Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeApr 23rd 2011
     permalink
    <strong>Hydrazine</strong> dzięki, akurat korzystam z obydwu :smile: świetna jest też stronka Lionbrand.com tam też trzeba się zalogować, ale mnóstwo wzorów jest za darmo :bigsmile: a na ravely mało kiedy jest coś za darmo. Zwykle trzeba kupować wzorki. A i świetna jest tez strona z płatnymi, niedrogimi wzorami na etsy.com Ja tam zakupiłam kilkanaście wzorów. Tylko najlepiej miec konto Pay Pal, albo właśnie kartę kredytową :smile:
    <strong>
    Paula</strong>, ja osobiście pojechałabym na IP. Moja koleżanka miała tak samo i okazało się, że ma za nisko łożysko (tylko w 7tyg to chyba jeszcze nie ma łożyska nie? - nie wiem) w każdym razie po stosunku plamiła bo łozysko było nisko i porobiły się małe krwiaki. Także uważam, że warto to skonsultować z lekarzem. Będzie dobrze, tylko pilnuj tego. Ewentualnie tak jak Jaheira napisała, weź jakieś tabsy z progesteronem i leż. Może się to uspokoi.
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Niedawno dziewczyna z 28dni miała ten sam problem po stosunku. Podobno czasem tak się dzieje, miała wykonane USG i wszystko jest ok. Ale wiesz jeśli pojawia się krew to warto skonsultować się z lekarzem
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Lily, ja tam na Ravelry trafiam na mnóstwo darmowych wzorów - ale ja raczej preferuję druty niż szydełko, a "drucianych" wzorów chyba jest tam więcej :smile:
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Hydrazine będę musiała jeszcze to ravelry raz na spokojnie przejrzeć, ale czasem naprawdę warto te parę dolarów wydać na jakiś wzorek jak jest ładny :) A druty to się mnie po prostu nie trzymają ;)
  1.  permalink
    Wiem, że pewnie wszyscy teraz próbują świątecznych pyszności, ale ja tak przy okazji się zastanawiam czy jest to możliwe żebym czuła już ruchy dziecinki..
    Nie są to jeszcze wyraźnie odczuwalne kopnięcia ale takie jakby smyranie, delikatne muśnięcia.. pojawiają się kilka razy dziennie.. i nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek wcześniej takie właśnie odczucia miała.. Moja mama stwierdza zdecydowanie że to za wcześnie.. ale chyba byłabym w stanie odróżnić burczenie w brzuchu czy rewolucje jelitowe z ruchami maleństwa? :confused:.
    Czytałam gdzieś że przy kolejnych ciążach ruchy odczuwać można już od około 16 tygodnia, z tym że to moja pierwsza ciąża.. :confused:
    Sama nie wiem co o tym myśleć..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeApr 24th 2011
     permalink
    sama wiesz najlepiej co czujesz! ja w pierwszej ciąży czułam dokładnie w 14t5d. I tego uczucia nie da się z niczym innym pomylić ;)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeApr 24th 2011
     permalink
    Pierwsze ruchy poczułam w 17tc, więc dokładnie w tym samym czasie, jest OK:wink:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeApr 25th 2011
     permalink
    W pierwszej ciązy poczułam dzidzię w 16/17 tc, a w drugiej w 13 tc.
    --
  2.  permalink
    No to super w takim razie mogę te ruchy zapisać już na karcie :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJoleńka
     permalink
    Cześć dziewczyny :)
    Pierwszy raz korzystam z forum bo nie wiem co robić. Wiem, że są święta ale może ktoś tutaj zagląda.
    Jestem w 38-39 tc.
    Dziwnie się dziś czuję. Zerwałam się dziś o 1:10 z łóżka bo poczułam, że mam mokrą plamę pod sobą. Pobiegłam do łazienki. Zrobiłam siku, przebrałam się i położyłam. Przez dwie godziny nie mogłam zasnąć. Mały się przez ten cały czas ruszał. Brzuch mam nadal wysoko, młody się rusza ale pobolewa mnie podbrzusze. Jak byłam w łazience sprawdzałam szyjkę macicy była wysoko i nie mogłam jej sięgnąć.
