Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJun 30th 2011
     permalink
    Nie hartowałam, bo nie mogłam, żeby nie prowokować skurczów. Ale nie miałam problemów z pękającymi czy bolącymi sutkami. Pierwsze karmienie wyszło tak sobie, potem położna mi pokazała właściwą technikę przystawiania i już było ok.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: jestem dość wrażliwa na zmiany pogody, ale... zawsze objawiało się to bólem głowy.

ale "zawsze" nie byłaś w ciąży więc widocznie teraz reagujesz tak a nie inaczej :wink:
    ważne, żebyś miała coś pod ręką coby się złapać
    albo wstawaj i czekaj chwilę żeby w razie wu usiąść z powrotem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Już ten temat hartowania tu się gdzies przewinął, ale nie moge odkopać. Są dwie szkoły. jedni mówią, żeby hartowac, a drudzy własnie, żeby tego nie robić, bo tylko się je "wyniszcza" niepotrzebnie. Ja raczej nie zamierzam. Zaopatrzę się w maść i już.
    MAREZA - musze Ci powiedziec, że tekst Twojego męża apropos włosów na brodzie (że nie musi być zazdrosny, bo teraz to poza nim tylko dyrektor cyrku mógłby na Ciebie polecieć) rozpowszechniam wśród znajomych i rodziny i wszyscy sie chichramy, bo ja tez mam takie włoski.
    Aż tu wczoraj wychodze z domu a tu przed domem... najprawdziwszy CYRK się zainstalował!!!! Myślałam, że padnę ze śmiechu. Mąż stwierdził, że musi mnie przypilnowac, żebymnie dyrektor nie oblukał;)
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Trisha - takie uchwyty do mebli kupisz w każdej Castoramie, OBI czy Leroy Merlin, albo w jakimś sklepie ze śrobkami. Koneicnzie sobie przytwierdź tę szafkę.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: Aż tu wczoraj wychodze z domu a tu przed domem... najprawdziwszy CYRK się zainstalował!!!! Myślałam, że padnę ze śmiechu. Mąż stwierdził, że musi mnie przypilnowac, żebymnie dyrektor nie oblukał;)

:devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Annalena - cóż, trochę CI tego cyrku pod domem zazdroszczę :bigsmile:
    TEORKA proponowała mi ufarbować na rudo albo co :bigsmile: a nie ja poleciałam pazury sobie zrobić co by dziś na genetycznym ładnie wyglądać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza: Annalena - cóż, trochę CI tego cyrku pod domem zazdroszczę :bigsmile:

bliżej do pracy będzie miała a Ty biedna musisz szukać cyrku gdzieś w okolicy hehe :wink::wink::wink::devil:

z resztą co ja się kurna śmieje z Was jak mnie owłosiło od tej ciąży sakramencko....:confused:
    co prawda zarastam póki co na brzuchu ale kto wie czy zaraz mi broda nie urośnie i wąsy ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    TEO - ja zaobserwowałam że na brzuchu i rękach też się wzmogło owłosienie i najgorsze jest to ze to są ciemne włosy
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    a dzis dostałam linka do fajnej strony opisującej właśnie tworzenie się narządów płciowych dzieciątek (był wklejany skan przez którąś z dziewczyn tutaj) a ja podsyłam Wam stronkę http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza: ja zaobserwowałam że na brzuchu i rękach też się wzmogło owłosienie i najgorsze jest to ze to są ciemne włosy

no jakby było jasne to bym się wcale nie przejmowała :wink:
    gin mnie uspokaja, że to hormony i po ciąży znikną
    tzn włosy
    tylko tak się zastanawiam czy aby na pewno znikną ?
    bo jak ? wchłoną się ? :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ale bym sobie poszła do cyrku ... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: bo jak ? wchłoną się ?

zjaśnieją pewnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: zjaśnieją pewnie :bigsmile:

ano chyba, że tak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    TEORKA - moja kuzynka będąc w pierwszej ciąży miała koszmarnie dużo włosów na brodzie, normalnie baki, brodę - urodziła syna i wszystko wróciło do normy
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    albo wypadną :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    TEORKA: bliżej do pracy będzie miała

buahahahaaaa:)))) może im lepiej cefaukę złożę zawczasu, bo cyrk sie zawinie, włosy mi zanikną po porodzie i co wtedy?;)
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    no dobra, zaczesuje wąsy i brodę, zawijam kiecę i lecę na usg
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    daj znac po:) ale będziecie mieli wrażenie, jak zobaczycie, jak te maluchy tam rozrabiają:)
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Annalena: musze Ci powiedziec, że tekst Twojego męża apropos włosów na brodzie (że nie musi być zazdrosny, bo teraz to poza nim tylko dyrektor cyrku mógłby na Ciebie polecieć) rozpowszechniam wśród znajomych i rodziny i wszyscy sie chichramy, bo ja tez mam takie włoski.

