Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeMay 20th 2011
     permalink
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie wróciłam od lekarza. Byłam się zapytać kiedy w końcu doczekam się jakiegos lekarza prowadzącego moją ciążę... Powieziano mi, że mam czekać na list ze szpitala, w którym mnie o wszystkim poinformują. A że to sam początek ciąży to mam się nie martwić i pewnie badania będę miała dopiero w okolicy 12 tygodnia ciąży :neutral: Nienawidzę angielskiej służby zdrowia!:neutral:
    --
    • CommentAuthornatusia90
     permalink
    carottka ja tez mieszkam w anglii i w sumie na poczatku ciazy tez sie denerwowałam ze trzeba tyle czekac na usg itp. Ale powinnas miec badania krwi i moczu u polożnej z Twojej własnej przychodni. Jak cokolwiek sie dzieje to do niej idziesz i ona Cie kieruje dalej. A w którym tyg jestes?? Powiem Ci szczerze ze wiadomo ze tutaj ta słuzba zdrowia ma pare wad ale ja ciesze sie ze tu bede rodzic itp. Np mozesz rodzic w jakiej pozycji chcesz, przy pierwszym porodzie mozesz rodzic w wodzie (gdzie w pl nie mozesz przy pierwszym dziecku) i w ogole jest masa zalet. Personel szpitala jest przemiły polożne sa na kazde zawołanie i to z usmiechem na twarzach:) bo u nas w pl to tak z tymi poloznymi (nie wszystkimi oczywiscie ale wiekszoscia) to jak za komuny;/ takze spokojnie nie martw sie odpoczywaj:) jak bys teraz poszla na usg to tylko fasolke bys widziala a w 12 tyg bedzie juz sliczny bobasek;) a w jakim miescie mieszkasz??
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    carottka a dlaczego nienawidzisz angielskiej sluzby zdrowia? Tutajszy system jest rewelacyjny wedlug mnie. Po co Ci lekarz? Chora jestes czy jak? Polozne sa bardzo dobrze wykwalifikowane i przygotowane do swojej pracy. Ciaza to piekny czas, ciesz sie nim.
    Albo moze zastanow sie nad powrotem do PL, bo takie nerwy cala ciaze, to tylko ze szkoda dla dziecka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Natusia, a skąd taka informacja, że przy pierwszym dziecku w Polsce nie wolno rodzić w wodzie??
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    z jednej strony ciąża to nie choroba - oczywiście. Ale jednak przed 12 tygodniem czasem należy przedsięwziąć jakies działania - hormony, czy inne... sa dwie strony medalu
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeMay 20th 2011 zmieniony
     permalink
    A z ktorej strony ciaza jest choroba? :tongue:

KARKO: Ale jednak przed 12 tygodniem czasem należy przedsięwziąć jakies działania - hormony, czy inne...

Jezeli sa ku temu przeslanki, to sie to robi.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    kate1: Natusia, a skąd taka informacja, że przy pierwszym dziecku w Polsce nie wolno rodzić w wodzie??

To nie jest prawda;) Moje dwie koleżanki rodziły w wodzie swoje pierwsze (i jak dotąd jedyne dzieci) ;) I to właśnie w Polsce;)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Kurcze... odebrałam dziś wyniki z wymazu z szyjki i też mam jakiegoś paciorkowca :) Streptococcus spp wzrost obfity :( Załamałam się :( Dzwoniłam do ginki i kazała przyjść we wtorek po antybiotyk :( Miała któraś z was to w ciąży? Bo ja generalnie się podłamałam. Czytałam, że to jest paciorkowiec który powoduje najwięcej zgonów u noworodków :( załamana jestem :(
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Lily ja się tam nie znam ale wydaje mi się że na dzień dzisiejszy Bobas pływajacy w brzuszku jest bezpieczny problem by był gdybyś miała to coś podczas porodu i bobas sie zaraził. Spokojnie - przeleczysz się i będzie ok
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Lily, ja miałam paciorkowca- wykryty bardzo późno, w 38tc, więc nic nie brałam. Przy porodzie mieli mi zaaplikować antybiotyk -czy zaaplikowali, nie wiem, bo były komplikacje i na chwilę straciłam świadomość, co się ze mną dzieję.
    Te info o zgonach to jakoś mocno przesadzone- tak mi się wydaje.
    Agunia ma rację- dzidzia zarazić się może tylko podczas porodu- jeśli nie jest to leczone.
    Wszystko będzie dobrze!:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja właśnie wyczytałam, że dziewczyna poroniła w 7mies. ciąży, bo przez paciorkowca pękły jej błony płodowe :sad: czemu ja nie mogę mieć spokojnej ciąży? :cry:
    • CommentAuthornatusia90
     permalink
    jeżeli chodzi o te rodzenie w wodzie przy pierwszym dziecku to moja siostra rodzila synka i jej nie pozwolili bo to pierwszy porod. byc moze tylko w szczecinie. a moze juz sie zmienilo. moze mam stare informacje:) ale nadal utrzymuje ze ang służba zdrowia jest o wiele lepsza;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kitek78: Słuchajcie, co powiecie na użycie w tym naszym stanie chusteczek opalających?

