Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJun 6th 2011
     permalink
    Myślę, Agael, że to jest kwestia reakcji skórnej. Akurat Twojemu synkowi mogło nie spasować. Pisząc o odpowiednio bezpiecznych substancjach pisałam o bezpiecznych dla kobiety w ciazy, a nie,z e Mustella się w tym specjalizuje, bo nic mi o tym nie wiadomo.
    Mnie Mustella drażni z kolei zapachem. Dla ciężarnych mogliby wymyślić cos bezzapachowego - przez mdłości nie mogłam sie niczym smarować:/
    Moja mama nie ma ani rozstępa, a ja niestety tak. No chyba, że musiałabym moje babcie obejrzeć;)
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Moja mama miała, moja siostra też- ja wyczyniałam cuda-wianki - smarowałam, nie przytyłam dużo (niecałe 10), odpowiednia dieta (ze względu na cukrzycę ciężarnych), brzucha jakiegoś wielgaśnego nie miałam- a,niestety, wylazły:confused: i to pod sam koniec ciąży, gdzieś w 35-36 tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Judyta08: Ja w 1 ciąży używałam Fissan i nie mam żadnego rozstępu

ja też używam Fissanu i póki co też nie mam rozstępu, ale ja jeszcze mam czas na to, żeby zostać pooraną :smile:
    tym bardziej, że smaruję sie raz na tydzień
    jak sobie przypomnę :devil:

i zgadzam się z AGAEL
    moim zdaniem to bardziej kwestia genetyki niż tego czym się smarujemy i czy w ogóle
    dla przykładu - moja koleżanka od 4 msca dwa razy dziennie smarowała się Mustellą i 3 dni przed porodem jej cały brzuch poorało
    moja mama nie smarowała się w żadnej ciąży niczym bo nic nie było i ani pół cieniuśkiej kreseczki nie ma
    nigdzie

także chyba jednak nie ma reguły natomiast warto się smarować, żeby sobie potem nic do zarzucenia nie mieć :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A tak w ogóle Dziewczyny!! - Gienek wczoraj wygrał!!!! wysłałam 3 smsy na niego! :devil::crazy:
    --
  1.  permalink
    No ja trzymałam mocno kciuki, cale szczęście, bo tego Szpaka to bym nie zniosła :bigsmile:

Co to smarowania brzuszka to póki co używam zwykłej oliwki dla dzieci, na razie zero rozstępów, ale kto wie co jeszcze się może pojawić. Na tyłek, i uda używam z Pharmacerisu specjalny dla kobiet w ciąży krem, ale też nie codziennie bo o nim zapominam :wink:

Aa znacie domowe sposoby na ból gardła? Ja to mam coś pecha, ostatnio przed wyjazdem do Londka się rozchorowałam, tak ze musiałam zrezygnować z wyjazdu, a teraz tydzień przed urlopem gardło mnie zaczyna boleć :angry: HELP!!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    E tam, takie głupie myślenie ludzi. Bo ma długie włosy i swój no nie powiem bardzo nie typowy styl ale tak szczerze nie znamy go więc nie ma co oceniać,że -Ja tego Szpaka bym nie zniosła :wink: Dla mnie cała trójka powinna wygrać,wszyscy mieli w sobie to COŚ
    --
  2.  permalink
    To nie chodzi o sam wygląd, choć też mi się nie podobał, tylko przede wszystkim o jego manierę.. która mnie irytowała osobiście strasznie, zero pokory..
    Jak to mówią o gustach się nie dyskutuje i tyle :). Ja tam się ciesze że wygrał Gienek i już :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Night, to program o śpiewaniu a nie o manierach :wink: Jest młody,więc jeszcze dużo przed nim nauki. Zresztą jak dla mnie ciężko wrzucić człowieka do worka "Gusta" ,bo albo się kogoś zna i ocenia,albo nie zna i nie odzywa :wink:

Co do rozstępów. Zauważyłam,że u mnie w rodzinie ani babcia,ani mama nie miały w ogóle. Także trochę się uspokoiłam :bigsmile: Bądz co bądz rozstępy są bardzo nie estetyczne i szpecą ciało :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: A tak w ogóle Dziewczyny!! - Gienek wczoraj wygrał!!!! wysłałam 3 smsy na niego!

ja 10 hehe :devil::devil::devil::devil:

ja tak jak NIGHT nie zniosłabym gdyby Szpak wygrał bo pomijając jego wygląd [który mnie osobiście drażnił a chyba mogę tak uważać ?] to jeszcze WG MNIE śpiewał bardzoooo marniutko....
    podobnie jak ta Ada - kopia Janoszki i nic poza tym

ale to oczywiście MOJE ZDANIE i Ty Hussy możesz mieć zupełnie odmienne tylko nie przekonuj innych do niego bo wiesz jak to jest... jedni lubią pomarańcze drudzy jak im nogi śmierdzą i nie ma się co spierać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Teorka, nie wydaje mi się ,że moje odpowiedzi zachęcają do popierania kogokolwiek. Może nie doczytałaś :wink:

Tak na marginesie. Chyba byś umarła gdybyś czegoś nie skomentowała,prawda? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    sara32: bo rozstępów na brzuchu nie przeżyję.

