Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeMay 4th 2011
     permalink
    Sara32 witam i życzę spokojnych 9 miesięcy!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Gratulacje sara!!! :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Talinko, bardzo się cieszę! Dzisiaj ma zdołowany dzień, a teraz humorek skutecznie mi poprawiłaś:bigsmile:
    Sara, gratulacje! Dbaj o Was:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Sara32 witamy i gratulacje :bigsmile:
    -- // //
    • CommentAuthornatusia90
     permalink
    hej dziewczyny właśnie Was odnalazłam(tzn forum:D) przede wszytkim gratuluje wszystkim obecnym i przyszłym mamusiom:) sama jestem bardzo wyczekujacą ciężarną:) a wczesnie byłam bardzo wyczekującą dziewczyną na te (jak to ktoraś z Was opisała) "magiczne 2 kreseczki":) jestem w 19 tyg ciąży i za 2 tyg dowiemy sie z mężem czy będziemy mieć Maxa czy Zosię:) Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zyczę najlepszego:)
    Natalka
    --
  2.  permalink
    O to jesteś Natalka mniej więcej na tym samym etapie co ja :bigsmile:
    Gratulacje :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Lily26: No i kolejny facet dołącza do grona "wstrzemięźników" - hehe wymyśliłam nowe słowo :upown: miało określać faceta, który ze względu na ciążę musi odpuścić sobie seks :) Mój już 17 tydzień cierpi i zaczyna odliczać :updown:
    Ale najważniejsze dobre wieści

Hmmm to chyba tylko jak ciąża zagrożona?
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMay 4th 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka wspaniałe wieści!! Dbaj o Was i jak najwięcej odpoczywaj :bigsmile: Kciuki nadal zaciśnięte :bigsmile:

Sara, Natusia ogromne gratulacje! Witajcie i czujcie się tu jak u siebie :bigsmile: A z mojej strony pytanie: Dopisać Was do naszej listy?

Mąż odebrał dzisiaj moje wyniki TSH, fT3 i fT4 w normie! Jestem szczęśliwie, że leki zadziałały tak skutecznie:bigsmile: Do tego progesteron wysoko, więc ze spokojem czekamy do końca sierpnia :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    Oj jak dawno nie zaglądałam :))) pozdrowienia dla wszystkich

--
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeMay 5th 2011
     permalink
    mój mąż też musi dołączyć do grona "wstrzemięźników" - lekarz na chwilę obecną zakazał sexu, basenów i sportów wyczynowych :)

--
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Sara gratulacje. Talinka super,że wszystko jest ok . Co do tego sexu to mam pytanie czy nie można ? Mi ginka powiedziała, że możemy ale bez żadnych wymyślnych pozycji :P

--
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Sabakuma - ja jestem po transferze i mam zakaz na chwilę obecną - na jak długo to się okaże :)

--
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ja też mam zakaz serduszkowania.

--
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Mareza, Talinka i Sara gratuluję dziewczyny :-))))

My też z mężem jesteśmy w gronie wstrzemięźników już od 22 tygodni.
    U mnie przeciwskazaniem jest polip na szyjce macicy, przez który do końca 3 miesiąca plamiłam.
    Później na szczęście plamić przestałam, ale polip jest ze mną nadal niestety.

Ale dziewczyny, cóż to będzie za przyjemność, kiedy już będzie nam wolno :-D
    Jak "pierwszy raz" po tak długim czasie :-))))))

--
    •  
      CommentAuthorMigotka721
     permalink
    o masakra dziewczyny współczuję, zwłaszcza małżom :D
    ale cel uświęca środki :)
    gratuluję jeszcze raz Talinko i innym zaciążonym również :)
    pozdrawiam serdecznie :)

•  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeMay 5th 2011 zmieniony
     permalink
    Sabakuma, jeżeli lekarz nie zabrania, to w ciąży można, a nawet trzeba, bo to dobrze wpływa na samopoczucie rodziców ;-) A jakie pozycje Wam pasują, sami się zorientujecie ;-) Na początku to właściwie wszystkie można, tylko delikatnie, żeby nie uszkodzić nic w środku i nie spowodować plamienia. Im większy brzuch, tym liczba pozycji się ogranicza, bo trzeba wybierać takie, gdzie brzuch nie jest ugniatany, ale to sama wyczujesz, co Ci odpowiada, a co nie.
    Gratuluję nowym przyszłym mamusiom ;-)

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Jeśli ciąża rozwija się prawidłowo, to nie ma przeciwwskazań do uprawiania seksu. Dziecko odczuwa to jedynie jako lekkie kołysanie macicy, tak samo jak podczas spacerowania. Wyjątkiem jest ostatni miesiąc ciąży - trzeba wtedy mieć na uwadze, że wówczas seks może przyspieszyć poród. Niektóre mamusie to nawet wykorzystują;)

• CommentAuthorClare
     permalink
    Ale dlaczego basen nie...?

