Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 4th 2011
     permalink
    :rolling: no jakiegos speeda mam dzisiaj :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trisha: no jakiegos speeda mam dzisiaj :tooth:

no raczej :wink::wink::wink::wink:

i niech moim jedynym argumentem będzie zdanie :

"dlatego uważam, że do tego programu wybrano jakieś skrajne przypadki głupoty a nie "normalne", w miarę myślące kobiety bo takie prędzej czy później o tej ciąży się dowiadują - nie ważne w 4, 5, 6 miesiącu (jeśli występuje krwawienie mogące być brane za okres) ale się dowiadują a nie trafiając na porodówkę dopiero......"

innego argumentu nie posiadam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Teorka, a przeczytałaś ten artykuł?
    Tam jest napisane, że to jest jak choroba, taka ciąża zaprzeczona. Normalnie się nie zdarza, ale są kobiety, którym może się przytrafić.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    przeczytałam dopiero teraz...
    i dalej mnie on do końca nie przekonał, wiesz dlaczego ?

bo cały czas czytam w nim:

"przyszła mama, mimo obecności w jej ciele rozwijającego się płodu, nie ma świadomości zachodzących w jej organizmie procesów. Nie doznaje typowych dla ciąży symptomów, takich jak mdłości czy wymioty, nie odczuwa nadmiernego przyrostu wagi, nie obserwuje nawet zaokrąglającego się brzucha"

ale znowu ani słowa o MIESIĄCZCE LUB JEJ BRAKU......
    a dla mnie to kluczowy punkt tego całego zjawiska....

bo nawet jakbym ja cierpiała na syndrom zaprzeczenia ciąży i nie dostała okresu przez 4, 5, 6 mscy to myślę, że mimo wszystko udałabym się do lekarza...
    chyba, że ta choroba działa również tak, że kobieta do lekarza nie idzie
    żadnej wzmianki o tym nie ma, więc dlatego dalej nie dowierzam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hej wszystkim! :bigsmile: Ale dyskusja się wywiązała na temat tych ciąż:wink:
    Sabakuma GRATULACJE! Ja za 9 dni lecę na urlop do Polski i już się nie mogę doczekać!:devil Zaraz po przylocie mam usg i jestem ciekawa czy już bedzie mozna okreslić płeć dziecka. Mam nadzieje, że lekarz podejmie się oceny płci :wink: Niestety tu w UK nie skupiają się na badaniu płci i jak im się uda to powiedzą, ale jeśli np. dziecko się odwróci to dupa blada - nie zrobią kolejnego usg i trzeba żyć w nieświadomości:sad:
    A tak w ogóle to brzuch stanął mi w miejscu i nic a nic nie rośnie... Może na urlopie ponownie wystrzeli:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Zawsze mozesz napisac do Onetu i Discovery, ze bezczelnie scieme szerza :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trisha: Zawsze mozesz napisac do Onetu i Discovery, ze bezczelnie scieme szerza :wink:

to, że ja uważam to za ściemę nie uprawnia mnie to rzucania takich oskarżeń :wink:
    bo to jest moje zdanie i tylko moje i nikt nie musi się z nim zgadzać, go popierać ani podejmować kroków, które pomogły by mi to zdanie zmienić :bigsmile:

Właśnie SABAKUMA zapomniałam pogratulować :wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jak u mnie nie będzie córeczki to się chyba załamię :tooth:

Same chłopaki noooo :rolling::cry:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ja tez stawiam na dziewczynke (u mnie)... tak dla rownowagi :wink:
    --
  1.  permalink
    No to ja Wam zycze tych dziewczynek. Sa świetne :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Po przeczytaniu wypowiedzi Twojej Hani też tak uważam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ja też Wam tych dziewczynek życzę :wink:
    w końcu same chłopaki jak będą to może być nudno :devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    TAlinka a Ty kiedy idziesz na kolejne USG ? :wink:
    bo u Ciebie już można było by kuknąć co się tam kryje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Bohaterki tego programu stosowały anty? Jest o tym mowa?
    Samoobserwatorkami, którym taki numer nie może się przytrafić, wcale nie są maniaczki.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Równo za 2 tygodnie. Może już się coś dowiem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Równo za 2 tygodnie. Może już się coś dowiem :wink:

no w 17 t.c to już na pewno :wink:
    chyba, że Małe odmówi współpracy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 4th 2011 zmieniony
     permalink
    Hi hi - no :wink:
    A z 3D/4D jednak rezygnuję.. szkoda mi kasy :cool:

