Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeJun 14th 2011
     permalink
    12t6d
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza: 12t6d

może być ciężko
    w sensie, że jest parka więc może być cieżko dojrzeć co między nóżkami OBA mają :wink::wink::wink::wink::wink:

no ale może, może :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    Mareza życzę parki! Ale w 13 tyg może być jednak za wcześnie ;)

Uciekam Dziewczyny - miłego wieczoru!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    i myślisz, że już płeć poznasz? to ja jutro mam 12t5d :devil: hihihihi
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    przeca piszę , ze może uda się coś podejrzeć :-) a nie że na pewno :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hi hi :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka a kiedy idziesz na genetyczne ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jutro mam usg, ale nie wiem czy będzie genetyczne
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ja znam dziewczyny które już kilka dni wcześniej od Was znały płeć
    ale to były nieliczne przypadki
    zwłaszcza kiedy był b. dobry lekarz i sprzęt a USG genetyczne miały w 4 D :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Jutro mam usg, ale nie wiem czy będzie genetyczne

zostało Ci 1,5 tygodnia na genetyczne bo po 14 t.c już zanika przezierność karku...
    więc pewnie jutro Ci takie zrobią :wink:

a nie pamiętam - pytałaś tej ginki Twojej czy ona się podejmie czy Cię gdzieś wyśle ?
    bo coś kojarzę, że miałaś dzwonić...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJun 14th 2011 zmieniony
     permalink
    Nie pytałam - koleżanki nigdzie nie wysyłała, więc mnie pewnie tez nie wyśle. Wysyłała tylko koleżanki szwagierkę, ale na prenatalne (te dokładniejsze)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No czyli pewnie Ci jutro zrobi :wink:

moja koleżanka ostatnio miała iśc na genetyczne ale nie poszła bo jej druga mądra koleżanka powiedziała, że będą jej wielką igłę w brzuch wbijać :confused::confused::confused::confused:
    obie mądre, nie powiem....
    --
  1.  permalink
    Też mi się zdaje Talinko że już jutro będziesz miała genetyczne :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no poważnie :confused::confused::confused:
    aż mi się słabo zrobiło jak mi to opowiadała wielce z siebie dumna...

po czym jak jej powiedziałam, ze jest pierd...... [dosłownie] i że to normalne USG to zaczęła buczeć, że ona jednak chce
    ale nie wiem w sumie jak się skończyło bo miała dzwonić i pytać czy nie za późno [wg mnie tak bo to był już 15 t3d]
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    czyli myślały, że jej zrobią amniopunkcję ? :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja mam nadzieję że załapię się w klinice na NFZ na program prenatalny (tylko ze względu na to że jesteśmy po ivf) :bigsmile: przynajmniej taką karteczkę od lekarza dostałam żeby pokazać paniom w rejestracji, na razie odpukać nie dzwonią że niestety skończył im się kontrakt albo że punkty im się skończyły :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: czyli myślały, że jej zrobią amniopunkcję ? :crazy:

no tak
    coś tam wyczytały ale nie dokładnie i troszkę kolejność im się popierd...... :confused:
    no cóż, bywa....
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    szkoda że nie wyczytały że tą igłę się w głowę im wbije :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    masakra :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza: szkoda że nie wyczytały że tą igłę się w głowę im wbije :devil:

:devil::devil::devil::devil::devil::devil:

Jezulku cały dzień od rana krew z nosa mi idzie...
    już nie mogę :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mnie dziś znowu senność męczy :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Teorka,a brałaś scorbolamid ? Ja brałam dziennie po 4-5 i ustało. A jak dostałam już na prawdę niezły krwotok to usiadłam plecami do ściany,nogi wzdłuż i zimny ręcznik kładłam na nos i na kark. I przechodziło. Bynajmniej tak się niedawno uczyłam na zajęciach z pierwszej pomocy w razie krwawienia/krwotoków z nosa.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Teorka,a brałaś scorbolamid ?