ja się smaruje co jakiś czas balsamem brązującym
    nie samoopalaczem tylko balsamem bo on nie powoduje, że skóra pomarańczowa tylko daje delikatny kolor
    i nawet mi przez głowe nie przeszło, że NIE WOLNO :wink::wink::wink::wink:
    bez przesady :wink:

KARKO: z jednej strony ciąża to nie choroba - oczywiście. Ale jednak przed 12 tygodniem czasem należy przedsięwziąć jakies działania - hormony, czy inne...

angielska "szkoła" ginekologów właśnie czegoś takiego nie zakłada...
    wg nich w naturze powinna występować naturalna selekcja i dlatego właśnie na początku nie faszerują kobiet progesteronem i innymi lekami tylko pozostawiają wszystko w rękach losu [i natury]
    i stąd właśnie pierwsze USG dopiero w 12 t.c

LILY na pewno gin Ci teraz powie, czy trzeba to leczyć czy nie i pewnie jakiś antybiotyk dostaniesz...
    spokojnie
    bez nerwów
    lekarz Ci wszystko wyjaśni i proszę Cię nie czytaj tych głupot na internecie bo nie wiesz jak te przypadki DOKŁADNIE wyglądały i być może to wcale nie była wina paciorkowca tylko masy innych rzeczy.....

ja dwa dni temu też odebrałam wynik posiewu [i cytologii] i oniemiałam bo pierwszy raz w życiu grupa I a w posiewie czyściuteńko
    zawsze miałam grupę II i jakieś różne e-coli i takie tam
    a teraz nic :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Lily, za dużo czytasz:smile: Poronić można z wielu powodów. Mój gin mi mówił, że wiele kobiet go ma, często nie są nawet tego świadome. A spokojna to Ty już nigdy nie będziesz - wiem po sobie, też się denerwowałam- najpierw o Dzidzię w brzuchu, teraz - a to, że za mały, a to, że mało robi kupek, a to, ze za dużo kupek, a to, że za mało je, a to, że za dużo...:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    TEORKA: i stąd właśnie pierwsze USG dopiero w 12 t.c

jesli sie nic nie dzieje, to wlasnie tak jest, jesli sa problemy, robia dodatkowe usg, rowniez przed 12tc
    --
  1.  permalink
    Lily tak jak Agael napisała, nie sugeruj sie tym co napisali w necie!
    Staraj się nie denerwować zbytnio, pani da ci we wt antybiotek i wszystko przejedzie a dzidzi nic się nie stanie.
    -- // //
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Mieszkałam przez jakiś czas w Anglii i miałam do czynienia z tamtejszą służbą zdrowia i szczerze to wolę to naszą polską kulejącą. Jak nie załatwisz sprawy na NFZ to załatwisz prywatnie za nieduże pieniądze, a w Anglii prywatna wizyta to jakiś koszmar cenowy.
    --
  2.  permalink
    Lily, słonko, napiszę podobnie jak dziewczyny - weź trzy razy głęboki wdech, pogłaszcz brzucho i się uśmiechnij. Powiem Ci, jak mądrze powtarza mi nasza pediatra - medycyny nie uczy się z google. Więc jak coś Ci wychodzi nie tak, to dzwonisz do swojego lekarza, mówisz co jest i on, po kilku latach studiów i zapewne jeszcze kilku praktyki, wie jak ten problem rozwiązać. A nie szukasz w necie (znając życie, to jeszcze ignorując optymistyczne historie, a skupiając się na tych mrożących krew w żyłach ;)). Jeśli masz wątpliwości, to zadzwoń do gina jeszcze raz, a nie szukaj interpretacji wyników w necie- wyjdzie Wam na zdrowie. W końcu do lekarza prowadzącego masz chyba zaufanie?
    I możesz mieć spokojną ciążę, gwarantuję Ci- tylko bardziej ciesz się z rosnącej pod sercem kruszynki, a mniej panikuj, co? Będzie dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    cerisecerise: A nie szukasz w necie