A na połówkowe biorę R. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    a mnie to 3d jakoś nie kręci. Jeśli lekarz nam przełączy na 3d to spoko, ale nie będziemy na pewno brali płyty czy coś, jakoś nie czuję potrzeby.
    Za to nie mogę się juz doczekać przyszłego poniedziałku (usg połówkowe), bo już na pewno będzie dobrze widać płeć:)
    z tematu ruchów dziecka: czy od początku czułyście je często? b ja od 3 dni czuję dosłownie tylko kilka na cały dzień takich delikatnych nowych dla mnie doznań typu "puk puk" od środka albo pływanie rybki. Nie zaznaczam sobie jeszcze, że to ruchy, żeby nabrać pewności,że to nie co innego. Ale czuję to tam, gdzie jest macica i blisko brzucha, a nie głęboko, gdzie są jelita. Może to więc to?
    No to jak, od razu dzieciaczki waliły Wam cały dzień czy też tak niemrawo?;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No mnie by kręciło, ale moja ginka tego nie ma, a wydać 200-300 zł to jednak za dużo na teraz dla nas. Trochę nam się plany zmieniły, stąd muszę się dopasować :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Annalena, ja na początku czułam takie delikatne łaskotania albo to było podobne uczucie do pękających bąbelków i to nawet nie codziennie, tak że luz :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    dzięki:) no to może sobie tak nieśmiało wpiszę:) nie spinam się a ni nic, tylko tak z ciekawości dociekam. jak wiecie, na poczatku nie można się tego doczekać:)
  2.  permalink
    Annalena nic się nie martw, na poczatku rychów jest niewiele, albo raczej malo ich czujesz, bo dziecina jeszcze mała i nie ma siły kopnac :wink: po drugie w trakcie codzienniego chodzenia itp tym bardziej na tym sie nie skupiasz.. u mnie na poczatku bylo własnie tak jak mówisz, po klika ruchów na dzień, dopiero jak Franio urósł to zaczęły się szalenstwa :bigsmile:

A w ogóle musze sie pochwalić że zamówiłam wczoraj mebelki do pokoiku Frania! JUPI!!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: No to jak, od razu dzieciaczki waliły Wam cały dzień czy też tak niemrawo?;)

ja poczułam pierwszy raz w 17t4d
    potem 2 dni cisza totalna
    potem znowu delikatne muśnięcia przez dzień, dwa [ale tylko raz, dwa razy przez parenaście sekund]
    potem 4 dni ZUPEŁNIE NIC [tu zaczełąm lekko panikować]
    a dalej to już nie pamietam :wink:

natomiast na pewno nie było to na początku ani codziennie ani regularnie :bigsmile:

dopiero od tygodnia, dwóch czuje go kilka razy dziennie i często o tych samych porach [najbardziej lubi mnie "atakować" między 24 a 1 w nocy :devil: ]

my się skusiliśmy na 4D i że tak powiem nic z tego nie wyszło bo Maluch ni cholery współpracować nie chciał
    a kasa poszła....
    całe szczęście, że mój gin spoko i na nast. wizycie mam się przypomnieć i nam za free to 4 D jeszcze raz zrobi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    no ja się tu już naczytałam, co zrobić, żeby małe poczuć. ale byłam ciekawa, jak Wy to czułyście.
    ewidentnie moje się budzi, jak się kładę na lewym boku i odpoczywam, jak przestaję się ruszać, więc dlatego obczaiłam te ruchy:)
    Co do 3/4d (nie wiem, jaka jest róznica), to chętnie buźkę na monitorze zobaczę, nie powiem;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nowocześniejsze aparaty USG umożliwiają trójwymiarową rekonstrukcję obrazu płodu i wnętrza macicy, nawet w czasie rzeczywistym, uwidaczniającą ruchy płodu. Dzięki badaniu trójwymiarowemu 3D możliwe jest nie tylko uzyskanie pięknego obrazu dziecka zrozumiałego dla obserwującej badanie kobiety ciężarnej, ale również uzyskanie przekrojów anatomicznych niedostępnych w badaniu dwuwymiarowym, ułatwiających rozpoznanie wad wrodzonych.

