Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeJun 9th 2011
     permalink
    Mój maluch nie chciał zassać przez kapturki, dopiero po 2 miesiącach się przełamał, ale konsekwencją było zanikanie pokarmu. Musiałam zrezygnować z kapturków, na szczęście brodawki się wygoiły.
    ceri, odpowiednie przystawienie malucha ma znaczenie, ale to nie zawsze wystarcza. Fifi mocno ssał, był głodomorem. Nie miałam strupków, nie leciała krew, tylko były wygniecione, co cholernie bolało.
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Ja w pierwszej ciąży hartowałam brodawki, pocierając je delikatnie ręcznikiem. Karmiłam piersią równy rok i nie miałam ani razu problemu z popękanymi brodawkami. Nie wiem czy to przez hartowanie, czy po prostu miałam szczęście?

Jedynym problemem jaki miałam i którego teraz strasznie się boję to bolesny nawał pokarmu :shocked:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    ewer gratulacje,nie pomogę Ci z tym bólem bo nie mam pojęcia co to może być. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny mam pytanie do Was bo mnie już to trochę irytuje :confused:
    Czy wam też tak brzuszki wolna rosną? Mój od miesiąca nawet o 1cm się nie powiększył, waga to samo, stanęła w miejscu..:confused: idę dziś do gina, i pewnie znowu wyjdę na panikarę, to się popytam :wink: ale może któraś ma takie samo doświadczenie?

Ewer no u mnie takich bóli nie było więc ciężko mi coś poradzić, ból tępy po lewej stronie może być od trzustki, a i czasami ból nerek tak promieniuje, skoro na USG nie wyszło nic złego to tak widocznie jest, głowa do góry :bigsmile:. Najważniejsze to załóż sobie taki filtr na te informacje które w necie znajdujesz, tak żeby tych złych unikać. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ewer,gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NIGHT mi moja Mama ostatnio powiedziała, że mi brzuch stanął w miejscu...
    widocznie przychodzi taki tydzień [tygodnie] że na chwilę przestaje rosnąć a potem nas pewnie nagle wybombi....:wink:
    szkoda tylko, że ta pierd...... waga u mnie stanąć nie chce :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aaaaaaaaaaaaa i zapomniałam !
    dzisiaj poczułam pierwsze delikatne kopnięcia Franusiowe !! :smile::smile::smile::smile:
    do tej pory czułam tylko leciuteńkie smyranie [te słynne skrzydła motyla] a dzisiaj mnie juz kilka razy kopnął !
    aż mi kubek z rąk wypadł jak myłam naczynie!!
    nie z bólu, skąd bo te kopniaczki bardzo leciuteńkie są, takie pseudo kopniaczki
    ale z wrażenia bo jeszcze wczoraj nic a dzisiaj się zaczęło :wink::wink::wink::wink::wink::wink:

i jednak to prawda, że jak się ma łożysko z przodu to ruchy czuć dużo później bo patrzcie który ja tydzień mam a dopiero się zaczyna nieśmiało.... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Oooo, jak fajnie, Teo:) ja już sie nie moge doczekac, kiedy poczuję:) To musibyć niezłykłe, co?:)
    Night, ja dopiero zaczynam 16tc, więc jestem dużo za Toba, ale tez cały czas brzuch nie chce rosnąć i wygłąda raczej na - jak to mówi mój kolega - "ciążę z grilla", jakbym sie po prostu najadła porządnie:) czytałam w róznych watkach i wszędzie laski piszą, że brzuchy nie rosną jednostajnie.
    nie martw się, jeszcze nam bedzie cieżko i będziemy tu narzekały, że nie ma jak paznokci u stóp pomalowac;)))
    Cerise, dzieki za info o wpływie tych kapturków na laktację - nie wiedziałam.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: To musibyć niezłykłe, co?:)

oj nie do opisania :wink::wink:
    za parę tygodni [albo nawet wcześniej] sama się przekonasz :wink::wink::wink::wink::wink::wink:

brzuchy ciążowe rosną różnie przeróżnie :wink:

ja już w 9 t.c miałam lekko wzdęty a w 13 t.c już typowo ciążowy a koleżanka moja jest w tygodniu 14 a brzuch PŁAŚCIUTKI jak deska....:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Dzisiaj zaczynam 25 tydzień, a brzuch nie rośnie mi w obwodzie od miesiąca, więc to chyba taki etap. Niestety waga pędzi jak szalona! Na początku w ogóle nie tyłam, później tak ok 1kg na miesiąc, a ostatnio 2 kilo no i teraz znowu dwa (w 3 tygodnie!!). Jestem 6 kg na plusie. Dzisiaj mam wizytę, to się okaże, czy lekarz na mnie nakrzyczy:wink:
    Odbieram też wynik glukozy, morfologię i mocz, więc stersik jest.
    Jeśli chodzi o Wasze brzuszki, to na pewno jeszcze nadrobią:bigsmile: Trzeba się cieszyć, że nie ma dużego ciężaru do dźwigania - im dłużej, tym lepiej. Tymbardziej, że całe lato przed nami:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Dzięki dziewczynki :* Ja już czuję się dobrze... tylko ta dieta mnie dobija, bo ja straszny żarłok jestem a teraz na kaszkach i grysikach jadę :neutral: i gotowane mięso też mi ciężko wchodzi, ale co zrobić :smile: nie ma wyjścia :smile: Ostatnio we wtorek w szpitalu dostałam szpinak na obiad i odbił się dzisiaj na moim stolcu :smile: dosłownie taki sam kolor jak ten szpinak na talerzu :updown: oczywiście znów na początku się przeraziłam, ale potem sobie przypomniałam, że szpinak jadłam i to pewnie od tego. Przynajmniej taką mam nadzieję :updown:

Ewer gratuluję!!! Co do tych bóli to mnie też tak nawet teraz nie raz boli pod żebrami z lewej strony i ciągnie w stronę pępka i ponoć to jest jelito grube. Wiadomo, że na początku ciąży to w brzuchu wielka rewolucja, więc może właśnie tak reagują twoje jelita jak moje. Najlepiej to na razie ograniczyć w miarę smażone potrawy. Żeby troszkę to jelito odciążyć i pilnować regularnych wypróżnień. Np. jedząc suszone śliwki. Których ja na razie nie mogę :cry:

Teorka gratuluję kopniaczków :smile: Ja swoje poczułam dużo wcześniej bo w 18tc a to pewnie dlatego że moje łożysko właśnie jest na tylnej ścianie. A teraz młody czasem jak przywali to aż brzuch skacze :smile: i co najśmieszniejsze, tylko jak mówię do niego po angielsku że ma mnie kopnąć to rozumie i kopie od razu :bigsmile: a jak po polsku to nic nie dociera :smile:

A ja się teraz od pielęgniarek dowiedziałam w szpitalu, że brzuszka nie należy głaskać, bo to może powodować skurcze i stawianie się macicy. Nie wiem czy wiedziałyście o tym czy nie, bo ja osobiście nie, dlatego taką ciekawostkę wam piszę, może to akurat którejś pomoże :smile:

Co do brzucha to mój też stoi... :neutral: A ja już 6 miesiąc dziś zaczęłam :confused: I w ogóle mam wrażenie, że po tym szpitalu to jakby się nawet trochę zmniejszył :sad: Ale waga niestety zmniejszyć się nie chce :sad: 7kg na plusie :confused: Na początku szło po 1kg na 3 tyg. Teraz na 3 tyg idą 2 kg, ale ginka powiedziała mi że dobrze przybieram na wadze i mam się nie martwić więc się nie martwię :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Z tym głaskaniem brzusia to słyszałam, że nie można kolistych ruchów wykonywać, bo dzidzia może się pępowiną owinąć.
    Lily, 22tc ciąży to już 6 miesiąc? a nie 5?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJun 9th 2011 zmieniony
     permalink
    6 zaczyna się w 23tc, czyli Lily jutro zacznie 6 :wink:
    Można też liczyć w połówkach, wtedy zaczeła w 22,5 tc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Ja trochę inaczej liczyłam, ale pewnie co szkoła to inna praktyka:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    u mnie w karcie masz oby dwa sposoby :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Lily26: A ja się teraz od pielęgniarek dowiedziałam w szpitalu, że brzuszka nie należy głaskać, bo to może powodować skurcze i stawianie się macicy. Nie wiem czy wiedziałyście o tym czy nie, bo ja osobiście nie, dlatego taką ciekawostkę wam piszę, może to akurat którejś pomoże
    Tak słyszałam o tym i u nas w szpitalu jak widzą w ciąży zagrożonej że mama głaszcze brzuś to wręcz zakazują dodtykać :O
    martitap: Z tym głaskaniem brzusia to słyszałam, że nie można kolistych ruchów wykonywać, bo dzidzia może się pępowiną owinąć.
    no to już chyba przesąd
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Jak dotąd każdy lekarz u którego byłam mówił mi, że nie mam brzuszka głaskać - a mój prowadzący to szczególny nacisk na to kładł. Głaskanie prowokuje macicę do skurczów, ja się ograniczam nawet ze smarowaniem kremem, wolę rozstępy niż by się coś miało stać, tym bardziej w mojej sytuacji, i smaruję już w zasadzie tylko piersi, brzuch raz na kilkanaście dni. Co do kolistych ruchów, to chyba przesąd, chociaż jak się głaszcze to chyba zawsze właśnie koliście ;) Ja tylko dotykam brzucha max raz dziennie i przykładając rękę po prostu, bez przesuwania nią po brzuchu.

Teo - gratuluję :) Już się tego doczekać nie mogę :))

I witam nową przyszła mamuśkę :)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    o głaskaniu brzucha ja też słyszałam :wink:
    i też nie głaskam
    po prostu kładę na nim ręce i trzymam ale bez głaskania :wink:

a powiedzcie mi jeszcze taką rzecz, proszę:

bo te ruchy to wiadomo nie cały czas są nie ?
    np dzisiaj poczułam ok 9 – 10
    potem cisza zupełna
    i jakieś 15 minut temu 1 delikatne ruszenie….
    jak mniej więcej te ruchy wyglądają ?
    tzn chodzi mi o częstotliwość ? :)
    może być tak, że np rano parę razy poczuję, popołudniu i np wieczorem a tak co cały dzień cisza będzie ?
    jak to jest u Was ? :wink:
    --
  2.  permalink
    Teorka, zależy głównie od Twojej aktywności. Jesli dużo chodzisz/jesteś aktywna, to po pierwsze, nie skupiasz się tak na tym, po drugie- maluch ukołysany Twoim ruchem zasypia. Stąd zapewne wiele mam mówi, że ich maluchy najbardziej aktywne są rano i wieczorami.
    No i nie wymagaj od Frania, żeby cały czas fikał koziołki, on sobie musi odpocząć czasem :wink:
    Mój kopie głównie wtedy, kiedy nie muszę ganiać za jego siostrą, a więc rano, wieczorem i w dzień, jeśli mam chwilkę, żeby usiąść. Kopie również jak coś zjem i jak coś go denerwuje, np pisk siostrzyczki :wink: No i jak bije się z siostrą :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CERISECERISE dzięki za odpowiedź :wink:
    i ja nic nie wymagam :wink:
    pytam tylko z ciekawości bo nie chcę panikować niepotrzebnie jak go np cały dzień czuła nie będę
    bo na tym etapie to się chyba jeszcze może zdarzyć nie ?

a z tym jedzeniem to jest coś - bo odkąd mnie Franek smyrać zaczął to najbardziej po jedzeniu właśnie :wink:
    dostawał zastrzyk energii z pożywienia chyba :wink::wink::wink::wink:

a to prawda, że są dzieci które się ewidentnie mniej w brzuchu ruszają niż inne ?
    czy to plotki ? :wink:
    --
  3.  permalink
    No wróciłam od ginka, wyniki cudne, siuśki się poprawiły, żadnych bakterii nie ma :smile: co prawda leukocyty są podwyższone, ale nic dziwnego skoro jestem przeziębiona, z glukozą też sobie wspaniale poradziłam więc jest git :bigsmile:

Oczywiście spytałam lekarza, czemu nie tyje, to mi powiedział, że nam to ciężko dogodzić, tyjemy jest źle, nie tyjemy też źle.. od początku ciąży 2,5kg przytyłam, choć brzusio pienie widać :bigsmile: W ogóle to gin też dziś badał szyjkę, powiedział, że jest ładnie w miesjcu ale że taka jest niewielka, taka juz moja uroda.. może to znaczy że poród aż taki długi nie będzie?! :wink:

Co do kopniaków Teorko, to dzieciaki maja różna aktywność, z tego co czytałam, śpią nawet 20h na dobę! Więc na pewno non stop kopniaków ni będzie. Choć mój Franio to chyba nie zasypia.. a najbardziej szaleje jak mamunia chce iść spać.. wtedy fikołków tyle wyczynia, że aż strach, a najśmieszniejsze jest to jak śmiesznie brzuch się rusza od tych jego harców :bigsmile:

AA co do głaskania to ja od czasu do czasu tam brzusio pogłaszcze :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: od początku ciąży 2,5kg przytyłam,

zazdroszczę...... :sad::sad::sad::sad::sad:

fajnie, ze wszystkie wyniki ok :wink::wink::wink::wink:

co do szyjki - ja się nie znam ale oby nie było tak, że jak malutka to będzie się dłużej rozwierać albo ki pieron...

a wiecie, że moja koleżanka ostatnio musiała mieć CC bo się okazało, że ma tzw TYTANOWĄ SZYJKĘ i ta za cholery nie chciała się otworzyć więcej jak na 3 cm ?
    nawet nie sądziłam, że takie coś jest możliwe :tongue:

NIGHT a kiedy TY poczułaś ruchy Frania ?
    a kiedy czułaś po przyłożeniu ręki do brzucha ?

bo kurde mi to się wydaje, że wszystkie czują szybciej i więcej niż ja a ja to tak ledwo co :sad:
    albo nie wiem, że 3 tygodnie różnicy na tym etapie ciąży ma ogromne znaczenie i za 3 tygodnie będzie mi też brzuch falował.....
    --
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ja nic takiego nie słyszałam o głaskaniu w pierwszej ciązy głaskałam na maxa brzuchol i smarowałam codziennie oliwą i żadnych skurczy to nie wywolało urodzilam 10 dni po terminie
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    ja jestem w 16 tyg i jakoś jeszcze nie czuję ruchów
    -- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
  4.  permalink
    Teorko, więc ja ruchy Frania poczułam dosyć szybko bo pod koniec 17 tygodnia, mój, już mąż :wink: poczuł kopnięcia po przyłożeniu reki do brzunia w 19 tygodniu..
    Tyle, ze ja mam łożysko na tylnej ścianie, więc mogłam poczuć kopnięcia znacznie wcześniej.. a takie to falowanie brzuszka to tak mniej więcej od 2 tygodniu zaobserwowałam :smile:

Zresztą wiesz, czujesz kopniaczki tzn że jest dobrze, mówią, że jeśli po 22 tygodniu nic nie ma to wtedy można się zacząć niepokoić :smile:
    -- // //
  5.  permalink
    Aa, z ta szyjką to sama sobie dorobiłam teorię, wiesz chodzi o dobre nastawienie do porodu :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Moja kumpela też nie mogła ostatnio urodzić, tak szyjka jej trzymała. Ale nie zgodziła się na cc, indukowali jej poród, trwało to dwie doby ale udało się i urodziła sn. Jak ja bym chciała taką szyjkę ;)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Pewno, że każdy maluszek już w brzuchu jest inny :) Jedne więcej śpią, drugie są bardziej aktywne.
    ja widzę dużą różnicę po swoich - córeczka zawzięcia obkopywała mnie gdzie popadnie... Tylko łup, łup było.
    Synek kopie, ale najczęściej po prostu się rusza- czuję, jak się wierci, brzuszek faluje, co chwila coś wypycha sobie ;)

