Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Powiedzcie mi jeszcze kiedy powinnam się wybrać do lekarza ?? Obecnie biorę od 22 tyg kwas foliowy 1 tabl. dziennie
    :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 9th 2007 zmieniony
     permalink
    ptysiaczku - ostatania @ mialas 7 stycznia wiec jestes w 5tygodniu ciazy a doskladnie 4t 5d
    wiek ciazy liczony jest od terminu ostatniej miesiaczki natomiast wiek plodu od zaplodnienia, gienkololdzy licza zawsze od @ wiec takie liczenie jest mysle bardziej miarodajne. zerknij sobie jeszcze tutaj http://hektor.umcs.lublin.pl/~mhacz/dziecko/ />a co do wizyty u gina - pod koniec 7 tygodnia jak sie nie mozesz doczekac zeby zobaczyc serduszko, jesli jestes cierpliwa to mozesz sie nawet do 12tyg wstrzymac :) do konca 1 trymestru kwas foliowy to dawka wystarczajaca, zdrowo sie odzywiaj, duzo owocow i warzyw wcinaj no i sie nie przesilaj - dzwiganie i sprzatanie zostaw mezowi :wink:
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeFeb 9th 2007
     permalink
    myszorka - odwiedź stronkę www.rodzicpoludzku.pl - nacinanie krocza nie jest konieczne , u nas traktuje się je jako zabieg rutynowy co jest błędnym podejściem - w wielu przypadkach takie nacinanie można pominąc
    • CommentAuthorHajduczek
     permalink
    zgodzę się z Lily jednakże do tego trzeba mieć dobr i fachow położna
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorko ja nie bylam nacinana ani tez nie popekalam. Polozna sprawdzila po prostu napiecie krocza i stwierdzila ze nie ma potrzeby ciac. Mialam 5 szwow wewnetrznych (tych rozpuszczalnych) bo mala rodzila sie z raczka przy buzce i mnie zahaczyla. Gabrycha urodzila sie o 23 a ja nastepnego dnia o 8 rano siedzialam po "turecku" na lozku. Czy ta polozna u ktorej na szkole rodzenia jestes bedzie przy porodzie? jesli tak to mozesz przeciez z nia zagadac czy to bedzie konieczne. Moja znajoma polozna twierdzi ze sa niektore babeczki ze bez naciecia dzieciaczka nie przecisna i wtedy ciecie jest wskazane zwlaszcza ze jesli peknie to bedzie sie gorzej goilo niz naciecie.. warto popytac kolezanek czy byly nacinane i w ktorym szpitalu takich praktyk nie ma. U mnie w miescie 1 szpital i wiem ze czesc poloznych nie tnie na prosbe a czesc w ogole o tym nawet nie wspomina tylko czekaja co sie wydarzy
    •  
      CommentAuthorgreen
    • CommentTimeFeb 10th 2007 zmieniony
     permalink
    dziewczynki! Kiedy wybrać się na USG, tak, żeby było już widać fasolinkę? Ostatnia miesiączka 9 stycznia.
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
    • CommentTimeFeb 10th 2007
     permalink
    WITAJCIE:)widze ze znowu weekend i tutaj sie nie pisze:)
    a my przeżyllismy z mężem dzisiaj cos cudownego:)lezelismy sobie i mężus położył rękę na moim brzuchu i nagle dzidzia zaczęła sie pchac i wtulać w jego rękę ze az mnie to bolało tak mi sie wszystko porozciagalo:)
    super to bylo:)jak ja klade rękę to sie tak nie zachowuje:P nasze male kochanie:)
    --
  2.  permalink
    Tez mam to samo pytanie do WAS
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 11th 2007
     permalink
    GRATULUJE nowy mamom