Otóż to :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Czy są tu jakieś tarczycowe mamuśki? Bo pytanie mam...
    Mam lekką niedoczynność i biorę Euthyrox, już 4 tygodnie będą, wiem, że muszę iść do kontroli zbadać hormonki ale co dokładnie? TSH i fT4? Czy fT3 też?:shamed: To moja pierwsza kontrola bo tę niedoczynność stwierdzono mi w cyklu ciążowym na początkua, a zapomniałam lekarza spytać :shamed:
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Żabka jest wątek tarczycowy tutaj :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Tak zabkaa te co piszesz zbadaj. I możesz jeszcze aTPO i aTG tak dla pewności, że to nie Hashi;) Ja co prawda w ciąży nie jestem, ale już nie raz "wałkowałyśmy" ten temat;) Właśnie tam gdzie Agaunia05 pisze;)
    Zdrówka dla Ciebie i Malucha:)
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Dzięki dziewczyny :) Hanny a nie pomyślałam, by do Ciebie napisać, a Ty przecież weteranka ;) Jak tu napisałam już to już nie będę tam powtarzać, chociaż faktycznie wątek odpowiedniejszy :shamed:
    Czyli TSH i fT4 tak? ;) Bez fT3?
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Odpisałam Ci na prv;)
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    cerisecerise - dzięki :* Już nie czytam. Nie chcę dzwonić do ginki, bo ją ciężko wyczuć przez telefon a nie chcę się domyślać co ona miała na myśli, albo czy jej ton glosu był taki czy siaki. Wolę już chyba poczekać do tego wtorku. Cieszę się że na razie z ciążą wsio ok. Mały dokazuje już od dwóch dni, co też mnie bardzo raduje i tylko te kopniaczki dają mi sił. Z drugiej strony jednak jak widze i czuję jak kopie to ogarnia mnie przerażenie że mogłabym go przedwcześnie stracić :( Niby nie dopuszczam do siebie tych myśli ale gdzieś mi się to w głowie kiełbi :sad:
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Lily
    nawet nie wiesz ile ciężarnych ma paciorkowca. Nic się nie martw!! Tak jak dziewczyny piszą,. dostaniesz antybiotyk i będzie po sprawie. Tuz przed porodem zrobisz posiew jeszcze raz, aby przy porodzie nie było żadnego zagrożenia.

Dla Tomka STO LAT!!!

My już tez szykujemy się do imprezy urodzinowej:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    slyszala ktoras z Was o tescie szklanki??
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Czy to jest test na to, czy moje dziecko przegryzie szklankę, gdy mu wyrosną zęby?! :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Mada Tomek bardzo dziękuje :bigsmile: u nas impreza właściwa w niedzielę, dzisiaj tylko ulubione ciasto Toma czyli biszkopt z ptasim mleczkiem i na tym świeczka :) Dziecię prze szczęśliwe :)

Lily ja wprawdzie miałam gronkowca, ale procedura jest taka sama i przy jednym i przy drugim, jak się nie mylę. Dobrze, że wykryto go u Ciebie tak wcześnie i wcześniej możesz zacząć się leczyć. Przy porodzie podadzą Ci antybiotyk, który osłoni dziecko, a gdyby to nie dało oczekiwanego efektu maluszkowi zaaplikują leczenie w szpitalu. Tylko spokojnie i nie czytaj info z netu. Nic dobrego z tego nie wynika a tylko się niepotrzebnie stresujesz.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Fiufiu: Czy to jest test na to, czy moje dziecko przegryzie szklankę, gdy mu wyrosną zęby?!
    Żarty żartami ale moja Ania mając lat 3 z kawałkiem po raz pierwszy dostała herbatę w cienkiej szklance i ją zgryzła! Moja przyszła teściowa w stresie bo to było u niej ja też Ania przerażona - meksyk ! Na szczęście nic jej się nie stało i po latach się śmiejemy z tego (no a Teściowa już nie daje w cienkim dzieciom pić :P)
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMay 21st 2011
     permalink
    Ja też raz zgryzłam, na wczasach w PRLu jeszcze, od tamtej pory unikam cienkich szklanek i kieliszków.
    No to co to za test?
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeMay 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Hej dziewczyny! Napisałam, że nienawidzę angielskiej służby zdrowia bo czuję się po prostu olana. Jak wiecie w 6 tygodniu miałam okropne bóle brzucha i wylądowałam w szpitalu. Teraz wszystko jest ok, ale chyba moja lekarka jakaś niedoinformowana jest. Mam kilka koleżanek w ciąży i żadna z nich nie czekała tak długo na wizytę u midwife i podstawowe badania krwi. Jest to moja pierwsza ciąża i dlatego się martwię i chciałabym, żeby wszystko było dobrze. Może jestem przewrażliwiona, ale co tam:bigsmile:
    Wszystko przez huśtawki nastrojów:wink:
    A tak w ogóle śniło mi się, że urodziłam chłopca:bigsmile: Ale był piękny :bigsmile:
    natusia90 - mieszkam w Birmingham. A ty?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    carottka: mieszkam w Birmingham

