Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Moja ginka od 14 czy 15 do 20 przyjmuje
No nie mam
Ale na 8 też bym nie chciała mieć, bo bym szła nieprzytomna
VENIKA masz rację z tą szyjką, sprawa indywidualna....
no ale jak komuś się z 4 cm nagle do 1 cm skraca to chyba nie jest zbyt dobrze....
a mogę spytać czy Ty bliźniaki rodziłaś SN czy przez CC ?
z doświadczenia- parte i wychodzenie malucha to pikuś, jak mi się zaczęły parte, to normalnie wakacje,
Mnie póki co to nie boli, nieprzyjemne to nie jest, porostu coś ci tam w brzuszku grasuje, tyle że u mnie już kopniaków samych jako tako nie ma, a Franio po prostu tam cuda akrobatyczne wyczynia i tylko widzę jak mi brzuch faluje, a jak przez przypadek na coś trafi, to wtedy mnie to bardziej łaskocze niż boli, no ale póki co jest malusi więc jeszcze wszystko przede mną
IZKA ależ ja Tobie nie zarzucam, że miałaś CC niepotrzebnie itd
bo z tego co piszesz miałaś masę wskazań...
mnie tylko zastanawia czemu z reguły ciąża mnoga jest automatycznie kwalifikowana do cięcia...
ale w sumie widocznie coś musi być, ja lekarzem nie jestem więc co będę roztrząsać
IZKA a jak się dowiedziałaś o bliźniakach to byłaś w szoku lekkim, umiarkowanym czy cieżkim ?
ja bym chyba zemdlała z wrażenia
Dziś bliźniąt jest więcej. Cytowałam już pracę naukową, dlaczego tak jest.
Ogólnie, byłam w szoku. Pamiętam, że płakałam nawet, ale potem byłam zła na siebie, że tak zareagowałam :)
Teorko, niektóre kobiety pierwsze bliźnię rodzą naturalnie a drugie poprze CC. Tak też się zdarza.
wg mnie wynika to również z coraz większej ilości ciąż po ICSI, IVF
a wtedy najczęściej dwa zarodki podają....
a to w ogóle już bez sensu
bo nie dość, że brzuch pocięty to piczka rozerwana....
tak bym za chiny nie chciała
wolałabym już oba przez CC a nie męczyć sie sto godzin w skurczach, urodzić jedno i mieć rozerwaną i szytą piczkę a potem wielką dziurę w brzuchu....
IZKA a u Was w rodzinie były jakieś bliźnięta wcześniej ?
tzn mogliście się spodziewać ?
Obserwowany w ostatnich latach wzrastający odsetek ciąż wielopłodowych należy wiązać m.in. z powszechnym stosowaniem hormonalnych środków antykoncepcyjnych, jak również z tym, że coraz większa liczba kobiet cierpiących z powodu niepłodności korzysta z leków pobudzających owulację, a także technik rozrodu wspomaganego medycznie. Nie bez znaczenia wydaje się również zwiększenie średniej wieku kobiet decydujących się na posiadanie potomstwa. Wiek powyżej 35 lat predysponuje bowiem do występowania ciąży mnogiej ze względu na częstsze uwalnianie więcej niż jednej komórki jajowej podczas jednego cyklu miesiączkowego.