Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 21st 2011 zmieniony
     permalink
  1.  permalink
    Tak odbiegając od temtu.. u mnie ostatnio pojawił się problem z zaparciami... :confused: nigdy nie miałam doczynienia z takimi dolegliwościami i nie wiem jak sobie poradzic.. do konca to zaparcia może nie są bo w sumie codziennie chodzę do toalety ale zajmuje mi to 10min!! Czytałam gdzieś że ruch jest wskazany ale na to akuart nie mogę narzekać.. orzeszki, migdały tez jem od czasu do czasu i nic, coraz gorzej jest. Miała któraś z was podobny problem? Jak sobie radziłyscie?
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeApr 21st 2011
     permalink
    Śliwki suszone :wink:
    lub Xenea błonnik (można w ciąży) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Lepiej naturalny błonnik- ciemne, prawdziwe razowe pieczywo, warzywa i owoce, kasze.
    Niektórym dziewczynom pomagały też suszone morele
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    kefir(albo jogurt) z otrębami i dużo wody :smile:
    --
  2.  permalink
    Za ciemnym pieczywem nie przepadam właśnie.. warzywa i owoce jem codziennie.. spróbuje te szuone owoce.. zobaczymy, mam nadzieje że to chwilowe i przejdzie niedługo :bigsmile:
    Agael a ty jak widzę dalej czekasz :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    U mnie suszone figi też pomagają:)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Nightingale - czekam, czekam... przestaje wierzyć, że kiedykolwiek urodzę:bigsmile: Idę dziś do lekarza, choć nie spodziewam się od niego żadnych nowości:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    moje zaparcia w ciąży skończyły się kiedy zrezygnowałam z białego pieczywa na rzecz ziarnistego, często ciemnego.
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    u mnie lekarz nie byl zbyt zdziwony sam powiedział że owulacja wypadła najprawdopodobniej około 45 dc zdarza się dziwi mnie że niektórzy lekarze mają z tym jakiś problem
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Nightingale ja właśnie dziś pytałam też lekarza, bo tez mam ten sam problem co ty. Poleciła mi syropek DUPHALAC DRY - ja go mam i stosuję tylko w naprawdę podbramkowych sytuacjach, bo on przeczyszcza po prostu. Ale nie tak, że biegasz co 5 minut tylko idziesz raz i wszystko wydalane jest za jednym razem (tylko u mnie to był zwykle luźny stolec), a oprócz tego to ja jem czasem Activię, albo jogurt z otrębami i nie ma po tym dużego problemu, bo sama za ciemnym pieczywem ani za suszonymi owocami nie przepadam :smile:

A u mnie po wizycie wsio ok :smile: z jednym małym ale - odnośnie łożyska na tylnej ścianie które jest za nisko :neutral: ale powiedziała, że powinno się podnieść, jak macica się podniesie :smile: więc tylko i wyłącznie cierpliwość :bigsmile:
  3.  permalink
    W takim razie musze isc dzis na zakupy i popróbować wszytskiego, na początek spróbuje otreby i szuszone owoce :). Dzieki :bigsmile:

Lily26 cieszę się że u ciebie wszystko dobrze, bo tak sie martwiłaś, od razu widać że lepszy jumor bo więcej usmiechnietych ikonek dajesz :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Z activia to bym się poradziła lekarza, bo słyszałam różne opinie. Jedni lekarze odradzają w ciąży, drudzy nie widzą przeciwskazań.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    nightingale_84, jak lubisz, to możesz też spróbować dodawać do jedzenia trochę chilli - mi ostre jedzenie pomagało bardzo (oczywiście nie bardzo ostre, bo wtedy kończy się biegunką). A jak już maluch zaczął intensywnie się ruszać i kopać po jelitach, problem zniknął ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    haha, ja mam teorię: ZAPARCIA UCZĄ NAS PARCIA ;) ale na serio, nightingale, to u mnie nabiał (jogurty, kefiry), dużo wody i owoce. po jabłku mnie też rusza.
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    woda, woda, woda działa cuda w odpowiednich ilościach.
    i activia.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Przecież activia to ściema. Efekt placebo najwyżej.
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeApr 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Tak być może, ale jest to jakiś tam jogurcik a ja activie zawsze jem z otrębami :smile: i jak na razie efekt ma taki jakiego oczekiwałam :smile: więc czy placebo czy nie na mnie działa :bigsmile:
    • CommentAuthoriwcia1
    • CommentTimeApr 22nd 2011
     permalink
    dziewczyny powiedzcie mi czy mozna spokojnie nosić naszyjnik w ciązy pytam gdyż wiem żę jest taki zabobon który mówi coś o tym żę nie mozna nosić ale nie wiem właściwie czego czy nic na szyi czy szaliku coś w tym stylu gdyż dziecko sie oplacze pępowiną to był chyba jakiś zabobon z dawna.A powiedzcie mi czy wogóle wy wierzycie w takie rzeczy.Jaką macie opinie na ten temat?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja nie wierzę... jak mówi moja mama :
    "kto wierzy w gusła temu dupa uschła" :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja nie wierzę w żadne zabobony i przesądy. Mąż się trochę denerwuje jak słyszy, że moja mama albo jego mama kupują już jakieś ciuszki, a ja wymyślam jak przemeblować mieszkanie. Słyszę: "Żebyś tylko nie zapeszyła, poczekaj jeszcze..." Wiem, że to wynika z jego troski i obaw, ale i tak zaraz go prostuję, że będzie dobrze, albo co ma być to będzie i zamierzam się cieszyć każdym dniem tej ciąży. A planowanie i drobne (na razie drobne) zakupy to taka oznaka radości dla mnie i dla przyszłych babć oczywiście ;)
    O naszyjniku nic nie słyszałam, ale nie zamierzam się tym martwić:) Tobie iwcia też to radzę, bo zwariujesz:)