    Czytam w necie na temat wód płodowych, kształtu brzucha itp... ale nadal nie wiem czy odeszły mi wody czy to mimowolne oddanie moczu??
    Czy to możliwe aby odeszły mi wody a brzuch był wysoko, skąd jednak ból podbrzusza?? Co robić??
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Możliwe, wcale nie musi tak być, że widocznie brzuch się obniża przed porodem. Może już dzisiaj przytulisz swoje maleństwo...:)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Dziewczyny a kiedy wam tak naprawdę zaczęło być widac brzuszek? Ja skończyłam 15tc zaczęłam już 16 i nic. Normalnie dobija mnie to, bo miałam nadzieję, że w 4 miesiącu to już będzie dużo bardziej widoczny. A brzuchol widać tylko jak sobie pojem :bigsmile: rano jak wstaję to płaski jak deska :neutral: A o ruchach to nawet nie mam co marzyć :sad: strasznie to frustrujące jest :neutral:
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Poczekać. a jak się bardzo denerwujesz to jedź na IP. Zrobią Ci badania i stwierdzą czy to były wody. w aptece możesz też kupić tester, który powie ci czy wody się sączą. Powodzenia!
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Lily26: kiedy wam tak naprawdę zaczęło być widac brzuszek?
    ja właśnie w 15 tygodniu pierwszyr az zrobiłam fotę widocznego już brzuszka. Ale to bardzo indywidualne. WIem, jak czeka się na widocznośc brzusia, pamietam dobrze:) Ale Lily - tak czy siak, jeszcze urośnie, a może za to będziesz miała mniej do zrzucania:)
    --
  3.  permalink
    Lily, to sprawa indywidualna- jeśli masz mocne mięśnie, długo będą trzymać płaski brzuszek :smile:
    Pamiętam, że w ciąży z córeczką długo brzuszek się krył- jak robiłam fotki w bieliźnie, niby było coś widać, ale w normalnych ciuchach- do ok. końca czerwca, czyli jakoś 25tc, niewiele było widać.
    Teraz mam niby mniejszy brzuszek, a chyba bardziej go widać, bo już kilka osób zauważyło :smile:
    I, przynajmniej u mnie, "widoczność" brzuszka nie jest związana z przyrostem wagi.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    u mnie też 15 tydzień, a widać tylko jak się najem. Przez noc jakby się wszystko chowało do środka:) i rano już nie ma brzuszka....
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    A już myślałam że jestem jedyna :smile: ja raczej mocnych mięśni brzucha nie mam :smile: wręcz przeciwnie :bigsmile: moja najbardziej problematyczna partia ciała :bigsmile: tyle, że jestem dość szeroka w biodrach i to może dlatego. Poza tym zauważyłam właśnie, że spodnie trochę ciaśniej wchodza mi na pupę. Zapiąć się mogę bez problemu ale w tyłku to już tak bardzo upięte są więc chyba zamiast iść w brzuch to idzie tam gdzie nie powinno :updown:
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Lily na brzuszkach możesz zobaczyć sobie moj brzuchol :)
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Możecie mnie wypisać z listy :bigsmile:. Urodziłam Stasia siłami natury 22 kwietnia w Wielki Piątek o 23.55. 4345 g, 58 cm, 10 punktów w skali Apgar.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Gratulacje!! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) Duży chłopczyk.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ale olbrzym :-) Gratuluję :-)
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Brawo! Ale kawał chłopa:)))
    --
  4.  permalink
    Gratulacje!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Josaris GRATULACJE!!! :bigsmile: Ale fajne Święta macie :bigsmile:

Katy takiego to ja w ogóle nie mam. W ogóle to widzę, że tak brzusio wysadziło ci w okolicach pępka. Ja to na wysokości pępka mam tylko jelita i tam mnie wysadza tylko po jedzeniu. Swoje mogę wkleić dopiero rano, bo teraz to obżarta jestem i pomyślałybyście że jestem tuż przed porodem :updown:
  5.  permalink
    Katy, a Ty wiesz już, kto Ci się w brzuszku kryje???
    Bo w sumie kształt brzuszków mamy podobny, mi wszyscy mówią, że "taki zupełnie chłopaczkowy" - no i rzeczywiście kryje się chłopczyk :bigsmile:
    W sumie zupełnie nie wierzę w takie teorie, ale jednak muszę przyznać, że teraz mam zupełnie inny kształt niż miałam z córeczką...
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeApr 25th 2011 zmieniony
     permalink
    Gratulacje!!!! Kawał chłopa:bigsmile: niech rośnie zdrowo:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    U mnie na 90% będzie chłopczyk. Ale wszystkie objawy wskazywały mi na dziewczynkę :)
  6.  permalink
    Josaris gratulacje :bigsmile:

A co do brzuszka to u mnie już jest całkiem spory, jutro wrzucę jakieś zdjęcie :wink:. Też mi mówią że mam brzuszek typowy na chłopca ale sama nie wiem jak takowy niby wygląda :wink:
    -- // //
  7.  permalink
    Ja jak byłam w ciąży z córcią, to co mnie babcia widziała, to jej się zmieniała teoria, czy brzuszek na dziewczynkę czy na chłopca:tongue: Słyszałam "no jak nic dziewczynka będzie!", a za tydzień "no jak taki brzuszek, to synek jak nic!" :wink:
    A już zupełnie rozwaliła mnie koleżanka z pracy- tak mniej więcej końcówka siódmego miesiąca, koleżanka dopada mnie koło windy "Chłopczyk będzie, prawda????", mówię, że nie, że dziewczynka. A koleżanka oburzona "No jak dziewczynka??? Pewna jesteś?! BO ZA ŁADNIE NA DZIEWCZYNKĘ WYGLĄDASZ, może się lekarz pomylił?". Myślałam, że padnę, bo ona tak zupełnie na serio
    --
  8.  permalink
    Haha, no ale tak powiadają, że dziewczynki mamie zabierają urodę i temu w ciąży się troszkę gorzej wygląda..:wink:
    W sumie mi to obojętne co będzie ale już się nie mogę doczekać następnego usg, żeby się dowiedzieć co w brzuszku buszuje :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    cerisecerise: A koleżanka oburzona "No jak dziewczynka??? Pewna jesteś?! BO ZA ŁADNIE NA DZIEWCZYNKĘ WYGLĄDASZ, może się lekarz pomylił?"

Moja mama miała dokładnie to samo, kiedy była w ciąży ze mną :wink: Sąsiadka za nic nie chciała uwierzyć, że dziewczynka... mój stryj też ciągle do brzuszka mówił : "Bartek" :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 26th 2011
     permalink
    Josaris, gratulacje :bigsmile: Duży chłopak, mam nadzieję, że poszło gładko :wink:
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    No wiec z tego co piszecie to wszelkie przepowiednie co do plci, tego jak sie wwyglada i na co ma sie smaki leza w gruzach :smile:
    Mnie tez generalnie jest obojetne byle bylo zdrowe, czy to chlopak czy dziewczynka bedzie tak samo kochane :bigsmile: ale nie ukrywam, ze ciekawa juz jestem.
    Na razie dobija mnie tylko moj brzuch, a raczej jego brak. Wczoraj sie mierzylam wieczorem i mialam 94cm w obwodzie brzucha, a dzis rano 91,5 :neutral: mogloby go chociaz troche juz byc widac :sad: to przeciez juz 16 tydz sie zaczal :sad:
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Gratulacje Josaris szcześliwego rozwiazania i zyczę zdrowia dla was:)brzuszek jako taki mam już ale ruchów też jeszcze nie odczuwam a jestem na poczatku 16 tyg i też się zastanawiam czy wszystko wporzadku bo nawet dzidzi nie czuję ale wiem żę to możę jeszcze za wcześnie.
    --
  9.  permalink
    Dziś pierwszy raz zmierzyłam swój brzuszek :bigsmile: 81cm to chyba nieźle :wink:, bardziej mnie martwi moja waga, od stycznia przytyłam ok 1,5kg. W ogóle większość osób jak mnie widzi to mówi że schudłam.. no gdyby nie odstający brzuch :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjszsz
    • CommentTimeApr 26th 2011 zmieniony
     permalink
    Josaris, GRATULACJE!! Ja też ruchów nie czuję...niby pierwsza ciąża, więc jeszcze wcześnie, ale niecierpliwię się już. Obym długo nie musiała czekać. Choć moja mama poczuła mnie pod koniec 5 m-ca dopiero!!:shocked:

Ja mam w obwodzie 84 cm. A od stycznia schudłam 2,5 kg (stan na zeszły wtorek, od tego czasu mnie wybrzuszyło, więc myślę, że odrabiam straty). Lekarz stwierdził, że to u niektórych kobiet normalne. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Josaris wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maluszka!
    Duży chłopak :clap:

Ciekawe jak tam agael77 ? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja to ten obwód brzucha mierzę w takim szczególnym miejscu :smile: Bo tuż nad biodrami zrobiły mi się takie dziwne dołeczki :) i akurat jak przeciągnę miarę tak by znajdowała się z obydwu stron w tych dołeczkach, to wychodzi mi przez środek brzucha tuż pod pępkiem. Tyle tylko, że nie wiem ile miałam w brzuchu przed ciążą :) Więc w sumie to ciężko określić ile to urosło a ile nie :)

