Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeMay 18th 2011
     permalink
    Tak, maść jest z wyciągu z cebuli :smile:
    Mały przez pierwsze dni był prawie niezauważalny, teraz nie jest już tak kolorowo:clap::jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mi czasem ledwo przez gardło przechodzi Asparaginian :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    agael77: Mały przez pierwsze dni był prawie niezauważalny, teraz nie jest już tak kolorowo

no tak chyba zawsze jest, że dzieciak się rozkręca po porodzie hehe :wink:

ale śliczny jest :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    ale śliczny jest

i ślicznie potrafi się rozedrzeć:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeMay 18th 2011 zmieniony
     permalink
    Jeju ale naskrobałyście od wczoraj...

Teorka 25cm head to toe - czyli od głowy do paluszków u nóg, a to dlatego, bo na tym etapie ponoć dzidziuś już potrafi rozprostować nóżki :smile: a CRL to od główki do pupy - ten pomiar ponoć od 14tc nie jest już za bardzo wiarygodny ze względu na to że dziecko potrafi już główkę wyprostować. Dlatego moja ginka mierzy mu zawsze głowę i kończyny :smile: Bo tak to się nie da :smile: Przedostatnim razem to się wyciągnął jak sprężyna a ostatnio to był tak skulony, że może by miał z 6-7cm :) a po pomiarach kończyn wyszło, że jest o tydzień starszy :smile:
    martipap co do tych ziemniaczków w mundurkach to ja nie wiem skąd moi rodzice to wytrzasnęli, ale ja urodziłam się na śląsku (w Siemianowicach) i tam się wychowałam - moi rodzice też ze śląska tylko, że z innego regionu i nie wiem skąd to znają. Może dlatego, że moja prababcia - babcia mojej mamy pochodziła z poznańskiego :beard: nie wiem, ale mama robiła jeszcze do tego "gzik" - biały serek z cebulką, rzodkiewką i dobrze przyprawiony :) Mmmmm pycha :D

Co do łykania tabletek to ja koszmar przechodzę przy nospie :shamed: jest tak obrzydliwie gorzka że nie mogę normalnie :confused:

A ja kupiłam sobie dwie sukienki na lato, bo takie upały zapowiadali, a dzis to tak średniawo jest :devil: ale sukienki świetne, materiał lekki, zwiewny a kiecka jedyne 35zł :bigsmile:

Co do zapinania pasów, to ja zapinam zawsze, ale też ten dół zaczyna mnie uciskać, a że dojeżdżam do endo 70km w jedną stronę to jest to dla mnie bardzo niekomfortowe :neutral: dlatego sama zastanawiam się nad zakupem takiego adaptera. Na razie tą dolną część podtrzymywałam lekko ręką, bo brzucha jeszcze dużego nie mam i nie umiem sobie tej części wcisnąć pod brzuch :) Ale nie wyobrażam sobie jeździć bez pasów :) Ale każdy robi jak chce :) Ta to i tak generalnie MEGA CYKOR jestem i o wszystko się boję :)
    Np. teraz krąży mi po głowie głupia myśl... bo tak wszyscy piszą, że niby na tych plecach nie powinno się spać bo tam się coś uciska i dziecko może być niedotlenione i w ogóle... a ja dokąd nie został poruszony ten temat to spałam tylko na lewym boku i było git, a odkąd rozmawiałyśmy o tym, to normalnie jak na złość budzę się w nocy ciągle na plecach!:shocked: I już świra dosłownie dostaję bo to któraś noc z rzędu kiedy tak się budzę i w końcu doszłam do wniosku, że jak mi się ten mój dzieć przestał odzywać i kopać, to chyba go udusiłam :shocked::shamed: Wiem, wiem, że to głupie ale takie głupie myśli mnie nachodzą no :shamed: I co najgorsze to tego bąbla niedobrego nie umiem niczym sprowokować do ruchów choćby minimalnych, żebym się uspokoiła. Ani pochylanie, ani woda, ani słodkie, ani już nawet leżenie na plecach - przy którym pierwszy raz się "odezwał" Nic na niego nie działa :sad: a ja sobie potem wymyślam niestworzone historie :confused: i mimo, że wiem, że to jest bzdurne to gdzieś mi to w tej głupiej makówce siedzi :sad:
    Także pasy być dla mnie muszą :) A alkohol... po wypiciu dosłownie jednej łyżki i wyrzutach aż do wizyty lekarskiej, żeby sprawdzić czy dziecku serduszko bije, to stwierdziłam że gra nie warta świeczki :) ostatnio wąchałam tylko piwko od męża i całkowicie mi to wystarczyło :bigsmile: Chociaż od wąchania też się idzie nawalić :rasta:
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Stokrotka tak z Poznania jestem :) A dokładniej spod Poznania już teraz ;) A dlaczego? Ty też? :)