Night, nie przejmuj się wagą, maluch i tak wyciągnie co mu trzeba. U mnie ciąża jest jedynym okresem w życiu, kiedy moja tendencja do tycia idzie w zapomnienie. W tej ciąży aktualnie jestem 7kg na minusie, sukcesem jest to, że od 4 tygodni spadłam tylko 0,5kg. A synek rośnie jak na drożdżach, mój brzuch i cycki też :tongue: Są kobiety, które b.mało przybierają w ciąży, dużo zależy od organizmu- od wieku, od uwarunkowań genetycznych...
    --
  6.  permalink
    Cerise no u mnie też właśnie dzidzia rośnie, bo i na USG to było widać ostatnio, i te ruchy ruchy takie bardziej wyczuwalne, więc wszytsko jest git, ale wiesz jak to jest, człowiek sobie wszędzie problem znajdzie :bigsmile:
    A co do uwarunkowań genetycznych.. moja mama ze mną przytyła 20kg!! :devil:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Teorko, więc ja ruchy Frania poczułam dosyć szybko bo pod koniec 17 tygodnia, mój, już mąż :wink: poczuł kopnięcia po przyłożeniu reki do brzunia w 19 tygodniu..
    Tyle, ze ja mam łożysko na tylnej ścianie, więc mogłam poczuć kopnięcia znacznie wcześniej.. a takie to falowanie brzuszka to tak mniej więcej od 2 tygodniu zaobserwowałam :smile:

oj szybciutko faktycznie....
    no ja chyba przez to łożysko tak mam, no bo przez co... ?:wink:

no i gratuluję zamążpójścia ! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    zabkaa25: Moja kumpela też nie mogła ostatnio urodzić, tak szyjka jej trzymała. Ale nie zgodziła się na cc, indukowali jej poród, trwało to dwie doby ale udało się i urodziła sn. Jak ja bym chciała taką szyjkę ;)

taką jak ta koleżanka co dwie doby rodziła ? !
    no nie żartuj Żabka ! :wink::wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Agunia05: martitap: Z tym głaskaniem brzusia to słyszałam, że nie można kolistych ruchów wykonywać, bo dzidzia może się pępowiną owinąć.
    no to już chyba przesąd

raczej chodzi o to, że dziecko wyczuwa dotyk i lgnie do niego, więc głaszcząc brzuszek w koło dziecko może się okręcić.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No ja za 2 doby to podziękuję :peace:
    --
  7.  permalink
    Dziekuję Teorko :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Martitap co do moich wyliczeń to 6 miesiąc wziął mi się z tego, że ostatnią @ miałam 8 stycznia, czyli 8 czerwca minęło od tego czasu 5 miesięcy :smile: nie liczę miesięcy patrząc na tygodnie, bo to mi ni w gruszkę ni w pietruszkę nie wychodzi :smile: Bo licząc, że każdy miesiąc ma 4tyg to patrząc na tygodnie ciąży 5 miesiąc skończyłabym wraz z upływem 20 tyg. (bo 5x4=20). Także wymyśliłam sobie swój sposób :updown: wiadomo, że jest on wielce orientacyjny :smile:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Przecież w internecie łatwo znaleźć podział na tygodnie :

1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia
    2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia
    3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia
    4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia
    5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia
    6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia
    7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia
    8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia
    9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia

1 miesiąc – 0-4,5 tygodnia
    2 miesiąc – 4,5-9 tygodnia
    3 miesiąc – 9-13,5 tygodnia
    4 miesiac – 13,5-18 tygodnia
    5 miesiąc – 18-22,5 tygodnia
    6 miesiąc – 22,5-27 tygodnia
    7 miesiąc – 27-31,5 tygodnia
    8 miesiąc – 31,5-36 tygodnia
    9 miesiąc – 36-40 tygodnia

Drugi sposób podobno wiarygodniejszy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Ale szalejecie z komentarzami ;-)
    O głaskanie brzucha pytałam swego czasu lekarza i to samo później potwierdziła położna w szkole rodzenia: jak ciąża jest nie zagrożona, wszystko jest w porządku, to mama może brzuszek głaskać (oczywiście nie non stop), tym bardziej, że coś takiego ją uspokaja. W prawidłowo przebiegającej ciąży nic się nie stanie, jak od czasu do czasu stwardnieje. Jeżeli coś się dzieje nie tak, to głaskania powinno się zaprzestać.
    U mnie jest tak, że jak sama głaszczę to się stawia, a jak mąż, to nie (może dlatego, że mąż ma zwykle cieplejszą rękę niż mój brzuch). Poza tym zauważyłam też, że brzuch twardnieje, gdy mały bardziej się wierci i wypina. Gin mówił, że tak też może być i to też normalny objaw.
    Co do brodawek, to w szkole rodzenia położna podkreślała, że absolutnie nie zaleca ich masażu w czasie ciąży, bo niewiele to daje. Zalecała masaż dopiero przed samym porodem, a właściwie dopiero wtedy, jak się zaczną skurcze.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    agi_s: Zalecała masaż dopiero przed samym porodem, a właściwie dopiero wtedy, jak się zaczną skurcze.