Ja ostatnio usypiałam i tak mi się przypomniały te wąsy i bródka i się normalnie turlałam po łużku :devil:

Mareza,daj znać jak już będzie po usg :wink:
    --
  1.  permalink
    Ja nie hartowałam brodawek, nie widziałam takiej konieczności- zarówno mój lekarz prowadzący jak i położne zgodnie twierdziły, że nie ma takiej potrzeby. Owszem, kiedyś panował taki pogląd, ale teraz się od tego odeszło. Myślę, że w trzecim trymestrze, zamiast bawić się w hartowanie brodawek, lepiej poczytać sobie o technikach prawidłowego przystawiania dziecka do piersi, zdecydowanie lepsze skutki przyniesie :wink:
    Tak jak napisałam- ja brodawek nie hartowałam, w SR mieliśmy zajęcia dotyczące przystawiania malucha, dzień po porodzie przyszła do mnie konsultantka laktacyjna i pomogła dopracować technikę. Karmienie nie było bolesne, nie miałam poranionych brodawek.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Ja dokładnie tak jak cerisecerise nie hartowałam brodawek. Mi zdecydowanie pomogły informacje z SR o prawidłowym przystawianiu oraz rozpoznaniu czy dziecko prawidłowo ssie.
    Od samego początku Wojtek prawidłowo ssał.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    zdjęcia maluchów w galerii :-)
    ogólnie wszystko gra i buczy :-)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Mareza, super! Maluchy piękne, widziałam w galerii :)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    jem ciasto drożdżowe to rosną jak na drożdżach :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJul 1st 2011
     permalink
    w Lidlu będzie promocja na okłady żelowe chłodzące lub rozgrzewające, mogą przydać się przy nawale pokarmowym lub przy urazach maluchów a także przy gorączce http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_19905.htm
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dziewczyny co polecacie dobrego do smarowania cycków ? dziś nie mogłam spać i oglądałam sobie cyce , patrzę a tam ciemnoczerwone rozstępy - RATUNKU!
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeJul 1st 2011 zmieniony
     permalink
    ja byłam zadowolona z tego kremu PERFECTA MAMA. Co prawda dopiero po porodzie przy karmieniu stosowałam , ale jesli Ci piersi dokuczają, możesz i teraz. Dawał mi sporą ulgę, nie wiem jak działanie przeciwrozstępowe. Ale nie martw się - mi się zrobiły takie czerwone na piersiach - po porodzie i zniknęły potem!
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJul 1st 2011 zmieniony
     permalink
    ja stosuję oliwkę na rozstępy rosmanowska babydream, do wyboru jest tez mleczkob
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bladykot a ta oliwka "brudzi" tak samo jak zwykła ?
    --
  2.  permalink
    Ja też używałam serii Perfecta Mama w pierwszej ciąży- rozstępy mi się nie zrobiły, ale w sumie nie wiem ile w tym zasługi kremu a ile genów. Jakoś bardzo regularnie się nie smarowałam.
    Mam też oliwkę penaten dla kobiet w ciąży (w żelu)- brudzi zdecydowanie mniej niż zwykła oliwka
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja polecam mleczko z rossmanna. Butelka jak na zdjęciu, które wstawiła Bladykot. Trochę dłużej się wchłania, ale skóra jest bardzo miła w dotyku i elastyczna. Do tego całkiem ładnie pachnie.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Z rossmana jest tez świetna maść z lanoliną na popękane i podrażnione sutki:

A jak już nie będzie potrzebna, to świetnie też działa na przesuszoną skórę - usta, łokcie itp.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Ta oliwka bardzo dobrze się wchłania, tylko pod piersiami się "zbiera".
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hydrazine: na popękane i podrażnione sutki:

Mi to super pomogło w poprzedniej ciąży, kiedy mi się przesuszyły brodawki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ja Ci Marezka u mnie pisałam pod wykresem, że FISSAN jest bardzo dobry.
    Ja jego używam i pomimo, że 14 kg na plusie [czyli sporo] to póki co ani śladu rozstępu.
    Aczkolwiek tak jak tu kiedyś pisałyśmy - jeśli mają Ci się rozstępy zrobić to prawdopodobnie i tak tego nie unikniesz...
    wiadomo lepiej smarować, żeby sobie potem nic do zarzucenia nie mieć ale to chyba też kwestia genów :wink:

a w ogóle to mnie nasze Dziecko wczoraj zaskoczyło :smile:
    bo do tej pory jego ruchy wyglądały tak, że kopnął mnie maks. 5 razy po czym szedł grzecznie spać na parę godzin, budził się , kopnął maks. 3 razy i szedł spać :wink:
    a wczoraj w nocy kopał mnie NON STOP od godziny 24 do 1 w nocy :smile:

nic nie pomagało :bigsmile:
    ani przewracanie się z boku na bok, ani głaskanie, ani ręka mojego męża
    nic :smile:
    ani nawet jak chodziłam po mieszkaniu :wink:
    normalnie serię mi zapodał jak z karabinu maszynowego więc nie było wyjścia leżałam i czekałam aż przestanie hehehe bo kurcze zasnąć się nie dało :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja dzisiaj rano zaliczyłam bieg do łazienki :confused:
    Fasolka po bretońsku wylądowała w wc :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Talinka: Fasolka po bretońsku wylądowała w wc

jadlas fasolke na sniadanie? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Noooo, głupota wiem :devil:
    Mama też mi to powiedziała :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ja dzisiaj na sniadanie jadlam pizze.. wiec wiesz, nie powinnam sie za bardzo wymadrzac :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Fasolka po bretońsku wylądowała w wc :bigsmile:

a którą stroną wyleciała ? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ustami :bigsmile:
    nie zdążyła się strawić i leciałam :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    o mamo :confused::confused::confused::confused::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :rolling:
    --
  3.  permalink
    Witam dziewczynki po długiej nieobecności :bigsmile:
    Urlop wyśmienity! Jedynym minusem wyjazdu były tylko płatne toalety!! Na których zbankrutowałam! Nie wiem czy to tylko na pomorzu tak, ale płaciłam za kibelek wszędzie, przy plaży, przy muzeum, w centrum.. a wiadomo parcie na pęcherz nie małe mam teraz..
    Poza tym brzusio urósł, waga tez poszła w górę teraz mam 4,5kg na plusie.. wieczorem załączę zdjęcie co by się trochę pochwalić :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Ja tez w ogole nie hartowalam sutkow, ale przez jakis czas karmienia mialam do krwi popekane sutki, dopiero jak kupilam z polecenia czysta LANOLINE MEDELA to juz po pierwszym uzyciu byla roznica a na drugi dzien wszystk osie goilo. I nie trzeba splukiwac, trzeba bylo tylko krople swojego mleka na sutku rozetrzec a potem cienka warstwa lanoliny posmarowac. Genialne!!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: Jedynym minusem wyjazdu były tylko płatne toalety!!

Noo!! I wszędzie 2zł. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hej :wink: Melduje sie po przeprowadzce! w koncu rozpakowalam wszystkie graty i mam czas nadrobic forum:smile: Jak zwykle musialam sie przeforsowac we wtorek i brzuch bolal tak, ze prawie cala srode spedzilam w lozku:confused: Ale odpoczelam i wszystko w porzadku:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 2nd 2011
     permalink
    ej dziewczyny wczoraj szoku doznałam lekkiego

bo byliśmy wieczorem na piwie [tzn ja wiadomo na czym :tongue:] i była też dziewczyna w ciąży

ZERO brzucha
    kurna nic, zero, null
    płaska jak deska
    dziewczyna normalna ani nie jakaś chuda ani nie gruba
    normalnej budowy ot jak 80 % dziewczyn

i się jej pytam który tydzień itd a ona do mnie, że 18-sty !!!

godzinę siedziałam z otwartą paszczą bo na prawdę różne brzuchy widziałam, wiem że każdej rośnie inaczej ale ona w 18-stym tygodniu nie miała ani zalążka ciążowego brzucha...
    no kurna nic
    masakra :smile::smile::smile:

oczywiście dziecko rozwija się super, waży już ponad 0,2 kg i jest chłopcem hehe :devil:

cały wieczór siedziałam i myślałam gdzie jej się ta macica rozrasta skoro nic nie widać po niej
    no szok, mówię Wam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ja w zeszlym roku spotkalam na plazy dawno nie widziana kumpelke... po 5 minutach opowiadania co i jak mowi do mnie: "aga, spodziewam sie dziecka!"
    a ja na to: "ooooo! to super! ktory to miesiac?"
    "szosty!"
    nic, ABSOLUTNIE nic nie bylo widac... moze biust miala troche wiekszy. naprawde, gdyby nic nie powiedziala to bym sie nie zorientowala.
    urodzila zdrowa coreczke :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :tooth:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.