Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorsara32
    • CommentTimeJun 16th 2011
     permalink
    Ja gdzies się nawet spotkałam z I trym trwającym do końca 14tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    A mnie i tak zazwyczaj pytają o tygodnie. A miesiące to sobie liczę od OM i nie ma problemu. Miesiąc to miesiąc od 25. do następnego 25. itd. itd. Polecam:)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to u mnie będzie zaledwie dzień różnicy w takim liczeniu. Bo suwaczków zacznę jutro 4 miesiąc, a wg tego liczenia od OM w sobotę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    no bo to właśnie są małe różnice, więc nie ma co sie nad tym rozwodzić :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No, ale już liczę tak jak liczę, więc nie będę sobie w głowie mieszać :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Właśnie odebrałam wyniki swoich badań i są trochę gorsze niż poprzednio :(
    W morfologii mam 3 poniżej normy:
    Hemoglobina – 11,3 [norma 12-16]
    Hematokryt – 36,3 [37-47]
    MCHC – 31,1 [32-37]

Mocz też gorzej niż ostatnio:
    przejrzystość – lekko mętny
    nabłonki płaskie – dość liczne
    leukocyty 5 [0-5]
    bakterie – dość liczne

Tym MCHC się nie matrwię bo wiem, że w ciąży wynik może być poniżej normy, wcześniej też tak miałam, ale co z resztą?
    Muszę wytrzymać jeszcze 4 dni do wizyty i wtedy się dowiem. A do tego czasu może Wy coś powiecie?
    --
  1.  permalink
    Na tą niską hemoglobinę to pewnie żelazo ci przepisze lekarz.
    Ale i tak wynik nieznacznie odbiega od normy, więc luz :smile:

A co do moczu, no cóż, prawie każda z nas te bakterie ma choć raz..
    Dostaniesz jakieś ziołowe witaminki i też się poprawi, a jakie masz pH moczu?
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dzięki, to mnie uspokoiłaś :)
    pH spoko - 6,5 dla normy 5 do 7
    --
  2.  permalink
    Pytam się po często jak występuję zasadowe pH to akurat bakterie się mnożą bo to dla nich idealne środowisko :smile:
    Wyniki nie są złe, zresztą u nas to ciężko o wzorcowe wyniki :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dzięki raz jeszcze!
    --
  3.  permalink
    Spoko loko :bigsmile:

Ehhh narzekałam ostatnio na to że brzunio nie rośnie, a teraz w ciągu tygodnia urósł już 2cm!
    Najgorsze, że przy tym takie dziwne wrażenie mam jakby zaraz miał mi ten brzuszek pęknąć!
    -- // //
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    nightingale_84 - mi też nie rośnie :D
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    wyniki masz spoko - bo te normy nie są specjalnie dla kobiet w ciązy tylko dla "nieciężarnych" wiec jak minimalnie odbiegają to nic złego sie nie dzieje :) jedynie leukocyty i bakterie liczne to niezbyt fajnie - trzeba bedzie sie ich pozbyc :P
    mozeswz pic sok zurawinowy - zakwasi srodoowisko i bakterie sie nie bedą rozwijac....mozliwe, ze lekarz przepisze CI preparat UROSEPT :) bedzie OKI :)
    --
  4.  permalink
    Mareza, powiem Ci, już trochę z doświadczenia, że ten brzuch tak skokowo rośnie.
    Na poczatku to tak jakby z dnia na dzień się powiększył o 7cm!
    Potem przez miesiąc nic, i teraz znowu coś zaczyna...
    A tobie z dwójeczką to jeszcze urośnie.. sporo :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    na razie mi się wydaje że nic nie widać :D
    --
    • CommentAuthorpkpati
     permalink
    Afrodycia84, nie przejmuj się, miałam bardzo podobnie. Dostałam nawet mniejszą dawkę - tylko luteinę 2x dziennie, miałam krwiaka - gin powiedział, że to częste w ciąży. Mogłam iść do pracy, ale miałam się oszczędzać, zalecane aktywności: czytanie książki na kanapie i zakaz seksu. Poszłam do pracy na dwa tygodnie i nic się nie stało. Na następnej wizycie nie było śladu po krwiaku - wchłonął się. Ale mimo wszystko wzięłam L4 (fatalne samopoczucie), dużo spałam i a po kolejnych dwóch tygodniach spłynął mi kolejny krwiak. Znów wzięłam L4 (2 tygodnie), dużo odpoczywałam. Potem poszłam do pracy. Luteinę brałam do ok. 16 tygodnia. Teraz jestem w trakcie 21 i wszystko jest OK - łożysko jak trzeba, w odpowiednim miejscu.
    Tak więc bez paniki ale ostrożnie :)
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ja będąc w ciąży mnogiej miałam hemoglobinę 11,4, wówczas leżałam w szpitalu bo mocz wyszedł nie teges i robiono mi posiew, a z-ca ordynatora zaleciła mi na anemię 6zastrzyków z żelaza. Jak się okazało, mój ginekolog stwierdził, że nie mam anemii przy takie wartości hgb. Tak więc normy też różne laboratoria podają...
    Do porodu hgb miałam 14,3 :)
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Uzupełniłam :)