moja bratowa jak rodziła Iwka to widziała jak 2 inne rodzące dziewczyny [też już w czasie akcji porodowej ale dopiero na jej początku] chodziły po korytarzu i masowały sobie sutki
    z ciekawości zapytała po co to robią i usłyszała, że to podobno może poród przyspieszyć bo potęguje skurcze macicy...
    nie wiem ile w tym prawdy ale ona uwierzyła i sama też zaczęła sobie masować hehe :devil:
    --
  8.  permalink
    OO kurka! A ja ciągle mówię wszystkim, że w 4 miesiącu jestem :wink:, to tak samo jak wszystkim mówię ze mam 21 lat :wink: a tu proszę.. 6 miesiąc już.. nieźle nieźle :bigsmile:

Aa i zapisałam się do szkoły rodzenia :bigsmile: pierwsze zajęcia mam 4 lipca, i już się nie mogę doczekać :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: OO kurka! A ja ciągle mówię wszystkim, że w 4 miesiącu jestem

No chyba żarujesz?? To ja za tydzień zaczynam 4ty :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: OO kurka! A ja ciągle mówię wszystkim, że w 4 miesiącu jestem :wink:,

hahhhahaha uśmiałam się :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

ej no dobra to ja jestem w 5 mscu
    ale kiedy zacznę ten 6-sty ?
    jak mi na suwaczku pokaże 22t1d czy jak mi pokaże 23t1d
    się liczy skończone tygodnie czy zaczęte czy jakie ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    TEORKA: z ciekawości zapytała po co to robią i usłyszała, że to podobno może poród przyspieszyć bo potęguje skurcze macicy...

Dokładnie tak. Przy masażu wydziela się jakiś hormon (nie pamiętam dokładnie, jaki).
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a swoją drogą jakie to dziwne

Talinka za chwilę zacznie 4 miesiąc
    ja jestem w 5-tym

a dzieli nas ponad 8 tygodni ciąży :shocked:

to dopiero dla mnie niezrozumiałe jest :devil:
    --
  9.  permalink
    Chodzi o to że dla mnie do przodu idą tygodnie, a nie miesiące, i typowo jak ostatnio się mnie znajomy spytał, w którym miesiącu jestem to powiedziałam, że w 4tym.. potem tak to przemyślałam i wyszło, że ja już 4 dawno skończyła, i że w sumie to teraz 5 mi się skończył.. a co za tym idzie jestem w 6tym!!!!!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: jak mi na suwaczku pokaże 22t1d czy jak mi pokaże 23t1d

wg jednego ze wzorów - jak zaczniesz 23tc, wg drugiego jak będziesz w połowie 22tc:wink:
    TEORKA: Talinka za chwilę zacznie 4 miesiącja jestem w 5-tym

Jak ja zacznę 4ty - Ty zaczniesz 6ty - teraz pasuje bardziej? :devil:
    --
  10.  permalink
    Teorko Talinka będzie na początku 4tego a ty na końcu 5tego, a że miesiąc to nieco ponad 4 tygodnie, wiec sumując jak nic wychodzi ponad 8 tygodni :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Wiecie co? Ja już całkiem się zamotałam z tymi miesiącami :confused:
    Talinko, 4 miesiąc o dziwo wg twojej rozpiski trwa ok 5 tyg.... nie kumam.. Nie zostaje nic innego jak brać pod uwagę tylko tygodnie, a miesiące olać :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Z ciekawości chyba kiedyś zapytam ginkę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja doprawdy nie wierzę, że jutro zacznę 13tc i nieniejszym będę miała za sobą 1/3 ciąży prawie :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Mój lekarz liczył zawsze skończony tydzień. Wszystkie położne (a przewinęło się ich sporo) też:smile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.