Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeJun 14th 2011
     permalink
    No mnie na szczescie omijaja rewolucje zoladkowe i krwawienie z nosa. Ale nos mam zatkany :wink:Mam za to problem z zebem madrosci - ukruszyl mi sie cholernik! prawie polowy zeba nie mam... :cry: Raczej bede musiala poczekac do konca ciazy bo watpie ze ktokolwiek podejmie sie wyrwania takiego zeba jak jestem w ciazy. Cale szczescie mnie nie boli tylko denerwuje jak przejade jezykiem.
    wlasnie wlewam w siebie wode, bo za godzine wyjezdzam na badania:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
    • CommentTimeJun 14th 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka:
    O żesz szlag.... współczuję! :shocked:

Talinko której części się to tyczyło? :bigsmile:

Kurcze a ja mam coś ze sromem... chyba jakaś infekcja czy coś... Brałam najpierw ten Duomox na tego mojego paciorkowca i od tego czasu normalnie mój srom zrobił się tak czerwony i bolący że momentami to nie mogę wytrzymać. Nie swędzi ale po prostu boli. Dziś mąż klepnął mnie w tyłek i normalnie zabolało aż tam na dole. Brałam na to 10 tabl. Nystatyny i nic nie pomogły :confused: Podmywam się tym Lactacytem i nie wiem czy to nie od niego, bo tym razem kupiłam taki niebieski bo tego różowego nie było, a ten ma kwas mlekowy w dużych ilościach :confused: i normalnie nie wiem co jest tego przyczyną :sad: ale normalnie boli jak nic :sad: Nystatyna w ogóle nie pomogła :sad: A wizyta dopiero za tydzień... :sad:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    To do Teorki było :devil:
    --
  1.  permalink
    No to idź Lily do swojej ginki, bo o ile bakterie w moczu miałam i spokojnie można je zlikwidować, i pojawiają się w ciąży mega często, to z tymi ketonami nie wiem co się robi :confused:

I ja bym wybrała te witaminki z DHA, no chyba że jesz sporo rybek :wink:

Mnie dziś dopadły chyba bóle wątroby bo tak mnie kluje z prawej strony, wrrr.. a tu uczuć się trzeba :cry:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Heheh Talinka widzisz jaka ja nie kumata :devil:

Nightingale pójdę ale za tydzień, teraz już nie będę szaleć bo tyle to wytrzymam. Nie wiem czy ta moja jelitówka nie odbiła się też na wynikach moczu, więc zrobię badanie w piątek i we wtorek zobaczymy u gina co i jak.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Judyta08: A na krwawiące dziąsła polecam (koniecznie) MIĘKKĄ szczoteczkę, pastę oraz płyn do płukania MERIDOL.

Ja też polecam :wink:
    co prawda całkiem nie zniknęło ale widzę zdecydowaną poprawę :wink:
    a używam dopiero ok 1,5 tygodnia....

a propo krwi - dzisiaj rano tak mi się puściło z nosa, że chyba z 10 minut siedziałam w domu i wyjść nie mogłam bo co wstawałam to czułam jak leci znowu :confused:

LILY mi się normalne witaminy skończyły i kupiłam te z DHA...
    ponoć to fajny składnik jest :wink:

TALINKA :wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hm, a ja nadal nie mam witamin, lekarz mi nie zalecił. A ryby to jem tak... no nie wiem, może z raz na 2 tgodnie, czasem raz na tydzień. Musz ejeść obiady w pracy, a tam nie zawsze jest rybka. A waga nadal w miejscu, więc chyba go jednak przymusze trochę, żeby mi coś zalecił, bo na pewno nie odżywiam się tak jak trzeba...:/
    Tymczasem ja złapałam jakąś infekcję gardła, katar zatokowy mi się pucił, leżę w domu, wieczorem mam lekarza. Mnóstwo ludzi na gardło teraz choruje, u Was też?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się ginki zapytam w środę czy od 2 trymestru mam zacząć łykać coś innego czy dalej folik? :wink:

Mojego R. ostatnio bolało gardło, ale on był przewiany :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Mnie wczoraj pielegniarka powiedziala zeby brac folik do 12 tygodnia a pozniej zaczac brac witaminki.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mi gin od razu mówił, żebym witaminy zażywała...
    ale w sumie nie wiem czy one faktycznie coś dają czy tylko dla świętego spokoju się je zażywa :wink:
    nie kosztują dużo więc zażywam se codziennie rano, co mi tam :wink:

TALINKA a Ty do kiedy będziesz brała ten kwas foliowy ? :wink:
    nie pytałaś jeszcze ginki ?
    mi mój gin kazał odstawić po 12 tygodniu tylko że ja biorę cały czas te witaminy i tam też jest kwas foliowy więc może dlatego, żeby dawka za duża nie była ?
    kurde nie wiem, teraz zgłupiałam...
    a i coś jeszcze mówił, że po 12 t.c już jest ta cewa nerwowa wykształcona i coś tam....
    ehhh niedokładnie słuchałam chyba :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    carottka: Mnie wczoraj pielegniarka powiedziala zeby brac folik do 12 tygodnia a pozniej zaczac brac witaminki.

no właśnie mój tak samo mówił :wink::wink::wink::wink:
    ale pewnie co lekarz to inne metody także chyba jednak nie ma co porównywać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No ja łykam tylko folik (+witaminę c i Asparagin)
    Na razie jeszcze nie mówiła, że mam odstawić.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hma, a ja słyszałam,że folik to do połowy ciazy. Tak czy inaczej, laski, myślę,mże sobie nim nie zaszkodzimy raczej;)
    Teo widziałam na "naszych brzuszkach" Twoją fotkę w bluzce od męża - ale masz ładny, kształtny brzuszek:)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Annalena: Tak czy inaczej, laski, myślę,mże sobie nim nie zaszkodzimy raczej;)

Pewnie, że nie - to witamina :cool:
    --
  2.  permalink
    Annalena miałam to samo, i temu na L4 siedzę, lekarz zalecił tylko wodę morską do nosa, i płukanie gardła solą.
    Lily masz racje, pewnie ta jelitówka nieco wykończyła organizm i stad gorsze wyniki.

U mnie tez lekarz po 12 tygodni zalecił branie witaminek, a kw foliowy kazał odstawić, bo w tym witaminkach akurat jakaś tam porcja foliku jest i mi styknie :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No zaszkodzić to wiadomo, że nie :wink::wink::wink:
    a z tym kwasem foliowym to właśnie czytam, że do 12 t.c działa na dziecko [potem już nie] ale potem ma jakiś dobroczynny wpływ na łożysko...
    także w sumie dobrze brać :wink:
    i wniosek taki, że te które biorą witaminy [tam zawsze jest kwas foliowy] odstawiają folik po 12 t.c a te co witamin nie łykają to biorą go dłużej
    i chyba to jest rozwiązanie :wink:

Annalena: Teo widziałam na "naszych brzuszkach" Twoją fotkę w bluzce od męża - ale masz ładny, kształtny brzuszek:)

dzięki :wink:
    i nawet nie widać tych 12 kg na plusie nie ? :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Lily a Ty przyjmujesz jakieś probiotyki doustnie? Po antybiotyku możesz mieć wyjałowiony układ trawienny i stąd te kłopoty mogą się brać. Trilac np jest dobry.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zauważam u siebie ostatnio straszne problemy z koncentracją i pamięcią.... R. się śmieje, że jak ja mogę tego czy tamtego nie pamiętać.... a ja dosłownie mam czarną plamę :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Zauważam u siebie ostatnio straszne problemy z koncentracją i pamięcią...

witam w klubie :wink::wink:
    chyba dużo babeczek w ciąży tego doświadcza :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to ponoć normalne... ale jakie wkurzające :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKitek78
     permalink
    cześć Dziewczyny! Moja mała po ostatniej wizycie piątkowej waży 2100- lekarze zgodnie określili że będzie mała.... Mam nadzieję, że do 2500/2700 dociągnie. Ginka stwierdziła, że szyjka mi się skraca i mam leżeć- ale jak tu leżeć jak tu syndrom wicia gniazda mi się załączył i stale myślę czego mi tu jeszcze brakuje i bym po sklepach pobuszowała- moje zapędy ostudza na szczęście jeszcze nie skończony remont- juz tylko wyciągam ręce do nieba z nadzieją że fachowcy skończą przed Bożym Ciałem.
    A z pamięcią to ja już sdie nie wypowiadam - u mnie maskara z tym a jeszcze gorzej z liczeniem- po porodzie będę musiała uczyć się podstaw dodawania, odejmowania i tabliczki mnożenia od nowa :devil:- wszyscy się za mnie śmieją;))

Dziewczyny a powiedziecie- jaki krem dla maluszka kupić jak będzie się z nim wychodzić na spacer albo na sam początek jeszcze na werandowanie? wystarczy może sama oliwka? tyle tego jest na rynku że nie idzie się zdecydować- a może od razu krem z dużym faktorem? Choć i tak wiadomo, że maluch na słońcu nie będzie leżał.
    U mnie zapowiada się piękny dzień
    :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Melodie no właśnie nie biorę żadnego probiotyku i nie brałam podczas brania tego Duomoxu. Stąd pewnie ten ból w okolicach sromu. Pewnie sie tam coś jeszcze przypałętało. Bo zaczęły mi się robić te cyrki tuż po odstawieniu duomoxu. Ehhh... moja ginka nigdy probiotyków mi nie przepisuje :neutral: A ja głupia nie pomyślałam, żeby w aptece dopytać :confused: We wtorek idę do niej więc wszystko się dowiem co i jak.