jesli idzie o wizyte u gina to PTYSIACZKU odpisalam ci na ten temat na przyszlych mamusiach
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Kfiatuszku no w koncu sie doczekalas!!!! nasz szkrabek ostatnio daje sie we znaki bo widac nie lubi niektorych pozycji w jakich siedzi mama :cool:
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    No ja czułam juz wczesniej jak sie rusza tylko M jakos trafić nie mogl:)
    u mnie tez dokazuje jak siedze np za dlugo przed kompem albo cos jak lekko leze na brzuchu:)moja kochana kruszynka:)
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    AniaM dzięki za słowa wsparcia. u mnie w szpitalu nacinają krocze jeżeli jest to konieczne, ja napisalam że sie tego boję, bo ostanio miałam problemy przy współżyciu taka wąska się zrobiłam.Zresztą teraz jak chodzę do gina to też uciekałam przed wziernikiem, więc przypuszczalnie jak coś to będę nacinana. Ale czekam aż maleństwo się obróci. Raz mnie kopie pod prawą piersią a raz na dole tak jakby po przekatnej.Cały czas marzy mi się poród w wodzie, a jeszcze jak położna go chwaliła to już calkiem się napaliłam.
    kfiatuszek gratulacje jak się bąbelek rusza to super uczucie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Gdzie 100krocia, Aesz dołączyły do przyszłych mamuś i gdzie są? Już nas nie odwiedzają?
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Dzieńdoberek!!!
    Ja już nie śpię, moje dzidzie lubią wcześnie wstawać :bigsmile: A w czoraj na Discovery Chanel oglądałam film o ciążach mnogich - jesssssuuu jak się wzruszyłam :cry: I pomyśleć, że mam w brzuszku takie Maleństwa :wink:
    Jutro będe wiedziała jakiej płci są moje Maluszki - jadę na USG genetyczne do Łodzi - troszkę się denerwuję, ale mam nadzieję, że wsio będzie dobrze :bigsmile: Miłego dnia Kochaniutkie :kiss::kiss:
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Witajcie NOWE Mamunie, GRATULACJE dzidziolków w brzuszku - DBAJCIE O SIEBIE!!!

:cheer::cheer::clap::clap::crazy::crazy::clap::clap::cheer::cheer:
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Magg jak się czujesz Słonko??
    Dziewczyny jak czytam Wasze posty to aż Wam zazdroszczę ... chodzi mi mianowicie o odpowiedni moment na zakup ciuszków i innych asortymentów dla bobasów. Kiedy faktycznie jest ten odpoweidni moment na zakupy, ja jesio niczego nie kupowałam , bo się boję - a M powiedział, że mamy jesio czas ... Tym bardziej, że u mnie ma być "dwójeczka" :bigsmile:
    • CommentAuthorasiula82
    • CommentTimeFeb 12th 2007
     permalink
    kurcze dziewczyny jak tak czytam co piszecie to nie mogę się doczekać kiedy ja będę czuła ruchy w brzuszku, albo chociaż widziała brzuszek:wink:

właśnie zaczynam 9 tc i oprócz bólu piersi, mdłości i zmiany humoru to nic nie czuję, w środę idę na wizytę, biorę duphaston i feminatal

czy są tu jakieś dziewczyny z taką mniejszą ciążą, bo same zaawansowane piszą:smile: odezwijcie sie
    --
    •  
      CommentAuthorgreen
     permalink
    cześć Asiula, ja jestem taką wczesną mamusią. Dopiero 4,5 tydzień. Dokładnie bedę wiedziała za jakieś dwa tygodnie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Cześć Izunia!
    U nas wszystko dobrze dzidzia kopie i wierci się z samego rana i też nie daje mi spać! Ja za tydzień mam usg 3D może wreszcie się dowiem kto tam siedzi :)! Powiem Ci że ja też jeszcze nic nie kupuję boję się przez te moje przejścia a poza tym nie wiem kto tam siedzi!
    Asiula i green te początki są ciężkie ale jaka frajda z oczekiwania na pierwszego kopniaka!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Dziewczyny co oznacza wynik badania na czystość pochwy ph-4,0 ?
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    a mnie moj mały/a nie budzi rano :P a szkoda bo to by mi znacznie ułatwiło zycie :)mam straszny problem z rannym wstawaniem .. nie wazne czy sie poloze o 21 czy o 1 to nie potrafie rano wstac wczesniej niz 12 , 13 jak nie nastawiam budzika to czasem budze sie i o 14 :P a jak nastawie budzik to czasem nie daje rady :P ostatnio wstalam o 9 rano to pozniej przez cały dzien bylam przymulona i tylko bym spała :P to mi qrcze cały dzien dezorganizuje :)