•  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    basen zwiększa ryzyko infekcji
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    no niestety to prawda. ja dawniej dwa razy po basenie złapałam jakąś infekcję, więc teraz, chociaż mam wielką ochotę popływać, wolę sobie odpuścić:///

•  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Mi położna w ciąży poleciła prosty środek zapobiegawczy w postaci małego tamponu nasączonego oliwą z oliwek. Nic nie złapałam.

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Fiufiu, o, dzięki! nie znałam tego sposobu:)

•  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Nie zapomnij tylko usunąć tamponu po kąpieli.

--
    • CommentAuthorClare
     permalink
    Wyobrażacie sobie jak idziecie na basenie do toalety z paczką tamponów i butelką oliwy w ręce? :-) No chyba żeby ten manewr wykonać w domu, tuż przed wyjściem :-)

• CommentAuthornatusia90
     permalink
    stokrotk_a do jakiej listy?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Clare: Wyobrażacie sobie jak idziecie na basenie do toalety z paczką tamponów i butelką oliwy w ręce? :-) No chyba żeby ten manewr wykonać w domu, tuż przed wyjściem :-)
    do tego z widocznym już brzuszkiem :rolling::tooth: Ale przy najblizszej okazji pomimo że ja nie ciążowa sama tak zrobię :) bo po basenie zawsze wracałam z grzybkiem od doktor i dlatego nie chodzę na baseny :/

--
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Hmmm to chyba tylko jak ciąża zagrożona?

Tak andżi miałam na myśli dziewczyny z zagrożoną ciążą :smile: Mnie nie było wolno na początku, bo 1. po dwóch poronieniach jestem więc trzeba było dmuchac na zimne, 2. plamiłam i nie wiadomo było skąd więc lekarz zakazał. Potem jak rozwinęło się łożysko, to okazało się, że jest za nisko na tylnej ścianie i znów zakaz. I mąż stwierdził ostatnio, że nawet gdybyśmy mieli w ciąży zielone światło na seks to on i tak się nie przełamie bo to za duży stres dla niego. Także, poczeka sobie jeszcze troszkę boraczek :smile: Z drugiej strony jak ja nie mogę to on też niech się solidaryzuje ze mną :updown: :devil: w końcu było nas 2 do tego dziecka :updown:
    Ja pamiętam jak w pierwszej ciąży lekarz powiedział mi, że seks owszem ale w momencie orgazmu trzeba sobie pomyśleć o czymś innym, żeby go nie mieć zbyt silnego. I że ja nie lubię gotować, to kazał mi myśleć o garnkach :updown: Bo niby nie wolno na początku mieć orgazmu bo to powoduje skurcze macicy :shocked:

Tak czy inaczej my mamy celibat :smile: i pewnie długo jeszcze tak będzie :wink:
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Lily26 - to ja chyba bym musiała myśleć o myciu okien :-P albo o teściowej :-P

--
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    O teściowej - hahaa- to ja bym w ogóle tego orgazmu nie miała

--
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Sabakuma - no właśnie czyli mniej intensywne doznania :)

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Clare: Clare: Wyobrażacie sobie jak idziecie na basenie do toalety z paczką tamponów i butelką oliwy w ręce? :-) No chyba żeby ten manewr wykonać w domu, tuż przed wyjściem :-)

buahahaha :)))) już to sobie wyobraziłam. albo taki widok: płynę sobie płynę, a za mną się ciągnie plama oleju na wodzie :)))))

3.  permalink
    Mi lekarka na samym poczatku zaleciła branie ProVag'u (chyba tak sie to nazywało), tak zaczac brać po tabletce 2 dni przed basenem, dzień po, i poki co nic do mnie się nie przylepiło :wink:

-- // //
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Ja odpukać nie złapałam nigdy żadnej infekcji... Mój gin zapowiedział,że ciąża może mnie nie oszczędzić, ale póki co spokój. No zobaczymy jak wyniki z posiewu wyjdą, a te odbieram w sobotę.
    Tyle słyszę o różnych nieprzyjemnych historiach tam,że aż się zastanawiam skąd ja mam tyle szczęścia...

--
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Czesc kobietki:bigsmile: Jak Wam mija dzień? Ja właśnie wróciłam z pracy z potwornym bólem głowy :sad: Koleżanka proponowała mi w pracy tabletki preciwbólowe, ale przecież nie mogę ich brać... Jak wy radzicie sobie z bólami głowy?

