Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 4th 2011
     permalink
    Możesz jeszcze spróbować jabłko ze skórką, mnie często pomaga.
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeJul 5th 2011
     permalink
    Oj pytanie: Czy już urodziłam powtarzało się bardzo często (od ok 36 tygodnia). Po terminie z Hanią wylączyłam telefony i starałam się już nie spotykać z nikim bo dostawałam gorączki jak to słyszłam.
    Na szczęscie Basia wstrzeliła się dokładnie w termin i tych pytań było znacznie mniej. Strasznie to stresujące.
    --
  1.  permalink
    A mnie jak ktoś pytał kiedy rodzę, to odpowiadałam, że nie wiem- zależy kiedy młoda się zdecyduje :wink:
    --
  2.  permalink
    Mam pytanie do dziewczyny które sa juz w starszej ciązy, albo raz ją juz przechodziły, czy to normlane żeby na tym etapei co mój 28tc, były jeszcze (albo już) ból takie same jak prze miesiączką?! :sad: Ostatnio prawie codziennie tak mam, biore tabsy rozkkurczowe, i czasmi pomaga i czasmi nie...
    Idę w czwartek do lekarza to sie spytam o co chodzi, no ale może ktoraś miała podobnie albo wie cos na ten temat..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    cerisecerise: czy to normlane żeby na tym etapei co mój 28tc, były jeszcze (albo już) ból takie same jak prze miesiączką?!

Też mam takie bóle, ostatnio nawet codziennie.Czasami są tak bolesne,że muszę się położyć. Tyle,że u mnie dopiero 12tc .
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Trisha: mnie te pytania nie draznily az tak jak zlota rada "wyspij sie na zapas"

To jest też moja ulubiona rada, gdyby tak się tylko dało to może bym miała parę godzina w zapasie :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A mnie tam (na razie) ani "dobre rady" ani pytania nie denerwują :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    nightingale_84: czy to normlane żeby na tym etapei co mój 28tc, były jeszcze (albo już) ból takie same jak prze miesiączką?!

Ja tak miałam na początku 33tc. Na tym etapie ciąży mogą to być skurcze Braxton Hicksa. One nie są niczym złym pod warunkiem, że za tym nie idzie skracanie się szyjki. Jak będziesz we czwartek u lekarza to poproś, żeby sprawdził, ale sam zrobi to na pewno i tak.
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Mnie też nie drażnią a wśród moich znajomych panuje rada dla mnie " Zwolnij, już Cię nic nie goni "
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Teo, jak tam - zgaga minęła?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Znam, mnie ratuje jak już jest mega pożar w przełyku, ale to niestety wymaga wizyty w aptece. Polecam Gaviscon.
    http://www.gaviscon.pl/pregnancy/index.php

ale to bez recepty tak ? :wink:
    muszę kupić i spróbować bo się wykończę.... :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Teo, jak tam - zgaga minęła?

po nocy tak ale wczoraj mnie dopiero ok 12 złapała więc tego.....
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Tak, tak, bez recepty.
    --
  3.  permalink
    Kate1 no własnie tego skracania szyjki się obawiam, no a tu nawet nie mam jak odpoczac bo do pracy trzeba chodzic , ehh..
    No nic poczekam do czwartku i zoabczymy co na to lekarz.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Tak, tak, bez recepty.

to dobrze...
    jak coś polecę do apteki :wink:

a jutro idę na ten test obciążenia glukozą...
    zabieram męża bo dwie godziny siedzenia to dla mnie awykonalne w pojedynkę :bigsmile:

myślicie, że jest sens oddać krew także na podst. morfologię i sprawdzić, czy po 3 tygodniach zażywania żelaza się wyniki krwi poprawiły ?
    czy to jeszcze za krótki okres żeby była poprawa ?
    bo może się okazać, że to żelazo na mnie "nie działa" i może trzeba będzie zmienić na przykład...

co sądzicie ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: czy to normlane żeby na tym etapei co mój 28tc, były jeszcze (albo już) ból takie same jak prze miesiączką?! :sad:

ja czasami też takie miewam
    mówiłam ginowi, sprawdził szyjkę i dał na wszelki wypadek Luteinę dopochwowo
    brałam codziennie na noc 4 tabletki przez tydzień bo tak mi zalecił
    potem minęło ale to było jakieś 2, 3 tygodnie temu i wczoraj chyba znowu poczułam.....
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    nightingale_84: No nic poczekam do czwartku i zoabczymy co na to lekarz.

Myślę, że przez te 2 dni do czwartku spokojnie możesz przeczekać, ale fakt, że odpoczynek by się przydał. Mnie na te skurcze lekarz zalecił Nospę i Asmag (3 x 1 tabletce dziennie) - pomogło.
    --
  4.  permalink
    Teo co do testu na glukoze, to wczoraj polozna na SR powiedziała, że dobrze tez unikac słodkiego dzień przed testem, a juz zwalszcza wieczorem, żeby zadnych batoników nie wcinać, bo to może dac potem fałszywy wynik. Taka rada, dla mnie juz na nia za óxno bo juz po teście :wink:
    Ja tam mysle, że mozesz sobie zrobic to żelazo.. juz cos powinno działać.. to w końcu witaminki więc powinnien ich poziom dosyc szybko rosnac..

