Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 25th 2011
     permalink
    Hmmmm to właśnie ciężka sprawa...

tzn tak w październiku ważyłam 70 kg
    i poszłam na Dukana bo mi ta waga "nie leżała"
    do końca grudnia zeszłam do 61 - 62 kg
    i zaraz zaszłam w ciążę

na dzień dzisiejszy ważę 72 kg czyli plus 10 kg :cry::cry::cry::cry:
    --
  1.  permalink
    Teorka, ale to chyba ty mówiłaś że przed ciążą sporo schudłaś, co nie? Może temu, organizm nadrabia to co stracił..

Dziewczyny te które już miały testy na tolerancje glukozy, czy naprawdę całe 2h mam być bez jedzenia?: cry: Przecież ja tam w tej przychodni zemdleje, jeszcze dojazd tzn ze 3h bez śniadanka, już teraz mi niedobrze jak nie zjem czegoś z rana a co dopiero tyle czasu
    -- // //
  2.  permalink
    Aa no i ciesze się że z Franuś pięknie rośnie :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Dobrze, że z Franekiem ok :))))))))))

no dobrze, dobrze
    ale jak dalej tak będzie to się tej cukrzycy nabawię a to dla dziecka nie za dobre bo różne komplikacje wyjść mogą
    poza tym przy cukrzycy często gęsto trzeba robić CC a ja nie chcę :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Dziewczyny te które już miały testy na tolerancje glukozy, czy naprawdę całe 2h mam być bez jedzenia?: cry: Przecież ja tam w tej przychodni zemdleje, jeszcze dojazd tzn ze 3h bez śniadanka, już teraz mi niedobrze jak nie zjem czegoś z rana a co dopiero tyle czasu

też się tego boję jak cholera bo ja bez śniadania nie funkcjonuję a na pewno musisz być na czczo....
    ja biorę męża ze sobą żeby mnie zbierał z podłogi w razie co
    z resztą on zawsze ze mną chodzi także tego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się też boję cukrzycy, bo jestem otyła, więc jestem w grupie ryzyka.
    --
  3.  permalink
    Teorka nie nastawiaj się negatywnie, mi się zdaję że typowo to efekt tej diety.. a że przestałaś się stosować do jej zasad z racji tego, że dzidziuś wymaga troszkę więcej to tak jest.. mi to wygląda na taki jakby efekt jojo.. choć rzecz jasna mogę się mylić bo się na tym nie znam..
    Za niedługo skierują cie na badania tolerancji glukozy to się przekonasz.. Nie będzie źle :*
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Teorka, mnie też się wydaje, że na początku ciąży Twój organizm wrócił do wagi sprzed diety, widocznie to było dziecku potrzebne. U mnie chyba podobnie, tyle że przed ciążą ważyłam 50 kg i zaraz na początku kilka ładnych kilogramów mi przybyło a przecież intensywny wzrost dziecka jest dopiero w III trymestrze. Myślę, że mój organizm stwierdził, że mu czegoś brakuje i jadłam w pierwszych 4 m-cach jak opętana. Teraz już jem normalnie i sumie przytyłam ok. 10kg (skończone 28tc).
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No ja normalnie jem od jakiś 5-ciu tygodni i co z tego.....
    poza tym gdyby to był efekt jo-jo to już powinien się zatrzymać jakieś 2 kg temu :tongue:
    a tu się nie zanosi......
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    A co do testu na glukozę to polecam zabrać ze sobą cytrynę, nawet w plasterkach w jakimś pojemniczku. Mnie picie tego roztworu idzie w miarę, ale właśnie gorzej potem bo z jednej strony człowiek głodny, żołądek pusty i tylko ta słodycz - nic przyjemnego, i w ciągu pierwszej godziny czekania mnie czasem kręci się w głowie. A cytryna przynajmniej zmieni smak w ustach i trochę orzeźwi. Jeść niestety nic nie wolno :(
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    co do diety dukana - ja wiem czym to pachnie i ja nadrobiłam razy dwa to co zrzuciłam na tej diecie ...
    i przestań myśleć że zraz się nabawisz cukrzycy ciążowej itp!!! bo kopa w tyłek dostaniesz a jak nie to Franek cię w żebra kopnie ! po co ściągać takie myśli ?
    a co do porodu - nasze chcenie czy nie chcenie i tak czas zweryfikuje - jak to w życiu ! na razie rodzisz SN i tego się trzymaj :-)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    TEO ale Franek z ciebie ciągnie jedzenie więc :-)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dziewczyny jeśli chodzi o glukozę z obciążeniem to nie jest tak ciężko wytrzymać bo jednak dostajecie do wypicia cukier więc aż tak bardzo głodnym się nie jest. W każdym razie ze swojej strony polecam wziąć połówkę cytryny do wciśnięcia. Wtedy można nawet ze smakiem to wypić.