Ściskam wszystkie Przyszłe Mamusie Świątecznie. Życzę wszelkiego dobra, uśmiechu i radości!
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    iwcia1 podobno na drutach też nie można robić,żeby dziecko się pępowiną nie owinęło :bigsmile:
    Oooo tak samo jak mówią,że jak się ma zgagę to dziecko się z włosami na głowie urodzi :bigsmile:. No i mój M się cieszy bo ja od czasu do czasu skarżę się na zgagę :bigsmile:

Talinko, a jak u Ciebie? Wszystko w porządku? Kiedy idziesz do gina?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Superwo. Odpoczęłam i plamienia ustały :wink:
    Do gina chcę iść 4.05 (żeby już było widać serduszko)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Jaheira: podobno na drutach też nie można robić,żeby dziecko się pępowiną nie owinęło

To moja córa by była cała pępowiną oplątana, tyle przez całą ciążę dziergałam :tooth:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinko no to SUPER :bigsmile: strasznie się cieszę. Tylko w święta i w majówkę niech Ci się marzy zbyt duży wysiłek. Powolutku, spokojnie i oby do czas do wizyty u gina szybko zleciał :bigsmile:

hydrazine pępowiny by nie wystarczyło :tongue:

Ale jeden zabobon to ja na pewno wprowadzę w życie jak się dziecko urodzi- czerwona wstążka do wózka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nie zamierzam szaleć. Dzisiaj idziemy z mamą na cmentgarz, ale zamiast iść pieszo (to kawał drogi) podjedziemy autobusem... nie chcę się przemęczać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Ja byłam wczoraj i ujrzałam mojego bąbelka :) Kolejną wizytę mam 9 maja wtedy pewnie uda mi się usłyszeć serduszko, a do tego czasu mam wykonać komplet badań i wypoczywać jak najwięcej :) Te Święta mam wyjątkowo radosne, na niedzielnym śniadanku poinformuje o Naszym bąbelku moich rodziców . Buźka sama mi się cieszy .
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja w poprzedniej ciąży byłam w 24dfl, ale teraz nie chcę iść tak szybko. Ginka i tak nie zleci badań od razu, będzie tylko pęcherzyk.. a ja nie chcę się stresować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornulla
     permalink
    iwcia1: dziewczyny powiedzcie mi czy mozna spokojnie nosić naszyjnik w ciązy pytam gdyż wiem żę jest taki zabobon który mówi coś o tym żę nie mozna nosić

Ja nie wierzę w coś takiego... całą ciążę nosiłam korale i naszyjniki. Moja mama ciągle mi mówiła, żebym to zdjęła. Śmiałam się. A synek urodził się przy wspomaganiu kleszczy, bo był oplątany pępowiną...
    Trochę mi się głupio zrobiło... :-)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    E tam, a jak w zimie chodzić jak szalika "założyć nie wolno"?. Ja bym była stale przeziębiona, to bym dopiero dziecku zaszkodziła. Szyć też nie można ani na drutach robić a jak któraś jest krawcową to co wtedy:shocked:? Zakupy dla dzidziusia też nie ma co zostawiać na ostatnią chwilę bo w 9 miesiącu już nie ma się tyle siły żeby latać po sklepach i wybierać, więc lepiej wcześniej na spokojnie, tak koło 6-7 miesiąca :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Całe ciąże nosiłam łańcuszek i żadne z dzieci nie było owinięte pępowinom
    Tu jest wątek o przesądach
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Talinka ja wczoraj właśnie miałam 24dfl i ginka zleciła badania . Co gin. to ma inne podejście . W każdym bądź razie nie narzekam na nią :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Moja ginka nie zlecała mi długo, bo dzidzia była za mała. No i w końcu poroniłam, więc nie jestem zła, że badań nie robiłam, bo nie wydałam kasy przynajmniej......
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ja też usg mam 9 maja myślałam że teraz jak byłam mi zrobi lekarz ale zapomniałam że rzadko który państwowy gin robi na miejscu usg dostałam skierowanie i zapisali mnie na maj na szczęście termin niezbyt odległy
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeApr 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Ja niby wierzę niby nie wierzę w te wszystkie zabobony :smile: Jedyne czego staram się właściwie unikać to przedwczesnych zakupów. Ale powiem szczerze, że to chyba wynika bardziej z moich poronień, bo w poprzednich ciążach od razu praktycznie wybrałam wózek (tylko, że go nie kupiliśmy na szczęście) ubranka dostałam od siostry i wszystko miałam już poukładane i niestety się nie udało. Także w tej ciąży siostra ma zabronione przywożenie jakichkolwiek ubrań :smile: A wózek ustaliliśmy, że też od siostry biorę więc nie muszę niczego szukać na necie :smile: A tak, to żadne inne przesądy się mnie nie trzymają :smile: Na drutach też robiłam, na szydełku też robię więc nie przejmuję się tym kompletnie, bo oszalałabym z nudów gdybym się za szydełko nie wzięła (efekt moich wypocin powinien być w moim podpisie :bigsmile: ) a bez szala to sobie nie wyobrażam zimą chodzić i tak jak andżi napisała, bardziej zaszkodziłabym dziecku nie nosząc szala aniżeli chodząc w szaliku :smile:

