Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Dziewczyny, byłam dziś na targach Matki i Dziecka i przy okazji można było sobie bezpłatnie zrobić bandanie USG 4D.. z samego oglądania maleństwa nic nie wyszło bo za małe, za bardzo ruchliwe, i niezbyt chętne do pokazywania się :wink: .... ale wyszło że będzie chłopak :bigsmile: waży 285g więc całkiem nieźle :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 7th 2011
     permalink
    Fajnie :))))
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMay 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Jaheira: Ja odpukać nie złapałam nigdy żadnej infekcji... Mój gin zapowiedział,że ciąża może mnie nie oszczędzić, ale póki co spokój. No zobaczymy jak wyniki z posiewu wyjdą, a te odbieram w sobotę.
    Tyle słyszę o różnych nieprzyjemnych historiach tam,że aż się zastanawiam skąd ja mam tyle szczęścia...

No i za przeproszeniem dupa blada a limit szczęścia chyba się wyczerpał... :sad:
    Odebrałam dziś wyniki i wyszło mi,że mam E.coli(z hodowli bulionowej) i Enterococus faecalis(+). Czy któraś z Was wie z czym to się wiąże? Ja się delikatnie mówiąc przeraziłam. Dodam,że nie mam żadnych dolegliwości typu pieczenie, swędzenie, upławy...
    W czwartek mam wizytę u gina, ale będę wdzięczna za wszelkie informacje w temacie.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Słyszałam, że to często się przyczepia i ciężko to wykryć samemu, bo właśnie nie ma objawów... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Jaheira ja miałam to: Enterococus faecalis(+) tylko nie byłam wtedy w ciąży. Ginka powiedziała, że jak jeden plusik to nie należy się przejmować (bo ja też tak miałam) Ale dała mi jakieś tam leki. Ja ogólnie też nie miałam żadnej infekcji, tzn. żadnego swędzenia czy pieczenia. U mnie to wyszło bo pobrała wymaz z szyjki.
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMay 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Jaheira w poprzedniej ciąży nabawiłam się tych paskudztw i jeszcze dwóch innych. Miałam wszystkie typowe objawy (swędzenie, pieczenie, upławy) i do tego białko w moczu. Lekarz zapisał mi 2 razy dziennie żurawinę (brałam uromaxin) i antybiotyk clotrimazol dopochwowo1x dziennie 1 tabletka. Potem dostałam od lekarza kartę, na której było napisane, że przy porodzie w odpowiednim momencie trzeba mi podać antybiotyk. W szpitalu antybiotyk mi podali, ale urodziłam tak szybko, że nie zdążył zadziałać i Tomek się zaraził ode mnie tym paskudztwem. Przez 6 dni i ja i maluszek byliśmy na antybiotyku (cały ten czas musieliśmy niestety spędzić w szpitalu) i na szczęście udało się zabić potwora. Jak mi to lekarz wykrył byłam przerażona, bo nie wiedziałam czym to grozi, teraz już wiem i nawet jeśli się przydarzy będę spokojniejsza. U mnie był ten problem, że mi Tomka zabrali na oddział noworodkowy i musiałam do niego przychodzić (jakaś paranoja). Nie miałam świadomości, że mogę się na to nie zgodzić. Poza tym baby z noworodkowego nie informowały mnie jak przebiega leczenie. Teraz jestem mądrzejsza o to doświadczenie (niestety przykre) i wiem co mam zrobić, gdyby coś takiego się powtórzyło. Nie stresuj się i ze spokojem rób, co lekarz mówi. Będzie dobrze. Trzymaj się :bigsmile: myślami jestem z Tobą :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Jaheira a powiedz mi podczas jakiego badania ci to wyszło? Miałaś wymaz z szyjki robiony czy jakieś inne badanie?
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Aaaa rzeczywiście nie napisałam... Badanie to wymaz z szyjki macicy- standard przed przed porodem...
    Najbardziej mnie martwi to,że nie daje to u mnie żadnych objawów i na dobrą sprawę można nieświadomie nabawić się jakiegoś świństwa. A wiadomo,że w ciąży żadna infekcja nie jest mile widziana... No tak czy siak nie kipię radością z tego powodu.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Jaheira ja wyczytałam na necie, że tą drugą bakterie ma praktycznie każdy człowiek. I pamiętam, że ginka mi mówiła właśnie, że to normalne. Ale wyczytałam tez, że podczas porodu trzeba powiedzieć o tym lekarzowi, bo podadzą ci dożylnie antybiotyk i wtedy dziecko się nie zarazi, więc może nie jest tak źle skoro mają to wszyscy? A ta druga bakteria to też ponoć u ludzi w jelitach siedzi - tak czytałam - więc tez nie musi to być nic poważnego. Głowa do góry. Będzie dobrze :) A kiedy wizyta u gina?
