czasu... po prostu. Tylko najbardziej wkurzające jest to, że nie umiem się na niczym skupić. Nie umiem czytać książek, a już sobie cały stos naszykowałam i czekają aż się zakurzą :) Z filmami też mi coś ostatnio nie wychodzi :/ Przypuszczam, że gdyby mój mąż nie pracował na nocki i nie spał w ciągu dnia to byłoby lepiej bo mogłabym np. zabrać się za jakieś większe porządki, a tak to siedzę i myślę i czekam aż wstanie a jak już wstanie to nie chce mi się nic robić :P

Talinko nie wiem czy się dobrze doliczyłam, ale będziecie mieli piękny prezent na Boże Narodzenie :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Lily - tak - wg OM wychodzi 22 grudnia
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    Talinko, super!! Gratuluję serdecznie i trzymam kciukasy z całych sił :)
    --
    • CommentAuthorjadwiga22
     permalink
    Lily26 co do rozmiarów brzucha to u mnie ciąży do 4 mca w ogóle nie było widać, a u męża siostry to jak była w 6 m-cu nikt nie wierzył że jest w ciąży :-)
  4.  permalink
    Talinko- gratuluje :) Wszystkiego dobrego :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    dzięki :wink:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeApr 14th 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka
    GRATULACJE!!!! Trzymam kciuki za WAS!!
    Masz taki sam termin jak ja miałam z Basią. Wg OM było 22 grudnia i tak tez urodziła się Basia.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Teraz już nie mam wątpliwości większych - test wykonany o 13:30

:swingin:
    --
  5.  permalink
    Byłam dzis u lekarza, i sluchałam bicia serduszka maleństwa :bigsmile:, ktore w pewnym momencie chyba poczuło, że jest podsluchiwane bo kopło i trzeba bylo szukac go w innym miejscu :wink:
    <strong>jszsz </strong> mi lekarz zalecił doraźne przyjmowanie Buscopanu, na skurcze i kłucia w podbrzuszu, działanie podbne do NOSPy.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    nightingale - ale to tak profilaktycznie dostałaś ten Buscopan na lekkie kłócia czy też miałaś jakies uciążliwe?
    ja ide na słuchanie serduszka po jutro. so exciting;))) a z tym kopnięciem i ucieczką super:)
  6.  permalink
    Zdarzały się sporadycznie, nie były jakieś bardzo uciążliwe, ale do przyjemnych nie należały, i wiadomo, że od razu się denerwowałam.. lekarz zalecił mi noszenie tych tabletek w torebce, i jak będę gdzieś na zakupach czy w pracy i mnie akurat zaboli to mam sobie wziąc jedną tabletkę :smile:
    A dziecina kopała bo się tak zaczęłam śmiać jak usłyszałam to serduszko :bigsmile: to moja pierwsza ciąża więc wszytsko dla mnie jest ekscytujące :bigsmile:
    W takim razie powodzenia jutro :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeApr 14th 2011
     permalink
    Talinka jak na 3 tydzień to krecha bardzo wyraźna :) Jeszcze raz gratuluję, ale powiem szczerze, jak zobaczyłam dzisiaj twój obrazek w profilu, mimo, że widziałam go już wcześniej, to sobie pomyślałam: No, taki obrazeczek do czegoś zobowiązuje :)
    Nightingale a wiesz już jakiej płci jest wasze maleństwo? Ja liczę że za tydzień (14t4d) coś już się dowiem :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Lily - który obrazek? :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    nightingale_84, ja doraźnie sięgam po nospę. A ten Twój lek jest na receptę? We wt. zapytam lekarza, co lepsze :) Cieszę się, że z Maluszkiem ok!!
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Talinko gratuluje!! Bezpiecznej ciazy :)))
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinko trzymam baaaaardzo mocno kciuki:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Talinko ten któy masz w profilu, przy swoim nicku (awatar się to chyba nazywa:) ) ta dziewczyna w ciąży ;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ano avatar :D
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    Piszę, bo mam nie lada zmartwienie, z resztą to nic nowego bo od początku ciąży o coś się martwię... Pomijam, że leżę bo mam ciążę zagrożoną - dzisiaj zauważyłam, że na ustach wychodzi mi opryszczka, ostatnie dni pod znakiem stanu podgorączkowego i dreszczy... Czy są tu jakieś dziewczyny w ciąży z tym samym problemem? Nie martwię objawami ale tym, że wirus opryszczki jest niebezpieczny w ciąży... wiem, że opryszczka genitalna jest znacznie groźniejsza, ale ta na ustach też to nie żarty. Proszę pocieszcie, bo prócz problemów z macicą jeszcze to doszło i umieram ze strachu. Miałam usg już dwa razy, ostatnie 3 dni temu i wszystko było ok, maluszek ostatnio miał 14mm, jutro kończę 8tc.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Zatem przeskakuje z starających się do przyszłych mam:)
    Talinko będziemy miały piękny Bożonarodzeniowy prezent :)
    --
  7.  permalink
    Zabkaa35, ja miałam opryszczkę na ustach, coś koło 6 tygodnia ciąży, stosowałam maść cynkową, goiło się chyba z tydzień.. ale żadnego niebezpieczeństwa dla dzidziusia nie było, i rozwija się dobrze.. też się denerwowałam, jak widać niepotrzebnie, więc nie masz się co martwić :bigsmile:

Lily26 USG nie miałam dziś robionego, więc dalej nie wiem co tam w brzuszku siedzi :wink: dowiem się dopiero na połówkowym czyli za nieco ponad miesiąc :bigsmile:

jszsz Buscopan jest bez recepty, więc popytaj swojego gin co o tym sądzi :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    zabkaa25, też miałam opryszczkę w 5 tc i ta na ustach nie jest niebezpieczna dla maluszka, także spokojnie. Musisz mieć tylko oddzielny ręczniczek do twarzy, żeby nie przenieść tego.
    nightingale_84, dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Dziękuję Wam dziewczyny! Właśnie wymieniłam wszystkie ręczniki choć wczoraj świeże wyjęłam, ale wolę dmuchać na zimne. Cieszę się, że u Was ok mimo opryszczki i mam nadzieję, że u mnie też tak będzie! Trzymajcie się:)
    sabakuma - gratulacje! :)
    Jeśli pozwolicie to będę tu częściej zaglądać :)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Dziewczyny wklejam naszą listę. Gratuluję świeżo zaciążonym. Czy kogoś już dopisać? Jakieś dane uzupełnić? Proszę o sygnał, to zaraz uzupełnię braki :)

agael77 16.04.2011
    Josaris 16.04.2011
    dor-ma 30.04.2011 (z USG 03.05.2011)
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Czy ktoś wie co u Agael? Tydzień temu jeszcze się odzywała, a teraz cisza... Josaris jeszcze czeka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Stokrotk_o jestem,jestem :bigsmile: Byłam dziś u gina, nic tam się nie dzieje (tzn. u mnie w środku, nie u gina :-D )- ale jak to lekarz stwierdził -"nie oznacza to, że nie może się zadziać w najbliższych dniach czy nawet godzinach". Tak więc jesteśmy w punkcie wyjścia. Czekamy - coraz mniej cierpliwie:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeApr 15th 2011
     permalink
    mi wychodzi na razie wg OM 22.12 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    A wg skoku?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wg szczytu śluzu 25.12.
    Wg skoku nie liczyłam
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 15th 2011 zmieniony
     permalink
    No dooobra ;), ja tak niesmiało, ale jak sie dziewczyny grudniowe już zapisują, to ja tez;) według karty wychodzi 1.12, ale według skoku 6.12 - na Mikołaja:) Jutro mam pierwsze usg, więc będe miała termin od gina.
    Łohoho:) Talinka, na samo Boże Narodzenie wycelowałaś ;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ano :swingin:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.