Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Super stokrotko :smile:
    Ja na połówkowe mam 12 maja dopiero i już się nie mogę doczekać :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeApr 28th 2011
     permalink
    600 g to sporo :-)))
    Moja Hania w 22 tyg miała 500 g i lekarz mówił, że bardzo ładnie.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja 12 maja mam normalne usg, a połówkowe gdzieś w okolicach czerwca dopiero :neutral:

Stokrotko, ale dobre wieści przynosisz - a to najważniejsze :bigsmile:
  2.  permalink
    Dziewczyny mam pytanie na temat szkoł rodzenia. Jakie są wasze opinie?
    Ja na pewno się zapisze, bo jak już pare razy wspomnniałam to moja pierwsza ciąża, i z noworodkami i niemowlakami miałam do czynienia tylko z daleko.
    Nie mam pojecia jak się kąpie takie dziecinki, jak się je przewija... wiem, wiem, że i tak teoria czasmi ma niewiele wspolnego z praktyką, ale dobrze by było żeby mi chcoiaz cokolwiek pokazali :bigsmile:. A moje pyatnie zasadnicze to w którym miesiącu się najlepiej zdecydować? 7 to nie będzie za wczesnie?

Poza tym słyszałam o czymś takim jak "wynajmowanie" położnej.. która niby przed porodem już ci pomaga.. bo po porodzeni to chyba zawsze ktoś do nas przyjdzie.. Jak jakies głupoty wypisuje to dajcie mi znać bo nie mam pojęcia jak jest :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeApr 28th 2011 zmieniony
     permalink
    Zazwyczaj szkoła rodzenia jest od któregoś tygodnia. Ale to określa dana szkoła. U mnie na przykład zajęcia rozpoczynają się od skończonego 26 tygodnia ciąży. Ale wiem, że w niektórych szkołach kurs zaczyna się dużo wcześniej lub dużo później (nawet od 32 tyg.) Dlatego najlepiej będzie jak zadzwonisz do szkoły do której się wybierasz i zapytasz, od którego tygodnia powinnaś zacząć :-)

Ja mimo, iż jestem już w drugiej ciąży, na szkołę rodzenia na pewno się zdecyduję :-))) (Zaczynam 5 maja)
    Najważniejsze są dla mnie ćwiczenia (głównie oddechowe), które pomogły mi przy pierwszym porodzie :-)
    Poza tym w grupie ciężarówek jakoś raźniej się ćwiczy ;-)
    Jeśli chodzi o zajęcia praktyczne, to mi osobiście się one również przydały w 1 ciąży :-) kąpaliśmy laleczki, przebieraliśmy je itd itp Może dzięki temu byłam tak odważna, że nie pozwoliłam nikomu w szpitalu kąpać mojego synka, tylko od razu sama się za to zabrałam ;-)
    Także ja osobiście taką szkołę Tobie polecam :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    u nas do szkoły rodzenia można zapisywać się od 25 tygodnia.
    Też niedawno miałam USG połówkowe, na gorszym i lepszym sprzęcie. z maluszkiem wszystko ok, na jednym USG wyszedł chłopak, na drugim dziewczynka. Na obu przeszkadzała pępowina. jedna wielka niewiadoma, czyli tak jak chciałam dowiedzieć się płeć dopiero przy porodzie.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Bladykot, a gdzie będziesz chodzić? Są u nas jakieś inne SR poza tą szpitalną?
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Wątek o szkołach rodzenia
    nightingale_84 Położną możesz sobie wynająć jak najbardziej jeżeli masz kasę i znasz kogoś kto takie usługi oferuje. Według nowego rozporządzenia z 7 kwietnia masz również prawo do wyboru położnej w szpitalu w którym chcesz rodzić (czyli jak znasz tam położną to możesz zażyczyć sobie aby ta właśnie osoba prowadziła Twój poród).
    Oczywiście, jak nikogo nie wynajmiesz ani nie określisz kto ma Twój poród przyjmować, to będziesz pod opieką położnej która będzie miała dyżur- na pewno sama nie zostaniesz:smile:. Po porodzie również zapewniona jest opieka.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Talinka w szpitalu będę chodzić. Coś obiło mi się o uszy, że w Bolszewie jest prywatna.
    --
  3.  permalink
    O widzisz a ja tego watku nie znalazłam :).
    Koleżanka mi o tych połoznych do wynajecia opowiadała ale to jest cena w granicach 700zl :confused: więc kiepsko troche.