Tak zwane obrazowanie 4D to obrazowanie trójwymiarowe w czasie rzeczywistym, umożliwiające obserwację ruchów płodu, pracy serca, dostarczające wielu informacji niedostępnych w badaniach tradycyjnych, dostępne na najnowocześniejszych aparatach. Dzięki temu badaniu łatwiejsze jest uwidocznienie pewnych cech płodu, które mogą świadczyć o różnych chorobach, między innymi genetycznych.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    No mój ginekolog w Polsce też niestety nie ma 3d... Ale co tam! Wiem, ze jest bardzo dobry w usg wiec wszystko mi wyjasni i może da posłuchać bicia serducha dzidzi. Bo na ostatnim usg jak zapytałam o bicie serca pani z rozbrajajaca szczeroscia powiedziała "przeciez widac na ekranie jak serce bije, nie musimy go sluchac, nie ma potrzeby":bigsmile: Dodam, ze kierowala sie tylko ogolnym obrazem dziecka na usg... Czy wasi lekarze sprawdzaja co wizyte bicie serca?
    --
  3.  permalink
    U mnnie co wizyte, nawet jak nie mam USG, to pan doktor ma taki aparacik, i na chwilke słuchamy czy wszytsko jest w porzadku..
    I raz jeszcze, ehh ta słuzba zdrowia w Anglii..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    U mnie też co wizytę. Nawet ostatnio jak przyszłam tylko z wynikami to włączył USG ale tylko po to, żeby zobaczyć jakie jest tętno i w jakiej mała jest pozycji, nic więcej, minutę to trwało.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Saba gratuluję synka :)))

Co do braku brzucha w ciąży - u mojej mamy nic nie było widać do 7 miesiąca, kiedy to była z tatą nad morzem w Bułgarii i kąpiąc się w stroju 2 częściowym nikt się nie zorientował. Byli ze znajomymi. Moja mama się nie chwaliła ciążą, bo starali się o nią 10 lat i bała się do końca. I jak urodziła siostrę w grudniu to wszyscy znajomi w szoku, że przecież latem byli razem na wakacjach i w ciąży nie była :wink:

A co do niezorientowania się, że się jest w ciąży do powiedzmy 5-6 miesiąca i dalej to nie wierzę w to, nie wiem, jak to możliwe. Nie mieści mi się to w głowie, czytałam całą dyskusję ale jednak, mimo to....

A ja mam pytanie z innej beczki - pytanie o śluz... Macie czasem taki śluz galaretowaty, w sporych kawałkach, wielkości powiedzmy paznokcia u małego palca? Bo ja od wczoraj taki mam, kolor biało-przejrzysty, i takie spore kawałeczki właśnie... Mam schizę, czy to nie czop, pewnie to głupie ale taka myśl mi przeszła. Czy czop jest bardziej twardy? Wiem, że czasem jest z domieszką krwi, u mnie tego nie ma, i można te kawałeczki łatwo zgnieść między palcami, luźne są w sumie tylko takie w kawałkach...Pomocy... Bo nie wiem, czy do lekarza z tym iść czy to nic takiego. Objawów innych brak, dzień przedtem zwiększyłam dawkę luteiny i zaczęłam brać Asparginian extra, nie wiem, czy to może mieć jakiś wpływ...
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: ewidentnie moje się budzi, jak się kładę na lewym boku i odpoczywam

moje tak samo ! :wink::wink::wink::wink::wink:
    tzn na początku tak było
    bo teraz nieważne czy leżę na lewym czy prawym
    Mały się po prostu przemieszcza i raz kopie tu a jak się przewrócę to on ze mną i kopie w drugi bok :smile:

carottka: Czy wasi lekarze sprawdzaja co wizyte bicie serca?

mój za każdym razem
    i zawsze dokładnie sprawdza z jaką częstotliwością oraz jakie są przepływy krwi w serduszku [na ekranie USG widać kolory niebieski i czerwony w okolicy serduszka]