aaa i jeszcze mam takie pytanko do tych zaawansowanych w podobnym stopniu co ja :) czy wam tez brzusio pulsuje?? nie zawsze ale czasem nawet widze jak lekko drga tak rytmicznie jak puls i jak przyłoze reke to czuje pulsowanie a maz jak przyłozył ucho to nawet slyszał myslal ze to serducho małego tak bije ale to jest zbyt wolne bicie jak na bicie serducha malenstwa :) tez tak macie czy tylko ja jakas dziwna jestem ??:P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kfiatuszku brzunio mi tez pulsuje ze az faluje, mala sie cieszy bo mysli ze to dzidzius do niej stuka i na razie jej z bledu nie wyprowadzam :wink:
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    uff to dobze :D bo sie juz wystarszyłam:) czasami tak mocno a czasami prawie wogole :) i cos mi sie wydaje ze dzidzia chyba zmienila pozyjce bo teraz czesto mi sie robi na srodku takie małe stwardnienie :) wczesniej byla rozlozona na calej powierzchni brzucha a teraz to tylko na srodku najczesciej :) i se skacze mi po pecherzuuu :cry: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 12th 2007 zmieniony
     permalink
    poczekaj jak bedzie naciskala ci na pecherz a reke czy noge miedzy zebra wciskala :tongue: a tym twardnieniem brzuszka mam identycznie i w 1 ciazy tez tak bylo wiec to normalka :)
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    no juz zaczyna naciskac :) czuje czasem taki wielki ucisk na pecherz choc wcale siku mi sie nie chce :) a jakmam takie swtardnienie to głaskam sie po brzusiu i dzidzia "rozłazi" sie na boki :) super super :) ja chce czesciej :) bo jak narazie to tylko jak sie połoze to swiruje :)
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Witam wszystkie przyszłe mamusie we wtorkowy ranek!:swingin:
    Dziś mamy wizytę u lekarza i będziemy mieć robione usg, może zobaczymy czy chłopczyk, czy dziewczynka! Ja mam przeczucie, że maleńki synek!:clap: Poproszę o zdjęcie to wieczorem wkleję! Troszkę się stresuję tą wizytą, czy wszystko jest OK!
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    czesc mamusie
    Spać, spać i spać mi się chce.Dobrze że jutro urlop i dopiero w poniedziałek do pracy. Wczoraj i w niedziele dzidziuś sie tak ruszał jak nigdy normalnie powiedziec mogę że mnie skopał :bigsmile: ale ja to uwielbiam. Wczoraj byłam w szkole rodzenia, było karmienie i całe te sprawy a potem basen i to jest najfajniejsze.
    Iwa ciekawa jestem kto tam u Ciebie mieszka, ja idę w poniedziałek do lekarza a wczesniej na badania.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Iwa, masz nadal jazdy przed egzaminem?
    --
  3.  permalink
    Iwa- będzie dobrze:) Pochwal sie koniecznie po wizycie co lekarz wypatrzył :)
  4.  permalink
    Kfiatuszku... A przed ciażą tez tak długo spałaś?
    Powiedz lepiej o tym swojemu lekarzowi - może zleci Ci badania cukru i elektrolitów?
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeFeb 13th 2007
     permalink
    Amazonko, jazdy mam cały czas, a egzamin w tłusty czwartek - czyli już pojutrze! Znowu stres!:cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Iwa, jest tak ciepło - będzie dobrze! Studenci wrócili i znów są ekstremalne korki...
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeFeb 13th 2007 zmieniony
     permalink
    Kfiatuszku ja tak miałam z moim synem ledwo udawało mi się wstać i obiad zrobić zanim M wrócił teraz mam na odwrót nie spię już od 6-7 mimo że położę się nawet o 23! Sprawdź czyto twarde na środku to nie spinanie macicy zobacz czy Ci się robi regularny wałeczek od cipci do pępka i jeżeli jest to często to zgłoś ginkowi. Może sobie już Cwiczyć macica a mogą też być skurczybyki....
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
    • CommentTimeFeb 13th 2007 zmieniony
     permalink
    Magg to dzidzia raczej :) pcha sie dupką albo pleckami albo kij wie czym jeszcze :)