Uff to przynjamniej mnie z ta położna pocieszyłaś, że jakas się do opieki nade mną będzie tak czy siak się musiała znaleźć :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki za inf :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    nightingale_84 Spokojnie :smile:
    Co do spotkania z położną wcześniej, przed porodem, to jeżeli będziesz chodzić do szkoły rodzenia, spotkanie nie jest bardzo konieczne. Z położną omawia się przebieg porodu a tego wszystkiego dowiesz się również w szk.rodz. Wiadomo, że fajnie jest poznać kobietę wcześniej ale jak jej nie poznasz to nic się nie stanie. Z drugiej strony jeżeli zapiszesz się do szk. rodz. przy szpitalu to najczęściej prowadzą ją właśnie położne z danego szpitala- więc poznasz je mimo woli :smile:
    To co ja bardzo ale to bardzo polecam to wizyta w szpitalu, tak około 2 miesięcy przed terminem, aby zapoznać się z miejscem, obejrzeć salę porodową, dowiedzieć się co zabrać ze sobą do szpitala jak już trzeba będzie jechać i jak się uda to poznać personel i to jaką mają opinię na temat porodów i czy jest ona spójna z Twoją (np. czy można wybrać pozycję do porodu, czy każą leżeć plackiem, co z ochroną krocza, i inne ważne dla Ciebie rzeczy)
    A to tak przy okazji wynajmowania prywatnej położnej: położne
    --
  4.  permalink
    No niestety ale szkoła rodzenia przy szpitalu w kórym najprawdopodobniej bede rodzic, bo tam akurat moj lekarz prowadzacy przyjmuje, ma zajęcia w godzinach południowych, o ile ja bym znalazła na to czas, to niestety moj M wtedy w pracy siedzi, a chciałabym żebysmy chodzili razem :smile:.
    Ale zapamietam tę rade z tymi odwiedzinami szpitala, dobrze wiedziec, przynajmniej gdzie dokladnie jest, zeby potem nie bylo szukania :wink:
    Dzieki! :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Proszę bardzo nightingale_84:smile:
    Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania albo inne dziewczyny mają to piszcie póki jeszcze jestem (patrz suwaczek) :bigsmile:
    Zachęcam do zapoznania się z nowym rozporządzeniem dotyczącym opieki okołoporodowej, które weszło w życie 7 kwietnia 2011TU (mam też w formie pdf gdyby któraś z dziewczyn chciała). Warto wiedzieć jakie mamy prawa i czego możemy oczekiwać od personelu.
    Wiadomo, że od samego rozporządzenia w szpitalach się od razu nie pozmienia bo to musi zacząć się "w głowie" personelu, ale jeżeli my kobiety nie będziemy świadome swoich praw to rutyna w szpitalach będzie trwać. Położnej zawsze łatwiej przyjąć poród kiedy rodząca jest w pozycji na wznak na łóżku, niż uklęknąć czy kucnąć kiedy kobieta chce rodzić wertykalnie- dlatego często nie proponują/ nie wspominają nawet, że można rodzić inaczej niż na łóżku a kobieta rodząca często nie ma nawet świadomości, że poród może przebiegać w inny sposób niż "klasycznie".
    Na szczęście jest co raz więcej fajnych położnych, które traktują kobietę rodzącą podmiotowo a nie przedmiotowo i wraca akcja "rodzić po ludzku" i jeszcze TU :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Z radością zawiadamiam, ze się rozpakowałam - w niedzielę, 24.04, o godz. 16:34 przyszedł na świat wyczekiwany Witek:swingin:
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    ooo,1 jestem z gratulacjami :bigsmile: bardzo się cieszę Agnieszko..trzymaj się cieplutko..i zdrowia dla Ciebie i małego..no i wrzuć jakąś fotkę kiedyś... :)) pozdrawiam serdecznie..i powodzenia w wychowaniu..i wszystkiego co można życzyć szczęśliwej mamie tego ci życzę..:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Gratulacje!
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    gratulacje agel!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agael gratulacje, teraz zapraszam na ROZPAKOWANE
    napisz jak duzy synio sie urodzil no i oczywiscie dawaj fote na dzidziach
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Gratulacje Agael!!! :)
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Wielkie gratulacje Agael:):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Przyłączam się do gratulacji dla Agael i Witka:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjszsz
     permalink
    serdecznie gratuluję świeżo upieczonej mamci i synkowi :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Gratulacje dla świeżo upieczonej mamy! Wszystkiego dobrego!
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Gratulacje!!!! Zdrowia dla Was:)))
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ja również gratuluję Agael :)
  5.  permalink
    Agael super! Gartulacje! :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Agael Gratulacje!!! Zdrowia dla Ciebie i maluszka :bigsmile: Szybciutko wracaj do sił.