Annalena: Co do 3/4d (nie wiem, jaka jest róznica), to chętnie buźkę na monitorze zobaczę, nie powiem;)

no my niestety nie zobaczyliśmy :wink:
    bo Maluch całe badanie odwrócony był buzią do mojego kręgosłupa i nawet najlepszy sprzęt nie jest w stanie z takiego położenia wyciągnąć obrazu buźki
    niestety :smile:

poza tym powiem Wam, ze wiele tutaj buziek z 4 D widziałam natomiast po porodzie Maluszki wg mnie wyglądały i tak zupełnie inaczej hehee :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Ehhhh czyli jednak dobrze, ze pojde na to usg w Polsce to moze sie uspokoje... Moze doktor wszystko mi wyjasni i opowie. Bo na usg tylko mierza (nawet nie mowia czy wielkosc dziecka jest ok, czy nie). I jeszcze jedno pytanie - prosze nie myslcie ze jakas glupia jestem ale to moja pierwsza ciaza i nie wiem jak wygladaja badania w Polsce. Czy lekarz sprawdzal i ogladal wam szyjke macicy? Bo ja nie mialam zadnego badania ginekologicznego i z tego co wiem chyba miec nie bede:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    zabkaa25: A ja mam pytanie z innej beczki - pytanie o śluz... Macie czasem taki śluz galaretowaty, w sporych kawałkach, wielkości powiedzmy paznokcia u małego palca?

ja mam co parę dni taki :wink:
    i nie dość, że żółty i przejrzysty to jeszcze wielkościowo taki glut potrafi mnie czasem przerazić :wink:
    bo zdarzają mi się takie jak pół PALCA a nie jak paznokieć :wink::wink::wink::wink::devil:

pytałam gina, mówił że to nie czop tylko po prostu taki rodzaj śluzu
    u mnie się do zdarza jednego dnia, potem przez 2, 3 dni znowu biały gęsty a potem znowu takie gluty
    i tak w kółko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    carottka: I jeszcze jedno pytanie - prosze nie myslcie ze jakas glupia jestem ale to moja pierwsza ciaza i nie wiem jak wygladaja badania w Polsce. Czy lekarz sprawdzal i ogladal wam szyjke macicy? Bo ja nie mialam zadnego badania ginekologicznego i z tego co wiem chyba miec nie bede

zależy od lekarza
    mój sprawdza szyjkę na każdej wizycie
    najpierw mierzy jakoś na USG a potem idziemy na fotel i tam sprawdza palcami

ale nawet w PL są lekarze, którzy tego nie robią

zawsze możesz poprosić :wink:
    --
  4.  permalink
    ja mam zdjęcie buziaka hani z 36 lub 37 tygodnia. Po urodzeniu wyglądała identycznie- taki mały, gruby niedźwiadek z zadartym noskiem :)
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Mój gin sadzał mnie na fotel co drugą wizytę. Pewnie dlatego,że nie zgłaszałam mu żadnych dolegliwości. Co do szyjki to tylko raz zmierzył ją na USG a tak poza tym to sprawdzał czy jest sformowana. Na szczęście miałam oszczędzone badanie palcami bo do przyjemnych ono nie należy... Ale to tak jak pisała Teorka- wszystko zależy od lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jaheira: Na szczęście miałam oszczędzone badanie palcami bo do przyjemnych ono nie należy...

mój gin jest tak delikatny, że nawet jak palcami bada to dla mnie to sama przyjemność hehe :devil::devil::devil::devil:

aga1976: ja mam zdjęcie buziaka hani z 36 lub 37 tygodnia. Po urodzeniu wyglądała identycznie- taki mały, gruby niedźwiadek z zadartym noskiem :)

a to widzisz takiej fotki nie widziałam :wink:
    najczęściej na tych zdjęciach wychodzą jakieś takie grube usteczka [jak u Andżeliny Dżoli :devil:] albo jakieś noski duże a po porodzie się okazuje, że i usteczka "normalne" i noski też :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Mój lekarz bada mi szyjkę na każdej wizycie, ale nie wiem na ile to jest spowodowane tym, że od 4 m-ca skarżyłam się na bóle brzucha, a na ile i tak by mnie badał, nawet jakbym na nic nie narzekała.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Teorka, wielkie dzięki za odpowiedź :) Uspokoiłaś mnie, pewnie to nic takiego :) A faktycznie z tego co piszesz, to moje gluty przy Twoich to maleństwa:wink:

Carottka
    , mój lekarza bada szyjkę co wizytę na fotelu i na usg, ale ja też jestem w trochę innej sytuacji, wada macicy plus silne bóle zgłaszane co wizytę... Jak Cię coś niepokoi to pytaj i poproś o zbadanie :)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dziewczyny, te, co czują już wyraźne i regularne ruchy - sprawdzałyście jak Wasze dzieci reagują w brzuchach na muzykę i czy w ogóle?
    Moja córcia przed 28tc nie bardzo reagowała, na hałasy też nie (nawet mecz ręcznej zniosła bez ruchu, z mamą na trybunach oczywiście, co by nie było wątpliwości ;) ale teraz bardzo ożywia się np. przy Vivaldim, normalnie cały brzuch chodzi i wybula się dosłownie wszędzie na przemian, tylko ciekawa jestem czy to oznacza zadowolenie, czy wręcz przeciwnie? Jak jest u Was?
    --
  5.  permalink
    U mnie tez na Vivaldiego Franio reaguje, co prawda na razie nie śmiało ale zawsze cos kopnie :bigsmile:
    W ogóle przy muzyce się ozywia, tylko nie wiem czy to wpływ muzyki, czy akurat wtedy zachiewa mu się wiercic :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mój mąż [wielki fan zespołu Prodigy od x lat] zakupił ostatnio ich najnowszy album z koncertem na DVD live i puszcza mi go średnio co 2 dzień na kinie domowym.........
    każe siadać na kanapie bo Franio musi od małego poznawać co to znaczy prawdziwa muzyka :confused::devil:

wytrzymuję ok 15 sekund po czym wstaję i wychodzę ku wielkiej rozpaczy mojego męża także tegoooooo :wink::wink::wink::wink:

natomiast zauważam, że jak jest cisza i spokój to moje dziecko się wtedy ożywia
    jak jest natomiast głośno, muzyka, knajpa, koncert itp to jest spokojne jak aniołek
    ale nie wiem czy to przypadek czy co.....
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    ale nie wiem czy to przypadek czy co.....

No właśnie, ciężko to ocenić.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: mój mąż [wielki fan zespołu Prodigy od x lat] zakupił ostatnio ich najnowszy album z koncertem na DVD live i puszcza mi go średnio co 2 dzień na kinie domowym.........

hahahaha mój R. też ich uwielbia.... ja trawię jedynie 2 czy 3 piosenki - w tym Voodoo People :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: ja trawię jedynie 2 czy 3 piosenki - w tym Voodoo People :devil:

ja nie trawię ani połowy żadnej piosenki
    nie ma bata :devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil:

ale ostatnio mąż tego słucha podczas sprzątania mieszkania [ co sobotę odkurza i ściera kurzę bo ja cały tydzień to robię :wink: ] a ja wtedy idę na zakupy albo spacer i że tak powiem wilk syty i owca cała :wink::wink::wink::wink:

kate1: No właśnie, ciężko to ocenić.

no dokładnie :wink:
    nawet nie wiem czy to się da ocenić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Teo, nie lubisz The Prodigy:devil: ???
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Byłam dzisiaj w Smyku, jest tyle pięknych przecenionych ciuszków. Jakbym była pewna płci dzidzi to chyba bym już coś kupiła, a tak nic w kolorach neutralnych nie było tylko albo róż albo niebieski.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Włączyłam ten kawałek Prodigy, który wkleiła Talinka i moje dziecię nie zareagowało kompletnie, ale jak zaraz po tym poleciała Wiosna Vivaldiego to od razu zaczął się ruch :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jaheira: Teo, nie lubisz The Prodigy:devil: ???

uwielbiam ! :tongue::tongue::tongue::tongue::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Włączyłam ten kawałek Prodigy, który wkleiła Talinka i moje dziecię nie zareagowało kompletnie, ale jak zaraz po tym poleciała Wiosna Vivaldiego to od razu zaczął się ruch :)

no to może u Ciebie to nie przypadek.... :wink:

ponoć Maluszki najbardziej muzykę klasyczną lubią więc tego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    No właśnie mam nadzieję, że takie mega buszowanie po brzuchu to oznaka radości, bo co jak ona się wtedy denerwuje i tak to okazuje, a ja myślę, że to z radości i ją tym "katuję"? ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.