Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 5th 2011
     permalink
    agael77: Są zdecydowanie przesadzone

Tak właśnie z mamą dziś gadałam... i ona też uważa, że to nic strasznego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    cerisecerise: Tutaj też nic nie piszą o oznaczaniu "poziomu wyjściowego"

To teraz odpadłam! :bigsmile: Na każdej stronie inaczej.... :shocked: a może giowie mają jakieś swoje "szkoły" ? Jeden każe robić tak, a drugi inaczej? :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 5th 2011 zmieniony
     permalink
    Cytat z Medonet:

Jak wygląda badanie?
    Badanie polega na dwukrotnym oznaczeniu poziomu glukozy we w krwi żylnej. Pierwszy pomiar ma miejsce przed wypiciem roztworu glukozy. Następnie zostaniesz poproszona o wypicie słodkiego napoju zawierającego glukozę. Najlepiej zrób to jak najszybciej. Po godzinie od chwili doustnego przyjęcia glukozy, pielęgniarka pobierze od Ciebie drugą próbkę krwi, w której zostanie oznaczony poziom tego cukru. W prawidłowych warunkach właśnie po godzinie od posiłku/przyjęcia napoju glikemia osiąga swój szczyt.

Tu cały artykuł.
  1.  permalink
    A może to jest tak - testy obciążenia glukozą robi się przecież nie tylko w ciąży. Może w przypadku podejrzenia cukrzycy, test robi się dokładnie, a jako rutynowe badanie w ciąży (poza grupą ryzyka)- nie ma aż tak rygorystycznych wytycznych?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hmmm no, ale zarówno na mojej ja i na Twoich stronach chodzi o badanie glukozy w ciąży :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A to z Wikipedii.
  2.  permalink
    Melodie- na Wikipedii pisze o teście 75g, a nie 50g - a o tym rozprawiamy
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A ten artykuł z Medonet też dotyczy ciężarnych.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Cerise a jesteś pewna, że 1 raz miałaś krew pobieraną?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ej no chyba by zauważyła jakby ją kłuli dwa razy, nie? :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Tak, jestem pewna :wink: Nawet na kartce z wynikiem był podany tylko wynik po obciążeniu, w karcie ciąży ma wpisany tylko wynik po obciążeniu 50g.
    Rok temu w tej samej placówce robiłam test 75g miałam pobieraną krew trzy razy - na czczo, po godzinie i po dwóch. Teraz miałam zlecone obciążenie 50g i moja gin od razu mi powiedziała, że mogę zjeść rano lekkie śniadanie i że krew będzie pobierana tylko raz. Tak też było :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    No to ja nie wiem :-) Mi pobierali dwukrotnie.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    katy222: TEO nie, teraz są takie normy, dwa lata temu normą było 50gram,teraz się pozmieniało i robi się normalnie 75.

Ja 3 lata temu miałam 50gram, moja bratowa też, a reszta znajomych miała 75. Pamiętam, bo byłyśmy wyjątkiem:wink:

cerisecerise: Krew pobierana jest tylko po wypiciu glukozy. Nie jest badany poziom cukru przed wypiciem glukozy.

Ja miałam pobieraną krew przed wypiciem i po, bo jak inaczej oznaczyć przyrost curku?
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Są różne sposoby badania poziomu cukru, popatrzcie tutaj
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Chwalicie wszystkie Perfectę, a mnie się już zawsze będzie ten zapach kojarzył z ciążowymi mdłościami, błeee :devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ja miałam robioną 50. Najpierw pobrali mi krew na czczo, a drugi raz godzinę po wypiciu glukozy. Widać są różne metody.
    ---
    Dziewczyny, czy któraś z Was bierze/brała Fenoterol? Coś czuję, że niedługo mnie to czeka. W sobotę mam wizytę u gina i zobaczymy, co zarządzi na moje skurcze. Zastanawiam się tylko, czy jeśli szyjka będzie trzymać, to wypisze mi lek bez wysyłania do szpitala? Brzuch mi się spina non stop przy chodzeniu i mam już szczerze dość leżakowania. Do tego boli mnie jakby spojenie łonowe(?!)i zastanawiam się, czy to z powodu skurczy, czy też Mały uciska mi jakiś nerw:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Ja miałam robiony test 75g. Trzykrotne pobieranie krwi. Przed glukozą, godzinę i dwie godziny po.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Podczytuję Was od jakiegoś dłuższego czasu więc pozwolę sobie wtrącić odnośnie tej glukozy.
    Mi piguła kiedyś przy okazji badania z 75 g glukozy (z innego powodu niż ciąża) pobierała na czczo przed wypieciem glukozy.
    Mówiła, że lepiej jest ją oznaczyć właśnie na czczo (wtedy miałam z palca, jeszcze przed pobraniem z żyły) bo jeśli już na czczo jest za wysoka to nie jest za dobrze jeszcze pakować w siebie 75g glukozy dodatkowo i obciązać organizm.
    U mnie z palca było ok więc pobrała raz z żyły, po 1 h i następnie po 2.
    Ale z tego co słyszałam to właśnie różnie robią, zależy gdzie się robi.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no nie wiem ja dałabym sobie głowę uciąć, że zawsze krew musi być pobrana dwa razy
    raz przed wypiciem a drugi raz po bo z czymś to pasowało by porównać....