Martyna23 03.07 2011 (z USG 30.06.2011)
    kitek78 24.07.2011 (dziewczynka)
    Judyta08 26.07.2011 (dziewczynka)
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    kate1 14.08.2011 (dziewczynka)
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011 (chłopiec)
    bladykot 9.09.2011 (dziewczynka)
    cerisecerise 27.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    natusia90 02.10.2011
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011 (chłopiec)
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011 (chłopiec)
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011) (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011
    Annalena 27.11.2011
    wydra86 30.11.2011
    mareza 8-9.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011
    Talinka 23.12.2011
    Carottka 28.12.2011
    Hussy 17.01.2012
    nibriana 16.02.2012
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Love_line
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Teorka wspaniałe wieści. A tą cytrynę możesz sobie do tej glukozy wcisnąć, lepiej wchodzi. Chyba, że bardzo lubisz słodycze. Jak byłam na tym badaniu w poniedziałek i razem ze mną glukozę dostała jeszcze jedna kobietka: ja sączyłam ją powoli mimo cytryny (nie znoszę takiej słodyczy) a ona wypiła prawie na raz. Do tego zamiast drugiego śniadania miała ze sobą batona czekoladowego.

Afrodycia ja miałam bardzo niski progesteron w 7 tygodniu 16,34 beta 33412. Do 27 tygodnia byłam na luteinie najpierw 2 x dziennie 4 do pochwowo, potem zmniejszył na 2x3, następnie 1x4, potem 1x2. Teraz nie biorę już w ogóle. Do puki nie progesteron nie podniósł mi się do przyzwoitego poziomu musiałam się oszczędzać, sporo odpoczywać. Wszystko zależy jaką masz pracę, jeśli stresująca, albo wymagająca długiego siedzenia to warto pomyśleć o jakimś krótkim L4. Przynajmniej ja bym tak zrobiła dla dobra maluszka. Chyba, że praca w miarę spokojna i wyrozumiałe szefostwo :)

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Jeśli chodzi o brzuszek, to ja ostatnio byłam na weselu, sukienkę kupiłam tydzień wcześniej i przez ten tydzień brzuszek urósł mi o 4 cm, ledwo się zmieściłam w tą suknię :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJun 16th 2011 zmieniony
     permalink
    izza: Ja będąc w ciąży mnogiej miałam hemoglobinę 11,4, wówczas leżałam w szpitalu

O nieeee, mam nadzieję, że u mnie się to tak nie skończy :( Szpital nie wchodzi w grę...

stokrotk_a: Do tego zamiast drugiego śniadania miała ze sobą batona czekoladowego.

Tego zdecydowanie nie popieram - zafałszowany wynik po dodatkowej porcji glukozy, jak nic.

Mnie na początku ciąży brzuch wystrzelił jak z procy a od 18tc rośnie regularnie tydzień w tydzień o 1cm - mierzę w każdy poniedziałek i tym sposobem za tydzień powinnam dobić do 100cm...

--
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeJun 16th 2011 zmieniony
     permalink
    Ale ona zjadła ten baton po badaniu, jako drugie śniadanie, a nie po wypiciu glukozy. Ja miałam obrzydzenie do słodyczy aż do następnego dnia.

--
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    kate1: Ja będąc w ciąży mnogiej miałam hemoglobinę 11,4, wówczas leżałam w szpitalu

O nieeee, mam nadzieję, że u mnie się to tak nie skończy :( Szpital nie wchodzi w grę...