A przytyłam od początku ciąży 4kg :shocked: Zaczynałam od 55kg, a dziś się akurat ważyłam i równo 59. Ale u lekarki jak się ważyłam to miałam 58kg a na ostatniej wizycie 60. Więc już sama zgłupiałam która waga kłamie :)

A ruchów to też na razie nie czuję :sad: trzeba mi będzie jeszcze trochę chyba poczekać :sad: moja siostra w pierwszej ciąży poczuła ok 22 tyg :neutral:
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja od początku ciąży przytyłam niecały kilogram, a jestem w końcówce 15t. Właśnie dzisiaj lekarz powiedział, że trochę mało przybieram na wadze, ale mam prawidłowe wyniki badań jeśli chodzi o tarczycę, więc kazał mi się nie przejmować, uf. Coś czuję, że teraz nadrobię wyjadając resztki po Świętach:)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Im później tym lepiej Lily. Przynajmniej odchodzi Ci jedno zmartwienie ;) Ja już czuję, i jak jest dzień kiedy nic nie czuję to sieję panikę. No bo kopniaki były, a teraz ich brak. Na szczęście wieczorem jak już spokojnie leżę, to synek zaczyna dokazywać.
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Cześć dziewczyny :-)))
    Ja dzisiaj kończę 27 tydzień, a dopiero odnalazłam ten wątek ;-)
    Co do "urody" przyszłej mamusi a płci dziecka, to zarówno w pierwszej ciąży jak i teraz w drugiej dzieciaczki odbierały mi urodę. A za pierwszym razem urodziłam synka a teraz spodziewamy się córeczki :-)))
    Tak samo nie mogę się zgodzić jeśli chodzi o apetyt: w ciąży z synkiem obżerałam się słodyczami i wszelkimi słodkościami, a z córcią teraz uwielbiam kwaśne rzeczy :-)
    Także nie wierzę w żadne przesądy ;-)
    Pozdrawiam Was wszystkie :-)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Judyta nie pomogłaś mi :updown: a ja liczyłam na synka skoro kwasioły mi smakują :updown: hehe chociaż tak naprawdę nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia, byle było zdrowe :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Dokładnie :-))) Najważniejsze jest zdrówko, a jak wyjdzie dziewczynka zamiast synka, to trzeba starać się dalej ;-P
    --
  10.  permalink
    No i dodałam swój brzuszek do galerii :)

Lily z tymi ruchami dzieciaczka to dokładnie jak mówi Katy, jak nie czujesz to od razu zaczynasz się stresować..
    U mnie to jeszcze są delikatne muśnięcia i czuję je dopiero jak się relaksuje..

Myszerej ja ostatnio pytałam się lekarza czy to normalne że tak mało przytyłam, bo był 16 tydzień a ja ledwo 1kg na plusie miałam, lekarz na to odpowiedział, żebym się cieszyła bo jeszcze sporo mi przybędzie :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja to na razie chciałabym żeby mi wreszcie brzuchol wylazł :bigsmile: a ruchy to poczekam, bo znając mnie - mega panikarę - to pewnie będę co drugi dzień do ginki dzwonić jak się dzidzia nie poruszy :smile: a mnie dziś coś brzuch boli jak na @ :sad: nie wiem z czego to :sad: wzięłam nospę i leżę ale nic mi to nie daje :neutral:
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Z tym tyciem, to ja też w sumie mam problem... Do 5 tygodnia ważyłam 57,8 kg później zaczęły się wymioty i 9,5 kg w dół. W tej chwili ważę 56,3 kg.
    I nie wiem :-) jeśli liczyć od mojej wagi sprzed ciąży, to ciągle jestem na minusie. A jeśli liczyć od wagi do której spadłam będąc w ciąży, to jestem 7,3 kg na plusie :-)
    W każdym razie najważniejsze jest to, że nasze dzieciątka rosną prawidłowo :-)
    --
  11.  permalink
    Lily od czasu do czasu też mam takie bóle brzucha, biorę wtedy Buscopan i przede wszystkim staram się o tym nie myśleć i wtedy ból znika od razu :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeApr 28th 2011
     permalink
    Byliśmy wczoraj na USG połówkowym. Wszystko jest w porządku. Maluszek jest duży jak na swój wiek. nie wiem ile ma wzrostu, ale waży 600g :)

Ale mam zaległości... Zabieram się za nadrabianie :bigsmile: Postaram się szybko uzupełnić naszą listę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeApr 28th 2011
     permalink
    Fajowo Stokrotko :wink:
    Ja mam usg w środę :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.