Jeśli chodzi o ruchy maleństwa, to w pierwszej ciąży poczułam Tomka w 18 czy 19 tygodniu (chyba już o tym pisałam), a teraz dziecię zaczęło mnie kopać w 15 czyli trochę wcześniej. Ruchów dziecka nie da się pomylić z niczym innym, to jest tak specyficzne i wyjątkowe :bigsmile:

Do szkoły rodzenia zaczęłam chodzić w 26 tygodniu ciąży i to był idealny moment jak dla mnie, bo ostatnie zajęcia przypadły niecałe 2 tygodnie przed porodem. Zgadzam się z Andżi, warto wybrać się do szpitala i pooglądać sobie porodówkę. Mniej się wtedy człowiek stresuje. Już raz pisałam o tym, ale napiszę jeszcze raz: jeśli tylko macie taką możliwość polecam ćwiczenia dla ciężarnych na basenie. Miałam po nich świetne samopoczucie, i dawały niezłego powera :bigsmile: Ja teraz mam daleko na basen, ale może uda mi się wziąć udział w takich zajęciach... A i jeszcze stronka z ćwiczeniami dla ciężarnych ja z niej korzystam, choć teraz jestem bardziej leniwa i codziennie mi się nie chce :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Proszę o uzupełnianie terminów porodów, jeśli ktoś już wie :) Jeśli ktoś chce się dopisać bardzo proszę o info z radością uzupełnię :)

dor-ma 30.04.2011 (z USG 03.05.2011)
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    Annalena 01.12.2011
    Talinka 22.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82

--
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeApr 29th 2011
     permalink
    stokrotk_a: Ruchów dziecka nie da się pomylić z niczym innym, to jest tak specyficzne i wyjątkowe

Niby tak, a przecież zdarzają się porody z zaskoczenia.

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeApr 29th 2011 zmieniony
     permalink
    Ale mi nie chodzi o skurcze (choć je tym bardzie trudno z czymkolwiek pomylić) tylko o ruchy dziecka w łonie. Jeśli ktoś nie wie, że jest w ciąży, to chyba trudno od niego wymagać, żeby wymyślił, że to ruchy dziecka. Ale nieświadomość do końca ciąży to chyba byłaby totalna głupota, albo kompletny brak świadomości. Zwykle ta nieświadomość czy głupota dotyczy nastolatek, które nie wiedzą jakie są konsekwencje współżycia (patrz popularna ostatnio zabawa w "słoneczko"). Dorosła kobieta chyba wie o co w tym wszystkim chodzi. Przepraszam za dosadność.

--
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    stokrotk_a
    Dor_me możesz wykreślić z listy oczekujących.
    Córeczka jest już na świecie :bigsmile: (10pkt, 2600g, 50cm)
    :clap:

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Gratulacje :cheer: Radości z każdej chwili spędzonej razem i dużo siły :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Andżi teraz Twoja kolej :) Spokojnego oczekiwania i łatwego i szybkiego porodu :)

andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    kitek78 24.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    Annalena 01.12.2011
    Talinka 22.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82

--
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    stokrotk_a: Ale mi nie chodzi o skurcze (choć je tym bardzie trudno z czymkolwiek pomylić)
    no nie zupełnie się zgadzam. Jeśli są to klasyczne skurcze gdzie spina się brzuch itd to się je rozpozna. Ale ja z dwójką dzieci nie miałam skurczy. Przy Antosi lekko ćmił mnie brzuch nawet nie jak na okres był tylko ciężki i tak przez cały dzień dopiero pod wieczór zaczęło to przypominać skurcze - rozwarcie na 8cm na KTG żaden skurcz sie nie zapisał. Z Natanielem byłam w szpitalu bo wcześniej były regularne skurcze, jednak synuś sie rozmyślił. Cały dzień nic i po 16.20 zaczęło sie to samo co z Antosią - ciężki brzuch jak przy @. Dosłownie 4 takie cusie i rozwarcie z 4cm skoczyło na 7 w ciągu może pół godziny plus 10min leżenia pod KTG gdzie nic sie nie zapisało. i aż położnej mówiłam że w życiu nie przypominało to porodowych skurczy. dopiero po oksy zaczęły takie być. Gdybym startowała z domu do szpitala - nie zdążyłabym i najprawdopodobniej Nat urodziłby sie w domu