natomiast widocznie CERISE miałaś inaczej i nie kłócę się bo na pewno wiesz lepiej :wink::wink::wink:

dziwne to natomiast mi się wydaje no ale może ja się nie znam :wink:

cerisecerise: Może w przypadku podejrzenia cukrzycy, test robi się dokładnie, a jako rutynowe badanie w ciąży (poza grupą ryzyka)- nie ma aż tak rygorystycznych wytycznych?

wszystkie moje znajome miały ostatnio 50 gr i pobieraną krew dwukrotnie więc tego.... :wink:

no nieważne :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    luczynka: Ja miałam robiony test 75g. Trzykrotne pobieranie krwi. Przed glukozą, godzinę i dwie godziny po.

kurde to ja byłam nastawiona na dwukrotne pobieranie krwi a tu widzę, że mogę być kłuta 3 razy bo też mam 75 gr....
    ulala :wink::wink::wink:

ASIA witaj :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    luczynka: Ja miałam robiony test 75g. Trzykrotne pobieranie krwi. Przed glukozą, godzinę i dwie godziny po.

kurde to ja byłam nastawiona na dwukrotne pobieranie krwi a tu widzę, że mogę być kłuta 3 razy bo też mam 75 gr....
    ulala :wink::wink::wink:

ASIA witaj :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Jako nowa witam się ze wszystkimi.
    Mój TP wg usg to 27.11.2011.:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Witaj asik28:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Widzę, że tylko mnie spotkała "przyjemność" testu obciążenia 100 g glukozy? Pobierali mi krew 4 razy. O ile 50 g jest do przeżycia, to setka u mnie prawie skończyła się pawiem... Pomogła mi myśl, że w razie czego każą mi to pić jeszcze raz, brr...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a który termin porodu "jest ważniejszy" ?
    wg OM czy wg USG ? :wink:

pytam bo nie wiem a zawsze podaje tylko ten wg OM chociaż też zawsze parę dni różnicy [owulację miałam po 17 dniu cyklu dopiero...]
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hydrazine: Widzę, że tylko mnie spotkała "przyjemność" testu obciążenia 100 g glukozy? Pobierali mi krew 4 razy.

o mamo!
    a czemu Cię taka "przyjemność" spotkała ?
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja też miałam test obciążenia glukozą 75g, 3 kłucia - przed wypiciem (na czczo), po 1h i po kolejnej. Takie samo badanie miałam robione kilka lat temu nie będąc w ciąży, w ramach badań, które potwierdziły PCOS.
    Dla mnie najgorsze, choć do przejścia, jest to mulące uczucie w pierwszej godzinie, w drugiej już jest lepiej.
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    W pierwszej ciąży piłam 75g glukozy i kuli mnie 3 razy: na czczo, po 1 godzinie i po 2 godzinach. Teraz też 75g (lekarz mi powiedział, że teraz taki standard) ale pobierali krew tylko dwa razy: na czczo i po 2 godzinach. Zaznaczę, że nie jestem w grupie ryzyka. I jeśli chodzi o mnie, to picie glukozy nie należało do najprzyjemniejszych doświadczeń (mimo, że cytrynę sobie wcisnęłam). Nie lubię słodyczy w takich ilościach i to jeszcze na pusty żołądek. 15 minut po wypiciu myślałam, że zemdleję i gdybym nie siedziała, to pewnie bym padła.
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    A tu nasza lista :) Asik gratulacje i spokojnego oczekiwania :)

kitek78 24.07.2011 (dziewczynka)
    Judyta08 26.07.2011 (dziewczynka)
    misia1111187 28.07.2011
    agi_s 08.08.2011
    kate1 14.08.2011 (dziewczynka)
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011 (chłopiec)
    bladykot 9.09.2011 (dziewczynka)
    cerisecerise 27.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    natusia90 02.10.2011
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011
    myszerej 20.10.2011 (chłopiec)
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011 (chłopiec)
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011) (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011
    Annalena 27.11.2011
    asik27 27.11.2011
    wydra86 30.11.2011
    mareza 8-9.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011
    Carottka 28.12.2011
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Hussy 17.01.2012
    nibriana 16.02.2012
    majka098
    Karolina91
    zuzolcia
    londynka2303
    Love_line
    lalik
    aguncia
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    TEORKA: a który termin porodu "jest ważniejszy" ?
    wg OM czy wg USG ?