Co do pasów - mnie też uwierają ale po zeszłorocznym wypadku kuzynki mojej koleżanki, w którym zginęła na miejscu będąc w 8 miesiącu (wypadek w mieście przy niewielkiej prędkości), nikt mnie nie namówi na nie zapięcie i nie przekona mnie, że jazda bez pasów jest bezpieczna. Pas naciska na doł brzucha i piersi - jak to ma dziecku zaszkodzić w razie czego? W niskiej ciąży dziecko schowane jest w miednicy, a w wyższej jest już wyżej, dokładnie między jedną częścią pasa a drugą. Żeby nie było - nie chcę nikogo przekonywać, piszę tylko jakie jest moje zdanie.

Co do opalania to ja nie opalam się od jakichś 2 lat bo mam sporo znamion, więc nie mam tego problemu ;) Kiedyś uwielbiałam się smażyć a teraz 10 minut nie wysiedzę, filtr 50 i pod parasolem i tak mi najlepiej :) A opalona skóra już mi się tak nie podoba, że wcale mi nie żal ;) Co do przeciwwskazań w ciąży to ponoć jakieś przebarwienia się mogą robić, ale jak to dokładnie jest to nie wiem, pewnie zależy od osoby.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
  1.  permalink
    Lily ja ostatnio ciagle usypiam na lewym boku, a budze sie w nocy, i co wptarzona w sufit.. sowjego Franka nie udusiła, bo codziennie sie budzi, wiec ty swojego tez nie moglaś :bigsmile:, ale wiem jak to jest z tym wkrecaniem sobie.. A z tymi ruchami to daj mu jeszcze czas, może spioch jest :bigsmile:, jak po 22 tygodniu nie bedziesz czuła to wtedy powinnaś sie zglosić do lekarza, przynajmniej tak gdzies przeczytała, teraz bez paniki, głowa do góry :bigsmile:

Oj ja też musze sobie jakies sukieneczki niedrogie pokupować, bo w czym ja będe po tej plazy chodzic? :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Lily, ale 18 tydzień to jeszcze wcześnie na ruchy, zwłaszcza w pierwszej ciąży.
    Chociaż ja i w drugiej ciąży poczułam na pewno po 20 tygodniu dopiero i bardzo mnie dziwią zawsze komentarze dziewczyn, które mówią o wyczuwalnych ruchach poniżej 18 tygodnia.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Melodie: bardzo mnie dziwią zawsze komentarze dziewczyn, które mówią o wyczuwalnych ruchach poniżej 18 tygodnia.

Koleżanka właśnie poczula ruchy w 2 ciąży, a jest w 14tc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Moze to gazy :cool:
  2.  permalink
    Melodie ja w pierwsze ruchy poczułam bedąc w 17 tygodniu, sama byłam w szoku, ale nie dało sie z tego pomylić z niczym :wink:, 1,5 tygodnia poźniej poczuł już mój chłopak, trzymając reke na brzuszku. Róznie się zdarza :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Lily26: Co do łykania tabletek to ja koszmar przechodzę przy nospie :shamed: jest tak obrzydliwie gorzka że nie mogę normalnie :confused:

o ja mam to samo !!!
    masakra !
    ostatnio wpadłam na sposób i wbijam tabletkę w podtopioną kostkę czekolady i nic goryczy nie czuć :wink:

ja cały czas śpię na plecach
    i dopóki Frankowi źle nie będzie to spać tak będę :wink:

co do ruchów - ja tam nie wiem ale 14 t.c to dla mnie jakoś nie do uwierzenia i wg mnie to gazy albo jakieś inne ruchy jelit ale nie dziecko :wink::wink:
    tak mi się wydaje aczkolwiek nie kłócę się bo nie wiem

ja to w ogóle mam szansę dopiero po 20 t.c bo mam łożysko z przodu a ono skutecznie tłumi wszelkie ruchy
    ostatnio mi się wydawało że to TO ale się okazało, że to jelita mi gazy produkowały heheh:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Po prostu to zależy od kobiety. Chudsza poczuje wcześniej od tęższej.
    Podobno tez od umieszczenia maluszka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Pewnie tak, ale nie ma co się niepokoić jeśli się ich nie czuje. We wszystkich poradnikach ciążowych jest napisane, że pierwsze ruchy w pierwszej ciąży wyczuwa się na ogół około 20 tygodnia, przy drugiej w 18.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: co do ruchów - ja tam nie wiem ale 14 t.c to dla mnie niemożliwe

Możliwe, możliwe :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Melodie: Pewnie tak, ale nie ma co się niepokoić jeśli się ich nie czuje.

Otóż to. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: TEORKA: co do ruchów - ja tam nie wiem ale 14 t.c to dla mnie niemożliwe

Możliwe, możliwe :-)

napisałam DLA MNIE bo uważam, ze to niemożliwe :wink::wink::wink::wink:

ja jestem dość szczupła, jestem w 17 t.c i nic nie czuję więc jak mogłabym w 14 czuć :wink::wink::wink::wink:

ale tak jak napisałam nie kłócę się bo nie wiem, uważam tylko że WG MNIE to niemożliwe :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Teorka ja tez mam łożysko z przodu, ale lekarka powiedziała mi, że do 20 tygodnia to się jeszcze może zmienić więc jeszcze nie powiedziane - może poczujesz wcześniej ;)
    Ja śpię na boku, na plecach nigdy nie umiałam za to na brzuchu zawsze najchętniej - trochę to trwało ale już się przyzwyczaiłam do spania tylko na boku.
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    rzadko spotykane, ale możliwe. Moja przyjaciółka czuła ruchy w 14 tygodniu z trzecim i czwartym dzieckiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Teorka - jesteś w 1 ciąży :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Teorka - jesteś w 1 ciąży :wink:

no wiem ale moja mama w każdej jednej ciąży czuła ruchy tak samo późno bo gdzieś w 5 miesiącu dopiero :wink:
    także niekoniecznie u wszystkich kobiet w kolejnej ciąży czuć wcześniej

poza tym tak jak napisałam - dla mnie to niemożliwe ale nie przeczę, że koleżanka nie czuła :wink:
    bo ona pewnie najlepiej wie co czuje :wink:

ŻABKA łożysko może się przesunąć tak ? :wink:
    na ostatnim USG [15 t 3 d] dalej było z przodu więc póki co bez zmian
    zobaczymy za tydzień bo idę na USG :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    chociaż czekajcie - ja czuję...........................sakramencki ból rozciągającej się macicy praktycznie codziennie
    i to od 12 tygodnia bodajże hehe :wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja czekam teraz na moje pulki i będę wcinać... mmmm :wink:
    aż mi ślinka na podłogę cieknie! :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Ja czekam teraz na moje pulki i będę wcinać... mmmm :wink:
    aż mi ślinka na podłogę cieknie! :jumping:

smacznego ! :wink:

a ja czekam na koleżankę [33 t.c]
    ma przyjść z 3 pudełkami lodów
    i taki se obiad zrobimy hehe :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A w ogóle to tak sie czeka na te ruchy, a potem na koniec to ja już miałam ich dość, tak mnie córeczka skopała i spać nie dawała wieczorami. Zawsze jak sie kładłam to u niej zaczynał się okres aktywności i potrafiła tak wierzgać, czasem bardzo bolesnie, do północy. Musiałam wstawać i kołysać w brzuchu już :-)
    Więc cieszcie sie dziewczyny, że jeszcze możecie spać spokojnie, nie zawsze tak będzie :-)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    moja koleżanka miała siniaka w okolicach żeber
    tak ją mała kopała w środku że aż jej siniak na zewnątrz wyszedł gdzieś pod koniec ciąży już.....
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Teorko tak mówiła mi ta ginka, u której byłam ostatnio - że mam łożysko z przodu, najlepiej, żeby się przesunęło bo to nie najlepsze ułożenie ale do 20 tygodnia ma szansę się przesunąć więc póki co to norma. Nie wiem dokładnie, dlaczego tak ułożone jest nienajlepsze, w każdym razie u mnie miała problem z obejrzeniem szyjki, więc może chodzi o to, że zasłania...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ŻABKA a nie masz przypadkiem łożyska przodującego ?
    bo mi mój gin mówił [ i czytałam na necie ] że łożysko na PRZEDNIEJ ŚCIANIE nie jest absolutnie żadną nieprawidłowością ani anomalią
    co innego łożysko przodujące - takie ułożenie nie jest najlepsze, faktycznie....
    ale to zupełnie co innego :wink:
    nie pamiętasz dokładnie czy Ty masz na przedniej ścianie czy przodujące ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Melodie: A w ogóle to tak sie czeka na te ruchy, a potem na koniec to ja już miałam ich dość

Dokładnie tak :smile: Kopniaki w żebra były tak bolesne, że budziły w nocy, przeciąganie się 3,5 kg dziecka w brzuchu też dostarczało niesamowitych wrażeń... Ale to tak, jak z czekaniem na widoczny brzuch - najpierw się człowiek niecierpliwi "kiedy wreszcie będzie widać, że jestem w ciąży", a potem ma się już tak serdecznie dość, że chciałoby się ten brzuch odpiąć, odłożyć gdzieś na noc i móc wreszcie normalnie się wyspać :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Mnie to chyba nic nie odstraszy :bigsmile: :updown:

A ja wcinam spagetti, tyle że nie chciało mi się stanąć na dłużej przy garach i teraz cierpię, bo zrobiłam sobie Bolognese z Knorra z torebki i nie popatrzyłam że to pikantne z chili jest. I takie mam teraz oczy::shocked:
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Witajcie dziewczyny,

do tej pory tylko czytałam Wasze posty ale teraz się udzielę i podzielę swoimi uwagami w trzech tematach:
    - pasy w ciąży - jestem ogromnym przeciwnikiem jazdy bez pasów, czy to w ciąży, czy nie. Wiem, że głupio to zabrzmi, ale czuje się bez pasów w samochodzie bardzo niepewnie, nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że czuję się nieubrana ;) Dużo jeżdżę, codziennie prawie prowadzę i dlatego, żeby pogodzić bezpieczeństwo dziecka z uciskiem pasów też kupiłam adapter. Używany na Allegro za ok. 50 zł. Miał małą wadę - ponaciągane gumki po poprzedniej właścicielce, ale znalazłam szybko sposób - 10 cm gumy kupione w pasmanterii za nie całe 3 zł, 1,5 godziny z nożyczkami, igłą i nitką i nowe gumki wszyte jak ta lala :) Są teraz na tyle krótkie, że pas biodrowy mam odciągnięty od brzucha aż na uda, w ogóle go nie mam pod brzuchem, i jest super. Naprawdę, gorąco polecam.
    - spanie na plecach - jestem w 28tc i już od kilku tygodni staram się nawet nie leżeć na brzuchu bo jak powiedziała mi położna, powoduje to nacisk macicy i dziecka na jedną z głównych tętnic, która doprowadza tlen zarówno dziecku jak i matce. Na początku nie leżałam na plecach, tak na wszelki wypadek, ale od jakichś 3 tygodni jak poleżę choć parę minut to normalnie czuję jakby mi coś mocno naciskało na klatkę piersiową i momentalnie zaczyna mi się robić słabo. Jak tylko zmienię pozycję, wszystko wraca do normy. Tak że wg mnie skoro przyszła mama leżąc na plecach sama nie odczuwa żadnych skutków ubocznych to i dziecku nie powinno się nic dziać. Widocznie dopiero jak maluchu rośnie na tyle, żeby dobrze przycisnąć, albo akurat tak się ułoży, to ma to swoje konsekwencje.
    - mam 32 lata, to jest moja pierwsza ciąża, przed którą ważyłam 50 kg i pierwsze ruchy poczułam w trakcie 17tc - i to na pewno nie były jelita ani inne odczucia. Wiedziałam, że to moje dzieciątko daje znać. Wiec ten 20tc na pierwsze ruchy w pierwszej ciąży jest książkowy, ale nie jest regułą. Faktycznie, im się jest szczuplejszą, tym wcześniej jest to możliwe. 14tc dla kolejnej ciąży to wg mnie też nic dziwnego. Jedna z użytkowniczek 28dni, nawet szczuplejsza ode mnie, w swojej drugiej ciąży poczuła ruchy ok. 10tc. I co powiecie na to? :))

