Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Annalena: (slyszalam o lekarzach przepisujacych na ciazowe mdlosci AVIOMARIN!...)

Mi przepisal lekarz,ale nie pomagalo.Mi na mdlosci i odruchy wymiotne kilka lykow Pepsi pomagalo....
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
    • CommentTimeMay 15th 2011 zmieniony
     permalink
    Martitap nie mogę zacytować, nie wiem, dlaczego, w każdym razie co do Twojej odpowiedzi na poprzedniej stronie to rozumiem, chociaż wydaje mi się, że alkohol akurat zalicza się do zakazanych w ciąży a nie do niewskazanych. Mimo, że niby niektórzy lekarze pozwalają... ;) ale jak widzę, wyżej dyskusja już się rozwinęła na ten temat... osobiście nie spotkałam się z lekarzem, którzy zalecałby picie alko w ciąży. Generalnie kwestia dla mnie jest przejrzysta - nie od dziś wiadomo, że alkohol nie jest obojętny nawet dla organizmu dorosłego człowieka, tym bardziej więc myślę, że nawet mikro dawka może zaszkodzić dziecku tym bardziej w życiu płodowym, kiedy wszystko, co spożywa matka do niego dociera. Ale nie potępiam nikogo, po prostu dla mnie sprawa jest oczywista, nie piję i już.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Na szkoleniu w związku z adopcją pokazywano nam badania dot. FAZ - tak jak Annalena napisała, nigdy nie wiadomo kiedy i jaka ilość może uszkodzić dziecko. A skoro tak, to po co narażać dziecko? A skutki? Ostatnie badania dowodzą, że nawet brak skupienia na lekcji, nadpobudliwość, lub odwrotnie - apatia, mogą mieć podłoże właśnie w lampce czerwonego wina.
  2.  permalink
    Mnie też czasami nachodzi ochota na piwko, zwłaszcza jak jest gorąco, a mi się chce pić.. :bigsmile: ale też wychodzę z założenia że nie ma co ryzykować... Choć ostatnio zjadłam ciasto, do którego dodaje się alkohol.. i potem miałam straszne wyrzuty sumienia :sad:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 15th 2011
     permalink
    Lily26: To jak wytłumaczycie fakt, że mnie w 2 ciąży lekarz polecał lampkę wina?