ja cały czas podawałam termin ustalony przez lekarza wg usg w 14tc (przy nieregularnych cyklach powinien być ustalony wg usg pomiędzy 10 a 14tc), i tego terminu się trzymałam. Przy regularnych miesiączkach raczej brałabym pod uwagę wg OM lub szczytu śluzu. Usg na każdej wizycie może podawać inny termin, w zależności od tego, jak dziecko szybko się rozwija i rośnie. Mój Fifi urodził się 9 marca (termin ustalony przez gin), a 2 miesiące przed porodem wg usg termin wychodził na 14 lutego:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    TEO, który TP "ważniejszy" to nie wiem.
    Pomimo, że mam w miarę regularne cykle to akurat ten ciążowy był zupełnie "zwariowany".
    W moim przypadku TP wg OM kompletnie nie zgadzałby się z rzeczywistością dlatego też raczej zawsze podaję ten termin z usg.
    Jak życie się ułoży to zobaczymy bo to i tak taki "umowny" termin, a dziecko pojawi się jak zechce.
    Nawet dzisiaj w tv mówili, że tylko 5 % kobiet rodzi w wyliczonym terminie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    asik28: Nawet dzisiaj w tv mówili, że tylko 5 % kobiet rodzi w wyliczonym terminie.

np ja:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    asik28: W moim przypadku TP wg OM kompletnie nie zgadzałby się z rzeczywistością dlatego też raczej zawsze podaję ten termin z usg.
    Jak życie się ułoży to zobaczymy bo to i tak taki "umowny" termin, a dziecko pojawi się jak zechce.

no u Ciebie to wiem, wiem :wink:

ja tylko tak się zastanawiałam bo na genetycznym w 13t2d to się nam z USG różniło tylko o 3 dni bodajże więc tak czy siak ja zawsze mówię ten wg OM a wiadomo, że dziecko się rodzi wtedy kiedy się rodzi a nie wtedy kiedy jest termin :wink::wink::wink:

dziewczynyyy a czy to bycie na czczo przez 12 godzin przed badaniem dotyczy także wody mineralnej ?
    bo mnie sakramencko suszy i nie wiem czy mogę jeszcze wypić czy już nie mogę ?
    w sumie co woda może sfałszować przy badaniu ? :confused:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Myślę,że wodę mozesz spokojnie pić. Ja nawet przed badaniem wypiłam kilka łyków wody, bo strasznie mi się chciało. Wynik miałam dobry.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    to alleluja bo nie dam rady i zaraz uschnę !
    idę się napić :wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink:

a ja zawsze przed każdym badaniem [jak trzeba być na czczo] to też zawsze pije rano parę łyków wody, potem myję zęby [często połknę ciut pasty] i potem jeszcze gumę żuje :tongue::tongue::tongue::wink:
    i zawsze wyniki ok

teraz tylko się waham bo to jednak kurde cukier a ten wszędzie może być obecny
    a na prawdę nie chcę, żeby mi ta franca wyszła bo ja nie dam rady bez słodkiego przez 4 msce :confused::confused::confused:

dzisiaj ledwo co daję radę a to jeden dzień tylko :cry:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Teorka, wody spokojnie możesz się napić, tylko może nie wysoko zmineralizowaną i nie całą butlę od razu ;-)
    Jak pójdziesz odwodniona to też nie dobrze i na pewno w morfologii będzie to widoczne.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeJul 6th 2011
     permalink
    Zawsze uzywa sie tego wg OM, bo gdyby cos sie stalo i kobieta trafila gdzies do szpitala, to zawsze pytana jest o date Ostatniej Miesiaczki i wg tego licza tygodnie ciazy. A wiadomo, ze to tylko daty orientacyjne, na porod ma wplyw wiele czynnikow :bigsmile:

moj sie urodzil ani wg OM ani wg USG tylko wg pierwszych ruchów : ) 19 dni wczesniej (ale nie wczesniak)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    TEORKA: hydrazine: Widzę, że tylko mnie spotkała "przyjemność" testu obciążenia 100 g glukozy? Pobierali mi krew 4 razy.
    o mamo!
    a czemu Cię taka "przyjemność" spotkała ?