Pozdrawiam, nie nadążając czytać, w takim tempie pojawiają się Wasze wpisy :)
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Nie wiem czy ruchy zależą od wagi ciała, bo ważyłam 48 kg zachodząc w 1 ciążę i ruchy poczułam późno, na pewno po 20 tygodniu. Przy drugiej byłam już trochę większa i też odczułam je mniej wiecej w tym samym czasie. Ktoś mówił tu, że później sie odczuwa jeśli łożysko jest na przedniej ścianie i u mnie tak właśnie było, wiec może to była przyczyna.
    A w 10 tydzień, wybacz, ale nie wierzę :-)
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Jeszcze trochę a pojawi sie ktoś, kto wyczuwa podział komórki :-P
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Melodie: Jeszcze trochę a pojawi sie ktoś, kto wyczuwa podział komórki :-P

:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

ja też nie wierzę w ruchy w 10 t.c
    i dopóki sama w którejś tam ciąży tego nie doświadczę to nigdy nie uwierzę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Przecież dziecko w 10 tygodniu ciąży ma około 31-42 mm i waży 5 gramów.
  3.  permalink
    Oj Lily, Lily....
    Boisz sie spac na plecach a wcinasz sztuczny sos z torebki...
    Nielogiczne trochę, nie ? ;)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Eee, tych co "czują samą owulację" jest pełno.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    No cóż, sama tego nie doświadczyłam (ruchów w 10tc), więc przecież ręki sobie uciąć nie dam, ja tylko powtarzam :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Amazonka: Eee, tych co "czują samą owulację" jest pełno.

i zagnieżdżanie też :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: No cóż, sama tego nie doświadczyłam (ruchów w 10tc), więc przecież ręki sobie uciąć nie dam, ja tylko powtarzam :)

a przecież nikt do Ciebie nie ma pretensji :wink::wink::wink:

a w którym Ty jesteś tygodniu bo coś suwak nie działa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Z tym wyczuciem podziału komórki to muszę się zgodzić:tongue: Niektórzy chyba troszeczkę przesadzają, przecież żeby poczuć ruchy dziecko musi mieć przynajmniej 10 cm, a wiemy ile maksymalnie osiąga w 10 tc... Niektórzy to mają poczucie humoru, sory ale w taką bajkę nie uwierzę ;)

Teorka, mówiła o łożysku "z przodu", na przedniej ścianie, a nie o "przodującym". Tego słowa nie użyła na pewno. A jaka jest różnica tak z ciekawości i o czym grozi przodujące? Chodzi o to, że przodujące rodzi się przed dzieckiem? Mnie czeka cc więc jeśli to to luz ;)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Jestem w trakcie 28tc
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Faktycznie, ten suwaczek coś się popsuł, zaraz spróbuję zaradzić.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    zabkaa25: Teorka, mówiła o łożysku "z przodu", na przedniej ścianie, a nie o "przodującym". Tego słowa nie użyła na pewno. A jaka jest różnica tak z ciekawości i o czym grozi przodujące?