Co do cukrzycy... Dziewczyny nie szalejcie... Talinka, ja też się obawiałam, bo ja w ciąży startowałam z wyższym BMI niż Ty a jeszcze na dodatek moja mama ma cukrzycę... I co? No na szczęście ominęło mnie to. Tak więc dodatkowe kilogramy, czy to ile się przytyło nie stanowi reguły dla cukrzycy.
    Zobaczycie, będzie OK
    :wink:
    --
  4.  permalink
    To samo mój lekarz powiedział, żebym wzięła sobie cytrynę, i nawet jak mi pozwolą to wkropiła kilka kropel do tego roztworu.. choć czuje ze niewiele mi to da.. no trudno nie takie rzeczy trzeba znosić :wink:

Teorko najpierw organizm wrócił do swojej wagi a teraz będzie rosnąć dzidzia :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 25th 2011 zmieniony
     permalink
    Toś mnie pocieszyła Jaheira :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trochę mi lepiej po Waszych postach :wink:
    oby tylko się Wasze słowa sprawdziły i żebym już do końca nie tyła tak jak teraz :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinka, już drugi raz mi to piszesz w ciągu tygodnia :bigsmile: Tym razem na innym wątku:bigsmile:
    W każdym razie polecam się:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Widać, że potrafisz pocieszyć :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Teorka ja tez przed ciążą schudłam na dukanie 15kg, potem przybrałam ok 5kg i chciałam to zgubić po nowym roku, ale byłam już w ciąży. Przybrałam już 13kg :( nie wiem czy to organizm odreagowuje po dukanie czy może przyczyniły się do tego witaminy o Euthyrox. Coraz bardziej myślę by przejść na dietę cukrzycową, ona nigdy nie zaszkodzi. W przyszłym tygodniu robię test z glukozą, zobaczymy co wyjdzie, tez jestem w grupie ryzyka.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dziewczyny, niestety po Dukanie naprawde można przytyć dwa razy tyle co sie zrzuciło. Najpierw nastawiacie organizm na oszczędne gospodarowanie, zabieracie większość wartości, do których był przyzwyczajony, to jest naturalne i normalne, że potem organizm rpzestawia sie natychmiast na opcję "magazynowanie".
    Teorka, jak mogę Ci coś doradzić, to zrezygnuj z trzech posiłków dziennie na rzecz 5-6 mniejszych, co 3-4 godziny albo i częściej. 3 posiłki dziennie to dla ładnej figury za mało nawet jak sie nie jest w ciązy, a co dopiero przy gospodarce ciążowej. Organizm wtedy jest wygłodzony i włacza sie opcja "magazynuj, bo nie wiadomo, kiedy znowu Ci da jeść". To każdy dietetyk powie i na kazdym serwisie to piszą. No i trzeba pić dużo wody. To jest najlepszy odchudzacz.
    Aha, a dla tych, co mogą sobie pozwolić, to może warto zainwestować 40 zł miesięcznie i sobie kupić dietę dla kobiet w ciązy na Vitalii? Ja i Talinka tam się zresztą poznałyśmy, pamiętasz, Talka?:))) Mają tam opcje diety dla kobiet cieżarnych. To nie jest dieta odchudzająca, tylko po prostu taki jadłospis, co powinnysmy jeść i jak czesto. Można zaznaczyć, z jakich produktów, więc nie ma udziwnień, nie trzeba kombinować etc. ja tam kiedyś miałam kupioną dietę odchudzająca i byłam bardzo zadowolona. Schudłam, nie chodziłam głodna, poprawiła mi się cera i włosy. I gdybym teraz w ciąży jakoś tyła w sposób niekontrolowany (na szczęście ku mojemu zdziwieniu na razie mnie to nie dotyczy), na pewno bym wydała te parę dych na porządny jadłospis.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Annalena: Ja i Talinka tam się zresztą poznałyśmy, pamiętasz, Talka?:)))

Pewnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANNALENA wody to ja pije bardzo dużo - 2 - 2,5 litra dziennie
    hmm czyli mówisz, żeby 5 - 6 posiłków ale mniejszych
    kurde spróbuję ale boję się że zacznę jeszcze więcej tyć :sad:
    a mogłabyś podać adres do tej Vitali ?
    bo nie wiem czy sama znajdę :wink:

BLADYKOT czyli kurde wychodzi na to, że to wina dukana bo ja i Ty za dużo tyjemy z tego wynika...
    a obie po diecie....
    miejmy nadzieję, że waga nam wreszcie się zatrzyma bo inaczej to się obie na porodówkę wtaczać będziemy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Teo, adres do Vitalii to www.vitalia.pl. nawet jak nie wykupujesz dietki, to osbie może zrób analizę, poczytaj, co tam piszą. Nie bój się większej liczby posiłków. Ważne, żeby były mniejsze. czyli jedz tyle samo, ale w mniejszych porcjach. to naprawde bardzop wazne.
    i nie martw się, Malutka, dziecko potem z Ciebie wyciągnie;)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    na dukanie nauczyłam się jeść lżejsze posiłki, częściej a mniejsze. niestety moje lenistwo ze mną wygrywa i nie chce mi się co rusz coś gotować, zwłaszcza warzywa.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzięki Annalenka ! :wink::wink::wink:
    zaraz się zapoznam :wink:
    i wiesz o siebie to ja się absolutnie nie boję tylko nie chcę Franiowi zaszkodzić jak się nabawię jakiejś cukrzycy albo czegoś jeszcze gorszego....

BLADYKOCIE u mnie niestety to też chyba wina lenistwa...
    oraz tego, że ja na prawdę nie jestem głodna bo może gdybym była to bym częściej jadła
    a tak to mi się jeść nie chce i nie jem
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    No właśnie ja tez mam tak jak Ty, Teo. W ogóle nie mam apetytu. Przed ciąża byłam łasuchem, a teraz żeby sie nie głodzić to sobie stałe godziny jedzenia wyznaczyłam, bo inaczej bym zapominała.
    Na pewno Franiowi nie szkodzisz. ja sie martwiłam trochę, bo jestem w 13 tc, a waga taka jak w 4tc, nie mówiąc o tym, że 3 kg mniej niz na pocżatku cyklu ciążowego. Ale lekarz mi wytłumaczył, że takie maleństwo na razie wyciąga sobie nasze zapasy witamin i innych składników, więc żeby sie nie martwić. Zatem sie nie martwię:)
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Teorka bardzo się cieszę, że z Franiem wszystko dobrze :)
    Co do wagi - myślę, że Twój organizm magazynuje po diecie, i niedługo waga Ci się ustabilizuje, zaczniesz przybierać normalnie. A poza tym może spróbowałabyś jeść częściej ale mniej - wydaje mi się, że 3 posiłki dziennie w ciąży to wcale dobrze nie jest i dlatego organizm nadmiernie może magazynuje, bo tej energii dostarczasz mu za rzadko. Tak jak podczas odchudzania - nie powinno się jeść za rzadko żeby organizm nie włączył sobie trybu oszczędzania ale żeby spalał. A co Twój lekarz na to? Pisałaś, że ma fioła na punkcie wagi - nie doradził nic??
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: bo jestem w 13 tc, a waga taka jak w 4tc, nie mówiąc o tym, że 3 kg mniej niz na pocżatku cyklu ciążowego.

oj zazdroszczę na prawdę......

kurde albo jestem jakaś niekumata albo co ale szukam na tej Vitalli i nic nie mogę znaleźć na temat diety w ciąży :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    zabkaa25: A co Twój lekarz na to? Pisałaś, że ma fioła na punkcie wagi - nie doradził nic??