No wiesz własnie, jakby to było raz na jakiś czas to spoko, ale ja te bóle miewam codziennie.. no ale to tylko lekarz może sprwdzić co tam sie w środku dzieje..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    TEORKA: myślicie, że jest sens oddać krew także na podst. morfologię i sprawdzić, czy po 3 tygodniach zażywania żelaza się wyniki krwi poprawiły ?

Ja bym tak zrobiła. U mnie morfologia kosztuje 6 zł, więc to nie wydatek a jak już będziesz na miejscu to można załatwić i glukozę i to. Niestety nie wiem czy 3 tyg. to wystarczy, żeby wynik był wiarygodny, ale 3 tyg. to nie jakoś bardzo mało więc jakby była poprawa to choć trochę powinno być to widoczne w wynikach.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: kate1: Tak, tak, bez recepty.to dobrze...jak coś polecę do apteki

Możesz jeszcze spróbować Rennie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Teo co do testu na glukoze, to wczoraj polozna na SR powiedziała, że dobrze tez unikac słodkiego dzień przed testem, a juz zwalszcza wieczorem, żeby zadnych batoników nie wcinać, bo to może dac potem fałszywy wynik. Taka rada, dla mnie juz na nia za óxno bo juz po teście :wink:

wiem, wiem wyczytałam na necie :wink:
    dlatego dzisiaj zero słodkiego a ostatni posiłek o 20 wieczorem bo wyczytałam też żeby 12 godzin przed badaniem nie jeść
    ale dzięki za rady :wink:

nightingale_84: No wiesz własnie, jakby to było raz na jakiś czas to spoko, ale ja te bóle miewam codziennie.. no ale to tylko lekarz może sprwdzić co tam sie w środku dzieje..

no ja wtedy też miałam codziennie
    i to były dni, że mnie np 10 razy taki ból łapał
    ale po Luteinie przeszło więc może Ty też coś dostaniesz :wink:

kate1: Ja bym tak zrobiła. U mnie morfologia kosztuje 6 zł, więc to nie wydatek a jak już będziesz na miejscu to można załatwić i glukozę i to. Niestety nie wiem czy 3 tyg. to wystarczy, żeby wynik był wiarygodny, ale 3 tyg. to nie jakoś bardzo mało więc jakby była poprawa to choć trochę powinno być to widoczne w wynikach.

no ok to zrobię
    tak właśnie sobie pomyślałam a i tak mnie kłuć będą to za jednym zamachem miałabym z głowy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka:
    Możesz jeszcze spróbować Rennie :wink:

Rennie na mnie juz nie działa
    ani miętowe ani owocowe również...
    :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to wtedy ten Gaviscon :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Co polecacie na rozstępy? Mi jeden koszmar wyskoczył nowy i oliwka nie daje rady... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: Co polecacie na rozstępy?

Ja na razie traktuję dwa nowe Fissanem ale póki co rezultatów nie widzę :(
    --
  5.  permalink
    Talka, no jak juz rozstepy wyskocza to walki z nimi jest niestety cięzka i bezowocna...
    Tez kiedyś ztosowałam Fissana ale to x lat temu i nic nie dało..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 5th 2011 zmieniony
     permalink
    No to wtedy nie kupuję nic nowego, a będę się dalej traktowac oliwką :cool:
    Tylko z tego co wiem - nowe rozstępy, jeszcze różowe - można zwalczyć. Dopiero jak wyblakną to nie ma szans.
    --
  6.  permalink
    Ja miałam perfecta mama, wydaje mi się, że on miał nie tylko zapobiegać, ale i redukować istniejący rozstępy. Jak są świeże, tzn dopóki nie zbladną, można jeszcze coś z nimi zrobić - przynajmniej tak głosi teoria.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    cerisecerise: Jak są świeże, tzn dopóki nie zbladną, można jeszcze coś z nimi zrobić - przynajmniej tak głosi teoria.

No właśnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Talka, dobrze Ci napisałam- znalazłam jeszcze opakowanie perfecty mama z poprzedniej ciąży: napisane jest, że również redukuje (spłyca, rozjaśnia) już istniejące.
    A pamiętam, że nie był jakiś masakrycznie drogi, więc może spróbuj?
    W tej ciąży dostałam do testowania balsam Gerbera- świetny jest, ale ma działanie tylko zapobiegające.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O! No to wtedy wypróbuję. Mam chyba nawet saszetkę z gazety :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: Talka, dobrze Ci napisałam- znalazłam jeszcze opakowanie perfecty mama z poprzedniej ciąży: napisane jest, że również redukuje (spłyca, rozjaśnia) już istniejące.
    A pamiętam, że nie był jakiś masakrycznie drogi, więc może spróbuj?