Hussy: Chyba byś umarła gdybyś czegoś nie skomentowała,prawda?

Ciekawe, że można umierać z tak wielu powodów :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Tak na marginesie. Chyba byś umarła gdybyś czegoś nie skomentowała,prawda?

nieprawda :wink:
    nie znasz mnie, więc mylnie odbierasz słowo pisane przeze mnie w internecie :wink:
    ale masz prawo, więc luz :wink:

może faktycznie źle odebrałam Twojego posta
    przepraszam, nie miałam takiego zamiaru :wink:
    miałam jednak wrażenie, że odbierasz Night prawa do krytykowania Szpaka za to, że wg niej ma jakąś tam manierę, która jej się nie podoba argumentując to tym, że powinna oceniać umiejętności wokalne a nie wygląd
    tak to odebrałam
    jeśli sie myliłam to wybacz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a opowieściami o rozstępach tak się przejęłam że pierwszy raz od ponad tygodnia wysmarowałam całe cycki, brzuch, uda, pośladki i plecy
    i to 3 warstwami :devil::devil::devil::devil:
    i teraz nie wiem co ubrać bo która używa FISSANU wie, jakie to cholerstwo tłuste, lepkie i ciężkie do wchłonięcia przez skórę :bigsmile::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Teorka,owszem nie znam Cię. Po prostu wyraziłam swoje zdanie,Ty swoje i koniec tematu.I napiszę raz jeszcze,że moje odpowiedzi nie miały na celu popierania,albo namawiania kogoś do tego żeby pokochać szanownego Szpaka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No i luz, nie ma o czym dyskutować :wink:

a ja chciałam Wam powiedzieć, że od paru dni mam spokój z krwawiącymi dziąsłami [a już była masakra tak mi krwawiły podczas mycia i nie tylko i byłam w szoku bo NIGDY nie miałam tego problemu, never ever]
    więc jak któraś też na to cierpi to polecam pastę MERIDOL
    takie biało błękitne opakowanie, na którym jest napisane, ze na dziąsła i coś tam coś tam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Night no mnie też właśnie dopadł ból gardła przez cholerną klimę w pracy. Ja piję mieszankę mleko+miód+czosnek . Chyba, że macie inne sprawdzone sposoby.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Też używałam FISSANU, rzeczywiście tłusty:)
    Gardło można też płukać wodą z solą, ale paskudne jest;/
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    płukać solą z wodą, psikać tamtum werde, pić kisiel lekko ciągnący się lub siemienie lniane
    i niestety unikać miodu - podrażnia dodatkowo bo jest ostry
    A do mieszanki mleko miód czosnek dodać trochę masła - lepiej się wchłania czosnek wtedy a dodatkowo osłania żołądek
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeJun 7th 2011
     permalink
    Niestety rozstepy to takie paskudy, które mimo nawilzania mogą wyjśc nawet po ciąży. Cieszyłam się jak urodziłam że mnie to omineło i klops. Po tygodniu zauważylam rozstęp kolo pępka. Smarowlam codziennie 2 razy PHARMACERIS + oliwka.
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Wiecie co,
    mojej mamie po ciąży została masa rozstępów. Babcia też miała ich sporo.
    Mama nawet ostatnio powiedziała mi, że zazdrości nam, że mamy teraz tyle kosmetyków, aby temu zapobiec.