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Trudno tu radością kipieć, ale nie ma się też co łamać. Przyplątało się, to teraz trzeba będzie odplątać.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Lily26: A ta druga bakteria to też ponoć u ludzi w jelitach siedzi - tak czytałam - więc tez nie musi to być nic poważnego.
    Masz połowę racji :) e-Coli jest u każdego w jelitach tak jak piszesz ale niestety gdy przeniesie się do dróg moczowych czy rodnych (u kobiety o to bardzo prosto i dlatego ważne jest podcieranie się od przodu do tyłu od najmłodszych lat czy też nie wskazane mocne golenie) musi być przeleczone antybiotykiem. Miałam leczone mocna dawka augumentinu choć sie buntowałam ze w ciaży antybiotyk jednak to było ważniejsze (ja nie musiałam mówić nic przed porodem bo było wpisane na czerwono w książeczce ciąży)
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeMay 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Cześć dziewczyny! Mnie też się chyba limit szczęścia wyczerpał bo dzisiaj rano już byłam w szpitalu:sad: Od wczoraj wieczora boli mnie brzuch, dół podbrzusza. Jak wstałam rano było lepiej ale po dwóch godzinach w pracy z płaczem wróciłam do domu. Pojechałam na ostry dyżur, sprawdzili mocz, zbadali i jutro mam usg, żeby spawdzić czy to nie ciążabpozamaciczna :cry::cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeMay 8th 2011
     permalink
    Carrotka trzymaj się jakoś! Może wcale nie będzie tak źle! Trzymam kciuki! Daj znać jak będziesz po usg.
    Mnie się też limit wyczerpał :( Wczoraj miałam strasznie twardy brzuch. Wzięłam nospę i leżałam cały dzień. Dziś już lepiej ale boli mnie brzuch i to tak jakoś dziwnie, jakby mi coś zaszkodziło. Boję się o maleństwo :( a usg dopiero w czwartek :( do tego czasu chyba osiwieję :( Ciągle się tylko macam gdzie dokładnie boli i tak by to wskazywało na macicę :/ Ale ból nie jest ani taki jak na @ ani taki skurczowy. Po prostu jak przycisnę lekko to boli i już sama nie wiem co o tym myśleć :(
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Trzymaj się carottka. Oby wszystko było dobrze. Dziwne tylko, że nie zrobili Ci usg od razu. Trzymam mocno kciuki bo wiem przez co przechodzisz.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    sara32 - mieszkam w UK i niestety tutaj trochę inaczej pochodzą do tematu ciąży. gdyby nie te bóle, pierwsze usg miałabym pewnie dopiero w 12-13 tygodniu :neutral: Trzymajcie kciuki a ja spróbuje nie oszaleć do jutra..
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    carottka - to wiele wyjaśnia. Patrzyłam na twój suwaczek i w Polsce w 6tc już byś dawno miała usg i wiedziała na czym stoisz. Nie rozumiem dlaczego w UK mają takie podejście a niby w Polsce mamy kiepską służbę zdrowia. Ja jak miałam plamienia w pierwszej ciąży to od razu mnie do szpitala wzięli. Trzymaj się!!!
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    W UK uważają, że ciąża to nie choroba i dwa usg w zupełności wystarczą. Jeśli kobieta dobrze się czuje to nawet nie robią bety. Mnie pani doktor powiedziała, że skoro test jest pozytywny to w ciązy jestem...
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Naprawdę żenujące jest podejście angielskich lekarzy do ciąży. Ja rozumiem, że to nie jest choroba, ale bez przesady. Dla mnie to prawie jak jakaś eutanazja normalnie. Przecież dla kobiety która zrobiła test to właściwie od początku jest dziecko. A to że medycyna nie traktuje tego od początku jako płodu to jest straszne. Skoro jest w ciąży i coś się na jej początku dzieje nie tak to powinni ratować tą istotkę. Ja mam koleżankę w Irlandii i tam podobnie jest ze służbą zdrowia, dlatego dziękuję Bogu, że mieszkam w PL i tutaj mogę się leczyć (chociaż też nie zawsze jest kolorowo tym bardziej, żę trzeba płacić za wszystko mimo, że się w ZUSie zostawia się grubą forsę na służbę zdrowia, ale przynajmniej lekarze inaczej do wszystkiego podchodzą) W UK to ja bym się chyba dziecka nie doczekała, bo bez leków na podtrzymanie po prostu nie donosiłabym żadnej ciaży :sad:

Carrotka nie martw się! I daj znać jak będziesz po usg! Musi być dobrze!!!
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    carottka i lily..trzymajcie się..czekam jutro na dobre wieści :) pozdrawiaM..
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMay 9th 2011
     permalink
    Dziewczyny trzymajcie się i dajcie znać co Wam lekarze powiedzieli. Wierzę, że wszystko będzie w porządku.
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Na suwaczku napisali mi, że "maluch waży już pół kilograma" a nasz synuś ważył 600 gram prawie dwa tygodnie temu :bigsmile: chyba za dużo ciasta drożdżowego wcinam i dlatego tak rośnie :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Mnie chyba też szcęście opusciło.. :sad: jakis pewchowy tydzień.. Odebrałam dziś wyniki z cytologi.. i co.. Candida.. cholera jasna.. i ciekawe skąd.. :sad:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Nightingale a co to w ogóle jest? :shocked:
    Kurde skąd się te świństwa biorą :confused: porażka jakaś. Trzymaj się tam! Może jednak nie będzie tak źle! Uszy do góry.
    Ja już dzisiaj mam trochę lepsze samopoczucie i ten brzuch mi tak już nie dokucza. Ale staram się leżeć ile wlezie :confused:
  3.  permalink
    Grzybica :sad:
    Nie wiem właśnie skad to się bierze, człowiek o siebie dba.. a i tak jakieś świństwa się przyplatują :sad:
    Dziś miałam morfologie i mocz, mam nadzieję, że przynjamniej tu wszytsko będzie dobrze.

A ty Lilly jak mozesz to wypoczywaj ile się da, i przede wszytskim sie nie denerwuj to bedzie wszystko dobrze :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dziewczyny, zaraz wychodzę na USG. Trzymajcie kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zaciskam!
    --
  4.  permalink
    Trzymamy! Bedzie dobrze.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja też trzymam i daj znać! :D
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Własnie wróciłam. WSZYSTKO JEST DOBRZE! :bigsmile: Co prawda nie potrafili stwierdzić, od czego mam te bóle ale ciąża rozwija sie prawidłowo. Moje malutkie 2,3mm ładnie zagnieżdżone w macicy:bigsmile:
    --
  5.  permalink
    Bardzo dobre wieści :bigsmile:. Odpoczywaj i dbaj o siebie to będzie dobrze :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Super!! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Super wieści Carrotko!!!! Teraz to tylko spokój! :) Bo będziesz miała takiego zestresowanego dzidziora jak mój, hehe :updown:
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ja też dziś na usg byłam dzidzia ma 4,5 cm według usg 11 tydz i 2 dni ale daty porodu przybliżonej nie podał może lekarz jakoś wyznaczy. wszystko jest ok mam zakaz sexu na 4 tyg bo łożysko na coś tam zachodzi ale dzidzi to w niczym nie zagraża.
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to super Paula :wink:
    Ja mam wizytę za 2tyg. :)))))))))
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Ja dziś też miałam wizytę u ginekologa, moje maleństwo ma 18,79 mm według usg 8t3d datę porodu wstępnie wyznaczona na 18.12.2011 . Serducho bije jak tralala, a plamienia ustały a teraz odpoczywamy 2 tygodnie L4 i zero stresu i wysiłku jakiegokolwiek.
    Uściski dla wszystkich ciężarówek
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Piękne wieści :)))))))))
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    czyli jak ty masz 8 tydz i 3 dni to różnicy około 3 tyg to ja bym miała poród na jakiś koniec listopada sam początek grudnia
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Pewnie tak Paula ale pewnie może nam się wydłuży albo i skróci ten termin:)
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    carotka - cieszę się że z dzidzią ok, no super wieści od pozostałych przyszlych mam:clap::clap::clap:
    --
    • CommentAuthornatusia90
     permalink
    Dziewczyny gratuluję dobrych wiesci!!! i Carotka bardzo sie ciesze ze z dzidzia wszystko ok!!:) ja mam usg za tydz we wtorek:) jak bobas sie dobrze ułoży to się dowiemy co bedzie:) Pozdrawiam przyszłe mamusie:) Natalka
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja mam usg w czwartek. Jestem ostatnio przez te dziwne bóle brzucha bardzo niespokojna i ta wizyta to będzie jak zbawienie :( Jutro jadę do endo, a on ma taki jakiś podwójny stetoskop, że zawsze słucha w brzuchu jak pika serduszko mojej fasolki, więc liczę, że mi jutro też powie, że pika :) martwią mnie tylko te moje dziwne bóle :(
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Paaula82: według usg 11 tydz i 2 dni ale daty porodu przybliżonej nie podał