Talinko cieszę się, że plamienie ustało :smile: odpoczywaj przez Święta dużo i będzie dobrze :smile:

A mnie coś od nocy tak boli mocno pod żebrami z lewej strony (nie wiem czy to jelito grube, czy trzustka czy coś innego) ale tak napierdziela, że ani siedzieć ani leżeć. Nawet przy sikaniu mnie boli :shocked: A jak jadłam śniadanie to dostałam takiego skurczu jelit, że myślałam, że się przekręce więc nie wiem co mi jest :neutral:
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Eee dziewczyny mam pytanie, czemu jak mam ustawiony status, to ie widać go jak piszę na forum, tak jak np. wasze suwaczki? Gdzie się to ustawia? Bo ja opis ustawiłam przy swoim nicku tam gdzie jest "status" i awatar" awatara udało mi się wrzucić, ale nie wiem czemu nie widać mojego opisu jak piszę na forum :neutral:
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Na forum są osobne ustawienia.
    U góry po prawej stronie masz "Ustawienia forum". Tam ustawisz sygnaturkę.
    Jeśli ma być obrazek, to najlepiej w bbcode.
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Lily26: A mnie coś od nocy tak boli mocno pod żebrami z lewej strony (nie wiem czy to jelito grube, czy trzustka czy coś innego) ale tak napierdziela, że ani siedzieć ani leżeć

Też tak miałam i nie było żadnej rady na to poza tym, że na chwilę się kładłam i to przynosiło jako taką ulgę. Na szczęście minęło także jest i dla Ciebie nadzieja :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeApr 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Andżi toś mnie ale pocieszyła :bigsmile: Ja przypuszczam, że to chyba jakiś zastój w jelicie grubym albo coś w tym stylu, bo ból bywa mniejszy momentami. Wzięłam już duphalac dry i czekam na afekty :smile: może jak się dobrze wypróżnię to mi przejdzie :smile:

Luczynka dzięki za informacje :smile: już sobie poradziłam :bigsmile:
    Wracając do tego co napisałam :wink: teraz już jest w opisie link do moich wypocin :wink:
    Na drutach też robiłam, na szydełku też robię więc nie przejmuję się tym kompletnie, bo oszalałabym z nudów gdybym się za szydełko nie wzięła (efekt moich wypocin powinien być w moim podpisie :bigsmile: )
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Lily - obejrzałam i zachwyciłam się... :smile:szczególnie tymi pierwszymi butkami - są po prostu przesłodkie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Lily zdolniacha jesteś!
    Pamiętam jak moja mama robiła mi kapcie podobne do Twoich niebieskich.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    lily super! przegladnij sobie moze cos znajdziesz: https://picasaweb.google.com/nany.angelica
    ja w ciazy tez dziergałam :) moje wypociny: https://picasaweb.google.com/111869285448828876995/MojePrace#
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Jowita świetne prace!
    Masz może jakiś wzór na tą narzutkę?? Jest rewelacyjna!!!
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 23rd 2011
     permalink
    Dziewczyny dziergające i szydełkujące, polecam z pełnym przekonaniem tę stronkę: Garnstudio. Wszystkie wzory są do ściągnięcia za darmo. No i jeszcze Ravelry, trzeba się zarejestrować, żeby mieć dostęp, ale naprawdę warto. Tylko ostrzegam - wciąga :wink:
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    hej mam pytanko po stosunku zaczęłam trochę krwawić tzn jak podcieram się to jest trochę krwi na papierze czy to może być tylko jakieś podraznienie szyjki czy coś powazniejszego?
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ciąża jakiś 7 tydz
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Paaula82 jeśli jest to żywa krew, to warto skonsultować to z jakimś lekarzem... Dziś to chyba IP... Jeśli masz jakiś progestron w domu to warto też łyknąć ze dwie tabletki.Na pewno będziesz musiała poleżeć,żeby się nie forsować...
    Jednak ja bym mimo wszystko pognała do lekarza.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.