nie brałam...
    jutro kupię jak nie zapomnę :wink:

a jedna z moich przyjaciółek ANECIA właśnie wróciła od gina

w 14 t.c powiedział, że chyba dziewczynka a dzisiaj [18 t.c] na 95 % CHŁOPAK !
    czyli kolejny hehe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :jumping: szaleństwo!
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A ja liczę po cichu na dziewczynkę, ale ostatnio mi mówią wszyscy, że będzie chłopak . 30 czerwca mam wizytę i być morze poznamy Naszego tajemniczego mieszkańca mojego brzucha.
    W ogóle odkąd wróciłam do pracy to ciągle bym spała. A dziś sobie pofolgowałam jedzeniowo ( botwinka+ arbuz+bób) .
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    która z nas nie marzyła o córci :wink::wink::wink::wink::wink:
    ja strasznie :smile:

ale odkąd wiem , że będzie Franuś to już zapomniałam o tym, że chciałam dziewuszkę :wink:
    i jest synuś mamuni i tak mu codziennie powtarzam :wink:
    albo mówię do niego - mój Ty mamusiny pindolku :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: która z nas nie marzyła o córci

ja kiedyś nie- chciałam żeby moja córcia miała to, czego mi brakowało - starszego brata. Jednak teraz jak jestem w ciąży.... chcę mieć córunię :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Scorbolamid jest przeciwwskazany w ciąży! Można brać Rutinoscorbin lub Cerutin ( zamiennik ).
    Pozdrawiam
    P.s. Stale Was czytam :)) U nas będzie dziewczynka:)):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Podczas ostatnich miesięcy ciąży regularne stosowanie Scorbolamidu może oddziaływać na płód. Należy więc zasięgnąć porady lekarza w sprawie możliwości stosowania tego leku. W ostatnim tygodniu przed porodem należy odstawić wszelkie leki zmniejszające krzepliwość krwi.
    Preparat przenika do mleka matki, lecz jego oddziaływanie na karmione dziecko jest mało prawdopodobne. Zamiar stosowania leku podczas karmienia piersią należy jednak omówić z lekarzem.
    --
  2.  permalink
    Mi na te krwawienia z nosa lekarz zalecił Rutinoscorbin, więc może tego spróbuj Teorko, a na izycie najblizszej spytaj się gina co ci może jeszcze pomóc
    Jenny to czemu cie jeszcze na liście nie ma? :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    http://www.polskieradio.pl/9/1090/Artykul/385775,Mama-Nieidealna-mnozy-a-nie-dzieli
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Jeso kobiety... zostawiłam was na parę godzin, wchodzę a tu 4 strony prawie do nadrobienia :devil:
    Po kolei co udało mi się zapamiętać :updown:
    Melodie, Bladykot ale czy to nie za późno na probiotyk? Myślałam, że to się bierze razem z antybiotykiem. A ja już duomoxu nie biorę :confused: I teraz nie wiem. Fakt ten stan zapalny pochwy muszę jakoś wyleczyć. A nystatyna g... pomogła :sad: Sama już nie wiem :confused:

Zabka wszystko możliwe. Moja siostra po centrum Materna wymiotowała strasznie. Dopiero po jakimś czasie lekarz zaskoczył, że to od witaminek.

Zuzolcia w 19tc - 220g to co ja mam powiedzieć, jak mój Młody w 20t4d miał wagę ok. 440g :shock:

Kurcze ale mi wierci strasznie w jelitach :cry: aż Młody znów niespokojny się zrobił i wali mi po brzuchu :sad: mam nadzieję, że nie będę dzisiaj miała znów rewolucji w nocy :sad: bo oczywiście byłam u endo... i po drodze nie mogłam sobie odmówić grillowanego mięska (takiego jak na kebaba) :sad: jestem głupia i tyle :sad: ale ileż można kaszki jeść :sad: ehhh....
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Ale produkujecie tych postów:bigsmile: Niedawno wróciłam z zakupów i oczywiscie musialo mi sie zrobic slabo:neutral: Tak mi sie ciemno przed oczami robilo ze musialam usiasc na chodniku. Dobrze ze siostra ze mna byla to dociagnela mnie do jakiejs laweczki. I tak powrot do domu zamiast 10 minut zabral mi prawie godzine. Moze to przez to dzisiejsze pobieranie krwi? Az cztery fiolki krwi wzieli:neutral:
    --
  3.  permalink
    Lily probiotyki można brać ot tak, profilaktycznie.
    Jak sobie poczytasz ulotkę takiego np Provagu to tam jest sporo wskazań, nie tylko antybiotykoterapia :bigsmile:

Carottka całkiem możliwe że to skutek pobierania krwi, trochę z nas jednak upuszczają :wink:
    Choć to i tak nie tak wiele, kiedyś miałam takie badania co potrzebowali 10 próbek.. co prawda tych mniejszych ale jednak :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Myślę Lily, że nawet powinnaś wziąć, żeby odbudować florę bakteryjną. Biegunka Ci minie dzięki temu.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Lily tym bardziej po kuracji antybiotykowej, bo w jej czasie bez sensu je brać gdyż zabijają je antybiotyki.
    --
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Aha...hmmm.... no to zobaczymy w aptece jutro :)
    •  
      CommentAuthorNeamo
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie jak u Was wyglada z szyjką? Miałyscie mierzona, ile ma cm? I najważniejsze, czy miałyscie problem ze skracaniem? Bo byłam na wizycie i okazało sie, ze szyjka skróciła mi sie do 2 cm z 3,6cm które miałam w 22 tygodniu i za tydzień mam skierowanie do szpitala na przynajmniej pare dni:sad:

A jeszcze chciałam napisać co do detektora tętna maluszka, to kupiłam na allegro w 4 miesiacu i jestem zadowolona, zwłaszcza na wczesniejszym etapie jak ruchy nie były regularne, to czułam sie spokojniejsza i nigdy nie miałam kłopoty ze znalezieniem tetna synka ani rozróżnienia, bo jest przeciez dwa razy szybsze od mojego:) Tylko teraz juz za bardzo sie nie da słuchać, bo mały sie kręci i kopie mały rozrabiaka:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeJun 15th 2011
     permalink
    Mareza, ja poznałam płeć w 18tc. Faktycznie 12tc to jeszcze wcześnie :)
    A jak się czujesz, masz mdłości?
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Neamo: Dziewczyny mam pytanie jak u Was wyglada z szyjką? Miałyscie mierzona, ile ma cm? I najważniejsze, czy miałyscie problem ze skracaniem? Bo byłam na wizycie i okazało sie, ze szyjka skróciła mi sie do 2 cm z 3,6cm które miałam w 22 tygodniu i za tydzień mam skierowanie do szpitala na przynajmniej pare dni:sad:

Neamo, ja miałam mierzoną szyjkę na każdej wizycie, co 2tyg. Niby z mojej szyjki twardziel był, ale jak się już skróciła, to wody mi zaczęły się sączyć w 31tc. Jeśli lekarz dał Ci skierowanie do szpitala, to nawet się nie zastanawiaj, ja trochę zbagatelizowałam sprawę... parę dni obserwacji w szpitalu nie zaszkodzi, naprawdę wiem co mówię, bo urodziłam wcześniaki.
  4.  permalink
    Neamo, u mnie właśnie coś niestety zaczęło się dziać- szyjka zrobiła się miękka i zaczęła się skracać. Miałam zrobione USG, niby jej długość mieści się jeszcze w normie, ale ponieważ klinicznie nie za ciekawie i jednak się skróciła, a to dopiero 25tc to zapadła decyzja, że zakładamy pessar. Za tydzień mam mieć założony, mam nadzieję, że damy radę dociągnąć choć do 34tc...
    --
  5.  permalink
    Kurcze ja tyle ostatnio się naczytałam i nasłuchałam o tym skracaniu szyjki.. że ostatnio mi się śniło że urodziłam Frania w 24 tygodniu!!
    Powiedzcie mi dziewczyny czy to się da samemu jakoś wyczuć czy tylko lekarz jest w stanie to zbadać?
    -- // //
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    nightingale_84: Powiedzcie mi dziewczyny czy to się da samemu jakoś wyczuć czy tylko lekarz jest w stanie to zbadać?

Niestety kobieta sama tego nie wyczuje, tylko ginekolog jest w stanie to sprawdzić.
  6.  permalink
    Tak właśnie myślałam, dzięki :)
    Mój gin ostatnio powiedział, że szyjka jest krótka ale się nie skraca, i że taka już moja uroda, bo od początku taka krótka była..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja miałam ostatnio 3,5 cm
    tzn ostatnio czyli jakieś 7 tygodni temu więc jutro pewnie znowu mi zmierzy

.

a mnie się udało dzisiaj w końcu oddać krew i mocz do badania :wink:
    najwyższa pora bo jutro wizyta :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja dziśśśś - zaczyna się stresik :crazy:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Nie stresuj się bedzie dobrze. I napisz po wizycie jak tam Twoja kruszynka się ma.:swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJun 15th 2011 zmieniony
     permalink
    No pewnie, że napiszę :))))))
    Idę dopiero na 15 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dlatego ja zawsze się na 8 rano zapisuję bo jakbym miała czekać do 15 to chyba bym zwariowała z nerwów :wink::wink::wink::wink::wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.