Paula, sama sobie oblicz:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    dzień dobrych wiadomości :)
    Bóle brzucha, zwłaszcza dolnych partii na początku są normą. U jednych są silne u innych mniej. Wszystko się tam rozciąga, robi się miejsce no i boli. Dodatkowo jeszcze stres. Jak się wszystko skumuluje to faktycznie oszaleć można :)
    Trzymajcie się dzielnie.
    P.S.
    Druga ciąża jest już spokojniejsza i w zasadzie nic nie boli ;)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Wspaniałe wieści dziewczyny :bigsmile: Oby tak dalej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMay 9th 2011 zmieniony
     permalink
    Sabakuma gratulacje! Dopisałam Cię do listy.

andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    Judyta08 26.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    knot_ia 13.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    natusia90 02.10.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    Annalena 01.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011
    Talinka 22.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Paaula82
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    katy222: Druga ciąża jest już spokojniejsza i w zasadzie nic nie boli ;)

za to po porodzie boli o wiele bardziej:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    martitap: katy222: Druga ciąża jest już spokojniejsza i w zasadzie nic nie boli ;)

za to po porodzie boli o wiele bardziej:confused:

hmm nie powiedziałabym :)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Nie mam doświadczenia, ale takie znam relacje (bratowej, znajomych, położnych). Zwijanie macicy jest o wiele bardziej bolesne.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeMay 10th 2011
     permalink
    Katy masz rację - mnie tak bolało, że siedziałam i wyłam z bólu... No ale jak to powiedzieli dzisiaj "wszystko jest ok ale nie wiemy czemu Pani ma takie bóle. Nie możemy znaleźć przyczyny" :confused: Ach ci angielscy lekarze, nic tylko mnie straszą :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
    • CommentTimeMay 10th 2011 zmieniony
     permalink
    Termin porodu wg OM (ostatniej miesiączki) oblicza sie za pomocą Reguły Naegelego
    Reguła Naegelego

Reguła Naegelego – metoda określenia terminu porodu, licząc czas trwania ciąży od 1. dnia ostatniej miesiączki. Opisał ją niemiecki położnik Franz Naegele (1778–1851).

Wzór reguły Naegelego brzmi:

Termin porodu = pierwszy dzień ostatniej miesiączki + 7 dni - 3 miesiące + 1 rok.
    Średni czas ciąży obliczony tą metodą wynosi ok. 280 dni (40 tygodni). Reguła ta nie sprawdza się przy cyklach nieregularnych.

Przeprowadzone obliczenia wyznaczają tzw. środkowy czas trwania ciąży. Biologiczny czas trwania ciąży, który jest okresem biologicznego życia łożyska, jest indywidualnie zróżnicowany i zależy od momentu uzyskania przez dziecko takiego wieku biologicznego, który pozwala mu na samodzielne życie poza organizmem matki.

Założenia
    1. Średni czas trwania miesiączki.

Reguła zakłada, że owulacja nastąpiła 14 dnia cyklu i że cały cykl trwa 28 dni.

2. Średni czas trwania miesiąca kalendarzowego. Reguła zakłada,że wszystkie miesiące roku kalendarzowego trwają trochę ponad 30 dni (365/12=30,416). Jednak niejednakowa długość miesięcy skutkuje nieprawidłowym wyliczeniem spodziewanej daty porodu w przypadku, gdy 1-szy dzień ostatniej miesiączki był w maju. W tym przypadku od wyliczonej daty nalezy odjąć 3 dni lub ustalić kiedy wypada koniec 40. tygodnia na podstawie kalendarza. Np. Jeśli 1. dzień miesiączki był 21 maja 2010 i dzień ten wypadał w piątek, to wg reguły Naegelego STP wypada: 28 lutego 2011 roku czyli w poniedziałek, a zatem będzie to 40 tydzień + 3 dni ciąży. Należy odjąć 3 dni i uzyskujemy wtedy prawidłową datę ukonczenia 40. tygodnia ciąży.

3. Czas trwania ciąży. Reguła zakłada,że czas trwania ciąży wynosi 40 tygodni (280 dni) od pierwszego dnia ostatniej miesiączki lub 266 dni od owulacji.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.