powiedział, że jeszcze poczeka do następnej wizyty bo nie jest dobrze ale tragedii nie ma
    tym bardziej, że wyglądam dalej szczupło
    i wtedy dopiero pewnie się za mnie weźmie
    ewentualnie myśle, że on chce do wyników glukozy poczekać czy mi wyjdzie cukrzyca czy nie....
    --
  5.  permalink
    U mnie jest na odwrót, co chwila jestem głodna, no tak mniej więcej co 2h, i tu zjem jogurt z musli, tu bananka, to kanapeczkę tu mini sałatkę sobie zrobię..
    Jem to na co mam ochotę albo to co akurat jest pod ręką :bigsmile:, dzięki temu nigdy nie miałam problemów z wagą, a teraz też przytyłam nie zbyt dużo, 3kg..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Rozumiem Teorka. Ale myślę, że będzie dobrze, że to nie będzie cukrzyca.
    Ja nie ważyłam się od jakiegoś miesiąca bo mi się baterie wyczerpały w wadze i teraz się boję na nią wejść... Nie zauważyłam, żebym przytyła od tego czasu, ale pewnie to odczucie mnie myli ;(
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Teo, Vitalia to portal, na którym wykupujesz dietę. W opcjach zaznaczasz,że jesteś w ciąży.
    Ja też korzystałam kiedyś z tego portalu i nie jestem z niego zadowolona. Myślę,że jak ktoś nie musi zrzucić dużo kg,albo korzysta chwilę z przepisów to moze być zadowolony. Jednak na dłuższą metę jest to męczące. Przepisy się powtarzają, a poza tym dużo jedzenia się marnuje, bo np w poniedziałek jest sałatka z łyżką kukurydzy a reszta puszki do wyrzucenia bo przez cały tydz nie ma przepisu z tym składnikiem. Niby można wymienić posiłek, ale to tak co chwilę by trzeba było...
    Takie są moje wrażenia.
    Poza tym mimo wszystko jednak lepszy jest kontakt bezpośredni z dietetykiem, który przy comiesięcznej wizycie kontroluje postępy. Mój przyjaciel 2 lata temu skorzystał z takiej pomocy i do tej pory trzyma się wagi...
    Reasumując mi Vitalia nie pomogła bo przyszło znużenie i zabrakło kontaktu z żywą osobą, która by mnie zmobilizowała a raczej postawiła do pionu.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja po 3 dniach diety z Vitalii miałam cały dzień wymiotów. Za dużo nabiału było. Reszty diety już nie wykorzystałam.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: ewentualnie myśle, że on chce do wyników glukozy poczekać czy mi wyjdzie cukrzyca czy nie....

Teo, na litość boską przestań krakać o tej cukrzycy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Zamartwianie się tez ma zły wpływ na Franka, więc oszczędź mu tego!!!
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Jaheira, masz rację - przy większej nadwadze raczej sie Vitalia nie sprawdza. Tak jak napisałam, ten jadłospis bardziej trzeba traktowac jako wskazówka. natomiast nie każdego stac na dietetyka, więc czasem zamiast samemu sobie ukłądac jadłospis, można się wesprzeć takim serwisem.
    Teo, poszukam Ci linków o diecie w ciaży, poczytaj sobie. Zreszta, i mnie sie przyda odświeżenie informacji, bo mam takie nudności, że jadłabym tylko ziemniaki i chleb:/
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Teorka piszesz, że nie jesz dużo, ale wydaje mi się że dla kobiety trzy kromki i na śniadanie i na kolację to jednak całkiem sporo, nawet dla ciężarnej. Zwłaszcza na noc. Faktycznie proponuję mniejsze porcje a częściej, więcej warzyw i owoców, a będzie ok:) trzymaj się dzielnie!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    myszerej: trzy kromki i na śniadanie i na kolację to jednak całkiem sporo

Zależy jakiej są wielkości. Jeśli ze środka chleba to dość dużo (ja jem na śniadanie max. 2) - jeśli z początku to niewiele.
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo lekarz Ci nie zalecił diety więc odpuść sobie , poczekaj do kolejnej wizyty . Jeśli lekarz stwierdzi ,ze należy wprowadzić dietę to wprowadzisz.
    A Franek niech rośnie zdrowo i korzysta z zapasów mamy.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Teo a jesz chleb pszenny czy razowy? Jak lubisz razowy to polecam, ma dużo wartości odżywczych a kalorii mniej.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dziewczyny nie róbcie Teo sieczki w głowie... zabkaa25 jeden i drugi chleb ma podobną liczbę kalorii... Różnica jest taka,że razowy ma więcej błonnika, minerałów itp.No i co z tego,że ja w ciąży o tym wiedziałam? Ja po razowym pieczywie miałam biegunki jak się patrzy więc praktycznie cały czas jestem na białym... Więc jak widać niekoniecznie to zdrowe będzie dla nas w ciąży dobre. Zwłaszcza,że same wiecie,że organizm różnie reaguje na pewne rzeczy.
    I póki gin nie zlecił Teo diety, to Wy nie próbujcie za wszelką cenę tego robić. Zwłaszcza,że dopiero co jedną zakończyła a efekty teraz widzimy...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Nie wydaje mi się, żeby pszenny i razowy miały tyle samo kalorii - pszenny ma więcej węglowodanów prostych.
    Ja jestem po cukrzycy ciężarnych - to naprawdę nic strasznego. Byłam na początku przerażona- w efekcie końcowym była dla mnie błogosławieństwem. Odpowiednio dobrana dieta sprawiła, że schudłam ( w miejscach "nieciążowych"), wyniki miałam tak dobre, że ginekolog powiedział, że jak "nieciążowe"- w życiu tak dobrych nie miałam. Dziecko urodziło się zdrowe i normalnych rozmiarów (3270g,53cm)
    No, ale nie ma co wybiegać przed szereg, w końcu nikt tu jeszcze nie ma cukrzycy ciężarnych :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Jaheira, jest różnica, między polecaniem komuś diety a rozmową o zdrowym odzywianiu, nie uważasz? Moim zdaniem warto sobie o takichrzeczach mówić. niestety prawda jest taka,że wiele kobiet w ciąży, które obserwowałam i z którymi rozmawiałam, traktuje ten czas jako okres, kiedy mogą sobie na wszystko pozwolić. Zjadanie pół blachy sernika łyżką (to kasia Nosowska sie przyznała) czy litra lodów na raz (moja przyjaciółka), opychanie się tłystymi rzeczami i słodyczami - to nie są zdrowe zwyczaje. potem się kobiety dziwią, że mają +30kg w ciąży.
    Teo się martwi, zapytała nas, to jej radzimy, jak bez odchudzania, zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Nikt tu jej diety nie układa. Tez bym się martwiła jakbym tyła nie jedząc dużo i byłabym ciekawa, co mi tu inni powiedza na ten temat.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    chleb zwykły, 1 kromka (50 g) 102 kcal
    chleb razowy, 1 kromka (50 g) 98 k
    cal