Nie słuchałabym takiego lekarza, skoro nawet w testach ciążowych była ulotka - "Jesteś w ciąży? Nie pij alkoholu!"
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    no ja na pomidory też mam parcie a raczej na takie rissotto co robię z samych pomidorów natki pietreuszki i duzo czosnku i starty parmezan mmmmmmmmmmm pycha
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Talinka, jeszcze co do Twoich wymiotów "śliną", o których pisałaś stronę wcześniej, niestety ja tak mam już 6 tydzień. Jedyne, co Ci moge poradzić, to zagryzanie chlebem i nie doprowadzanie do pustego żołądka, bo wtedy już na maksa kończy sie na rozmowie z "wielkim uchem" ;)))
    Roxy nie znam się na tym dobrze, ale nie wydaje mi się, by aviomarin był dla kobiet w ciazy wskazany, skoro jest lekiem, który bardzo wpływa na organizm normalnego człowieka i nie mozna po nim nawet prowadzić samochodu. Tak więc dobrze, że odstawiłaś.
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Ja codzienne wsuwam sałatkę pomidor+ogórek zielony+cebulka+rzodkiewka+pieprz+sól polane śmietaną :D Przepyszne!!! Polecam wszystkim przyszłym mamuśkom i ich maluchom taką bombkę witaminową :))
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja tylko chciałam sprostować
    to, że napisałam że "słyszałam opinię nt. alkoholu........." nie znaczy, że jestem zwolenniczką mikrodawek
    bo uważam, że nawet lampki wina się nie powinno
    ani łyka piwa
    i sama się nie tknęłam i nie tknę
    poza tym przed ciążą piłam raz na ruski rok więc tego :wink:
    no to tyle w temacie bo nie chciałabym żeby ktoś myślał, że ja to popieram i propaguję.....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a od 3 dni mam mega potworną zgagę i ani mleko nie pomaga ani nawet Rennie już
    buuuuuuu :cry::cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Teorka a próbowałaś Coca Colę?? Co prawda zgagę miałam ze dwa razy jak dotąd ale Cola pomogła ;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    wypiłam dzisiaj ze 2 szklanki
    ale PEPSI bo Coli nie miałam pod ręką
    nie wiem czy to ma znaczenie, że nie Cola ?
    w każdym razie nic nie pomogło...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Mi na zgagę pomagały paluszki i chlebek ryzowy. Może nie tyle ze przechodziła magicznie ale po prostu była na tyle lżejsza że dało sie żyć. Nie mogłam jeść wcale cebuli - pod żadną postacią bo zgaga na bank
    Ps Coli pepsi i napoi energo nie można w ciąży :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    no zgagi są okropne współczuje ja w pierwszej ciąży pod koniec już to miałam potworne aż potrafiłam się w nocy budzić tak mnie paliło ale jakoś renni czy manti pomagało trochę. A co do wymiotów i mdłości to racja nie doprowadzać się do dzikiego głodu, ja cały czas miałam przy sobie coś do gryzienia jakąś bułkę batonik musli herbatniki, piłam mięte melise i jakoś przetrwała bardziej dokuczał mi ból głowy i spadek energii byłam jak flak.
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    niby nie można ale bez przesady, moja znajoma jak zaszła w ciążę to sfiksowała na punkcie zdrowego odżywiania, wszystko gotowała na parze zero słodyczy i innych rzeczy bo myślała że nie przytyje i dziecku zapewni wszystko co najlepsze i kicha bo przytyła ponad 25 kilo a dziecko urodziło się z niedowagą i jak to jest? rozumiem że niektóre rzeczy są wyjątkowo szkodliwe ale szklanka coli raz na jakiś czas nie zaszkodzi
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Mnie nie dotknęły takie dolegliwości jak wymioty albo zgaga. Moja przyjaciółka zgagę zajadała migdałami, po mleku miała jeszcze gorzej.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Agunia05: Ps Coli pepsi i napoi energo nie można w ciąży

Napoju energetycznego bym się nie napiła, ale colę popijałam. Myślę, że w produktach, które kupujemy na codzień w sklepie, jest wiele szkodliwych składników, nawet w warzywach czy owocach. Wszystko jest teraz na nawozach, sztucznie podganiane. Tak więc szklanka coli czasem może więcej pomóc niż zaszkodzić:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja na szczęście zgagę miałam kilka dni i jak na razie nic się nie odzywa. Tak jak Paula,też potrafiłam się budzić o 2 w nocy i tak paliło nie miłosiernie..
    Najgorzej jest rano,bo są nudności,biegunka i straszne samopoczucie.. I oczywiście cały dzień gdzie nie przysiądę to śpię.
    Papierosów ani alkoholu nigdy nie piłam także nie mam z tym problemu.Z czego bardzo się cieszę.

Ostatnio moim ulubionym daniem stało się spaghetti.. jem codziennie :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Hussy, z tego, co kojarzę, to jesteś na początku ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Napojów energetyzujących nie można ale Coli? Niby dlaczego? Wartości odżywczych żadnych to nie ma, fakt, ale zaszkodzić dlaczego miałoby zaszkodzić. Bez przesady, wiele dziewczyn pije, nawet w szpitalu, sama jak byłam to lekarz pozwalał na zgagę właśnie, na porodówce. Nie mówię, żeby pić codziennie po litrze ale jak się ma smaka od czasu do czasu to dlaczego nie. Ja piję, piłam na zgagę i bez zgagi jak mnie najdzie ochota. Teorka nie ma znaczenia czy Cola czy Pepsi :)
  3.  permalink
    zabkaa25: Napojów energetyzujących nie można ale Coli? Niby dlaczego? Wartości odżywczych żadnych to nie ma, fakt, ale zaszkodzić dlaczego miałoby zaszkodzić. Bez przesady, wiele dziewczyn pije, nawet w szpitalu, sama jak byłam to lekarz pozwalał na zgagę właśnie, na porodówce. Nie mówię, żeby pić codziennie po litrze ale jak się ma smaka od czasu do czasu to dlaczego nie. Ja piję, piłam na zgagę i bez zgagi jak mnie najdzie ochota. Teorka nie ma znaczenia czy Cola czy Pepsi :)--