dokładnie tak :wink:
    ja też go mam i właśnie przeczytałam z tyłu co jest napisane

a dodatkowo super się rozprowadza i wchłania [w przeciwieństwie do Fissanu] więc ja smaruje raz tym a raz tym :wink:
    --
  7.  permalink
    Perfecta Mama, jest extra! :bigsmile:
    Tez stosuje, super sie wchlania, ładnie pachnie i rzeczywiscie widać że skóra jest ładnie anwilzona, i co wazne krem drogi nie jest, a starcza na długo.
    Wiec Talinka, mozesz sobie sprawic taki :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: ładnie pachnie

nooo porównując do Fissanu to wręcz przepięknie bo tamten wali jak nie wiem co :bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Ot co!
    I jeszcze był taki tłusty cholernie, ze 15min czekałam az sie wsiąknie co by nic nie pobrudzić..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja też używałam w czasie dojrzewania. I też bardzo polecam
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hihihi a co dopiero oliwka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: hihihi a co dopiero oliwka :bigsmile:

uwierz mi, że Fissan wchłania się sto razy gorzej :wink::wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A znacie taki patent na używanie oliwki, że smaruje się nią mokre ciało bezpośrednio po kąpieli i potem dopiero się wyciera? Nie ma wtedy tej tłustej warstwy na skórze, a jest ona dobrze nawilżona.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Melodie: A znacie taki patent na używanie oliwki, że smaruje się nią mokre ciało bezpośrednio po kąpieli i potem dopiero się wyciera? Nie ma wtedy tej tłustej warstwy na skórze, a jest ona dobrze nawilżona.

ja tak bardzo często robiłam :wink:
    tylko wtedy ręcznik cały tłusty był :bigsmile:
    więc zmieniłam sposób i po wytarciu smarowałam się oliwką i ubierałam dopiero za 10 - 15 minut jak się wchłonęła
    :wink:
    --
  9.  permalink
    Tez znam ten sposb, tyle ze ja go zmodyfikowalam nieco.
    Tak tylko leciutko się po kapieli oklepywalam, zebym cala nie ociekała woda, ale tez żeby nie wysuszyć się do reszty, i wtedy smarowalam się oliwka i czekalam az wyschnie. W ogóle do kapieli tez lałam olwikę, dzieki temu skóra była naprawde mega nawilzona.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    No ręcznik się tłuści trochę, ale ubranie nie :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: W ogóle do kapieli tez lałam olwikę, dzieki temu skóra była naprawde mega nawilzona.

ja kiedy jeszcze miałam wannę [bo teraz tylko prysznic :cry::cry::cry::cry::cry::cry:] wlewałam do kąpieli 1 nakrętke OILATUM dla dzieci
    i potem już niczym nie musiałam się smarować taką miałam cudną i nawilżoną skórę :wink:
    ale niestety teraz to sobie mogę wlewać...
    do gardła chyba :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hihihihi
    znalazłam tą próbkę perfecta mama i poszłam pod prysznic (i tak musiałam umyć włosy) no i sobie później wtarłam....rzaczywiście super krem!! pachnie mmmm bardzo fajnie i łatwo się wchłania :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Też polecam Perfektę Mama :)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja z tej serii polecam żel do higieny intymnej - nadaje się i na okres ciąży, i na połóg - i krem do twarzy.
    Ten krem spasował mi w ciąży jak naprawdę mało który "zwykły" przed ciążą, ale to akurat jest sprawa bardzo indywidualna.
    http://www.dax.com.pl/s/katalog/produkt/381
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Żelu używam Lactacyd i nie zamierzam go zmieniać :bigsmile:
    Kremu do twarzy nie używam zazwyczam, a jeśli już to Perfectę do cery mieszanej. Idealnie wysusza moje tłuste czoło :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja za radą dziewczyn kupiłam perfectę mama do cycków - ulga niesamowita, fajnie pachnie, wchlania sie super, czuje że mam cycki a nie 2 palące koszmary ! a na brzuch, uda i tylek rosmanowy balsam dla mam - też fajnie pachnie i albo mi się wydaje albo juz trochę działa , bo smarowałam na świeże rozstepy na udach i są jakby bledsze
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a ja Was podziwiam [ :wink: ] że możecie tych żeli do pipek używać
    matko jakiego bym nie kupiła to od razu infekcja, świąd itd
    nie wiem kurde co ja mam za pipkę, że tylko zwykłe mydło daje radę a wszystko inne powoduje u mnie rewolucje, których nikomu nie polecam :devil:

czyli w nieoficjalnym rankingu wygrywa Perfecta Mama z DAX-u :wink:
    aż sama sobie przed chwilą cały brzuch, cycki i uda wysmarowałam bo nie robiłam tego od tygodnia chyba hehe
    zainspirowałyście mnie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mi Lactacyd świetnie działa... wcześniej używałam mydła, ale stwierdziłam, że może lepiej zakupić coś o zbliżonym pH do pH pochwy :wink:
    No i lactacyd się sprawdza... i jest bardzo wydajny :cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.