Co do pamięci, to akurat z tym nie mam problemów ale z koncentracją - STRASZNE. Mąż się wkurza na mnie bo gada coś do mnie ja patrzę na niego i nie wiem o czym on do mnie gada :shocked: i musi mi po 100 razy tłumaczyć tą samą rzecz i się wścieka że się nie skupiam a ja po prostu nie umiem się skupić :shamed:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mi babka w aptece sama probiotyk proponowała :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KITEK zawsze to ponoć ciut lepiej przy porodzie jak dzieciątko mniejsze :wink:
    a widocznie taka uroda Twojej Córci :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Lily, po co czekac do wtorku, one są bez recepty dostępne i nieszkodliwe. No chyba, że koniecznie chcesz lekarza spytać o zdanie :-)
    To taki lek
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Trilac jest tylko na jelita a przydało by ci się jeszcze jakiś probiotyk na pochwę. Mój gin poleca te dopochwowe, a nie doustne., aktualnie polecił mi AbiOfem, żel, dopochwowy, 5 ml, co 3 dni. W aptece na pewno coś znajdziesz tylko szykuj gruby portfel :(
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Kitek78
    myślę że latem możesz sobie podarowac werandowanie, no chyba że będzie zimno.
    Wybierz krem dostosowany od pierwszych chwil życia. Może i nie będzie dzidzia bezpośrednio na słońcu, ale nawet w cieniu ciało maluszka będzie poddawane promieniom.
    Ja teraz używam kremu SP 45, ale on jest od 6 miesiąca wzwyż.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Koleżanka, która niedawno rodziła poleciła mi abym przeszła się po aptekach w celu nabycia próbek kosmetyków dla noworodka. Co jestem w aptece to zawsze pytam i już trochę nazbierałam. Po porodzie będę mogła wybrać co służy mojemu dziecku a co nie.
    --
    •  
      CommentAuthorKitek78
     permalink
    bladykot- niezły pomysł z tymi próbkami- jak będę szła do apteki to się zapytam o te próbki;)
    teorka- ja jestem mała (155cm), mój mąż też jest "nieduży" dziadkowie od strony męża również. Robili małej niedawno w szpitalu badana genetyczne żeby wykluczyć karłowatość i wyszło im, że jest ok- po prostu jest mała;) a ja mam wskazania do CC, wiec mogłaby być ciut większa;)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Kitek przynajmniej będziesz mogła zakładać malutkie ubranka. MrsHyde tuczyła swojego syna przed CC, wiec mogłaby Ci coś doradzić, chociaż pewnie nie zdążysz już. Masz już wyznaczony termin CC?
    --
  3.  permalink
    Co do probiotyków to mi lekarz zalecił oprócz Trillacu branie ProVagu, taki doustny lek, na nasze kobiece dolegliwości :smile:
    Kitek pewnie mała odziedziczyła rozmiary po mamusi :wink: skoro lekarze stwierdzili że z nią wszystko dobrze to się nie ma co martwić :smile:
    A jak lekarz zalecił leżenie to może rzeczywiście tak nie szalej :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Provag jest rewelacyjny, ja tylko to od jakiegoś czasu stosuję, polecam :)
    A muszę wypróbować tę pastę na krwawiące dziąsła, którą polecacie :)