Trafiłam w nocy na patologię ciąży, bo młoda się przestała ruszać, a ja miałam gorączkę. Zbadali standardowo cukier, gin dyżurny stwierdził, że źle, więc przywalił mi teścik ze 100g "żeby mieć pewność" :devil: Nie dał sobie wytłumaczyć, że mam wysoki cukier nad ranem, bo piłam sok pomarańczowy, żeby małą spróbować obudzić. Niezły hardcore, nie polecam nikomu :devil:
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeJul 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Trisha: moj sie urodzil ani wg OM ani wg USG tylko wg pierwszych ruchów : )

to podobno sposób naszych babek, bo wtedy nie było usg i kobiety nie przywiązywały wagi do miesiączek, więc jakoś musiały ustalić przybliżony tp. Jakby u mnie tak liczyć to Fifi musiałby się urodzić na przełomie 34/35tc:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 6th 2011 zmieniony
     permalink
    martitap: asik28: Nawet dzisiaj w tv mówili, że tylko 5 % kobiet rodzi w wyliczonym terminie.
    np ja

Bo termin OM to bzdura! Bardzo mało kobiet ma owulację w 14 dniu cyklu!! A na tym bazuje OM :)
    --
    • CommentAuthorpoohasia
     permalink
    Witam,
    i ja chciałam się pochwalić że zostanę mamą :)
    Obecnie kończę 10tc od OM :)
    Pozdrawiam serdecznie i będę cześciej tu zaglądać :)
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    ooo a ja miałam termin OM na 30.07, wg owu 4.08 ale i tak urodzilam wg OM. zreszta i cora i syn byli punktualni wg OM
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hm.. no ja tu podałam wg usg 27.11. Wg OM wychodzi 2.12, a według szczytu śluzu aż 6.12 - spory rozjazd między usg a metodą Roetzera. Obstawiam więc 2.12, bo po środku no i możliwe, że owu miałam przed skokiem temperatury.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    U mnie akurat w tej ciąży OM pokrywa się z metodą - 25.12. Wg usg wychodzi 23.12.
    W poprzedniej wg OM wychodził 10.09, wg metody 12.09.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    No u mnie na ostatnim usg było aż 4 dni różnicy między datą OM a tym co pokazało usg:wink: I też nie wiem jak się powinno liczyć, jak się ktoś pyta to podaję wiek ciąży według OM :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    wróciłam z badania :wink:

i powiem tak: się człowiek naczyta, nadenerwuje a potem się okazuje, że nie było czym :smile:
    dla mnie to badanie jak każde inne :wink:
    Normalne znaczy :wink:
    ale może miałam szczęście że nie zareagowałam tak jak niektórym się zdarza :wink:

Wypicie glukozy to też pikuś :smile:
    Nawet potem żałowałam, ze tą cytrynę wciskałam bo za kwaśne to było a wcześniej wypiłam kilka łyków bez i o wiele bardziej mi na całkiem słodko smakowało :wink:
    Nic się nie robiło słabo , niedobrze itp :wink:
    Dwie godziny minęły raz, dwa no ale może to dlatego, że przegadałam je z mężem :wink:
    Głodna też nie byłam bo mnie ta glukoza nasyciła chyba :smile:

jedyne co to chwyciła mnie sakramencka zgaga i trzymała aż do końca a tak to luz :wink:

A Franek co wyprawiał po jej wypiciu przeze mnie ?
    O litości :bigsmile:
    dostał kopa chyba od tego cukru :wink:
    po 18 na necie maja być wyniki i tym się dużo bardziej teraz denerwuję….
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to super!
    Teraz to już w ogóle nie wierzę w te "straszne historie" :wink:

Uwielbiam słodkie i mnie nie muli, więc mi to pójdzie gładko już widzę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Uwielbiam słodkie i mnie nie muli, więc mi to pójdzie gładko już widzę :devil:

to nie wciskaj cytryny bo potem to się zrobiło fuuuj kwaśne i gorzej mi szło :wink:
    jedyne co mi przeszkadzało to to, że była ciepła ta glukoza...
    a tak to na prawdę pełen luz :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Aaaa!!!
    Ja już druga na liście!!!
    :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    TEORKA: po 18 na necie maja być wyniki i tym się dużo bardziej teraz denerwuję….

Teorka, spokojnie. Moja mama miała cukrzycę ciężarnych, więc mnie wszyscy straszyli, że w ciąży i mnie może dopaść. Jak rok temu robiłam ten test 75g, to normalnie już snułam wizje siebie na diecie cukrzycowej... I co? Wynik po 1godz po wypiciu glukozy dalej mieścił się w normie na czczo, hehehehe :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.