O - jak moja kuzynka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Talinka :bigsmile: Dopiero zauważyłam, że twoja ciąża jest starsza od mojej o równy tydzień:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ano :D
    Już wcześniej to zauważyłam :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeMay 22nd 2011
     permalink
    carottko a nie mozesz zmienic GP?

calkiem niedaleko ode mnie mieszkasz:)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeMay 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Ale dziś pięknie! Chciałabym być teraz nad morzem.
    Pokopałam dziś trochę w ogródku i posadziłam kilka kwiatów. Wszystko pod chodzącym za mną parasolem. W ciąży wolę się nie opalać. Chyba kupię sobie kapelusz z wielkim rondem.
    _____
    Macie może pomysł na uszycie sobie sukienki na lato? W sklepach są takie ceny, że powala. Na pewno uszyję sobie pareo, ale przydałaby się jeszcze zwiewna sukieneczka.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    W końcu można dopisać mnie do listy data porodu wyznaczona na 26 listopad
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    rooda - tak chyba zrobie. Bo ona naprawde jakas nieogarnieta jest. Wczesniej mialam super babke za gp ale odeszla do jakiejs innej przychodni.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Katy222, w niektórych sklepach z tkaninami są do kupienia pojedyncze wykroje z Burdy, w kolekcji zawsze mają też modele dla ciężarnych (korzystałam). Szyjesz sama?
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    szyłam kiedyś, i chcę odświeżyć umiejętności :) Nie wiem czy mi Alex pozwoli, trochę obawiam się luźnych szpilek i igieł. I nożyczek w pobliżu jego rączek.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    No to tak, jak ja :-) Też mi się maszyna kurzy gdzieś w kącie, czasu brak :-(
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Znalazłam katalog. Strona jest w jęz. niemieckim, ale te same modele są dostępne u nas.
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Katy ja znalazłam na allegro tanią sukienkę. Już do mnie przyszła i powiem szczerze, że za ta cenę to nie spodziewałam się takiego dobrego materiału. Wiadomo dobry w pewnych granicach, ale jak za tą cenę to naprawdę dobry. Sukienka świetnie leży, jest zwiewna a materiał tak troszkę chłodzi :) Tu jest link: http://moda.allegro.pl/uniwersalna-i-stylowa-sukienka-ciazowa-rozmiar-m-l-i1615489399.html
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Lily, jestem nosicielką paciorkowca. Posiew w 37 tc ciąży (chyba) wykazał obfity wzrost. Mój ginekolog nie zapisał żadnego antybiotyku, powiedział, że dostanę dopiero tuż przed porodem (nosicielem jest się mimo leczenia) i tak się stało. Pierwszą dawkę Dalacinu (jestem uczolona na panicylinę) dostałam o 7:00, urodziłam 23:55. Nie ma się co martwić, naprawdę wielu kobiet to dotyczy.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 23rd 2011
     permalink
    Byliśmy wczoraj w Gdańsku – były dni morza. Za darmo zwiedzanie statku „Sołdek”, Muzeum morskiego i darmowe przepłynięcie z jednej strony Motławy na drugą. :)))
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeMay 23rd 2011 zmieniony
     permalink
    Paaula dopisałam. Spokojnego i radosnego oczekiwania :)

gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011 (z USG 16.05.2011)
    kitek78 24.07.2011
    Judyta08 26.07.2011
    alarek 26.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    knot_ia 13.08.2011
    kate1 14.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    venika 29.09.2011
    natusia90 02.10.2011
    katy222 04.10.2011?
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    TEORKA 25.10.2011
    Niu83 30.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011)
    Paaula82 26.11.2011
    Annalena 27.11.2011
    Sbakuma 18.12.2011
    Talinka 23.12.2011
    cerisecerise
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Hussy
    Love_line

--
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: darmowe przepłynięcie z jednej strony Motławy na drugą

nie puściłaś pawia ? :wink::wink::wink::wink::wink:

--
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    LILY mówisz, że dobry materiał w tej sukience ?
    może też się skuszę :wink:

--
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nieee :)
    Mimo mojej choroby lokomocyjnej i morskiej.... za to na rufie Sołdka, kiedy spojrzałam na morze (w dół) to mi się w głowie zakręciło :D)

--
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.