A takie pytanie mam - czy możliwe, że po witaminach dla ciężarnych jest mi niedobrze? Bo biorę od 3 dni i od wczoraj mam mdłości, a ostatnie miałam chyba w 8 tc albo jeszcze wcześniej... Nie dzieje się to bezpośrednio po zjedzeniu, ale po jakimś czasie... Biorę Centrum Materna.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorKitek78
     permalink
    bladykot- jeszcze nie mam wyznaczonego terminu CC. Termin wg OM mam na 11 lipca, ale mam długie cykle i wg mnie wychodziłoby na 18.07, z pierwszych USG wychodziło na 24.07- za 2 tyg mam wizytę i myślę, że wtedy już mi wyznaczy termin.
    night oszczędzam sie jak mogę, ale nie powiem- nosi mnie jak nigdy:) )dobrze, że większość zakupów można robić przez net, bo i tak po sklepach już nie mam siły chodzić i dobrze, że remont robią na nowym mieszkaniu bo tak to bym pewnie z miotłą i ścierką latała;)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    zabkaa25 jak najbardziej tak. Min dlatego też nie poleca się brania witamin w I trym. Może zmień je na inne, do tych możesz wrócić pod koniec ciąży,żeby nie wyrzucać.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Dzięki katy222 :smile: To wszystko jasne :smile: Te witaminy dostałam od gina, takie próbki po 7 tabletek w opakowaniu, przynajmniej wiem, żeby ich nie kupować :wink: Chyba kupię jakieś z DHA bo rybek jem mało ostatnio, nie wchodzą mi.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    zabkaa25 sprawdz ile zelaza jest w 1tabl. to od zelaza te mdlosci, ja mialam dodatkowo straszne bole zoladka. Jak od wrzodów. Nie pamiętam co brałam ale w jednej tabl było całe dzienne zapotrzebowanie, dlatego brało się tylko 1 tabl dziennie. Potem kupiłam witaminy, które te dawki mialy podzielone na 2 tabl dziennie i juz całkiem normalnie znosiłam.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Centrum Materna ma sporo żelaza - Żelazo 1.5mg 107%
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    Hej hej
    Nie pisałam już prawie miesiąc, najpierw wyjazd, potem remont i tak zeszło.... :)
    Ale chciałam zameldować że przeczucia mnie nie myliły i w środku siedzi Tosia!!! Jesteśmy już po połówkowym i wszystko jest ok.
    Młoda w brzuchu tańczy już na dobre, ja biegam za Jaśkiem który się coraz bardziej rozkręca i ogólnie jest wesoło :D
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hej dziewczyny! ja wlasnie wrocilam po wizycie:wink: Wszystko wyglada dobrze, Fasolita mierzy 4,6 cm. Mam kolejne usg za tydzien bo nie mozna bylo zmierzyc przeziernosci karkowej:confused: Tak sie Fasola ukladala, ze nie mozna bylo nic zmierzyc. A na samym poczatku nam pomachala, az sie poplakalam ze szczescia:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    4,6cm ? Olbrzym(ka) :cool: hihihih fajnie
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    No wielka fasolka, gratki! :smile:
    Skoro taka charakterna to może dziewczynka?
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Olbrzym? Pytalam pani i powiedziala, ze wielkosc w normie:bigsmile: I bedzie chlopak, ja to czuje!
    --
  4.  permalink
    Carottka no to pięknie :bigsmile:
    I aż taka wielka nie jest, mój Franio w pierwszym dniu 13 tygodnia miał 6,5cm :bigsmile:

Zuzolcia ratujesz świat w końcu jakaś dziewczynka :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    No charakterna po mamusi :devil: I wyznaczyli mi nowa date: 1.1.2012 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No tak, ale 11tc, a 13 to już duża różnica - zobaczcie same :

--
  5.  permalink
    No ale Carottka jest w 12 tygodniu, i wg suwaczka ja miałam to usg 4 dni później :smile:
    Zobaczysz sama Talinko za niedługo jak te dzieciaczki rosną szybko :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    od 11 t.c do 13 t.c dziecko bardzo szybko rośnie :wink::wink::wink::wink:
    o 2 cm spokojnie
    przynajmniej Franek tak rósł z tego co pamiętam :wink:

CARROTKA wg mnie było ciut za wcześnie na pomiar przezierności i kości nosowej
    co prawda mówi się, że od 11 do 14 t.c ale najlepiej jednak po 12 t.c robić bo bardzo często wcześniej się nie da [ u mojej bratowej np nie było widać kosteczki w nosie a tydzień później była elegancka ale co nerwów przeżyła to jej........] wszystkiego dokładnie zobaczyć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wiem, że szybko rosną. Moje Małe miało w 9tc - 2,42cm - ciekawe ile będzie teraz - w 12tc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    Ja z tym "olbrzymem" to tak z przymrużeniem oka, wiadomo że dziecko na tym etapie rośnie każdego dnia, ja sprawdziłam w karcie to Jasiek w 11 tyg miał 3,6cm a w 14 już dwa razy tyle :D
    Teraz mi powiedzieli że Tosia ma 220g (19 tydz). Mam nadzieję że nie będzie jakaś wielka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    nightingale_84 - celowaliśmy w dziewczynkę i się udało :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.