Ja dopiero w 1szej ciaży jestem ale też polecano mi stosowanie oliwki na brzuszek od samego poaczatku, nawet jak brzuszek byl niewidoczny. Po skończonym miesiacy dodatkowow stosuje taki specjalny kosmetyk dla kobiet w ciazy Pharmaceris, ale tylko na uda.. na brzuszek zostawiam dalej oliwke :)
Ja też nie odczuwałam tego jak skurcze. Przez pierwsze godziny bolał mnie brzuch - jak na @. Coraz silniej. Potem nadal to był ból taki @owy ale dużo silniejszy no i cykliczny . Ale jako skurcz tego nie odczuwałam:)
Judyta08: Ja po 1 ciazy nie mam ani jednej kreseczki na ciele :)
ja też:) SMarowałam pierwsze 3-4 miesiące mustellą, potem oliwką, ale nie jakoś super systematycznie.
Ja smarowałam brzusio od 4 miesiąca fissanem, do tego masowałam skórę (coś jakby podszczypywanie). Nie lubię się smarować oliwką, więc używałam sporadycznie. Na szczęście rozstępy sie nie pojawiły. Moja znajoma smarowała pharmaceris i w 39dc pojawiły się rozstępy na brzuchu. Myślę, że najwięcej zależy tu od genów i tendencji. Krem to sprawa drugorzędna
Dokładnie. Krem może tylko pomóc bo dużo zależy od samej elastczności brzucha i tego jak się rozciąga.. Także jedna nie będzie miała żadnych rozstępów a druga cały brzuch a jeszcze inna tylko piersi także indywidualnie w takich sprawach trzeba się kierować
Dziewczyny czy to tylko ja mam dzisiaj problem z otwarciem forum? W ogóle nie da się wejść, a jak już weszłam to wszystko wygląda nie tak jak zwykle wyglądało (chodzi mi o wygląd strony forum).Czy ktoś coś wie?
Dziewczyny powiedzcie mi bolą was w ciąży, albo może bolały jelita? Ja mam najprawdopodobniej zespół jelita drażliwego i od paru dni jak się schylam, kucam, siadam lub wstaję czuję ból w okolicy jelit - czyli mniej więcej na wysokości pępka i powyżej ale też po bokach pod żebrami. Nie wiem czy się tym martwić czy nie. Ból generalnie jest do wytrzymania, ale zastanawiam się co może być tego przyczyną zwłaszcza, że ostatnio akurat z wypróżnianiem nie miałam większego problemu (o dziwo! ) więc nie wiem z czego to może być. A na necie to tylko o bólach w podbrzuszu piszą
Lily ja tak miewałam ale to był bardzo ostry i upierdliwy ból. Pojawiał sie co jakis czas Gin mi poleciła espumisan ale bardziej mi pomagały krople żołądkowe i krople miętowe no i solidne wypróżnienie się. A tłumaczyła to tym że macica się rozpycha i gdzieś coś ugniata
Dzięki Agunia. U mnie nie jest to bardzo upierdliwy ból na szczęście, ale wiecie... ja to se zawsze znajdę dziurę w całym, a że mój brzuch się dosłownie wypiął na mnie (czyt. nie rośnie ) to powoduje, że tak naprawdę w ogóle nie czuję się jakbym była w ciąży, co mnie dodatkowo dobija. Wszelkie problemy z 1 trymestru przeszły a teraz czuję się świetnie - nie licząc właśnie tych moich jelit i problemów z wypróżnianiem. Także... muszę sobie znaleźć punkt zaczepienia żebym przypadkiem nie zapomniała, że w ciaży jestem Ale już naprawdę mógłby ten mój brzuchol wyleźć wreszcie, bo strasznie mnie to frustruje
Dziewczyny, mam do Was pytanie. L4 w ciąży wylicza się średnią z ostatnich 12 miesięcy ale czy co miesiąc wyliczają srednią czy jak już raz obliczą to co miesiąc wypłacają to co obliczyli. Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pierwsze pytanie jak weszłam: „Czyżby Natalia była w ciąży?” I taki uśmieszek hi hi :-) Dałam jej wyniki Toxo i CMV. Później badanie na fotelu. Mówi, że ciąża jest mała (no i się zgadza, bo to 6tc dopiero :P) Jak robiła mi USG to się denerwowałam straszliwie… Robiła je i robiła, a minę miała poważną, że hej…. to ja se myślę (no jo, coś jest nie tak!) Po chwili patrzy na mnie i mówi, że 6tc wychodzi z jej obliczeń. Pęcherzyk jest, zarodek też. A trwało to tyle czasu, bo…. pęcherzyk jest ogromny, a zarodek mały i szukała czy przypadkiem nie ma 2wóch :D No, ale jest jeden :P Stwierdziła, że wg USG to 6t1d :)
Aha i serduszko już biło :)
Pochwaliła mnie, że brałam luteinę już wcześniej. Teraz mam zwiększyć do 3×1 :) I dmuchać na siebie :P no i zero seksu :D
Talinka super! I teraz czas na głupie pytanie - po co bierzesz luteinę? Czy każda ciężarna musi ją brać? Ja niestety czekam na wizyte u lekarza i pewnie poczekam sobie jeszcze jakiś miesiąc albo lepiej A tak już bym się chciała wszystkiego wypytać
Brałam w poprzedniej ciąży na plamienia. Teraz podejrzewam, że ginka chce zapobiec powtórce :) Lepiej zapobiegać niż leczyć Ja sama sobie aplikowałam od 2 dnia skoku (na wszelki wypadek)
<strong>Talinko </strong>GRATULACJE!!!! Super wieści No i kolejny facet dołącza do grona "wstrzemięźników" - hehe wymyśliłam nowe słowo :upown: miało określać faceta, który ze względu na ciążę musi odpuścić sobie seks :) Mój już 17 tydzień cierpi i zaczyna odliczać Ale najważniejsze dobre wieści
Chyba dziś oficjalnie też mogę do Was dołączyć. W zeszłym tygodniu zobaczyłam magiczne 2 kreski i jestem już po pierwszej wizycie lekarskiej i wszystko jest ok, serce bije a to jak powiedział lekarz najważniejsze.