Jak widać różnica jest niewielka, stąd napisałam,że mają podobną liczbę...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    No tak nie przewidziałam wielkości kromek :wink:
    A tak na poważnie to faktycznie najlepiej słuchać swojego lekarza
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Moje wyniki cukru po rożnym rodzaju chleba: (z tymi samymi dodatkami, po takim samym czasie, po spoczynku - ot, robiłam eksperymenty)
    2 kromki pszennego - 138
    2 kromki razowego - 99
    więc coś z tym chlebem jednak jest "nie halo":smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    TEO, kilka linków dla Ciebie i zainteresowanych (w tym dla mnie, bo w sumie musze sie doedukować trochę ;) )
    "Dieta w ciąży - talerz dla dwojga"
    "Jak zbudować człowieka" oraz "racjonalne żywienie kobiety cieżarnej" - tutaj o tym, czego potrzebuje nasz dzidziuś.
    A tutaj jakis przykłądowy jadłospis, w sensie, można sobie luknąć, jak urozmaicić dietę, ale dla mnie niewykonalne:) za dużo składników:) nigdy tyle nie kupuję na raz do domu.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Annalena: Teo się martwi, zapytała nas, to jej radzimy, jak bez odchudzania, zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Nikt tu jej diety nie układa.

No jak przeczytałam,że chleb biały ma dużo więcej kalorii od razowego to mi włosy dęba stanęły.

Annalena oczywiście zgadzam się z Tobą,że jest różnica między polecaniem komuś diety a rozmową o zdrowym odżywianiu. I też jestem przeciwna folgowaniu sobie w ciąży... Ale prawda jest taka,że trudno jest uniknąć zbędnych kilogramów w ciąży.
    A po diecie nie ma co się oszukiwać organizm nadrabia i tego nie da się uniknąć.
    Lekarz Teo trzyma rękę na pulsie, więc zakładam,że wie co robi...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    agael77 na kaloryczność wpływa wiele rzeczy. Tak jak sama napisałaś- biały ma więcej węglowodanów prostych i stąd pewnie ta różnica w poziomach cukru.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    No pewka, Jaheria:) w sumie to my się zgadzamy tylko tak sobie dopowiadamy jedna przez drugą ;) ja bym nie chciała, żeby wyszło, ze ja twierdze, że sie trzeba przejmować wagą w ciąży i że nalezy uniknąć zbędnych kg. Samą mnie to na pewno czeka jak się skończą mdłości, bo mam skłonności do tycia.
    Ale myślę, że nie ma co sobie psuć ciaży przejmowaniem sie kilogramami, za to warto sie przejmować tym, co jemy, żeby nie wsuwać zbędnych rzeczy.
    Wiem, jak miałam problemy z wagą przed ciążą, wystarczyło, że sobie pofolgowałam z kolacjami i dupsko mi rosło. +2 kg w tydzień to była dla mnie pestka. Strasznie mnie to wkurząło i trudno było wprowadzić kilka zdrowych zasad :/
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    niestety, nadmiar cukrów prostych to jedna z głównych przyczyn otyłości
    jaheira :peace:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.