Ja jakoś tak się sumiennie do tego przyłożyłam (choć u mnie niestety z sumiennością dość ciężko ) :shamed:
    W każdym razie smaruję się 2 razy dziennie: rano olejek, wieczorem fissan. Jest rzeczywiście tłusty, dlatego mam do niego specjalną koszulkę do spania, której mi nie szkoda :devil:

Myślę, że ważne jest też to, żeby nie przestać smarować się od razu po porodzie. Bo brzusio trochę jednak potrzebuje, by dojść do siebie...
    Mi fajna położna od razu kazała wskoczyć w pas poporodowy i smarować się dalej fissanem. I rzeczywiście brzuszek wyszedł bez szwanku.
    Mam nadzieję, że tym razem będzie tak samo :smile:

PS. Powiedzcie mi dziewczyny, czy słyszałyście coś o masowaniu krocza przed porodem? A może któraś się "masowała"?
    Bardzo, ale to bardzo chciałabym uniknąć nacinania, bo źle je wspominam po 1 razie...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Judyta08: PS. Powiedzcie mi dziewczyny, czy słyszałyście coś o masowaniu krocza przed porodem? A może któraś się "masowała"?

ja czytalam i słyszałam
    co więcej jedna z moich przyjaciółek miesiąc przed chyba sobie sama masowała olejkiem z migdałów WELLEDA

ta przyjaciółka to Marion- może wyślij jej zapytanie na priv ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Judyto, warto masować, też słyszałam o olejku migdałowym jako bazy do masażu.
    Jak ja bym chciała być po tym kursie na doulę na którym miałam już być, pewnie trochę patentów bym wam przekazała :)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ja sobie masowałam - położna pokazała mi, jak to robić. Zaczęłam gdzieś w siódmym miesiącu. Inna sprawa, że do niczego mi się to nie przydało, bo musiałam mieć nagłe cc :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    tylko jak sobie to krocze masować jak ja obecnie już z goleniem mam problem bo nie widzę Kaśki jak się schylam :devil::devil:
    chyba, że to na wyczucie i patrzeć nie trzeba :wink:

a myślicie, że to na prawdę pomaga ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja myślę, że pomaga :wink: Z kilku źródeł słyszałam :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Myślę, że masaż na pewno nie zaszkodzi, ale dużo zależy od zwyczajów w danym szpitalu - jeżeli jedyną dopuszczalną pozycją jest leżąca na plecach z nogami do góry, to automatycznie zwiększa się prawdopodobieństwo, że będzie nacięcie. W tej pozycji po prostu tkanki nie rozciągają się równomiernie. Na stronie fundacji Rodzić po Ludzku jest ciekawy artykuł do poczytania.
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    zgadzam sie z Talinka. Masowanie krocza podobno zmiejsza ryzyko naciecia podczas porodu, wiec warto sprobowac :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    TEORKO, przy masowaniu wcale nie trzeba oglądać krocza, czyli schylanie nie jest potrzebne- kucasz, ręka w dół i masujesz:bigsmile:
    Ja myślę, że jakos tam można tym uelastycznić mięśnie, a to spowoduje, że staną się bardziej rozciągliwe.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJun 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Ja sobie krocze masowałam. na szkole rodzenia, kazali mi kupić wit E w kroplach i troszkę oliwy z oliwek nalać na spodek do tego kilka kropli tej witaminy, masować wejście do pochwy lekko naciągając palcem w stronę odbytu, tak jakby naciagać, robiłam to chyba z dwa m-ce.
    Mi akurat się to nie przydało, położna musiała mnie naciąć, choć protestowałam, ale powiedziała, że mam bardzo delikatną strukturę i mocno mogło mnie porozrywać i mogłam mocno krwawić

TEORKA: ja obecnie już z goleniem mam problem bo nie widzę Kaśki jak się schylam

Warto spróbować, ja z wielkim brzuchem, jedna noga na muszli i wtedy masowałam, nie musisz nic widzieć
    A propo mam na imię Kaśka, ale luz
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Co do masażu, to w szkole rodzenia położna polecała właśnie wspomniany wcześniej olejek Weleda:
    http://allegro.pl/weleda-olejek-do-masazu-miejsc-intymnych-przed-i1608088196.html (tutaj o olejku i jak ten masaż wykonywać - instrukcja inna niż na stronie Rodzić po Ludzku - aż zapytam położną w najbliższą sobotę, która metoda lepsza).
    Mówiła też, że można samemu przygotować taką miksturę, ale ja chyba jestem zbyt leniwa.
    Podobno masaż pomaga i uelastycznia, ale nie daje 100% gwarancji uniknięcia nacięcia, bo każda z nas jest inna, rodzi inne dziecko i inne warunki występują przy porodzie.
    Teorka, co do samego masażu, to myślę, że na wyczucie da radę ;-) Poza tym zawsze możesz poprosić swoją połówkę o pomoc, jak sama nie będziesz dawać rady ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A czyli tak :wink:
    no to pewnie spróbuję tylko muszę najpierw się dowiedzieć jak to się robi :wink:

KACHAW sorki, nie chciałam Cię urazić ale chyba nie ja jedna takiego określenia używam....:shamed::smile::smile::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: KACHAW sorki, nie chciałam Cię urazić ale chyba nie ja jedna takiego określenia używam....