wiesz co czym dokładnie grozi to nie wiem
    wiem natomiast, że to nic dobrego....
    a ciekawe co Ty w końcu masz bo w takim razie była by to pierwsza opinia [tej pani ginekolog] brzmiąca, że łożysko na przedniej ścianie jest czymś niedobrym :wink::wink::wink::wink::wink:
    przeczytałam chyba z milion tematów o tym i wszędzie jest napisane, że to norma tak samo jak łożysko na ścianie tylnej na przykład
    zapytaj następnym razem ok ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Nie mówiła, że to coś niedobrego ale że lepiej by było, żeby się przesunęło ;) Być może coś tam utrudnia ale nie sprawia zagrożenia Wiesz u mnie pod ścisłą kontrolą musi być szyjka a łożysko w tej chwili ją zasłania i nieźle musiała się namęczyć, żeby ją zmierzyć. Więc myślę, że o to chodzi :)
    Edit: poczytałam i przodujące właśnie zakrywa szyjkę, więc może jednak o to chodziło... W każdym razie nawet jeśli teraz zakrywa to do 20 tc to norma i najprawdopodobniej jeszcze przesunie się w górę wraz z rozwojem macicy :)
  4.  permalink
    oczywiście, że ból owulacyjny można wyczuc (na tej podstawie mogłam określic co do dnia dzien miesiączki, nawet przed stos. met. Rotz.). Nieplanowanych dzieci nie posiadam, antykoncepcji nigdy nie stosowałam.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    zabkaa25: Nie mówiła, że to coś niedobrego ale że lepiej by było, żeby się przesunęło ;) Być może coś tam utrudnia ale nie sprawia zagrożenia Wiesz u mnie pod ścisłą kontrolą musi być szyjka a łożysko w tej chwili ją zasłania i nieźle musiała się namęczyć, żeby ją zmierzyć. Więc myślę, że o to chodzi :)

hmm no nie wiadomo o co jej chodziło :wink:
    w każdym razie łożysko na przedniej ścianie to taka sama prawidłowość jak łożysko na ścianie tylniej czy łożysko na ścianie bocznej :wink:
    co więcej ponoć najczęściej właśnie na przedniej występuje
    no nie wiem, lekarzem nie jestem to się nie będę wypowiadac ale zapytaj przy okazji kiedyś :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    zabkaa25: A jaka jest różnica tak z ciekawości i o czym grozi przodujące? Chodzi o to, że przodujące rodzi się przed dzieckiem?

Problem polega na tym, że łożysko przodujące zakrywa ujście szyjki macicy. Podczas skurczów rozwierających szyjkę macicy może się odklejać, co grozi krwotokiem. Nie może mieć miejsca coś takiego jak urodzenie łożyska przed dzieckiem - dopóki dziecko nie zacznie samodzielnie oddychać po przyjściu na świat, łożysko nadal zapewnia mu tlen.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    W drugiej ciąży nie należałam do chudzielców, a ruchy Emila poczułam bardzo wcześnie, o ile dobrze pamiętam, to był już 13. albo 14. tydzień. Takie uczucie rybki pływającej w brzuchu, przekomiczne :smile:. W pierwszej ciąży to był jakiś 17.-18. tydzień.
    19towarzyszka_nuworyszka: oczywiście, że ból owulacyjny można wyczuc

A czy ktoś tu mówi o bólu owulacyjnym?

Kate1, masz złe nawiasy w suwaczku, powinny być kwadratowe.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hydrazine: Problem polega na tym, że łożysko przodujące zakrywa ujście szyjki macicy.

no to skoro nie mogła u Ciebie tej szyjki zmierzyć to może Ty masz Żabka przodujące właśnie ?
    kurde nie wiem.....
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.