W ksiazce,ktora kupilam osttanio ''W oczekiwaniu na ciaze'' bylo napisane ze kofeina w malych ilosciach pomaga zajsc w ciaze a nawet ja utrzymac....Nie pamietam dokaldnie co tam bylo napisane,jutro przepisze...;)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Oooo, a mi mąż suszył głowę, żebym całkowicie kawę odstawiła:)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeMay 16th 2011
     permalink
    jedną kawę można, byle nie siekierę :)
    _
    a u mnie stuknął półmetek!
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    Macie jakieś sposoby na kaszel tak mnie dusi że spać nie mogę, może syrop z cebuli sobie zrobić?
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    No mnie też mąż męczył żebym colę i kawę odstawiła, ale wytłumaczyłam mu, że jak mam ochotę to raz na jakiś czas i jednego i drugiego po prostu się napiję i tyle. Tak jak piszecie czasem jakieś warzywo mega nawożone może bardziej zaszkodzić niż szklanka coli.

Teorka moja koleżanka ma straszną zgagę i ginka przepisała jej Mallox. Powiedziała, zeby z nim nie przesadzała ale raz dziennie może sobie wypić żeby ulżyć. Także może to spróbuj?

A lekarz pozwolił mi pić tą lampkę wina tak bez specjalnych przeciwwskazań. Tak po prostu powiedział, że jak mam ochotę do obiadu czy kolacji to mogę się napić.

A co do nie picia coca coli w ciąży... bez przesady... rozumiem alkohol, napoje energetyzujące, palenie czy inne bardziej szkodliwe produkty, ale szklanka czy nawet dwie? Moja kuzynka w ciaży to miała taką ochotę na colę, że nawet na porodówce tuż przed porodem męża zmusiła do przywiezienia jej kurczaka i coli :P
    Ja jedynie słyszałam o tym, że od picia dużej ilości napoi gazowanych później może się zdarzyć że dziecko ma zatkane kanaliki łzowe (moja chrześnica tak miała i lekarz zwalił to właśnie na fakt że jej mama piła w ciąży dużo gazowanych napoi) ale na ile w tym jest prawdy i na ile się to sprawdza to nie mam bladego pojęcia :neutral:
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja kawę jedną dziennie piję i dopóki mnie od niej nie odrzuci nie zamierzam z niej rezygnować :-) zresztą nie wiem czy to nie nazwać bardziej mleka z kawą :-) bo piję z łyżeczki kawy rozpuszczalnej i prawie połowę mleka :-)
    zgagę też miewam ale nic mi nie pomaga
    prawdą jest to co piszecie żeby nie być mega na czczo, rano jak się budze z pustym żołądkiem to mało mnie nie szarpnie na pawia ! więc na to pomaga chociaż łyk czystej wody ! :-)

ostatnim moim hitem jest potworny wysyp syfków !!! na twarzy, ramionach, brzuchu i pod cyckami ! myślałam że wiek nastolatki dawno za mną a tu nagle szok :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Paula, nie mam mozliwosci w tym momencie wstawic linka, ale na forum ciaza zalozylam watek "domowe sposoby na choroby w ciazy" i tam z dziewczynami kilka sposobow podalysmy, wiec moze Ci sie ptzyda.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Problem w tym, że ja zazwyczaj dużo kawy wypijam. Na początku ciąży, póki jeszcze nie byłam świadoma swojego stanu (a dowiedziałam się dopiero w 6tc, że będę mamą), to potrafiłam wypić nawet 5-6 kubków kawy z ekspresu. Spać mi się chciało, a że była deszczowa pogoda to miałam powód:wink: Szczerze powiem, że za nic ta kawa mi nie smakowała, ale pięknie pachniała - taka świeżo zmielona:D potem z dnia na dzień musiałam ograniczyć się do jednej filiżanki dziennie. To było trudne;/ piłam już tylko rozpuszczalną z mlekiem i do dzisiaj mi tak zostało:) oczywiście w większych ilościach:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja kawy nie piję już około miesiąca. Z początku było trudno, teraz już nie czuję potrzeby (dodatkowo mnie odrzuca, także jest si) :))))
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Miałam nadzieję, że nie będę mogła pić, że mnie odrzuci od kawy. Ale niestety poszło w drugą stronę. Miałam ogromną ochotę na kawę z mleczkiem, szczególnie, kiedy ktoś w towarzystwie sobie popijał.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Hussy, kiedy zaczęłaś nowy cykl?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja dodatkowo schudłam 1,5 kg. Niewiele, ale przy mojej wadze to cieszy (oczywiście na razie :D)
    --
  4.  permalink
    Kawę przed ciąża piłam w zasadzie codziennie, taki nawyk w pracy.. teraz nie pije w ogóle, choć lekarz mi polecił cukierki Kopiko, bo mam bardzo niskie cisnienie, i ciągle mi się chce spać, ale poki co spacer i zielona herbatka robia swoje wiec nawet kawowych cukierków nie jadam..:bigsmile:

I chyba się w ciąży nabawiłam choroby lokomocyjnej.. niestety do pracy dojezdzam ponad 40min, tramwajem i autobuse, i zwykle robi mi sie tak mega niedobrze.. ze juz pare razy musialam niestey wyjsc przeczekac najgorsze i spozniona przychodziłam do pracy, teraz biore ze soba zawsze jakies przekąski, migdaly, albo wafelki ryżowe, albo jakis batonik musli.. inaczej bym nie dała rady..
    -- // //
  5.  permalink
    Talinka na poczatku ciązy tj przez prawie 15 tygodni w ogóle nie przytyłam, a piersi urosły brzunio też.. wiec na tycie jeszcze przyjdzie czas :wink:

Katy u mnie też dzis połówka stuknęła :D
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No ja lokomocyjną i morską mam już od dawna... cieżka sprawa :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 16th 2011 zmieniony
     permalink
    nightingale_84 - ja się cieszę, że schudłam, bo po tamtym poroneniu strasznie szybko przybrałam. Jak wyszłam ze szpitala - miałam 97kg. A w około 2-3 tygodnie dobiłam do 103-104 :confused:
    --
  6.  permalink
    To ja w tej ciąży pobiłam wszelkie rekordy - 21tc, -7kg :confused:
    Ale w poprzedniej ciąży długo nie przybierałam, moja gin mówi, że do 20tc nic się nie dzieje jak się nie przybiera, potem zwykle waga rusza.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    łał! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Martitap,tak.Jestem dopiero na początku. W tym tygodniu będę miała USG i wizytę to dowiem się dokładnie,który to tydzień. Szczerze powiedziawszy to oprócz tego zmęczenia,to ogólnie czuję się super,ale może to dlatego,że to dopiero początek?

Amazonka,nie rozumiem pytania :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Hussy, chodzi o Twój wykres ciążowy. Kiedy on się zaczął?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ŻABKA -----> jeśli nie ma znaczenia to jednak na mnie to nie działa chyba :wink:

co do kawy - mój gin mówi że oczywiście wolno ale on odradza kawę rozpuszczalną
    ponoć zwykła parzona lepsza
    ale czemu nie pytajcie gdyż podobnie jak alkohol - kawę piłam raz na ruski rok więc teraz nie piję w ogóle bo nie lubię więc po co mam pić :bigsmile:

NIGHTINGALE ----> ja nigdy nie miałam choroby lokomocyjnej aż do momentu zajścia w ciążę :wink:
    do 3 miesiąca chciało mi sie wymiotować na samą myśl o wejściu do samochodu :confused::confused::confused:
    teraz już na szczęście minęło :wink:

a co do rekordów wagowych - ja też ustalam pomału rekord
    niestety w drugą stronę :cry:
    prawie 17 t.c i na wadze + 8 kg :cry:
    mimo, że na prawdę nie jem dużo....
    mój gin uważa, że to dlatego że przed samą ciążą dość szybko i drastycznie schudłam 9 kg [Dukan] i że organizm od razu musiał wszystko nadrobić bo mu brakowało wielu niezbędnych składników....
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Szkoda Teorko :( Ale może znajdziesz jeszcze sposób na swoją zgagę :)