Kate, ale ja leżałam w szpitalu nie z powodu hemoglobiny a złych wyników moczu :) Nie wpadaj w panikę tylko doczytaj :)

•  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Kate predzej czy pozniej sie skonczy i tak szpitalem no chyba ze porod w domu planujesz :wink:

•  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja robię zdjęcia brzucha regularnie co 2 tygodnie i zauważyłam, że rośnie co dwa tygodnie minimalnie a przez następne dwa nagle wyskakuje jak z procy :wink::wink::wink::wink::wink:
    widać to wyraźnie na fotkach...

KATE 1 ja miałam dość podobne do Ciebie wyniki krwi [ale to juz drugi raz z rzędu takie] i dzisiaj dostałam żelazo w tabletkach...
    a mocz miałam kiedyś taki, brałam miesiąc UROSEPT i teraz idealny i książkowy :wink:

--
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJun 17th 2011
     permalink
    stokrotk_a: Ale ona zjadła ten baton po badaniu, jako drugie śniadanie, a nie po wypiciu glukozy.

Jak po 3cim pobraniu to rozumiem, choć nie rozumiem - zwróciłabym na pewno.

izza: Nie wpadaj w panikę tylko doczytaj :)

Doczytałam - moje wyniki moczu przecież nie są w normie.

MrsHyde: Kate predzej czy pozniej sie skonczy i tak szpitalem no chyba ze porod w domu planujesz :wink:

Osobiście wolę później niż prędzej, teraz jeszcze za dużo rzeczy na głowie ;)

TEORKA: KATE 1 ja miałam dość podobne do Ciebie wyniki krwi [ale to juz drugi raz z rzędu takie] i dzisiaj dostałam żelazo w tabletkach...
    a mocz miałam kiedyś taki, brałam miesiąc UROSEPT i teraz idealny i książkowy :wink:

Mam nadzieję, że i u mnie skończy się na lekach.

--
    •  
      CommentAuthorLily26
     permalink
    Ja już po badaniach krwi i moczu. Sama jestem ciekawa co mi tam w tych siuśkach wyjdzie :confused: Wczoraj internista powiedział mi, że te ketony w moczu które mi wyszły w szpitalu to nic innego jak odwodnienie i na pewno teraz będzie lepiej.
    A wczoraj dostałam rennie, mallox i linex żeby odbudowac florę bakteryjną. Mam nadzieję, że pomoże na te bóle.

5.  permalink
    No widzisz Lily, czyli w sumie nic złego :bigsmile:
    Pozażywasz co trzeba i w mig wszystkie bóle mina :smile:

-- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zaczynam 4 miesiąc! :devil::swingin:

--
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    :cool: :thumbup:
    --
  6.  permalink
    Gratulacje Talinko :bigsmile:

-- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:

--
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    na niską hemoglobinę w poprzedniej ciąży stosowałam Tardyferon 2x1 i zwiększoną dawkę kw foliowego + wit B6. Mimo to anemię miałam do końca ciąży. Dopiero jak przestałam karmić to wyniki się poprawiły.
    A glukozę już robiłam i czekałam godzinę (po dwóch bym chyba skonała) wynik 122, czyli poniżej 140, czyli ok.

-- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Ja też miałam mniejszą dawkę glukozy (50g) i 2 razy pobieraną krew. Na czczo miałam 67 a po godzinie 73:shocked:

--
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: na niską hemoglobinę w poprzedniej ciąży stosowałam Tardyferon 2x1

mi przepisał SORBIFER DURULES
    za miesiąc mam krew ponownie zbadać
    ciekawa jestem czy to coś pomoże :wink:

KATE 1 na pewno skończy się tylko na lekach, nie martw się :wink:
    do szpitala na pewno Cię nie położą bo takie nieznaczne spadki poniżej normy to na prawdę nic złego
    co 3 ciężarna by musiała z tego powodu w szpitalu leżeć
    w tym i ja hehe :wink:

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dziewczynki, mam pytanie/prośbę: znacie jakieś sposoby na bóle zatok? oczywiście dozwolone w ciąży. przeziębienie (jak sie można było spodziewać) poszło mi na zatoki. pierwsyz raz w życiu nie moge się poratowac ibupromem, apap nic nie daje, wiec sie nawet nie faszeruję, ale po prostu za chwile czoło mi eksploduje. Polecacie coś? nacieranie Amolem niestety nie przynosi ulgi. Robiłam sobie rano przed wyjsciem do pracy "parówkę" nad naparem z szałwi. Ale jak macie jakies swoje cudowne sposoby to będę wdzięczna.