Iwa powodzenia na egzamie no i dzisiaj tez :) napisz koniecznie pozniej :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    No to dobrze bo ja to przeczulona jestem...:confused:
    --
  5.  permalink
    Dziękuję w imieniu męża, dzieciątka i własnym!!!!:bigsmile:
    • CommentAuthorasiula82
     permalink
    Hey dziewczyny, jutro mam wizytę u lekarza, to mój 9tc, byłam już na początku i miałam robiony mocz, WR, morfologię, glukozę. Czy jutro powinien mi dać skierowanie na jakieś inne badania? Przechodziłam w dzieciństwie różyczkę, z kotami nie mam do czynienia ale może też muszę te badania zrobić, bo USG miałam w szpitalu jak leżałam żeby zobaczyć czy serduszko pracuje, wszyskto wyszło OK, następne USG kiedy powinnam mieć?
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    usg będziesz miała kiedy lekarz zaleci lub połówkowe ok 20 tygodnia
    wcześniej nie ma potrzeby jeżeli wszystko jest ok
    a jeżeli chodzi o badania to ja robię co trzy tygodnie
    krew, mocz. glukoza
    teraz możesz jeszcze zrobić WR i toksoplazmozę
    --
    • CommentAuthorkundzia
     permalink
    Witam babeczki w wątku przyszłe mamusie.... do tej pory siedziałam cicho tylko od czasu do czasu gdzieś się odezwałam.. ale doszłam do wniosku, że to forum to miejsce dla nas... przyszłych mamuś.... ;) gratuluję wszystkim mamuśkom i życzę zdrowych dzieciaczków;)
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    cos Mala mi się nie ujawnia :wink:
    •  
      CommentAuthorjagoda
    • CommentTimeFeb 14th 2007
     permalink
    Hej dziewczyny, chciałam się pochwalić, ze u nas będzie chłopak:)))!!!!!!! to juz nasz drugi synek!!!:cheer::rolling:
    wszystko u nas dobrze, natomiast strasznie chce mi się spać.

6.  permalink
    Witaj greczynko:)
    ujawniaj się i odzywaj częściej:)I pochwal się nam koniecznie, kiedy zostaniesz mamusią :)

Jagoda- wielkie gratulacje:):):)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jagodka gratuluje chlopaka :)
    Greczynka witamy u nas

przyszlym mamuskom i zalacznikom zycze milosnych walentynkowych wieczorkow :)
  7.  permalink
    Jagoda gratulacyjki!!!!!!!!!!!
    • CommentAuthorkundzia
     permalink
    Aga 1976 mamusią zostanę około 17 października.... będzie to moje drugie dziecko... pierwsze (córa) ma 13 lat... i szczerze powiedziawszy na nowo będę doświadczać ciążę;P to było tak dawno, że tego nie pamiętam;P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewyczny to ja zapraszam na temacik Ladybird - o brzuszkach i naszych malenstwach oraz na moj - kompletujemy wyprawke, moze cos sie wam z naszego radzenia przyda :)
  8.  permalink
    Greczynko:) No to witamy w klubie :) Mój synek ma 11 lat, a córa Biedronki 12 - także i my jesteśmy 'pierwszy "raz w ciąży :):):)
    zaglądaj tu częsciej :)
    •  
      CommentAuthormala_mi
     permalink
    cos Mala mi się nie ujawnia

Bo pracuje ;)

No to i ja dołączam z moją lutową fasolką :)
    •  
      CommentAuthormala_mi
    • CommentTimeFeb 14th 2007 zmieniony
     permalink
    Witam :bigsmile: i nieśmiało pytam, czy mogę dołączyć z moją fasolką? :wink:

ptysiaczekk, to ciążowo jesteśmy w podobnym ,,wieku" :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.