My z R. mówimy "Cześka" - od mojego 2giego imienia :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: My z R. mówimy "Cześka" - od mojego 2giego imienia

:devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil:

Moja koleżanka np mówi o niej per "gabryśka" :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a cycki to kiedyś były Stefka i Kazia (ale nawet nie pamiętam czemu) :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Teorko no problemo, nie uraziło mnie to, my używamy innych określeń, tak tylko napisałam.
    pozdrawiam
    --
  3.  permalink
    O matko:shocked:
    W zyciu nie podnieciłabym sie kobietą z "cześką" czy inna "stefką" :shocked:
    Macie wyobraźnię :cool:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mój R. ma :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mój Mateo też....:cool:
    on to dopiero wymyśla określenia ale nie napiszę bo ze wstydu bym spłonęła :devil::devil::devil:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Moja Hania natomiast na swoją cipcię mówi SISIA RYSIA, ale ja ją tak nauczyłam to teraz powtarza :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Super!

Dzięki dziewczyny :-)))

Ja mam już olejek migdałowy zakupiony i chyba wykorzystam do masażu mojego męża :devil:

A co :-))) Będzie przyjemne z pożytecznym :-)))
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Dopisałam Cię Carottka

gatta 31.05.201
    Martyna23 03.07 2011 (z USG 30.06.2011)
    kitek78 24.07.2011
    Judyta08 26.07.2011
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    kate1 14.08.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    bladykot 9.09.2011
    cerisecerise 27.09.2011
    venika 29.09.2011
    aneta01 30.09.2011
    natusia90 02.10.2011
    katy222 02.10.2011
    nightingale_84 4.10.2011
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011)
    Paaula82 26.11.2011
    Annalena 27.11.2011
    mareza 8-9.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011
    Talinka 23.12.2011
    Carottka 28.12.2011
    Hussy 17.01.2012
    nibriana 16.02.2012
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Love_line
    --
  4.  permalink
    Dziekuję dziewczynki za dobre rady, postarma sie dzis spwypróbować wszystkie domowe sposoby :bigsmile: choć i tak do internisty ide, bo na jakieś L4 wypadałoby isc, bo taka przeziebiona z bolacym gardłem nie będe latać do pracy.. :confused:

Co to masowania cipci, to w sumie tez gdzies o tym słyszałam, popytam dodatkowow na szkole rodzenia... ale myśle ze tak czy tak spróbuję bo tego nacinania w miarę możliwości chcialabym uniknąć, a nóż pomoże :bigsmile:

AA i byłam dzis na tyym tescie glukozowym.. fuu.. do tej pory mi niedobrze. Ja myslalam że to jakaś malutka ampulka bedzie do wypicia a tu cały kubek! Może tez przez to że jestem przeziębiona gorzej ten test zniosłam.. wzielam ze sobą gazety ksiązki, i polowy nie przeczytałam, bo byłam taka sennna dodatkwowo co chwile myslalam o kibelku... Ale co tam, wszytsko mozna przeżyć :bigsmile: ważne żeby wyniki dobre były :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorwydra86
     permalink
    Mogła bym również prosić o dopisanie mój termin to 30 listopada 2011. Z góry dziękuje
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    odebrałam wyniki glukozy, rewelacyjne, morfologia poprawiła się, niestety mam bakterie w moczu :(
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    bakterie w moczu to częsta przypadłość. Podleczysz i już.
    --
  5.  permalink
    Bladykocie tez ostatnio miałam bakterie w moczu, poki nie pójdziesz do lekarza, ktory na pewno coś ci przepisze mi np FemiseptUro, to polecam suszone owoce z żurawiny bardzo dobre na przypadłosci z drogami moczowymi, i soki własnie zurawinowe i czarnej porzeczki, które zawierają duże ilosci witaminy C, która jest pomocna w leczeniu tych przypadłosci.
    Głowa do góry :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mi na bakterie w moczu pomógł UROSEPT :wink::wink::wink::wink:

NIGHT trzymam kciuki za wyniki glukozy :wink:
    a kiedy będą ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: Jak nazywać (jak nazywamy) intymne części ciała? Kogucik czy siusiak, cipka czy muszelka?

nie wiem dlaczego ale CIPKA zawsze mi się jakoś tak wulgarnie kojarzy
    nie lubię tego określenia....
    już PIPKA prędzej ale CIPKA mnie jakoś tak w uszy razi :devil::devil::devil::devil::wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.