--
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Carrotka ja też walczyłam całą noc i cały dzień dzisiaj... I niestety przegrałam tą walkę bo chyba by mnie musieli wywieź na pogotowie tak się źle czułam od tego :? Zadzwoniłam do mojej siostry bo ona w ciąży miała takie bóle głowy, że kończyło się wymiotami i lekarz zalecił jej APAP. Ale nie można brać częściej jak co 6 godzin. Ja wzięłam jedną i mam nadzieję, że to wystarczy. Ale u mnie jest tak, że jak boli mnie głowa, to nawet sen nie pomoże na to :neutral: I dlatego dzisiaj prawie całą noc nie spałam :sad: Ale teraz troszkę mi przeszło. Jeszcze momentami czuję jak gdzieś kłuje ale to już nie to samo :smile: Ginka mi kiedyś powiedziała, że w ciąży to tylko coś na paracetamolu można na ból głowy (chociaż powiem szczerze, że nie wiem czy dobrze pamiętam bo to już dawno było :neutral:)
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Lily, dzięki za szybką odpowiedź. Pomagam sobie gorąca herbatą i zaraz robię hop do łóżka:wink:

--
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Clare: Wyobrażacie sobie jak idziecie na basenie do toalety z paczką tamponów i butelką oliwy w ręce? :-) No chyba żeby ten manewr wykonać w domu, tuż przed wyjściem :-)

No jasne, że w domu! :smile: I nie musi być tuż przed wyjściem, ważne, żeby po pływaniu usunąć.

Co do leków przeciwbólowych w ciąży: tylko paracetamol, max. 1000 mg na dobę.

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    potwiedziłąm u teściówki lekarki i własnego gina: paracetamol TAK. ibuprofen i wszelkie inne: NIE.
    Może zimne okłady, Carrotko?

•  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dzięki Annalena!:wink: Wzięłam gorącą kąpiel i trochę pomogło. Przespałam się też chwilę. No ale małż stwierdził, że widać że coś mi jest bo blada jak trup chodzę:sad: Wszystko przez zmieniającą się pogodę, zawsze byłam na to wyczulona a teraz to już w ogóle :sad: mam nadzieję, że jutro będzie już lepiej. Miłej nocy wszystkim życzę!

--
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    w ciazy nie powinno sie brac goracych kapeli

•  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Niby nie, a ja nie potrafiłam się powstrzymać. Z kolei po ciąży już nie potrafię wytrzymać w gorącej wodzie.

--
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeMay 6th 2011
     permalink
    Ja miałam to samo, tyle, że z prysznicem - całą ciążę brałam gorące prysznice, nie potrafiłam sobie odmówić. Teraz też już mi przeszło ;-)

•  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    AniaM: w ciazy nie powinno sie brac goracych kapeli

ja po kąpieli trafiłam do szpitala z krwawieniem, 2 dni później było po ciąży....

--
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    ja się dużo pluskałam w wannie - może nie we wrzątku, ale była zima i nie potrafiłam sobie odmówić ciepłej kąpieli:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMay 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Natusia chodzi mi o taką listę:

andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    Judyta08 26.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    knot_ia 13.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    Annalena 01.12.2011
    Talinka 22.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82

Dopisuję tu wszystkie dziewczyny zaciążone kolejno wg przewidywanej daty porodu.

Byłam u endokrynologa. Jest bardzo zadowolony z moich wyników. Ciągle muszę brać setkę euthyroxu i do tego 150 jodid, ale wyniki mam już ok i nie muszę się już o to martwić :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Nie korzystacie już z listy przyszłych mam w bazie wiedzy?

--
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Fiufiu
    przymierzasz się to tego wątku?:wink::tooth:

Pokaż nam szkraby na Naszych dzidziach!!
    --
    • CommentAuthornatusia90
     permalink
    pewnie stokrotk_a !:) ja mam termin na 02.10.2011:) ale 17 maja mam usg i pewnie mi jeszcze zmienią tę datę:) no i w końcu dowiemy sie co będzie:) o ile sie nie zbuntuje i nie pokaże:bigsmile: a co do basenu to ja chodze na basen i nic nigdy nie złapałam. mamy takie fajne zajecia dla kobiet w ciąży godzinka raz w tyg:) mówię Wam dziewczyny super sprawa:) w ogóle po basenie szczegolnie jak pojde wieczorkiem to jak wracam to spie jak niemowlaczek:) nawet te okropne bóle krzyza mnie tak juz nie męczą i nie budzą w nocy:) polecam basen dla wszystkich:) z tamponem czy bez:)
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Madamagda, na razie nie, tylko właśnie się reaktywowałam na forum, to zaglądam wszędzie :smile:. Szkraby już spore, może pokażę na moment, mam złe doświadczenia w tej kwestii.

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Natusia dopisałam Cię, jakby się coś zmieniło, daj znać :)

andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    Judyta08 26.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    knot_ia 13.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    natusia90 02.10.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    Annalena 01.12.2011
    Talinka 22.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82

--
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.