•  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Ja robiłam na katar "parówkę" z kropli miętowych, olejka eukaliptusowego.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANNALENA ja miałam w 5 t.c silny stan zapalny [wyłam z bólu normalnie...] bo często na zatoki choruję....
    poszłam do gina i od razu mi antybiotyk dał [bo jeszcze miałam temp. do tego] bo powiedział, że to stan zapalny i żadne domowe sposoby raczej nie pomogą...

ale Damazy mi ostatnio pisał o metodzie JALANETI
    poczytaj w necie, może akurat pomoże ?

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    oki, zaraz poszukam. No ja na razie nie mam gorączki tylko ten ból głowy, więc mam nadzieję, że sienie skończy na antybiotyku.

•  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no jakbyś dostała gorączki to lepiej nie czekaj tylko idź bo i gin powiedział, że temperatura groźniejsza dla Maluszka niż antybiotyk
    i że nie ma co ryzykować
    ale oby przeszło szybko ! :wink:

--
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a może to od ciśnienia ?
    mnie bardzo często napierd.... zatoki jak jest coś z ciśnieniem nie teges
    i męczę się jeden dzień a na drugi jak ręką odjął

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    nie, no ja ostatnie 3 dni przeleżałam z przeziębieniem w łózku, więc to niestety nie od ciśnienia tym razem, tylko zapchane zatoki. ni c***a nie che zleźć ten katar. Wszystko w zatokach się zatkało :(
    pcozytałam o tej metodzie, dzięki, Teo. Ten pierwszy sposób przepłukania spróbuję sobie w domu zaaplikować.

•  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hmm no to pewnie Ci katar na zatoki poszedł...
    no oby pomogło a najwyżej w poniedziałek do lekarza pójdziesz...

--
    •  
      CommentAuthorPaaula82
     permalink
    wczoraj miałam usg 17 tc i będzie drugi chłopak od razu pokazał co ma miedzy nogami :) a już myślałam że będę mogła w końcu różowe sukieneczki kupować

-- [url=http://lb2f.lilypie.com/Lw8Vp1.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Paula gratuluję syna! :wink:

--
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Paula gratulacje. I pytanko: tak dokłądnie było widac? Bo ja jutro idę na usg, to będzie 17tc, więc liczę,że już bez wątpliwości będzie widać. Ale jakoś wciąż nie mogę w to uwierzyć:)

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 17th 2011 zmieniony
     permalink
    Paula gratuluję :wink::wink::wink::wink:

ANNALENA widac bardzo dokładnie :wink:
    ja też w 15 t.c widziałam siusiaka ...
    po czym mi Nglka wkleiła skan z jakiejś książki gdzie były zdjęcia narządów płciowych u dziewczynki i chłopaka i jasno z tych obrazków wynikało, że do 18 t.c u chłopca i dziewczynki prawie różnicy nie ma
    tak samo to wygląda tylko się kątem nachylenia różni :wink:
    i dlatego ostatnio mam wątpliwości bo dwa razy pindolka gin znaleźć nie mógł i niby tłumaczy złym ułożeniem dziecka ale ja sobie tak myślę, że może wtedy w 15 tygodniu źle ocenił kąt nachylenia i to jednak dziewuszka jest a narządy się wchłonęły i przekształciły w łechtaczkę i wargi sromowe :smile:

zaraz spróbuję znaleźć ten skan i wkleję jak dam radę, same zobaczycie :wink:

--
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ooo chętnie zobaczę :wink:

--
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Już mam :wink:
    i wyjaśnienie
    po lewej jest chłopiec a po prawej dziewczynka
    rycina trzecia od góry (c i g) przedstawia narządy płodu PO 20tym TYGODNIU! Wyżej – młodsze.

Image and video hosting by TinyPic

dlatego ja się zaczynam wahać delikatnie bo nie pamiętam, żeby gin u nas kąt nachylenia oceniał
    zobaczył tylko pindola [ja też] i powiedział że chłopak na 99 %
    a potem czytałam, że kąt nachylenia jest bardzo ważny :wink:

--
  7.  permalink
    Teo no to najwyżej zamiast Franka będzie Frania :bigsmile:

No to dzięki Pauli chłopcy dalej górą, a i przewaga znacznie rośnie :bigsmile:

-- // //
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.