Co do przytycia to ja też już mam około 5 kg na plus, ostatnio ważyłam się jakieś 2 tygodnie temu. I też dużo nie jem, tzn. nie mało ale sporo warzyw i głównie lekkie rzeczy, chleb razowy, napojów słodkich nie piję, tylko wodę z cytryną, słodycze może 2 razy w tygodniu po troszku, mięsa prawie wcale... :(

Kawy nigdy nie piłam więc mi nie brakuje ;)

A co do nudności to dwa razy w ciąży miałam odruch na pawia i właśnie wtedy, gdy na czczo napiłam się wody - tak że u mnie ta metoda miała odwroty skutek ;)
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Nie mam linka do badań, ale na kawie się trochę znam;) więc 3 filiżanki kawy (liczone jako 3 espresso) są dopuszczalne.
    Z rozpuszczalną chodzi zas o to, że proces jej uzyskiwania nie jest naturalny jak w przypadku normalnej ziarnistej kawy. Jest bardziej skomplikowany, w grę wchodzą chemiczne wspomagacze + o czym nie wszyscy wiedzą, kawa rozpuszczalna to nie jest 100% kawy, ale też buraki czy cykoria, które sie dodaje,że przyoszczędzić. może o to chodziło lekarzowi.
    ______
    Ale wiecie co, rozkręcił sie watek "co jest szkodliwe w ciąży' i zaraz tu zaczniemy jakieś zabobony przytaczać jak tak dalej pójdzie ;))
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Info, z czego składa się np. cappuccino lub kawa rozpuszczalna, jest na opakowaniu. Kawy jest jakiś %, nierówny 100.
    --
  7.  permalink
    Teorka w aucie spokojnie moge jezdzić, problem jest tylko w komunikacji miejskiej.. tłok, duszno.. nie zawsze jest miejsce do siedzenia.. no i zwykle nad ranem, mimo że z domu juz nie wychodze bez małego chociaż sniadanka :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Kawa parzona mi nie smakowała, zresztą nigdy za nią nie przepadałam, a w ciąży była nadzwyczaj wstrętna;/ dlatego piłam kubek rozpuszczalnej z mleczkiem (1 łyżeczka kawy, 1/4 kubka mleka). Skoro cały czas piję kawę, to dlaczego w ciąży miałabym sobie jej odmawiać całkowicie? Dla organizmu chyba lepiej mocno ograniczyć, niż zabrać coś, do czego jest przyzwyczajony:wink:, tak jak z papierosami. Lekarze zalecają stopniowo ograniczać niż przestać palić z dnia na dzień bo dla organizmu jest to zbyt duży szok.
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Mnie odrzuca od wszystkiego, o kawie to nawet nie myślę a bardzo lubiłam, papieroski rzuciłam w momencie jak zobaczyłam dwie kreski i jak o nich myslę to mnie od razu mdli wiec na pewno do nich nie wróce po ciąży. Nie mam ochoty na nic i nic mi nie smakuje, mam nadzieję,ze po 3 miesiącach to minie bo ten stan jest to nie do zniesienia:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    sara32: papieroski rzuciłam w momencie jak zobaczyłam dwie kreski i jak o nich myslę to mnie od razu mdli wiec na pewno do nich nie wróce po ciąży

mama moja miała to samo
    w każdej ciąży [a było ich 3] odrzucało ją od papierosów nieprawdopodobnie po czym po porodzie zaczynała znowu palić [nie karmiła bo z żadnym z nas nie miała pokarmu] i tak do kolejnej ciąży
    na szczęście 2 lata temu rzuciła i póki co nie pali :wink:
    ale oczywiście Tobie życzę abyś faktycznie już nigdy palić nie zaczęła bo wiem jaki to paskudny nawyk [sama paliłam 8 lat - rzuciłam 1,5 roku przed zajściem w ciążę]
    A po 12 t,c na prawdę wiele dolegliwości ustępuje także czekaj cierpliwie i miej nadzieję :smile:

nightingale_84 no widzisz mnie odrzucał każdy pojazd , to może zacznij samochodem jeździć ?
    :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Jako chemik zgadzam się z AnnąLeną co do kawy. Ja pije kawę raz dziennie parzoną z dużą ilością mleka. Mój lekarka mi powiedziała dopóki masz chęć pij ale jedną .
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Mnie też odrzuca od kawy... jak tylko ją czuję od razu mnie cofa:neutral:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.