--
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Gratuluję młodym mamusiom :bigsmile:

Jak patrzę na tę listę i widzę,że razem z Gattą jesteśmy drugie w kolejce to mi się jakoś tak dziwnie robi... Wierzyć się nie chce... Sama nie wiem, kiedy ten czas zleciał.
    A im bliżej godziny "0" tym bardziej jestem przerażona. Z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej taka jakaś pełna obaw jestem- jak sobie poradzę i takie tam...

--
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    stokrotk_a bardzo proszę o dopisanie mnie do listy :-)
    termin porodu 26.07. :-)

Ps. Gratuluję już rozpakowanym mamciom :tongue:

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Już dopisałam :) Spokojnego oczekiwania :)

andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    kitek78 24.07.2011
    Judyta08 26.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    Annalena 01.12.2011
    Talinka 22.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Agunia rzeczywiście, w takim wypadku można przeoczyć moment, chociaż bez skurczy byś nie urodziła :) więc w końcu musiały się pojawić i trudno było je pomylić z czymś innym :). U mnie skurcze pojawiły się w nocy i były lekkie, dopiero około 11 zaczęły być silniejsze, a podczas podróży do szpitala były już bardzo silne. Też prawie urodziłam w domu, ale dlatego, że mi się do szpitala nie spieszyło. Nie mam ochoty tam długo przebywać :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Lily, ja ruchy dziecka poczułam dopiero w 20 tygodniu (pomimo, że jestem szczuplak i mówi się, że kobiety szczupłe szybciej czują). Rozmawiałam z mamą i babciami i wszystkie mówiły, że w czasach, gdy nie było usg, mówiło się, że dzidzię czuć dopiero od połowy ciąży ;-) Teraz, 6 tygodni później maluch tak się wierci, że potrafi obudzić w nocy i jak dobrze trafi (np. w nerw), to i przyprawić o łzy w oczach.
    Gratuluję rozpakowanym mamusiom!

--
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Gratuluję rozpakowanym mamcią .

--
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    stokrotk_a: Agunia rzeczywiście, w takim wypadku można przeoczyć moment, chociaż bez skurczy byś nie urodziła :) więc w końcu musiały się pojawić i trudno było je pomylić z czymś innym :)
    nie no ok ale wiesz jak poczułam że to skurcz to przy następnym mały był na świecie

--
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :tooth:

--
    •  
      CommentAuthorknot_ia
     permalink
    Witam..
    Można się dołączyć?
    Będę mamą sierpniową. W sobotę zacznę 25tc a pod sercem noszę córeczkę-Emilię :)

--
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    witamy:) Przynajmniej ja i moje maleństwo (jeszcze nie wiem jakiej płci) :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    Witamy :bigsmile:

-- // //
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Dziewczęta w drugiej ciąży, albo na końcówce czy macie jakieś sprawdzone sposoby na rozstępy, a dokładnie na to żeby ich nie było? ;) jakieś kremy, masaże itp?
    --
    •  
      CommentAuthorknot_ia
     permalink
    Myszrej ja od początku smaruję się tylko oliwką dla dzieci i jestem czyściutka! Zero rozstępów... Na piersiach nic,na brzuszku nic, na ramionach zero tak samo na udach.. Od 12tc możesz też stosować kremy.. Moja znajoma używała ZIAJKA Mama Mia i była zadowolona...

--
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Dzięki:)
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Ja po 1 ciazy nie mam ani jednej kreseczki na ciele :) smarowalam sie 2 razy dziennie, tzn. Rano smarowalam ja oliwka dla dzieci a wieczorkiem mezus smarowal mnie fissanem. Teraz stosuje ten sam sklad, ale nie zawsze uzywam oliwki- tylko wtedy jak czuje, ze brzusio jest suchy.

--
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.